|
|
#4831 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.IV
[QUOTE=neti1;36757426]no właśnie a nie chciałabym zostać odesłana...zastanawiam się nad Inflancką...zerknij sobie na ich stronkę i na te nowe sale...przyjemnie...a dwie bliskie znajome chwaliły sobie...choć dla mnie to daleko...bo mieszkam w sulejówku więc do Międzylesia mam rzut beretem...
ale sama nie wiem..../QUOTE] A będziesz gdzieś jechać przed porodem do szpitali tak pooglądać salę i pogadać z lekarzami? Cytat:
Cytat:
Cytat:
A powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz skoro jestesmy w temacie ZUSu- jak to jest z tymi kontrolami? Kiedy Zus ma prawo nas skontrolowac i kiedy się może o cos przyczepić ze np nie leżymy lub gdzieś wyjedziemy? |
|||
|
|
|
#4832 |
|
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz skoro jestesmy w temacie ZUSu- jak to jest z tymi kontrolami? Kiedy Zus ma prawo nas skontrolowac i kiedy się może o cos przyczepić ze np nie leżymy lub gdzieś wyjedziemy?[/QUOTE]
co do szpitali..to nie wiem jeszcze czy będę jeździć do tych szpitali...czy mi się zechce.... ![]() co do Zusu....są dwa rodzaje kontroli... - prawidłowości wykorzystywania...czyli czy w okresie orzeczonej niezdolności nie wykonujesz innej pracy zarobkowej lub czy jesteś w domku..jeśli masz na ZUS ZLA wskazanie lekarskie "1"(musi leżć)...teoretycznie powinnaś być w domu...na taką kontrolę idzie pracownik ZUS (jeśli prowadzisz działalność) lub zkłąd pracy zatrudnia poniżej 20 osób bo jesli zakład pracy jest duży...sam wyznacza osoby do kontroli które ją przeprowadzają. - prawidłowści orzekania o czasowej niezdolnosci do pracy- gdzie kontrolę może zlecić do- Lekarza orzecznika-pracodawca... lub możesz zostać wylosowana przez komputer do kontroli- lekarz wtedy wzywa na badanie i musisz się satwić na nie...wtedy sprawdzi czy lekarz leczący faktycznie wystawił Ci zwolnienie z tyt. jakiejś niezdolności. na więcej pytań odpowiem na prv...nie chcę by ktoś powiedział że za dużo piszę...albo ja sama z siebie za dużo napiszę.. .
Wirtualne poznanie ... 13.10.2009r. ![]() Ślub ... 06.08.2011 r. ANTOŚ 18.02.2013 "Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć." Edytowane przez neti1 Czas edycji: 2012-09-26 o 11:51 |
|
|
|
#4833 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
grono nie było zgorszone? ![]() Dzień dobry Ja dziś wieczorem mam wizytę, niedługo jadę do Rodziców, żeby szybciej oczekiwanie zleciało. Co do butelek to ja myślałam o tych tomme tippe, które imitują pierś, czy któraś z mam ma doświadczenie z nimi?
|
||
|
|
|
#4834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4835 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Lenova;36761381]
Cytat:
z tego co sie orientuje to chyba zadna z nas nie ma leżącego zwolnienia (na szczęście!) a wiec co z tym drugim - nie leżącym fantem zrobic? Bo mnie lekarz nastraszyl zeby byc w domu, jedyne usprawiedliwienie to lekarz i apteka (u lekarza skontroluja wpis do karty a z apteki musze miec recepte!) i ze żadnych tłumaczen nie przyjmuja jakbym stracila kase to by byla mogila dla mnie wiec wole nie kusic losu i jak mam cos do załatwienia to ustawiam sobie to na date badan lub wizyty zeby miec w razie czego podkładke wczoraj np. mialam badanie wiec skoczylam tez od razu do banku i do fryzjera
|
|
|
|
|
#4836 |
|
Zakorzenienie
|
A tu cos dla oka
kolejne paczki ![]() za ubranka zapłaciłam 20+11 a za kombinezonik 34+8 |
|
|
|
#4837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj widziałam w lumpeksie kombinezony za 25-45 zł - cóż, rozbestwiłam się i mimo iż kilka było ślicznych, to to już dla mnie za drogo
|
|
#4838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na rozmiar 56 mam kombinezonik taki polarkowy. Ale na 62 mam już taki ortalionowy, więc myślę, że dzieciątko po szpitalu najpierw ubiorę w ten mniejszy, a później w ten większy i nie będę już żadnego kupować. |
|
|
|
|
#4839 |
|
Zadomowienie
|
Kobitki, a ile zapłaciłyście za 3d i w tej cenie jest filmik na płycie, czy osobno trzeba kasiurę zabulić???
|
#4840 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=pstryczek84;3676190 5]
Cytat:
|
|
#4841 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja płaciłam 180 zł, płytka z filmikiem dodatkowo płatna 50 zł jak ktoś chciał.
|
#4842 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się
Kurde odebrałam dziś wyniki i wyszła mi glukoza w moczy ponad 5 :/ myslicie ze jest sens powtarzac wynik? i ze to juz cos powaznego ? wizyte mam we wtorek dopiero i juz zaczynam sie martwic
|
#4843 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2634470965 to bede miec wymiennie na spacery no i jeszcze (jesli trafię na coś w miarę niedrogiego) to kupie chyba jakis niebieski ale taki prawdziwy niebieski bo jest duzo ale takich "wyblakłych" ale to juz moje widzi mi sie poprostu takie żywe niebieskie mi sie podobają ![]() Cytat:
ale mam za to ladniutkie zdjecie twarzyczki w 3d |
||
|
|
|
#4844 |
|
Konto usunięte
|
Hej gaduły
![]() Na dostarczenie l4 jest ZAWSZE 7 dni. Bokeh, u wa w ogóle kadry niedouczone, P. się wścieka, bo np. kobieta nie miała pojęcia o tym, że jak ja w spitalu leżę to on jako ojciec na podstawie pisma ze szpitala ma prawo dostać opiekę na dziecko. Kilka takich akcji było. L4 można wystawić 3 dni wstecz, ciążowe l4 może wystawić KAŻDY lekarz, bo dajmy na to złamiecie nogę - to chirurg ma obowiązek zaznaczyć tez na druku literę B. Mleczko w tubce wciągam namiętnie co kilka dni śmietankowe. Wczoraj byłam na spacerze z moją mamą i Agatką, 3,5h - padłam jak wróciłam, nawet dziecka nie wykąpałam plecy mnie bolały. Ale kasztany nazbierane ![]() Zabawy od rana: macanie kasztanów, wkładanie ich do dziurek w pojemniku na lód, rzucanie kłębkiem wełny (inspiracja teletubisiami), i 1,5h plastyki: rysowanie głowonogów (dumna jestem neisłychanie, bo młoda ma 2l 4mce a głowonogi to 304 rok życia ), naklejanie kawałkó taśmy klejącej na kartkę (szał), cięcie papieru... A ja mogłam zupę ugotować
|
|
|
|
#4845 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A mleczko...dobrze, ze nie moge wcinać słodyczy bo dziś wieczór już byłoby moje ![]() A ja za to piję kawkę i zajadam bułkę z bananem i miodem Ifwka Jasne, że się pochwalę
|
|
|
|
|
#4846 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36762596]Hej gaduły
![]() Na dostarczenie l4 jest ZAWSZE 7 dni. Bokeh, u wa w ogóle kadry niedouczone, P. się wścieka, bo np. kobieta nie miała pojęcia o tym, że jak ja w spitalu leżę to on jako ojciec na podstawie pisma ze szpitala ma prawo dostać opiekę na dziecko. Kilka takich akcji było. L4 można wystawić 3 dni wstecz, ciążowe l4 może wystawić KAŻDY lekarz, bo dajmy na to złamiecie nogę - to chirurg ma obowiązek zaznaczyć tez na druku literę B. Mleczko w tubce wciągam namiętnie co kilka dni śmietankowe. Wczoraj byłam na spacerze z moją mamą i Agatką, 3,5h - padłam jak wróciłam, nawet dziecka nie wykąpałam plecy mnie bolały. Ale kasztany nazbierane ![]() Zabawy od rana: macanie kasztanów, wkładanie ich do dziurek w pojemniku na lód, rzucanie kłębkiem wełny (inspiracja teletubisiami), i 1,5h plastyki: rysowanie głowonogów (dumna jestem neisłychanie, bo młoda ma 2l 4mce a głowonogi to 304 rok życia ), naklejanie kawałkó taśmy klejącej na kartkę (szał), cięcie papieru... A ja mogłam zupę ugotować [/QUOTE]A ten urlop na dziecko to już się liczy przy porodzie i wizycie w szpitalu właśnie po? Bo tak się zastanawiam czy mój mąz będzie mógł się mną trochę zająć i Małą jak sie urodzi od razu i czy w pracy mu jakis urlop bez problemu dadzą. Gratuluję zdolnej córy ![]() Super że już czuje się lepiej
|
|
|
|
#4847 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36762596]
Zabawy od rana: macanie kasztanów, wkładanie ich do dziurek w pojemniku na lód, rzucanie kłębkiem wełny (inspiracja teletubisiami), i 1,5h plastyki: rysowanie głowonogów (dumna jestem neisłychanie, bo młoda ma 2l 4mce a głowonogi to 304 rok życia ), naklejanie kawałkó taśmy klejącej na kartkę (szał), cięcie papieru... A ja mogłam zupę ugotować [/QUOTE]Moje zajęcia logopedyczne mi się przypomniały i ćwiczenia motoryki małej z przedszkolakami. Ależ tęsknię za nimi. Pomyłam 4 okna, w tym 2 wielgaśne balkonowe i brzuch mnie rozbolał. Koniec na dzisiaj. Na górze zostały jeszcze 2 balkonowe, ale może jutro je skończę. Idę robić obiadek : dzisiaj serwuję mielone, ziemniory i buraczki (własnej roboty przetwory na zimę, choć chyba zimy nie doczekają ). Zapraszam.
|
#4848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A urlop ojcowski chyba obecnie trwa dwa tygodnie i jest na warunkach urlopu wypoczynkowego (jest kasa) i jest niezależnym urlopem od macierzyńskiego. przysługuje każdemu ubezpieczonemu ojcu.... na jego pisemny wniosek.
Wirtualne poznanie ... 13.10.2009r. ![]() Ślub ... 06.08.2011 r. ANTOŚ 18.02.2013 "Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć." Edytowane przez neti1 Czas edycji: 2012-09-26 o 12:48 |
|
|
|
|
#4849 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po normalnym porodzie różnie, może l4 dostać na żonę 2 tygodnie po cc, ale po normalnym jeśli był skomplikowany i kobieta nie jest w stanie normalnie funkcjonować - to czasem też. Ale to nie l4 a właśnie opieka: Opieka nad członkiem rodziny wymagającym opieki bodajże 14 dni w roku może wynieść na osobę dorosłą i 60 dni na dziecko. Dokładnie zus wyjaśnia: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433 Cytat:
|
||
|
|
|
#4850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4851 |
|
Zakorzenienie
|
o jaaa mleczko w tubce
![]() na początku ciązy pochłaniałam, teraz się lituję bardziej bo kg w górę idą |
|
|
|
#4852 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36763066]Czekaj czekaj, bo nie zrozumiałaś. Ja leżałam w szpitalu na pcozatku TEJ ciąży i opiekę na Agatkę mąż MUSIAŁ dostać, nie ma innego wyjścia, prawda? Jeden rodzic nie jest w stanie z powodu szpitala sprawować opieki więc drugi ją MUSI przejąć. Taka opieka płatna jest 80% (zawsze na dziecko tyle jest).
Po normalnym porodzie różnie, może l4 dostać na żonę 2 tygodnie po cc, ale po normalnym jeśli był skomplikowany i kobieta nie jest w stanie normalnie funkcjonować - to czasem też. Ale to nie l4 a właśnie opieka: Opieka nad członkiem rodziny wymagającym opieki bodajże 14 dni w roku może wynieść na osobę dorosłą i 60 dni na dziecko. Dokładnie zus wyjaśnia: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433 Ale my nie o tacierzyńskim piszemy [/QUOTE]ale koleżanka pytała nie o zwolnienie tylko czy mąż może się zająć...więc jeśli mąż nie otrzyma zwolnienia na żonę...ma do tego tacierzyński... i jeszcze raz mówie nie ma L4 juz...to tak jakby ktoś wiecznie powtarzał "milicja"...sorry...a le nie mówi się juz dawno L4
Wirtualne poznanie ... 13.10.2009r. ![]() Ślub ... 06.08.2011 r. ANTOŚ 18.02.2013 "Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć." Edytowane przez neti1 Czas edycji: 2012-09-26 o 13:02 |
|
|
|
#4853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja korzystamz tej strony jesli chodzi o interpretacje badan, http://www.strona.net.pl/info_prakt/...n/interpre.htm tam niby pisza o cukrzycy... a glukoze na czczco mialas robioną? a obciążenie? jak masz sie stresowac to zadzwon do lekarza/położnej i sie zapytaj co z tym fantem zrobic... |
|
|
|
|
#4854 |
|
Zakorzenienie
|
Czy któraś coś może napisać o smoczkach i butelkach...i ewentualnie o termometrze??
![]()
|
#4855 |
|
Zakorzenienie
|
Potrzebuję pomocy!
![]() Mąż kupił ogonki łososia i nie wiem jak je przyrządzić, bo nigdy ich nie jadłam. Znacie jakiś smaczny przepis na te ogonki??? |
|
|
|
#4856 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36763066]Czekaj czekaj, bo nie zrozumiałaś. Ja leżałam w szpitalu na pcozatku TEJ ciąży i opiekę na Agatkę mąż MUSIAŁ dostać, nie ma innego wyjścia, prawda? Jeden rodzic nie jest w stanie z powodu szpitala sprawować opieki więc drugi ją MUSI przejąć. Taka opieka płatna jest 80% (zawsze na dziecko tyle jest).
Po normalnym porodzie różnie, może l4 dostać na żonę 2 tygodnie po cc, ale po normalnym jeśli był skomplikowany i kobieta nie jest w stanie normalnie funkcjonować - to czasem też. Ale to nie l4 a właśnie opieka: Opieka nad członkiem rodziny wymagającym opieki bodajże 14 dni w roku może wynieść na osobę dorosłą i 60 dni na dziecko. Dokładnie zus wyjaśnia: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433 Ale my nie o tacierzyńskim piszemy [/QUOTE]Cytat:
|
|
|
|
|
#4857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to filetu a nie ogonki... - ok. 700 g łososia (filet) - "worek" szpinaku - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - opakowanie makaronu - grube wstążki - tagliatelle lub pappardelle - sól, pieprz - odrobina tartego sera Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Szpinak dokładnie płuczemy, obrywamy ogonki i wrzucamy na patelnie do podduszonej cebuli z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy kilka minut. W międzyczasie przyprawionego solą łososia podsmażamy na patelni grillowej, a makaron gotujemy al dente. Na talerzu układamy makaron, na to szpinak, a na samym wierzchu łososia.Gotowe danie posypujemy utartym serem
|
|
#4858 |
|
Zakorzenienie
|
Wcinam właśnie 2 talerz kalafiorowej
![]() pochwalę się, że wypucowałam auto- błyszczy się jak funfielnówka z salonu ciekawe na jak długo ![]() a teraz ide odpoczywac przy ksiązce "Kiedyś byłam księżną"- jak przeczytam to powiem, czy godna polecenia Szaja- kazdy sposób dobry, żeby dziecko zajęło się same sobą, co?
|
|
|
|
#4859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36762596]Hej gaduły ![]() Na dostarczenie l4 jest ZAWSZE 7 dni. Bokeh, u wa w ogóle kadry niedouczone, P. się wścieka, bo np. kobieta nie miała pojęcia o tym, że jak ja w spitalu leżę to on jako ojciec na podstawie pisma ze szpitala ma prawo dostać opiekę na dziecko. Kilka takich akcji było. L4 można wystawić 3 dni wstecz, ciążowe l4 może wystawić KAŻDY lekarz, bo dajmy na to złamiecie nogę - to chirurg ma obowiązek zaznaczyć tez na druku literę B. Mleczko w tubce wciągam namiętnie co kilka dni śmietankowe. Wczoraj byłam na spacerze z moją mamą i Agatką, 3,5h - padłam jak wróciłam, nawet dziecka nie wykąpałam plecy mnie bolały. Ale kasztany nazbierane ![]() Zabawy od rana: macanie kasztanów, wkładanie ich do dziurek w pojemniku na lód, rzucanie kłębkiem wełny (inspiracja teletubisiami), i 1,5h plastyki: rysowanie głowonogów (dumna jestem neisłychanie, bo młoda ma 2l 4mce a głowonogi to 304 rok życia ), naklejanie kawałkó taśmy klejącej na kartkę (szał), cięcie papieru... A ja mogłam zupę ugotować [/QUOTE]krótko, zwięźle - dzięki |
|
|
|
|
#4860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Art. 32. 1.23) Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu podlegającemu obowiązkowo ubezpieczeniu chorobowemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad: 1) dzieckiem w wieku do ukończenia 8 lat w przypadku: a) nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których dziecko uczęszcza, b) porodu lub choroby małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki, c) pobytu małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej; 2) chorym dzieckiem w wieku do ukończenia 14 lat; 3) innym chorym członkiem rodziny. I to jest płatne 80% jak chorobowe, a oprócz tego przysługuje jeszcze 2 tyg tacierzyńskiego.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

ale sama nie wiem....
to jest świadome dręczenie kobiet w ciąży 
zadowolony to on był, nie powiem 
boję się stresu, bo ja zawsze przeżywam bardzo emocjonalnie pogrzeby. Dobrze, że mój Mąż będzie ze mną... 

jakbym stracila kase to by byla mogila dla mnie wiec wole nie kusic losu i jak mam cos do załatwienia to ustawiam sobie to na date badan lub wizyty zeby miec w razie czego podkładke 

22.05.2008
14.08.2011