Lista weselnych kiczów - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-23, 20:50   #1381
Dione
Zakorzenienie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Napisane przez samiramis Pokaż wiadomość
J Co tu dużo mówic- nie da się zrobić prawdziwego polskiego tradycyjnego wesela beż kiczu bo to jest po prostu nierealne.
Cytat:
Napisane przez GRUBSTEIN Pokaż wiadomość
To fakt, że tradycyjne polskie wesele równa się kicz. Mniej lub więcej, ale kicz.
Co dokładnie macie na myśli przez "polskie " , "tradycyjne"a co przez "kiczowate" ?
Bo jak dla mnie zdecydowana większość wymienianych na wątku elementów nie jest tradycyjna a często nie jest polska

Według mnie kiczowate są TYPOWE czy tez stereotypowe polskie wesela - te z ostatnich no nie wiem kilkudziesięciu lat przynajmniej. Ale nie nazwałbym ich TRADYCYJNYMI Większość obyczajów ma -albo zmienia sie co -kilka, kilkanaście lat to żadna tradycja . Część obowiązuje tylko w danym regionie wiec nie są to do końca polskie zwyczaje

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Bo w sumie samo wesele i związane z nim stroje, dekoracje, motywy są trochę...kiczowate ale nie widzę w tym nic złego.
często są ale na pewno nie muszą byc

Cytat:
Napisane przez Ainhoa Pokaż wiadomość
Wybrałabym innego kamerzyste, wynajęła profesjonalnego fotografa, zaprosiła więcej gości, nieco zmieniła mszę w kościele, inną salę, inną sukienkę na pewno ,inny welon, bukiet, na pewno nie zrobiłabym tipsów fencz, tylko nawet z krótkimi poszła, ale naturalnymi,więcej zabaw oczepinowych, inne nieco podziękowanie rodzicom...Męża bym nie zamieniła na żadnego innego!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !
Cytat:
Sporo tego ale najważniejsze że ostatnie pasuje

Cytat:
A w ogóle to ja ( osoba która nawet jako mała dziewczynka nie marzyła o białej sukni, nie chciała w ogóle ślubu, a jak już to cichy cywilny) stałam się straszną maniaczką wesel i ślubów. Widziałam już 21 różnych, różniastych i każde było inne, na każdym było coś bardziej fajnego, coś mniej, ale żadne nie było idealne, nawet moje Ja chcę jeszcze raaaaaaaz buuu
Teraz z perspektywy czasu nie wyobrażam sobie iść do urzędu, jakiś obiad w domu i koniec...
Dobrze, że posłuchałam teściowej hehehehehe

No nieraz juz słyszłam nie raz jak osoby które nie chciały wesela dały sie namówic i potem były bardzo zadowolone

Edytowane przez Dione
Czas edycji: 2012-09-24 o 22:17
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-23, 21:10   #1382
catttt
Zakorzenienie

Mnie też będzie prowadził do ołtarza Tata, bo czuję z nim szczególną więź i chciałabym żeby symbolicznie 'oddał mnie pod opiekę' przyszłego męża.
A wiecie, jak on się ucieszył, jak mu to zaproponowałam? Myślę, że nam obojgu łezka w oku się zakręci...Piękny moment...
catttt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 09:37   #1383
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Ainhoa - dobrze, że chociaż z wyboru męża jesteś zadowolona

U mnie w mieście jest jeden fotograf, który ma swój ogród na plener i wszystkie pary mają te same pozy w tych samych miejscach Więc jak dla mnie to nic lepszego niż studio

