Wakacyjne Mamy 2012 - część II - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-22, 20:54   #1591
phdwao
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część II

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
to ciekawe czmeu moja nie i bede teraz myslała

W ogole to ide spac bo mam dola, wszystko mnie wkurza i sie popłakałam i ide

dobranoc
ee nie mysl za duzo, każdy niuniń tu na forum jest inny, nie ma co sie nakręcać

niech mi ktoś zabierze ta czekoladę

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Małż teraz robi sałatkę z makreli a ja sobie wizażuję, a potem jeszcze będę buszować na allegro
czego poszukujesz?/

cholerka ze mój mąż tak nie kucharzy, zjadłabym taką sałetkę z czym jeszcze ebdzie?
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 20:55   #1592
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:

dobranoc
moze kladz ja czesciej na plasko na brzuszko nawet naj bedzie piszczala to jej nie zabieraj od razu.

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 21:06   #1593
agunia82
Zakorzenienie

Ciastuś jak dla mnie, to się bardzo stresujesz tą laktacją, podejdź do tego na luzie, podawaj na początku pierś, ale bez stresu, jak mała będzie chciała zjeść to fajnie, jak nie - podasz mm i tyle. I wywal ten laktator skoro on tak Cię stresuje

A co do trzymania głowy - mojej czasem jeszcze się głowa delikatnie zachwieje, ostatnio znowu się obraziła na leżenie na brzuchu - co ją tak położę to płacz i krzyk i tyle z ćwiczeń Ale jeśli Cię coś niepokoi, to pogadaj z pediatrą i tyle, może on coś ewentualnie podpowie albo Cię uspokoi. Bo inaczej to Ty niedługo nerwicy dostaniesz, za bardzo się wszystkim przejmujesz

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość

niech mi ktoś zabierze ta czekoladę
oddaj! Ja chętnie przygarnę. Mogę się ewentualnie wymienić na żelki

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 21:12   #1594
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość

oddaj! Ja chętnie przygarnę. Mogę się ewentualnie wymienić na żelki
no to prosze

co do tego co pisałas cistakowi to fakt, dziewczyna wszystkim sie bardzo przejmuje, ja na poczatku sie stresowałam laktacja, az wkońcu wytłumaczylam sobie z egdy podam mm to przeciez nic strasznego, i po tym okazalo sie ze wcale nie musze tego mm dawac mimo tego ze jak wiele mleka nie sciągam nadal
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 767_1.jpg (46,5 KB, 13 załadowań)
Stary 2012-09-22, 21:15   #1595
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
no to prosze

co do tego co pisałas cistakowi to fakt, dziewczyna wszystkim sie bardzo przejmuje, ja na poczatku sie stresowałam laktacja, az wkońcu wytłumaczylam sobie z egdy podam mm to przeciez nic strasznego, i po tym okazalo sie ze wcale nie musze tego mm dawac mimo tego ze jak wiele mleka nie sciągam nadal
bo to wszystko przez to ze nastal jakis ogolny terror laktacyjny, nie ma co sie przejmowac.
w koncu skoro mm byloby zle to by go nie bylo.
nie ma co panikowac trzeba podejsc na luzie

Amelcia
Stary 2012-09-22, 21:20   #1596
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
bo to wszystko przez to ze nastal jakis ogolny terror laktacyjny, nie ma co sie przejmowac.

położna też mi mówiła że to nic takiego, ona sama też jest wykarmiona mm - a baba wielka jak dąb - wysoka ja też jestem po mm (mama miała ten sam problem co ja) mój mąż i jego siostra okazało się niedawno że też cycem nie byli karmieni.

a termoforek tak tylko do foty przyłożony

a no masz rację deposion - pupcia też się załapała

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 21:23   #1597
chce_byc_mama
Zakorzenienie

moj tz juz spi.. biedny padl o 19 po tym calym tygodniu..

Amelcia
Stary 2012-09-22, 21:25   #1598
Linka25
Zakorzenienie

Hello
Dzis był świetny dzień - w końcu. Mała do południa zrobiła 3 mega duze kupy (sorry jeśli zbyt obrazowo ) po czym..... była lepszą wersją samej siebie Spokojna, roześmiana, zajmująca się sama sobą i gadająca do misiów. Idealne dziecko. A jeszcze wczoraj płakała i krzyczała na zmianę. Mam pewność, że to brzuszek, kolki - jak zwał tak zwał. Każdy dzień kiedy kupki nie ma, jest trudny...
Wielokrotnie czytałam że to wit. K może nasilać te problemy, więc od dziś na próbę odstawiamy na tydzień i obserwujemy.

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Noi mogę powoli odstawiac od piersi jeżeli maly dobrze przyjmuje mm. Tym bardziej, że chce wrócic do pracy .
I decydujesz się odstawić?

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
A ja kupiłam Frankowi też te jeansy :d
też mam podobne, również z H&M

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość

dziewczyny palące przed ciążą nie wróciłyście do nałogu? ja nigdy nie paliłam nałogowo,czasem raz na miesiąc-dwa zapaliłam jednego do drinka i teraz mnie naszło chyba z nudów
ja mam ochotę czasami ale teraz nawet o tym nie myslę teraz ze względu na kp
potem chyba się skuszę - tylko na jednego oczywiscie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Ad1. Ja też tak chcę
Ad2. ale póki co on zajada obiadek z KFC w pociągu, a ja płatki z mlekiem Za to tak myślę, że mój brat będzie kiedyś niezłą partia dla dziewczyny. Ledwo skończył 16 lat, a już takie pyszności potrafi upichcić
Fakt, ze tz jako 21latek (wtedy sie poznaliśmy) mimo studenckiego, imprezowego zycia, dobrze i duzo gotował, bardzo mi zaimponował

Cytat:
mala nie chciala z cyca jesc. Ok dalam sama butle bo byla marudna bo spiaca.... teraz sciagam ;aktatorem i co? z obu 15 ml
Wkrwia mnie juz to
wiem wiem z elakkator nie sciaga wszystkiego ale zeby 15 ml???
nie dziwię Ci się!
po jakim czasie od karmienia lub poprzedniego odciągania to było?
u mnie bezposrednio po karmieniu nie ma nic (no bardzo mało) max 40 ml

Cytat:
dziewczyny czy Waszym maluchom tez sie glowa jeszcze kiwa?????? mojej jeszcz etak, ale moja nie chce w domu wcale cwiczyc;( jedynie na mnie, albo na rekach jak Ja mam to sztuwna jest a tak to lezy i slini pieluszke
mojej się kiwa momentami

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2012-09-22 o 21:26
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 21:28   #1599
chce_byc_mama
Zakorzenienie

wiecie co Amelia nauczyla sie zasypiac z tetra na glowie i jak jej chce zabrac to otwiera oczy :P
najgorsze ze zaciaga ja sobie na cala buzie.

Amelcia
Stary 2012-09-22, 21:28   #1600
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
no to prosze
jaaa aż się obśliniłam

ja pewnie jakbym się zestresowała na początku to bym teraz piersią nie karmiła. Fakt, zależało mi na kp z różnych względów, ale jak zaraz po urodzeniu nie mogłam małej przystawiać i była karmiona mm to sobie przetłumaczyłam, że owszem, zrobię co w mojej mocy, żeby karmić moim mlekiem, ale jak się nie uda to trudno, nie koniec świata, wiele dzieci wychowało się na mm i są zdrowe. I chyba tylko dzięki takiemu podejściu udało się laktację rozbudzić.
Tylko jedna sprawa - gdyby mała odrzuciła pierś i chciała jeść tylko z butli to pewnie bym już swoim nie karmiła. Po prostu na początku wymiękałam z tym odciąganiem co chwilę, za dużo czasu to wszystko zajmowało, za bardzo zmęczona się czułam, aż w końcu postawiłam wszystko na jedną kartę - albo przechodzimy na samą pierś i odstawiamy butlę, albo mm. Mała szczęśliwie załapała, ale jakby się skończyło na mm nie miałabym wyrzutów sumienia.

Stary 2012-09-22, 21:30   #1601
nadalka
Zakorzenienie

Mam pytanie. Bo jak kładę Igę na brzuchu to ona tak bierze kolanka pod brzuszek jak by chciała pełznąć, i tak aż się huśta z jednego boku na drugi i przy tym mocno wypina dupkę... tylko że nie ma jeszcze zbyt silnych rąk i za bardzo do przodu nie idzie choć parę cm przez te nóżki udaje jej się zrobić.. wasze też tak mają ???
Stary 2012-09-22, 21:35   #1602
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość

dopsz, ale obiecaj, że narzeczonemu nie pokażesz, bo się jeszcze zrazi chłopak i co będzie?!

to poka te nowe nabytki!
obiecuję on już śpi więc spokojnie

w zasadzie to nie mam się czym chwalić, zwykłe codzienne bodziaki, no ale jak sfoce to pokażę

Prince nie przejmuj się już tą laktacją mm to nie koniec świata, a rada Aguni żeby wyrzucic laktator - bezcenna
u nas główka nadal się chwieje a nawet więcej, na przedramionach podparł się tylko raz do tej pory, jeszcze się nie przejmuję

Mamcia pytałaś wczoraj o zmniejszony obwód brzuszka mojego malucha, chyba Ci nie odpisałam, u nas dalej jest rozlazły, to że jest szczuplejszy widzę po spodenkach, jakiś czas temu wyciągnęłam z nich gumkę bo cisnęły i teraz muszę ją znowu włożyć

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Umieram na katar i potworny ból głowy Żebym tylko dzieci nie pozarażała
zdrówka

Edytowane przez wanilllka82
Czas edycji: 2012-09-22 o 21:37
wanilllka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 21:39   #1603
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

dobranoc
Ciastek, masz zdrową i śliczną córeczkę, wszystko jest w porzo
Laktacją tez sie przejmuję a moze bardziej wagą niz laktacją, bo mała jest chudzielcem. Samym mm bym się nie martwiła. To tez pokarm. Inny, a czy lepszy czy gorszy to są różne teorie.
Stary 2012-09-22, 21:39   #1604
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Bo jak kładę Igę na brzuchu to ona tak bierze kolanka pod brzuszek jak by chciała pełznąć, i tak aż się huśta z jednego boku na drugi i przy tym mocno wypina dupkę... tylko że nie ma jeszcze zbyt silnych rąk i za bardzo do przodu nie idzie choć parę cm przez te nóżki udaje jej się zrobić.. wasze też tak mają ???
to normalne
Stary 2012-09-22, 21:41   #1605
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Sol co sie dzieje?
Leń jesienny mnie dopadł
Cytat:
dlaczego zawsze jak cos zjem boli mnie zoladek
Mam to samo...
Cytat:
dziewczyny czy Waszym maluchom tez sie glowa jeszcze kiwa?????? mojej jeszcz etak, ale moja nie chce w domu wcale cwiczyc;( jedynie na mnie, albo na rekach jak Ja mam to sztuwna jest a tak to lezy i slini pieluszke
W większości nie, ale czasami się zdarza

Kupiliśmy zaproszenia na chrzest. Najzwyklejsze jakie były, ale już są I będziemy testować Pampki Sleep&Play

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 21:41   #1606
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie mamka
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Hello
Dzis był świetny dzień - w końcu. Mała do południa zrobiła 3 mega duze kupy (sorry jeśli zbyt obrazowo ) po czym..... była lepszą wersją samej siebie Spokojna, roześmiana, zajmująca się sama sobą i gadająca do misiów. Idealne dziecko. A jeszcze wczoraj płakała i krzyczała na zmianę. Mam pewność, że to brzuszek, kolki - jak zwał tak zwał. Każdy dzień kiedy kupki nie ma, jest trudny...
Wielokrotnie czytałam że to wit. K może nasilać te problemy, więc od dziś na próbę odstawiamy na tydzień i obserwujemy.

no to pięknie u nas jest podobnie, jak nie ma kupy lub jest jedna to maly wiecej płacze, z reszta czasem słysze jak mu gazy bo brzusiu latają

No własnoe do kiedy daje sie K? do 3 miesiaca (w sensie skonczonego czy do poczatku 3 czyli skonczonego 2?)
Cytat:
wiecie co Amelia nauczyla sie zasypiac z tetra na glowie i jak jej chce zabrac to otwiera oczy :P
najgorsze ze zaciaga ja sobie na cala buzie.
haha, ja tez tak uwielbialam za dziecka
Cytat:
jaaa aż się obśliniłam

ja pewnie jakbym się zestresowała na początku to bym teraz piersią nie karmiła. Fakt, zależało mi na kp z różnych względów, ale jak zaraz po urodzeniu nie mogłam małej przystawiać i była karmiona mm to sobie przetłumaczyłam, że owszem, zrobię co w mojej mocy, żeby karmić moim mlekiem, ale jak się nie uda to trudno, nie koniec świata, wiele dzieci wychowało się na mm i są zdrowe. I chyba tylko dzięki takiemu podejściu udało się laktację rozbudzić.
Tylko jedna sprawa - gdyby mała odrzuciła pierś i chciała jeść tylko z butli to pewnie bym już swoim nie karmiła. Po prostu na początku wymiękałam z tym odciąganiem co chwilę, za dużo czasu to wszystko zajmowało, za bardzo zmęczona się czułam, aż w końcu postawiłam wszystko na jedną kartę - albo przechodzimy na samą pierś i odstawiamy butlę, albo mm. Mała szczęśliwie załapała, ale jakby się skończyło na mm nie miałabym wyrzutów sumienia.
masz rację wszystko zalezy od psycjiki, na pcozatku bylo mi strasznie ciezko ryczalam w 5 dobie, bo malo lecialo, mlody sie darł i brodawy pogryzione, teraz jest mi dobrze karmiac, ciesze sie ze karmie i mysle ze bede karmic dlugo, pozatym jeszcze troche i zacznie sie wprowadzanie pokarmow wiec samo mleczko nie bedzie caly dzien podawane
Stary 2012-09-22, 21:42   #1607
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
Mamcia pytałaś wczoraj o zmniejszony obwód brzuszka mojego malucha, chyba Ci nie odpisałam, u nas dalej jest rozlazły, to że jest szczuplejszy widzę po spodenkach, jakiś czas temu wyciągnęłam z nich gumkę bo cisnęły i teraz muszę ją znowu włożyć
no to musze jej zobaczyc jedne spoenki ma takie jakby miala przyciasnawe w pasie a nogawki troszke za dlugie musze je teraz ozbaczyc czy dalej sa dobre

Amelcia
Stary 2012-09-22, 21:43   #1608
Soleilka
Zakorzenienie

Ciastek weź nie marudź Co Ty się tak stresujesz? Jak nie będziesz mogła karmić piersią to mówi się TRUDNO. Nie ma co płakać z tego powodu! Teraz MM są tak podobne do mleka matki, że Rozalka tak czy siak dostanie to co najlepsze. Podejdź do karmienia na luzie! A jak się nie dostosujesz do tych rad to patelnią przez łeb dostaniesz

Bloguję
Stary 2012-09-22, 21:44   #1609
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

No własnoe do kiedy daje sie K? do 3 miesiaca (w sensie skonczonego czy do poczatku 3 czyli skonczonego 2?)
mi mówili że do skończonego 3 miesiąca

Stary 2012-09-22, 21:44   #1610
Soleilka
Zakorzenienie

Nela śliczne fotki! A to spanie z termoforem to pewnie na brzuszek?
Iga słodziutka!

Bloguję
Stary 2012-09-22, 21:45   #1611
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Pdhwao dopiero jak zasnie snem kamiennym to jej sciagam :P to jest rusek maly
co do wit K, tutaj tylko przy porodze sie dziecku podaje, moja mala dostala. i to by bylo na tyle w tym temacie.

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

SOl pytalam o cos

Amelcia
Stary 2012-09-22, 21:47   #1612
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
jaaa aż się obśliniłam

Ja miałam na początku też spore problemy, Mała chyba trochę głodowała dopóki w 3 dobie nie użyłam kapturków. Obawiam się, ze bez kapturków bym się poddała i nie karmiła. I nigdy nie miałam wielkich ilości, nie wiem co to nawał... A mała nie wypiła do tej pory ani jednego mililitra mm. Sama nie wiem jak to zrobiłam
Stary 2012-09-22, 21:48   #1613
wanilllka82
Wtajemniczenie

Cytat:
nie dziwię Ci się!
po jakim czasie od karmienia lub poprzedniego odciągania to było?
u mnie bezposrednio po karmieniu nie ma nic (no bardzo mało) max 40 ml
ha! 15 min temu czytałam że jak po karmieniu odciąga się 10 ml to oznacza że pokarmu jest bardzo dużo, no więc proszę już nie narzekać

a czytałam o tym bo od dwóch dni mam kryzys laktacyjny, nie wiem czy to ten z 3 miesiąca ale bardziej stawiam na katar małego, przez kilka dni jadł mniej, ja miałam ciągle twarde piersi no i laktacja się dostosowała a młodemu apetyt wrócił, dziwnie tak mi z małymi i miękkimi piersiami, czuje się jakby były puste choć nie są, karmienie teraz trwa godzinę i z obu piersi
Stary 2012-09-22, 21:48   #1614
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:

SOl pytalam o cos
Gdzie Ślepa jestem, widziałam tylko pytanie o to co się dzieje i odpowiedziałam

Bloguję
Stary 2012-09-22, 21:50   #1615
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Ja miałam na początku też spore problemy, Mała chyba trochę głodowała dopóki w 3 dobie nie użyłam kapturków. Obawiam się, ze bez kapturków bym się poddała i nie karmiła. I nigdy nie miałam wielkich ilości, nie wiem co to nawał... A mała nie wypiła do tej pory ani jednego mililitra mm. Sama nie wiem jak to zrobiłam
ja nawału też nie zaznałam, po karmieniu małej nie jestem w stanie wydoić laktatorem więcej niż 20ml (i to przy dobrych wiatrach), dopiero udaje mi się odciągnąć co nieco w nocy, jak mała zje tylko z jednego cyca, i to też nie są oszałamiające ilości - maks 90ml, średnio koło 60ml. Czyli po prostu na bieżąco produkuje tyle, żeby Lu się najadła i jest ok

Stary 2012-09-22, 21:52   #1616
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Gdzie Ślepa jestem, widziałam tylko pytanie o to co się dzieje i odpowiedziałam
ha to ja jestem slepa bo nei widzialam ze na to odpowiedzialas

Amelcia
Stary 2012-09-22, 21:53   #1617
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
to się dogadałyście

Stary 2012-09-22, 21:53   #1618
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
ha! 15 min temu czytałam że jak po karmieniu odciąga się 10 ml to oznacza że pokarmu jest bardzo dużo, no więc proszę już nie narzekać

a czytałam o tym bo od dwóch dni mam kryzys laktacyjny, nie wiem czy to ten z 3 miesiąca ale bardziej stawiam na katar małego, przez kilka dni jadł mniej, ja miałam ciągle twarde piersi no i laktacja się dostosowała a młodemu apetyt wrócił, dziwnie tak mi z małymi i miękkimi piersiami, czuje się jakby były puste choć nie są, karmienie teraz trwa godzinę i z obu piersi
To pewnie ten katar i mniejszy apetyt
Ja z kolei muszę trochę odbudować laktację w prawej piersi. Częściej przystawiałam do lewej (tak mi wygodniej) i efekt jest taki, ze w lewej pokarmu dużo a w prawej bardzo mało Muszę opanować sytuację...
Stary 2012-09-22, 21:55   #1619
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
ja nawału też nie zaznałam, po karmieniu małej nie jestem w stanie wydoić laktatorem więcej niż 20ml (i to przy dobrych wiatrach), dopiero udaje mi się odciągnąć co nieco w nocy, jak mała zje tylko z jednego cyca, i to też nie są oszałamiające ilości - maks 90ml, średnio koło 60ml. Czyli po prostu na bieżąco produkuje tyle, żeby Lu się najadła i jest ok
ja z obu piersi sciagam okolo 150.
ale mala sie najada teraz troche wydlyzyly sie jej pory karmienia, je minimum co 2 godziny w ciagu dnia a potrafila jesc co godzine, no i chyba tez sie najada bo rosnie jak smok.

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Cytat:
To pewnie ten katar i mniejszy apetyt
Ja z kolei muszę trochę odbudować laktację w prawej piersi. Częściej przystawiałam do lewej (tak mi wygodniej) i efekt jest taki, ze w lewej pokarmu dużo a w prawej bardzo mało Muszę opanować sytuację...
ja mam dokladnie to samo!
lewy cyc jak u Pameli a prawy no coz.. :P

Amelcia
Stary 2012-09-22, 21:56   #1620
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak się czyta moje posty?

Bloguję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości