Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-28, 11:55   #1441
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012

tez bym chciała drugiego bobasa najlepiej dziewczynkę ale mamy kawalerkę i nie wiem jak byśmy sie pomieścili w 4 w jednym pokoju :/
Stary 2012-09-28, 12:07   #1442
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
Cotton nie poznaje cie przez nowy avatar
mniahaha chyba zmienię, bo sama się nie poznaję w tekście po tym a wrzuciłam swojego pikusińskiego gdyż zrobił bardzo profesjonalnego facepalma.

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
A nie macie sofy, zeby maz choc na jedna noc sie wyniosl z lozka i wtedy moglabys sprawdzic czy Ewelinka tej bliskosci potrzebuje?
A ja pomyslalam o jeszcze jednej rzeczy, jak Ewelinka skubnie mielonego czy cos tam innego z Twojego talerza, to moze to jest powodem wysypki?

A pisalyscie widzialam o dyni w sloiczkach, zapach faktycznie zabojczy, ale Viki wcinala az milo
Pomysł genialny, popieram!
dla Viki
u nas dynia nie przeszła. ogólnie warzywa niet, chyba że - odkrycie sprzed 3 dni, z cielęcinką. tak więc zupki jarzynowe i dyniowe zjadł pan kot. ze smakiem.

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
A tak swoją droga mam pytanko jak ubieracie dzieci gdy np. jest temp 10 stopni??
Zależy czy wychodzę rano czy później. Jak rano-to na cebulkę a na wszystko polarkowy pajac. Jeżeli później, to ubieram lżej plus puchaty kombinezonik z kubusiem puchatkiem.

Cytat:
tez bym chciała drugiego bobasa najlepiej dziewczynkę ale mamy kawalerkę i nie wiem jak byśmy sie pomieścili w 4 w jednym pokoju :/
a ja bym chciała synka jeszcze ale to jak już znajdę pracę i uporamy się ze zdrowiem Lenki. myslę, że za parę ładnych lat to będzie, może 5-7.
Stary 2012-09-28, 13:05   #1443
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hej

Kombinuje co kupić mężowi z okazji imienin, bo o urodzinach w czerwcu zapomnialam i nie mam pomyslu

Cytat:
Witam!
Dlugo mnie nie bylo, weny brak, czasu brak . Viki bardzo absorbujaca, zabeczki sobie rosna no I vikuncia tez!
Dzisiaj konczymy 5 m-cy
Z tej okazji bedzie kroliczek na obiadek

A pisalyscie widzialam o dyni w sloiczkach, zapach faktycznie zabojczy, ale Viki wcinala az milo

I dziekuje dziewczynom, ktore o mnie pamietaly
fajnie ze sie odezwalas
A dla Wikuni gratulacje
Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
Dziś się umówiłam do lekarza. Chce sobie zrobić badania ogólnie morfologię, tarczyce itp. sprawdzę czy przez tą moją diete nie mam jakiś niedoborów czy coś, poza tym te włosy lecące garściami ( wiem, ze to normalne po porodzie, ale ja zaraz będę łysa...już mam mocno przerzedzone) no i spadek wagi mimo ogromnych ilości jedzenia jakie pochłaniam...
Co do wlosow, to raczej normalne, niestety wylecą te co musza, czyli te co nie wylecialy w okresie ciazy i te ktore normalnie wylatują.
Ale polecam Ci na wzmocnienie wlosow-witapil z biotyną, ja łykam codziennie i wydaje mi sie ze stan moich wlosow sie poprawil. Kiedys ta biotyne polecil mi fryzjer.
Cytat:

A tak swoją droga mam pytanko jak ubieracie dzieci gdy np. jest temp 10 stopni??
Dół-rajtuzki, skarpety, ciepłe spodenki. Góra-body z długim rękawem, bluza welurowa lub polarowa i kurteczka. Czapka i chustka pod szyjke.Dodatkowo koc.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Edytowane przez Aguśkaa83
Czas edycji: 2012-09-28 o 13:07
Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 13:21   #1444
Karinio
Zakorzenienie

Pisze z pamięci póki co:
gosiu,współczuje nocki.
cotton,to się przynajmniej nic nie marnuje jak dajesz kotu to co dziecku nie smakuje.
desiu88,gratuluje 5 miesiecy i życze smacznego.I super,że ma lej smakują obiady

cdn bo dziecie wyjca załącza.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 13:37   #1445
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
U mni temp w okolicy 10 stopni jest bardzo czesto wiec od urodzenia mam zawsze taki kombinezon z misia (bez podszewki, jedna warstwa misia/polarku). I koniecznie za zamek, bo leniwa mama nie lubi miliona zatrzaskow .
W gondoli jeszcze kocyk czasami jak jest mega zimno/wietrzyscie. Do spacerowki chce kupic spiworek niedlugo zeby sobie oszczedzic zakladania mnostwa warstw.
I sie zastanawiam nad spiworkiem do fotelika samochodowego, Ania pewnie jeszcze pare miesiecy (zime) w nim przejezdzi, to moze spiworek lepszy niz ciagle ubieranie/rozbieranie
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 14:09   #1446
Karinio
Zakorzenienie

Dziecie śpi,moge poczytać Brzydka pogoda i kisimy się w domu A ja

Cytat:
Ja również drugie dziecko dziewczynke,ale zobaczymy pożyjemy czy nam się uda.No tak w kawalerce z dwójką to tak nie bardzo.
Stary 2012-09-28, 14:18   #1447
emigra
Zakorzenienie

Hej mamuski ... Nasza nocka to kolejna z serii masakra, znowu pobudka o czwartej na dobre, ryk i wyjec, nie szlo jej uspokoic... Dobrze ze maz ja wzial to dospalam godzinke....

