|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Hej dziewczynki
![]() Dzis ciezki dzien od rana. Wlasciwie od wczoraj nie jest lekko- Szymon jest nie do zniesienia, jak ładnie przesypial noce, tak od wczoraj zaczely sie jazdy, dzis w nocy nie spal, plakal, nawet zjadł mleko przy okazji ze sie obudzil ![]() Rano za to nie chcial mleka, "wmusilam" mu jakos 80 ml z kaszka, bo musialam pedzic do mojej pracy zrobic badania kontrolne po L4 ciazowym, dzieciaki zostaly z tesciem. No i Mały Szymon cieszyl sie jak wrocilam pelna buzka, a Filip z radosci sie podsikal w majtki co mu sie nie zdarza ![]() Stwierdzilam, ze dobrze ze kupa smierdzi bo dzieki temu tesc zmienil pieluche Szymonowi hehe. Inaczej by zapomnial zajrzec ![]() Szymon dal mi dzis czadu od 17 nie spal chcial ciagle jesc, ale ciezko mu dac butle z mlekiem....Wogole je ostatnio tak, ze ssie ale przy okazji łapie sie za stopy, wierzga nozkami, rączkami, nie potrafi spokojnie zjesc mleka. Poza tym nie chcial sie bawic i ciezko zasypial po kapieli, chyba przez godzine czasu, po czym i tak sie obudzil i tak sie darł na caly blok. Ululałam na reku, ledwo zyje. Podejrzewam zęby. Jutro mezowi zapowiedzialam, ze wychodze popoludniu i wracam wieczorem jak bedzie po wszystkim hehehe ![]() : brzydal:Cytat:
I jest cos chyba w tym ze niektore dzieci nie maja problemu z wymemlaniem grudek a niektore maja ogromny problem. I Filip wlasnie mial duzy problem, no tak żygał ze cos okropnego. I dlugo mu musialam miksowac. Az w koncu przyszedl czas ze zaczal dawac sobie z tym rade, ale dosc pozno to bylo. A potem znow jak juz zaczal jesc normalne obiady, to dlugo dlugo trzeba bylo mu kroic drobniutko miesko bo nawet jak mial 2 latka to nie umial pogryzc mieska i tez zwracal jak mu nie pokroilismy drobniutko. Ale teraz juz jest dobrze-je wszystko-kazdy rodzaj miesa-kurczak, schab, wolowine ale taka miekka w sosie itd. Kielbasy, wedliny, wlasciwie nie ma rzeczy ktorej nie lubi ![]() Ale jak pomysle co bylo to mam ciarki. Mam nadzieje ze z Szymonem bedzie inaczej. Cytat:
Cytat:
![]() Przede wszystkim musi byc w miare miekki, o rozmiar wiekszy zeby starczyl na cala zime, jednoczesciowy i rozpinany przez cala dlugosc, bo dzieci strasznie nie lubia ubierania kombinezonow. I zwroc uwage na zapiecie bo niektore kombinezony robia takie smieszne ze nie da sie dosunac pod brodka. Cytat:
![]() Rosnie mi synowa ![]() A Szymon to juz chyba z 11 waży
|
|
#692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
natkulec super ze jedno sie zagoiło, szkoda ze nast. krostki wyskoczyly. Z tym sudokremem to jest tak, ze nie wolno nim smarowac otwartej rany.
|
#694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Śliczna i silna dziewczynka ![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Ja na Hallowen małego nie będe raczej przebierać.Chociaż....zob aczymy
|
|
|
|
|
#695 |
|
Zadomowienie
|
Aguśka nie ma tam otwartej rany, jak była ta pierwsza to psikałam octaniseptemi wietrzyłam a te są wielkości łebków od szpilek i już wyglądają lepiej, podejrzewam ten płyn jak juz pisałam, dzis kąpałam w Oilanie
|
#696 |
|
Zakorzenienie
|
konia,kurcze ja mam nadzieje że mego syna ta nawrażliwośc podniebienia nie doytyczy.Póki co nie próbowałam mu podać obiadku z grudkami ponownie.,jutro pewnie to zrobie i zobacze czy znów będzie miał odruch wymiotny.
![]() ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- A ad kombinezonów,to ja mam taki do wózka,rozmiar L i jest na teraz bo mały jest długi.Dzisiaj było słonecznie,ale wiatr co sprawiało że było chłodno,to mu nawet czpke założyłam i kocem przykryłam. Oprócz śpiwora,mam taki od kompletu do wózka i kurtke. ![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- No nic,zmykam na chwile.
|
|
|
|
#697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aguśka no Ty to masz teraz jakiś ciężki czas.... marudera , oby ....O 11 kg, rośnie mi Zięc w siłę ![]() A widzisz , bo ja ze słoiczkami jestem w tyle, bo moja je dopiero od niecałego miesiąca coś poza mlekiem,więc je dopiero te po 5 choć jest starsza,pewnie za tydzień dobry spróbuje cos dawać bardziej grudkowego....Nina mi wymiotowała, ale po kaszkach, straszne to było, ale ona i mlekiem lubiła ustroić siebie, mnie i pół pokoju ( ale to było z przejedzenia ) Dzięki za info o olejach, się wybiorę na zakupy to zobaczę co tam mają u mnie mądrego na półkach w większym markecie, ale to jak wyzdrowieje, a to może być różnie, bo dzis było pięknie , a wieczorem mnie ścięło,teraz nurofen mnie trzyma ładnie. Pani w aptece nie za bardzo chciała dla karmiącej dać nurofen, ale tż ją przekonał... to przywaliła z forte
|
|
|
|
|
#698 |
|
Przyczajenie
|
Moja mała (4 lata) właśnie zaczęła grać w piłkę nożną:P to jest dopiero masakra:P Na szczęście z uśmiechem wraca po treningach do swoich zabawek.
|
#699 |
|
Zakorzenienie
|
koniu dziękuje za rade
No nic witam się z rana,pobudka była niedawno,a teraz zmykam nakarmić małego głoda
|
|
|
|
#700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli dziecko robi cos z pasja to chyba dobrze. A czterolatek to juz jest dzoecko, ktore swoje potrzeby komunikuje nie tylko placzem i nie marudzi bo zeby ida ![]() nie wiem ile razy wstawalam. Do polnocy spala nawet fajnie, potem co godzine albo poltorej sie budzi. Probowalam oszukac smoczkiem ale dzis ten numer sie nie udal. Boli mnie brzuch od okresu, w nkcy byla burza i caly czas snilo mi sie ze zasypialam z dzieckiem. Kiedy zacznie przesypiac nocki?
|
|
#701 | ||
|
Zakorzenienie
|
Bry
u nas nocka oki, jedno karmienie, pobudka przed 6. Mala jest jednak strasznie marudna ... ciagle poplakuje.. zaczerwienienie z nozki schodzi, temp nie ma, wiec nie wiem co jest. Moze te zeby dokuczaja rzeczywiscie. Nic wiecej nie widac jednak Ale ladnie wasze dzieciaczki waza czyli tylko moja taki krasnal? ![]() ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
mamy takie samo lozeczko to juz trzecie na watku, bo i Desia ma takie hihiCytat:
A i ja i moj maz ponoc bylismy dosyc spokojnymi dziecmi maz zawsze byl cichy, potrafil dlugo skupic sie na jednej zabawce i nigdy nie bylo z nim problemow, ja tam troche ponoc szalalam ale to przez to ze mialam 3 braci no i widze ze Julia tez raczej spokojna jest, nie wierci sie jakos nadzwyczajnie, nie kreci ja jeszcze raczkowanie, jak sie ja polozy tak lezy, przekreca tylko na boczki czy brzuszek moze nie bedzie tak ciezko jak zacznie byc mobilna
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#702 | |
|
Gang Iren
|
Hej!
U nas jedno karmienie w nocy,ale oprocz tego budzil sie dwa razy i plakal.A teraz krzyczy i piszczy,ostatnio jest tak glosny,ze szok. Cytat:
Ja Erykowi dalam wczoraj pocyckac mandarynke.Wiem,ze cytrusy daje sie pozno,bo uczulaja.Ale w sumie jakby mialo uczulic to uczuli i tak,czy sie myle
|
|
#703 |
|
Zadomowienie
|
Mamy pierwszy ząbek
![]() w nocy ok, karmienie o 3 no i o 6
|
#704 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() ja dzis musze sie juz odnotowac w UP , nie cierpie tam jezdzic , no ale nie mam wyjscia.. nocka poszczepienna taka sobie, rano małe wymiotowanie i dwa razy rzadka kupa. Natkulec gratuluje ząbka ![]()
|
#705 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Może u Was też ząbki, bo taka kupka i chyba wymioty też mogą być objawami. U nas tylko bolesne dziąsełka, mamy lewą jedynkę na dole a na miejscu prawej też już bielusieńko więc będzie lada dzień
|
|
#706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#707 |
|
Wtajemniczenie
|
brawO dla Madzi!!!!!
