|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Dzięki
chyba tylko tu ktoś docenia to co jem Kotlety z kalafiora coś w tym stylu, ja dodatkowo dałam kasze gryczaną,zamiast papryki natkę pietruszki i jeszcze jedno jajko sskładniki: 1 spory kalafior 2 marchewki 1/2 świeżej zielonej papryki 2 ząbki czosnku sól ziołowa pieprz biały 2 jajka ok. 1/2 szklanki płatków owsianych otręby olej wykonanie: Kalafiora razem z marchewką ugotować na parze, wystudzić . Następnie bardzo drobno posiekać i odcisnąć wodę. Czosnek obrać, drobno pokroić i dodać do kalafiora. Paprykę oczyścić i również pokrojoną dodać do kalafiora. Wybić jajka, dodać płatki i dokładnie wyrobić. Formować kotlety, obtaczać w otrębach i smażyć do zrumienienia.
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2012-09-18 o 20:09 |
|
|
|
#3512 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze leniwe U
![]() 1. dwa większe kawałki wczorajszej tarty podgrzana w piekarniku+ jeszcze dodatkowe jedno duże jajko zapieczone w papryce czerwonej+warzywka, sałata, pomidorki z cebulą, rzodkiewki /kawa roz. z mlekiem/ /inka z mlekiem/ 2. kilka śliwek, serek kremowy (bieluch) cały wymieszany z dwoma łychami wiórek kokosowych+ jeszcze trochę potem dosypałam+ dwie łychy płatków migdałów+ 4 kostki gorzkiej wedlowskiej /kawa z mlekiem/ 3. duża porcja pieczonego łososia(ze skórą) w bardzo pikantnej posypce (dość grubej) + gotowane brokuły + micha sałatki "greckiej" bardzo duża porcja: pełnotłusta grecka feta, oliwki czarne, papryka, pomidory, cebula, sałata lodowa, masłowa 4. i planuję jeszcze: pół kostki twarogu z łyżką stołową oleju lnianego, ze dwie marchewki, ogórki, sałaty, papryki itp. jakie tam warzywka w lodówie znajdę oprócz nieszczęsnych kaw ( które i tak już ograniczyłam, bo zakupiłam sobie inkę i dni mi uciekają strasznie szybko przez palce...boże jak ten czas leci...
|
#3513 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podoba mi sie bardzo. Jedyne do czego sie przyczepie to do braku wegli w obiedzie - tu idealnie pasują pieczone w ziolach ziemniaki <3 ![]() A łososia pieczonego uwielbiam i gdyby nie cena to jadlabym go co drugi dzien. Poppy - u ciebie tez bardzo smacznie !
|
|
|
#3514 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już nie zmieściłam węgli , tej sałatki było baaardzo dużo. A łosoś cudo Dawaj swoje ![]() A teraz jeszcze zjadam marchewy i wiórki kokosowe można dopisać?? haha---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
Dzięki Twoje też super, moje smaki, nawet bardzo a obiad
04.03.2011 25.06.2014 , 21.12.2014 ![]() 15.08.2015 ![]() 13.03.2016 https://mkuchara.blogspot.com/ Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2012-09-18 o 23:01 |
||
|
|
|
#3515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znowu tryb pracy również mi nie pozwala do końca jadać obiadów w porze obiadowej. Musiałabym zjeśc obiad na II sniadanie [tak do 11 (potem wychodze i wracam po 23) ] lub jak mam poranne zmiany, to obiad po 19. Jeszcze raz dziekuję
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#3516 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj:
1. smoothie (mrozony banan, nektarynka, maliny, cukinia, 2 surowe jaja, lyzka oleju kokosowego) 2. salatka: filet z indyka, ogorki, salata, papryka, natka, oliwa 3. zrazy wieprzowe w sosie własnym z ogorkiem, cebulka itp; puree ziemniaczane; surowka z kiszonej kapusty /maliny; kilka kostek gorzkiej czeko/ 4. pól dużej wedzonej makreli z cebulka; ogorki, papryka, gotowane buraczki + woda, ziółka
|
|
#3517 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo lekkie R.