Desiu grstuluje pieciu mcy
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 14:22   #1448
Karinio
Zakorzenienie

Emi,Tobie również współczuje nocki

I po spaniu,obudził się pospał pare minut
Stary 2012-09-28, 14:28   #1449
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Ja nie ubieram zbyt grubo,bo jeszcze jezdziemy w gondoli,a ona dobrze oslania.Eryk ma spodnie dzinsowe lub grubsze dresowe,body z dlugim rekawem,bluzke cienka z dlugim i grubsza bluze lub cienka kurtke,skarpetki grubsze i na nogach grubszy koc,do pasa go przykrywam,bo inaczej juz mu bylo goraco.Ma na glowie kaptur,bez czapki.
Stary 2012-09-28, 14:30   #1450
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
:
cotton,to się przynajmniej nic nie marnuje jak dajesz kotu to co dziecku nie smakuje.
kotu magicznie smakuje wszystko co dla niego przewidziane nie jest. Arbuz, jabłko, kukurydza, bób. Kaszki dokańcza po Lenie namiętnie, no, malinową niechętnie. I kocha ziemniaki, szczególnie surowe obierki. Nie daję mu, ale kradnie. I okazuje się, że chodzi na obiady do sąsiadów, a ja się potem dziwię, że karkówką pachnie nieraz.
Stary 2012-09-28, 14:37   #1451
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
też liczę że za drugim strzałem będzie dziewczynka :P nawet mamy juz imię

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Hej mamuski ... Nasza nocka to kolejna z serii masakra, znowu pobudka o czwartej na dobre, ryk i wyjec, nie szlo jej uspokoic... Dobrze ze maz ja wzial to dospalam godzinke....

Współczuję nocki

Oskar spał dziś od 10-12 i teraz znów śpi od 14.10
A ja mam czas zrobić obiad i wiele innych rzeczy
Stary 2012-09-28, 14:39   #1452
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Hej

Kombinuje co kupić mężowi z okazji imienin, bo o urodzinach w czerwcu zapomnialam i nie mam pomyslu

fajnie ze sie odezwalas
A dla Wikuni gratulacje

Co do wlosow, to raczej normalne, niestety wylecą te co musza, czyli te co nie wylecialy w okresie ciazy i te ktore normalnie wylatują.
Ale polecam Ci na wzmocnienie wlosow-witapil z biotyną, ja łykam codziennie i wydaje mi sie ze stan moich wlosow sie poprawil. Kiedys ta biotyne polecil mi fryzjer.

Dół-rajtuzki, skarpety, ciepłe spodenki. Góra-body z długim rękawem, bluza welurowa lub polarowa i kurteczka. Czapka i chustka pod szyjke.Dodatkowo koc.
Dziekujemy!
My sobie specjalnie prezentow nie kupujemy, ostatnio na nasza 10 rocznice bycia razem dostalam 10 dlugich roz, a ja tz kupilam slodycze bo lubi
Moim zdaniem liczy sie pamiec, a i zamowilismy sobie zarelko zeby nie gotowac. Bylo fajnie.
No chyba w sumie, ze wiem ze cos tam by potrzebowali to wtedy mu kupie, ale na sile prezentow nie lubie kupowac bo bez sensu
Cytat:

Pisze z pamięci póki co:
gosiu,współczuje nocki.
desiu88,gratuluje 5 miesiecy i życze smacznego.I super,że ma lej smakują obiady

cdn bo dziecie wyjca załącza.
Dziekujemy!
Oj smakuja, nie bylo jeszcze czegos co jej nie smakuje
Widac ze jak cos nowego to chwile sie zastanawia, ale potem otwiera slicznie buzke!
Ciekawe jak dzisiaj kroliczek przejdzie

Cytat:

Dziekuje!
Emigra zal ni Was, bo i Ty i Julka sie meczycie przez takie sytuacje.
A nie masz pomyslu czym te placze moga byc spowodowane? Jedzenie, zeby czy cos?
Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
kotu magicznie smakuje wszystko co dla niego przewidziane nie jest. Arbuz, jabłko, kukurydza, bób. Kaszki dokańcza po Lenie namiętnie, no, malinową niechętnie. I kocha ziemniaki, szczególnie surowe obierki. Nie daję mu, ale kradnie. I okazuje się, że chodzi na obiady do sąsiadów, a ja się potem dziwię, że karkówką pachnie nieraz.
Oj to kotek ma apetyt

