|
|
#301 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy to jest normalne???
Cytat:
to, czy ktos je ze swoim kotkiem ze wspolnego talerza czy wymienia plyny ustne ze swoim psem to jest rzecz gustu, w tym przypadku mozna miec - jak to nazywasz - odmienny poglad ale nie takie cos co Ty wypisujesz |
|
|
|
|
|
#302 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ano widzisz, zasadnicza różnica między nami polega na tym, że mnie to lotto, co ty byś z pożaru/tonącego statku/chaty u podnóża czynnego wulkanu, z którego bucha lawa ratowała. |
||
|
|
|
|
#303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i patrzac na twoje posty nie spodziewam sie, ze zmienisz zdanie, bo nie dochodza do ciebie po prostu pewne elementarne prawdy ale mysle, ze wyrosniesz z tego |
|
|
|
|
|
#304 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#305 |
|
Zadomowienie
|
a to takie trudne, roznica miedzy tymi dwoma pojeciami?
Edytowane przez trawa_morska Czas edycji: 2012-09-23 o 20:21 |
|
|
|
|
#306 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja rozumiem, że możesz mieć swoje zdanie, odmienne od mojego na przykład (w drugą stronę jak widać to nie działa) ale nie kompromituj się wypowiedziami w temacie, którego najwyraźniej nie ogarniasz. |
|
|
|
|
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Zostawiło się swoje dziecko, nie można mieć pretensji, jak ktoś uratuje kotka. Zostawiło się swojego kota, nie można oskarżać o jego śmierć kogoś, kto uratował komputer. Jeśli zdarzyłby się wypadek samochodowy, ratowałabym człowieka, gdyż nie jest sobie sam w stanie pomóc. A nie jestem pewna, czy miałabym możliwość zrobienia czegoś dla kota - nigdy nie robiłam zwierzęciu sztucznego oddychania, mogłabym go jednak nie zostawić na jezdni albo zabrać do weterynarza. Z kolei przy wybuchu lawy (bo pożar już się przejadł) każdy powinien już wziąć odpowiedzialność za siebie i członków rodziny, którzy są od niego zależni, a nie samemu spierniczać i liczyć, że ktoś inny weźmie ich dziecko.
|
|
#308 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Czyli twoje uczucia ważniejsze od cudzych, bo twoje. Nie przemawia to do mnie. Cytat:
Cytat:
Jak już jesteśmy przy czytaniu książek, to poczytaj o neurobiologii (te wyższe emocje i inne tego typu sprawy), zależnościach między organizmami w środowisku (czyje życie jest ważniejsze) i na koniec filozofii. Może odkryjesz, że świat nie jest czarno-biały i że dobro i zło są względne. |
||||
|
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#310 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#311 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#312 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie reagowanie na przykłady innych, na to co jest normą, a co nie, nierespektowanie podstawowych norm moralnych, brak glebokiej troski o drugiego czlowieka, brak z tego wzgledu poczucia winy, skruchy czy wstydu, to typowe cechy socjopatyczne (o ile mozna tak odmienic to slowo) ale to juz jest z pewnoscia dyskusja nie w tym watku, zreszta ja tylko odnioslam sie do tego, co napisala osoba wyzej, ze uwazam ja za psychopatke, bo to jest nieprawda i naduzycie Cytat:
I zdecydowanie ty czegos nie ogarniasz, so... ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- moje do Cieie tez bylo z przekasem, ale jak juz zart to niech chociaz bedzie poprawny pojeciowo |
||
|
|
|
|
#313 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chryste panie... naucz się czytać i rozróżniać o czym z kim rozmawiasz. Teraz się odniosę. Brawo, znasz definicję socjopatii. Gratuluję. Szkoda, że nie potrafisz jej rozpoznać. Psikus. Doucz się jak chcesz rozmawiać o psychologii. |
|
|
|
|
|
#314 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jesteś psychologiem? Ach, czemuż ja na ciebie nie trafiłam, może diagnoza byłaby błędna, ale jaka stanowcza! Cytat:
Zazdroszczę ci, serio. Chciałabym umieć stwierdzić zdecydowanie, że świat dzieli się na czerń i biel, a odcienie szarości są nienormalne i niemoralne. Jakie wtedy życie byłoby proste. |
||
|
|
|
|
#315 |
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36710619]Policz sobie ile dziewczyn w tym wątku ma zdanie skrajnie różne od twojego i jaką to stanowi częśc ogółu. Jest ich całkiem sporo, więc można przyjąć, że normalny nie oznacza wcale tego, co bys chciała.[/QUOTE]
taa, bo wiekszosc oznacza slusznosc mozesz nie wiedziec, ale sa pewne podstawowe normy moralne, mowiace o tym, ze zycie ludzkie jest fundamentalna wartoscia dlatego zostalo to rowniez ujete w postaci pewnych praw i obowiazkow obowiazujacych w spoleczenstwie |
|
|
|
|
#316 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36710495]To może wytłumacz mi w czym jest lepsze zapatrzenie w ludzi?[/quote]
Ale właśnie w tym rzecz, że ratuje się człowieka nie dlatego, że go kochamy, że jest nasz, tylko dlatego że jest człowiekiem. Ratujemy życie ludzkie, a nie swoje geny. O to tu chodzi. Ale jeśli nie pojmujesz to zaczynam wątpić czy sformułowanie "uczucia wyższe" poprawnie zaklasyfikowałam jako cechę wszystkich ludzi ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36710495]Jak już ktoś powiedział - zrobisz sobie nowe dziecko... Czyli twoje uczucia ważniejsze od cudzych, bo twoje. Nie przemawia to do mnie.[/quote] Właśnie o to chodzi że nie są. I w sytuacji zagrożenia uważam że powinno się tak samo ratować swoich bliskich jak i innych obcych ludzi. ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36710619]Policz sobie ile dziewczyn w tym wątku ma zdanie skrajnie różne od twojego i jaką to stanowi częśc ogółu. Jest ich całkiem sporo, więc można przyjąć, że normalny nie oznacza wcale tego, co bys chciała.[/QUOTE] Normalność nie jest kwestią statystyki
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Generalnie przymiotnik "normalny" oznacza między innymi typowy, najczęściej spotykany, więc można przyjąc, że ma związek ze statystyką. |
|
|
|
|
|
#318 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uzylam w pewnym kontekscie slowa "socjopata", na to ty napisalas, ze nie ogarniam. Wiec musialam ci wyjasnic, dlaczego uzylam tego slowa. A teraz musze Ci wyjasniac, dlaczego wyjasnialam, dlaczego uzylam tego slowa ![]() Cytat:
Po raz kolejny zreszta---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
nie trzeba byc psychologiem, to nie jest takie skomplikowane Cytat:
W tej sytuacji konkretnej czern i biel jest bardzo wyrazna, az bije po oczach. |
||||
|
|
|
|
#319 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#320 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wlasnie takie myslenie jest strasznie niebezpieczne i przerazajace, bo mielismy juz w historii wiele osob, ktore sobie "same tworzyly swoja moralnosc w swoim mozgu" i w zadnym przypadku to sie dla ludzkosci dobrze nie skonczylo (albo nie konczy, bo takie rzeczy wciaz sie dzieja niestety i dziac sie beda, bo Cytat:
|
||
|
|
|
|
#321 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I na podstawie tej twojej diagnozy (to co wyboldowałam, łapiesz? o tym mówię) stwierdzam, że powinnaś się douczyć jeśli chcesz rozmawiać o psychice ludzkiej. Jadę ogólnikami? Owszem. Bo nie będę ci tłumaczyć czegoś, co przerabia się na jednym z pierwszych semestrów psychologii. Bo za to, to się płaci. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dokształcania się. Oczywiście o ile to zrobisz czyli o ile chcesz wiedzieć o czym mówisz. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2012-09-23 o 20:51 |
|
|
|
|
|
#322 |
|
jestę wieszczę
|
Ta dyskusja jest o tyle fajna, że nikt nie wziął na początku pod uwagę, że człowiek w chwili zagrożenia jest tak silny, że wyniósłby i dzieciura sąsiadów i swojego kota. Wcale nie trzeba się zastanawiać. Ale lepiej sobie podywagować i oskarżać o brak uczuć wyższych.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
A wszystko zaczęło się od kota, który polizał talerz...
Niesamowite.
|
|
#324 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie biegam po ulicy z dynamitem i karabinem maszynowym, ja stawiam na równi życie zwierzęcia z człowiekiem. |
|
|
|
|
|
#325 |
|
jestę wieszczę
|
Wiesz, ruch skrzydeł motyla może wywołać huragan, czy jakoś tak
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#326 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#327 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pomijajac fakt, ze pierwszy post zmobilizowal do dzialania glownie wizazanki posiadajace zwierzeta (dlatego przewazajaca wiekszosc odpowiedzi jest tak, to normalne, ze zwierzeta jedza z nami, z naszych talerzy i rowne takie), to jezeli chodzi juz o ten off top, to ani ja nie jestem jedna, ani znowu was nie jest tak wiele (glownie przebijaja sie i przekonuja o slusznosci swoich zyciowych - teoretycznych - wyborow i pogladow na zycie trzy osoby) |
|
|
|
|
|
#328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stawiasz wyżej życie SWOJEGO zwierzęcia niż życie CUDZEGO dziecka. Bo w sumie co tam Cię by cudzy dzieciak obchodził, skoro życia kota jest ważniejsze niż byle obcego człowieka. To brzmi tak groteskowo, że aż śmiesznie
|
|
|
|
|
|
#329 |
|
jestę wieszczę
|
Obiecuję każdej wizażance, że z pewnością wyprowadziłabym Wasze dzieci z pożaru (no a gdzie są rodzice?), ale rączki mam dwie, adrenalina mi będzie szalała, więc nie miejcie pretensji, jak w drugiej będę trzymała moje kochane bydle
.
|
|
|
|
|
#330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zauważyłam taką ironię losu: ważniejsi od całego świata ludzie wymagają od psów, by szukały zaginionych, ratowały osoby przysypane śniegiem, chroniły domy i swoich właścicieli w nocy. A jednak w sytuacji zagrożenia przez niektórych traktowane są jak niepotrzebne zabawki. Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie. Mam tylko nadzieję, że żadne zwierzę nie będzie musiało patrzeć na swojego właściciela umykającego od tragedii bez oglądania się na istotę, którą wcześniej otaczał miłością i czułością.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.

i to nie tylko tym przeszkolonym.
) uratowała swój komputer a Twojego zwierzaka zostawiła. No co, w końcu to MOJE, a MOJE = ważniejsze.