|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
Do każdego innego lekarza mogę iśc "od ręki", a u mojego zawsze kolejka starowinek. Bo jest sympatyczny i tylko z nim mozna wszystko załatwić. A one chodzą sobie pogadać i pomaślić oczami do młodego pana doktora. Noc typowa. Średnio co 1,5 godizny karmienie. Chyba faktycznie w nocy rekompensuje sobie dzienne straty kaloryczne. W dzień faktycznie jest zbyt zajęta aby częściej jeść, w sumie nawet jak próbowałam ją częściej karmić, to nie chce. Ale zaczęła rosnąć dość szybko, bo w tydzień przybył jej centymetr (widzę po ciuszkach, które miała kilka dni temu - był dobre a teraz za małe). Wyciągnęły się jej nogi. Kiepsko widzę siebie w pracy. A to już w poniedziałek. ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
Zauważyłam, że jak bierze mój palec do buzi aby gryźć, przygryza go zębami i dziąsłem i "wyszarpuje" jakby chciała kawałek odgryźć
|
|
#1262 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
I jak tu tydzień wcześniej przewidzieć że się człowiek rozchoruje A jak przygotowania do poniedziałku??
|
|||
|
|
|
#1263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1264 |
|
Zakorzenienie
|
A dlaczego śmiejesz się z szefa to chyba dobrze że jeszcze masz urlop
|
|
|
|
#1265 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co, nie wiem z czego się śmieję.
Powiedział mi, że nie jest przygotowany na mój powrót i na pewno będę pracowała w innym dziale, ale musi go stworzyć i wymyslić
|
#1266 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka, no i przebiły się nam dwie dolne jedyneczki
![]() Kaja nawet dzielnie to znosi, choć może troszkę bardziej marudna to i tak myślę, nie jest źle. Mravka strasznie się cieszę, że Robertowi poprawiają się wyniki! łądnie idą w górę, więc zanim się obejrzysz będzie wszystko w normie ![]() Asika, nam też lekarz mówił o króliku - ma bardzo delikatne mięso podobno, ja nigdy nie jadłam i chyba bym sie nie odważyła ale chcemy też kupić dla Kai. Trzymam kciuki za Zuzię!Cotton, super, że Lenka tak pięknie się rozwija! Zia, też bardzo lubię wprowadzanie nowych pokarmów Mega radość jak Kajulek tak pięknie zjada, (ostatnie dni troszkę gorzej, no ale to pewnie przez katarek). Fajnie że Twoja Anulka chętnie próbuje nowości![]() Flower no i brawa dla Morficzka Niech dalej łądnie je i zdrowo rośnie chłopak!A jaką metodą ćwiczycie że Morfik tak się buntuje? (może już pytałam, ale wypadło mi z głowy) A co z Desią??? |
|
|
|
#1267 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1268 |
|
Zadomowienie
|
Lenka gratki dla Kajci za ząbki i to aż dwa naraz
A ćwiczymy Bobathem...on płacze bo nie może sobie spokojnie poleżeć na brzuszku tylko coś od niego wymaga ta kobitka i on się wkurza, no ale bez pracy nie będzie efektów...mój nerwusek mały.. |
|
|
|
#1269 | ||
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko dorosło do maty edukacyjnej
Cytat:
fajny szef ja złożyłam osatnio wniosek o urlop i w sumie wyszło mi tego wszystkiego do 12 listopada ale szef zaznaczył sobie w kalendarzu ten dzień więc na pewno jest przygotowany na mój powrót![]() Cytat:
za ząbki no też ostatnio myślałam gdzie nam Desia się podziała
|
||
|
|
|
#1270 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hej!
Wspołczuję wszystkim mamusiom cięzkich nocek, u nas od 2 dni też ciężko w sumie... Wczoraj Mati zasypiala z bólem i przedwczoraj też....Ledwo co zasnęła a już się budziła z cięzkim płaczem, i na pewno nie było to z głodu! Więc może w końcu te zęby nam idą, bo jakoś obficiej się ślini i gryzie z większym zacięciem...Nic tam na razie nei widzę, ale już pora na 1 ząbka Posmarowałam dziąsełka dentinoxem, zaaplikowałam calpol i dziecię wyrażnie się uspokoiło. Po tych zabiegach i kołysaniu na rękach wreszcie ładnie zasnęła...W ciągu dnia też bywa marudna, a wczoraj jak miksowałam jej obiadek, to wpadła w histerię....Przeraziła się tego dżwięku, który może nie jest najmilszy, ale nigdy dotychczas Jej nie ruszał! Musiałąm wyłączyć sprzet i uspokajać dziecię ![]() Zauważyłam też, że często jak odchodzę na chwilę czy to ja czy Tż, to zaczyna mocno marudzić, ktoś musi być ciagle w pokoju. A czasem jednak trzeba wyjśc do wc czy do 2 pokoju po coś na chwilę. Na szczęscie salon mamy w połaczeniu z kuchnią, więc nie musimy zbyt często się oddalać ![]() No a co do ubranek, też dostaję na bieżąco po młodszej kuzynce Mati. Niektóre w stanie idealnym a inne podniszczone, ale że za free to biorę wszystkie. Ale jednak potrzebne są też nowe niezniszczone, i takie bardziej eleganckie na wyjścia różne. Dlatego z wielką przyjemnością obkupiłam ostanio Matyldkę na wyprzedażach, chyba wolę kupywać Jej niż sobie bo te rzeczy dziecięce są takie słodkie i dzieciaczki zawsze wyglądają w nich dobrze haha |
|
|
|
#1271 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bylysmy na zakupach szybkich, pogoda straszna, fuuuj zimno i buro ... dostalam @ :/ naszczescie bezbolesna znowu
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#1272 |
|
Zakorzenienie
|
ja to aż wstyd się przyznać ale nie kupiłam jeszcze żadnego ciuszka dla Ani
tzn ma nowe bo podostawała i ma nowe body bo mi kiedyś zostały jak próbowałam się zająć handlem ciuszkami dla dzieciaków i krótko przed ciążą chciałam je sprzedać ale jak już zrobiłam test to zdecydowałam że tego nie zrobię. Po urodzeniu Ani dostaliśmy masę sukienek nówki sztuki. Koleżanki jak jadą do mnie to pytają czy np chce spodnie po ich córeczkach czy mają wyrzucić ale nigdy nie dostaję tych rzeczy zniszczonych
|
|
|
|
#1273 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() karolca to fajnie że jeszcze 2 tygodnie wolnego ![]() Lena gratulację 2 ząbków ![]() 2 drzemka Oskara właśnie się zaczęła ![]() ale i tak jest nadal marudny polezy 5 min najlepiej jak siedzi u kogoś na kolanach i może uderzać o stół, ręce itp. Z chwalenia się : to Oskar częściej przewraca się na brzuszek i dzisiaj pierwszy raz chciał zjeść własną stopę jak to słodko wygląda ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i efekt taki ze Julka ma szafe tak wypchana ze peka w szwach ...
|
|
|
|
#1275 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
no ale 25 dni do kona roku to troche za duzo dla szefa, szczegolnie, ze to, co by zostalo, musialabym wykorzystac do konca marca
|
|
#1276 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja bym nigdy nie zaproponowała koleżance ciuszków zniszczonych, w dodatku za opłatą! Cytat:
Cytat:
No, Matylda się obudziła! Ostanio zredukowała liczbę drzemek w ciągu dnia do 2, ale za to dłuższych
|
|||
|
|
|
#1277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a opieka jest płatna 80% poza tym tracę wtedy miesięczną premię
|
|
#1278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo dziwilam sie jak czesto trzeba prac i nosic body przez jedno dziecko zeby tak wytaszczyc... no i jasne Fakt ze kurtki nam tez sprzedaja i maja np z SOliver a ta firma tania ine jest, na wiosne mamy dwie cienkie kurteczki fajne, no ale za kurtki 200€ to duuuuzo
|
|
|
|
#1279 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1280 |
|
Zakorzenienie
|
wg szefa do końca marca, słyszałam o końcu lipca, przynajmniej tak było w pracy u TŻ.
|
#1281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja za żadne z tych rzeczy co dostaliśmy kasy nie dawałam jednemu koledze tz kupił wódeczkę bo dali dużo rzeczy bezzwrotnie
|
|
|
|
|
#1282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja kolezance co jest teraz w 30 tc tez chce dac za darmola ale ona sie uparla ze mi zaplaci za te rzeczy, a powybieralam same co uwazam ze jeszcze sa ladne i nie stracily formy, moze jeszcze dzieciaczek wynosic spokojnie. ja za uzywki placilam wtedy po 1€ czy 1,5 € wiec nie wiedzialam jak ja liczyc, dlatego nie chcialam kasy. Poza tym mi jest glupio od bliskiej kumpeli brac kasiorke zobaczymy, moze uda mi sie jej wcisnac za free hehe ale my to Polki jestesmy to inaczej niz Niemcy... oni sie lubia kasowac
|
|
|
|
#1283 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to u mamy mam takie dwie duże skrzynie w których ona chowała rzeczy po mojej najmłodszej siostrze potem moja siostra tam odkładała rzeczy po swojej córce później ja dołożyłam rzeczy po Antku a teraz dokładam tam rzeczy po Ani i tam dopiero jest skład ciuszków
niektóre rzeczy mają koło 30 lat np pieluchy tetrowe takiej tetry to już nie ma . Teraz na bieżąco rzeczy po Antku podaję dalej
|
|
|
|
#1284 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas funkcjonuje w rodzinie podobnie- wszystkie ciuszki idą w świat a jak jest potrzeba (kolejne dziecko) to wracają.... Tu z kolei nie ma rodziny a są znajomi, więc duzo rzeczy oddaje się znajomym. My np dostaliśmy kojec, inna koleżanka pudło ciuchów, teraz też oferuja nam znajomi hustawkę czy coś takiego, co dziecko w tym może skakać...Nikt nie chce pieniędzy za to. Ja również bedę teraz dawać koleżance różne akcesoria, ciuszków akurat nie, bo ona wszystko od kuzynki w paczce dostanie, ale wiem, że nie będzie tego odsprzedawać dalej ![]() Matylda szuka wrażeń w poblizu kabli i komputera....ehhh idę ja zabawić
|
|||
|
|
|
#1285 |
|
Zakorzenienie
|
Co do ciuszków to my dajemy do kartona i na strych bo może na początek roku '13 zaczniemy staranka o drugie baby
![]() Oskar ma 3 drzemkę dziś drzemki tylko po 30 min może ta będzie dłuższa - marzenia matki :P No a tak to obiad zjedzony pozmywane( szok bo zawsze zmywam na sam wieczór ok 21) no i zrobiłam sok z winogron Dziewczyny jak robicie kaszki dla dzieci ( chodzi mi o te rzadkie) dajecie wodę + kaszka?? czy wodę+mleko+ kaszka?? bo ja mam kaszkę juz na mm a gęstej Oskar nie chce i chcę mu zrobić rzadszą tylko tak sobie myślę że jak dodam wodę + mniej kaszki to chyba za dobre nie będzie.... |
|
|
|
#1286 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc Mamusie
![]() czytam Was codziennie wieczorem ale z telefonu i az mi reka dretwieje ![]() bo na boku leze i Hanka cycka ciagnie a ja wizaz czytam![]() Mravka super wiadomosci ze hemoglobina Robsona poszla w gore!! Gosiu pisalas i pytalas kilka dni temu o tym czy my nie myslimy o council domu, powiem Ci szczerze ze nie...na dana chwile mieszkamy w bardzo ladnym miejscu na wsi, nie placimy za dom - mamy go od pracodawcy - nasz koszt to tylko olej opalowy. druga sprawa to kupno domu nie jest dla mnie priorytetem, wolalabym przeznaczyc pieniadze na wklad w biznes jakis niz na wklad w mieszkanie/dom, no a jesli juz dom, to budowa domu a nie kupno domu w srednio dobrym stanie (bo domy w idealnym stanie wiadomo ile kosztuje tutaj), nie usmiecha mi sie - nawet pod wynajem, bo przeciez landlord placi za wszelkie reperacje (dach, okna, ogrzewanie itd.).no i tutaj mamy moze nieduzy dom (przynajmniej sprzatania nie mam duzo), ale i mamy sporo pomieszczen na zewnatrz na trzymanie roznych rzeczy, a troche rzeczy mamy (silownia, rowery i inne akcesoria ![]() bylam dzis u dentysty, Hania zostala jednak z Tz - bo stwierdzilam ze kolezanka to zaraz moze nakarmic czyms Hanie albo posadzic przed tv, i pozatym nie moze dzwigac, a Hania ostatnio tylko na rekach chce byc, no sobota to byl jej dobry dzien...szkoda ze tylko jeden Tz ululal ja w wozku a mnie nie bylo az cale ...45min![]() nie mam zadnych ubytkow..ponoc...a to dziwne bo czuje jakby mi zeby polecialy na leb i szyje wyczyscila mi szkliwo, przykleila cosik co mi wypadlo i za pol roku do kontroli. a nie jem wapnia prawie bo nie jem nabialu.dzis Hani podalam pierwszy raz ugotowane jablko ( z ogrodu sasiada)..bardzo jej smakowalo, rzadkie mi wyszlo co prawda, ale Hania stukala reka bo jeszcze chciala, ale dostala tylko 4 lyzeczki (maksymalnie tyle daje jak cos nowego wprowadzam). jablko bardzo lubi, marchewke ze sloika nawe nawet (jutro ugotuje jej marchewke organic), ziemniaka tak sobie - raczej nie lubi ![]() no i wczoraj ziemniaczka chyba rozblendowalam niezbyt bo miala odruch wymiotny jak byly nawet minimalne grudki ![]() znalazlam organic farme ktora ma farm shop w piatki i soboty otwarty i maja swoje warzywa i owoce i mieso - wiec w sobote tam sie musze wybrac.ciekawe czy dostane gdziekolwiek organic parsnipy (pasternak). pojutrze goscie mi sie zjada...ciekawe jak to bedzie...oby Hanka byla dla nas laskawa ![]() Nikki ja niestety nie omoge bo Hania nie dostaje zadnej kaszki (ale poprosze aby Tato przywiozl mi z Polski kaszke kukurydziana do owsianki bo chce jej gotowac- a tutaj w polskich sklepach dla dzieci jedzonka wybor gorzej niz marny - za to piw wszystkie rodzaje - rece opadaja, jak zamowilam kilka rzeczy - to 3x jezdzilam i sie dowiadywalam i w rezultacie mi nie sprowadzili czego chcialam... jacys tam Azerzy czy skad tam nie wiem maja te sklepy wmisateczku obok) ja ubranka w wiekszosci dostalam, wiec oddam znajomej ktorej wnusia w grudniu sie urodzi, a inne rzeczy ktore kupilam nowe, typu sterylizator, elektryczny laktator, hustawka itd to sprzedam, bo troche to kosztowalo. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-09-25 o 16:12 |
|
|
|
#1287 |
|
Zadomowienie
|
A moje dziecko dziś przechodzi samo siebie... normalnie pięknie zasnęła o 9.30 i spała półtorej godziny... potem jedzonko, zabawa, spacerek i ok 14 zaczęła trzeć oczy i ziewać więc ja Ją do usypiania, a ta w ryk - łóżeczko nie, leżaczek nie, fotelik nie, wózek nie, przy piersi nie... normalnie cały czas marudzi i popłakuje... smarowałam dziąsełka, bo niemiłosiernie gryzie wszystko... jakieś pół godziny temu dałam Jej pracetamol i coś jakby mniej gryzie palce, ale dalej marudzi i nie chce zasnąć...
Nie wiem co z Nią zrobić... a mój Mąż przez cały dzień siedzi przy komputerze i ani myśli się ruszyć... ale właśnie posadziłam Mu Hankę na kolanach i zabrałam komputer... teraz Jego kolej... |
|
|
|
#1288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1289 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
![]() melduje sie w nowej czesci i po wakacjach nadrabiac bede pozniej, bo na razie jeszcze czasu troche brak
|
#1290 | |||
|
Gang Iren
|
Teraz sie pogubilam,to wracasz do pracy w poniedzialek,czy za dwa tygodnie?
Tez myslalam o Desi.Ale tez mysle o Agusce,wiecie czy ona juz wrocila do tej pracy?Bo ja nie pamietam wlasnie czy pisala kiedy do pracy idzie. Cytat:
Jak ja wydawalam po Wiki rzeczy(za darmo)to bardzo zniszczone wyrzucalam,wiadomo ze byly rozne,malo uzywane i bardziej zuzyte,ale nie mialy plam,dziur itd. Cytat:
![]() Cytat:
Ale masz ciekawy avatar To znajoma kura czy obca?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.

Do każdego innego lekarza mogę iśc "od ręki", a u mojego zawsze kolejka starowinek. Bo jest sympatyczny i tylko z nim mozna wszystko załatwić. A one chodzą sobie pogadać i pomaślić oczami do młodego pana doktora. 

kłapanie drzwiami, strzelanie garczkami, głosny smiech sa na porzadku dziennym.
A jak przygotowania do poniedziałku??

za ząbki no też ostatnio myślałam gdzie nam Desia się podziała