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 14:58   #1453
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekujemy!
Oj smakuja, nie bylo jeszcze czegos co jej nie smakuje
Widac ze jak cos nowego to chwile sie zastanawia, ale potem otwiera slicznie buzke!
Ciekawe jak dzisiaj kroliczek przejdzie
Oj to kotek ma apetyt
Prosze To super,że smakuje jej i nie wybrzyda.Nie to co mój,wczoraj dawałam risotto,to oczywiście memlał i miał nieraz odruchy,to mu podziabałam widelcem by miał mniejsze kawałki i też jakoś niezbyt chętnie.Niewiem,chyba mu nie smakowało,ale odechciewa mi mu dawać słoiczkowe żarcie jak on tak nie chętnie je Chyba,że zaczne robić sama ale czasu mi niekiedy brak. A jak mu daje biszkopta,to gryzie i przecież ma kawałki w buzi i memla.
Pewnie z powodzeniem królika przełknie
Koci odkurzacz

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Cytat:
My też
Ładnie śpi,znów się powtórze nie to co mój pare minut i teraz zrzędzi

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Cytat:
No ładny z niego gagatek i nieźle wciąga

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

U nas jak jest chłodno,to ubieram młodego w body z długim rękawem,spodnie jeansowe,bluze,skarpetki oczywiście i koc.
Stary 2012-09-28, 15:24   #1454
Karinio
Zakorzenienie

Czas na obiadek Mam nadzieje,że zje.

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2012-09-28 o 16:17
Stary 2012-09-28, 15:32   #1455
MoniaHan
Wtajemniczenie

Dzien dobry Dziewczyny

Emigra i Gosia wspolczuje nocek..nie doczytalam jak nocka u Karloci, nadrobie wieczorem, bo goscie i Hania marudna wiec czasu brak, ale Tz zajmuje sie goscmi (zabral ich na zwiedzanko i obiad aby w domu nie bylo zamieszania i za duzo zmywania) a Hania zlitowala sie nad matka i zasnela w ciagu minuty w hustawce, nie chce aby w niej spala, ale przy cycku w lozku nie chciala (bo na noc tak zasypia), wiec ja wlozylam do hustawki i dzieki temu moge ugotowac caly gar zupy i owsianke na sniadania dla siebie. Emigra pytalas jak wekuje, a mianowicie swiezo ugotowana zupe, sos, owsianke albo Hani ziemniaczek, marchewke lub jabluszko wlewam do sloika wyparzonego i mocno zakrecam (zakretka musi byc ''sprawna'' a nie poobijana) i odwracam do gory nogami, czekam az wystygnie i do lodowki i przez 2-3 dni a moze i wiecej- nie wiem- takie jedzonko jest dobre...a mi oszczedza to czas nastepnego dnia.

jak dobrze ze Tz do poniedzialku w domu, bo trojka gosci to nie tak hop siup, jak sie okazalo jeden nie je czerwonego miesa (nie wiem dlaczego ludzie uwazaja ze kurczak jest lepszy od wolowiny...niepojete to dla mnie...kurczak kupny to same hormony...a wolowina przynajmniej ma duzo zelaza...no ale to moje zdanie), druga ciumka w talerzu jak sroczka i nie wiadomo co tam jej naprawde pasuje (wiec robi sobie jedzenie bo ja nie mam cierpliwosci), trzeci - moj tato pali fajki ...oczywiscie na dworze i z dala od okien mu nakazalam...i dzieki Bogu a raczej dyrektorowi ze moga spac w oddzielnym domu bo nie znieslabym cale szczescie ze Hania ich wszystkich lubi i sie smieje i zaczepia...w nocy miala faze od 3 do 4 na pogaduszki...chyba stwierdzila ze goscie przyjechali to szkoda czasu na spanie dzis pierwsza drzemka w wozku ale tylko 40min, bo Tz wszedl do pokoju i sie obudzila, teraz ma druga drzemke juz 1,5h.

Desia WSZYSTKIEGO NAJLPESZEGO VIKUNI Z OKAZJI 5 MIESIECY!!!!

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 15:59   #1456
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Prosze To super,że smakuje jej i nie wybrzyda.Nie to co mój,wczoraj dawałam risotto,to oczywiście memlał i miał nieraz odruchy,to mu podziabałam widelcem by miał mniejsze kawałki i też jakoś niezbyt chętnie.Niewiem,chyba mu nie smakowało,ale odechciewa mi mu dawać słoiczkowe żarcie jak on tak nie chętnie je Chyba,że zaczne robić sama ale czasu mi niekiedy brak. A jak mu daje biszkopta,to gryzie i przecież ma kawałki w buzi i memla.
Pewnie z powodzeniem królika przełknie
Koci odkurzacz

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

My też
Ładnie śpi,znów się powtórze nie to co mój pare minut i teraz zrzędzi

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

U nas jak jest chłodno,to ubieram młodego w body z długim rękawem,spodnie jeansowe,bluze,skarpetki oczywiście i koc.
No juz po kroliku, wszedl gladziutko
Swoja droga biedny maly kroliczek
Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
Dzien dobry Dziewczyny

Emigra i Gosia wspolczuje nocek..nie doczytalam jak nocka u Karloci, nadrobie wieczorem, bo goscie i Hania marudna wiec czasu brak, ale Tz zajmuje sie goscmi (zabral ich na zwiedzanko i obiad aby w domu nie bylo zamieszania i za duzo zmywania) a Hania zlitowala sie nad matka i zasnela w ciagu minuty w hustawce, nie chce aby w niej spala, ale przy cycku w lozku nie chciala (bo na noc tak zasypia), wiec ja wlozylam do hustawki i dzieki temu moge ugotowac caly gar zupy i owsianke na sniadania dla siebie. Emigra pytalas jak wekuje, a mianowicie swiezo ugotowana zupe, sos, owsianke albo Hani ziemniaczek, marchewke lub jabluszko wlewam do sloika wyparzonego i mocno zakrecam (zakretka musi byc ''sprawna'' a nie poobijana) i odwracam do gory nogami, czekam az wystygnie i do lodowki i przez 2-3 dni a moze i wiecej- nie wiem- takie jedzonko jest dobre...a mi oszczedza to czas nastepnego dnia.

jak dobrze ze Tz do poniedzialku w domu, bo trojka gosci to nie tak hop siup, jak sie okazalo jeden nie je czerwonego miesa (nie wiem dlaczego ludzie uwazaja ze kurczak jest lepszy od wolowiny...niepojete to dla mnie...kurczak kupny to same hormony...a wolowina przynajmniej ma duzo zelaza...no ale to moje zdanie), druga ciumka w talerzu jak sroczka i nie wiadomo co tam jej naprawde pasuje (wiec robi sobie jedzenie bo ja nie mam cierpliwosci), trzeci - moj tato pali fajki ...oczywiscie na dworze i z dala od okien mu nakazalam...i dzieki Bogu a raczej dyrektorowi ze moga spac w oddzielnym domu bo nie znieslabym cale szczescie ze Hania ich wszystkich lubi i sie smieje i zaczepia...w nocy miala faze od 3 do 4 na pogaduszki...chyba stwierdzila ze goscie przyjechali to szkoda czasu na spanie dzis pierwsza drzemka w wozku ale tylko 40min, bo Tz wszedl do pokoju i sie obudzila, teraz ma druga drzemke juz 1,5h.

Dziekujemy
Ale masz tam wesolo
Duzo cierpliwosci zycze!
A takie sloiczki jak dluga zachowuja swiezosc w lodowce? Bo wydaje mi sie to dosc latwy sposob
Znaczy akurat na miare moich skromnych umiejetnosci!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 16:13   #1457
gkatarzynka
Zadomowienie

Desia dla Was za 5 miesięcy

Dzieweczki współczuję ciężkich nocek. U nas nocka w porządku. Hania dospała do 3 w łóżeczku, a potem do 6 z nami w łóżku. Po przebudzeniu o 6 bawiła się grzecznie a rodzice dosypiali
Do południa poszłam z Hanią (w nosidle) do przedszkola złożyć wniosek o urlop wypoczynkowy i wychowawczy, potem spacerowałyśmy trochę, bo Hania zasnęła POtem pojechaliśmy z Marcinem i Hanią na zakupy do tesco i po tesco też w nosidle chodziła i trochę przysypiała więc teraz pospała tylko pół godzinki. Ale jest w takim rewelacyjnym humorze, że wybaczam Jej to Za chwilę planujemy kolejny spacerek zakupowy, bo w stokrotce jest promocja na słoiczki... a tak w ogóle to w tesco też są promoacje na dzieciowe jedzonko (ale w stokrotce taniej)
Cytat:
Hehe... podoba mi się ten kot

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
Dzien dobry Dziewczyny

Współczuję problemów z gośćmi Ale widzę, że i tak dzielnie to znosisz...
Hanki chyba wszystkie są bardzo towarzyskie i kontaktowe

A co do planów na kolejne dzieci, to u nas pierwszy miał być Tomek - jest Hania, ale Mąż już się uśmiecha o Tomka....ale to dopiero gdzieś na wiosnę możemy zacząć się starać
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 16:27   #1458
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
Hej

fajnie ze sie odezwalas
A dla Wikuni gratulacje

wiem, że właśnie normalne, ale kurcze aż tak? Jak byłam mała miałam łysienie plackowate i trochę się tego boję
Dzięki za polecenie tego preparatu. Zakupię sobię

Cytat:

Współczuję nocki

My też już mamy imię dla dziewczynki, ale na starania jeszcze sobie trochę poczekamy...muszę pracę znaleźć

Cytat:
No juz po kroliku, wszedl gladziutko
Swoja droga biedny maly kroliczek

Dziekujemy
Ale masz tam wesolo
Duzo cierpliwosci zycze!
A takie sloiczki jak dluga zachowuja swiezosc w lodowce? Bo wydaje mi sie to dosc latwy sposob
Znaczy akurat na miare moich skromnych umiejetnosci!
Moja teściowa tak wekuje konfitury i mus jabłkowy ale też inne rzeczy i są ważne nawet parę miesięcy! Nie wiem jak z potrawami w których jest mięso...

