|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2731 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część XIII
|
|
|
|
#2732 |
|
Rozeznanie
|
mi się kojarzy z rozmokniętą w mleku drożdżówką
|
|
#2733 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super odpowiedzialny gość, nie ma co. Pal licho maska (choć wiem, że bardzo wyczekiwana ), ale jakby to było coś o znacznie większej wartości... gość powinien beknąć za to jakośCytat:
Cytat:
|
|
#2734 |
|
Rozeznanie
|
Problemy włosomaniaczek są ogromne
Ja również zwracam się do was - nalozylam na długość olej BDFM a w skalp nie mam co bo rycynowy sie skończyl. Wziać też bdfm, kokosa, a może oliwę? Jutro robię sobie wolny dzień także dwudniowe SPA Nie wiem czy opłaca się któryś olejek wetrzeć hm ?No i znowu gluta nie wypróbowałam
|
|
#2735 |
|
Wtajemniczenie
|
Jej ale dużo postów
Nie zdąże dzisiaj ponadrabiać bo jutro sprawdzian z historii a dopiero z meczu wróciłam ![]() Dzisiaj padało więc wyglądałam jak pudel a na hali jeszcze gorąco i wilgotno więc "JA BARANEK". Niczego na włosy już nie nałoże bo n ie zdąże Shea.pl ma na młynarskiej w wawie sklep stacjonarny. Na ich stronie dokładnie ogarnij. W kwiaciarni koło cmentarza ewangelicko-augsburskiego bodajże.
|
|
#2736 |
|
Raczkowanie
|
Byłam dzisiaj w Naturze kupić sobie gliss kura do psikania, a że nivea long repair w promocji, to oczywiście wzięłam, bo przecież na jesienne słoty się przyda
ale zauważyłam, że zmienili skład, nie ma w nim już soku z aloesu i 2 olejków, ciekawe czy będzie się równie dobrze spisywać, co stara wersja
|
#2737 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja powoli wracam do dbania o włoski i zacznę się z włosomaniactwem rozkręcać. Brawa za informacje zebrane w pierwszym poście ![]() Ze swojej strony jako początkująca, mam jedną propozycję uzupełnienia pierwszego postu. Bardzo fajnie by było gdyby w poście tym zebrane były polecane tutaj bardzo często produkty - np bingacze, krem z biedronki do rąk, balsamy do ciała stosowane do włosów , szampony itp. Generalnie te produkty, które każda włosomaniaczka już zna, aby gdy rzucacie nazwami, początkujące włosomaniaczki mogły się w tym odnaleźć i nie pytały co to i na co. Gdyby któraś z Was zechciała taka listę przygotować byłoby genialnie
|
|
|
|
#2738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno na takiej liście znalazłyby się: - zielony krem z biedronki - olejek kokosowy i masło shea, drugie i trzecie miejsce w składzie. Dobry zarówno na całość, jak i na końcówki. - odżywka Jantar - wiele włosomaniaczek ma po niej baby hair, niektóre zauważają szybszy porost - kosmetyki do włosów Alterra - warto przetestować chociażby z ciekawości, u mnie np. świetnie sprawdza się odżywka granat&aloes - szampony Barwa - idealne do porządnego zmycia np. silikonów, ale lepiej je stosować raz na jakiś czas - klasyki do pielęgnacji OMO, np. Garnier awokado&karite, odżywki bez spłukiwania Joanny Naturii - płyn do higieny intymnej Facelle z Rossmana - bez silikonów i slsów, podobno idealne PH dla skóry włosów - Babydream (również Rossman) - sama nie stosowałam, ale sporo włosomaniaczek poleca.
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2012-09-19 o 21:44 |
|
|
|
|
#2739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() kupiłam za to dwie inne - różową i żółtą... czerwonej nie było ![]() a u Was w Rossmannie są produkty Mrs Potters? W moim nie było
|
|
|
|
|
#2740 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba nigdy Mrs Potters nie widziałam w Rossie, ale mam wrażenie, że często są w sklepach Społem.
|
#2741 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko problem jest taki, że nie istnieje coś takiego jak uniwersalna, jedna jedyna lista produktów, które świetnie sprawdzą się u każdego - to co działa u X nie musi tak samo działac u Y trzeba próbowac na sobie... ale jest zakładka 'lista przeanalizowanych kosmetyków do włosów' no i są recenzje poszczególnych produktów chyba, że to nie o to Wam chodziło, to mnie poprawcie ![]() Teraz tak jeszcze raz to czytam Dziewczyny - chodzi Wam o taki ranking produktów?
Edytowane przez Dum pugnas victor es Czas edycji: 2012-09-19 o 21:56 |
|
|
|
|
#2742 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale w simply i w supermarketach a i owszem.
|
|
|
#2743 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I znowu pretekst do zakupów ![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witam się z bananowym cudem pod czepkiem i z ziemniaczkami zapiekanymi z fetą na talerzu
|
|
#2745 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Widziałam je w "Drogerii polskiej".
|
|
#2746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak aby nowe osoby wchodzące na wątek, czytając jak przez kilka stron piszecie o "bingaczach" wiedziały o co chodzi Darkoz podała idealne przykłady
|
|
|
|
|
#2747 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to można zrobić oddzielną pigułkę masthewów do spróbowania.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-09-19 o 22:15 |
|
|
|
|
#2749 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2750 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2751 |
|
Raczkowanie
|
Zmyłam kokosa i zrozumiałam co znaczy "wypuszyć". Te porowe teorie spiskowe są chyba prawdziwe, dacie wiarę?
Zdrowo się odżywiam, piję zioła, suplementuję. Dbam o włosy. Uczę się dbać o cerę. Uwielbiam oleje. Czytam, słucham, jestem szczęśliwa. Będę: Ćwiczyć i pływać- kondycja i sylwetka. Precz z celulitem i naczynkami. Badania kontrolne. Zorganizować się i popchnąć życie do przodu. |
|
|
|
#2752 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam dzisiaj naprawdę dobry dzień z moimi włosami, mimo takiej idealnej pogody na puszenie, moje włosy były mega gładkie.
Nie wiem co mogło na nie tak zadziałać.. Czy to mieszanka oliwy z oliwek + olejku rycynowego, czy nałożenie odżywki Timotei + 3 krople gliceryny Bardzo popieram listę tych "egzotycznych" produktów, bo czasami umknie pełna nazwa produktu, a później już ten "wychwalany specyfik" ma tyle synonimów i ciężko znaleźć jego nazwę
|
|
|
|
#2753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alterrę można ewentualnie wywalić, bo na butelce pisze "szampon" (tylko kto go znajdzie na półce z żelami pod prysznic).Możecie oprócz tego zrobić listę najbardziej polecanych produktów typowo włosowych. Typu: "Dziewczyny na wątku polecają: 1. Szampony: 2. Odżywki/Maski: 3. Wcierki: 4. Suplementacja: "
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-09-19 o 22:39 |
|
|
|
|
#2754 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widzę, że 'Twoja' okolica jest i moją okolicą, obie z Kato a gdzie ta drogeria polska - jest w silesii? |
|
|
|
|
#2755 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2757 |
|
Raczkowanie
|
Na początku jak się gubiłam to sobie zaczęłam robić taką listę, mogę skopiować. Nie wiem czy prawidłowe, można zrobić z tym co się zechce, przerobić, korzystać itp. Niech sobie żyje dalszym życiem. Generalnie dużo tam "moich wstawek", odnośników, jest nieskończona i w pewnym momencie dałam sobie spokój, bo za dużo tego było, ale może da się to jakoś poprzerabiać lub uzupełnić.
--- MYCIE SZAMPONY (dobiera się do potrzeb skóry głowy nie włosów) Delikatne bez siarczanów: Baby Dream (rumianek, rozjaśnia) Baby Dream fur mama (olejki, mogą obciążać) Olejek do kąpieli Isana żel do hig.in. Facelle Sensitive/Fresh (rumianek) Hipp Alterra (najdelikatniejszy jest szampon z olejem migdałowym oraz bezzapachowy szampon-żel (Perfumfrei) !z alkoholem Sylicony (filmoformery- także pq, p i guar) - zmyć slsami (Barwa, ziołowe) ZIOŁOWE (mogą wysuszać lub uczulać) Farmona (np. seria Radical, Herbal Care) Eva Natura (Czarna rzepa) Joanna Naturia Malwa (np. Gloria) Fitomed (najmniej podrażniający i uczulający) Barwa Ziołowe (np. tatro-chmielowa) Barwa Naturalna (żurawina, piwny, jajeczna) Alverde Organique Bentley Organique Siberia Natura Apteczne: Dermena, Pharmaceris, Dermedic, Vichy MYCIE ODŻYWKĄ http://czarownicujaco.blogspot.com/2...w-odzywka.html Testowałam: Isana z babassu (tania a wydajna) Balsamy Mrs Potters (mnie obciąża) Garnier – Avocado&Karite Hegron (różowy) odżywki bez spłukiwania Joanny (np. Miód i cytryna) Maski tez do mycia: Gloria Lorrys Kallos Latte Bingo Shea i 5 alg Scandic-water mask OMO - odżywka mycie odżywka (http://estyl.pl/blog/2012/01/metoda-omo/) NO-POO orzechy piorące mydlnica glinka jajko (enzymy, śmierdzi!) letnie płukanki (nie sprawdzają się, mam po nich wciąż tłuste włosy) soda oczyszczona (silna i zasadowa! ostrożnie i rzadko!) SZAMPONY SUCHE Beauty Formulas Batiste Isana skrobia zasypka dla niemowląt puder glinka sucha --- MASKI (1-2 razy w tygodniu, od 20 min. do ok. godziny trzymać w cieple) Isana np. płynny jedwab; panthenol i pszenica (Isana Hair Professional) Aterra granat i aloes Wosk WAX PL: l'biotica Biovax) - do włosów blond* - do ciemnych* - do osłabionych + proteiny mleczne* - keratyna + jedwab* - do suchych i zniszczonych - do słabych ze skłonnością do wypadania - do przetłuszczających się* - do farbowanych * już przetestowane w próbkach BINGO SPA: *wylistować INNE POLECANE FIRMY MASEK (opisać) : Gloria (tania! 5zł Auchan) Kallos Stapiz Beauty Formulas Lorys Mypa Tołpa Kerastase Elseve Total Repair 5 --- ODŻYWKA (nawilżanie - tylko nawilżone dobrze wyglądają, są miękkie itp.) po każdym myciu włosów, od 5 min. do max 0,5h na włosach Isana z babassu (dobra do mycia) Alterra (pszenica z morelą, granat z aloesem) Timotei Organic Delight Garnier AIK (awokado i masło karite) - emolienty Artiste regenerująca - keratyna (proteiny) generalnie masa ich (przetestowane spisywać) *można dać linki do spisów odżywek na blogu kaścysko wg. grup BEZ SPŁUKIWANIA Joanna Pokrzywa i Zielona Herbata / Len i Rumianek / inne z serii Gliss Kur żółty (testuję) Marion ZAPEZPIECZANIE KOŃCÓWEK Silicony: Serum l'Biotica A+E jedwab (np. Marion, CHI, Biosilk (alkohol)) serum (/wosk) Joanna Rzepa Niesiliconowe: oleje (cięższe od serum)- kokosowe krem do rąk Be Beauty/ inne niewłosowe --- PŁUKANKI zakwaszające: ocet jabłkowy (1 łyżka na 0,5l), sok z cytryny piwo zioła aloesowa miodna naftowa L-cysteinowa? w uj innych --- OLEJOWANIE Olejowanie w pigułce https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593364 olejki Alterra pomarańcza–brzoza, limonka–oliwka, migdał–papaja, granat–awokado https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2235 GRUPY OLEJÓW (link) *nafta kosmetyczna --- WCIERKI (wypadanie, porost) Green Pharmacy - wcierki i olejki (20-30min.) Jantar - odzywka do skóry głowy i włosów Radical - ampułki (ew.odżywka, mgiełka wzmacniająca) Joanna Rzepa kuracja wzmacniająca włosy Kompleks odżywczy stymulujący wzrost włosów- Saponics, Farmona Wcierki – np. ampułki Radical, ampułki Seboradin, kuracja wzmacniająca Joanna Rzepa, ampułki Joanna, ampułki Vichy Dercos, odżywki Farmony (Radical, Jantar, Seboravit). --- SUPLEMENTY harbatka ze skrzypu polnego i/lub pokrzywy picie drożdży olej z wiesiołka Merz Special Vitapil Silica Inneov Ha-Pantoten Belissa Calcium Pantothenicum (CP)
Zdrowo się odżywiam, piję zioła, suplementuję. Dbam o włosy. Uczę się dbać o cerę. Uwielbiam oleje. Czytam, słucham, jestem szczęśliwa. Będę: Ćwiczyć i pływać- kondycja i sylwetka. Precz z celulitem i naczynkami. Badania kontrolne. Zorganizować się i popchnąć życie do przodu. |
|
|
|
#2758 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2759 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem tak - w tej liście masthewów trzeba by się było skupić na produktach, które najczęściej przewijają się przez ten wątek - bo jeśli każda z nas doda swoje typy to powstanie z tego cała lista zanalizowanych kosmetyków do włosów (taka, jaką zrobiła Estelle).
W tą listę nie ingeruję, bo moja pielęgnacja odżywkowo/maskowa sprowadza się do 4 firm, szamponowo do 5 może, ogólnie wydaje mi się, że jestem monotematyczna
|
#2760 |
|
Raczkowanie
|
To może po prostu "pigułka pielęgnacyjna" z krótkim opisem, linkami itp. tak jak jest o np. CG, albo olejowaniu? Żeby każdy mógł sobie sam "dojść" do wszystkich informacji? Tylko, że to bardziej na nowy temat się nadaje, a tutaj i tak osobno zrobić taką listę rekomendacji... No nie wiem już
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.

Aż pokochałam ten smaczek 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
), ale jakby to było coś o znacznie większej wartości... gość powinien beknąć za to jakoś

Nie zdąże dzisiaj ponadrabiać bo jutro sprawdzian z historii a dopiero z meczu wróciłam