Lista weselnych kiczów - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-27, 07:57   #1411
shonyen
Zakorzenienie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
No, dlatego w życiu bym tam ślubu nie chciała po tym co odwalił ostatnio Wchodzę do kościoła, widzę go i myśle "będą kłopoty" no i były No ale PM też nie spodziewała się jego na ślubie bo z innym załatwiali.
Danusia, po Jankowicach sobie jeżdżą
dajesz na szaro pikantne szczegóły tak, ten proboszcz i jego 'mądrości' to kicz
ja nie mam w planach ślubu kościelnego, ale i bez tego mam z nim na pieńku
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 09:18   #1412
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Jest osobny wątek o sprawach religijnych związanych ze ślubem

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 13:50   #1413
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dla mnie to dziwne, że chcecie rozgrzeszenia skoro swojego grzechu nie żałujecie/planujecie zataić/nie zamierzacie sie poprawić... Nie na tym polega spowiedź.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 14:31   #1414
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Dla mnie to dziwne, że chcecie rozgrzeszenia skoro swojego grzechu nie żałujecie/planujecie zataić/nie zamierzacie sie poprawić... Nie na tym polega spowiedź.
Tutaj właśnie widać, ze wiele zasad KK nadaje się do jakichś zmian. Czytałam kiedyś o spowiedzi ogólnej - wierni przychodzą do koscioła tak jak na mszę, w myślach wypowiadają Bogu swoje grzechy, a ksiądz w imieniu Boga ich rozgrzesza. To, że nie rozumiem sakrametu spowiedzi przy konfesjonale (powtarzam, nie ustanowił go Chrystus tylko biskupi!) nie oznacza, że nie wierzę w Boga. Chciałabym wziąć ślub kościelny, jestem dość religijną osobą i tak chcę wychować dzieci, ale moim zdaniem spowiedź u kapłana to nie jest to o co chodziło Bogu. Ja wolę w ciszy i skupieniu się pomodlić, wyznać swoje grzechy Bogu bez żadnych pośredników. EOT

♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019

karolinaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 14:35   #1415
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez karolinaaa92 Pokaż wiadomość
Tutaj właśnie widać, ze wiele zasad KK nadaje się do jakichś zmian. Czytałam kiedyś o spowiedzi ogólnej - wierni przychodzą do koscioła tak jak na mszę, w myślach wypowiadają Bogu swoje grzechy, a ksiądz w imieniu Boga ich rozgrzesza. To, że nie rozumiem sakrametu spowiedzi przy konfesjonale (powtarzam, nie ustanowił go Chrystus tylko biskupi!) nie oznacza, że nie wierzę w Boga. Chciałabym wziąć ślub kościelny, jestem dość religijną osobą i tak chcę wychować dzieci, ale moim zdaniem spowiedź u kapłana to nie jest to o co chodziło Bogu. Ja wolę w ciszy i skupieniu się pomodlić, wyznać swoje grzechy Bogu bez żadnych pośredników. EOT
Ja też wierzę w Boga, ale nie zgadzam się z zasadami Kościoła, dlatego nie chodzę do spowiedzi. Forma spowiedzi nie mat u żadnego znaczenia, bo co to zmieni, że spowiadasz się w spowiedzi powszechnej, mieszkasz z chłopakiem, mówisz, że obiecujesz poprawę a tego nie robisz? Rozgrzeszenie to nie jest coś co się dostaje z automatu, muszą zajść pewne warunki, niezależnie od tego jaka jest to spowiedź.

Stary 2012-09-27, 14:50   #1416
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Tu jest wątek o sprawach spowiedzi, ślubu kościelnego itd.
-------> https://wizaz.pl/forum/showthread.php...9#post35 100209

- George Elliot

Edytowane przez ewuszkaaa
Czas edycji: 2012-09-27 o 15:07 Powód: poprawa linku
Stary 2012-09-27, 14:56   #1417
iceflower
Przyjaciółka KWC

ewuszko chill out

A w temacie wątku - widziałam przekiczowatą karocę na poprzedniej stronie - w sam raz dla kopciuszka w doademia i białych kozaczkach.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 15:00   #1418
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
ewuszko chill out

A w temacie wątku - widziałam przekiczowatą karocę na poprzedniej stronie - w sam raz dla kopciuszka w doademia i białych kozaczkach.
I'm chilled ale to już było i się znudziło

Karoca, powiedziałabym "wypaśna"

- George Elliot
Stary 2012-09-27, 15:00   #1419
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Tu jest wątek o sprawach spowiedzi, ślubu kościelnego itd.
-------> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=62733
Nie dziala.

