|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
No to mrowaczku zerknę troche na babskie ciuszki w lumpku
![]() Ja chodzę do lumpka dopiero jak ceny za kilogram np 25 zł lub mniej. Ostatnio kupiłam sobie sweterek bluze do biegania, i tz tshirt to i tak jakoś drogo mi wyszło bo 13 zł, pewnie przez ten sweterek. Co do pomysłu na kupę, to z moimi na szczęście takich cudawianek nie miałam. Twojej już dużo można wytłumaczyć, ale z drugiej strony teraz dzieci mają okres straszaka, boją się nieznanego i to bardzo. Była bajka o dinopociągu że wszyscy robią kupę, i nie ma co się tego wstydzić, taka śmieszna piosenka tam była, może niech obejrzy. No i bym chyba też tak zrobiła że bym dziecko kiwi nafaszerowała i nie ma mocnych przy siku musi coś wyjść, a najważniejsze żeby się przełamała
|
|
#3572 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Witam
Mały mi sie dzisiaj zsiural o 4 nad ranem , dobrze ze wkład miałam to tylko sciagam a materac suchy , małemu spodnie przebralam i poszedł spać z nami, dwa razy mi z kopyta dał .Muszę teraz ten wkład wyprać , do wieczora może przeschnie. Madzia a jak samopoczucie dzisiaj? Winko pomogło? |
|
|
|
#3573 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak ja sie wlasnie wczoraj nastawilam na zakupy sweterkowe i sie udaly
moze teraz zdjecia wejda plus melka w gratisie na fotelu prezesa;p
|
|
#3574 |
|
Zakorzenienie
|
mrowak rozmawialam z kuzynka jej syn juz 11 lat ma ale jak byl maly mial taki problem jak Gabrysia,nie chcial za cholere robic kupy na nocnik ale mowila,ze nie bylo mowy zawziela sie zdjela pieluche i dawala wlasnie takie jedzenie co by go troche przeczyscilo mowi ze wyl jak cholera pare razy pierwszych ale pozniej jakos minelo....
|
|
#3575 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
chyba musi sama do tego dojrzeć....Cytat:
ja już wczoraj nerwy traciłam i miałam ochotę go złapać i potarmosićMy wstalismy dzisiaj po 8ej - szok, bo ostatnio wstajemy koło 10ej mała w nocy niby spi ale mruczy, kręci się, przez co ja spać nie mogę, bo jej doglądam, a w dzień śpi jak zabita Co do zakupów lumpkowych - fajnie macie, że wogóle macie gdzie iść i co kupić, u nas jest jedna sieciówka BIGA STYL i owszem obkupisz się tam w fajne ciuszki, ale warunkiem jest, ze musisz być tam pracownikiem....wszystko wybierają i biorą dla siebie/znajomych/ albo paki na allegro wystawiają - wiem, bo znajomej siostra tam pracuje. Żeby kupić jakąś kurtkę/płaszczyk dla dziecka w lumpku - phiii nie ma mowy
|
|
#3576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wola mama siusiu, to mowie do niej choc na kibelek, a ona ze nie bo robi kupe, ale jak zaczelo jej po nogach leciec to poleciala i przekonywalam ja zeby dalej robila kupke na kibelek, potraktowalam to jako zabawe, ze jej bobki chcą pływać jak kaczuszki i robić plum', taie smieszne ale poskutkowalo! od tej pory (jakis miesiac) wola: "mamo chce kupe na kibelek, bobki chca pływać"moze cos pomogłam. Pop Nataszka przepiękna, ale to urok Nataszek |
|
|
|
|
#3577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aneczka zdrowka Pop- Nataszka prześliczna Zosie chyba katar bierze, rano tak ciężko jej się oddychało, jutro mamy szczepienie i chyba będe musiała przełożyć
|
|
|
#3578 |
|
Zakorzenienie
|
Michał do przedszkola chodzi przeważnie w dżinsach (raczej luźnych - na nim wszystkie wiszą a coraz mniej jest takich z regulacją w pasie) lub sztruksach. Dresy mam tylko cienkie to trochę za zimno na nie się robi zwłaszcza że tam w lesie zawsze chłodniej... Zimą dzieciaczki podobno śmigają tam w rajstopach...
Gdzie kupujecie kalesonki dla chłopców? Bo tak przejrzałam rajstopy i chyba wszystko co było za wielkie teraz będzie na styk lub małe... A jednak chyba wolę kalesony... Miśka coś zaczyna chyba rozkładać Poszedł dziś do przedszkola ale mówiłam paniom żeby mu się przyglądały i w razie co mają dzwonić... No i pół przedszkola już kicha i smarka...
|
#3579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mój nagminnie skarpety ściąga. Ja mojego w przedszkolu przebierałam w dresowe spodnie, bo po tym śmiganiu na kolanach pół dnia to bym finansowo na wyciery nie wyrobiła, jedna para na tydzien góra dwa, a dresowe nawet na 2 mc starczały te takie śliskie Monka winko pomogło, bo mogłam bezproblemowo zasnąć, ja jak mam nerwa to zasnąć nie mogę
|
|
|
#3581 |
|
Zakorzenienie
|
dobrze sie czyta ze nie tylko moja z ubieraniem cuduje ale u nas to jest armagedon nawet przy zakladaniu pieluchy
Ana juz sie napisalas??moze bys tak napisala co u was,jak tam Nina? ja nadal nie widze Nataszki;((((((
|
|
#3582 |
|
Zakorzenienie
|
Lind ja tez moim kalesony kupuje , uwielbiają , pisać nie będę gdzie bo wiadomo hehehe
Madzia chociaZ tyle dobrze i co idziesz dziś z chłopakami a może na kręgle ich weź pisałas ze lubisz bardzo , moje lubią , za to ja nie lubię . Darusia hehehe no pani prezes urocza . A to mój na rowerku z wczoraj byliśmy odebrać starszego ze szkoły . oczywiscie fota w locie robiona hehe A mój starszy nienawidzi spodni dresowych , po 3 roku życia jakoś się zaparl i tylko jeansy i od garniaka do szkoły. Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2012-09-26 o 17:12 |
|
|
|
#3583 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie Oliwka to tylko w leginsach chodzi, mamy ich pełno, krotkie i dlubie, cienkie i grube. I myśle ze to najwygodniejsze. Nie zakładam jej do przedszkola spodni zapinanych bo wydają mi się niewygodne no i moze mieć problemy z ich zdejmowaniem.
A co do czapki to nawet Natasza wczoraj chodziła bez czapki.
|
#3584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zosia tez w przedszkolu chodzi w leginsach, dzinsach, jak jest w sukience to w rajstopach. Ja bym w samych rajstopach nigdy nie puściła dziecko do przedszkola. Zosia nawet w domu tak nie chodzi.
|
|
|
#3585 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie jutro na TVN style będzie program Idealna niania o 21.45 , pokazują z ukrycia jak nianie zajmują się dzieciakami , nie wiem czy to autentycznie są puszczane filmiki czy będzie to na zasadzie pokazanie prawdziwych histori poprzez aktorów . Jakby kogoś interesowało
![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Właśnie nianie oglądałam i na koniec programu dobra rada. Nie pytaj dziecka co chce ubierać , zapytaj co wybiera ( np .bluzkę żółta czy niebieska ) . Może u tych które maja problemy z ubieraniem akurat to poskutkuje . |
|
|
|
#3586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Dziś czuję się nieco lepiej za to Maciej strasznie kaszle ![]()
'...Życie nie daje nam tego, czego chcemy, lecz to, co dla nas ma..." Maciuś 10-04-10 ![]() Edytowane przez aneczkkaa Czas edycji: 2012-09-26 o 11:35 |
|
|
|
|
#3587 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
U mnie bólu głowy ciąg dalszy i nos czuję zapchany choć glutów jakby brak . Zosia też uwielbia leginy (juz pisałam). Osobiście uważam to za jedną z wygodniejszych części garderoby. Do przedszkola najlepsze bo miękkie i szybkie w obsłudze Aneczka zdrówka Zdrówka też dla chorych dzieciaczków Mrówka nie mam pomysłu oprócz tego że nakarmiłabym rozluźniającymi przysmakami i pieluchy nie dała (już pisałam). Nie pamiętam czy Gabrysia miała jakiś problem z zatwardzeniem że może się bać ? My na szczęście nie miałyśmy żadnych problemów i jak już zdjęłam pieluchę na dzień to bez wyjątku na kupę. Może było łatwiej bo Zosia nie mówiła i nie miała specjalnych życzeń ![]() Cytat:
.U nas też jest Biga i można często fajne perełki (dla mnie) wyszukać. Niestety po pierwsze jest w centrum a po drugie jest big i trzeba mieć sporo czasu żeby go prześwietlić Monka niezły kawaler Daria Amelka dumnie siedzi ![]() Zakupy sweterkowe fajne. Podobają mi się zwłaszcza te bez rękawów ale u nas nie do obnoszenia bo w domu za ciepło a na dworze i tak w ręce zimniej niż w resztę ciałka. ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
Zosia wcześniej chodziła a raczej pełzała w samych po domu ale teraz już nie. Ja sama często miałam sny że wyszłam z domu w samych rajstopach, brrr... koszmar
|
|
#3588 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem w stanie to zrozumieć... Bo wyobraźcie sobie jak wychodzą maluchy zimą na dwór. I co teraz te panie mają zrobić? Całą brygadę przebierać? Ściągać spodnie, zakładać rajtki i znów spodnie, kurtki, czapki itd?
|
#3589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hm... może dlatego dziewczynki w przedszkolach chcą zakładać spódniczki ? Nie chcą świecić tyłeczkami w rajtkach
|
|
#3590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Wczoraj byłam świadkiem jak babcia przyprowadziła wnuczkę do przedszkola, mała przyklejona do babci, babcia coś tam zawile i bez sensu dłuuuugo tłumaczy... odprowadza małą do sali i stoi w drzwiach, mała po 20s przybiega z powrotem i się przykleja, popłakuje i nie chce zostać... Ja w tym czasie, przebrałam Miśka, odprowadziłam go, pogadałam z paniami (kierowniczka poprosiła żebym może z tą babcią pogadała bo ona już tak miesiąc...) Próbowałam coś tam zagadać ale babcia zamknięta na argumenty... to sobie poszłam... Dziś znów pani mówią że z Miśkiem super sobie poradziliśmy bo z tamtymi to mają duży problem... Rodzice często godz się żegnają żeby po pół godz już po dziecko przyjść...
|
|
#3591 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Babcia - ręce opadają
|
|
#3592 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
mrówcia, to tak będę polować na bluzeczki z dł.rękawem, spodnie dresowe, sweterki (bluzy też? i kaptur mogą mieć? raczej rozpinane czy przez głowę?), i kurtki. Ale kochana musisz mi się określić za ile mają być mniej więcej, bo np. dla mnie 5zł za t-shirta na długi to dużo (jak na lumpeks), a dla ciebie może być oki.
Sweterki, bluzy do ilu? do 5-10zł, czy więcej też? spodenki? do 5, 10, 15? czy do ilu? kurtka? dziś byłam na rekonesansie i była ładna z nexta zimowa na 98 właśnie (miała tylko ukruszony dzyndzelek od zamka), na polarku, pikowana tak poziomo jakby, śliwkowa. Ale "zaważyła" ok.30zł (dziś jest 55zł za kg), to nie brałam. No i czy te rzeczy to raczej wyjściowe mają być, czy takie w stanie bardziej na domowe (ale bez przesady) też cię interesują (jak będą miały dobrą cenę, w pon.jest 10-15zł za kg, ale wybór mniejszy)? Ja ci bardzo chętnie poszukam, tylko się boję, że ci potem pasować nie będzie... ( i mi sie o tych śniegowcach przypomniało-poproszę małża żeby ściągnął z "góry" jak wróci) Cytat:
(śpi z pieluchą). Mało tego w przedszkolu ostatnimi czasy to też niemal zawsze na spaniu im sika (a tam pieluchy nie ma, ale nie wiadomo czy nie będzie miała...)Cytat:
![]() Cytat:
na co macie szczepienie? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Założenie rajstop to chyba trudne nawet dla 3 latka mi się wydaje... (moja to sama umie założyć/zdjąć spodnie, majtki, bluzkę jak się jej dziurą na głowę poda i nie jest za wąska, ale jako że jest często nabuntowana to "nie" i już (i co mam robić-goła nie pójdzie) (...a w przedszkolu tego nie robi tylko "każe" się pani ubierać i rozbierać przed/po leżakowaniu)... Jeść sama umie, ale....nie chce (większość rzeczy do jedzenia niespecjalnie ją interesuje-zawsze mówi, że "teraz nie jest głodna i że nie zje") i często jak jej nie nakarmię to po prostu nie zje... Moja w przedszkolu w leginach lub dresikach pomyka-ma jej być miękko, wygodnie i bez zapięć co by w kibelku sama się obsługiwała. Jak na dworze chłodniej, to idzie np. w jeanach i na miejscu się przebiera w getry/dresy. Ja to nawet ją jeszcze ani razu w rajtki nie ubrałam (w sensie do sukienki,spódnicy), bo nie chciałam paniom dodatkowej roboty robić (rajtek sama nie ubierze). Właśnie mam zamiar zapytać co one na to....
|
|
|
#3593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po domu chodzi w leginsach, a szczepienie mamy albo meningo albo pneumokoki. Mam tą i tą szczepionke, nie wiem którą lekarz wybierze pierwszą
|
|
|
#3594 |
|
Zakorzenienie
|
a moją jeszcze czeka druga ospa-myślałam, że się na darmową załapie (bo ten przepis o tym komu się należy jest niejasny i koleżanki szwagierka w warszawie wywalczyła nawet zwrot kosztów, a dziecko do przedszkola chodzi), ale się w pon.pytałam i jednak nie....
Ja też uwielbiam leginy-i na podwórko się nadają i po domku wygodnie
|
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
evi - moja tak samo sika cały czas jak śpi. u nas pampersy w dalszym ciągu i teraz w przedszkolu także. Ona śpi bardzo mocno i nad tym nie panuje.
darusia - fajne zakupy. Amelka ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- w tchibo rzeczy do biegania za tydzień. powaliła mnie smycz do joggingu i płaszcz przeciwdeszczowy dla psa.
|
#3596 |
|
Zakorzenienie
|
wygląda na to że moja też mocno, mimo że w przedszkolu niby krótko (kładą ich ok.12, ale wiadomo że dzieciaki w minutę nie zasypiają, no i wielu dzieciom panie pomagają się przebierać, a ok.13.30 chyba już budzą)i przed i po spaniu chodzą sikać...
Na razie pytałam czy mam kupić podkłady jednorazowe na leżaki, ale powiedziały, że na razie nie, że jeszcze poczekamy. To czekam. Ale jednak pieluch też nie wykluczam (choć tż jest przeciwny)
|
|
#3597 |
|
Wtajemniczenie
|
Dusiaka świetnie,że juz tak wiele zrobione,oczywiście życzę Wam żebyście na święta się już wprowadzili
Mrowak,fajnie się czytało mimo,że było to do PoP i w tym ustępie masz kupę racji! Madzia,mój Daniel też jak złapie katarek to nigdy to nie trwa tydzień Lind szkoda,że dopiero teraz piszesz,miałam fajne kozaczki po chrzesnicy ale juz powydawałam Bao chyba na prawdę Ci hormony szaleją ![]() Evi biedna Lenusia ,nie czytałam wcześniej że jej się tak porobiło ![]() Mrowak przyłączam się o pytanie o kupę....mój ładuje w majty i się z tego cieszy,nie pomógł nowy kibelek,nie bardzo pomaga przetrzymanie go z kupą,płacze i obiecuje,że jutro już zrobi do ubikacji a na drugi dzień to samo Madzia mam nadzieję,że to chwilowe u Was,postarajcie się chociaż dla Eryka i Erwinka nie zlościć na siebie Gmyrelka superowo,że z Marcelkiem lepiej,może niedługo całkiem mu przejdzie
|
|
|
|
#3598 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też się piszę jak ktoś ma jakieś buciki rozmiar 22-23 ewentualnie, zimowe badz takie jesionki ktorych nie zdazyla pociecha wynosic
![]() u mnie dzis dziwny dzien, wczoraj powiesil sie mojej kolezanki tata, pracowal w pogotowiu, taki radosny, ciagle rozesmiany, naprawde konie mozna bylo z nim krasc, a dzis go nie ma. To straszne, tacy ludzie moze sie maskują w taki sposob a w gruncie rzeczy maja duzo problemow, chole.ra wie ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
ale pieluchy mi nie chciala za zadne skarby |
|
|
|
|
#3599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3600 |
|
Zakorzenienie
|
nataszka to przykre....
co do sikania, to jak jej ostatnim razem nie dałam na dzień pieluchy to i super-hiper podkład nie pomógł-uwaliła sie przy boku wyrka i wszystko zalane było-kołdra, poduszka, materac cały.... a co do butów, to oprócz tych nowych śniegowców 24, to mam 2 pary 23 używanych, ale w bardzo dobrym stanie (zima minęła nam w większości w wózku), także jakby co, to dajcie znać Jedne takie same jak te 24-liliowe śniegowce z CCC (postaram się dziś lub jutro zrobić w końcu fotkę), a drugie kupione jako nowe w lumpku, takie porządne z goreteksem śniegowce.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.

o 4 nad ranem , dobrze ze wkład miałam to tylko sciagam a materac suchy , małemu spodnie przebralam i poszedł spać z nami, dwa razy mi z kopyta dał
.
moze teraz zdjecia wejda plus melka w gratisie na fotelu prezesa;p

całe przebujane. Ale wydaje mi sie ze to przez to ze w dzień bujal sie na lezaczku bujaczku - już schowany, muszę zanieść mojej blizniaczej koleżance