Jadę teraz z rodzinką do szwagrów, także do jutra dziewczynki
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 16:46   #1459
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Znam temat, mój mąż, kiedy kładzie się wykończony macha rękami przez sen.
Jelp i Lovela nie powinny robić problemów chyba, że Ewelinka jest aż tak delikatna... w ramach eksperymentu może spróbuj wyprać w proszku biały jeleń (można kupić jednorazową saszetkę na próbę, ja widziałam w schleckerze) lub startym na tarce szarym mydle. I nie płucz w płynach, tylko w samej wodzie. Tak zalecała mi położna na sam początek. Mydła trzeć mi się nie chciało, ale proszek spisał się świetnie.

Ja mam hydrokortyzon zawsze na stanie - strasznie mi się paskudzą mieszki włosowe po goleniu, ropieją, bolą. Tylko hk daje radę. Ale to jednak jest paskudztwo, zresztą jak każdy steryd...

Nie miałam jeszcze przyjemności korzystać z niemieckich, a też słyszałam,że są lepsze. Póki co ariel z babką w ciemnoróżowej sukience daje radę. bez odplamiacza i bez płynu zmiękczającego. a na persilu bardzo się zawiodłam, jeżeli jeszcze kiedyś kupię, to chyba tego nowego experta.

chętnie przetestuję, mam problem z marchewką na śliniakach...

oo,chyba widziałam w rossmanie.
Na pewno kupisz to mydełko w Carrefour, kilka złotych kosztuje (chyba 5?)
Wcześniej prałam Ewelinkowe ubranka w Arielu i nic nie było więc naprawdę cięzko mi coś powiedzieć.
Korzystałam z niemieckiego Ariela i jakość nieporównywalna.

Cytat:
A nie macie sofy, zeby maz choc na jedna noc sie wyniosl z lozka i wtedy moglabys sprawdzic czy Ewelinka tej bliskosci potrzebuje?
A ja pomyslalam o jeszcze jednej rzeczy, jak Ewelinka skubnie mielonego czy cos tam innego z Twojego talerza, to moze to jest powodem wysypki?
Tego jeść jej nie pozwalam. To, że go dotyka nie oznacza, że pozwalam jeść to, co ja. O nie!

Teraz z męzem mamy wolne, może uda się sprawdzić. Tylko będę musiała z jednej strony zabezpieczyć łóżko aby się nie skulnęła na podłogę

Mówicie, że świeże owoce. Tylko wysypkę miała przed owocami. A ze skórką jeść nie daję (skórka może stanąć na żołądku, dlatego małe dzieci powinny jeść obrane owoce i warzywa). Tamtą nektarynkę ze zdjęcia próbowała lizać, ale jej obrałam połowę (połowę zostawiłam, aby miała za co trzymać). Nie zauważyłam aby coś się nasiliło. Póki co nie będę podawała nic nowego z obiadków. Myślałam, że może mięso - ale też pierwsze krostki pojawiły się przed podaniem tej nowości.
No nic, będę obserwowała jak sytuacja się ma. Na razie niczym nie smaruję i jest tak samo jak było. Raz są, raz nie ma.

Wszyscy próbują mi wmówić, że pewnie coś ją gryzie. Ale że jak? Że cały czas biega jej po skórze i gryzie?

Chyba, że ja jem coś, co może powodować te krostki (orzechy, czekolada?)

---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
Moja teściowa tak wekuje konfitury i mus jabłkowy ale też inne rzeczy i są ważne nawet parę miesięcy! Nie wiem jak z potrawami w których jest mięso...
Mięso też może długo "stać" jak jest zawekowane.
Ale osobiście wolę mrozić jeśli można (musu, konfitur nie zamrożę, ale dobre weki mogą stać i kilka lat)

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 18:00   #1460
aaagga
Raczkowanie

Cytat:

współczuję ciężkich nocek, która to już z rzędu? bo jak czytałam o wczorajszej, to mi się żal was zrobiło

Cytat:
Cytat:

Współczuję nocki

Chyba mamy chłopców tak mają Też bym w przyszłości chciała ubierać córeczkę w różowe ciuszki, brokaty i kokardki. Już teraz widzę, że mój synek wybiera własne ścieżki, choć lubi siedzieć ze mną w łazience i patrzeć jak się czeszę i maluję. I myślę sobie wtedy: choć jeden facet docenia moje starania.

aaagga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 19:13   #1461
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
tak, wybitna kocia sztuka. wszystkie klamki mamy w domu pozamieniane na gałki, bo się bestia we wczesnym kocięctwie nauczyła drzwi otwierać. i uwielbia wodę...
kilka fotek dla fanek futer
<a tak potajemnie, to marzy mi się taki Ivorek>

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Na pewno kupisz to mydełko w Carrefour, kilka złotych kosztuje (chyba 5?)
Wcześniej prałam Ewelinkowe ubranka w Arielu i nic nie było więc naprawdę cięzko mi coś powiedzieć.
Korzystałam z niemieckiego Ariela i jakość nieporównywalna.

Wszyscy próbują mi wmówić, że pewnie coś ją gryzie. Ale że jak? Że cały czas biega jej po skórze i gryzie?