Wg mnie przedmałżeński seks z miłości nie jest grzechem i nigdy bym się z tego nie spowiadała, bo nie żałuję tego, a poza tym nikogo tym nie krzywdzę.
EOT

♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019

karolinaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 15:02   #1420
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
ewuszko chill out

No jest troszkę kiczowata, ale urocza. Według mnie. A kopciuszek mógłby być w sukience-księżniczce i pantofelkach oraz bez diademu

Stary 2012-09-27, 15:04   #1421
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinaaa92 Pokaż wiadomość
Nie dziala.
Bu. Może teraz...
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post35100209

- George Elliot
Stary 2012-09-27, 15:38   #1422
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Dokładnie.
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 20:21   #1423
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś była spowiedź powszechna i tak powinno byc
Stary 2012-09-28, 16:20   #1424
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Kiedyś była spowiedź powszechna i tak powinno byc
Ok, myślę, że to bez różnicy. Chodzi o to co się dzieje w sumieniu, w Tobie, a nie to, czy komuś o tym mówisz i czy on na ten temat wyraża swoje zdanie. EOT

Stary 2012-09-29, 21:23   #1425
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, myślę, że to bez różnicy. Chodzi o to co się dzieje w sumieniu, w Tobie, a nie to, czy komuś o tym mówisz i czy on na ten temat wyraża swoje zdanie. EOT
Powszechna byłaby bardziej szczera. A ja już nie pamiętam kiedy u spowiedzi byłam Koleżanka spowiadała się ze współżycia to ksiądz ją wyzwał od ladacznic aż grupa ludzi obok słyszała Kto mu daje prawo strzelać takie teksty?
Stary 2012-09-29, 21:57   #1426
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Powszechna byłaby bardziej szczera. A ja już nie pamiętam kiedy u spowiedzi byłam Koleżanka spowiadała się ze współżycia to ksiądz ją wyzwał od ladacznic aż grupa ludzi obok słyszała Kto mu daje prawo strzelać takie teksty?
Nie ma "bardziej" albo "mniej" szczerej spowiedzi. Spowiedź musi być po prostu szczera, inaczej jest nieważna.
Nikt mu nie daje, ale różni są księża. Dlatego jak bym szła do spowiedzi z takim grzechem to dowiedziałabym się, który ksiądz ze mną o tym przede wszystkim POROZMAWIA, niekoniecznie od razu rozgrzeszy. Bo często też wierni nie rozumieją o co w tym wszystkim chodzi i oczekują czegoś, czego im ksiądz dać nie może.

Stary 2012-09-29, 22:24   #1427
Fiks
Raczkowanie

Cytat:
A jednak żeby wziąć ślub kościelny/konkordatowy to właśnie "ktoś" musi cię rozgrzeszyć. I ten "ktoś" może do sprawy podejść bardzo różnie. Sama wyspowiadałam się ze wszystkiego co mi ciążyło, na pytanie czy "zachowałam czystość" odpowiedziałam "nie". Dobrze, że ksiądz nie zapytał czy żałuję, bo musiałabym również powiedzieć "nie". Czy w związku z tym powinnam nie brać ślubu kościelnego, mimo iż w Boga w pewnej formie wierzę? Czy jeśli ktoś jest religijny to znaczy, że nie może używać antykoncepcji? Czy to znaczy, że jeśli nie ma środków na utrzymani tego co ma, ma rodzić dzieci bez kontroli? W mojej głowie po prostu nie da się zgodzić z absolutnie wszystkim.
Fiks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-29, 22:38   #1428
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Fiks Pokaż wiadomość
A jednak żeby wziąć ślub kościelny/konkordatowy to właśnie "ktoś" musi cię rozgrzeszyć. I ten "ktoś" może do sprawy podejść bardzo różnie. Sama wyspowiadałam się ze wszystkiego co mi ciążyło, na pytanie czy "zachowałam czystość" odpowiedziałam "nie". Dobrze, że ksiądz nie zapytał czy żałuję, bo musiałabym również powiedzieć "nie". Czy w związku z tym powinnam nie brać ślubu kościelnego, mimo iż w Boga w pewnej formie wierzę? Czy jeśli ktoś jest religijny to znaczy, że nie może używać antykoncepcji? Czy to znaczy, że jeśli nie ma środków na utrzymani tego co ma, ma rodzić dzieci bez kontroli? W mojej głowie po prostu nie da się zgodzić z absolutnie wszystkim.
Chcesz szczerych odpowiedzi?
1. nie powinnaś
2. tak, właśnie to znaczy
3. nie, jest NPR
Teraz to już naprawdę EOT Nie odpisuję w tym temacie, chyba, że ktoś założy oddzielny wątek. W sumie temat wałkowany na wizażu milion razy...

