|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Dokładnie tak.
A ja jak sobie coś założę, to trzymam się tego ![]() Planuję pierś rano, po powrocie z pracy, i później w zależności od potrzeb. I ewentualnie ściągnąć w pracy jak będzie taka potrzeba. To będzie miał na następny dzień jak będę w pracy.
|
|
#3812 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
My już po weselu wybawiliśmy się jak tralala szkoda, że to już ostatnie wesele z naszego grona. Zapomniałam tylko wziąc butów na zmianę i do końca w szpilach pod koniec czułam się jak siostry kopciuszka ![]() Córcia była w tym czasie pod opieką teściów Cytat:
Ja jestem zdania, że trzeba próbowac wszystkich metod. Aczkolwiek sama uważam, że metoda owszem, jest drastyczna. ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
Dzięki, bawiliśmy się extra! Jeżeli chcecie się razem pobawic to może ktos by się podjął opieki na tę noc? Czy chcecie po prostu isc razem?
|
|
#3813 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
No nie wierzę, taka godzina i będę pierwsza? Dopadło mnie wypadanie włosów. Te, które mają to już za sobą: po jakim czasie Wam przeszło? O! Hania wstała, uciekam.
|
#3814 |
|
Zadomowienie
|
kotku- zrozumiałam dziękuje
|
#3815 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Witam! Szymonek jeszcze chory-boże no ileż mozna ![]() Filip zaraził się ode mnie,spi koło mnie ![]() Ja to jakis wrak dzisiaj-gardło,ucho,głowa,zatoki, katar ![]() no i tak sobie myśle ze Szymonek to drugi Filipek-alergik i chorowitek Chyba bo na razie tak sie zapowiada,katar 2 tygodnie Na razie na to się zapowiada
|
|
|
|
|
#3816 |
|
Rozeznanie
|
Witam
dawno mnie nie było, ale Maks ostatnio przechodził skok rozwojowy i na nic nie miałam czasu bo pochłaniał całą uwagę... U nas w sumie ok, mały trochę marudzi ale to przez zęby, pediatra powiedziała że niedługo już wyjdą Nadal mam problem ze skórą Maksia, buźkę ma brzydką, skóra na policzkach jest czerwona i wyschnięta, na brzuszku też zrobiła się aka sama używam emolientów ale nic nie dają. A lekarze każą czekać aż samo przejdzie.Ostatnio pediatra powiedziała że Maks zrobił duże postępy z trzymaniem główki i już nie trzyma jej tylko w prawą stronę. Teraz za to co noc zasypia na lewym boku i boję się żeby teraz nie wystąpiłą jakaś asymetria z drugiej strony.... Dała nam skierowanie i powiedziała że jak chcę to możemy pojechać do tego ośrodka i zobaczyć co nam powiedzą. Jaką macie temp. w mieszkaniach? W pokoju gdzie przebywają dzieciaczki? U nas zawsze było powyżej 20 stopni, ostatnio po ochłodzeniu jest 18-19, palimy w piecu dopiero wieczorem. I nie wiem czy to nie za zimno.... ja trochę marzne. Maks niby kark ma ciepły ale rączki zimne..
|
#3818 |
|
Zakorzenienie
|
U nas jest 20, my podgrzewamy piecykiem przed kapiela by było cieplej, bo jak sie ochłodziło to Maja na przewijaku płakała po kapieli.
U nas dzisiaj jest ciepło, a wczoraj bylo tak zimno, oszalec mozna z ta pogoda. |
|
|
|
#3819 |
|
Raczkowanie
|
Hej, byliśmy dzisiaj na płukaniu kanalika łzowego - jest niedrożny i nie wiadomo czy zabieg pomoże. Całe szczęście, że nie byłam przy tym zabiegu, bo płakał tak mocno, że na całym oddziale go było słychać. Mi powiedziano, żebym wyszła całkiem z oddziału, ale nie mogłam. Było mi bardzo ciężko, ale co zrobić... Jak mi go przyniosły to już nie płakał, ale cały się trząsł i mocno się wtulał. Potem na szczęście zasnął i po obudzeniu było już ok - dostał cycka i już z nami gadał po swojemu
Teraz przez tydzień kropelki, masowanie i może przejdzie.A co do mleka, to podaję mu Bebilon zmieszany z moim mlekiem, tak żeby mojego mleka było dwa razy więcej i na razie jest ok. Jeszcze nie zwymiotował tylko ulał trochę. Mam nadzieję, że się uda, bo za tydzień zaczynam w szkole językowej i chce być spokojna. Przez jakiś czas mogę ściągać, ale wolałabym się tym nie martwić. |
|
|
|
#3820 |
|
Zakorzenienie
|
u nas wieczorem utrzymujemy temeperature 18-19 stopni bo w takiej nam się najlepiej śpi, niestety chyba dzisiaj do kąpieli pierwszy raz podgrzeje mieszkanie, bo jest zimno
|
|
|
|
#3821 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My po spacerku. 4 godziny spacerowania!!!
Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2012-09-24 o 18:16 |
|
|
|
|
#3822 |
|
Zakorzenienie
|
Ewunia zazdraszczam Ci takich spacerów - mój Adam ma awersje na wózek i nic nie pomogło - za to dzisiaj przyszło moje TULI
wreszcie nie będę uwiązana jak pies u budy w domu i będę mogła wyjść na dłuższy spacer z Adamem co zamierzam zrobić już jutro - najpierw gdzieś tutaj w okolicy, żeby zobaczyć jak się moje złoto w tym czuje, a potem w świat daleki
|
|
|
|
#3823 |
|
Rozeznanie
|
Co do temperatury w domu: u nas jest około 21 stopni, jak w dzień było niecałe 20 stopni to było zimno. Przed kąpielą już od jakiegoś czasu włączamy suszarkę. Ten sposób podpatrzyłam u koleżanki. 3 min. wystarczą żeby podgrzać troszeczkę.
---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Co jest, przez cały dzień 10 postów? W tym 2 moje. ![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Kapukat poszukałam sobie co to jest ta TULA. Chodzi o chustę czy nosidełko? Moja bratowa wyszperała mi w SH nosidełko za 5zł. Nie wiem czy będę używała. Póki co Hania nie bardzo lubi być na rękach. Woli sobie poleżeć. No ewentualnie w leżaczku.
|
#3824 |
|
Zakorzenienie
|
ergonomiczne nosidełko - jeśli miałabym brać chuste to trzea było kupic jak Adas mały był
z reszta ja jestem pro wózkowa i mam nadzieje ze Adam zechce wreszcie spowrotem jezdzic w wózkuobawiam się ze watek nam umiera smiercia naturalna |
|
|
|
#3825 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
zaglądam co kilka dni, ale rzeczywiście, wątek stoi w miejscu, co w sumie mnie nie dziwi, wiadomo że życie codzienne pochłania czas i tak podziwiam te osoby które przy dzieciach mają czas się jeszcze odezwać ![]() U mnie z nowości to tyle że dostałam się na sudia magisterskie, łatwo nie było, rozmowa kwalifikacyjna trudna,ale ważne że się udało. tylko nie wiem co będę robiła z czasem.. do tej pory miałam w semestrze 900h zajęć, a teraz tylko 300h.. dziwnie, przyzwyczaiłam się już do siedzenia od rana do wieczora na zajęciach
|
|
|
|
#3826 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Acha i chyba mi rosną nowe włosy, ale jeszcze potwierdzę w środę u fryzjerki, bo sama to nie widzę dokładnie.Cytat:
![]() Cytat:
Gratulacje
|
|||
|
|
|
#3827 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Spieszę na pomoc z pisaniem!
