|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cate pisała że uczy zaypiania syna tego starszego więc się pytam jak jej idzie,pisała ze wtedy było 1:0 dla mamy i pytam ile teraz jest dla niej.Czy to ktoś inny pisał o uczeniu dziecka zasypiac?
|
|
|
|
#3632 |
|
Zadomowienie
|
Już rozumiem, to ja pisałam
|
#3633 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Malwina dzisiaj dostała deserek i do niego dodałam 1/4 biszkopta, którego najpierw namoczyłam w wodzie, to jej pierwsze zetknięcie z glutenem, mam nadzieję że będzie ok. |
|
|
|
|
#3634 | ||
|
Wtajemniczenie
|
witamy z rana!
Hania słodko spi, ale pewnie za chwilkę się obudzi Wiecie co, szukam niani, dodalam ogłoszeniei sie strasznie zestresowałam Nie chce chyba isc do pracy ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
![]() Kurde ile pieniędzy na to poszło Ale zgodze się z tym, nie pamietam kto to pisał, moze SzmaragdowyKotek , ze słoiki to nie jest zło i przynajmniej są warzywka/owoce przebadane, niepryskane, a to co jest w marketach to tak naprawdę nie wiadomego pochodzenia. Chciałąm wszystko sama robic Hani, ale przemyślałam sprawę i na sam początek lepiej chyba dac cos sprawdzonego Własnie libretko przypomniałas mi o biszkoptach, zapomniałam kupic a do jakiego deserku dajesz?? Do takiego tartego jabłuszka?
|
|
#3635 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Już prawie posprzątane, mycie podłogi mi zostało. Ja się tak zastanawiam odnośnie słoiczków. Czy naprawdę można wierzyć temu, że te słoiczki są robione tylko z takich niepryskanych, super ekologicznych warzyw? Widziałam kilka razy jak rośnie marchewka bez dodatków- wydajność jest mała. Czy kupienie marchewki w markecie/lepsza wersja na bazarze to gorsze zło? Nie wydaje mi się.
|
#3636 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za odpowiedzi
Muszę moją córcię trochę pomotywować do obrotów, ale jak widze paniki nie ma... Nie pamiętam już jak to było ze starszym synkiem niestety ciążowe otępienie nie mija tak szybko Czekam, aż mąz wróci z pracy żeby wypić z nim kawę, a on się spóźnia No i właśnie dzwoniła pielęgniarka, że mam przyjść dziś o 12 z synem na bilans 4 latka, no i trochę mi pokrzyżowała plany |
|
|
|
#3637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3638 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3639 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Następnym warzywem jakie chce podać to albo brokuł albo dynia. Moja Malwina na obiad dostaje pół słoiczka, ale często widzę że chce więcej i nie wiem czy mogę jej dać więcej? ile podajecie obiadku swoim maluchom? |
|
|
|
|
#3640 |
|
Rozeznanie
|
wy tu już o obiadkach, warzywach, owocach a mój mały mleka nie chce pić z piersi, dziś mu odciągnełam i co i zjadł
![]() teraz śpi przy otwartym okienku, położna mówiła, żeby okno otwierać tak szeroko jak się da wtedy dziecko smacznie śpi ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- jak dojdę do tego etapu co wy, to na pewno kupię słoiczki nie mam dostępu do świerzych warzyw ani owoców, no chyba, że ciotka się podzieli ![]() ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- jak myjecie laktator TT??? trudno się dostać tam do środka ja niby otwieram ten środek wlewam płyn i sobie leży, co drugi dzień przelewam też wrzątkiem |
|
|
|
#3641 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie temat słoiczków też jeszcze odległy,, jak Wasze dzieci połykają jedzonko? nie krztuszą się?
Ja soczków nie chciałaby dawać, Młody o ile coś pije to jest to woda i chciałabym żeby jak najdłużej tak zostało. Pił przez jakiś czas herbatkę Hipa, ze względow na brzuszek, ale potem, jak ją odstawiłam, to bez problemu wrócił do wody. Teraz jak nie ma upałów to nie pije, chyba, że go czkawka złapie
|
|
|
|
#3642 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
![]() czego? marchewki? tzn że jest niewielkich rozmiarów? Gdybym miała swój ogródek, to na pewno dawałabym dziecku warzywka z niego ![]() A co do słoiczków to też nie do końca wierze że są takie pro i eko, różne rzeczy się w nich zdarzały (jak np. szkło, byla okropna afera). Ale póki jest malutka to słoiczki, potem, jak troszkę podrośnie, to już ze świeżych. ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Cytat:
Hania wręcz chce mi wyrwac łyżeczkę z jabłuszkiem i marchewką a ma uciechy co nie miara ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
Ostatnio czytałam gdzies artykuł o tym, ze matki robią takim maluszkom zupę na kostkach rosołowych
|
|
#3643 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie.
Wróciliśmy znad tego morza, wyjazd bardzo udany Antek super zniósł podróz. Na miejscu pojeździliśmy sporo na rowerach, udało się też (mimo mocno zmiennej pogody) posiedzieć trochę na plaży (szum morza i chusta i dziecię zasypiało w 5 minut), nawet się wykąpałam![]() Dzięki za polecenie tych Kątów Rybackich, faktycznie fajna spokojna mieścina.No i po sezonie, więc było pusto ![]() Pojedliśmy rybek też - jest w Katach przepyszny bar rybny. A poza tym IDĄ ZĘBY - już prześwitują takie białe na dole, dentystka mówiłą (bo byliśmy ostatnio na kontroli i przy okazji obejrzała Młodego) że to "już-już" Ide zaraz poczytać co tam u Was słychać. |
|
|
|
#3644 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Widziałam kiedyś marchewki które były wiezione do fabryki Kubusia. Wielkość łydki.... Nie neguję słoiczków. Jeszcze mi trochę czasu zostało zanim podam pierwszy obiadek i nie wiadomo jak to będzie. Tak tylko sobie gdybam.
|
|
#3645 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Początkowo bałam się, że go połamię, ale udało się wyciągnąć cały środek. Miałam problem z wciśnięciem mocowania tłoczka, ale mąż mi pomógł Moja córka nakarmiła dziś brata... chlebem A tylko na chwilę wyszłam z pokoju Na szczęście się nie zakrztusił A jaki był szczęśliwy jak mu wyciągałam ![]() Szybko nam pójdzie rozszerzanie diety
|
|
|
|
|
#3646 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co słychac ![]() Fajnie, że wyjazd się udał Antek pewnie nawdychał się jodu. Moj mąż ma tydzien urlopu ale w październiku, może jak nie będzie megaaaa paskudnie to pojedziemy na kilka dni. za ząbka!PS. Oglądałam Twojego bloga, no no laska z Ciebie po ciązy! Masz tatuaż pod kolanem??
|
|
#3647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tylko te 3 składniki bez żadnych dodatków, żadnych kostek!!! przecież to sama chemia! za jakieś 2 tygodnie zacznę do zupek dodawać odrobinę masła lub oliwę z oliwek, a potem mięcho
|
|
|
|
|
#3648 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maćkowi zdarza się przewrócić z brzucha na plecy, ale jeszcze nie jest to świadome działanie. Dzieciaki szczupłe robią to zazwyczaj wcześniej, te większe i cięższe nieco później. I nie ma to nic wspólnego z lenistwem. Cytat:
I to samo w drogą stronę, z brzucha na plecy. Tylko za pupę, resztę ciała dziecko samo ma ciągnąć. Po takich ćwiczeniach szybciutko powinna załapać o co biega.
|
|
|
#3649 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gratul acje dla mamy![]() O to to moje jakby się pogłębia Cytat:
Odnosnie słoiczków,obiadków itp moje dziecko tego nie chce,pluje wszystkim co mu się poda,jak zajarzy że cos mu wpycham buzi nie chce otwierać kaszkę z butelki owszem ale z łyżeczki nie.O co kaman?I tak sobie pomyślałam że moze zupke z butelki mu podam?Może tak zje?AAAAAAAAAAAAAaaa i zaczął gaworzyć |
||
|
|
|
#3650 |
|
Raczkowanie
|
Malwinka z mamą
|
|
|
|
#3651 |
|
Rozeznanie
|
Widzę ze jesteś mar2sia. Co u Ciebie? Jak Twój maluszek?
Czytam ten wątek od początku, kiedyś się intensywnie udzielałaś. Pamiętam tylko że po porodzie wpadłaś na chwilę. Napisz chociaż 2 zdania. Albo i więcej jeśli masz ochotę.
|
#3652 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I dziękuję za komplementa. Tatuażu pod kolanem nie mam (mam trochę wyżej ) - to pewnie smar od roweru![]() A w październiku pogoda bywa piękna, może Wam się uda wyskoczyć - no i wtedy jodu podobno jeszcze więcej ![]() Cytat:
![]() I gartuluje gaworzenia!! A odnośnie słoiczków, moje małe ciągle tylko na cycku... (a za tydzień kończy 5 m-cy). Chcemy jeszcze trochę poczekać i zacząć wprowadzać inne jedzenie. I planuję jak najwięcej obiadków przygotowywac sama - mamy dostęp do dobrych warzyw i owoców. Chociaż gotowe słoiczki to na pewno wygoda |
||
|
|
|
#3653 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co to jest BLW?chyba musze poczytać |
|
|
|
|
#3654 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałabym... ale... żebystosować w "pełnym wymiarze" musiałabym poczekać aż potwór zacznie sam siedzieć. A póki co zanosi się na to, że jeszcze poczekamy.
Gdybym mogła czekać z wprowadzaniem do końca 6. miesiąca, wtedy Maciek pewnie już zacząłby siadać, to mogłabym próbować od początku. A tak zaczniemy od papek (muszę zacząć wprowadzać od października, żeby miał 3 miesiące na naukę jedzenia, bo od stycznia wracam do pracy... Stosować będziemy na pewno ale równocześnie z podawaniem papek. Chciałam przejść na wielorazówki, ale po tym jak kilka razy mocz przeleciał przez gumki przy nogach, pasuję. Nie wiem czy to wina pieluch (mam różne i każdą przeleciało) czy tego, że coś źle zakładam... Z kolei przy jednorazówkach baaaaardzo rzadko coś przeleci.
|
|
#3655 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie !
My już po powrocie z lublina byliśmy u teściów starałam się Was czytać ale z pisanie to nie bardzo. Widzę że w temacie słoiczki powiem Wam że jakoś tak w ekologiczne produkty w tych słoiczkach to też nie chce mi się wierzyć ale też zaczęłam od słoiczków choćby dlatego żeby sprawdzić jaką powinna być konsystencja takich deserków czy obiadków. Na razie to jesteśmy na etapie soczków przecierowych , jabłuszka , marchewki z obiadkami to dopiero zamierzam nie spieszę się jakoś specjalnie z wprowadzaniem nowych rzeczy. Jeszcze raz dziękuję za namiar na lumpki w lublinie a o dziwo najbardziej przypadł mi ten koło moich teściów
|
|
|
|
#3656 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i łuścioszek z niej niezły - w pn sprawdzimy wagę ![]() Cytat:
![]() ryby - mniammmmmmmmmmmmmm ![]() Cytat:
Cytat:
agata a jakie masz plany co do Maćka po powrocie do pracy? żłobek, niania czy ktoś z rodziny?? dołączam do grona niewyspanych tzn w sumie nie jest tak źle bo nad ranem biorę Marcię do siebie i jeszcze kimamy do 9 tylko dlaczego ona od kilku nocy budzi się 2 razy już ze 2 mce robiła mi tylko jedną pobudkę nad ranem - ok 4-5 a teraz chce pojeść jeszcze ok północy ludzie, już ma takie tłuściutkie nóżki i ciągle jej mało dobrze że mąż taki solidarny i wstaje razem ze mną ![]() i jeszcze raz dzięki za odp w sprawie kup i spacerów. my jesteśmy na dworzu codziennie ok 1,5-2godz ale pogoda tutaj to mnie czasem dobija. dziś rano było tylko 4st więc jestem na etapie poszukiwania ciepłego kombinezonu. jeśli chodzi o kupy to było kilka takich tygodni że Marcia robiła tylko 1 a od wyjazdy do PL wali kilka na dzień. no ale widzę że u Was też to różnie wygląda więc nie będę się stresować
|
||||
|
|
|
#3657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3658 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
skąd ludzie biorą takie pomysły ![]() Cytat:
Dziękuję, z ciekawszych wiadomości to właśnie wróciłam z ikei i nie było żadnego uciekania, w szoku jestem może moje dziecię wreszcie dorośnie ![]() Gratuluję gaworzenia ![]() Mal ładna
Edytowane przez cate_ Czas edycji: 2012-09-19 o 14:58 |
||
|
|
|
#3659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak chce by Maja miałam mm na noc tylko, to mam powiedziec pediatrze o tym? Jutro idziemy na szczepienie i chce powiedziec o mm, ona przepisuje mleko dziecku? Jak to wyglada? |
|
|
|
|
#3660 | |||
|
Rozeznanie
|
Hehe
Bo nam po pierwszej ciąży jeszcze nie minęło, a już "doprawiłyśmy" kolejną Cytat:
![]() Cytat:
Ale spoko nie panikuje, tylko dzis w jakiejs rozpisce przeczytałam, że w 4 miesiącu życia dziecko powinno robić obroty, więc postanowiłam upewnić się wśród fachowców - czyli tutaj ![]() Cytat:
Zaraz idę na zebraniie do przedszkola, pierwszy raz w życiu w roli rodzica - ależ jestem podekscytowana
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.

Antek pewnie nawdychał się jodu. Moj mąż ma tydzien urlopu ale w październiku, może jak nie będzie megaaaa paskudnie to pojedziemy na kilka dni.