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2012-09-29 o 22:41
Stary 2012-09-29, 22:53   #1429
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Sama wyspowiadałam się ze wszystkiego co mi ciążyło, na pytanie czy "zachowałam czystość" odpowiedziałam "nie". Dobrze, że ksiądz nie zapytał czy żałuję, bo musiałabym również powiedzieć "nie".
Czyli spowiedź była nieważna.

Cytat:
Czy w związku z tym powinnam nie brać ślubu kościelnego, mimo iż w Boga w pewnej formie wierzę? Czy jeśli ktoś jest religijny to znaczy, że nie może używać antykoncepcji? Czy to znaczy, że jeśli nie ma środków na utrzymani tego co ma, ma rodzić dzieci bez kontroli? W mojej głowie po prostu nie da się zgodzić z absolutnie wszystkim.
Dlaczego uważasz, że „religijny” i „katolicki”/„kościelny” to synonimy? To, że ktoś jest religijny i wierzy „W Boga w pewnej formie” nie znaczy, że musi być katolikiem. Nie musi. Może znaleźć sobie inne wyznanie, które pasuje do jego przekonań, bądź też może pozostać osobą bezwyznaniową.
Stary 2012-09-29, 23:11   #1430
Fiks
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dlaczego uważasz, że „religijny” i „katolicki”/„kościelny” to synonimy? To, że ktoś jest religijny i wierzy „W Boga w pewnej formie” nie znaczy, że musi być katolikiem. Nie musi. Może znaleźć sobie inne wyznanie, które pasuje do jego przekonań, bądź też może pozostać osobą bezwyznaniową.

Bycie religijnym i wierzącym to dwie różne sprawy. Żadna z religii nie odpowiada mi swoim nieomylnym podejściem i szczegółowością wyznaczonych przez ludzi zasad. A każda religia przywłaszcza je sobie dość szczegółowo. Alternatywa więc jest taka: jakiś duchowy obrządek lub urząd. Wybrałam coś, co uważałam za bardziej tradycyjne i jednak duchowe w tym czy innym wydaniu.

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Cytat:
Chcesz szczerych odpowiedzi?
1. nie powinnaś
2. tak, właśnie to znaczy
3. nie, jest NPR
Teraz to już naprawdę EOT Nie odpisuję w tym temacie, chyba, że ktoś założy oddzielny wątek. W sumie temat wałkowany na wizażu milion razy...
Naprawdę z całym szacunkiem, ale nie jesteś dla mnie wyznacznikiem "powinności". To były pytania do przemyślenia dla każdego dla siebie, może powinnam była to zaznaczyć. Powodzenia w wychowywaniu gromadki dzieci jeśli zdecydujesz się na ślub lub już jesteś zamężna. Całkiem szczerze. Ja się po prostu nie porwę.

Edytowane przez Fiks
Czas edycji: 2012-09-29 o 23:16
Stary 2012-09-29, 23:22   #1431
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Bycie religijnym i wierzącym to dwie różne sprawy.
To prawda

Cytat:
Wybrałam coś, co uważałam za bardziej tradycyjne i jednak duchowe w tym czy innym wydaniu.
Ale jednocześnie wybrałaś wyznanie, z którym się w pełni nie zgadzasz i zgodnie z którego wytycznymi nie chcesz żyć. Efekt jest taki, że nie żyjesz zgodnie z zasadami „własnego” kościoła, chodzisz do nieważnej spowiedzi itd..
Nie za bardzo wiem, jaki to ma sens, skoro Kościół Katolicki ewidentnie Ci nie pasuje