Śniadanie: dwie kromki, ciężkiego, żytniego chleba ze słonecznikiem; jedna z pomidorowym pasztetem sojowym i ogórkiem, druga z twarogiem ziołowym i pomidorem banan II śniadanie: dwa plastry chlebka bananowego maźniętego bieluchem i miodem Obiad: dwie chochle gulaszu sojowego (gulasz sojowy (taki z opakowania), pomidory, koncentrat, papryka, cukinia, cebula, czosnek, zioła, oliwa, przyprawy) Podwieczorek: serek wiejski lekki z łyżką dżemu malinowego własnej roboty, jabłko duże Kolacja: sałatka (dwa jajka, rukola, pomidory, cebula, zioła & przyprawy) W międzyczasie ze 3 gorzkie kawy z mlekiem i kilka razy zielona herbata. Wiem, że na R-ce nie powinno być dżemu, miodu czy niekoniecznie taki owoc jak banan, ale to taka luźna Rka, w zasadzie taka raczej dla samoświadomości i samopoczucia. Edytowane przez l4lena Czas edycji: 2012-09-19 o 09:54 |
|
|
|
#3518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje smaki, wszystko pyszne, makrelka , gorzka czeko , maliny zrazy....same pyszności i ... odważne śniadaniea co do węgli, ja zauważyłam, że u Ciebie nie ma złożonych węgli w śniadaniach, a są w obiedzie, u mnie na odwrót w śniadaniu zawsze..w obiedzie nie zawsze... walczysz o @? bo waga spadła, czy co się dzieję ? ja się przymierzam już długo do czegoś kokosowego jakiś krem, olej itp. bo na razie tylko wiórki... ale z tego przymierzania to nic jeszcze nie wyszło
|
|
#3520 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3521 |
|
Raczkowanie
|
U:
1. dwie kromki chleba zwykłego z margaryną, serek wiejski lekki ze szczypiorkiem 200g 2. jabłko, 5 orzechów włoskich, cappuccino 3. ziemniaki z koperkiem, gołąbek z zsosem pomidorowym 4. jabłko, kilka śliwek 5. dwie kromki zwykłego chleba z margaryną, wędliną drobiową, pomidorem i cebulką, papryką ocencie ![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- pierwszym posiłkiem nie najadłabym się |
|
|
|
#3522 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Śniadanko; jeśli wszystkiego było duużo, to okej, bo skromnie wygląda Reszta jak zwykle cudownie + dodałabym jakąś sałatkę z oliwą i coś białkowego do obiadu ;>---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
|
|
#3523 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem bardziej można się tym najeść niż Twoim ale to zalezy od osoby ![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Cytat:
Mam miche 0,600l i w niej jem A paczka musli 350g to mi wystarcza na 3-4 razy Co do białka do obiadu to jestem wege i staram się mieszac ryż z fasolą, fasolką ale z czasem to się przejada ;D A do sosu pomidorowego to mi jakoś sałatka nie pasuję Obiad był na szybko bo byłam zabiegana dlatego tak wyszło, ale dziękuję za uwagi
|
|
#3524 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze P:
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z cynamonem, słonecznikiem, pokrojonym jabłkiem i śliwkami + gruszka + herbata z miodem i domowym sokiem z czarnej porzeczki; II: śląski kołaczyk (drożdżówka) z jabłkiem + kilka śliwek; III: talerz zupy jarzynowej (z ziemniakami, marchewką, fasolką szparagową i kalafiorem) / 2 ziemniaki + kostka mintaja przygotowana na parze + porcja warzyw na parze (marchew, fasolka, kukurydza) + surówka z kapusty kiszonej i marchewki (z dodatkiem oliwy z oliwek); IV: 2 przytostowane kromki razowca z serem i szynka/ z pomidorem i rzodkiewką + kefir V: jajecznica + serek wiejski ze szczypiorkiem. Do picia: kawa z ekspresu, kawa zbożowa, woda, rooibos. Ocenicie? |
|
|
|
#3525 |
|
Zadomowienie
|
Moje, takie o, U (późno wstałam, wieczór w towarzystwie znajomych):
I (11:00) Pełnoziarniste fusilli z twarogiem, bananem, masłem orzechowym crunchy i nieprzyzwoitą ilością cynamonu II (14:15) Gęęęsta zupa jarzynowa (zabielana, z ziemniakami, oczywiście) gotowana na udku z kuraka + mięsko z tegoż udka godzinę po obiedzie: drożdżówka (kupna, ale z bdb lokalnej piekarni III (17:30) Jajecznica z 2 jaj na maśle, ze szczypiorkiem, 2 kromy grahama (1 z masłem ziołowym i drobiową polędwicą, 2 z serkiem śmietankowym, ogórkiem i listkami bazylii), pomidor skrojony w ósemki ze świeżo mielonym kolorowym pieprzem ze znajomymi: gorąca czekolada deserowa z bitą śmietaną; sok banan-porzeczka ;*
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-09-19 o 16:42 |
|
|
|
#3526 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: owsianka z 3 łyżek płatków, połowa jogurtu naturalnego z cynamonem, banan, łyżka masła orzechowego, 4 suszone morele wkrojone kawa z mlekiem IIŚ: bułka z ziarnem, sałatą, drobiową polędwicą,pomidorem,ogórk iem i szczypiorkiem O: faszerowana pieczona papryka ( ok 1/3 woreczka ryżu brązowego z przyprawą curry, drobiowe mielone mięso z pietruszką i chili, cebulka i cukinia podsmażone na łyżce oliwki) K: pewnie będzie serek wiejski z warzywami, albo tarkowanym jabłkiem i cynamonem (zależy od smaka )2 kawy z mlekiem, mięta i 2 l wody do picia przez cały dzień.