![]() Cytat:
A ten żłobek w styczniu to w dodatku wypadnie gdzieś w 8-9 mies., w czasie kiedy pojawia się często tzw. lęk separacyjny, strach przed obcymi - może być ciężko Ja bym rozważała, żeby dać małą do żłobka może nawet wcześniej w grudniu, na 2-3 godz. dziennie, żeby się przyzwyczajała ![]() Cytat:
Przerabiałam temat przy Maksa rozszerzaniu diety i zaparciach, które się pojawiły, tylko śliwki pomagały. Ponoć jabłko skrobane zatwardza, natomiast gryzione rozluźnia - zabijcie mnie, nie wiem dlaczego - a niestety surowego jabłka to nasze bobasy jeszcze chwilę nie pogryzą...rinco, właśnie, z Gerbera chyba były takie śliwki w słoiczku solo! O, znalazłam - http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl...-sloiczek-130g Może to by było nawet lepsze, bo w tej kaszce to pewnie zawartość śliwek jest śladowa... Cytat:
No, grubaskiem nie jest na szczęście, ale tak ok. 1-2 kg nadwagi mu się od dawna utrzymuje, tzn. te 1-2 kg powyżej 97 centyla, gdzie ze wzrostem jest poniżej 90. Gdyby ze wzrostem też był powyżej 97, to by było ok. I to nie moje spostrzeżenia, tylko lekarzy Ortopeda też twierdzi, że to przyczyniło się do krzywych nóg, stóp i niewielkiego skrzywienia kręgosłupa. Dla zdrowia zaleca jak najwięcej ruchu. Maksiu już chodzi na judo Cytat:
☠Myślałam, że to Ty sama prowadzisz coś.Już mniejsza z tym co było wtedy pisane, w każdym razie przesłanie było takie, jak już asiula przypomniała - karmić piersią można z powodzeniem za pomocą jednej piersi! ![]() Cytat:
A z drugiej strony może to wcale nie będzie taki problem jak Ci się wydaje Dzieciaki nie raz tak mają - nie będzie Ciebie, to nie będzie piersi i nie będzie problemu!Poza tym u nas te pierwsze dni zasypiania w łóżeczku kiedyś to też za każdym razem przez jakieś 3 dni był protest po godzinie z mniejszym lub większym płaczem pomimo mojego głaskania, śpiewania, itp. Podnoszenie go z łóżeczka mijało się z celem, bo na rękach momentalnie się uspokajał, a w momencie odkładania była jeszcze większa histeria niż wcześniej. Zawsze przy tym oczywiście muszę być pewna, że nie jest głodny, czyli przyjmuję, że to ok. 1,5-2h od ostatniego karmienia i po prostu w tym czasie nie dawałam piersi. I do tej pory jak się jakiś gorszy dzień trafi, to jest taka godzina protestu, ostatnio wspominałam, że południami tak zwłaszcza jest. Ale przez kilka dni teraz znowu mały sposób na to znalazłam. Jak widzę, że mi już marudzi bardzo tak na spanie, to zamiast pakować go prosto do łóżeczka, noszę go i przytulam przez 5 min, nawet nic nie śpiewam ani nie mówię, ale to go tak wycisza, że po odłożeniu usypia zupełnie spokojnie bez protestów za każdym razem To ciekawe, że Filip daje się tak odkładać od piersi na śpiąco Maks też był fanem usypiania przy piersi, ale odkładanie często było duuużym problemem.
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-09-24 o 20:39 |
|||||
|
|
|
#3828 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór.
U nas po staremu, czyli wszystko ok ![]() Cieszę się bardzo, że pogoda się poprawiła i zrobiło się znowu ciepło Nie wiem, czy Wam wspominałam wcześniej, ale zamówiłam nosidełko. Jak już je zamówiłam, to dzięki uprzejmości jednej z Nas, poczytałam forum, na którym jasno jest napisane, że takie nosidełka są do bani Czekam teraz na przesyłkę i wtedy zdecyduję co dalej. Ale najpewniej będę chciała je puścić dalej (sprzedać) Mam nadzieję, że mi się uda. To jest to nosidełko http://www.mamasandpapas-polska.pl/p...kol_lime_jelly Cytat:
Mały się wycierpiał, a Ty razem z Nim To straszne, że takie malutkie dzieciaczki muszą przechodzić przez coś takiego Najważniejsze, że to już za Wami ![]() Jeszcze mam pytanie. To przetykanie kanalików robią pod znieczuleniem? Ja myślałam, że to jest zabieg wykonywany pod narkozą
|
|
|
|
|
#3829 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W dodatku to jest od 5 miesiąca (skończonego?). To pewnie jeszcze z miesiąc będziemu się bujać z tymi kupami ![]() A propoz - dziś były dwie (po tygodniu przerwy)
|
|
|
|
|
#3830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3831 |
|
Zakorzenienie
|
a u nas dzień po dniu było gorzej - myśleliśmy że spacerówka coś pomoże - ale nie, najpierw dało się z nim wychodzić na 40 minut, bo później ryczał, potem na 30 potem na 15 a potem już nawet do progu nie dochodziłam, nie warty ten stres tego wszystkiego więc kupiłam nosidełko
|
|
|
|
#3832 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny!