PS Faktycznie lepiej tę rozmowę prowadzić dalej we właściwym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=175492
Stary 2012-09-29, 23:23   #1432
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Naprawdę z całym szacunkiem, ale nie jesteś dla mnie wyznacznikiem "powinności". To były pytania do przemyślenia dla każdego dla siebie, może powinnam była to zaznaczyć. Powodzenia w wychowywaniu gromadki dzieci jeśli zdecydujesz się na ślub lub już jesteś zamężna. Całkiem szczerze. Ja się po prostu nie porwę.
Pogadaj np. z wizażanką madaną, zapytaj jak się ma jej "gromadka" dzieci. Widać, że nie masz pojęcia na temat NPR a ślub kościelny masz. To mnie naprawdę dziwi.
A tak z ciekawości: kto jest dla Ciebie wyznacznikiem "powinności"?

Stary 2012-09-29, 23:30   #1433
Fiks
Raczkowanie

Cytat:
To prawda

Ale jednocześnie wybrałaś wyznanie, z którym się w pełni nie zgadzasz i zgodnie z którego wytycznymi nie chcesz żyć. Efekt jest taki, że nie żyjesz zgodnie z zasadami „własnego” kościoła, chodzisz do nieważnej spowiedzi itd..
Nie za bardzo wiem, jaki to ma sens, skoro Kościół Katolicki ewidentnie Ci nie pasuje

PS Faktycznie lepiej tę rozmowę prowadzić dalej we właściwym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=175492

Nie orientuję się jak przenieść wątek, może ktoś bardziej gramotny pomoże. Wybrałam takie wyznanie, bo jest mi ono najbardziej znane jednak i najblizsze. Poza tym skoro żadna z religii mi nie odpowiada jako całość, nie ma większego znaczenia, którą wybiorę. Więc jeśli ceremonia miała być personalna, to wybór padł w tym właśnie kierunku. A żyć staram się według swojego sumienia, które poniekąd pokrywa się z wartościami katolickimi ale nie w pełnym wymiarze. Owszem, nie krzywdź, miej do siebie szacunek, ale to nie równa się z "nie współżyj przed ślubem".
Stary 2012-09-29, 23:34   #1434
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Nie orientuję się jak przenieść wątek, może ktoś bardziej gramotny pomoże. Wybrałam takie wyznanie, bo jest mi ono najbardziej znane jednak i najblizsze. Poza tym skoro żadna z religii mi nie odpowiada jako całość, nie ma większego znaczenia, którą wybiorę. Więc jeśli ceremonia miała być personalna, to wybór padł w tym właśnie kierunku. A żyć staram się według swojego sumienia, które poniekąd pokrywa się z wartościami katolickimi ale nie w pełnym wymiarze. Owszem, nie krzywdź, miej do siebie szacunek, ale to nie równa się z "nie współżyj przed ślubem".
Wystarczy, że sama tam zaczniesz pisać.

Dzieci też ochrzcisz bo tak fajnie a mimo zasad KK nie będziesz ich wych. w tej religii? To jest fałsz i zakłamanie. Ja żyję bez konkretnej religii i tak mi dobrze, nie szuka na siłę jakiejś i nie pcham się do sakramentów bo taka tradycja czy cuś skoro z KK nie do końca się zgadzam.

Edytowane przez Mother Hedgehog
Czas edycji: 2012-09-29 o 23:36
Stary 2012-09-29, 23:43   #1435
Fiks
Raczkowanie

Cytat:
Pogadaj np. z wizażanką madaną, zapytaj jak się ma jej "gromadka" dzieci. Widać, że nie masz pojęcia na temat NPR a ślub kościelny masz. To mnie naprawdę dziwi.
A tak z ciekawości: kto jest dla Ciebie wyznacznikiem "powinności"?
Rozumiem, że przez NPR masz na myśli "naturalne planowanie rodziny". Metodę znam i będę z niej korzystać ponieważ tak akurat poukładały mi się losy, nie uważam jej jednak za tak skutneczną jak inne dostępne formy antykoncepcji.

Nie mam też nic przeciwko rozmowie z inną wizażanką, jednak każdy organizm jest inny i jej historia nie musi być moją potencjalną historią.

Pytanie o powinność jest dość złożone, ale generalnie obraca się wokół odpowiedzialności za drugą osobę, szacunku do siebie i innych.

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość
Wystarczy, że sama tam zaczniesz pisać.

