|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
tez bym chciała drugiego bobasa najlepiej dziewczynkę
ale mamy kawalerkę i nie wiem jak byśmy sie pomieścili w 4 w jednym pokoju :/
|
|
|
|
#1442 | |||
|
Rozeznanie
|
mniahaha
chyba zmienię, bo sama się nie poznaję w tekście po tym a wrzuciłam swojego pikusińskiego gdyż zrobił bardzo profesjonalnego facepalma.Cytat:
![]() u nas dynia nie przeszła. ogólnie warzywa niet, chyba że - odkrycie sprzed 3 dni, z cielęcinką. tak więc zupki jarzynowe i dyniowe zjadł pan kot. ze smakiem. ![]() Cytat:
Cytat:
ale to jak już znajdę pracę i uporamy się ze zdrowiem Lenki. myslę, że za parę ładnych lat to będzie, może 5-7.
|
|||
|
|
|
#1443 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Kombinuje co kupić mężowi z okazji imienin, bo o urodzinach w czerwcu zapomnialam i nie mam pomyslu![]() Cytat:
![]() ![]() A dla Wikuni gratulacje Cytat:
Ale polecam Ci na wzmocnienie wlosow-witapil z biotyną, ja łykam codziennie i wydaje mi sie ze stan moich wlosow sie poprawil. Kiedys ta biotyne polecil mi fryzjer. Cytat:
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-09-28 o 13:07 |
|||
|
|
|
#1444 |
|
Zakorzenienie
|
Pisze z pamięci póki co: gosiu,współczuje nocki. cotton,to się przynajmniej nic nie marnuje jak dajesz kotu to co dziecku nie smakuje. desiu88,gratuluje 5 miesiecy i życze smacznego.I super,że ma lej smakują obiady ![]() cdn bo dziecie wyjca załącza. |
|
|
|
#1445 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. W gondoli jeszcze kocyk czasami jak jest mega zimno/wietrzyscie. Do spacerowki chce kupic spiworek niedlugo zeby sobie oszczedzic zakladania mnostwa warstw. I sie zastanawiam nad spiworkiem do fotelika samochodowego, Ania pewnie jeszcze pare miesiecy (zime) w nim przejezdzi, to moze spiworek lepszy niz ciagle ubieranie/rozbieranie
|
|
|
|
|
#1446 |
|
Zakorzenienie
|
Dziecie śpi,moge poczytać
Brzydka pogoda i kisimy się w domu A ja ![]() Ja również drugie dziecko dziewczynke,ale zobaczymy pożyjemy czy nam się uda.No tak w kawalerce z dwójką to tak nie bardzo. |
|
|
|
#1447 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamuski ... Nasza nocka to kolejna z serii masakra, znowu pobudka o czwartej na dobre, ryk i wyjec, nie szlo jej uspokoic... Dobrze ze maz ja wzial to dospalam godzinke....
Desiu grstuluje pieciu mcy
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#1448 |
|
Zakorzenienie
|
Emi,Tobie również współczuje nocki
I po spaniu,obudził się pospał pare minut
|
|
|
|
#1449 |
|
Gang Iren
|
Ja nie ubieram zbyt grubo,bo jeszcze jezdziemy w gondoli,a ona dobrze oslania.Eryk ma spodnie dzinsowe lub grubsze dresowe,body z dlugim rekawem,bluzke cienka z dlugim i grubsza bluze lub cienka kurtke,skarpetki grubsze i na nogach grubszy koc,do pasa go przykrywam,bo inaczej juz mu bylo goraco.Ma na glowie kaptur,bez czapki.