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 10:34   #1384
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez samiramis Pokaż wiadomość
Ja też nie marzyłam NIGDY o białej sukni u ślubie w kościele a o weselu to nawet nie było mowy! dla mnie to był jeden wielki kicz. Na wesela w rodzinie chodziłam z przymusu- strata kasy na organizację (można dobry samochód za to kupić) Niestety mój TZ bardzo chciał huczne wesele no i ślub kościelny więc po latach negocjacji zgodziłam się, ale zaznaczyłam kilak ważnych uwag;] np to, że pójdę do slubu zimą i po płatkach róż w kosciele tesciowa skwitowała tylko że jestem nienrolna i tak nie może byc jakież było jej zdiwienie jak na zaproszeniu była zimowa data a w kościele były żywe róże i obsypywani byliśmy płatkami własnie.
Ja swojego wesela nie zmieniłabym nic. No może z wyjątkiem świadka ale na to nie miałam wielkiego wpływu.
Najbardziej teraz śmieszy mnie fakt, że nigdy nie chciałam mieć welonu- miał być właśnie diadem lub coś podobnego, a jak poł roku wcześniej byłam na weselu u kuzynki to patrząc na jej welon stwierdziłam że właśnie taki chcę mieć! no i miałam. Nawet TZ był w szoku że zmieniłam zdanie z dnia na dzień. i tak na marginesie to myślę, że poł wesela miałam kiczowatego- był diadem, coś podobnego do rękawiczek, elegancki I taniec z układem, zabawy po oczepinach, podziekowania dla rodziców w kółeczku itp itd. Co tu dużo mówic- nie da się zrobić prawdziwego polskiego tradycyjnego wesela beż kiczu bo to jest poprostu nierealne.
Otóż to.

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość

U mnie w mieście jest jeden fotograf, który ma swój ogród na plener i wszystkie pary mają te same pozy w tych samych miejscach Więc jak dla mnie to nic lepszego niż studio
Takich fotografów jest wiele, niestety. Tak samo jak miejsc (parki, ogrody, etc.), w których większość PM ma takie same zdjęcia, tylko twarze się zmieniają.

♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019

karolinaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 10:47   #1385
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinaaa92 Pokaż wiadomość
Otóż to.

Takich fotografów jest wiele, niestety. Tak samo jak miejsc (parki, ogrody, etc.), w których większość PM ma takie same zdjęcia, tylko twarze się zmieniają.
w warszawie takim miejscem jest most gdański. ok. fajny jest ale bez przesady... w KAŻDY poniedziałek jest tam przynajmniej kilka sesji. nie wspominam o innych dniach...
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-24, 13:50   #1386
samiramis
Raczkowanie

My mieliśmy plener na jakiejś łące- nic szczególnego, drugim miejscem byla knajpka na Kazimierzu. Z pleneru jestesmy zadowoleni tylko z kilku zdjęć (oboje nie chcielismy mieć pleneru ale był obowiązkowy). Mi zależało aby na zdjęciach było widać snieg i porę roku poprostu. pozy sami sobie wymyślałismy- mieliśmy się dobrze bawić a fotografka robiła zdjęcia.
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 11:06   #1387
Visez
Zakorzenienie

Przypomniał mi się jeszcze jeden kicz Panna młoda po solarze Nie mówię o lekko muśniętej skórze ale ostrej marchewce
Stary 2012-09-25, 14:10   #1388
aggo_di
Wtajemniczenie

Może to nie kicz sam w sobie, ale irytująca rzecz.

Gdy para młoda żali się, że coś im się nie podoba.
A że na oczepiny to oni nie chcą iść, rzęsy przyklejone pieką, brzuch od solarium także, ci wszyscy wujkowie depczą po sukni z pięciometrowym trenem...

