|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Dziękuję za ocenę i proszę od razu o komentarz do jutrzejszego jadłospisu
![]() R ![]() I kawa z mlekiem 2%, serek wiejski, banan, łyżka rodzynek, cynamon II jajecznica: jajecznica na teflonie: dwa jajka, polędwica, cebulka, pomidor III pierś z kurczaka, brokuły i kalafior IV sałatka: łyżka oliwy, ogórek świeży, fasolka szparagowa, fasola czerwona, groszek, tuńczyk wsw + 2 małe kromki pełnoziarnistego V pół makreli może być? nie za dużo jak na redukcję?
|
#3692 |
|
Raczkowanie
|
śniadanie: jogurt brzoskwiniowy ekologiczny z kefirem+ duze jabłko+ płatki: lion, kukurydziane, owsiane, pałeczki wielozbożowe, z otrębami pszennymi+ herbata pokrzywowa
II śniadanie: drożdżówka z makiem i lukrem potem: popcorn, paluszki z rodzynkami, daktylami (sama zrobiłam) i nutellą obiad: zupa pieczarkowa, łazanki z kiełbasą, sałatka z: pomidorów, marchewki, groszku, pietruszki, ogórków, papryki żółtej, cebuli ze śledzi, z jajkiem, zieloną pietruchą, polana kefirem, z siemieniem lnianm, kminkiem, sproszokwanymi ziołami, z curry, kminkiem. herbata pokrzywowa być może jeszcze kakałko
|
|
|
|
#3693 |
|
Zadomowienie
|
X:
I. tortilla pszenna posmarowana na całości masłem orzechowym z połową kostki twarożku bananowego i resztą banana II. ok 200g sereka wiejskiego z garścią suszonych śliwek i posiekanych migdałów III. ziemniaki ze szczypiorkiem, duży kotlet z indyka, trochę zasmażanej marchewki z groszkiem IV. podwójna kanapka z domowego chleba ziarnistego z masłem, grubą warstwą serka camembert z orzechami, świeżymi orzechami włoskimi i miodem V. 2 jajka smażone na teflonie z ogórkami z zalewy chilli i słodką dynią z zalewy octowej posypane 2 łyżkami podprażonych nasion słonecznika |
|
|
|
#3694 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem jesz dość mało. Proponuję więcej węgli od rana, a mniej w porze podwieczorku.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#3695 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za wcześniejsze oceny
![]() Moje dzisiejsze R: Śniadanie: Omlet z 2 jajek z pomidorami z patelni, bazylią, solą i pieprzem. II Śniadanie: Brzoskwinia, activia. Obiad: Warzywa z patelni z keczupem. Podwieczorek mi się zmieszał z kolacją, po 18: Jogurt naturalny z brzoskwinią i łyżeczką miodu. Ok. 20 zjadłam orzechy arachidowe. Jem takie posiłki od 15.09 i jak na razie nic nie schudłam, słodyczy nie jem, a cera mi się pogorszyła, co się dzieje... |
|
|
|
#3696 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3697 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze P:
I: kasza jaglana (z 3 łyżek) z cynamonem, dużym jabłkiem, orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem + drugie jabłko + kilka śliwek + kawa zbożowa; II: grahamka z masłem, pomidorem i rzodkiewką + domowa sałatka konserwowa + gotowany kalafior + jabłko + kawa zbożowa z cappuccino; III: 7 wielgachnych pierogów (z mąki żytniej razowej) z twarogiem, polane jogurtem naturalnym wymieszanym z mielonymi orzechami i posypane cynamonem; podane z winogronem i jabłkiem ( IV: grahamka z domową sałatką konserwową/ z masłem, pomidorem, rzodkiewką i pestkami dyni; V: serek wiejski (200 g) z rzodkiewkami. Jako że jutro mam urodziny i nie będę miała zbytnio dostępu do internetu to wstawiam od razu planowany jadłospis: I: owsianka (3 łyżki płatków, łyżka musli, łyżka otrębów) z cynamonem, orzechami, kremem kokosowym i wiórkami kokosowymi + jabłko + winogrono + kawa zbożowa; II: przytostowana grahamka z masłem, wędliną, pomidorem, rzodkiewką, camembertem i pestkami dyni + nektarynka; III: 2 spore gołąbki (domowe, ale bez zawijania) z sosem pomidorowym + pewnie ze 2 kromki razowca; IV: kawałek sernika z galaretką (dzisiaj upiekłam, mam nadzieję, że wyszedł ) + cappuccino;V: jeśli jeszcze będą goście to pewnie wpadną ze 2 kanapeczki. Jak uciekną szybciej to twarożek |
|
|
|
#3698 |
|
Raczkowanie
|
I: Jogurt "Muleera" z kulkami + chałwa
Kawa z cukrem sok tropikalny II: Lody(2 gałki w wafelku) III: kabanos, pół wieeelkiej bagietki z masłem, parówka z ketchupem i musztardą, serek wiejski, pomidor i bazylia IV: 2 garście pistacji i ptasie mleczko kokosowe(2 szt)- pyszne swoja drogą bo koooocham kokos, herbata owocowa z cukremV: sernik(1 kawałek) i gałka lodow z polewą, kawa VI: miało byc tak pięknie tak sie zapowiadalo napad...i tyle z planów a tak dobrze szło jestem zaaaaaaaaaaaaaaałamana |
|
|
|
#3699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
możesz podać przepis na pierogi ?
|
|
|
#3700 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję
Ja zrobiłam porcję tylko dla siebie, gdzie dałam 50 dag mąki żytniej razowej i 2 łyżki otrębów pszennych. Do tego szczypta soli i niecała połowa szklanki wody. Ale trzeba z nią uważać. Lepiej dawać po trochu i ewentualnie dolewać. Za każdym razem ta proporcja wychodzi mi trochę inaczej Ewentualnie można pomieszać tę mąkę z jakąś pszenną pełnoziarnistą, gdyż przy żytniej trzeba mieć dużo cierpliwości. Niesamowicie się kruszy i pęka. Ale za to pierogi wychodzą pyszne |
|
|
|
#3701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- np. razowy makaron z bialym serem (ale chudym, najlepiej 0%, i w takim polaczeniu mozesz zjesc sobie nawet miche makaronu, to jest przepis od pana Montigniaca, klania sie indeks glikemiczny, laczenie weglowodanow z bialkiem ale bez tluszczu, super odchudzajace, ja na 100 g makaronu daje ok 125 g twarogu, pol opakowania) - ryba z warzywami oba posilki sa lekkostrawne i swietnie sie sprawdzaja na R jedz maksymalnie jeden jogurt dziennie, niektore osoby sa wrazliwe na nadmiar mlecznych rzeczy i wlasnie takie rozne 'niespodzianki' na cerze sie pojawiaja Obiad generalnie tez nie jest za fajny, jakbys dorzucila jakies miesko - np. piers z kurczaka byloby lepiej i Twoj metabolizm by ruszyl (ketchup zastapilabym sosem pomidorowym, nalepiej wlasnorecznie zrobionym z kilku pomidorkow) i choc brzoskwinie sa smaczne to moze lepiej zjedz na II sniadanie jablko, lepiej przeczyszcza jelitka a te orzeszki arachidowe to oczywiscie bez soli?
|
|
#3703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecież one są u nas w dobrej jakości cały rok dostępne, a brzoskwinie nie koniecznie, ja tam uważam ze należy jeść to na co jest sezon I czemu orzeszki bez soli? Niewielka ilość soli nie szkodzi
|
|
#3704 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie napisalam zeby w ogole nie jest brzoskwin, z teorii i doswiadczenia wiem ze jablka lepiej dzialaja gdy sie ma na odchudzaniu stop wagowy Cytat:
|
|
#3705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy organizm jest inny, trzeba pamiętać, że to, co dla nas było najlepsze może się nie sprawdzić u innych. |
|
|
|
|
#3706 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3707 |
|
Zakorzenienie
|
tak, zapomnialam sie, masz racje tylko tak patrzac jaki jest sens tego watku?
|
#3708 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze za mało, kalacje redukcyjne, w ogóle dosyć redukcyjnie, zapychasz się jabłkami bo 4 na dzień?ale nie żałuj sobie tylko może zamiast tego jakiś banan? jesz kanapki z warzywami, a z 50g mąki to ja wielgachnych pierogów jakoś nie widzę a do tego wszystkiego załamało mnie to, że masz urodziny i cały dzień dokładnie będziesz wiedziała co zjesz, a jak wpadnie koleżanka, ciocia czy sąsiadka z niespodzianką i przyniesie ciasto to nie zjesz, bo masz swój plan? i ten piąty posiłek nie wspominając już że czysta redukcja, i duuużo duuużo za mało to tekst dotyczący tego że zjesz coś innego przy gościach a coś innego gdy będziesz już sama.... leczysz się??? A i wszystkiego najlepszego. ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
![]() Bardzo fajnie, tylko co to jest to X?
|
|
#3709 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
I dużo sernika na żytnim spodzie polanego stopioną czekoladą, herbata zielona cytrynowa II Jabłkowe tosty francuskie w wersji wegańskiej III 3 duże nalesniki z grzybami i soczewicą IV Ponownie sporo sernika i capuccino V spora miska sałatki greckiej z grzankami
|
#3710 |
|
Raczkowanie
|
Teczowa a twoje?
|
|
#3711 |
|
Zakorzenienie
|
Miało być R, ale przez ten obiad to raczej U
![]() 1. 2 kromki chleba orkiszowego z pastą jajeczną własnej roboty (jajka plus jogurt 0%), troche pomidora, troche tuńczyka w sosie własnym 2. Na słodko mnie wzięło 2 domowe naleśniki z masłem orzechowym i dżemem, banan. Zasłodziłam się okrutnie. 3. Będzie serek wiejski i lekka sałatka z mozarellą i winogronem. Nadaje się na R? Nie miałam czasu na II śniadanie, wstałam o 13
|
|
|
|
#3712 |
|
Rozeznanie
|
hej.
mam pytanie. Przez kilka dni mam dietę płynną i półpłynną . Robię sobie jakieś koktajle, zupy. Powiem szczerze, że apetyt też nie dopisuje i w związku z tym wychodzi mi mało kcal . I mam pytanie, jak potem wrócić do "normalnego" jedzenia? Wprowadzać powoli więcej jedzenia ? czy odrazu zacząć jeść tak jak przed zabiegiem?
|
#3713 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko skoro powinnam przytyc to chyba nie ujme jeszcze kalorii z cukrów? ![]() obiadku nie mamy za często bo nie ma zo co. kabanosy dawali na promocji w sklepie to jadłam ile sie dalo(az mi wstyd było...jak wygłodzone dziecko ) a parówki sa tanie i dlatego były na obiad, żeby choc niby mięso było na biede niewiele można. mięso to jest w niedzielę, no czasem sobotę i niedzielę. jest poza tym aspekt taki, że mięsa za chiny trawic mi nie chce, nie wiem czemu uwielbiam je, ale jak zjem to umieram kilka dni. predzej takie g... jak pasztety czy parówki strawi bo mięsa tam tyle co kot napl;akał. nie wiem co zrobic bym choc w niedziele mogła je zjeść i nie czuc w brzuchu cały tydzień?... ma ktos radę? ![]() z pełnymi zbożami też problem bo mam chore jelita i nie mogę, lekarz pozwolił mi jedynie na pszenne pieczywo, ew mogę spróbować grachamke ale jeszcze nie miałam odwagi. Owocek hmmm może pod osłona nocy....... coś wykombinuję żeby mieć owoce czasem w diecie.tak wogóle mam przytyć, ale niestety nie mogę tych jadłospisów określic literka P więc nie pisze żadnej
|
|
|
|
|
#3714 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsza R!
Śniadanie- twaróg ok 250 g, 2 lyzki jogurtu nat, 3 lyzki platkow owsianych,garsc malin i borowek, garsc nasion dyni slonecznika i zurawinki,siemie lniane. 45 min silowni 2 sniadanie- kawalki kurczaka, pokrojony pomidor i ogorek kiszony obiad- dorsz (niestety w panierce )+warzywa na parze+2 male mlode ziemniaczkipodiweczorek- 1/2 wędzonej makreli(spoora byla)+duzy ogorek(nie wiem co z tymi ogorkami mi sie porobilo:P) kolacja- jajecznica z 2 jaj+szynka drobiowa. |
|
|
|
#3715 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3716 |
|
Raczkowanie
|
poproszę, lekkie UUU:
1) kawa z mlekiem, bułka grahamka z masłem, polędwicą, serem zółtym, pomidor 2) makaron pełnoziarnisty z sosem szpinakowym (pół op. szpinaku usmażonego na masle z cebula, czosnkiem z dodatkiem pasty paprykowej i ziół, troszkę serka topionego do tego), kawa z mlekiem 3) jabłko, gruszka, owsianka na mleku to śniadanie to było o 12, odsypianie imprezki ;/ Edytowane przez jenna2202 Czas edycji: 2012-09-27 o 18:26 |
|
|
|
#3717 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=garden_d;36791005]Pytanie za 1000punktów- po co aż 250g twarogu w śniadaniu? To bardzo duży 'ładunek' białka, ja uważam, że zbędny szczególnie, że w każdym pozostałym posiłku jesz białko. Uważam, że zbyt ładujesz w białko. Zamieniłabym ten twaróg na większą porcję płatków owsianych i chociaż kromkę razowca w 2śn.[COLOR="Silver"]
No wlasnie chyba trochę przesadzilam,moglo być z ok 200 g twarogu.Zawsze tyle jem-mam problem z ogromnym apetytem rano. Stąd takie 'mordercze' sniadanie,bo reszta posilkow w ciągu dnia jest o wiele mniejsza... Często budze się z takim burczeniem w brzuchu,że nie wyobrażam sobie jeść mniejszej porcji A na późną kolację potrafie zjesc jajecznice z 2-3 jaj z szynka i pomidorem,więc to chyba nie jest wina zbyt malo kalorycznego ostatniego posiłku.
Edytowane przez julink Czas edycji: 2012-09-27 o 18:42 |
|
|
|
#3718 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a co mam pisać wszem i wobec że kradnę pistacje żeby mieć jakiekolwiek orzechy w diecie? ża masło orzechowe i lody kupił mi chlopak na urodziny(tak dle was to pewnie niesłychane ale dl mnie to prezent). sernik był upieczony kilka dni temu na imieniny taty i jemy go juz kilka dni po malch kawałakch... Na obiad jem co jest.a mięso jest od święta...poza tym pisalam że nie trawię go dobze. Jogurty to nie slodycze, a sernik z tego co wiem jest wartościowy jak na ciasto tak? rano jem nabiał i to jest poracja bialka. a na obiad są zazwyczaj ziemniaki z masłem samym, albo ryż na mleku/z sosem pomidorowym na kostce rosołowej robionym/zupa z proszku(1,5 zl kosztuje)np barszcz biały lub czerwony albo pieczarkowa do tego mamy zawsze po kromce chleba jeszcze i tak jemy. Widzę że nikt tu nie doradzi tylko bogacze wstęp mają najwidzoczniej a ludzie biedniejsi są jak zawsze uważani za ścierwo... milo ![]() Owoca powiedziałam że dodam ale jabłek nie mogę a one sa tanie. pomyślalam, że łatwo będzie zwędzić kilk a kulek winogrona do kieszeni.... tymbardziej mnie dobija i wkur.....że mam napady bo rodzice jedza suchy chleb a ja kur...zjadam im go i zwracam a tak mieli by chleb na kolację i śniadanie bo w trakcie napadu zjadam cały bochenek często i popijam wodą, aż do bolu brzucha![]() chciałam rad...pomocy..... a dostaje opier...ol milutko naprawdę ![]() a jeszcze jedno : jakbym miała gdzieś to bym tu nie pisała.... Edytowane przez emila86 Czas edycji: 2012-09-27 o 19:04 |
|
|
|
|
#3719 |
|
Zakorzenienie
|
I: owsianka moja ostatnio standardowa: 3łyżki otrębów owsiano-gryczano-jęczmiennych, banan, 3/4 jogurtu jogobella light pieczone jabłko (staram się, to zamienić na coś innego, ale sama nie wiem na co...żeby białkowe bardziej było) cynamon, wiórki kokosowe
(śniadanie było dopiero 3 h po wstaniu, niestety ale ostatnio przez to, że nie piłam wody, dostałam takich wzdęć, że spać i jeść nie mogłam) II: pół kostki twarogu, kokosowe wiórki, kakao, słodzik (i tu pytanie, czy stewia jest lepsza?) III: 3 łyżki kaszy jęczmiennej, żołądki drobiowe gotowane, brokuły z oliwą i czosnkiem IV: podwieczorek - reszta twarogu, jak z II posiłku (uparłam się na to, ale jestem przed okresem) V: trochę żołądków, brokuła niewiele, musiałam trochę wpychać w siebie Do tego 2 nektarynki przed obiadem, bo musiałam dojechać do pracy a zajęlo mi to prawie 2 h i zglodniałam. 1 jabłko. Do tego: niecała kawa z mlekiem 2%, ponad litr wody poprawiłam się Do tego 3 szklanki coli zero. Jeszcze posiedzę ze 2-3 h to zapewne wypiję jeszcze z pół litra wody i herbatę zieloną idę robić.
10.08.2008 28.04.2012 Córcia 21.04.2018 <3 Edytowane przez dziuba85 Czas edycji: 2012-09-27 o 19:15 |
|
|
|
#3720 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra
, dziś nawet całkiem, całkiemMoje U: tylko wstałam bardzo późno, śniadanie o 12 ![]() 1. micha sałatki "greckiej" sałaty lodowa, masłowa, papryka czerwona, pomidory, cebula, ser feta i dużo zielonych oliwek , po dwie czekoladowe muffinki takie /kawa z mlekiem/ 2. duże jabłko, frytki selerowe z masłem i pieczony kurak , dwie michy zupy z czerwonej soczewicy takiej <-- tutaj to ja się BARDZO najadłam miałam zamiar rozłożyć to na dwa posiłki ale łakomstwo wygrało ![]() /inka z mlekiem/ 3. dosłownie przed chwilą zjadłam czyli jakoś 19.40 dwa jajka sadzone na maśle i szpinak z czosnkiem na maśle 4. no i planuję trochę potem zjeść pół kostki twarogu z łyżką stołową oleju lnianego i michą przeróżnych warzyw: sałaty, kalarepa, papryka, pomidorki z cebulą, rzodkiewki i takie tam GreenBalance dawaj swoje, jakoś tak się składa że ja dodaję te jadłospisy jak są fajne, a jak nie to już rzadziej więc nie jem tak idealnie ![]() często ostatnio po nocy jem a i próbowałam tą Twoją kawę z masłem i ja masło bardzo lubię, ale jakoś mi słabo podeszła..
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.

Moim zdaniem jesz dość mało. Proponuję więcej węgli od rana, a mniej w porze podwieczorku.

napad...i tyle z planów a tak dobrze szło
jestem zaaaaaaaaaaaaaaałamana 

21.06.2014r.

uwielbiam je, ale jak zjem to umieram kilka dni. predzej takie g... jak pasztety czy parówki strawi bo mięsa tam tyle co kot napl;akał. nie wiem co zrobic bym choc w niedziele mogła je zjeść i nie czuc w brzuchu cały tydzień?...