|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#69451 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
|
|
|
|
|
#69452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja próbowałam wielu olejów i oliwa najlepsza
|
|
|
#69453 |
|
Przyczajenie
|
Szukałam dziś jakiegoś olejku ale nie znalazłam w moim małym miasteczku. Będę musiała chyba zamówić gdzieś. No dobra to idę do oliwy
|
|
#69454 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#69455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z rozpędu pisałam o olejach - a nafta nie olej... dobra do włosków ale faktycznie na króciutko (to pierwszy specyfik na włosy polecony przez mamę wszyscy znajomi chwalą- z dnia na dzień mam coraz większy skręt )
|
|
|
#69456 |
|
Rozeznanie
|
Na fanpage'u Alterry na facebook'u jest nowe opakowanie olejku
![]() Jak pochwalili się zdjęciem, to może niebawem olejki w nowych opakowaniach pojawią się w rossmann
|
#69457 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Musze wrocic do olejowania bo mialam przerwe i troche lepiej przemyslec swoja pielegnacje.A farbujesz wloski? Nie zauwazylas wplywu olejowania na kolor? (bardziej zolto-rudy)
|
|
#69458 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, jestem w kropce :/ żadne myjadło/odżywka, które mam na stanie, nie jest dobre! Facelle - tragedia, oklapłe, wyprostowane siano. Potters - również oklap, puch i słaby skręt. Isana babassu - śliczny efekt, piękny skręt, niemal w 100% po każdym myciu świetnie się układają, ale co z tego - po kilku godzinach robi się coraz większy oklap, a wieczorem włosy są TŁUSTE. Czy jest szansa wycisnąć coś sensownego z któregoś z tych kosmetyków?
|
|
|
|
#69459 |
|
Zakorzenienie
|
mi też oliwa z oliwek robi jeszcze lepiej niż kokos
|
#69460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#69461 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnie dawniej pomagal zel lniany dluzej trzymal wloski tak jak je ulozylam i przez noc sie dzieki niemu mniej rozwalaly i koltunily moze wam tez pomoze
|
|
|
|
|
#69462 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesteś pewna że puch, słaby skręt, siano jest spowodowane myjadłem a nie odżywką? Poza tym jak dawno zmieniłaś myjadło na delikatniejsze? Możesz mieć oklap, bo skóra głowy jeszcze nieprzyzwyczajona do łagodniejszego mycia. Ja bym spróbowała OMO. Na długość Isana babassu która ci służy, a skalp umyć np.facelle. Potem spłukać to wszystko razem i nałożyć d/s, i normalnie dalej po swojemu
|
|
#69463 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam do was pytanie. Moje włosy po umyciu jak same wyschną są lekko pofalowane, ale jak umyję je wieczorem i pójdę spać w nich (śpię na poszewce bawełnianej) zazwyczaj raną są bardzo ładnymi falami wręcz kręcone, tylko nieraz z tyłu głowy lekkie siano. Nie są idealne, ale dość normalne. Zależy mi żaby były jeszcze ładniejsze i bardziej kręcone. Jutro postaram się wrzucić fotkę moich włosów. Czy to możliwe, żeby były lepsze po spaniu?
Edytowane przez Katarzyna_13 Czas edycji: 2012-09-17 o 23:02 Powód: chciałam coś jeszcze dodać |
|
|
|
#69464 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() OMO jeszcze nie próbowałam, bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić mycie samego skalpu tak, żeby nic nie spłynęło na włosy ale chyba będe musiała spróbować.
|
|
|
|
|
#69465 | |
|
Zadomowienie
|
Z tego co kojarzę, to kascysko(właśnie, gdzież ona się podziała) doszła do takiego etapu, że w nocy prawie nic jej się nie odkształca właśnie dzięki pielęgnacji
Cytat:
|
|
#69466 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziękuję! |
|
|
|
|
#69467 |
|
Przyczajenie
|
Tyle że ja nie pielęgnowałam ich nigdy zbytnio, zazwyczaj był to szampon, nieraz odżywka i raz na tydzień maska. Teraz zmieniłam pielęgnację na waszą
|
|
|
|
#69468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Boki jako takie, ale tył strasznie oklapły. Muszę je przeczesywać do wysokości ucha, bo inaczej wyglądam jak kloszard. Mi średniawo, a kokos robi mi źle i nie wiem co zrobić z 2/3 słoika. Przerobie go na masło do ciała najwyżej. http://www.rawmazing.com/homemade-body-butter-recipe/ ładnie to wygląda, na prezent jakiś, jakiś cynamonowy olejek dodać i jakiś ekstrakt, wydrukować etykietę vintage i ktoś myśli, że dajemy super drogi kosmetyk |
|
|
|
|
#69469 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Możliwe. Od kiedy pamiętam mam ładniejsze włosy rano. Z tego co pamiętam kilka dziewczyn ma takie same spostrzeżenia.
U mnie nie jest to efekt zmiany pielęgnacji. Nigdy nie spinałam i nie wiązałam w żaden sposób włosów do spania. |
|
|
|
#69470 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dzięki za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#69471 |
|
Rozeznanie
|
- Hmmm... ja sobie trochę glutka lnianego rozrobiłam w gorącej wodzie i dodałam kilka kropel olejku eterycznego mandarynkowego i wlałam do butelki z atomizerem. W ciągu dnia ogarniam sobie w ten sposób włosy, a i efekt zapachowy jest bardzo przyjemny.
|
|
|
|
#69472 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny znów wracam do was z nadzieją, że pomożecie. Od roku stosuję się do zasad CG i mam wrażenie, że nie wpływa to dobrze na moje włosy.
Pierwsze zdjęcie jest z sierpnia 2011 - z czasów przed CG. Włosy miałam wtedy nieumiejętnie pocieniowane, bardzo przerzedzone, zamiast skrętu był puch. Zaczęłam więc myć włosy metodą OMO. Po szamponie Babydream włosy były nie do rozczesania, musiałam je dosłownie wyrywać, kołtuny były nie do ogarnięcia ani grzebieniem ani szczotką ani palcami. Podkreślam, że olejowałam włosy raz na tydzień lub dwa. Koło stycznia - lutego, czyli po pół roku z OMO - włosy stały się istną katastrofą, co przedstawia zdjęcie drugie. Wypadła około połowa włosów. Tzn część wypadła, a część została "wyszarpana". Zrezygnowałam z OMO oraz z mycia odżywką. Mam wrażenie, że strasznie je to obciążało. Od kilku miesięcy myje włosy szamponem Alterry, po myciu nakładam odżywkę b/s Alterry, a po tym maskę również Alterry - wszystko z granatem. B/s Joanna, wciąż staram się regularnie olejować. Włosy na chwilę obecną wyglądają tak jak na zdjęciu trzecim. Te, które wypadły podczas OMO zdecydowanie odrastają Nie wiem co robię źle, czy może czegoś im brakuje. Może czegoś jest za dużo. A może CG wogóle nie jest dla mnie... Może powinnam powrócić do silikonów. Jak i czym poradzić sobie z kołtunami oraz dosłownymi "kokardkami" powiązanymi na włosach. Nie mam już do nich siły Boję się, że kiedyś "wyciągnę" je wszystkie i tak to się skończy. Czy ktoś ma pomysł jak mi pomóc? Pozdrawiam wszystkie loczki |
|
|
|
#69473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawiam się jeszcze gdzie stacjonarnie można dostać butelkę z atomizerem. Bo na razie nic z moich mi się nie kończy
|
|
|
|
|