Sami się na to zdecydowali, więc tego chcieli...
aggo_di jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 14:10   #1389
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
My też mieliśmy serducho zrobione na samochodzie, nie do końca takie jak miało być ale... to nie było najważniejsze

Załącznik 4294801
Moja parafia! witam koleżanke, może się znamy Jestem w połowie wątku ale jak to zobaczyłam to musiałam napisać

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 14:51   #1390
shonyen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Moja parafia! witam koleżanke, może się znamy Jestem w połowie wątku ale jak to zobaczyłam to musiałam napisać
ha ha, moja też
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-25, 15:06   #1391
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez shonyen Pokaż wiadomość
ha ha, moja też
no nie wierzę

Stary 2012-09-25, 15:09   #1392
isabelka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Przypomniał mi się jeszcze jeden kicz Panna młoda po solarze Nie mówię o lekko muśniętej skórze ale ostrej marchewce
solarka + mocny makijaż + ciężka fryzura+ sukienka a la księżniczka i mamy choinkę świąteczną zamiast panny młodej
Stary 2012-09-25, 18:43   #1393
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez shonyen Pokaż wiadomość
ha ha, moja też
Cytat:
no nie wierzę
ale jajca
swoją drogą to byłam tam ostatnio na ślubie i proboszcz odwalił niezłą kaszane ale to norma akurat

Przebrnęłam przez cały wątek, nie miałam takiego zamiaru ale ciągle coś ciekawego się pojawiało Niektóre zwyczaje z innych stron Polski to mnie po prostu zszokowały.
Chciałabym się odnieść do wielu rzeczy ale za dużo czasu by to zajęło no i nie chce na nowo wszczynać dyskusji. Ale muszę wspomnieć o jednej sprawie - nagranie z "nocy poślubnej". Otóż rok temu moja koleżanka brała ślub, oglądam później płytę DVD a tam nagle takie sceny Myślę sobie wtf, a oni nalewają szampana, rozpinają koszule, zsuwają ramiączka... Czułam się jakbym oglądała coś czego nie powinnam Ogólnie duzo kiczu było ale tak sobie wymarzyła i okej

Jak będę musiała zorganizować swój ślub to chyba dostane nerwicy od tych wszystkich szczegółów i szczególików, tym bardziej, że jestem niezdecydowana i czepiam się pierdół

No to jeszcze rzeczy, których nie cierpie na ślubach/weselach i które się tak bardzo nie powtarzały:
- fałszująca orkiestra
- podawanie co godzine posiłku/zimnej płyty/ciast/zup/świń itd, można umrzeć od przeżarcia (zaznaczam, że ja jem na weselach mało ale TŻ ma problemy z kontrolą jak widzi tyle pyszności i je do nieprzytomności )
- jasne pasemka na ciemnych włosach (z odrostami zresztą) u PM, strasznie często to widzę
- loczki, podkręcone grzyweczki i inne fryzury żywcem z lat 80 (grube loki są wg mnie ładne i eleganckie ale jak widzę trzykolorowe włosy, z małymi loczkami i oblakierowane na beton to mnie coś trafia)
- bukiety z długimi, nieprzyciętymi łodygami, zwisającymi do połowy sukni - no kompletnie nie rozumiem tej mody
- białe buty, na 5cm obcasie, z czubkiem i wiązane na kostce - NIENAWIDZE (oślepłam czy nie ma już rzygającej emotki???)

Nie wiem czy to miejsce na ten temat i nie chcę wszczynać wojny ALE na maksa mnie denerwuje ubieranie się na biało na ślub. Wiem, że niektórzy tego nie pojmują ale dla mnie to jest szczyt nietaktu. Nie ubieram się na śluby na czarno, a co dopiero na biało! Na ostatnim ślubie, na którym byłam, dwie kuzynki (siostry!) PM ubrały białe sukienki, a przy zdjęciu grupowym pchały się blisko PM, fotografka je przegoniła dalej... Ostatnio oglądałam zdjęcia z jakiegoś ślubu to przynajmniej 3 osoby były na biało, wtf Mnie by mama nie wypuściła, serio Zawsze się zastanawiam czy tych ludzi nikt nie uświadomił czy po prostu mają tradycję gdzieś/robią na złość. Np mam znajomą, która uparcie na wszystkie śluby chodzi w białej kiecce Ostatnio mi ktoś tłumaczył, że nikt gościa z PM nie pomyli ale nadal uważam, że to kolor wyłącznie PM i niefajnie to wygląda na zdjęciach...

Ej, lokal niedaleko mnie niedawno zakupił sobie takie cudo, z którego mogą korzystać klienci, co wy na to? (załącznik)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.jpg (126,2 KB, 143 załadowań)

Edytowane przez smerfetk_a
Czas edycji: 2012-09-25 o 18:47
Stary 2012-09-25, 21:04   #1394
samiramis
Raczkowanie

moja przyjaciółka jechała czymś takim z kościoła na salę. Ta karoca wygląda lepiej na żywo niż na fotkach ale jest w niej mało miejsca (Młoda para i 2 druhny) Kolejnym utrudnieniem jest robienie zdjęć z zewnątrz- masakra bo ten daszek u góry zasłania wszystkuch w srodku i trzeba się schylić. Najlepiej aby fotograf siedział z młodą parą w środku ale to lekka lipa wtedy. Ale pojazd fajny tylko całe wesele musi miec odpowiednia oprawę wtedy.

Edytowane przez samiramis
Czas edycji: 2012-09-25 o 21:05
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 01:06   #1395
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem czy to miejsce na ten temat i nie chcę wszczynać wojny ALE na maksa mnie denerwuje ubieranie się na biało na ślub.
Byłam kiedyś na ślubie gdzie panna młoda miała suknie kremowa a świadkowa białą
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 08:31   #1396
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
ale jajca
swoją drogą to byłam tam ostatnio na ślubie i proboszcz odwalił niezłą kaszane ale to norma akurat

Ej, lokal niedaleko mnie niedawno zakupił sobie takie cudo, z którego mogą korzystać klienci, co wy na to? (załącznik)
No cóż, jak to on Ja się cieszę, że my trafiliśmy na ks. Grzegorza, jest świetny

Co to za lokal?

A co do białych sukienek zgadzam się - to kolor PM

Stary 2012-09-26, 09:12   #1397
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dla mnie karoca fajna

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 10:11   #1398
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Przebrnęłam przez cały wątek, nie miałam takiego zamiaru ale ciągle coś ciekawego się pojawiało Niektóre zwyczaje z innych stron Polski to mnie po prostu zszokowały.
Chciałabym się odnieść do wielu rzeczy ale za dużo czasu by to zajęło no i nie chce na nowo wszczynać dyskusji. Ale muszę wspomnieć o jednej sprawie - nagranie z "nocy poślubnej". Otóż rok temu moja koleżanka brała ślub, oglądam później płytę DVD a tam nagle takie sceny Myślę sobie wtf, a oni nalewają szampana, rozpinają koszule, zsuwają ramiączka... Czułam się jakbym oglądała coś czego nie powinnam Ogólnie duzo kiczu było ale tak sobie wymarzyła i okej

Kiedyś na yt trafiłam nawet na taki filmik. Ale to jeszcze nic w porównaniu z nagrywaniem całej nocy poślubnej. Oglądałam kiedyś program o tym - kamerzysta/fotograf stoi gdzieś z boku, żeby nie przeszkadzać młodym i filmuje wszystko, żeby oni mieli pamiątkę. Młodzi, którzy już się na to zdecydowali mówili, że nie krępowała ich obecność osoby trzeciej i w ogóle. No ja tego chyba nigdy nie zrozumiem.
http://www.zdrowy-seks.pl/dzialy/uda...t-czy-kit.aspx

A karoca śliczna jest.

Stary 2012-09-26, 11:03   #1399
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
No cóż, jak to on Ja się cieszę, że my trafiliśmy na ks. Grzegorza, jest świetny

Co to za lokal?

No, dlatego w życiu bym tam ślubu nie chciała po tym co odwalił ostatnio Wchodzę do kościoła, widzę go i myśle "będą kłopoty" no i były No ale PM też nie spodziewała się jego na ślubie bo z innym załatwiali.
Danusia, po Jankowicach sobie jeżdżą

Stary 2012-09-26, 11:50   #1400
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
No, dlatego w życiu bym tam ślubu nie chciała po tym co odwalił ostatnio Wchodzę do kościoła, widzę go i myśle "będą kłopoty" no i były No ale PM też nie spodziewała się jego na ślubie bo z innym załatwiali.
Danusia, po Jankowicach sobie jeżdżą
My załatwialiśmy z ks. Grzegorzem i zapytaliśmy czy to właśnie on mógłby odprawić mszę, powiedział, że to zależy od proboszcza bo on rozdziela wszystko, po kilku dniach spotkaliśmy go na ulicy i powiedział, że mamy załatwione
Podczas nauk, które prowadził proboszcz byłam pozytywnie zaskoczona jego postawą, była spowiedź a my, jako, że mieszkaliśmy razem nie szliśmy się spowiadać tylko do niego, pod ołtarz (każde z osobna). Tak pięknie z nami porozmawiał, myślałam, że się zmienił ale niestety nie

A u Danusi mieli inny powóz kiedyś

sorry za ot

Stary 2012-09-26, 12:15   #1401
karolinaaa92
Zakorzenienie

Justi, czyli Wasza spowiedź to nie był a zwykła spowiedź w konfesjonale tylko rozmowa z księdzem? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam.

Stary 2012-09-26, 12:22   #1402
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Justi, czyli Wasza spowiedź to nie był a zwykła spowiedź w konfesjonale tylko rozmowa z księdzem? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
Można powiedzieć, że to była taka oczyszczająca rozmowa z błogosławieństwem, spowiedź mieliśmy dzień przed ślubem, normalnie w konfesjonale
Ksiądz powiedział, że jeśli są osoby, które z różnych powodów do spowiedzi nie mogą iść to mają przyjść do niego po błogosławieństwo. No i tak zrobiliśmy, poszliśmy jako pierwsi, później byli kolejni śmiałkowie
Spodziewałam się, że mnie wyzwie od najgorszych (on taki jest) ale naprawdę byłam w szoku, że było tak spokojnie.

Stary 2012-09-26, 13:27   #1403
karolinaaa92
Zakorzenienie

Justi, podoba mi się podejście księdza. Dla mnie taka rozmowa na pewno juest dużo lepsza.

Brat TŻa mieszkał z dziewczyną 3 lata przed ślubem i dopiero trzeci ksiądz udzielił im rozgrzeszenia przed ślubem. A podobno to nie ksiądz o tym decyduje tylko Bóg, który wybacza wszystkim. KK powinien zmienić wiele swoich zasad/reguł. EOT

Stary 2012-09-26, 15:35   #1404
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Justi, podoba mi się podejście księdza. Dla mnie taka rozmowa na pewno juest dużo lepsza.

Brat TŻa mieszkał z dziewczyną 3 lata przed ślubem i dopiero trzeci ksiądz udzielił im rozgrzeszenia przed ślubem. A podobno to nie ksiądz o tym decyduje tylko Bóg, który wybacza wszystkim. KK powinien zmienić wiele swoich zasad/reguł. EOT
To nie jest takie proste...
Jezus powiedział też: "Komu odpuścicie są im odpuszczone, komu zatrzymacie są im zatrzymane"

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 15:40   #1405
isabelka00
Wtajemniczenie

Cytat:

jak powód nierozgrzeszenia co podawali duchowni?
Stary 2012-09-26, 16:09   #1406
nina1406
Wtajemniczenie

Cytat:
beznadzieja...

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
mi też się raz zdarzyło że ksiądz nie udzielił mi rozgrzeszenia bo jeżeli po raz n-ty spowiadam się z łamania 6 przykazania to nie mam postanowienia poprawy. następnego dnia poszłam do innego księdza i nie miałam problemu z uzyskaniem rozgrzeszenia. przyznam się że po ślubie w końcu nie będę szła do konfesjonału ze strachem że znowu ksiądz nie udzieli mi rozgrzeszenia z takiego powodu.

Pani magister dietetyki
nina1406 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 16:47   #1407
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
To nie jest takie proste...
Jezus powiedział też: "Komu odpuścicie są im odpuszczone, komu zatrzymacie są im zatrzymane"
Wiem, ze to nie takie proste. To prawda, Jezus powiedział takie słowa, ale sakrament pokuty ustanowiono dopiero w XIIIw. na soborze trydenckim. Pismo Święte mówi, że grzechy człowiekowi moze odpuścić tylko Bóg: "Grzech mój wyznałem tobie i nie ukryłem mej winy. Rzekłem: 'Wyznaję nieprawość moją wobec Jahwe', a Tyś darował winę mego grzechu" (Psalm 32,5), "Któż może odpuszczać grzechy, jeśli nie Bóg sam jeden?" (Ewangelia wg św. Marka 2,7), "Odwróć się więc od swego grzechu i proś Pana, a może ci odpuści twój zamiar." - powiedział to apostoł Piotr do Szymona (Księga Dziejów Apostolskich 8,12). Piotr nie słuchal spowedzi Szymona, tylko powiedział: "Proś Pana!"

Polecam artykuł: http://biblia.w.interia.pl/html/biblia_mowi.html

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
Mieszkanie razem przed ślubem.

Cytat:
Napisane przez nina1406 Pokaż wiadomość

mi też się raz zdarzyło że ksiądz nie udzielił mi rozgrzeszenia bo jeżeli po raz n-ty spowiadam się z łamania 6 przykazania to nie mam postanowienia poprawy. następnego dnia poszłam do innego księdza i nie miałam problemu z uzyskaniem rozgrzeszenia. przyznam się że po ślubie w końcu nie będę szła do konfesjonału ze strachem że znowu ksiądz nie udzieli mi rozgrzeszenia z takiego powodu.

Dlatego ja nie widzę sensu spowiadania się z czegoś, czego nie żałuję, bo wtedy już w trakcie spowiedzi popełniam grzech.

EOT

Edytowane przez karolinaaa92
Czas edycji: 2012-09-26 o 16:54
Stary 2012-09-26, 18:17   #1408
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
My załatwialiśmy z ks. Grzegorzem i zapytaliśmy czy to właśnie on mógłby odprawić mszę, powiedział, że to zależy od proboszcza bo on rozdziela wszystko, po kilku dniach spotkaliśmy go na ulicy i powiedział, że mamy załatwione
Podczas nauk, które prowadził proboszcz byłam pozytywnie zaskoczona jego postawą, była spowiedź a my, jako, że mieszkaliśmy razem nie szliśmy się spowiadać tylko do niego, pod ołtarz (każde z osobna). Tak pięknie z nami porozmawiał, myślałam, że się zmienił ale niestety nie

A u Danusi mieli inny powóz kiedyś

sorry za ot
Miał lepszy dzień

Stary 2012-09-26, 22:01   #1409
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nina1406 Pokaż wiadomość

No jak nie Po ślubie będziesz się spowiadać z antykoncepcji Ja chyba zataję mieszkanie przed ślubem (nie żałuję tego, a jeśli bym żałowała to mam po spowiedzi się wyprowadzic?;0 eot
Stary 2012-09-26, 22:12   #1410
catttt
Zakorzenienie

Cytat:

Dlatego ja nie widzę sensu spowiadania się z czegoś, czego nie żałuję, bo wtedy już w trakcie spowiedzi popełniam grzech.
Myślę dokładnie tak samo, ale nie próbujcie wytłumaczyć tego osobie duchownej, bo nic z tego nie będzie ja już raz próbowałam Bo pytał czemu tak długo do spowiedzi nie chodziłam, no, to powiedziałam co o tym wszystkim myślę. Więcej do niego nie pójdę
catttt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości