|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
kupiłam aparat
|
|
|
|
#602 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#603 |
|
Zadomowienie
|
Gosia Olivia teraz ma bunt i nie chce jeść łyżeczką. zaciska usta i nic nie zje.
Monia - Wy to macie przeboje z tymi szerszeniami.. Emigra - dobrze że mężem już w porządku. Zawsze miał alergie? czy teraz się ujawniła? |
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
MoniaHan my mieliśmy dziś podobnie na rehabilitacji - Kaja jest zawsze dosc spokojna, cierpliwa i nie marudzi podczas cwiczeń, lubi inne dzieci, a dziś przestarszyła się chyba głośnego płaczu kolegi który cwiczył obok i też zaczęła płakac. I tak płakali na zmianę. Jedno się uspokoiło to drugie zaczęło. A na samym początku obserwowali się, nawet kolega posyłał uśmiechy do mojej córy, Ona średnio zainteresowana amorami, no i ten płacz amanta już dopełnił czarę goryczy
![]() Może prostu Hani też coś nie podpasowało?
|
|
|
|
#605 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
hej laseczki!
OOoooo jak sie stesknilam za Wami - czytam i mi sie papa smieje, w koncu jestem w domu i moge odpisac na spokojnie (o ile sie Anson nie obudzi z drzemy ale cos cisnie juz godzine, niepodobne to do niej ).Na wakacjach bylo superowo! Nie za goraco, nie za zimno. Troche plazowania, basenowania, duuuuzo nicnierobienia i mnostwo wloskiego pycha jedzonka (przytylam Ania zadowolona byla, spala ok, w dzien 2 lub 3 drzemki. Cyckowalysmy obficie przed i po drzemkach, bo mialam paranoje ze sie odwodni ![]() Cytat:
Cytat:
Wow, ale ewolucje Cytat:
Cytat:
Ale moja Anka to ma albo anielska cierpliwosc albo brak instynktu przetrwania - ostatnio dalam jej butelke i ciumkala 15 min zanim sie zczailam ze cos mleka nie ubywa (smoczek sie zatkal bo zle wymieszalam )Cytat:
Buziaki Cytat:
Bardzo sie fajnie czytalo wasza wymiane pogladow. Czytalam ksiazke o BLW i co Gosiu napisalas wsio sie zgadza. Jesli chodzi o papki to one sa 'tradycyjne' dopiero od czasow kiedy wynaleziono blendery A wczesniej to mysle ze dzieci byly na cycku az umialy sobie same poradzic z jedzonkiem jakie rodzice byli im w stanie dostarczyc. Tlumacza ze papki takie gladkie to wymysl z czasow kiedy zalecenia byly zeby bardzo wczesnie rozszerzac diete, czytalam ze w stanach to nawet byl 6 tydzien kiedys. Od 6 miesiaca to nawet ogolne zalecenia sa zeby juz te papki nie byly takie super gladkie tlyko mialy grudki. A BLW mozna zaczac jak dziecko stabilnie siedzi, czyli 6-7 miesiac chyba potem jeszcze pare tygodni na rozruch az z fazy wkladania i wypluwania przechodzi to zucia i polykania malych ilosci. Ja tez nie bede sie super trzymac ortodoksyjnych zalecen BLW i dam Ani jakies papki niedlugo, bo cos nie sadze zeby zbyt szybko siedziala. Ale to bardzie dla poprobowania, jak jej smakuje i jak brzuszek to przyjmie, nie mam cisnienia na zastepowanie calego posilku. Cytat:
Mialam wizje jak opatulona kocem siedzisz na tym kibelku z ktorym tak wojowalas ![]() Cytat:
![]() Ania ostatnio fejkowo sobie poklasluje tak teatralnie zeby na nia patrzec (takie khe-kheeeee-kheeee). I zaczela pelzac, jak sobie upatrzy jakis cel to sunie stylem dowolnym, w miedzyczasie pokrzykuje z niezadowolenia jak sie nie posuwa w obranym kierunku ![]() Ide oporzadzac 4 kupe dzis. Co ja napadlo? Normalnie jak niemowle
|
||||||||
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
Zia fajnie że jesteś zadwolona z wakacji, mnie też się Sycylia bardzo podobała
a w jakiej miejscowości byłaś???
|
|
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy na spacerku,zaliczyłam małe zakupy.