|
|
#3527 |
|
Raczkowanie
|
Teczowa- uwielbiam takie smoothies, jajek wogole nie czuć (wcześniej je myje, sparzam wrzatkiem itp.)
Ze sniadaniami tak mi wychodzi - najlepiej tak sie czuje. Jeśli chodzi o okres to niestety waga jest trochę za niska więc zaczęłam sie pilnować z jedzeniem (narazie obserwuje organizm-zobaczymy co będzie.)☠ +mam motywacje bo obiecalam sobie ze jak wróci @ to sobie kupię sztangę / /A krem kokosowy jest pycha- polecam!
|
|
#3528 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
podoba mi się każdy posiłek, a na kolację osobiście wybrałabym słodką wersję (wolę wiejski na słodko
|
|
#3529 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Przygotowujesz sobie na wieczór wcześniej jakiś makaron razowy/brązowy ryż, gotowane warzywa, jakieś pestki/kurczaka dorzucasz i jest prowiant do pracy. Na pewno zdrowiej i pożywniej niż do tej pory.Moim zdaniem to Twoje nienajadanie się wynika właśnie z braku pełnowartościowych posiłków- tracisz kontrolę nad tym, ile zjadłaś, bo zaspakajasz tylko pierwszy głód. Jeśli chcesz schudnąć, musisz zacząć jeść o w miarę stałych porach i planować z wyprzedzeniem (żeby np. nie było sytuacji, że głodniejesz, zaglądasz do lodówki, a tam tylko kiełbasa, biały chleb i smalec )Cytat:
![]() Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-09-19 o 17:11 |
|||||
|
|
|
#3530 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3531 |
|
Raczkowanie
|
hm
Edytowane przez Mariposa3 Czas edycji: 2012-09-19 o 19:03 |
|
|
|
#3532 |
|
Rozeznanie
|
Dziś zły dzień...złe jadło...
![]() Potencjalnie miała być R-ka I kasza pęczak z połówką banana, gruszką,cynamonem 2 łyżkami płatków owsianych na jogurcie naturalnym, pół awokado oraz masłem orzechowym do smaku, kawa II bułka żytnia słonecznikowa z twarogiem i masłem orzechowym, herbata miętowa III obiad, udko z kurczaka smażone, niestety biały ryż zjadłam go bardzo mało, fasolka żółta gotowana i marchewka polane oliwą z oliwek IV około 18 w restauracji jajeczne "coś" co miało być sorbetem z truskawkami a podano to coś z bitą śmietaną, 3 malinami igarścią jagód, coś a la kogel mogel mega przecukrzone, okropne, zjadłam tylko trochę bo po prostu nie mogłam, żałuję, że nie wybrałam czegoś innego, jakiejś sałatki czy przystawki ale mimo wszystko trochę tego zjadłam i źle się z tym czujęI tutaj Dziewczyny proszę o poradę, być może to nie miejsce tutaj w tym wątku, ale czuję, że tracę kontakt z ludźmi przez moje "odstawanie" z jedzeniem, np w takich momentach, gdzie idzie wybór większości po prostu nie potrafię mieć swojego zdania, staram się jeść zdrowo,wszystkie posiłki przygotowuję w domu, będąc na tej redukcji schudłam już ok. 15 kg i naprawdę świetnie się z tym czuję, ale z drugiej strony mam wrażenie, że ostatnio moje życie obraca się tylko wokół jedzenia, odmawiania i unikania spotkań towarzyskich, nie chcę popadać w skrajności dziś było właśnie jedno ze spotkań na którym pękłam i zamówiłam coś czego żałowałam i co gorsza zjadłam, być może to nie jest nic wielkiego według Was, ale czy mój stosunek do jedzenia jest normalny? Drzemie we mnie ogromny strach przed tym, że powrócę do poprzedniego stanu i nie mogę sobie z tą myślą poradzić, przepraszam za ten długi wywód
|
|
|
|
#3533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc bardzo dobrze Cię rozumiem, ale głowa do góry, będzie dobrze |
|
|
|
|
#3534 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
No może kiedyś się odważę na takie cudeńko. A jak waga za niska to na "P", a nie "U" i walczyć o zdrówkoO! sztanga jest nie złą motywacją, więc domyślam się że ćwiczysz ![]() ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
![]() No co Ty inka dobra jest
|
|
#3535 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsza Rka!
Sniadanie- serek homo,2 lyzki jogurtu naturalnego,4 lyzki platkow owsianych,wkrojona brzoskwinia i nektarynka,garsc nasion slonecznika i dyni. 2 sniadanie-troszkę kapusty kiszonej,2 plasterki szynki drobiowej i kilka kiszonych ogórków. obiad- łosoś w folii, 3 lyzki kaszy, kapusta kiszona,2 ogórki. podwieczorek- wafel ryżowy z serkiem wiejskim(nie mialam ochoty na pieczywo,tak wyjatkowo ten wafel) kolacja-jajecznica z 2 jaj z cebulką i szynką z indyka |
|
|
|
#3536 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#3537 |
|
Zakorzenienie
|
I dodaję moje dzisiejsze U - dogadzam dziś sobie
![]() 1. śniadanie : dwa ostatnie spore kawałki mojej pysznej tarty z brokułem, pełnotłustą fetą, cebulą i czarnymi oliwkami do tego dwa duże jaja na miękko i warzywa: pomidorki z cebulką, sałaty, masłowa i lodowa, rzodkiewki i czerwona papryka /kawa roz. z mlekiem , trochę potem inka z mlekiem/ /duże twarde, pyszne, kwaśne jabłko/ 2. w porze obiadowej: pieczona owsianka (4łyżki płatków, otręby, jajko, śliwki, cynamon, płatki migdałów itp.) na deser kawa roz.z mlekiem + kilka kostek gorzkiej czekolady wedel3. obiado-kolacja: cały bardzo duży pieczony pstrąg z masłem w środku + dużo gotowanego kalafiora polanego masłem + frytki ( bycza porcja wszystkiego) 4. i planuję: pół kostki twarogu z łyżką stołową oleju lnianego +warzywa jak zwykle tam jakieś ogórki, papryka, rzodkiewka, marchewki, sałaty, i tam takie różne spojrzy ktoś?? ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Kurcze ja nie słyszałam, mów dokaładniej co i jak? do blendera tylko i już? normalnie za chwilę zrobię...
04.03.2011 25.06.2014 , 21.12.2014 ![]() 15.08.2015 ![]() 13.03.2016 https://mkuchara.blogspot.com/ Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2012-09-19 o 21:21 |
|
|
|
#3538 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#3539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3540 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:34.

chyba tylko tu ktoś docenia to co jem

)
Kolacja wygląda jakbyś się nie najadła i dojadała kotletem
Znowu tryb pracy również mi nie pozwala do końca jadać obiadów w porze obiadowej. Musiałabym zjeśc obiad na II sniadanie [tak do 11 (potem wychodze i wracam po 23) ] lub jak mam poranne zmiany, to obiad po 19. Jeszcze raz dziekuję 

V pewnie 4 kromki razowca z pastą z sera feta i szpinaku

)
Więc bardzo dobrze Cię rozumiem, ale głowa do góry, będzie dobrze
i walczyć o zdrówko