|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Cytat:
Maciuś boski Asiulek pokaż łozko w całości i pokoik? pomalowaliście już? to ta posciel z allegro? warto ją zamowić?
|
|
|
#3122 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Cytat:
Dziś przychodzi facet co będzie nam malował i umowimy sie konkretnie na termin. Całe łóżeczko zaraz wkleje, tylko znajdę Pościel wizualnie bardzo ładna, gatunkowo tez niezła aczkolwiek mam taką zwykłą (będzie na fotce łóżeczka co wkleję) i wydaje mi się lepsza gatunkowo. Bardziej miękka, ta trochę taka "szeleszcząca". Ale cenowo nie była droga więc myślę, że warto... ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Maluda kaszle pewnie mi się zaraz obudzi
|
|
#3123 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę
![]() barierka już jest przełożona na druga stronę
|
#3124 |
|
Zakorzenienie
|
asia podaj link do tego dywaniku!!!
|
|
#3125 |
|
Zakorzenienie
|
łóżko bardzo ładne a dywanik boski
![]() dziękuje za odpowiedz odnośnie poscieli, też chyba zamówie
|
|
#3126 |
|
Zakorzenienie
|
dywanik kupiony w KOMFORCIE. Mała sama go wybrała
ja byłam za gładkim. No ale w końcu to jej pokoik ![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- To ten http://www.komfort.pl/dywany/kids-318559
|
#3127 | |
|
Zakorzenienie
|
Po 12 pojechałam po Michałka a on juz na mnie czekał na ławeczce w korytarzu. Panie mówiły że było lepiej, że uspokoił się szybko i nawet uśmiechał
Dziś się nie rozpłakał jak mnie zobaczył tylko ucieszył. Nie jadl nic znów Obiadek dostajemy do domu... Ma swoją ulubioną panią (jest jedna taka co dodatkowo maluszkami się zajmuje) i z nią wszędzie chodzi, ona mu wczoraj czytała jak przyjechałam, ona z nim dziś siedziała na tej ławeczce Jedna rzecz mnie martwi. Misiek czasem zasypia z moją ręką (tylko jak ciężko mu samemu zasnąć to z nim siedzę) i drapie mnie po tej ręce. Jak się denerwuje albo coś go boli i go przytulam to po ramieniu mnie drapie. Jak nad ranem wezmę go do naszego łóżka to zasypiając drapie mnie po buzi... Widać tak stres rozładowuje lub się w ten sposób uspokaja, wycisza... No i niestety w przedszkolu z braku mnie drapie sam siebie i to po buzi Aneczka u Michała nie ma grup, to takie małe przedszkole, nie wiem ile tam dzieci, pewnie ok 20 (po ilości półeczek wnioskuje )Brawa dla Maćka. Dzielny chłopak ![]() Sokowirówkę mam tę http://www.euro.com.pl/sokowirowki/o...a.bhtml#opinie Zamawiałam z tej strony i odebrałam w najbliższym sklepie. Z jakimś rabatem zapłaciłam 144zł. Nie chciałam nic drogiego i wielkiego tylko mały sprzęt co by mi kuchni nie zagracił a i żeby szybko można było umyć. Póki co ładnie chodzi, zrobiliśmy do tej pory z 1.5l soku (wczoraj wieczorem i dziś rano) Dzięki Cytat:
Napisałam że nigdy nie jadł marchewki a jabłek to tak ogólnie nie je. Jadł papki jak był malutki ale mało, nie smakowały mu słoiczki i swoje też nie bardzo. Później czasem ugryzł i zostawił. Raz czy dwa się zdarzyło że zjadł coś więcej niż 1gryz jak byliśmy u szwagra i tam ich synek wcinał... Lubi banany, winogrono, maliny, jeżyny, mandarynki, pomarańcze, śliwki... ale są takie dni/tygodnie że akurat mu owoce nie wchodzą... Asiulek jak my się teraz spotkamy? Chyba po południu kiedyś jak dzieciaki wstaną z drzemki...
Pojawiłeś się niespodziewanie w kwietniowy poranek i wywróciłeś nasz świat do góry nogami Michaś Edytowane przez lindsley Czas edycji: 2012-09-18 o 14:04 |
|
|
|
|
#3128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem...Co do spotkania to chyba raczej już tylko popołudnia nam zostaną... ale damy radę ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Dziewczyny, a co myślicie o tej firance?? Myślę o zakupieniu dwóch, zrobić je jako zasłonki, skrócić oczywiście do parapetu... http://allegro.pl/wesole-firanki-dla...632474661.html
|
|
#3129 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak Wam sie podoba.. sama robiłam i dzis jedziemy w odwiedziny do malenstwa
![]() jeszcze tylko dla mamusi cos - dla karmiącej i dla starszaka cosik w celafonie i jeszcze bez...
|
|
#3130 |
|
Zakorzenienie
|
Asia fajna jest !! ale do tych ścian co wybrałas to ona zniknie.. duzo kolorów juz tam jest w pokoju i dywanik kolorowy i mocne sciany.. a jak z ta amarantową co pisałas kiedys..
ps ja duuzo widze pomysłow od ciebie moge czerpac bo nawet dywanik mi sie podoba
|
|
#3131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcę własnie by było jak najwięcej bieli zeby trochę rozjasnić te żywe koloryA tort rewelacyjny... super pomysł, podziwiam
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2012-09-18 o 15:48 |
|
|
|
|
#3132 |
|
Zakorzenienie
|
Asia robisz identycznie jak my planujemy...
kolorowe sciany, dywanik itd.. a meble białe i dodatki i u nas chyba beda do jej pokoiu drzwi przesuwane.. jakos tak bedzie funkcjonalniej.. Tylko zastanawiamy sie nad kolorem i kształtem drzwi na pewno musza miec szyby mleczne aby do kuchni swiatło z jej pokoiku szlo.. ale kupuja jej dzrwi musimy juz wiedziec jakie bo i do łazienki i naszego pokoju beda musiały byc takie same.. wiec juz koncepcja na całe mieszkanie potrzebna a tej mi brakuje..
|
|
#3133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale trudno, na razie drzwi w planie nie mamy... najwyzej potem tam wcisnę jakiś mały regalik...młoda- Pisz co u was?? bo cos milczysz ostatnio...
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2012-09-18 o 15:56 |
|
|
|
|
#3134 |
|
Zakorzenienie
|
Super urwis
Asia chyba bym została przy tych wcześniejszych kolorowych choć ta też jest bardzo ładna Łóżko ładne normalne i Wercia w nim taka spokojna ![]() Madziwinia super tort. Pamiętaj żeby karmiącej mamy ni kupować niczego co ma kakao Dzisiaj na placyku rozmawiałam sobie z jedną z Pań przedszkolanek. Jak co roku ma świeżą grupę (od 3 lat). Taką mają zasadę że po wakacjach dzieci zmieniając grupę na starszą zmieniają również panią. Powiedziała mi że owszem dzieci, płaczą i tęsknią na różne sposoby. Najczęściej to jest na zasadzie wymuszania wymaganych zachowań na rodzicach. Ale nie płacz czy tęsknota są problemem. Z roku na rok dzieci są coraz mniej samodzielne i zupełnie nieprzygotowane do przedszkola. W tym roku w grupie 14-ga dzieci tylko dwoje samodzielnie potrafi jeść, resztę trzeba karmić bo nawet łyżki nie potrafią trzymać. Dzieci nie są uczone nocnika a cóż dopiero mówić o myciu rąk. Rodzice oczywiście w kwestionariuszu czy zgłoszeniu deklarują że dziecko samodzielnie je, woła siku czy rozbiera się czy ubiera. Rzeczywistość jest zupełnie inna Do tego rodzice mają pretensje jak wychowawczyni zwraca na to uwagę na zebraniu bo to przecież przedszkole jest od tego żeby dzieci uczyć.
|
#3135 |
|
Zakorzenienie
|
Izz to moj umie samodzielnie jesc ale tylko to co mu bardzo smakuje
.potrafi sie w 5sek rozebrac,tylko z tshirtem ma problem,ale ubrac sie nie umie tu moja wina bo jak wychodzimy z domu to zawsze na szybko,a jak po powrocie ma sie rozebrac to moze sobie trenowac.Ostatnio cos slabo sie czuje i na ciele i glowie. Chyba musze kupic ciemna czekolade i jesc bo moze czegos mi braknie. Moj starszy synek dzisiaj rano wyjechal . Nad morze z dziadkami. Ale cisza w domu z jednym dzieckiem to nuda :P
|
|
#3136 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia tak tylko że Erwi nie ma jeszcze skończonych 3 lat jak wszystkie dzieci w grupie tej kobiety. Zosia też się sama nie ubiera, owszem zakłada sama spodenki czy majtki ale inne części ubrania to niestety tak jak piszesz zakładam ja żeby było szybciej.
Zosia sama je choć też czasem jak z ubraniem niestety jej pomagam ale jak jest z innymi dziećmi to chce wyłącznie sama jeść. Ręce myje sama i buzię też oczywiście pod nadzorem a i tak jest wiecznie pozalewana. Muszę powiedziec że kobieta mi dała do myślenia i postanowiłam rozpocząć trening ubierania.
|
#3137 |
|
Zakorzenienie
|
A jak Waszym maluchom idzie jedzenie zupy? Bo Igor w dalszym ciągu więcej wylewa na siebie niż trafia mu do dzioba. I pod tym względem mamy chyba pewne zaległości.
Co do ubierania - to średnio - nie umie głowy przełożyć. Butów nie umie założyć. Gaciorki ubierze, ale nie czuje potrzeby Za to idealnie umie się rozbierać Np. przy gościach
|
#3138 |
|
Zakorzenienie
|
Megi u nas jest tak e chodź bym chciała jej pomóc jesc zupe to nie pozwoli..
reszte wiadomo jak przy zupie samodzielna to i inne posiłki absolutnie sama. Jest perfekcyjna w zakąłdaniu butów szczególnie moich szpilek!!!! i idzie w nich przez cały dom i woła mama jedziemy do miasta i szczerzy zeby bo wie e nie wolno..
|
|
#3139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak mu powiem że dziewczynki są na placu zabaw to szybko przynosi mi majtki żebym mu ubrała. On może być cały rozebrany ale majtki lubi mieć ubrane, chyba nie lubi jak mu siusiak dynda![]() Buty wszystkie ma wiązane więc co najwyżej włoży na nogę a i tak muszę wiązać. Jak miał sandały na rzep to umiał założyć i zapiąć. Bardzo ładnie się myje cały, namydla rączki i myje się od pach, szyji i uszy do paluszków u nóg. Ma jakoś bzika na punkcie czystej buzi. Po każdym posiłku sam biegnie żeby umyć i ręce i buzie, ale przed posiłkiem to nie czuje potrzeby ![]() Idę dla tz coś na obiad wymodzić, chyba placki ziemniaczane bo najszybciej zrobię, i nie będą mnie kusiły
|
|
|
#3140 |
|
Zakorzenienie
|
To mój jest karmiony - zwłaszcza, że jak sam, to prawie nie je. Wielbicielem jedzenia to on nie jest. Prócz chipsów oczywiście...
Butów zakładać nie umie - prócz kaloszy. Namydla się tylko w kąpieli - jedna kąpiel to u niego pół mydła. Tak więc wiem nad czym mamy teraz pracować. Dzisiaj mniej już kaszle. Ale wczoraj od 21 do 1 w nocy zasypiał. Aż się dusił. Bidulek taki mały - dostał za to dzisiaj wiatraczek, właśnie biega z nim po domu, bo wtedy od pędu się kręci - ciekawe, kiedy będzie płacz, jak wpadnie na coś.
|
#3141 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem wykonczona Oliwka zalala mi lozko i na koniecobiadu wszystko zwymiotowala.
|
#3142 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3143 |
|
Zakorzenienie
|
P0P - kiedy Twój tż wraca z delegacji i czy może teraz wziąć parę dni urlopu? Dobrze by było, żebyś odpoczęła. Żeby teraz on wziął większość obowiązków. Jak widać, Ty powoli masz naprawdę dosyć.
|
#3144 |
|
Zakorzenienie
|
moja juz dawno je zupelnie samodzielnie sama sciagabi podciaga gacie po zrovieniu iku sama to pozniej idzie wylac spuszcza wode jest na prawde samodzielna nawet probuje na dworku juz sama siku robic
|
|
#3145 |
|
Zakorzenienie
|
Robiłam krokiety z pieczarkami i serem. Zjadłam 2 i ledwo żyję.
Madzia jak Ty możesz robić placki ziemniaczane i się nie skusić ? Megi z zupą to bywa różnie Majtki zdejmuje perfekcyjnie i uwielbia biegać nago.Ania czy byłaś już na tych zajęciach sportowych dla dzieci. Ja się umówiłam na poniedziałek tylko oczywiście jak będzie pełna grupa.
|
#3146 |
|
Zakorzenienie
|
Oliwka potrafi sama jesc tylko ze ona NIE JE ! I musi byc karmiona. Dzisiaj jak mi zwymiotowala to przebralam ja, posprztalam i nowy obiad podalam. A bylam taka wsciekla no i musialam karmic Natasze wiec sama musiala jesc. Jadla ponad godzine i chba tylko dlatego ze widziala jaka jestem wsiekla no i chciala isc na dwor, wiec zjadla.
Oliwka sama potrafi ubrac majtki, skarpetki, leginsy, buty reszte musze ja. Bluzek nie potrafi zakladac. Rozbiera sie sama. Nie potrafi sie sama myc.
|
#3147 |
|
Zakorzenienie
|
Pokaże Wam Igora z dzisiaj.
Pół nocy nie przespał, padł o 18. Mam nadzieję, że nie obudzi się w środku nocy.
|
#3148 |
|
Zakorzenienie
|
Młoda - nie chowaj się, wróć do nas! Widzę Cię!
|
#3149 | ||
|
Zakorzenienie
|
MIchał sam potrafi jeść, nie karmię go już dawno. Co nie znaczy że JE - zależy co... serek czy jogurt, wciągnie nawet 2 od razu i już się nauczył wyskrobywać kubeczek
Przeważnie jest po tym do przebrania chociaż zwykle zakładam mu śliniaka... Umyć rączki potrafi, buzię też ale zawsze chodzę z nim co by nie sprzątać całej łazienki - wodę puszcza na maxa trzymając jedną rękę pod kranem bezpośrednio. Siusiu potrafi zrobić do kibelka sam, wie że klapę trzeba zamknąć i spłukać. Nie weszło mu w nawyk mycie rąk po Ubierać się nie chce i czasem kombinuje z koszulką a z majtkami czy skarpetkami ma problem... Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3150 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze że zdążyłaś z tą aukcją ja teraz mam dużo do wystawienia, aż mi się nie chce ..... ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Wercia jest taka kochana a pokoik słodki ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
u nas do najmłodszej grupy przyjmują od 3 lat ![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
dziś właśnie trafiłam na necie na wypowiedź przedszkolanki w sumie była bardzo podobna do tej , i niestety babki mają rację Tamta wypowiadała się czy 2,5 latka dać do przedszkola czy żłobka zaraz poszukam i wkleje 2,5 latek w przedszkolu Pracuję w przedszkolu od wielu wielu lat i uważam,że 2,5 roku to nie czs na przedszkole to zbyt wcześnie.W marcu doszło do mojej grupy dwoje 2,5 latków proszę mi uwierzyć doszło do strasznej dezorganizacji w grupie. Dzieci te nie płaczą, bo przyjęłam je ciepło i czują się bezpiecznie. Jest inna sprawa te dzieci zupełnie nic nie potrafią są strasznie bezradne a fakt,że trudno zrozumieć ich mowę utrudnia mi wiele spraw. Dzieci te nie uczestniczą w zajęciach strasznie przeszkadzają gdy prowadzę zajęcia, rozpraszają uwagę innych dzieci hałasują, biegają nie reagują na polecenia. Jestem sama w grupie a dzieci mam 25 nie mam żadnej pomocy, a te dzieci nie potrafią zupełnie nic- trzeba wychodzić z nimi do łazienki. Ja nie mogę zostawić dzieci samych w sali ze zrozumiałych względów więc trzeba prosić Panią woźnę, ale ona ma dużo obowiązków i często jest poza terenem przedszkola. Jestem bardzo zmęczona tą sytuacją. Muszę zacząć uczyć dzieci na uroczystość z okazji Dnia Rodzica, ale jest wielki problem, kiedy na okrągło te dzieciaczki przeszkadzają. Pozostałe dzieci są wdrożone i często złoszczą się i proszą mnie żebym ich uspokoiła. One są po prostu za małe do przedszkola 2,5 roku to wiek żłobkowy. Mamy tych dzieci nie pracują, czy nie lepiej by było zapisać te dzieci do przedszkola od 1 września i popracować nad ich samodzielnością a nie oddać dziecko, które nie potrafi samo jeść nie potrafi wydmuchać nosa, podciągnąć sobie majteczek, umyć rąk i zębów i wiele innych rzeczy Przed posłaniem dziecka do przedszkola należy nauczyć je wielu rzeczy bo nauczycielka jest jedna a dzieci minimalnie 25 i nie wiem jak by się starała to nie dopilnuje każdej rzeczy tak jak matka , która ma pod opieką często tylko jedno dziecko.A później spotyka się złośliwe komentarze pani to nie zrobiła tego czy tego a więc się nie nadaje do pracy w przedszkolu, czas na emeryturę itp.Albo jak wyżej napisała dana, że skoro dziecko boli pupa to może pano dała klapsa. Dla mnie to zwykły absurd zaraz obwiniać nauczyciela i kto to robi druga nauczycielka- wstyd pani dano. A czy po klapsie pupa długo boli, dla mnie to jest takie szukanie kozła ofiarnego, kto winien- oczywiście pani w przedszkolu. Albo pytanie dziecka 2,5 letniego czy pani krzyczy, czy bije sądzicie,że takie małe dziecko powie prawdę o ile potrafi mówić. Za długo pracuję w przedszkolu i wiem jakie dzieci wymyślają historie, często nie pytane opowiadają o rodzicach i jak to rodzice ich biją , jak to mama pobiła tatę czy odwrotnie. Czasami musiałam delikatnie sprawdzić czy faktycznie dzieją takie rzeczy w rodzinie dziecka a rodzice robili wielkie oczy i wstydzili się za fantazje swojego dziecka.Z wielu opinii rodziców wnioskuję, ze w polskich przedszkolach panuje wielka przemoc- dzieci są bite i zastraszane przez nauczycielki. Jak tak patrzę na moje dzieci w przedszkolu bawiące się beztrosko uśmiechnięte i biegnące z każdym problemem do pani, sadowiące się na naszych kolanach, przytulające się to tak myślę, ze niektórym rodzicom przydała by się jakaś terapia, po której zaczną dostrzegać w nauczycielkach człowieka a nie kata.
'...Życie nie daje nam tego, czego chcemy, lecz to, co dla nas ma..." Maciuś 10-04-10 ![]() Edytowane przez aneczkkaa Czas edycji: 2012-09-18 o 20:26 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

mam nadzieje że szybko się zaaklimatyzuje w nowym miejscu.

)

nie wiem...

no ale trudno, na razie drzwi w planie nie mamy... najwyzej potem tam wcisnę jakiś mały regalik...
Do tego rodzice mają pretensje jak wychowawczyni zwraca na to uwagę na zebraniu bo to przecież przedszkole jest od tego żeby dzieci uczyć.