|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Coraz więcej płaskich brzuszków, bo przybywa nam maluszków! Mamy IX-X
Cytat:
To pewnie juz idzie ku dobremu. U mnie w 5 dobie mialam tak nabrzmiale piersi i jeszcze jakis kanalik zatkany, ze mialam dosyc. Chodzilam pod prysznic i polewalam ciepla woda by sam pokarm wyplywal. Gdybym jeszcze potraktowala je laktatorem to bylyby jeszcze wieksze. Dlatego teraz juz trzeba ostroznie. I moze uda sie rzadziej karmic z butli skoro slabiej ssie piers. |
|
|
|
|
#2552 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
gratulacje dla nowych mam melduję, że żyję tylko od piątku jestem na antybiotyku - dzięki uprzejmości PEC który uważał, że jest ciepło i nie trzeba włączać ludziom centralnego. no i nocne wstawanie do Olgi dało efekt....ale teraz już wracam do świata idę poczytać co słychać
|
|
#2553 | |
|
Zakorzenienie
|
ja tez mam problem z karmieniem.Mleka mi nie brakuje,ale wkurza mnie to ze jak karmie z jednej to z drugiej strasznie mi kapie i musze owijac sie pielucha
Moj maly je co 3,5-4 godz. Przy piersi spedza srednio 15-20min po czym po prostu ja puszcza i spi. Kiedys po kapaniu i dlugiej pauzy w karmieniu (maly spal) zaczelo mi kapac wiec odciagnelam z dwoch piersi ok.90ml po czym dalam to malemu,myslalam ze wypije wszystko a wypil tylko 40ml i to ostatnia 10tke "wmuszalam" troche w niego.Pozatym jak karmie z piersi to nie czuje zeby po karmieniu byla dostatecznie oprozniona. 28 wrzesnia mam wizyte u pediatry i wtedy zaobcze czy maly dobrze przybiera na wadze,moze taka ilosc mu wystarcza-nie mam pojecia ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
![]() a apropo zimna to pod koniec miesiaca ma byc nawet do 30stopni
|
|
|
|
|
#2554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I miałaś rację - to się może wydarzyć w każdej chwili, bo właśnie mi tak spuchły i z jednej piersi pociekła siara, a z drugiej prawdziwe mleczko! Hurraaaa! ![]() Zaraz karmienie, to teraz chyba spróbuję dłużej go potrzymać na każdej piersi, jak myślisz...? Potem damy mm i zobaczymy ile doje. |
|
|
|
|
#2555 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam kochane
Znalazłam trochę czasu wkońcu by opisać mój poród.Igusia najedzona, przebrana śpi ![]() A więc jak wiecie w poniedziałek po wizycie lekarz skierował mnie do szpitala bo stwierdził ze wody sie sącza. Pojchaliśmy do domu, zjedliśmy coś, jeszcze sie zdążylam wykąpać i pojechaliśmy. Byłam cała w stresie, łzy w oczach bo nie wiedziałam kiedy sie zacznie a nie chciałam znowu leżeć tyle czasu w szpitalu. No ale do rzeczy Na IP pełno papierów do wypełniania jak zwykle, potem badanie USG i ginekologiczne -lekarz stwierdził 2-3 cm rozwarcia i ze poród lada chwila sie zacznie. Po badaniu strasznie zaczełam krawic ale to normalne, potem położna odprowadziła mnie do pokoju na patologie ciąży gdzie zrobila mi ktg, skurczy brak a ja czułam je. Mówilam ze chyba sie zaczyna. Całą noc nie spałam, liczyłam ich regularność. Byly co 5 , 7 , 10 minut..ale takie skurcze to było nic Rano już konkretnie co 2 - 3 minuty ina badaniu lekarz stwierdził 5 cm i moja mina po jego słowach - pani pakuje torbe i na porodówke będziemy rodzic - bezcenna ![]() Szybki telefon do mamy, do męża i teściowej ( która pracuje w szpitalu) Mąż ze spokojem do tego podszedł - mówił ze mam nie rodzic w ciągu godziny bo on o 10 dopiero wyjezdza z pracy - żartowniś :P No więc poszłam sie pakować, lewatywa i potem już przebrana w koszule poszłam na sale porodową. Tak dostałam kroplówke , skurcze sie tak nasiliły że myślałam ze zjade na tamten świat, wkońcu dostałam lek przeciwbolowy po którym strasznie wymiotowałam..lało sie ze mnie i czułam sie jak na haju ![]() Wtedy to mnie chyba cały szpita słyszał tak sapałam z bólu i oddychałam głosno, wtedy wszedł mąż z teśćiową i miał łzy w oczach ze tak cierpię.. Potem poszło jak z płatka.. rozwarcie pełne i rodzimy. Położna cały czas mnie chwaliła ,że dobrze mi idzie i za chwilę będe tulić Igę. I tak po 6 partych o 11.46 wyskoczyła z rykiem, była owinięta pępowiną wiec mąż nawet nie odcinał tylko położna szybko zaaragowała. Najcudnowniejszy widok jaki mogłam sobie wymarzyć gdy ją miałam na brzuchu, taka brudna, cała od krwi - zaczełam ja całować jak szalona , rozpłakaliśmy sie z mężem, ze to nasz cud..maleńki kochany nowy człowieczek Nie wyobrażam sobie gdyby męża nie było przy mnie.Naprawdę nas to zbliżyło i co chwile mi powtarza że byłam dzielna i mnie podziwia. Będe chciała do Was wpadać często ale jak narazie mało czasu mam.. pokarm na szczęście jest -ale Iga narazie daje popalić w nocy
|
|
|
|
#2556 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
im czesciej i dluzej bedzie ssac tym wiecej piersi beda produkowac. Ja kompletnie nie mam doswiadczenia z dokarmianiem mm. jakos sobie wmawiam ze mam wystarczajaco duzo pokarmu. Mam pelen spokoj. I bardzo duzo piję. Zielona mi tez leci z cycow Dlatego tak narzekalam na te wkladki. nie moge trafic na takie ktore nie beda przeciekac.KUba ssie aktywnie do 10 minut. Jesli po odbiciu szuka jeszcze to daje znowu. Ale tez nie trwa to dlugo. A przybiera ladnie. Wiec sie nie stresuj. Gdyby byl glodny nie przesypialby tylu godzin. |
|
|
|
|
#2557 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pediatra powiedział, że póki przybiera na masie to nie mam sie niepokoić, nawet jeśli ulewa dużo - a Olga ulewa po jedzeniu, i np godzinę póżniej też Cytat:
ja na starym mieszkaniu też miałam takich co im niemowlak przeszkadzał, ale oni mogli robić co drugi dzień pijackie imprezy i awantury - przecież niemowlak jest głośniejszy ![]() Cytat:
Cytat:
a w czwartek byliśmy na patronażu u lekarza i jest wszystko dobrze, a Olga waży już 4,5 kg czyli ulewanie jej nie szkodzi
|
|
|
#2558 |
|
Zadomowienie
|
GDA jeśli nadal będziesz twierdzić że masz mało pokarmu to odciągaj PRZED podaniem cycka małej, kilka stron wczesniej pisałam Maggie jak postępować i czemu to ma służyć, zaraz znajdę i Ci skopiuje
|
#2559 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie rozpakowane i te oczekujące.
![]() Podczytuję Was od niedawna... Znajdzie się tu miejsce dla mnie?
|
|
#2560 | |
|
Zadomowienie
|
a więc
Po pierwsze- pozytywne myślenie to jest najważniejsze! Jeśli chodzi o prace z laktatorem- jesli maja być efekty musisz się troszkę poświęcić o co chodzi? a no o to że musisz to robić regularnie, a najlepsze fekty daje odciąganie nocne, ponieważ w nocy produkujemy mleka najwięcej ponieważ są wtedy wydzielane odpowiednie hormony. Jak wygląda Twoje karmienie noce piersią? ile mała w ciągu nocy jest przystawiana do piersi? Pomaga też taki system pracy- najpierw odciągasz pokarm z piersi a potem dopiero przystawiasz maluszka, dlaczego? a no dlatego że nas organizm jest tak dziwnie zbudowany że dziecko które ssie pierś pobudza laktacje to ma związek z emocjami mamy jakie temu towarzyszą więc jeśli najpierw odciągniesz pokarm, a potem przystawisz maleństwo to dajesz swoim piersiom sygnał "hallo to jeszcze nie koniec, potrzebujemy mleczka więcej" Zobaczysz że po 2-3dniach efekty będą postaraj się chociaż raz w nocy wstać tylko po to żeby pomolestować biust laktatorem, każda dodatkowa stymulacja wzmaga laktacje. Powodzenia. __________________ ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
![]() Napisz coś o sobie
|
|
#2561 |
|
Raczkowanie
|
Mam na imię Karolina, wkrótce zostanę mamą. Termin wg OM przypada na 14.10.. Spodziewam się dziewczynki. To moje pierwsze dziecko, więc proszę o wyrozumiałość na przyszłość.
Jestem w tym temacie totalnie zielona.
|
|
#2562 |
|
Wtajemniczenie
|
Niegrzeczna super opis. Jak to jest, ze caly czas wzruszaja mnie nasze historie
![]() Karolina witaj dzieki katarzinka. Od 2 dni jest troche lepiej z ulewaniem. Edytowane przez katiem Czas edycji: 2012-09-23 o 12:32 |
|
|
|
#2563 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja wpadłam tylko zameldować, że u nas wszystko dobrze.
Wczoraj cały dzień robiliśmy przemeblowanie w naszym niewielkim mieszkaniu. TŻ powynosił część mebli, inne poznosił. Dzisiaj przemaluje łóżeczko, a ja zajmę się przekładaniem w półkach i od jutra startuję na całego z praniem i prasowaniem Antowych rzeczy. Oczywiście nie obyło się bez problemów... łóżeczko, które dostaliśmy otrzymaliśmy z kompletem śrubek... która wcale nie są od niego. Stresuję się tym jak głupia. A może któraś z Was ma jeszcze to łóżeczko z księżycem i gwiazdkami jeszcze bez dzieciaczka i mogłaby jakoś pomóc, np. zrobić zdjęcie tych górny śrub lub chociaż je wymierzyć? Osiwieję jak tego nie ogarniemy i zostaniemy bez łóżeczka. TŻ mnie uspokaja, że jak się nie uda tego załatwić to jakoś inaczej zmontuje to łóżeczko, ale jakoś to do mnie nie dociera, bo panikara ze mnie. ![]() Niegrzeczna świetny opis!!! Za każdym razem, gdy czytam opisy Waszych porodów to się wzruszam i jednocześnie zastanawiam się jak to będzie u nas. ![]() Aga_ton całe szczęście, że mama się sprężyła hehe Jak się dzisiaj czujesz? Gdzieś nam lukrecja zaginęła czy mi się wydaje? ![]() Cytat:
![]() Wybraliście już imię dla córci? Nic się nie przejmuj, takich zielonych w temacie jak Ty ( i jednocześnie także ja ) na wątku jest całe mnóstwo. Na szczęście są wśród nas także doświadczone już mamuśki, które chętnie nam pomagają i odpowiadają cierpliwie na nawet te najgłupsze pytania "zielonych".
ANTOŚ 28.10.2012 Edytowane przez Dearlie Czas edycji: 2012-09-23 o 12:37 |
|
|
|
|
#2564 |
|
Raczkowanie
|
Oh pamiętam jak nam przywieźli teściowe łóżeczko. Tego samego dnia musiało stać zmontowane.
![]() Imię w sumie wybrałam ja... Lena. Tż musiał się dostosować. Moim największym argumentem było to, że to ja będę nosić ją przez 9 miesięcy pod serduchem, więc niech chociaż imię pozwoli mi wybrać. Jakoś nie bronił się zbytnio.
|
|
#2565 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwazniejsze że masz to za soba ![]() Cytat:
jak córeczka b ędzie miała na imię? My już po imprezie było super. Swidkowie przygotowali taki film z kompromituyjącymi zdjęciami filmikami i do tego życzenia od gości super sprawa uśmialiśmy się ze hohoh bawiliśmy się do 3 a o 4 poszliśmy spąc pobudka o 8.30 sniadanko i do domku. a w domu sajgon trzeba było dzieci położyć spać no i godzinka sprzatania tesciowa cała noc nie spała bo Jasiu sie zrobił towarzyski i sobie cała noc gadał teraz odsypia Zuzka płakała za mną no ale najwazniejsze wszyscy casli i zdrowi choc niewyspani
|
||
|
|
|
#2566 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wychodzicie na spacer z dzieciaczkami jak tak wieje? Witaj Carollynne
|
|
|
|
|
#2567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
budka chroni przed wiatrem |
|
|
|
|
#2568 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz czuję, że już będzie dobrze. Zjadł z jednej 20 minut, z drugiej 10 minut i śpi. To chyba znaczy, że się najadł, nie? ![]() Nie dawaliśmy mu MM teraz... Muszę użyć następnym razem tej butelki Medeli, jeśli jeszcze będzie potrzebna, bo ta aventu ewidentnie go rozleniwia. Cytat:
![]() Jeden cyc (ten z którego mniej zjadł) robi się mega twardy... I mam jakąś gulę przy sutku. Weszłam na maila wrzucić zdjęcie Henia. ![]() A jakie piękne tam bobasy wszystkie! Asiulka - a Ty jakiego masz przystojnego męża ![]() Ja jestem taka obolała, że prawie nic nie mogę zrobić w domu... Żal mi męża, widzę że ledwo żyje. Ale mnie ta rana jeszcze tak boli, że momentami nie mogę chodzić. W szpitalu na ketonalu tak tego nie czułam... Ale dziś odespaliśmy trochę, bo malutek jest naprawdę super. Tylko drze się niesamowicie podczas zmiany pieluchy i ciągle obsikuje ścianę za przewijakiem.
|
||
|
|
|
#2569 |
|
Zakorzenienie
|
A ja chwalę się Melci skończonym pierwszym miesiącem
![]() I znikam, bo TŻ mnie wkurzył, baran jeden! , a goście niedługo przychodzą
|
|
|
|
#2570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a dziekowac za komplement odnośnie meza nie przekaze mu jednak bo obrosnie w piórka No jeśli nie podałaś mm a spi po cycku to myślę że się najadł Co do Henia faktycznie jest sie w czym zakochać
|
|
|
|
|
#2571 |
|
Wtajemniczenie
|
agnus na poczatku myslalam, ze cos jest nie tak. ale przybiera dobrze, nie domaga sie przez 3 godziny wiec musi byc ok.
Gda zobaczysz po jakim czasie obudzi sie glodny. A w szpitalu za malo przybral tak? dlatego kazali dokarmiac? |
|
|
|
#2572 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2573 | ||
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
![]() niestety chociaż na jednym z suwaczków już mi się licznik skończył Cytat:
Cytat:
Gda, a Ty obiecałaś nam opis porodu i gdzie on jest
|
||
|
|
|
#2574 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
że odbyło się bez butli. już pewnie będzie dobrze. niech je częściej a z piersi. z tym dokarmianiem butleką trzeba uważać, bo dzieciaczki szybko sie przyzwyczająją bo mleczko leci z nich bez wysiłkuCytat:
ale czas szybko leci...
|
|
#2575 |
|
Wtajemniczenie
|
Henio do schrupania
![]() dziewczyny, wszystkie miałyście podaną oksytocynę podczas porodu? |
|
|
|
#2576 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak przygotowujecie mm z wodą mineralną to ją gotujecie, czy wlewacie zimną, a potem podgrzewacie butelkę?
mam dziś okropną zgagę i nic prawie nie jadłam bo mi po wszystkim niedobrze. zaraz z głodu zejdę.
|
#2577 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2578 |
|
Zakorzenienie
|
Jeeezzuuu ja chyba nigdy nie bede miec upragnionej wagi
co chwile bym cos przekasila,potrafie zjesc duzo wiecej niz w ciazy. Ciekawe czy to przez ta produkcje mleka czy co![]() ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- ja mialam oksy 2 dni przed porodem |
|
|
|
#2579 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do dziś jest już 10 kg mniej, ważę 68 kg. Czyli jeszcze 13 kg ![]() Cytat:
Teraz śpi już 2 godziny od czasu cyca. A może być tak, że jest jeszcze najedzony tymi wcześniejszymi karmieniami, gdzie tak dużo MM wyjadł...? Jakoś nie mogę się zebrać... Zaraz powoli zacznę pisać. Boję się do tego wracać chyba ![]() Cytat:
Cytat:
A mąż z wodą z kranu przygotowuje. Bo teoretycznie jest pitna... |
||||
|
|
|
#2580 |
|
Wtajemniczenie
|
pytam o oksytocynę bo położna polecała nam byśmy wstrzymały się z jej podaniem na ile się da... tylko ja za bardzo nie rozumiem dlaczego
![]() skoro przyspiesza skurcze to chyba warto skorzystać bo tak to się można bujać przez wiele godzin a rezultatu żadnego. sama nie wiem co o tym myśleć, chyba zdam się na lekarza czy położną na porodówce... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.

a potem takie efekty

Stresuję się tym jak głupia.
Moim największym argumentem było to, że to ja będę nosić ją przez 9 miesięcy pod serduchem, więc niech chociaż imię pozwoli mi wybrać. Jakoś nie bronił się zbytnio.
trzeba było dzieci położyć spać no i godzinka sprzatania tesciowa cała noc nie spała bo Jasiu sie zrobił towarzyski i sobie cała noc gadał