|
#1450 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1451 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Oskar spał dziś od 10-12 i teraz znów śpi od 14.10 A ja mam czas zrobić obiad i wiele innych rzeczy
|
||
|
|
|
#1452 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My sobie specjalnie prezentow nie kupujemy, ostatnio na nasza 10 rocznice bycia razem dostalam 10 dlugich roz, a ja tz kupilam slodycze bo lubi ![]() Moim zdaniem liczy sie pamiec, a i zamowilismy sobie zarelko zeby nie gotowac. Bylo fajnie. No chyba w sumie, ze wiem ze cos tam by potrzebowali to wtedy mu kupie, ale na sile prezentow nie lubie kupowac bo bez sensu Cytat:
Oj smakuja, nie bylo jeszcze czegos co jej nie smakuje ![]() Widac ze jak cos nowego to chwile sie zastanawia, ale potem otwiera slicznie buzke! Ciekawe jak dzisiaj kroliczek przejdzie ![]() Cytat:
Emigra zal ni Was, bo i Ty i Julka sie meczycie przez takie sytuacje. A nie masz pomyslu czym te placze moga byc spowodowane? Jedzenie, zeby czy cos? Cytat:
|
|
#1453 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To super,że smakuje jej i nie wybrzyda.Nie to co mój,wczoraj dawałam risotto,to oczywiście memlał i miał nieraz odruchy,to mu podziabałam widelcem by miał mniejsze kawałki i też jakoś niezbyt chętnie.Niewiem,chyba mu nie smakowało,ale odechciewa mi mu dawać słoiczkowe żarcie jak on tak nie chętnie je A jak mu daje biszkopta,to gryzie i przecież ma kawałki w buzi i memla.Pewnie z powodzeniem królika przełknie ![]() Koci odkurzacz ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
![]() Ładnie śpi,znów się powtórze nie to co mój pare minut i teraz zrzędzi ![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- U nas jak jest chłodno,to ubieram młodego w body z długim rękawem,spodnie jeansowe,bluze,skarpetki oczywiście i koc. |
|||
|
|
|
#1454 |
|
Zakorzenienie
|
Czas na obiadek
Mam nadzieje,że zje.
Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-09-28 o 16:17 |
|
|
|
#1455 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry Dziewczyny
![]() Emigra i Gosia wspolczuje nocek..nie doczytalam jak nocka u Karloci, nadrobie wieczorem, bo goscie i Hania marudna wiec czasu brak, ale Tz zajmuje sie goscmi (zabral ich na zwiedzanko i obiad aby w domu nie bylo zamieszania i za duzo zmywania) a Hania zlitowala sie nad matka i zasnela w ciagu minuty w hustawce, nie chce aby w niej spala, ale przy cycku w lozku nie chciala (bo na noc tak zasypia), wiec ja wlozylam do hustawki i dzieki temu moge ugotowac caly gar zupy i owsianke na sniadania dla siebie. Emigra pytalas jak wekuje, a mianowicie swiezo ugotowana zupe, sos, owsianke albo Hani ziemniaczek, marchewke lub jabluszko wlewam do sloika wyparzonego i mocno zakrecam (zakretka musi byc ''sprawna'' a nie poobijana) i odwracam do gory nogami, czekam az wystygnie i do lodowki i przez 2-3 dni a moze i wiecej- nie wiem- takie jedzonko jest dobre...a mi oszczedza to czas nastepnego dnia. jak dobrze ze Tz do poniedzialku w domu, bo trojka gosci to nie tak hop siup, jak sie okazalo jeden nie je czerwonego miesa (nie wiem dlaczego ludzie uwazaja ze kurczak jest lepszy od wolowiny...niepojete to dla mnie...kurczak kupny to same hormony...a wolowina przynajmniej ma duzo zelaza...no ale to moje zdanie), druga ciumka w talerzu jak sroczka i nie wiadomo co tam jej naprawde pasuje (wiec robi sobie jedzenie bo ja nie mam cierpliwosci), trzeci - moj tato pali fajki ...oczywiscie na dworze i z dala od okien mu nakazalam ...i dzieki Bogu a raczej dyrektorowi ze moga spac w oddzielnym domu bo nie znieslabym cale szczescie ze Hania ich wszystkich lubi i sie smieje i zaczepia ...w nocy miala faze od 3 do 4 na pogaduszki...chyba stwierdzila ze goscie przyjechali to szkoda czasu na spanie dzis pierwsza drzemka w wozku ale tylko 40min, bo Tz wszedl do pokoju i sie obudzila, teraz ma druga drzemke juz 1,5h.Desia WSZYSTKIEGO NAJLPESZEGO VIKUNI Z OKAZJI 5 MIESIECY!!!! |
|
|
|
#1456 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swoja droga biedny maly kroliczek ![]() Cytat:
Ale masz tam wesolo ![]() Duzo cierpliwosci zycze! A takie sloiczki jak dluga zachowuja swiezosc w lodowce? Bo wydaje mi sie to dosc latwy sposob ![]() Znaczy akurat na miare moich skromnych umiejetnosci!