Emigra moja Hania rowno mlodsza o tydzien od Julci a w poniedzialek wazyla 6,5 kg I 63.3 cm. Iwonka co do dopajania: jeszcze nie dopajam,dopiero zaczelam wprowadzac jedzonko (3dni podalam troszke marchewki),raczej jest ok,tzn wczoraj kupki nie bylo I kilka krostek przy ustach,ale to pewnie od sliny,tak bylo tez wczesniej. Mam pytanie jesli podawalam 3dni marchewke to moge na 4 dzien podac ziemniaka? Bo jesli np. Alergia na marchewke wyszlaby kilka dni pozniej,to nie bede wiedziala czy to od marchewki czy od ziemniaka. U nas nocka wyspana,zasnela po 18 I pobudka na dobre po 6.juz spi od godziny w wozku.oczywiscie w nocy kilka karmien jest ale przez sen I moj I Hani. Wczoraj bylysmy na zajeciach dla mam I dzieciaczkow,bylo duzo maluszkow.obawialam sie ze Hania moze sie bac po tym ataku paniki jak Lucy zawyla,ale nie,Hania byla zadowolona,tylko zmeczona bo zajecia wypadaja w porze jej drzemki,zasnela w aucie,jak przenioslam do domu to sie obudzila,takze maruda byla popoludniu. Gkatarzynka fajnie ze Hania na uczelni tak sie dobrze czuje.pamietam jak na ostatnim roku na zakecia raz musialam zabrac ze soba chlopczyka 2,5 rocznego ktorego czasami pilnowalam w sobotnie noce,bo jego mama wychodzila na imprezy.raz godz 6 I jej nie ma,a ja musialam wyjsc o 7 bo o 9 mialam zaliczenie,a musialam dojsc do swojego mieszkania,przebrac sie I zlapac autobus i dojechac do uczelni,w wawie to bylo wiec cake szcxesci niedzielne poranki bardzo spokojne.wiec nie moglam czekac,nie dodzwonilam sie do mamy chlopca,wiec zostawilam kartke ze odstawie Igorka popoludniu.spakowalam go,w tramwaju mu sie podobalo,na uczelni ludzie byli nim zachwyceni,a wykladowca do mnie to prosze pani z dzieckiem na zaliczenie jako pierwsza teraz tak sobie mysle...nie pamietam czy maly byl juz odpieluchowany,co mu dalam do jedzenia itd.przeciez mogl miec jakies alergie a ja nie wiedzialam...no ale mamusia jego miala inne rzeczy w glowie:/...zamiast mi powiedziec.
|
|
|
|
#708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() strasznie pedzicie z pisamiem u nas nocka calkiem calkiem mlody znow zasnal o 23 i 2 pobudka na jedzenie i o 4 juz chcial z nami spac
|
|
|
|
|
#709 |
|
Zadomowienie
|
u nas też nocka nie najgorsza obudzilo mnie o 2:20 stukanie w szczebelki :d patrze a mlody usilnie próbuje na brzuszek sie odwrócic
dałam papu i po pol h zasnął przebudził się ok 5 to wzięłam do siebie do łóżka i pospał do 7 i znowu próby obracania były na miejscu dolnej ewej jedyneczki mamy biały punkt taki większy czyżby ciuciol?? po prawej stronie też widac ale mniejszy może będzie niedługo pierwszy ząbek u Filipka![]() Pogoda do bani wieje i zanosi sie na deszcz ale moja mama mlodego wzięła na spacer póki nie leje Do PUPu też niedługo mam termin ale pojadę się wyrejestrowac bo tż podciąga mnie pod swoje ubezpieczenie poprałam wszystkie ciuszki Filipa nawet te za duże jeszcze i nie wiedziałąm że on ma tyle ciuchów a nic nie kupowałam wszystko dostał ostatnio nawet paczka od ciotki z niemiec przyszła z ciuszkami świętym obrazkiem anioła stróża z Rzymu i fajowymi niechodkami ocieplanymi takie kozaczki
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#710 |
|
Zadomowienie
|
Madzia już nie spi i mąż po nocy też już nie
idę robić śniadanie ![]() dziękujemy za gratulacje
|
#711 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na chwile,bo kończyliśmy sprzątać grajdołek,wstawiłam pranie i mam nadzieje,że dziecie da mi zjeść śniadanie.A za godzine przyjeżdza do Nas na kawe znajoma,która ma synka pare dni starszego od mojego synka
Minełyśmy się na poródówce
|
|
|
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
Coś wam powiem.
Nie wiem na ile w tym przypadku a ile nie ale zdarzyło się drugi raz od wczoraj. Ewelinka była już głodna (tak wynikało z przerwy w jedzeniu) i popłakuje wołając "am, am" Pierwszy raz myślę, przypadek. Ale za chwilę powtórka. Wczoraj tez tak było, ale kompletnie nie zwróciłam uwagi. Hmm... Czyżby nauczyła się, że jak daję jej jeść łyżeczką mówiąc "am" to zaczęła kojarzyć te czynności?
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
karolca,ja myśle że tak
|
|
|
|
#714 |
|
Wtajemniczenie
|
Karolca calkiem mozliwe ze ''am am'' to swiadome wolanie o jedzonko
![]() kolezanka ktorej boi sie panicznie Hania byla wlasnie z coreczka na takich zajeciach dla mam i maluszkow- gdzie uczono - poprzez zabawe wlasnie takiego komunikowania sie niemowlaczka z mama. inna kolezanka mowila, ze jej kolezanka tak sie komunikuje ze swoim kilkumiesiecznym dzieckiem, i to niemowle zna kilkanascie znaczen slow...i ''mowi'' mamie jesli czegos potrzebuje.cos jeszcze mialam Wam napisac i zapomnialam ![]() aaa juz wiem ..przypomnialam sobie wczoraj wyslalam kilka fotek na maila na jednej jest Hania z misiem...i zauwazylam ze na tej fotce Hania ma 4 paluszki u nozki!!!! ..normalnie ma wszystkie 5!!![]() chyba jeden paluszek zachodzi jej na drugi tak jak dla Tz. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-09-19 o 12:27 |
|
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
Doberek
![]() karolca myslę, że tak. Moja jak głodna to mówi "me" czyli mleko ![]() Wczoraj wyszedł nam pierwszy ząbek
|
|
|
|
#716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#717 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hej!
Natkulec, gratulacje dla Madzi z okazji ząbka! Emigra, Mati też krasnalek...6630g i 63 cm miała z okazji 6 mieś. Teraz pewnie niewiele więcej jej przybyło...Zarówno wzrost jak i waga są teraz na 25 centylu, a co do wagi to zawsze tak było. Na pewno nie musisz się martwić, po prostu nasze dziewczynki nie będą zbyt wysokie ![]() Cytat:
Dodatkowo, jak wychodzę z pokoju a Matyldka protestuje albo zaczyna powoli krzyczeć, to mam wrażenie że krzycząc "mamamam: dobrze wie, że chodzi o mamę i chce żebym przyszła! Tym bardziej, że nie krzyczy tak zawsze, ma cała gamę innych "zwrotów" ![]() Na pewno dzieci rozumieją znaczenie niektórych słów, zwłaszcza takich prostych, powtarzanych często... Ivonka, Ewunia ślicza i pięknie stoi...Niedługo pewnie postawi też pierwsze kroczki
|
|
|
|
|
#718 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dziewczyny, mamy pierwszego zabka Ciesze sie jak glupia, ale ciesze sie bo w koncu wiem dlaczego Szymon tak ostatnio daje popalić. Myslalam ze znow jakis skok a tu ząbek. Ostatnio jest tak marudny, ciezko zasypia, nie spi nocami, je na raty-chyba zle mu sie ciagnie mleko z butli przez tego ząbka... Bardzo ciezko Szymon to przechodzi. Dzisiejsza nocka byla najgorsza, plakal cala noc, to Filip nie plakal az tak Cytat:
![]() Moj Filip i Szymon oboje maja tendencje do ulewania i wymiotowania tak samo jak Twoje dziewczynki. Ale na szczescie z czasem to przechodzi, choc moj Filip jak mu konkretnie cos nie podpasuje czy przy anginie to nadal potrafi niezle sie zheftowac. (nie wiem czy dobrze to napisalam )Ale zdarza mu sie to baardzo sporadycznie.Zycze zdrowka Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak pisalam wyzej, nam tez dzis w nocy wyszedl pierwszy zabek ![]() Cytat:
Jesli zauwazysz wysypke, to odstaw jedno i bedziesz obserowac czy to co nadal podajesz uczula czy nie. Ale mozesz tez podawac jeden produkt dluzej, chociaz zazwyczaj do 3 dni reakcja uczuleniowa powinna sie pojawic. karolca calkiem mozliwe ze am am Ewelinka kojarzy z jedzonkiem ![]()
|
|
#719 | ||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() U nas ząbka ani śladu, choć od jakiegoś czasu dziąsła twarde są i zaczęło się ślinienie....Ale już kiedyś też było, a ząbka jakoś nie...No więc my na razie czekamy
|
||
|
|
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka gratulacje
Wyszły maluchom naszym w tym samym czasie ![]() Moja budziła się przez kilka nocy z płaczem. Myślałam że to ząbki ale dopiero wczoraj wyczułam. Dzisiaj już panna weselsza i lepiej śpi |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.

Oprócz śpiwora,mam taki od kompletu do wózka i kurtke.

nie wiedziałąm że on ma tyle ciuchów