#69474 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może warto spróbowac innych odzywek? Mi włosy tez sie mocno plątały, ale gdy myje odżywką, to powolutku rozplątuje je palcami, a potem jak nakładam odżywkę (Garnier avocado i karite zapewnia świetny poslizg włosom) to rozplątuje do końca, zwłaszcza te na karku, które są najbardziej splątane. Na początku nakładałam tez olej na skórę głowy i włosów wypadało mnóstwo, teraz już z każdym myciem mniej, ale olejem omijam skalp. Teraz kupiłam olejki Green Pharmacy łopianowe - na wzmocnienie, stymulację wzrostu i przciwłupiezowy, nimi mam zamiar katowac skórę głowy. Mam maske i odżywke alterry z granatem i one faktycznie w mniejszym stopniu rozplątują włosy niz pozostałe, których używam.... Spróbuj może odżywek z innym składem... |
|
|
|
|
#69475 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dodam, że problem polega na tym głównie, że jak myłam je odżywką, to włosy dosłownie wyciągałam pasmami z głowy. Jakby je coś odczepiało od głowy- nie przesadzam Stąd moje podejrzenie co do ich obiążenia.Myjąc szamponem tego nie ma, włosy głowy się trzymają, no ale niestety podczas delikatnego rozplątywania z odżywką d/s włosy tak czy siak wychodzą. Nie wiem co im dolega. Jestem już coraz bardziej załamana
Edytowane przez xxxSoniaxxx Czas edycji: 2012-09-18 o 00:03 |
|
|
|
|
#69476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomimo tego plątania poczułaś, że masz bardziej nawilżone włosy? Bo na tym drugim zdjęciu mimo, że cieńsze są bardziej błyszczące. Babydream to i mi katastrofalnie włosy plątał, ale wystarczyła spora porcja maski/odżywki i dało się je palcami rozczesać. Dalej się plączą, to normalne jak nie czeszesz włosów. Ale nie należy ich rozplątywać na siłę. Ja każdy mały kołtunik delikatnie rozplątuje gdy są mokre i pokryte odżywką. A i jeśli to Cię nie przekonuje, to może wróć do silikonów, wybieraj odżywki z tymi zmywalnymi lekkimi detergentami. Silikony też są dla ludzi. Jak ma się skóra głowy ? Jakiś łupież ? Edytowane przez Karmenka Czas edycji: 2012-09-18 o 00:11 |
|
|
|
|
#69477 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
-po pierwsze czestsze olejowanie, ale z omijaniem skalpu i dbaloscia o to, by olej na skalpie sie w zaden sposob nie znalazl oraz ewentualnie zmiane oleju; jakich do tej pory uzywalas i z jakim efektem? -po drugie patrzac po Twoich postach absolutnie nie mylabym na Twoim miejscu skalpu odzywka ani nawet lagodnym szamponem bo najwyrazniej im to nie sluzy, nie domywa ich, loj zapycha ujscia mieszkow wlosowych i powoduje wypadanie; sprobuj mocniejszego oczyszczania, np. czarny szampon Eva Natura albo apteczny Pharmaceris H Keratineum. Jednak stosuj taki szampon tylko na skalp i staraj sie by nie splywal po wlosach; co do mycia samych wlosow to moze Hipp, Dulgon albo Timotei Organic? -po trzecie mozesz sprobowac zastosowac odzywke ds z silikonami (ale oczywiscie taka ktora ma w skladzie tez odzywcze skladniki), najlepiej z takimi dajacymi sie zmyc lagodnymi detergentami lub woda; co do konkretnych przykladow to nie pomoge, ale moze Chatul ktora nie unika silikonow cos podpowie?
|
|
|
#69478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jeśli jest czysty, to ja na Twoim miejscu albo bym smażyła, albo chleb smarowała
|
|
#69479 |
|
Zadomowienie
|
co o tego mam pytanie, bo się nie orientuję. jak długo trwa 'powrót do normy' takich zapchanych mieszków? w sensie czy potrzeba jednego mycia mocniejszym szamponem, trzech, trzydziestu, jeszcze jakiegoś dodatkowego oczyszczania?
|
|
#69480 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o skórę głowy, to nie zauważyłam żadnych problemów. Łupieżu jak nigdy nie miałam tak nie mam dalej. Przetłuszczanie włosów również się nie zmieniło. Myję co drugi - trzeci dzień i spokojnie mi to wystarcza. Cytat:
![]() Dziewczyny jesteście cudowne zawsze można liczyć na wasze wsparcie |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 12 (0 użytkowników i 12 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.

Ja próbowałam wielu olejów i oliwa najlepsza
Naftę można trzymać max 30 min, a najlepiej 10
Nie wiem jakich efektów należy się spodziewać, bo ja po miesiącu nie widzę żadnych
)
Tylko moje to dalej busz