Chyba, że ja jem coś, co może powodować te krostki (orzechy, czekolada?)
o dzięki za info, carre mam bliżej niż ross.
ja dopiero niedawno odważyłam się prać Lenkowe w arielu, a i tak jako pranie wstępne, bo mi lovela marchewki nie chciała usunąć. pranie właściwe już dziecięcym, a obecnie dosypuję trochę ariela do głónego i przyzwyczajam. kurczę, to ja sobie nie wyobrażam jakości niemieckiego Ariela, skoro jak dla mnie polski i tak bije na głowę inne. i wychodzi taniej! udało mi się przekonać do niego rodzinę, a mama i babcia i tak sypią po szklankę proszku na 1 pranie mnie wystarcza ilość jak i kuleczka lodów. tak więc, gdy w biedronce jest promocja 4,8kg za 37zł, to mam zapas na 6-8 miesięcy.i nie używam już żadnych odkamieniaczy, odplamiaczy,zmiękczaczy.
a robocze ciuchy męża piorę z makrowym aro

uczulenie może iść od czekolady, orzeszków ale też podejrzliwym okiem patrzyłabym na truskawki, jajka (żółtka), rybki (szczególnie tuńczyk nie smakował Lenie w mleku) oraz najczęściej POMIDORY. i to mówię ja, stary alergik
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 019.jpg (18,1 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN2209.jpg (44,1 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN4260.jpg (49,8 KB, 16 załadowań)
Stary 2012-09-28, 20:33   #1462
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Hej

ja dopiero usiadłam cały dzień spędziłam w kuchni tz mi duzo pomógł bo zajmował się dziećmi. Anulka ładnie przespała nockę tzn obudziła się ale tz ją nakarmił i uśpił już dawno tak dobrze nie spałam

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 20:56   #1463
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
uczulenie może iść od czekolady, orzeszków ale też podejrzliwym okiem patrzyłabym na truskawki, jajka (żółtka), rybki (szczególnie tuńczyk nie smakował Lenie w mleku) oraz najczęściej POMIDORY. i to mówię ja, stary alergik
Ariel jest naprawdę świetny, sama jestem zadowolona z jakości jak i z wydajności. Stosunek cena-wydajność-jakość uzasadniona warto, naprawdę (nie robię reklamy )

Nie pomyślałam o pomidorach, zjadam je w duzej ilości, i choć wczesniej nie było z tym problemu, to jednak mogłam trafić jakiś czas temu na jakieś bardziej pryskane (wczesniej miałam pomidory od ciotki, bez pryskania i nawozów).
Jajka, ryby są ok... może coś u teściowej zjadłam... w sumie tak, leczo z oliwkami. Sprawdzałam po zdjęciach i pierwsze plamki wyszły dwa tygodnie po wizycie u teściowej (razem z drugim ząbkiem - mniej więcej).
Pupę posmarowałam dziś Bephantenem. Nie zaszkodzi, może pomoże.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-09-28, 21:12   #1464
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:

Dlugo mnie nie bylo, weny brak, czasu brak . Viki bardzo absorbujaca, zabeczki sobie rosna no I vikuncia tez!
Dzisiaj konczymy 5 m-cy
Z tej okazji bedzie kroliczek na obiadek

I dziekuje dziewczynom, ktore o mnie pamietaly
za 5 miesięcy

Cytat:
Hej

fajnie ze sie odezwalas
A dla Wikuni gratulacje

Mój ma dzisiaj imieniny i nic mu nie kupiłam ale jak znajdziemy coś czego on szuka od dawna to mu kupię a jak się spytałam co chce dostać to mi powiedział że numerek

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja nie ubieram zbyt grubo,bo jeszcze jezdziemy w gondoli,a ona dobrze oslania.Eryk ma spodnie dzinsowe lub grubsze dresowe,body z dlugim rekawem,bluzke cienka z dlugim i grubsza bluze lub cienka kurtke,skarpetki grubsze i na nogach grubszy koc,do pasa go przykrywam,bo inaczej juz mu bylo goraco.Ma na glowie kaptur,bez czapki.
Jak czytam w co ubieracie dzieciątka to nie wiem czy mojej Ani nie jest zimno u nas to jest tak body z długim rękawem na to bluzeczka potem cienka kurtka, skarpetki spodnie zdarzają się ocieplane i cienka czapka czyli podobnie Gosia do Ciebie a i we wózku przykrywam ją kocem grubszym. Rajstop jeszcze nie zakładam bo co będzie nosić zimą ?

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Ariel jest naprawdę świetny, sama jestem zadowolona z jakości jak i z wydajności. Stosunek cena-wydajność-jakość uzasadniona warto, naprawdę (nie robię reklamy )

Nie pomyślałam o pomidorach, zjadam je w duzej ilości, i choć wczesniej nie było z tym problemu, to jednak mogłam trafić jakiś czas temu na jakieś bardziej pryskane (wczesniej miałam pomidory od ciotki, bez pryskania i nawozów).
Jajka, ryby są ok... może coś u teściowej zjadłam... w sumie tak, leczo z oliwkami. Sprawdzałam po zdjęciach i pierwsze plamki wyszły dwa tygodnie po wizycie u teściowej (razem z drugim ząbkiem - mniej więcej).
Pomidory potrafią nieźle uczulić tak jak orzechy jabłka brzoskwinie kiwi banany pomarańcza

