|
|
#421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013
Cytat:
![]() Cytat:
nie powiem Ci na 100% ale słyszałam że niektóre dziewczyny szły na zwolnienie już po 2 miesiącach. Po 3 to już Ci chyba przysługuje bo przecież po trzech miesiącach jest automatycznie przedłużenie do porodu. Bylebyś tylko się ugadała z szefową. Z tym że opłaty składki itd przy najniższej krajowej to jakieś 700 zł (przynajmniej moja bratowa tak płaciła). A nawet jeśli nie to przysługuje Ci bezrobocie (o ile pracowałaś min rok przez ostatnie 18 m-cy i dostawałaś najniższą krajową). A wiem to bo się dowiadywałam czy mi przysługuje i niestety nie. Co z tego że pracuję dwa lata, mam umowę na zastępstwo i ale nie dostawałam najniższej krajowej więc chociażbym tak 10 lat pracowała to mi się nic nie należy i pani wtedy podsumowała że już lepiej jakbym miała większą kasę a umowę zlecenie. Mój mąż też "sam" się nie kwapi do sprzątania, ale wystarczy że wezmę odkurzać do ręki to leci "bo mi przecież nie wolno i ja mam się położyć" więc nie jest jesszcze tak źle. Edytowane przez sharpnowaja Czas edycji: 2012-09-27 o 19:27 |
||
|
|
|
#422 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam już dziewczynkę z podobnego terminu bo urodziła się 14 maja. Co do tych tygodni to nie wiem już jak liczyć owulację miałam 12 sierpnia więc to nawet nie 7 tyg temu a z usg wychodzi 8/9 tc. |
|
|
|
|
#423 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś marzyłam o trójce, ale przekonałam się, że nie dam rady. Podziwiam mamusie trójeczek ![]() Cytat:
Musisz mieć w sobie wielkie pokłady miłości Życzę Ci, żeby Ci się marzenie spełniło ![]() Co do sprzątania, to ja jestem bałaganiarz, a mąż dużo robi w domu. Czasami mi głupio z tego powodu, ale najpierw byłam umęczona opieką nad mały, a teraz źle się czuję no i mąż jest dalej biedny...
|
||
|
|
|
#424 |
|
Zadomowienie
|
Hej. Niesmiało dołączam.
Termin mam na 7 maja. To moja druga ciaża. Mam już prawie 3 letnią córeczkę. Z objawów: masakrycznie mi niedobrze, ale nie mam kontaktu z kibelkiem no i nie moge się wyspać, bo Ala jest bardzo energiczna ![]() To tyle Pozdrawiam!
|
|
|
|
#425 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje za wszystkie kciuki...
Angine lecze homeopatia i jakimis naturalnymi metodami... o dziwo dzis czuje sie odrobine lepiej... nie chcieli mi podac antybiotyku. Bylam rowniez u ginekologa, kruszynka na 3 mm, bije juz serduszko, jest umiejscowione w odpowiednim miejscu... nie wiadomo skad te plamienia, które dzisiaj tez sie powtorzyly :/. Dopoki nie ma sladow krwi mam sie nie martwic... Łatwo powiedziec... No nic wierze, ze wszystko bedzie ok!!! Ciesze sie Waszymi dobrymi nowinami Pozdrawiam serdecznie!!! |
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam na 21 Maja pierwsze dziecko
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi mdłości dzisiaj dołączyły, ale to raczej takie ciągłe ssanie w żołądku mimo,że zjem i przez to mnie muli.. gratuluje maluszka!!! Witam się z Wami ![]() Widzę,że zachaczyłyście temat porządków. Otóż to raczj ja jestem z tych co pilnują,aby mieszkanie w miare wyglądało Sprzątam, ale bez przesady,jakąś pedantką nie jestem![]() Nie raz nie chce mi się nic kompletnie robić i ogarniam tylko z grubsza,żeby jakoś wyglądało ![]() Dziewczyny czy Wy odrazu po zrobieniu testu poczułyście że jesteście w ciąży?? Bo wiecie do mnie to nie dociera jakoś jeszcze wogóle,wczoraj zapędziłam się z porządkami i dopiero ciągnięcie w pachwinach przypomniało mi o okruszku, wzięłam nospe i położyłam się. Tak w cudzysłowiu mówiąc " nie czuję tej ciąży". Mam nadzieję,że rozumiecie co próbuję przekazać ![]() Pisać laski pisać. Trzeba jakoś rozruszać nasz wątek
|
|
|
#428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a przed testem, przed terminem okresu jakoś już wiedziałam, że okres nie przyjdzie. w ciąży z Julą też tak miałam, że wiedziałam ![]() zastanawiałam się dzisiaj, czy nie zapisać się na poniedziałek do gina prywatnie bo z funduszu mam dopiero na 8.10. ale potem doszłam do wniosku, że nic to nie zmieni a wydam tylko 80 zł, które chętnie rozpuszczę na coś innego ![]() no i poszłam się dzisiaj wypisać z fitnessu bo absolutnie siły nie mam, żeby chodzić a kasy też szkoda... |
|
|
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze z tego co pamiętam to w poprzednich ciążach też TO czułam, a teraz nic Nie wiem coś ze mną nie tak?Nie wiem jak to opisać. Nie czuję się w ciąży, robię wszystko w domu jak do tej pory bo się "zapominam" Jedynie to ciągłe obrzydliwe ssanie w żołądku z głodu przypomina mi o moim okruszku
|
|
|
#430 |
|
Raczkowanie
|
no ja też w domu robię wszystko co do tej pory więc wiesz :P
jedynie jakoś za okna się zabrać nie mogę a przynajmniej u młodej w pokoju bym musiała umyć bo sobie kupiła jesienną naklejkę na okno a przecież na brudne przyklejać nie będę... |
|
|
|
#431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak tyle,że ja wczoraj robiłam to i to i to i wszystko naraz i się rozpędziłam, dopiero ból brzucha i pachwin mi przypomniał o maleństwie.Musiałam wziąść nospę i się położyć na chwile. Wiesz ja obie ciąże z synami miałam zagrożone, jedną ciąże straciłam. Więc teraz powinnam na siebie szczególnie uważać. Wbijam sobie do tego łba,że jestem w ciąży,że się udało, ale za cholere jeszcze tego nie czuję, ani psychicznie ani fizycznie. Ale żeby nie było wątpliwości kocham to maleństwo już od samego początku...
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
no to faktycznie uważaj na siebie
![]() nakup sobie książek to będziesz siedziała i czytała ja tak mam, że książki do mnie wrzeszczą 'czytaj mnie' i muszę czytać i wtedy mam wszystko gdzieś
|
|
|
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam neta i forum ![]() Teraz sobie poleżałam bo jestem w domu tylko z młodszym, ale właśnie koniec lenistwa nastał, Musze coś nie coś poogarniać bo czeka mnie spacer do Szkoły Starszaka.
|
|
|
#434 |
|
Raczkowanie
|
Jula w przedszkolu siedzi... ale jak jest w domu to fakt, z czytaniem trudniej... chyba, że się czymś mocno zajmie
|
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
Chcialam sie z Wami przywitac.W koncu sie zebralam bo podczytuje Was od dnia kiedy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy ale dla mnie to na tyle duzy szok ze musialam sie sama ze soba pozbierac.W ogole nie planowalam 2dziecka i masz babko placek...Wiem ze Wy wszystkie sie cieszycie a mnie poki co jest trudno.Moze jeszcze gdybym czula sie na tyle dobrze zeby isc do pracy lub na tyle dobrze.zeby wstac z lozka bez.problemu i automatycznych wymiotow byloby inaczej.Poki co jest mi ciezko:-( Ale czytajac Was poprawia mi sie humor wiec postanowilam sie ywitac i obiecuje ze postaram sie nie jeczec;-) Pisze z telefonu dlatego tak jednym ciagiem. TP mam na 10 maja.Na usg bylam 13go.Dzidzius mial wtedy 3mm i bijace serduszko. Gratuluje wszystkim szczesliwym przyszlym mamusiom i zazdroszcze braku objawow ciazy...Goffka jak zobaczylam Ciebie tutaj to sie zmobilizowalam odezwac
Gratuluje kochana i pieknej ciazy Ci zycze
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
hej jestem już po usg,serducho bije,wszystko ok
)) Fasolka ma 7tygodni![]() Lekarz kazał mi odstawić witaminy(prenatal na 1wszy trymestr) i czerpać witaminki z owoców/warzyw, i brać tylko kwas foliowy. Nie uważacie,że to dziwne? Też któraś miała odstawić witaminy? Pozdrawiam
|
|
|
|
#438 |
|
Zakorzenienie
|
Moj lekarz tez powiedzial ze nie potrzebuje zadnych dodatkowych witamin.I mam brac tylko kwas foliowy.Takze mysle ze.to nic dziwnego.
|
|
#439 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też nie biorę nic poza kwasem foliowym. mam robić co jakiś czas morfologię, raz na dwa miesiące badanie poziomu żelaza, magnezu, czegoś tam jeszcze
(mam gdzieś zapisane) i jakby było czegoś za mało to wtedy witaminki. do mnie też jakoś nie dociera, że jestem w ciąży. czuje oczywiście że mnie brzuch czasem pobolewa, że się troszkę powiększył, miałam już kilka usg robionych, ale nadal do końca tego nie pojmuje. pewnie stanie się to dopiero jak poczuje ruchy w brzuszku. tyle się staraliśmy o dziecko, że póki co nadal nie dowierzam
|
|
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
|
uff, to dobrze, że nie jestem jedyna
![]() ostatnio wszystkim się martwię
|
|
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tity ja to podziwiam moją mamę- 5 dzieci, jak ja się urodziłam to miała 9 latka, 3 letnią dziewczynkę, 11 miesięcznego chłopca i przyszliśmy na świat my bliźniaki i nie mam pojęcia jak ona dała radę nie mając nikogo do pomocy.Kalka gratulacje ![]() colourblue dlaczego bierzesz nospe? lekarz Ci pozwolił? Ja na początku czułam oj dużo rzeczy. Wzdęcia, bardzo bolące piersi, ból brzucha itd. A teraz nie mam praktycznie żadnych objawów, czasami jak wstaję to czuję piersi jakbym tam kamienie miała, czasami zaboli w dole brzucha ale ogólnie czuję się już BARDZO dobrze. Dziś idę do lekarza na 16 to się dowiem jak tam kruszynka się miewa. candace Witaj i pisz jak najczęściej, zawsze możesz się wygadać a my postaramy się Cię wspierać, w końcu wszystkie jesteśmy w tej samej sytuacji ![]() axella ja miałam odwrotnie, kazał mi odstawić kwas foliowy i brać witaminy (w których też jest kf). Nigdy nie słyszałam żeby lekarz zamieniał witaminy na kwas foliowy. Ja w sumie też chyba nie do końca sobie zdaję sprawę że jestem w ciąży. Jakoś to do mnie nie dochodzi, mimo że bardzo chcieliśmy mieć już dzidzię. Myślę że uświadomię to sobie dopiero jak zobaczę brzuszek. Zawsze jak robiłam dla TŻta wątróbkę na obiad to aż mnie mdliło od tego zapachu bo ja wątróbki nie cierpię, a dziś robię i nic. Dziwne. Wkurzyłam się wczoraj. Jakoś we wtorek dzwoniła do mnie dr czy wracam do pracy. Powiedziałam jej że nie wiem bo wizytę mam w piątek ale że na 99% nie wracam. Ona na to żebym się nie przejmowała pracą bo zdrowie najważniejsze, że sobie poradzą beze mnie, mam leżeć w domu i odpoczywać. A wczoraj się dowiaduję że po naszej rozmowie zrobiła dziewczyną awanturę (a cóż one winne ) jak w ogóle śmiałam iść na zwolnienie i co ja sobie wyobrażam. Nie czaję kobiety, jak można być tak fałszywym.
|
|
|
|
|
#442 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wiesz ja każdą ciąże miałam zagrożoną i wtedy kazali mi brać, jedno dziecko straciłam w 3 miesiącu...Więc teraz jak baardzo mi dokucza brzuch i krzyż takim bólem jak na okres to wezme 1 tabletke. Wczoraj wzięłam tylko 1 sztukę. Dzisiaj wcale chociaż dalej mi tam na dole dokucza dziwny ból i rozpieranie. Ale nie biore narazie. Brałam magnez ale mi się skończył a miałam pod ręką nospe. A co nie można jej zażywać w ciąży??? Pytam bo rodziłam 2 razy i w każdej ciąży gin zapisywała mi nospe na bóle brzucha...
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
candace1 nie martw się wszystko będzie dobrze. Pomyśl sobie, że masz parszywe objawy ale to znaczy ze jest duzo hormonków które utrzymują w zdrowiu ciąże.
Ja też ciąży nie planowałam i byłam trochę w szoku, w sumie dalej jestem. Mężuś chyba jeszcze większym, ale z drugiej strony się cieszymy. Pewnie bardziej poczuje pozytywy z ciąży jak zacznie coś się w środku ruszać bo jak na razie to jest mi gorąco, cycki mnie bolą i chce mi się żygać. A i ostatnio zmniejszyłam picie herbaty do minimum, nawet do zera (wcześniej piłam 4-8 kubków dziennie). Oraz ograniczyłam owoce jak jabłka i banany - jem tylko śliwki w małych ilościach, nektarynki oraz grejfruty. Zamiast tego zaczęłam pić wodę z cytryną i muszę stwierdzić ze mnie tak nie wzdyma. Może skutkuje? |
|
|
|
#444 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Byłam dziś u mojej gin, powiedziałam jej o bólach brzucha, stwerdziła, że lekkie są normalne we wczesnej ciązy, natomiast te silne juz nie. Zrobiła USG - wszystko ok, nic się nie odkleja, groszek ma 13 mm, serduszko bije mu 146 razy na minutę. Wynik bety z wtorku - ponad 43 tysiące. Zamieniła mi duphaston na luteinę dopochwową, dała skierowanie na podstawowe badania i kazala przyjść za 2 tyg. Ponieważ już dawno zapisałam się do innego gin, poszłam dziś również do Niego. Stwierdził tyłozgięcie macicy, dał skierowanie na badania podstwowe i Usg które mam zrobić za miesiąc. Tymczasem przepisał duphaston i następna wizyta 2 listopada. Narazie zamierzam wykupić luteinę, może po niej będę lepiej się czuła niż po dupku. Czy mogę mieć 2 lekarzy na NFZ? Bo nie wiem narazie na którego się zdecydować....
