|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
|
|
|
|
|
#3452 |
|
Przyczajenie
|
Wczorajsze (mam nadzieję
Śniadanie - około półtora kromki pszennego chlebka z mlekiem 1 h roweru 2 śniadanie - 2 średnie kromki chleba pszenno-żytniego z "Bieluchem", ogórkiem, pomidorem i sałatą zieloną Obiad - 5 małych ziemniaczków pieczonych w piekarniku i pierś z kurczaka nadziewana papryką i ogórkiem konserwowym. Do tego miska czereśni w ramach deseru ![]() Mały kubeczek lodów czekoladowych Kolacja - 2 takie same kromki chleba jak w 2 śniadaniu, tym razem z masłem, szynką i papryką. Pomidor i około pół papryki, jogurt owocowy 120g. Po kolacji poszłam do koleżanki, więc wpadł jeszcze kawałek W-Zetki z konfiturą wiśniową Co myślicie, dziewczyny? Nadaje się na U? Proszę o ocenkę
|
|
|
|
#3453 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
Twoje potrawy są wyborne, wszystko bym zjadła Bardzo smacznie i zdrowo, a jeśli na tym tyjesz, nie ma się do czego przyczepić
|
|
#3454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3455 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() powinno sie wkleic jako wzorowy ![]() Cytat:
|
|
|
#3456 |
|
Zakorzenienie
|
Zauważyłyście, że kiedyś były tu same R'ki, a obecnie to wątek głównie jadłospisów "U" i - przede wszystkim "P"?
![]() ps. zapraszam do siebie na bloga wszystkie wizażowe koleżanki, które towarzyszom tutejszej "Dietetyce" na tyle długo, że mnie pamiętają ^^ - wszystkie inne oczywiście też! gorąco zapraszam. - link w podpisie.
|
|
|
|
#3457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-jestes jedną z niewielu ze "starej ekipy"![]() blog polubiony
|
|
|
#3458 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się wydaje, że tak powinno być. Pamiętaj, że nie warto serwować sobie na noc cukier, ale widzę, że ogólnie dbasz o to, co jesz więc, jasne, że raz na jakiś czas nic się nie stanie. ![]() Cytat:
Aga, Ciebie też nie da się nie pamiętać! "Stara ekipa" brzmi trochę lansiarsko. No, ale co prawda to prawda. Pozdrowienia.
|
||
|
|
|
#3459 |
|
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez emila86 Czas edycji: 2012-11-11 o 22:55 |
|
|
|
#3460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wizaz the best
|
|
|
#3461 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A ze śniadaniami, to u mnie raczej zawsze skromnie. Rano jem bardziej z przyzwyczajenia niż z głodu, gdyż w ogóle go nie czuje. Za to wieczorem mogłabym zjeść 2 razy tyle albo i jeszcze więcej, dlatego kolacje przeważnie są bardziej obfite od śniadań.Dzięki śliczne za ocenkę ![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
Dzięki bardzo za ocenę
Edytowane przez Swaggie Czas edycji: 2012-09-16 o 19:02 |
||
|
|
|
#3462 |
|
Zadomowienie
|
Moje R:
Ś: bułka pełnoziarnista jedna połówka z sałatą i jajkiem na twardo, szczypiorek i ogórek zielony, druga połówka posmarowana homo naturalnym i konfiturą z owoców leśnych, niskosłodzoną, kawa z mlekiem IIś: jogurt naturalny 180g z jabłkiem wkrojonym i małą nektarynką mięta do picia O: pieczona pierś z indyka + grilowane papryka, cukinia i cebula K: wiejski z tarkowaną marchewką i cynamonem grejpfrut Ps. Nie mogę sobie poradzić z głodem na owoce w szczególności w drugiej połowie dnia, wiem, że się nie powinno. Moje pytanie jest w związku z tym takie: czy jedząc na ujemnym bilansie kalorycznym schudnę pomimo jedzenia owoców wieczorem? Czy to utrudni? Mam do zrzucenia 2,5kg. W ciągu tego tygodnia takiego mniej więcej jadła -0,5kg.
|
|
#3463 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Btw. Dziewczyny naprawdę wam smakuje piers z kury? Ja rozumiem raz na jakiś czas ale chyba smaczniejsze jest udko/udziec z indyka/podroby/kawałek wolowiny...
|
|
|
#3464 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Już prostuje. Nabiału sporo, ponieważ tak rekompensuje sobie słodkości. Serek z owocami, czy bakaliami chociaż trochę zaspokaja mój głód na słodycze, a z tym najciężej mi walczyć :-( Wołowinę i cielęcinę jem co drugi dzień kuraki tylko na szybko jak nie mam czasu.
|
|
|
#3465 |
|
Przyczajenie
|
Moje dzisiejsze U:
Śniadanie: 2 kromki razowego chleba słonecznikowego z żółtym serem, sałatą, pomidorem i papryką, posypane prażonymi płatkami słonecznika i dyni II śniadanie: banan, trochę winogron , kilka śliwek i kilkanaście orzechów laskowych Obiad: placki z cukinii, kasza gryczana( trochę ponad pół woreczka) z sosem grzybowym (grzybki znalezione przeze mnie w lesie obok domu, musiałam wykorzystać ), fasola Podwieczorek: jabłko, kilka orzechów włoskich Kolacja: 2 kromki ww chleba, z almette ogórkowo-ziołowym z ogórkiem i pomidorem Nie za mało białka? Proszę o komentarz, to mój pierwszy post tutaj
|
|
|
|
#3466 |
|
Przyczajenie
|
Hej!
Jestem tutaj nowa. Mam nadzieje, ze mozna dolaczyc do watku ? Moim celem jest schudnac 10 kg, przyspieszyc swoj metabolzim i czuc sie lepiej w swoim ciele, a przede wszystkim byc zdrowszym ![]() Mam 158cm i waga o zgrozo 61 kg... No, ale nie ma rzeczy nie mozliwych, nie ma plakania tylko bierzemy sie za robote ! Postaram sie, aby kazdy kolejny jadlospis byl lepszy. Pisanie tutaj swoim posilkow bedzie mnie motywowalo do przestrzegania swoim zamierzen ![]() Takze pierwsza R Wstalam o 10,30 :P IB]I[/B] Musli z cynamonem i jablkami z mlekiem 3,2% Kubek herbaty (musze kupic owsiane) kawa z mlekiem i lyczeczka cukru II rosol z domowym makaronem nietety podjadlam troche makaronu jakas godzine po obiedzie III jogurt naturalny z kiscia winogron,odrobina musli jilian michaels treningu IV 2 kromki chleba niestety pszennego z maslem, kielbasa, pomidorem i duze jajko gotowane, odrobina majonezu okolo 1,5 l wody - ogolnie malo bialka, za duzo cukrow, za malo warzyw k |
|
|
|
#3467 |
|
Przyczajenie
|
Hej ! Mam nadzieje, ze mozna dolaczyc ?
Mam w planach zgobic okolo 10 kg, takze chce popracowac nad moim odzywianiem i przede wszystkim podkrecic przemiane materii ![]() I 5 lyzek musli, mleko 3,2 % kubek herbaty kawa z mlekiem i 1 lyz cukru II rosol z domowym makaronem nietety podjadlam makaronu jakas 1-2 h po obiedzie :/ III jog naturlany z winogronem i odrobina musli IV 2 kromki pszennego z maslem, kielbasa, pomidorem, duze jajko gotowane, odrobina majonezu okolo 1,5 litra wody - za malo owocow, warzyw, za malo bialka, a za duzo cukrow, |
|
|
|
#3468 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wybacz następnym razem się poprawię, przygotuję jeszcze lepsze rzeczy i zaproszę na grilla! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3470 |
|
Zadomowienie
|
R:
2h orbitrek Ś: bułka grahamka okrągła: pół z masłem orzechowym eko, twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; pół z twarożkiem domowym i wędliną z indyka; 2 cienkie plastry awokado; kawa parzona z mlekiem IIŚ: buteleczka kefiru naturalnego; 1 nektarynka O: makaron pełnoziarnisty drobny; gulasz drobiowy duszony na oliwce z warzywami: czosnek, pomidor, starta marchew, groszek konserwowy K: 1 kawałek chleba zdrowie życia eko z sałatą i wędliną drobiową; 1 wielki pomidor malinowy; 2 rzodkiewki; 1 cały twarożek lekki; herbata miętowa R: Ś: 1 bułka fitness paluch z ziarnami: pół z masłem orzechowym eko, twarożkiem domowym i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą; pół z ricottą i dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą;kawa parzona z mlekiem 2h orbitrek IIŚ: 1 twarożek lekki cały z garstką orzechów nerkowca, z garstką pistacji prażonych bez tłusczu i garstką suszonej wiśni; kawa parzona z mlekiem O: ryż pełnoziarnisty; pierś z kurczaka bez panierki smażony na oliwce; surówka z kalafiora, soku z cytryny, rodzynek i ananasa z puszki herbata zielona K: 1 kawałek chleba zdrowie życia eko z jajkiem gotowanym; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; 1 twarożek domowy cały R: kawa parzona z mlekiem Ś: 1 kawałek chleba graham z wędliną drobiową; 1 cały twarożek wymieszany w plastiku z 1 plastrem ananasa z puszki; z 2 połówkami brzoskwini z puszki i garścią orzechów laskowych; herbata miętowa IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia eko z sałatą i jajkiem gotowanym; pomidorki koktajlowe; kawa inka z błonnikiem i mlekiem O: zupa krupnik gęsty z piersią z kurczka 2h orbitrek K: 80g. mała puszeczka tuńczyka WSW z małą puszką kukurydzy z czerwoną fasolą, z łyżeczką oleju i łyżeczką pestek słonecznika; herbata zielona I jak? Zdrowo chociaż?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3471 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3472 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zależy oczywiście czy będziesz jadła same owoce(szczególnie suszone), czy będzie to np. jedno jabłko (nie przesadzajmy!)Cytat:
Bardzo dobrze Cię kojarzę i jest mi niezmiernie miło. ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3473 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze P:
I: owsianka (3 łyżki płatków, 1 łyżka otrębów, 1 łyżka kaszy manny) z cynamonem, orzechami, płatkami migdałów i słonecznikiem + kilkachybanaście ( ) kulek winogrona + jabłko + wielki kubek herbaty z miodem i cytryną;II: przytostowana kromka razowca z serem i szynką + przytostowana kromka razowca z masłem, pomidorem, jajkiem i rzodkiewką + filiżanka kefiru; III: pół woreczka brązowego ryżu z curry + ok. 200 g ugotowanej piersi z kurczaka (całość podsmażę trochę na oliwie z oliwek) + porcja warzyw z pary + kilka ogórków kiszonych; IV: jabłko pieczone w mikrofali z miodem, orzechami/wiórkami kokosowymi/słonecznikiem/itd. + rządek gorzkiej czekolady V: 2 kromki razowca z serkiem wiejskim lekkim. Do picia: woda, kawa zbożowa, rooibos. I jak? |
|
|
|
#3474 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
podbijam |
|
|
|
|
#3475 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3476 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: bułka żytnia z ziarnami z pastą z jajka, wieśniaka,szczypiorku i rzodkiewek. Kilka pomidorków cherry i truskawkowych. Kawa z mlekiem, świeża figa. IIŚ: homo naturalny z łyżką miodu, pół banana, mała nektarynka wkrojone do serka. Przekąska: 2 wafle ryżowe z dynią O: dwa gniazdka pełnoziarnistego tagiatelle, sos na bazie świeżych pomidorów,czosnku,cebuli i bazylii, kawałki pieczonego indyka. K: planuje wciągnąć omlet z teflonu z jogurtem naturalnym i łyżką powideł niskosłodzonych z owoców leśnych.
|
|
#3477 |
|
Zadomowienie
|
Powiększone U = nie wiem co:
I. 4 łyżki płatków owsianych na szklance mleka z 3-4 sporymi łyżkami masy makowej z bakaliami i małą garścią migdałów II. kanapka (z 2 kromek domowego chleba z ziarnami) z pesto, podwójną warstwą szynki, pomidorem, orzechami włoskimi i sałatą III. ziemniaki z koperkiem z 2 pulpetami w sosie pomidorowym i fasolką szparagową z masłem i bułką tartą (stołówkowy obiad) IV. duża filiżanka serka wiejskiego z 1/2 łyżeczki kakao i miodu z nektarynką V. 2 jajka smażone na teflonie z ogórkami w zalewie chilli i 2 łyżkami podprażonych pestek dyni Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-09-17 o 19:25 |
|
|
|
#3478 |
|
Wtajemniczenie
|
R
I owsianka (4 łyż mieszanki różnych płatków i otrębów) z malinami, przyprawą do szarlotki i orzechami włoskimi; kawa z mlekiem II twaróg (ok. 1/2 kostki) ze startym jabłkiem i cynamonem III 1/2 paczki ryżu brązowego, udko z kurczaka duszone w piekarniku z warzywami (cukinia, marchewka, cebula) IV jajecznica (z 2 jaj) z pieczarkami i polędwicą sopocką; ogórek kiszony do picia: kawa z mlekiem, zielona herbata, woda Przed kolacją będzie chyba ze 30 min biegu, 8 min abs i coś na pośladki Może być?
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-09-17 o 20:33 |
|
|
|
#3479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje U/R (chudnę troszkę na tym, niewiele, ale tyle, ile trzeba ) I owsianka (4 łyżki płatków, jedna otrąb), jogurt naturalny z musem truskawkowym domowym; II 2 kromki chleba żytniego z jajecznicą z dwóch jaj, pomidor kawa z mlekiem i cukrem, cukierek czekoladowy, brzoskwinia III kawałeczki piersi z kurczaka w ostrej panierce, wielka micha sałaty z warzywami i jogurtowym dressingiem IV pół kostki twarogu półtłustego z czymś dobrym, jeszcze nie wiem, z czymś, ale zakładam, że z musem z jabłek i słonecznikiem
|
|
|
#3480 |
|
Raczkowanie
|
poproszę
U1) kawa z mlekiem, owsianka na szklance mleka 5 łyżek płatków 2) talerz makaronu pełnoziarnistego z polową puszki tunczyka, pomidorami z puszki, oliwkami i śmietaną, 2 gruszki, kawa z mlekiem 3) kromka chleba z majonezem i keczupem (chleb domowy z ziernami )4) kaszka manna na mleku z bananem (cała miseczka wyszła, chodziło za mną od dawna) |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

Proszę o ocenkę

Tym bardziej, że wskoczyłaś na rower, więc śniadanko małe, a ma dostarczyć energii na cały dzień
Twoje potrawy są wyborne, wszystko bym zjadła
)
)

A ze śniadaniami, to u mnie raczej zawsze skromnie. Rano jem bardziej z przyzwyczajenia niż z głodu, gdyż w ogóle go nie czuje. Za to wieczorem mogłabym zjeść 2 razy tyle albo i jeszcze więcej, dlatego kolacje przeważnie są bardziej obfite od śniadań.

Bardzo dobrze Cię kojarzę i jest mi niezmiernie miło.