|
|
#1457 | ||
|
Zadomowienie
|
Desia
Dzieweczki współczuję ciężkich nocek. U nas nocka w porządku. Hania dospała do 3 w łóżeczku, a potem do 6 z nami w łóżku. Po przebudzeniu o 6 bawiła się grzecznie a rodzice dosypiali ![]() Do południa poszłam z Hanią (w nosidle) do przedszkola złożyć wniosek o urlop wypoczynkowy i wychowawczy, potem spacerowałyśmy trochę, bo Hania zasnęła Cytat:
Cytat:
Hanki chyba wszystkie są bardzo towarzyskie i kontaktowe A co do planów na kolejne dzieci, to u nas pierwszy miał być Tomek - jest Hania, ale Mąż już się uśmiecha o Tomka....ale to dopiero gdzieś na wiosnę możemy zacząć się starać |
||
|
|
|
#1458 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzięki za polecenie tego preparatu. Zakupię sobię Cytat:
![]() Cytat:
Jadę teraz z rodzinką do szwagrów, także do jutra dziewczynki
|
|
#1459 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wcześniej prałam Ewelinkowe ubranka w Arielu i nic nie było więc naprawdę cięzko mi coś powiedzieć. Korzystałam z niemieckiego Ariela i jakość nieporównywalna. Cytat:
![]() Teraz z męzem mamy wolne, może uda się sprawdzić. Tylko będę musiała z jednej strony zabezpieczyć łóżko aby się nie skulnęła na podłogę ![]() Mówicie, że świeże owoce. Tylko wysypkę miała przed owocami. A ze skórką jeść nie daję (skórka może stanąć na żołądku, dlatego małe dzieci powinny jeść obrane owoce i warzywa). Tamtą nektarynkę ze zdjęcia próbowała lizać, ale jej obrałam połowę (połowę zostawiłam, aby miała za co trzymać). Nie zauważyłam aby coś się nasiliło. Póki co nie będę podawała nic nowego z obiadków. Myślałam, że może mięso - ale też pierwsze krostki pojawiły się przed podaniem tej nowości. No nic, będę obserwowała jak sytuacja się ma. Na razie niczym nie smaruję i jest tak samo jak było. Raz są, raz nie ma. Wszyscy próbują mi wmówić, że pewnie coś ją gryzie. Ale że jak? Że cały czas biega jej po skórze i gryzie? Chyba, że ja jem coś, co może powodować te krostki (orzechy, czekolada?) ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ---------- Cytat:
Ale osobiście wolę mrozić jeśli można (musu, konfitur nie zamrożę, ale dobre weki mogą stać i kilka lat)
|
|
#1460 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1461 | |
|
Rozeznanie
|
tak, wybitna kocia sztuka. wszystkie klamki mamy w domu pozamieniane na gałki, bo się bestia we wczesnym kocięctwie nauczyła drzwi otwierać. i uwielbia wodę...