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
colourblue nie wiem w sumie lekarzem nie jestem, ale pamiętam jak moja koleżanka w ciąży wzięła nospe na własną rękę to ją lekarz zrąbał, z tym że to było jakieś 4 lata temu no i ona była wtedy w 7 czy 8 miesiącu ciąży, więc może dlatego.
marchewka mi z owoców najbardziej "wchodzi" winogrono, po śliwkach mam straszne wzdęcia. Herbaty kupiłam owocowe ale jakoś mi nie smakują. Najbardziej mi smakuje teraz zwykła czarna z miodem i cytryną, chociaż wcześniej zykłej herbaty nie piłam (zawsze zielona lub czerwona). Znalazłam fajne filmiki, jest ich dużo ale wkleję kilka: http://www.youtube.com/watch?v=_Z6R3...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=KqzeZ...feature=relmfu http://www.youtube.com/watch?v=W7dcF...feature=relmfu http://www.youtube.com/watch?v=n6kKc...feature=relmfu |
|
|
|
#446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mi lekarze kazali brać jak miałam silne skurcze w 4-5 tc.Co do poczucia bycia w ciąży to do mnie nadal nie dociera a jutro zaczynam 3 msc ![]() Wynalazek a dlaczego bierzesz luteinę/duphaston? Miałaś jakieś plamienia czy tylko przez te bóle dostałaś? |
|
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już sama nie wiem z tą nospą. Przejdę się później do apteki jednak po ten Magnez ![]() Odrazu po drodzę zakupie jakieś owoce, tyle,że na nic nie mam ochoty:/ Jabłek nie lubię...ogólnie owoce bardzo rzadko jem. Muszę to zmienić. Może banany i winogron
|
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
Nospa jest jak najbardziej ok.W pierwszej ciazy bralam i byla zalecana przez lekarza gdy czulam ze ciagnie mnie w podbrzuszu.Teraz tez mam powiedziane ze moge brac nospe ale poki co nie czuje potrzeby. Nie zazdroszcze tego duphastonu.Bralam go podczas pierwszej ciazy.Co do lekarzy to chyba mozna miec dwoch.W niczym to nie przeszkadza.Ja chodze prywatnie ale tez mam zamiar isc na konsultacje do innego lekarza...Dziekuje za mile przyjecie
|
|
#449 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam pakiet medyczny, ale że żaden lekarz mi nie podszedł to ciążę prowadzi mi gin prywatnie a z pakietu robię badania za friko
![]() Najważniejsze to mieć zufanie do lekarza. Jeden z lekarzy u których byłam powiedział, że powinno się chodzić do jednego, bo prawda jest taka, że każdy lekarz ma inne zdanie na pewne tematy i niepotrzebnie się kobiety martwią jak słyszą inne opinie. Też jestem tego zdania. Moim zdaniem konsultacje u różnych lekarzy są wskazane kiedy coś niedobrego się dzieje.Ale wiadomo, ze każdy robi jak uważa ![]() Do prowadzenia ciąży wybrałam lekarza, który pracuje w szpitalu, w którym chce rodzić, jest skrupulatny, tłumaczy wszystko, zleca badania i mogę w każdej chwili do niego zadzwonić
|
|
|
|
#450 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Duphaston zaczęłam brać 3 tyg temu, miałam bardzo silny ból w dole brzucha promieniujący do ud. Pani dr stwierdziła ostatnio, ze jak wynik bety wyjdzie w normie, to mi go odstawi, ale w niedziele znów miałam taki ból, więc na wszelki wypadek dostałam luteinę dopochwową, pomimo, że Pani dr nic niepokojącego nie widziała na usg. Natomist ten drugi gin, który dzis mi przepisał duphaston, to chyba tak profilaktycznie, bo usg ma mi zrobić dopiero za miesiąc, ale zaznaczył, ze jeśli bedzie wszystko ok to nie bedziemy go brać całą ciążę. Ja również na początku nie czułam się "w ciąży", ale odkąd mam mega wzdęcia i mdłości czuję się baaardzo w ciąży
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:26.

Nie wiem coś ze mną nie tak?

) jak w ogóle śmiałam iść na zwolnienie i co ja sobie wyobrażam. Nie czaję kobiety, jak można być tak fałszywym.