Stary 2012-09-28, 21:17   #1465
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
W takim razie ja bym obstawiała pomidory właśnie. Leczo bym raczej uniewinniła. Reakcja alergiczna wystąpiłaby raczej albo od razu, albo do 3 dni- u mnie to max.
Nie chcę demonizować, ale to teoretycznie może być wszystko. Wiem, że celiakia jakoś tak się ujawnia, brak tolerancji na zbożowe. Może być uczulenie na miętę (chyba najciekawsze z jakim się spotkałam - a mięta w znikomych ilości byłą w paście do zębów...) i choć brzmi to niemożliwie, zaryzykowałabym też z alergią na ... roztocza. Skoro atakuje głównie pupę i plecki, to znaczy że jest to kontaktowe, a największy alergen kontaktowy to sierść (nie podejrzewam,byś pozwalała futrzakowi spać w łóżeczku...) i roztocza właśnie.
przetrzep materacyk, odkurz go, jest też bodajże spray mordujący roztocza, nowe prześcieradełko i obserwuj. ewentualnie - spróbuj przeprać pokrowiec materaca, o ile zdejmowalny.
Ja mam tę wygodę, że nie muszę gotować, tylko włączam w pralce silver nano i z głowy.

znalazłam ten spray: http://www.globol.pl/produkt,81,pl.htm

Edytowane przez cottonpuma
Czas edycji: 2012-09-28 o 21:22
cottonpuma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-28, 21:27   #1466
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
Mój ma dzisiaj imieniny i nic mu nie kupiłam ale jak znajdziemy coś czego on szuka od dawna to mu kupię a jak się spytałam co chce dostać to mi powiedział że numerek

Pomidory potrafią nieźle uczulić tak jak orzechy jabłka brzoskwinie kiwi banany pomarańcza
Ewelina ma imieniny w dzień matki

Ale Ona pomidorów nie dostała, ja się nimi zajadam.

Cytat:
W takim razie ja bym obstawiała pomidory właśnie. Leczo bym raczej uniewinniła. Reakcja alergiczna wystąpiłaby raczej albo od razu, albo do 3 dni- u mnie to max.
Nie chcę demonizować, ale to teoretycznie może być wszystko. Wiem, że celiakia jakoś tak się ujawnia, brak tolerancji na zbożowe. Może być uczulenie na miętę (chyba najciekawsze z jakim się spotkałam - a mięta w znikomych ilości byłą w paście do zębów...) i choć brzmi to niemożliwie, zaryzykowałabym też z alergią na ... roztocza. Skoro atakuje głównie pupę i plecki, to znaczy że jest to kontaktowe, a największy alergen kontaktowy to sierść (nie podejrzewam,byś pozwalała futrzakowi spać w łóżeczku...) i roztocza właśnie.
przetrzep materacyk, odkurz go, jest też bodajże spray mordujący roztocza, nowe prześcieradełko i obserwuj. ewentualnie - spróbuj przeprać pokrowiec materaca, o ile zdejmowalny.
Ja mam tę wygodę, że nie muszę gotować, tylko włączam w pralce silver nano i z głowy.
jaki czas po usunięciu alergenu wysypka powinna zanikać?
Prześcieradło mam świeże, nowe, bo kilka dni wstecz młoda się przejadła mlekiem z piersi i nadmiar z niej wyleciał
Zaczęło się od pamiętnych trzech krosteczek na buzi. One zniknęły, pojawiła się kaszka na pupie, ona zniknęła, pojawiły się pojedyncze krosteczki na plecach. Żywotność jednej to kilka godzin, znika, pojawia się nowa.
Też piorę z funkcją silver nano Pokrowiec wypiorę jak kupię nowy, co by na zapas mieć

Tak teraz myślę, czy sprawcą zamieszania nie jest mój zapęd do czekolady Zamienię ją na cukierki najwyżej i tyle (w sensie kakao). Pomidorów dobrych i tak już nie ma, więc mi nie żal

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-09-28, 21:37   #1467
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:

Prześcieradło mam świeże, nowe, bo kilka dni wstecz młoda się przejadła mlekiem z piersi i nadmiar z niej wyleciał
Zaczęło się od pamiętnych trzech krosteczek na buzi. One zniknęły, pojawiła się kaszka na pupie, ona zniknęła, pojawiły się pojedyncze krosteczki na plecach. Żywotność jednej to kilka godzin, znika, pojawia się nowa.
Też piorę z funkcją silver nano Pokrowiec wypiorę jak kupię nowy, co by na zapas mieć

Tak teraz myślę, czy sprawcą zamieszania nie jest mój zapęd do czekolady Zamienię ją na cukierki najwyżej i tyle (w sensie kakao). Pomidorów dobrych i tak już nie ma, więc mi nie żal
...i w Wigilię przynajmniej ja obchodzę w Wigilię, choć uważam, że wiek to nie wstyd, i za młoda jestem na świętowanie imienin

Z zanikaniem alergenu bywa różnie. Ciężko mi powiedzieć jak to z roztoczami. Na bank po usunięciu bezpośredniego alergenu objawy powinny się osłabić, ale niekoniecznie ustąpić. Z roztoczami jest ten problem,że paskudy nie uczulają samym jestestwem, lecz swoimi odchodami, a tego już gorzej się pozbyć. Wiem od alergologa, że w mieszkaniu, przez które przebiegł (!) kot alergen może unosić się do 3 lat, mimo nie wiadomo jakiego sprzątania.
A zmiana prześcieradełka niekoniecznie pomoże, bo przecież Ewela nie leży goło na materacu, są do tego prześcieradełka, jest śpioszek... skoro przez to ją może teoretycznie uczulić, to nie napalałabym się na nie wiadomo jakie poprawy.

Czekolada też podejrzana, ale teraz jak o tym myślę, to pokarmowe powinny odbić się na drogach pokarmowych, Czy to niefajna kupa, czy wysypka/obrzęk w okolicy ust.

Co mogę dorywczo poradzić. Jako stary kichacz, polecam zdjąć pokrowiec (chyba,m że kokosowy materac, to ok) i przeprasować dziada. Usmażysz robale. Potem odkurzasz/wytrzepujesz. Oczywiście najlepiej uprać, ale jak się nie ma co się lubi... świeże/przeprasowane prześcieradełko i codzień nowe śpiochy.

A czekoladkę zamień na białą
Stary 2012-09-28, 21:42   #1468
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:

Wiem że to Ty się pomidorów najadłaś a nie Ewelinka Ania ma imieniny 3 dni przede mną a Antek urodziny dzień po moich imieninach

Stary 2012-09-28, 21:46   #1469
Nikii89
Zakorzenienie

Karino i jak zjadł obiadek??

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Desia dla Was za 5 miesięcy

Dzieweczki współczuję ciężkich nocek. U nas nocka w porządku. Hania dospała do 3 w łóżeczku, a potem do 6 z nami w łóżku. Po przebudzeniu o 6 bawiła się grzecznie a rodzice dosypiali
Do południa poszłam z Hanią (w nosidle) do przedszkola złożyć wniosek o urlop wypoczynkowy i wychowawczy, potem spacerowałyśmy trochę, bo Hania zasnęła POtem pojechaliśmy z Marcinem i Hanią na zakupy do tesco i po tesco też w nosidle chodziła i trochę przysypiała więc teraz pospała tylko pół godzinki. Ale jest w takim rewelacyjnym humorze, że wybaczam Jej to Za chwilę planujemy kolejny spacerek zakupowy, bo w stokrotce jest promocja na słoiczki... a tak w ogóle to w tesco też są promoacje na dzieciowe jedzonko (ale w stokrotce taniej)

Współczuję problemów z gośćmi Ale widzę, że i tak dzielnie to znosisz...
Hanki chyba wszystkie są bardzo towarzyskie i kontaktowe

A co do planów na kolejne dzieci, to u nas pierwszy miał być Tomek - jest Hania, ale Mąż już się uśmiecha o Tomka....ale to dopiero gdzieś na wiosnę możemy zacząć się starać
widzę dużo z Nas ma już wybrane imiona

Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
współczuję ciężkich nocek, która to już z rzędu? bo jak czytałam o wczorajszej, to mi się żal was zrobiło

Chyba mamy chłopców tak mają Też bym w przyszłości chciała ubierać córeczkę w różowe ciuszki, brokaty i kokardki. Już teraz widzę, że mój synek wybiera własne ścieżki, choć lubi siedzieć ze mną w łazience i patrzeć jak się czeszę i maluję. I myślę sobie wtedy: choć jeden facet docenia moje starania.
Ja jak byłam w ciąży to z TŻ obstawialiśmy córeczkę jako jedyni bo wszyscy mówili że chłopak. No ale jest Oskar choć miała być Maja to imię jakie wybraliśmy.

a mam może i głupie pytanie :P ale nie wiem - jak się wekuje słoiki?? to jest to samo co pasteryzacja?? i zamierzacie wekować jedzonko dla dzieci??
Stary 2012-09-28, 21:52   #1470
karolca
Zakorzenienie

Materacyk mam z kokosem, ale ochraniacz zdejmowany. Kupię w sklepie drugi a ten wypiorę. Jutro przeprasuję, prześcieradełko jeszcze raz wyprasuję, wytrzepię.
Jeśli byłaby "uczulona" na sierść, to zapewne każdego psa a nie tylko jednego (w dywanie, na którym często buszuje znalazłam kłaki psa szwagierki). Ale objawy byłyby inne, chocby częste kichanie, a nie krostki.
Kupki robi ładne (o ile kupa może byc ładna ), w okolicy ust wysypki ani obrzeku nie ma.
Zobaczę co powie moja lekarka na szczepieniu. Poproszę aby dokładnie obejrzała dziecko bo jest chyba najdokładniejsza ze wszystkich w przychodni. Dokładnie ogląda buźkę, gardło, zagląda w uszy i do nosa. Zawsze. Nie lubię jak przy świetle dziennym lekarz rzuci okiem i stwierdzi, że przecież tu nic nie ma.

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
a mam może i głupie pytanie :P ale nie wiem - jak się wekuje słoiki?? to jest to samo co pasteryzacja?? i zamierzacie wekować jedzonko dla dzieci??
Tak, to samo
Jak mam nadmiar jakiegoś obiadku to pakuję w pojemniki po dwie porcje i zamrażam.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości