|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Moje dzisiejsze U:
I: kasza manna(4 łyżki) na mleku(szklanka) z wanilią, grejpfrutem i syropem klonowym II: grahamka z serkiem kozim, szynką serrano, pomidorem i bazylią III: spaghetti bolognese +deser: kubek kakao i suszone jabłko w czekoladzie - kilka plasterków IV: muffin czekoladowy z serem i jagodami + 40g suszonego jabłka V: rodzynkowy jogurt z otrębami, muesli i żurawiną suszoną + kanapka z serem, sałatą, pomidorem i pestkami dyni |
|
|
|
#3482 |
|
Przyczajenie
|
Płatki owsiane a na obiadek rosól ;D
Moje włosy: Krótkie, suche, spalone końce, rzadkie, wypadające.. Cel : Długie, gęste, zdrowe ! Ostatnie malowanie : 17.08.12 Ostatnie obcinanie: 10.08.12 Laminowanie : 15.09.12 Kuracja 40 dni Skrzypovita : 09.09.12 |
|
|
|
#3483 |
|
Zadomowienie
|
Podły humor, więc trzeba sobie poprawić słodkościami.
Mało zdrowie i chyba kiepskie w ogóleU I Brzoskwinia ufo, 2 przytostowane kromki słonecznikowego: 1 grubo z masłem orzechowym crunchy i poszatkowaną kostką Milki; 2 z twarogiem, miodem i orzechami włoskimi, posypana cynamonem i kakao naturalnym; kubek mleka II 9 dużych, domowych pełnoziarnistych pierogów z mięsnym farszem, kubek rosołu z gotowanymi różyczkami kalafiora III Reszta twarogu z miodem, cynamonem i orzechami włoskimi; duże jabłko i kilka marchewek do pochrupania; inka z mlekiem i jakieś 30g chałwy słonecznikowej IV Grill, rozłożone w czasie w sumie: malutka kiełbasa + ketchup, udko kurczaka, pomidor w czosnkowym sosie jogurtowym, 2 kromki grahama i z 3 wafelki orzechowe (coś w stylu Familijnych). Tragedia mała czy wielka?
|
|
#3484 |
|
Rozeznanie
|
R:
I. kromka razowego z szynką, sałatka jarzynowa, II. - III. kromka razowego, plasterki kiełbasy, sałatka jarzynowa, mandarynka, 2 michałki, IV. - V. kromka razowego , kawałek makreli, sałatka jarzynowa. nawet nie wiedziałam, że tak mało i beznadziejnie zjadłam. Czekam na zlinczowanie
|
|
|
|
#3485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze troche pracy i bedzie idealnie
|
|
|
#3486 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze R!
Sniadanie- cały serek homo,jedna lyzka jogurtu, 3 lyzki platkow owsianych, garsc nasion slonecznika i dyni,wrzucone maliny i pare kawalkow zurawiny i nektarynki.kawa obiad(na mieście)salatka-salata,suszone pomidory,ser gorgonzola,kurczak grillowany i nasiona slonecznika <3 + jedno male crostini z szynka parmenska,plasterkiem mozarelli i pomidorem podiweczorek-polowa opakowania serka homogenizowanego+kawalki nektarynki i garsc slonecznika(nie wiem co ja dzisiaj z nim mam )przekąska?(w kinie,unikając jak ognia nachosów,chrupek itp:P)-jablko kolacja-jajko na twardo+dwa male pomidorki posypane pieprzem+ 4 male kiszone ogorki Jakos tak wydaje mi się,że za duuużo tego wyszlo dzisiaj... Edytowane przez julink Czas edycji: 2012-09-17 o 23:05 |
|
|
|
#3487 |
|
Zadomowienie
|
R:
kawa parzona z mlekiem Ś: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ricottą; 1 banan; herbata miętowa IIŚ: owsianka( 3 łyżki płatków owsianych; 1 łyżka słonecznika; 1 łyżka orzechów włoskich) z mlekiem i wkrojoną 1 gruszką O: zupa krupnik z piersią z kurczaka 2h orbitrek K: kawał 210g łososia wędzonego na gorąco drewnem bukowym z cytrynką; warzywa gotowane i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3488 |
|
Zakorzenienie
|
Mój pierwszy tutaj post, na pewno nie jest do nasladowania, ale bardzo proszę o opinię. Sama wiem, co na pewno jest źle, powoli zaczynam sie zdrowo odżywiać, ale chciałabym, by ktos spojrzał innym okiem
![]() R w domu: Ś 8:00: jajecznica z dwóch jajek, na maśle z cebulą, jedna kromka chleba razowego II 12:30: sałatka: pół dużego pomidora, salata, szpinak, oliwki, rzodkiewka, pół dużego kubka jogurtu naturalnego, 60g brazowego ryzu, przyprawy + banan w pracy: III 15:30: banan i jabłko (wiem, ze to nie posiłek) IV 19:30: dwie kromki białego pieczywa z szynką, papryka i szczypiorkiempo przyjściu z pracy: V 23:00: jajko na twardo, pół pomidora, plaster poledwicy z łososia, i malutki kotlet mielony (nie wiem skad się wziął :/) 1:00 spać To raczej R nie jest, poproszę o opinię mega szczera i dobitna
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2012-09-18 o 09:21 |
|
|
|
#3489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podbijam
|
|
|
|
|
#3490 |
|
Zakorzenienie
|
Jest tu jedna porcja warzyw
Polecam dodać do 2 posiłków jeszcze po porcji (ew. soki warzywne, ale to nie będzie to samo, jeśli sama nie wyciśniesz bezpośrednio przed spożyciem). No wiadomo też, że do sałatki warto dorzucić pestki dyni czy słonecznik(to możesz sobie dodać do kanapki w 3 posiłku- wrzuć świeże warzywo, np. pomidor, sałatę, marchew. ). Wtedy będzie spoko jak na moje oko. Wiadomo, że majonez/keczup nie jest za bardzo polecany. Napisałaś, że kaszka manna za Tobą chodziła- no i fajnie, że zjadłaś. ja jednak odradzam picie mleka 2x dziennie, ale to Twój wybór. Dużo zdrowiej jest po prostu wykorzystywać kwaśne/fermentowane produkty mleczne. Może jutro dodasz do kolacji jajko? Też warto sobie wszamać. Fajnie, że nie masz manii białka. Edytowane przez garden_d Czas edycji: 2012-09-18 o 10:01 |
|
|
|
#3491 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje U z wczoraj:
1. 3 kawałki tarty żytnio-pszenno-otrębowej z masą jajeczną, brokułami, cebulą, prawdziwą tłustą grecką fetą i czarnymi oliwkami, do tego pół wędzonej makreli +warzywa, papryka,marchewka,pomidor z cebulą,rzodkiewki i sałaty, natka jednym słowem to moje śniadanie klik /kawa z mlekiem/ /inka z mlekiem/ /przed obiadem: jabłko i ze dwie garści orzeszków ziemnych/ 2. duże pieczone udko z kurczaka w sosie własnym + zielenina ( ryż się zjarał , bo się zaczytałam , wstyd w dodatku razem z garnkiem)trochę potem na deser: kawa z mlekiem i kilka kostek (4-5) gorzkiej czekolady 3. to co ostatnio 4. dość późno (ok.22) pół kostki twarogu + łyżka stołowa oleju lnianego i warzywa górki, marchew, papryka, sałaty, rzodkiewkino i jak może być?? P.S cały dzień siedziałam przed kompem ![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
pyszny obiadek, zjadłabym
|
|
#3492 |
|
Raczkowanie
|
Moja R (caly dzien poza domem, praca + szkola wieczorem):
I Owsianka z trzech lyzek platkow z suszonymi sliwkami, wiorkami kokosowymi i lekko posypana kakao II Okolo pol kostki twarogu chudego z lycha jogurtu greckiego, bananem, pestkami dyni, kilkoma rodzynkami i orzechami + jablko III Kurczak z warzywami zawiniety w tortille (pomidor, salata, czerwona cebula) IV Kefir V W szkole ok 18:00: kanapka z chleba pelnoziarnistego posmarowanego pesto z szynka drobiowa, salata lodowa i pomidorem VI Ok 22:00: Jajecznica na szynce drobiowej na teflonie z pomidorem Moze byc?
|
#3493 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam jeszcze pytanie - udało mi się schudnąć 7 kg. czy na takim jadłospisie nie przytyję? nie jestem głodna, jedząc w ten sposób, ale lubię sobie czasem zjeść konkretnie i zwykle w weekendy jem więcej, niż w tym opisanym jadłospisie. |
|
|
|
|
#3494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przydałoby się też trochę nabiału w ramach uzupełniania wapnia w diecie
21.06.2014r.Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2012-09-18 o 11:31 |
|
|
|
|
#3495 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mniam-super ! Kocham gorzka czeko!
|
|
|
#3496 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze P:
I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka otrębów, łyżka kaszy manny) z cynamonem, słonecznikiem i owocami z działki (brzoskwinia, śliwki, winogrono) + jabłko i gruszka (z działki) + kawa zbożowa; II: powtórka z wczorajszego podwieczorku, czyli pieczone jabłko z miodem, orzechami, słonecznikiem, płatkami migdałów i kostką gorzkiej czekolady + kilka śliwek + winogrono + kakao; III: zupa pomidorowa z ryżem (zabielana śmietaną) + 2-3 ziemniaki + omlet z warzywami przygotowanymi na parze; IV: 2 kromki przytostowanego razowca: z serem i szynka/ z pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym + kefir; V: sałatka warzywna z dodatkiem kawałków ugotowanej piersi z kurczaka. Do picia: herbata z miodem i cytryną, woda, musująca witamina C ( ), rooibos. Ocenicie? P.s. Orientujecie się może czy powiększony brzuch może być oznaką nietolerancji laktozy? Ostatnio spożywam sporo produktów mlecznych i zauważyłam lekkie problemy z brzuchem. Zastanawiam się czy może to być ze sobą powiązane... |
|
|
|
#3497 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
Dawaj swoje dawno nic nie wrzucałaś
|
#3498 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moje Utrzymanie : 1. omlet z 3 jajek smazony na maśle z bananem, posypany wiorkami kokosowymi; 2 śliwki 2. salatka: mieso wieprzowe, salata, pomidor, ogórki kiszone, papryka, oliwa z oliwek☠ 3. filet z indyka smazony z ziolami; ziemniaki z koperkiem; szpinak z czosnkiem (porcja bycza wszystkiego) /podjadane winogrono, nie wiem ile/ 4. pol kostki twarogu z lyzka oleju lnianego / /; warzywka: ogorki, cebula, papryka, natka; lycha-dwie kremu kokosowego+ w międzyczasie kawa z masłem (tak z masłem), herbaty ziolowe, woda i kurkuma zalana woda
|
|
|
#3499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
same pyszności, wszystko bym zjadła, ja też wprowadziłam olej lniany smakuje Ci? mi nawettak kawa z masłem mnie ciekawi, dobra? jak ją zrobić? polecisz jakiś dobry krem kokosowy, ja ostatnio się wiórkami zajadam i też kiedyś smażyłam banana
|
|
#3500 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kolacja wygląda jakbyś się nie najadła i dojadała kotletem Jakby inaczej te posiłki ułożyć (sałatka z ryżem na obiad, kanapki na II śniadanie) i zastąpić banana i jabłko jakimś twarożkiem/serkiem wiejskim z orzechami (koniecznie, brak tu NNKT; taki posiłek jako podwieczorek) to nie byłoby najgorzej.Poczytaj sobie trochę przykładowych jadłospisów i planuj swój jadłospis na wieczór wcześniej, a unikniesz pojadania rzeczy "pod ręką", jak owoce albo białe pieczywo. Cytat:
![]() Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||||
|
|
|
#3501 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Olej lniany bardzo lubię ![]() Co do kremu to mam z jakiejś niemieckiej firmy z eko sklepu. Tylko pamiętaj - krem kokosowy to nie to samo co olej kokosowy Ale z oleju kokosowego polecam domowe kokosanki (z przepisu na czekoladę klory) .Jeśli chodzi o kawę to poprostu robie czarna z ekspresu i daje czubatą lyzeczkę masła - tak mi smakuje. Jeśli chodzi o właściwości kurkumy to podobno hormony jakoś tam reguluje. Walczę o okres więc poza ladowaniem tłuszczów, pijam rożne ziolka.
|
|
|
#3502 |
|
Zakorzenienie
|
U
Ś; Owsianka po garści starkowanej cukini,marchewki,dyni +cały serek homo+czubata łyżka kakao+kilka orzechów włoskich II Kawałek domowego jabłecznika +kawa z mlekiem O;Zupa krem z warzyw (ziemniak,kalafior,marche w,seler,cebula) +kotety z kaszy gryczanej i kalafiora posypane twarogiem i pestkami słonecznika (łyżka) K;Jajecznica z dwóch jaj z fasolką szparahową,pomidorem i szpinakiem +kromka razowca Kubek kakao
|
|
#3503 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: owsianka z 3 łyżek, połowa homo naturalnego, pół banana, pół jabłka, łyżka konfitury niskosłodzonej z czarnej porzeczki.Kawa z mlekiem IIŚ: razowa bułka z ziarnem grillowana, posmarowana serkiem topionym light, na to farsz z siekanych pomidorów,czosnku,chili i bazylii, po plasterku wędliny drobiowej, mięta do picia. Przegrycha: wafel ryżowy z dynią, kilka pestek dyni O: pół woreczka ryżu brązowego, pół banana,pół jabłka, pół serka i cynamon- wymieszane, mięta do picia Przegrycha: znów pestki dyni K: pewnie będzie jajecznica z warzywami ok 2l wody, 2 kawy z mlekiem,2 mięty. Ujdzie?
|
|
#3504 |
|
Zakorzenienie
|
R
![]() I (6:30): duża miska owsianki ze szklanką mleka, kawa II (10:00): duża grahamka z pomidorem, sałatą, indykiem, 2 jabłka III (16:30): ryż brązowy, gotowana marchewka, pierś z kurczaka IV (19:00): jajecznica z 2 jajek z pomidorem i cebulką V (21:30): twarożek 100g |
|
|
|
#3505 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Straaasznie mi się podobają Twoje jadłospisy- są megazdrowe i smaczne. Dasz przepis na kotlety? ![]() Cytat:
II śniadanie-
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
Teczowa, Ismenkusia, GreenBalance, rewelacja
![]() ii moje U. 1. Owsianka (4 łyżki płatków) z serkiem homogenizowanym, bananem, masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi & musem truskawkowym. Kawałek tarty z jagodami, białą czekoladą i kruszonką. 2. Grahamka z masłem, kurczakiem pieczonym w ziołach, sałatą i rzodkiewkami. Duże jabłko. Kawa z mlekiem. 3. Pełnoziarniste fusilli ze szpinakiem, grillowaną piersią kurczaka, suszonymi pomidorami i fetą (duuża porcja )4. Zjem sobie twaróg półtłusty z miodem i orzechami + kilka śliwek
|
|
|
|
#3507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dobrze, że zdajesz sobie sprawę z tego, że jest beznadziejnie. Liczę na poprawę
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3508 |
|
Zakorzenienie
|
U
I serek wiejski z wkrojonym jabkiem, musli śniadaniowym, rodzynkami, orzechami laskowymi, fistaszkami, groszkami kakaowymi II 4 kromki razowego zapiekane z serem brie i pieczarkami, winogrono III arroz cubano czyli ryż w sosie pomidorowym (cały woreczek) po obiedzie Lód opera mini IV dużo domowej drożdżówki ze śliwkami V pewnie 4 kromki razowca z pastą z sera feta i szpinaku
|
#3509 |
|
Zadomowienie
|
Powiększone U:
I. pudding owsiany z 4 łyżek płatków z jabłkiem, garścią orzechów włoskich ,cynamonem i łyżeczką miodu II. 100g twarogu półtłustego z połową jogurtu nat., 2-3 łyżkami masy makowej z bakaliami i małą garścią orzechów III. ziemniaki z koperkiem z kotletem schabowym i kapustą (stołówka) IV. kanapka z 2 kromek chleba z ziarnami z pesto, plastrem sera żółtego, pomidorem i posiekanymi orzechami V. omlet biszkoptowy z 2 jaj i 2 łyżek mąki pełnoziarnistej z 3 łyżkami domowego dżemu aronia-porzeczka-jabłko |
|
|
|
#3510 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.

pieczywa z szynką, papryka i szczypiorkiem
Polecam dodać do 2 posiłków jeszcze po porcji (ew. soki warzywne, ale to nie będzie to samo, jeśli sama nie wyciśniesz bezpośrednio przed spożyciem).
, bo się zaczytałam
, wstyd w dodatku razem z garnkiem)
górki, marchew, papryka, sałaty, rzodkiewki

:
21.06.2014r.
Kolacja wygląda jakbyś się nie najadła i dojadała kotletem 

)
V pewnie 4 kromki razowca z pastą z sera feta i szpinaku