Kupiłam małemu bluze i piłke-strzał w 10. A w sh widziałam pchaczo chodzik i myślałam czy kupić czy nie. I nie kupiłam. A wczoraj małemu dałam do zabawy miske którą kupiłam na Hallowen i stukał w nią,potem dałam mu łyżke do tego ![]() Zia,pozazdrościć wypoczynku. A ad ilości,jak dziecie więcej je to więcej sr...robi kupe ![]() 88natka,gratuluje zakupu
|
|
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i ze cale i zdrowe wrocilyscie z wojazy.Ja juz bym chciala wakacje , ale przed nami Swieta , a bedzie super , a potem tylko piekna wiosna i jadu ![]() Zia Czas honoru ogladam na stronie TVP. Zaraz wywiad z Mama zrobie, bo papki jadlam pewnie , ale blendera Mama nie miala. Pewnie dusila widelcem lub przecierala przez sito....ale to bylo 1000 lat temu
|
|
|
|
|
#609 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do papek 1000lat temu... to chyba mamy przecierały wtedy przez sitko... ja pamiętam jak w podstawówce nie byłam w stanie przełknąć pietruszki (korzenia) czy selera w zupie, a moja mama postawiła sobie za cel, żebym jadła wszystkie warzywka i mi przez jakiś czas przecierała zupy przez sitko ale ja jako uparciuch do kwadratu wtedy nie dałam się przekonać.... dojrzałam do warzywek już na studiach...zresztą tak samo jak do czapki w zimie![]() Zia, ale Ci fajnie... |
|
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama mowila ze kiedys przecieralo sie zupki przez sito lub gniotlo widelcem.
konia a Ty podajesz juz grudkowate zupki? Kiedy to sie daje takie maluchowi bo juz nie pamietam Ja bym chciala zeby Szymon nie mial takich problemow jak Filip, Filip dlugo dlugo nie tolerowal grudkowatych zupek i kazdy taki posilek konczyl sie wymiotami. Mimo to, ze zaczelam mu takie podawac w czasie kiedy sa zalecane (nie wiem czy nie jest to ok. 7 mca? )... I w rezultacie mu i tak musialam przemiksowac bo jak wyczul grudke to byl odruch wymiotny, pozniej juz jakos sie nauczyl ale mialam z nim problem, nei wiem czemu? Ani za wczesnie mu nie zaczelam takich zupek podawac ani zbyt pozno![]() Zia kiedys ta kariera z cycem sie konczy Powodzenia!
|
#611 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rosół z gołębia ( Mravka niech Twój gołąb ma się na baczności ) dostawałam z butli , reszta rozdrabniana na deseczce albo przecierane przez sitko albo tarte na szklanej tarce.....ale jadek jestem chociaż pewne rzeczy polubiłam w wieku późniejszym i niektóre w "podeszłym" , nie lubiłam kiedyś ogórka zielonego, majonezu, pomidora, musztardy , ryb w occie i śledzi, do dziś nie lubię surowych pomidorów i ryb w occie , śledzi i niektórych smażonych , za to musztardę świadomie spróbowałam niedawno i uznałam ,że lubię.A no i sok z cebuli , nie dam rady choćbym chciała nie przełknę, bo ![]() Kaja będzie dostawać więcej rzeczy mojej produkcji niż Nina, mam wychowawczy to czas jest, muszę tylko znajomości z kolegami rolnikami odnowić,żeby mi tam jakies warzywka czy kuraki odstąpili. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
kupię pewnie jakieś słoiczki wg wieku odpowiednie i zobaczę jakie tam są te grudy , bo nie pamiętam.Z tym odruchem wymiotnym to nie wiem czy niektóre dzieci nie mają czegoś tam z czuciem w podniebieniu,nadwrażliwoś ć to była czy coś, kurka nie pamiętam dokładnie, koleżanka jeździła po lekarzach ( dziecko prawie wyłącznie cyca do 2 lat) bo wlaśnie każda próba jedzenie stalego początkowo to był pawik i między innymi to podejrzewano. |
||
|
|
|
#612 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No a Julka może i mała ale za to zdrowa. No i gratuluję pomału wychodzących ząbków ![]() Gratulacje ![]() Cytat:
![]() a na mm przechodzisz bo wracasz do pracy czy masz już mniej pokarmu?? Dzięki też od dnia zero usypiałam w łóżeczku na początku trwało to 2 godz ale zasypiał sam ale od czasu kolek tylko ręce;/ No ale jestem dobrej myśli ![]() Dziś drugi dzień nauki i .... Oskar odłożony do łóżeczka bawił się uderzając rączką po szczebelkach i oczka po 30min mu się zamknęły i zaczął popłakiwać wiec uspakajałam głaskając i całując po główce pomogło na 5 min potem płacz taki że trzeba było wziąśc na ręce ale przytuliłam go i po 2 min odłożyłam do łóżeczka i śpi |
||
|
|
|
#613 |
|
Zakorzenienie
|
koniakonia ja też Mamy kiedyśpytałam - przecierała na sitku i tarce
czyli podobne sposoby miały chyba wszystkie mamy wtedy
|
|
|
|
#614 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#615 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zobaczymy jak to będzie jutro ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- super to przyjemnego fotografowania życzę
|
|
#616 | ||
|
Zakorzenienie
|
To fajnie i do roboty robić zdjęcia
![]() ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Ale wiesz czego się nasłucham to moje ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#617 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Aguśka - fajne są zafirki a przesiadka z matiza do zafiry musiała być szokującym doznaniem, co? ![]() Idę oglądać dalej lekarzy
|
|
#618 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra Mamuśki jutro na szkolenie zobaczymy jak Ania da sobie radę z babcią może jutro wieczorem sie odezwę
Dobranoc
|
|
|
|
#619 | ||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Super!To czekamy na zdjecia ![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki za sprawne przestawianie Ani na mm i zeby laktacja szybko sie zatrzymala.Ladnie Anie wykarmilas mleczkiem Cytat:
O,a jaka pilke kupilas?My jeszcze nie mamy zadnej pilki.A ten pchaczo-chodzik to jaki?Ja mysle o czyms takim: http://www.ebay.co.uk/itm/Baby-Walke...item3ccab83020 Cytat:
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
Czuję się dziś jakbym miała jechać na porodówkę, mam taki ból krzyża (okres). Jeśli chodzi o BLW to najpierw może być w formie zabawy i jako dodatek do jedzenia. Moja lekarka (w sensie jak ja byłam taka tyci tyci) mówiła, że dziecko samo wie kiedy będzie najedzone i mimo iż posiłek taki może trwać godzinę i przypominać pole bitwy, to maluch na pewno sobie poradzi. Ja np. w ten sposób jadałam zupy
|
#621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-09-17 o 23:31 |
|
|
|
|
#622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewelinka zasypiała. Zmienia pozycje i jęczy "nieeee", kolejna pozycja i kolejny jęk "nieeee". I tak kilka razy, wzięłam ją na ręce i pytam czy jakaś pozycja jest na "tak" Ululałam, śpi
|
|
#623 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mały jak ją dostał,to buźka mu się uśmiechneła i w nią stukał rączkami ( no przecież nie nogami bo była żółto w romby niebieskie,czerwone a tą będzie miał na teraz i później jak będzie chodził,biegał i zacznie kopać w piłke z tatą ![]() A pchaczo-chodzik właśnie coś takiego jak wkleiłaś. No to nieźle ![]() ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
![]() Mądra dziewczynka ale wiesz co że czytałam,że dzieci w wieku 6-7 miesięcy rozumieją słowa nie.Moje dziecie też nie gada. On od urodzenia,jak był noworodkiem to jak płakał to było le le le,albo nie nie nie.---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-09-17 o 23:48 |
|||
|
|
|
#624 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny! ja tylko z telefoniku zamelduje sie na wątku i jutro zabiore sie za nadrabianie. Ewunia wczoraj skonczyla 7 miesiecy i chyba z tej okazji przedwczoraj stanela sama przy szczebelkach w lozeczku
a byla przy tym niesamowicie radosna. Powiem wam ze czasami zastanawiam sie gdzie sie podziala moja maleńka Ewunia Dobrej nocy!
|
|
|
|
#625 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak kichnie to "powie" oooj Wczoraj wyszło jej nawet "mam" ale nie wiem o co chodziło ![]() ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ---------- Cytat:
Bardzo szybko ucieka ten czas. Gratulacje z okazji 7 miesięcy
|
|
#626 | |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam dodać,że póki co kulamy sobie piłke
![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Cytat:
Aczkolwiek jak ustawialiśmy się do zdjęcia rodzinnego w dniu chrzcin a mały nagle nieeee. ![]() Mam,hm ciekawe właśnie co,albo miała na myśli mam was w garści ![]() ivonka,gratuluje wstania i 7 mego miesiąca
|
|
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
A, dziś Ewelinka próbowała sama siadać, ale jeszcze pokracznie jej to idzie.
Myślę, że za kilka dni powinna opanować tę sztukę. W ogóle to uśmiałam się z niej. Kulała się na łóżku, obok siedziała moja mama. Przyszłam do pokoju i usiadłam jedząc wafelka. A Ewelinka jak ruszyła w moim kierunku (kierunku wafelka)
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
Wow,Ewelinceidzie expresowo-rozwój
![]() Przypomniałaś mi,że wczoraj moje dziecie dopełzło do kominka i dorwał się do kabla,bo mamy elektryczny.A i dzisiaj jak piłam herbate to znów do kubka mi się dobierałam,poczym jak go mu podstawiałam i pomagając m irączką otwierał dzioba i brał kubek do buzi.Ja chyba musze mu kupić dorosły kubek,ale myślałam o doidy cup
|
|
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
Wow,Ewelinceidzie expresowo-rozwój
A ad akcji z wafelkiem,super ![]() Przypomniałaś mi,że wczoraj moje dziecie dopełzło do kominka i dorwało się do kabla,bo mamy elektryczny.A i dzisiaj jak piłam herbate to znów do kubka mi się dobierał,poczym jak go mu podstawiałam i pomagając mi rączką otwierał dzioba i brał kubek do buzi.Ja chyba musze mu kupić dorosły kubek,ale myślałam o doidy cup
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-09-18 o 00:24 |
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę za bardzo ciągnie ją do "dorosłego" jedzenia
ale z kolei czytałam gdzieś, że to normalne. Miałam dziś kupić doidy cup, mam nadzieję, że jutro starczy mi czasu. Sprzedałam na allegro jeden kombinezon po Ewelince, akurat jest na kubeczek. Bo z normalnego kubka nawet sobie radzi, tylko mi jest trochę niewygodnie.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.

).

Buziaki
Bardzo sie fajnie czytalo wasza wymiane pogladow. Czytalam ksiazke o BLW i co Gosiu napisalas wsio sie zgadza. Jesli chodzi o papki to one sa 'tradycyjne' dopiero od czasow kiedy wynaleziono blendery 

ale ja jako uparciuch do kwadratu wtedy nie dałam się przekonać.... dojrzałam do warzywek już na studiach...zresztą tak samo jak do czapki w zimie

naszczescie naszprycowali go czym trzeba i juz jest ok. Rano bylysmy z Julia u pediatry, mala naszczescie rozwija sie super, choc malutka nadal jest (ponoc w normie) bo ma w wieku 6,5 miesiaca 63 cm i 6660g ... bylo szczepienie i mala okrutnie plakala, dobrze ze wzielam ja w nosidle to przytulila sie do mnie i w koncu zasnela. Na pocieszenie byly zakupy i obkupilam ja w kilka nowych laszkow
też od dnia zero usypiałam w łóżeczku na początku trwało to 2 godz ale zasypiał sam ale od czasu kolek tylko ręce;/ No ale jestem dobrej myśli 

ale z kolei czytałam gdzieś, że to normalne.