kilka fotek dla fanek futer ![]() <a tak potajemnie, to marzy mi się taki Ivorek >Cytat:
ja dopiero niedawno odważyłam się prać Lenkowe w arielu, a i tak jako pranie wstępne, bo mi lovela marchewki nie chciała usunąć. pranie właściwe już dziecięcym, a obecnie dosypuję trochę ariela do głónego i przyzwyczajam. kurczę, to ja sobie nie wyobrażam jakości niemieckiego Ariela, skoro jak dla mnie polski i tak bije na głowę inne. i wychodzi taniej! udało mi się przekonać do niego rodzinę, a mama i babcia i tak sypią po szklankę proszku na 1 pranie mnie wystarcza ilość jak i kuleczka lodów. tak więc, gdy w biedronce jest promocja 4,8kg za 37zł, to mam zapas na 6-8 miesięcy.i nie używam już żadnych odkamieniaczy, odplamiaczy,zmiękczaczy. a robocze ciuchy męża piorę z makrowym aro ![]() uczulenie może iść od czekolady, orzeszków ale też podejrzliwym okiem patrzyłabym na truskawki, jajka (żółtka), rybki (szczególnie tuńczyk nie smakował Lenie w mleku) oraz najczęściej POMIDORY. i to mówię ja, stary alergik
|
|
|
|
|
#1462 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
ja dopiero usiadłam cały dzień spędziłam w kuchni tz mi duzo pomógł bo zajmował się dziećmi. Anulka ładnie przespała nockę tzn obudziła się ale tz ją nakarmił i uśpił już dawno tak dobrze nie spałam
|
|
|
|
#1463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
warto, naprawdę (nie robię reklamy )Nie pomyślałam o pomidorach, zjadam je w duzej ilości, i choć wczesniej nie było z tym problemu, to jednak mogłam trafić jakiś czas temu na jakieś bardziej pryskane (wczesniej miałam pomidory od ciotki, bez pryskania i nawozów). Jajka, ryby są ok... może coś u teściowej zjadłam... w sumie tak, leczo z oliwkami. Sprawdzałam po zdjęciach i pierwsze plamki wyszły dwa tygodnie po wizycie u teściowej (razem z drugim ząbkiem - mniej więcej). Pupę posmarowałam dziś Bephantenem. Nie zaszkodzi, może pomoże.
|
|
#1464 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a jak się spytałam co chce dostać to mi powiedział że numerek Cytat:
u nas to jest tak body z długim rękawem na to bluzeczka potem cienka kurtka, skarpetki spodnie zdarzają się ocieplane i cienka czapka czyli podobnie Gosia do Ciebie a i we wózku przykrywam ją kocem grubszym. Rajstop jeszcze nie zakładam bo co będzie nosić zimą ?---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#1465 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie chcę demonizować, ale to teoretycznie może być wszystko. Wiem, że celiakia jakoś tak się ujawnia, brak tolerancji na zbożowe. Może być uczulenie na miętę (chyba najciekawsze z jakim się spotkałam - a mięta w znikomych ilości byłą w paście do zębów...) i choć brzmi to niemożliwie, zaryzykowałabym też z alergią na ... roztocza. Skoro atakuje głównie pupę i plecki, to znaczy że jest to kontaktowe, a największy alergen kontaktowy to sierść (nie podejrzewam,byś pozwalała futrzakowi spać w łóżeczku...) i roztocza właśnie. przetrzep materacyk, odkurz go, jest też bodajże spray mordujący roztocza, nowe prześcieradełko i obserwuj. ewentualnie - spróbuj przeprać pokrowiec materaca, o ile zdejmowalny. Ja mam tę wygodę, że nie muszę gotować, tylko włączam w pralce silver nano i z głowy. znalazłam ten spray: http://www.globol.pl/produkt,81,pl.htm Edytowane przez cottonpuma Czas edycji: 2012-09-28 o 21:22 |
|
|
|
|
#1466 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale Ona pomidorów nie dostała, ja się nimi zajadam. Cytat:
Prześcieradło mam świeże, nowe, bo kilka dni wstecz młoda się przejadła mlekiem z piersi i nadmiar z niej wyleciał ![]() Zaczęło się od pamiętnych trzech krosteczek na buzi. One zniknęły, pojawiła się kaszka na pupie, ona zniknęła, pojawiły się pojedyncze krosteczki na plecach. Żywotność jednej to kilka godzin, znika, pojawia się nowa. Też piorę z funkcją silver nano Pokrowiec wypiorę jak kupię nowy, co by na zapas mieć ![]() Tak teraz myślę, czy sprawcą zamieszania nie jest mój zapęd do czekolady Zamienię ją na cukierki najwyżej i tyle (w sensie kakao). Pomidorów dobrych i tak już nie ma, więc mi nie żal
|
|
#1467 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przynajmniej ja obchodzę w Wigilię, choć uważam, że wiek to nie wstyd, i za młoda jestem na świętowanie imienin ![]() Z zanikaniem alergenu bywa różnie. Ciężko mi powiedzieć jak to z roztoczami. Na bank po usunięciu bezpośredniego alergenu objawy powinny się osłabić, ale niekoniecznie ustąpić. Z roztoczami jest ten problem,że paskudy nie uczulają samym jestestwem, lecz swoimi odchodami, a tego już gorzej się pozbyć. Wiem od alergologa, że w mieszkaniu, przez które przebiegł (!) kot alergen może unosić się do 3 lat, mimo nie wiadomo jakiego sprzątania. A zmiana prześcieradełka niekoniecznie pomoże, bo przecież Ewela nie leży goło na materacu, są do tego prześcieradełka, jest śpioszek... skoro przez to ją może teoretycznie uczulić, to nie napalałabym się na nie wiadomo jakie poprawy. Czekolada też podejrzana, ale teraz jak o tym myślę, to pokarmowe powinny odbić się na drogach pokarmowych, Czy to niefajna kupa, czy wysypka/obrzęk w okolicy ust. Co mogę dorywczo poradzić. Jako stary kichacz, polecam zdjąć pokrowiec (chyba,m że kokosowy materac, to ok) i przeprasować dziada. Usmażysz robale. Potem odkurzasz/wytrzepujesz. Oczywiście najlepiej uprać, ale jak się nie ma co się lubi... świeże/przeprasowane prześcieradełko i codzień nowe śpiochy. A czekoladkę zamień na białą
|
|
|
|
|
#1468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ania ma imieniny 3 dni przede mną a Antek urodziny dzień po moich imieninach
|
|
|
|
|
#1469 | ||
|
Zakorzenienie
|
Karino i jak zjadł obiadek??
Cytat:
![]() Cytat:
to imię jakie wybraliśmy.a mam może i głupie pytanie :P ale nie wiem - jak się wekuje słoiki?? to jest to samo co pasteryzacja?? i zamierzacie wekować jedzonko dla dzieci??
|
||
|
|
|
#1470 | |
|
Zakorzenienie
|
Materacyk mam z kokosem, ale ochraniacz zdejmowany. Kupię w sklepie drugi a ten wypiorę. Jutro przeprasuję, prześcieradełko jeszcze raz wyprasuję, wytrzepię.
Jeśli byłaby "uczulona" na sierść, to zapewne każdego psa a nie tylko jednego (w dywanie, na którym często buszuje znalazłam kłaki psa szwagierki). Ale objawy byłyby inne, chocby częste kichanie, a nie krostki. Kupki robi ładne (o ile kupa może byc ładna Zobaczę co powie moja lekarka na szczepieniu. Poproszę aby dokładnie obejrzała dziecko bo jest chyba najdokładniejsza ze wszystkich w przychodni. Dokładnie ogląda buźkę, gardło, zagląda w uszy i do nosa. Zawsze. Nie lubię jak przy świetle dziennym lekarz rzuci okiem i stwierdzi, że przecież tu nic nie ma. ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
![]() Jak mam nadmiar jakiegoś obiadku to pakuję w pojemniki po dwie porcje i zamrażam.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.

ale mamy kawalerkę i nie wiem jak byśmy sie pomieścili w 4 w jednym pokoju :/

chyba zmienię, bo sama się nie poznaję w tekście po tym
a wrzuciłam swojego pikusińskiego gdyż zrobił bardzo profesjonalnego facepalma.

A ja 

chyba, że Ewelinka jest aż tak delikatna... w ramach eksperymentu może spróbuj wyprać w proszku biały jeleń (można kupić jednorazową saszetkę na próbę, ja widziałam w schleckerze) lub startym na tarce szarym mydle. I nie płucz w płynach, tylko w samej wodzie. Tak zalecała mi położna na sam początek. Mydła trzeć mi się nie chciało, ale proszek spisał się świetnie.
mnie wystarcza ilość jak i kuleczka lodów. tak więc, gdy w biedronce jest promocja 4,8kg za 37zł, to mam zapas na 6-8 miesięcy.i nie używam już żadnych odkamieniaczy, odplamiaczy,zmiękczaczy.