Dawno mnie tu nie było, pojawiłam się jeszcze w poczekalni, a później zaginęłam, ale mam nadzieję, że przyjmiecie mnie z powrotem. 9 czerwca urodziłam moją córeczkę Lenke ![]() Pozdrawiam
|
#3833 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() Dzień spokojny, w dzień spania tradycyjnie mało, ale przynajmniej noce przesypiamy 1. Czy dostałyście pocztą jakieś gazety, próbki po wypełnieniu ankiet w szpitalu? Na poczcie czeka na mnie jakaś paczka. Po ostatniej akcji z dużą paczką z Niemiec, która okazała się segregatoren do zbierania kolekcji leśne przygody 2. Czy wypalanie nadżerki na szyjce macicy boli?? Cytat:
mam taki plan : idę na wychowawczy i od samego początku szukam innej pracy, jak ją znajdę, to w starej składam wypowiedzenie i liczę, że pozwoli mi się zwolnić z dnia na dzień Jak np pracy będę szukała miesiąc, to tylko miesiąc będę na wychowawczym. Zobaczymy czy ten plan wdrożę w życie Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- justys1358 tutaj pisze że urlop wychowawczy musi trwać co najmniej pół roku https://mamotoja.pl/poradniki_do_wyd...kul,12325.html hmm, czyli muszę sprawę przemyśleć
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|||||
|
|
|
#3834 | |
|
Rozeznanie
|
kasia witamy! Pisz co u Ciebie, tylko znowu nie znikaj.
![]() Cytat:
2. Nigdy nie miałam wypalanej ale moja szwagierka ostatnio miała. Mówiła że nic nie boli (psikają "znieczulaczem") i cały zabieg trwał 3 minuty.
|
|
#3835 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko broszurki?? Sąsiadka mnie zdziwiła że dostawała gazety typu Mam dziecko, próbki kaszek, mleka,kremów. Ale to było trzy lata temu ![]() Muszę jutro skoczyć po tę paczkę, ciekawe cóż to. Jeśli następna taka paczka jak ostatnio to tego nie biorę, a tę leśną kolekcję już odmówiłam.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-09-24 o 22:36 |
|
|
|
|
#3836 | ||||
|
Rozeznanie
|
Jestem i ja
![]() nam weekend uciekł nie wiem kiedy, pogoda zrobiła się tragiczna, jesień rozszalała się na dobre. no ale do rzeczy ![]() byliśmy dziś na szczepieniu - Marcia dzielna bestia, znosi je całkiem fajnie. płacz oczywiście jest (biedulka) ale bez tragedii. no a później nie ma gorączki ani opuchnięcia więc super Martusia waży już 7600 - ale kluseczka nasza pediatra bardzo mnie dziś zaskoczyła. kazała już wprowadzać pokarmy stałe (mimo że Marcia karmiona tylko piersią i dopiero skończyła 4mce). twierdzi że dzieci mają niedokrwistość i dlatego zaleca rozszerzanie diety wcześniej a mi wcale się nie śpieszy.... no nic, od jutra zgłębiam temat i do dzieła!kism - dzięki za scany!! ![]() ![]() klask i: gratki!!Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
chyba jesteś tu jedyna z nadmiarem czasu Cytat:
|
||||
|
|
|
#3837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ---------- Timii to najdziwniejsze co uslyszsalam - moj doktor powiedzial ze powinno sie karmic jak najdluzej i ze wiekszosc Irlandek na nieszczescie coraz wczesniej wprowadza pokarmu stale - ta Twoja lekarka dzoiwna
|
|
|
|
|
#3838 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3839 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Ja dziś na raty...
![]() Dziękuję za odpowiedzi odnośnie mleka Cytat:
Oby autko służyło ![]() Trzeba mu leżaczek do 18 kg sprawić ![]() Cytat:
Tak szalałaś wcześniej z przetworami, to na pewno dasz jeszcze radę coś Szymonkowi porobić.Ja jutro jadę do babci po marcheweczkę, ziemniaki i pierwsze słoiczki zawekuję, a akurat mnie zapędzić do robienia przetworów jest bardzo trudno ![]() Cytat:
![]() Serdecznie gratuluję i szczerze podziwiam!!! ![]() Ja to ciągle odkładam ![]() Cytat:
Ja do roku wolę jednak takich normalnych soków nie podawać. Nie wiadomo do końca, co w nich siedzi.Zresztą już nie raz podnoszony był temat, że najlepiej dawać do picia wodę, a soczek można od czasu do czasu. Za duża ilość soków z kolei może też przyczyniać się do nadwagi. Kiedy Maks w okolicy roku zaczął mi nagle przybierać ok. 1 kg/mies. to miał z diety wykluczone m.in. chleb i soki. ![]() Maksiu jadał w temperaturze pokojowej. Ech, to było niekłopotliwe dziecko Jak mu podgrzewałam, to nie chciał zjeść, więc po jakimś czasie przestałam Cytat:
Heh, to prawda. Rzeczy, które dziś wydają nam się tak ważne, jakby cały świat od nich zależał, za rok czy dwa wylatują z głowy, a pojawiają się następne zagadnienia. Rodzicielstwo to trudna sztuka ![]() Cytat:
Czasami zagląda. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ty karmisz piersią, tak? Adaś dostaje przeciwciała! To pewnie zależy od organizmu dziecka i złośliwości wirusa. Ja przy Maksie sporo chorowałam, bo taki ze mnie słabeusz i nie używałam nigdy maseczek, a Maks nigdy ode mnie się nie zaraził, więc możliwe, że nawet jakbyś miała maseczkę, to i tak mógłby Adaś się rozchorować. Coś marne to moje pocieszenie, w każdym razie zdrówka dla Was! |
||||||||||
|
|
|
#3840 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jakby doszło do takiego mojego wyjazdu na szkolenie, to pewnie w pierwszej kolejności pomyślę o zakupie tego modelu właśnie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Może Szymonek "wychoruje się" wcześniej jak to się mówi i nabierze większej odporności niż Filip. Szczerze mówiąc mam taką nadzieję co do Kaja, bo liczę się z tym, że będzie chorował na razie więcej niż Maks, który do 3 lat był okazem zdrowia, ze względu na starszego brata właśnie i na żłobek... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Coś na pewno sobie znajdziesz Zawsze możesz też popisać z nami ![]() Cytat:
![]() To szaleństwo dziś ![]() Cytat:
To nadrabiaj zaległości i napisz coś więcej o Was ![]() ---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- Cytat:
![]() Ja miałam tak przy Maksie, planowałam do pół roku wyłącznię piersią karmić i nie brałam innej opcji pod uwagę, a tu jeszcze nie miał Maks 5 mies., jak mu zrobili badanie krwi i kazała lekarka podać już warzywa, żeby i mięso można było wprowadzić szybciej niż w 7. miesiącu dopiero (gdyby pierwsze warzywa/owoce dostał w 6.) I tak dostał marchewkę kilka dni przed ukończeniem 5 mies. Teraz ze względu na te wariacje z glutenem podjęłam decyzję podobnie jak sporo dziewczyn u nas, że po skończonym 5 mies. zaczynamy z warzywami i glutenem. Może taką opcję rozważysz? Dobranoc! Nie wiem, kiedy teraz zajrzę, bo pewnie mnie jutro babcie obładuje tymi marchewkami, a mi takie prace kuchenne opornie idą Ale może nie będzie tak źle, w końcu to będą malusie porcje
|
||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.

wybawiliśmy się jak tralala
pod koniec czułam się jak siostry kopciuszka 
Ja jestem zdania, że trzeba próbowac wszystkich metod. 
używam emolientów ale nic nie dają. A lekarze każą czekać aż samo przejdzie.

Teraz przez tydzień kropelki, masowanie i może przejdzie.

Co jest, przez cały dzień 10 postów? W tym 2 moje. 

Przerabiałam temat przy Maksa rozszerzaniu diety i zaparciach, które się pojawiły, tylko śliwki pomagały. Ponoć jabłko skrobane zatwardza, natomiast gryzione rozluźnia - zabijcie mnie, nie wiem dlaczego - a niestety surowego jabłka to nasze bobasy jeszcze chwilę nie pogryzą...
głowa do góry, człowiek uczy się całe życie. kto wie czy za parę lat nie wyjdą nowe super produkty i będziemy sobie pluły w twarz że tym a nie tamtym karmiłyśmy nasze dzieci.. tak można w nieskończoność 
klask i:
Ty karmisz piersią, tak? Adaś dostaje przeciwciała! To pewnie zależy od organizmu dziecka i złośliwości wirusa. Ja przy Maksie sporo chorowałam, bo taki ze mnie słabeusz i nie używałam nigdy maseczek, a Maks nigdy ode mnie się nie zaraził, więc możliwe, że nawet jakbyś miała maseczkę, to i tak mógłby Adaś się rozchorować. Coś marne to moje pocieszenie, w każdym razie zdrówka dla Was!