Dzieci też ochrzcisz bo tak fajnie a mimo zasad KK nie będziesz ich wych. w tej religii? To jest fałsz i zakłamanie. Ja żyję bez konkretnej religii i tak mi dobrze, nie szuka na siłę jakiejś i nie pcham się do sakramentów bo taka tradycja czy cuś skoro z KK nie do końca się zgadzam.
Dzieci ochrzczę z innego względu, którego nie będę tu poruszać, ponieważ to chyba zły wątek i ponieważ panie by tu na mnie psy wieszały.

Cieszę się, że ty się nie pchasz, i że tobie nie jest to porzebne. Mi widocznie pewien duchowy obrządek był potrzebny. Być może nie tylko mi.
Stary 2012-09-29, 23:45   #1436
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie orientuję się jak przenieść wątek, może ktoś bardziej gramotny pomoże.
Należy po prostu zacząć pisać w innym wątku. Przenosić i łączyć wątki może tylko moderator.

Odpisałam już w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=175492
Stary 2012-09-29, 23:49   #1437
Fiks
Raczkowanie

Cytat:
Należy po prostu zacząć pisać w innym wątku. Przenosić i łączyć wątki może tylko moderator.

Odpisałam już w tym wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=175492
Ok dzięki Chatul
Stary 2012-09-30, 00:08   #1438
mary_poppins
sissy that walk

Moje top 10:
1. Ozdoby na klatkach schodowych.
2. "Orszak ślubny" nawalający klaksonami w drodze przez miasto. (jeśli macie to w planach drogie PM-ki, to powiedzcie zmotoryzowanym znajomym i rodzinie, że naprawdę nie interesuje mnie, że bierzecie ślub... )
3. Pierwszy taniec w stylu "najpierw się pokołyszemy do jakiejś ckliwej ballady, a potem udamy, że płyta się zacięła i zatańczymy pseudo śmieszny taniec-połamaniec, który najpewniej zaskoczy wszystkich gości". (bo wcale nie robi tak co druga para młoda)
4. "Cudownych rodziców mam"
5. Ogólne wesele z wielkomiejskim zadęciem, na którym ciocia Jadzia z Pcimia Dolnego może wybierać obiad między byczymi jądrami z mango, a oczami wieloryba w galarecie, słuchając przy tym kwartetu smyczkowego (przy czym najczęściej para młoda również wiedzie życie przeciętnego Kowalskiego i na co dzień w muzyce klasycznej ani oczach na talerzu nie lubuje)
6. Okołoweselny kicz: wieczory kawalerskie i panieńskie, na których główną rolę grają cycki/penisy i które traktowane są jak "koniec wolności" i "ostatnia szansa, żeby się zabawić". (zawsze się zastanawiam, co ci ludzie robili będąc w związku )
7. Średnio smaczne zabawy oczepinowe oscylujące wokół seksu i nachalne wyciąganie do nich wyraźnie niechętnych gości.
8. Niebieska podwiązka u panny młodej (ktoś wie, po co to w ogóle jest, skoro w 99% przypadków służy tylko do tego, żeby pan młody mógł ją ściągnąć zębami na sesji plenerowej?).
9. Pokazowe wyprowadzanie panny młodej z domu rodziców mimo, że para młoda mieszka ze sobą od X lat
10. WSTĘP DO NOCY POŚLUBNEJ NA WESELNYM DVD!

Chyba jestem wredna

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2012-09-30 o 00:10
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-30, 00:11   #1439
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
8. Niebieska podwiązka u panny młodej (ktoś wie, po co to w ogóle jest, skoro w 99% przypadków służy tylko do tego, żeby pan młody mógł ją ściągnąć zębami na sesji plenerowej?).
Są różne zabobony, wg jednego z nich panna młoda powinna mieć coś niebieskiego (oraz starego, pozyczonego, etc).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-30, 00:23   #1440
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Są różne zabobony, wg jednego z nich panna młoda powinna mieć coś niebieskiego (oraz starego, pozyczonego, etc).
Mnie zawsze intrygowało dlaczego tym czymś niebieskim musi być podwiązka a nie kwiatek, medalik czy deseń koronki na welonie

---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ----------

Jest jakiś duży wątek o studniówkowym kiczu?

---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ----------

Jest wątek o studniówkowym kiczu?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości