|
|
#361 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy to jest normalne???
|
|
|
|
|
#362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
" - żałosne Kolejna 15-latka w wątku? ![]() Tak się teraz serio zastanawiam czy faktycznie ratowałabym najpierw człowieka a później swój laptop. Bo jakby owa uratowana osoba miała się okazać taką olenkąsz, to ja dziękuję, tylko bym sobie w brodę pluła
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
|
#363 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bananalama - nie chcialam cie urazic, chodzilo mi o to, ze napisalas Cytat:
|
||
|
|
|
|
#364 |
|
Konto usunięte
|
No to już ci napisałam, że to błędne wrażenie. Znów nie doczytałaś?
|
|
|
|
|
#365 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z tym ze tutaj w watku mamy do czynienia z czym innym ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
strasznie klotliwy byl tamten post i arogancki po co? przeczytalam ale nie uwierzylam
|
||
|
|
|
|
#366 | |
|
Zakorzenienie
|
nie, jeśli ktoś kocha bardziej zwierzęta niż ludzi oznacza, że dobrze poznał ludzi, ich naturę. i to oznacza jedynie, że woli mieć przyjaciela w postaci psa, czy mruczącego kota, niż człowieka.
sama tak mam i uwierz, aspołeczna i zamknięta nie jestem. Cytat:
a ratuj swoje marne pędzidło zamiast człowieka, mnie to szczerze strasznie wisi. monopol na prawdę drogiej wizażanki jest ciężkostrawny, niestety. słoma z butów wystaje, zupełny brak kultury dyskusji, jakoś mnie to nie dziwi. prektursorka prądu 'człowiek lepszy, człowiek ważniejszy' na własnym przykładzie ukazuje, jak prymitywnym zwierzęciem jest człowiek i jak proste mechanizmy nim rządzą. tłumaczenie sobie różnicy zdań wiekiem, co jest oczywiście skutkiem braku umiejętności dyskutowania na poziomie. no i tyle z mojej strony ;-)))
Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las. Edytowane przez olenkasz Czas edycji: 2012-09-23 o 22:04 |
|
|
|
|
|
#367 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zanim odpowiesz, że chciałaś utrzymać ton wypowiedzi olenkasz - skoro mówisz komuś, że jest głupi i niedojrzały, to przydałoby się jeszcze do tego nie postępować dokładnie tak jak on. Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2012-09-23 o 22:01 |
|
|
|
|
|
#368 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#369 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#370 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie się wydaje, że nie do końca rozumiesz znaczenie obiektywizmu. Są jakieś ustanowione prawa odnośnie postępowania z ludźmi. Powiedzmy, że są względnie dobre. Ale nie znaczy to, że słuszne jest stawianie życia człowieka zawsze w roli dobra najwyższego. Tak nie jest. Są takie sytucje, w których jest wręcz przeciwnie. A w temacie zwierząt, to kim jesteśmy, żeby uznawać ich życie za mniej ważne od ludzkiego? Ten sam rodzaj retoryki
|
|
|
|
|
|
#371 |
|
Konto usunięte
|
Lol zwierzęta nie żywią uczuć do właścicieli? Skąd to ktoś wziął?!
|
|
|
|
|
#372 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
. Tzn. tak podejrzewam, bo nawet udowodnić się tego nie da.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#373 |
|
Konto usunięte
|
Jezu argument w stylu jesz pieroga a może on ma rodzinę
|
|
|
|
|
#374 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak miałabym przyczynić się do przeżycia kogoś chorego na koty i z jakąś porytą hierarchią wartości, to już lepiej wezmę co moje i w nogi
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
no i pasuje. ty nie uratujesz wizażanek, wizażanki nie będą narażać swojego tyłka, żeby uratować twojego dzieciaka. no i wszystko pasi.
|
|
#376 |
|
Konto usunięte
|
Pozostaje się modlić, żebyśmy nie utkwiły wszystkie razem w płonącym budynku
|
|
|
|
|
#377 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dyskusja jest akademicka. A skoro tak, to dla Twojej wiadomości: http://jejpsyche.pl/pies-dorownuje-i...tniemu-dziecku "Psy posiadają cechy rozwojowe odpowiadające 2-letniemu dziecku - stwierdził profesor psychologii Stanley Coren na corocznym zebraniu American Psychological Association w Toronto. Według najnowszych badań pies dorównuje inteligencją małemu dziecku. Przeciętny pies może się nauczyć rozróżniać 165 słów, chociaż istnieją także tzw. super psy, takie jak Rico, pies rasy border collie, który rozumie 200 słów. Według ekspertów niektóre psy mogą nauczyć się nawet do 250 słów. Tak jak dwuletnie dziecko, psy doświadczają strach, złość, radość i wstręt, nie odczuwają natomiast poczucia winy, co nie oznacza, że nie mogą sprawić, żeby ludzie czuli się winni, gdy na przykład zostawiają psa samego w domu. Psy są bowiem zwierzętami stadnymi – twierdzi Coren" |
|
|
|
|
|
#378 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko ze nikt ci nie kaze (niech bedzie, zostanmy przy pozarze, skoro wolisz) jak sie pali, zostawiac swoje mieszkanie, rodzine, no i koty i leciec do sasiadow, zeby sprawdzic co u nich wybor o ktorym rozmawialysmy byl prostszy i elementarny, bez zadnych wymyslonych scenerii i otoczek (a juz w ogole nikt nie mowi o zostawianiu rodziny i pedzeniu gdziekolwiek) Cytat:
![]() Cytat:
rob sobie z nia co chcesz dopoki nie szkodzisz drugiemu czlowiekowi wtedy ta wolnosc juz nie jest tylko Twoja sprawa ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36712759]Już dawno zrobiła się inna dyskusja, a tytuł wątku właściwie pozostawia miejsce na dowolny temat.[/QUOTE] No i spoko, jak dla mnie to mozemy sobie porozmawiac na inne tematy, chodzi mi o to, zeby nie mieszac, nie dodawac do jednego tematu argumentow dot innego [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36712759]Mnie się wydaje, że nie do końca rozumiesz znaczenie obiektywizmu. Są jakieś ustanowione prawa odnośnie postępowania z ludźmi. Powiedzmy, że są względnie dobre. Ale nie znaczy to, że słuszne jest stawianie życia człowieka zawsze w roli dobra najwyższego. Tak nie jest. Są takie sytucje, w których jest wręcz przeciwnie. A w temacie zwierząt, to kim jesteśmy, żeby uznawać ich życie za mniej ważne od ludzkiego? Ten sam rodzaj retoryki [/QUOTE]Jezeli ratuje sie zwierze KOSZTEM zycia ludzkiego (czyli innymi slowy, gdyby nieuratowanie zwierzecia sprawiloby, ze zycie ludzkie zostaloby uratowane, w niezaprzeczalnych warunkach) to wtedy jest to niesluszne i tyle Obiektywnie Subiektywnie mozesz sobie plakac nad losem i nieszczesciem kotka (i bardzo bym wspolczula w takiej sytuacji), ale obiektywnie byloby dobre i sluszne wybranie zycia czlowieka. I to nie jest ten sam rodzaj retoryki. Od strony czystko etycznej Cytat:
![]()
|
||||
|
|
|
|
#379 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla Ciebie może być absurdalne porównywanie zwierzęcia do człowieka, ale widzisz, różnica polega na tym, że oba te stworzenia czują. Taka subtelna różnica w porównaniu z komputerem. Cytat:
Gdyby tak było, skąd byłaby możliwość aborcji czy eutanazji? Cytat:
Pewnie dla matki dziecko jest najważniejsze. Ja mam psa, do którego jestem cholernie przywiązana i nie dałabym mu tak po prostu spłonąć. Cytat:
Cytat:
Ja za wszelką cenę chciałabym uratować swojego psa, bo nie wyobrażam sobie co musiałby czuć i jak bardzo się bać w takim momencie. I znowu - a ja jestem za niego odpowiedzialna. Za to dla obcego mi człowieka raczej nie naraziłabym swojego życia. Cytat:
A naprawdę myślałam, że porównanie rzeczy do istoty żyjącej jest żartem. Widzę, że nie. To aż niesmaczne. |
||||||
|
|
|
|
#380 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Obiektywny, to znaczy: 1. bezstronny, bez uprzedzeń, rzeczowy 2. istniejący niezależnie od obserwatora W związku z tą definicją jaki jest związek między obiektywizmem a słusznością postępowania? Przy dokonywaniu wyboru moralnego zawsze liczy się tylko własna definicja dobra. I potem osoba oceniająca ten wybór też robi to subiektywnie. Do tej pory mam wrażenie, że uważasz "obiektywnie=według mnie". |
|
|
|
|
|
#381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
one znają się na prawdziwym człowieczeństwie
|
|
|
#382 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- Cytat:
Ale no tak, nie jest człowiekiem.... ![]() A tu taki miły widok jeszcze dla pokrzepienia ![]() https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2012-09-23 o 23:39 |
||
|
|
|
|
#383 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tu się wszystko rozbija o podział MOJE vs NIEMOJE, dlatego uznałam że laptop również się nada na przykład. Bo on jest mój, a kot jest cudzy. Jeśli natomiast skupić się tylko i wyłącznie na kwestii CZŁOWIEK vs ZWIERZĘ, to chyba lepiej byłoby rozpatrywać np. kwestię jedzenia mięsa przez miłośników zwierząt czy testowanie leków na nich leków. Ale to takie oklepane tematy
|
|
|
|
|
|
#384 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#385 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No może jeszcze mój Longmanowski słownik angielskiego bym chwyciła przed ewakuacją, w końcu do niego też się przywiązałam i jest MÓJ.
|
|
|
|
|
|
#386 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jaśniej wyjaśnić juz nie umiem. Chodzi mi o to, że gdyby mój kot zginął w pożarze, to nie było "Cholerka, kasa poszła w ☠☠☠☠u" tak jak w przypadku laptopa czy słownika. |
|
|
|
|
|
#387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt Ci nie może narzucić dla kogo (lub czego ) masz narażać swoje życie w trakcie pożaru.
|
|
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
Nie dojdziecie do niczego w tej dyskusji
Nieco szpilek i złośliwości, nic konstruktywnego.. |
|
|
|
|
#389 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chodzi o przywiązanie i ilość poświęconego czasu, wysiłku etc etc. Gdyby nie to, to przecież mogłabym sobie kupić nowe. Ale mojego dysku bym nie odzyskała ani notatek na marginesach słownika
|
|
|
|
|
|
#390 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

Kolejna 15-latka w wątku? 

) masz narażać swoje życie w trakcie pożaru.
ani notatek na marginesach słownika