|
|
#1381 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lista weselnych kiczów
Cytat:
Cytat:
Bo jak dla mnie zdecydowana większość wymienianych na wątku elementów nie jest tradycyjna a często nie jest polskaWedług mnie kiczowate są TYPOWE czy tez stereotypowe polskie wesela - te z ostatnich no nie wiem kilkudziesięciu lat przynajmniej. Ale nie nazwałbym ich TRADYCYJNYMI Większość obyczajów ma -albo zmienia sie co -kilka, kilkanaście lat to żadna tradycja . Część obowiązuje tylko w danym regionie wiec nie są to do końca polskie zwyczaje Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No nieraz juz słyszłam nie raz jak osoby które nie chciały wesela dały sie namówic i potem były bardzo zadowolone
Edytowane przez Dione Czas edycji: 2012-09-24 o 22:17 |
|||||
|
|
|
|
#1382 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też będzie prowadził do ołtarza Tata, bo czuję z nim szczególną więź i chciałabym żeby symbolicznie 'oddał mnie pod opiekę' przyszłego męża.
![]() A wiecie, jak on się ucieszył, jak mu to zaproponowałam? Myślę, że nam obojgu łezka w oku się zakręci...Piękny moment...
|
|
#1383 |
|
Zakorzenienie
|
Ainhoa - dobrze, że chociaż z wyboru męża jesteś zadowolona
U mnie w mieście jest jeden fotograf, który ma swój ogród na plener i wszystkie pary mają te same pozy w tych samych miejscach
|
|
|
|
|
#1384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takich fotografów jest wiele, niestety. Tak samo jak miejsc (parki, ogrody, etc.), w których większość PM ma takie same zdjęcia, tylko twarze się zmieniają.
|
|
|
|
#1385 |
|
Zakorzenienie
|
w warszawie takim miejscem jest most gdański. ok. fajny jest ale bez przesady... w KAŻDY poniedziałek jest tam przynajmniej kilka sesji. nie wspominam o innych dniach...
|
|
|
|
|
#1386 |
|
Raczkowanie
|
My mieliśmy plener na jakiejś łące- nic szczególnego, drugim miejscem byla knajpka na Kazimierzu. Z pleneru jestesmy zadowoleni tylko z kilku zdjęć (oboje nie chcielismy mieć pleneru ale był obowiązkowy). Mi zależało aby na zdjęciach było widać snieg i porę roku poprostu. pozy sami sobie wymyślałismy- mieliśmy się dobrze bawić a fotografka robiła zdjęcia.
|
|
|
|
|
#1387 |
|
Zakorzenienie
|
Przypomniał mi się jeszcze jeden kicz
Panna młoda po solarze Nie mówię o lekko muśniętej skórze ale ostrej marchewce
|
|
#1388 |
|
Wtajemniczenie
|
Może to nie kicz sam w sobie, ale irytująca rzecz.
Gdy para młoda żali się, że coś im się nie podoba. A że na oczepiny to oni nie chcą iść, rzęsy przyklejone pieką, brzuch od solarium także, ci wszyscy wujkowie depczą po sukni z pięciometrowym trenem... Sami się na to zdecydowali, więc tego chcieli... |
|
|
|
|
#1389 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Jestem w połowie wątku ale jak to zobaczyłam to musiałam napisać
|
|
|
|
|
|
#1390 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1392 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1393 |
|
Żona Gargamel
|
ale jajca
![]() swoją drogą to byłam tam ostatnio na ślubie i proboszcz odwalił niezłą kaszane ![]() Przebrnęłam przez cały wątek, nie miałam takiego zamiaru ale ciągle coś ciekawego się pojawiało Niektóre zwyczaje z innych stron Polski to mnie po prostu zszokowały.Chciałabym się odnieść do wielu rzeczy ale za dużo czasu by to zajęło no i nie chce na nowo wszczynać dyskusji. Ale muszę wspomnieć o jednej sprawie - nagranie z "nocy poślubnej". Otóż rok temu moja koleżanka brała ślub, oglądam później płytę DVD a tam nagle takie sceny ![]() Jak będę musiała zorganizować swój ślub to chyba dostane nerwicy od tych wszystkich szczegółów i szczególików, tym bardziej, że jestem niezdecydowana i czepiam się pierdół ![]() No to jeszcze rzeczy, których nie cierpie na ślubach/weselach i które się tak bardzo nie powtarzały: - fałszująca orkiestra - podawanie co godzine posiłku/zimnej płyty/ciast/zup/świń itd, można umrzeć od przeżarcia (zaznaczam, że ja jem na weselach mało ale TŻ ma problemy z kontrolą jak widzi tyle pyszności i je do nieprzytomności )- jasne pasemka na ciemnych włosach (z odrostami zresztą) u PM, strasznie często to widzę ![]() - loczki, podkręcone grzyweczki i inne fryzury żywcem z lat 80 (grube loki są wg mnie ładne i eleganckie ale jak widzę trzykolorowe włosy, z małymi loczkami i oblakierowane na beton to mnie coś trafia) - bukiety z długimi, nieprzyciętymi łodygami, zwisającymi do połowy sukni - no kompletnie nie rozumiem tej mody - białe buty, na 5cm obcasie, z czubkiem i wiązane na kostce - NIENAWIDZE (oślepłam czy nie ma już rzygającej emotki???) Nie wiem czy to miejsce na ten temat i nie chcę wszczynać wojny ALE na maksa mnie denerwuje ubieranie się na biało na ślub. Wiem, że niektórzy tego nie pojmują ale dla mnie to jest szczyt nietaktu. Nie ubieram się na śluby na czarno, a co dopiero na biało! Na ostatnim ślubie, na którym byłam, dwie kuzynki (siostry!) PM ubrały białe sukienki, a przy zdjęciu grupowym pchały się blisko PM, fotografka je przegoniła dalej... Ostatnio oglądałam zdjęcia z jakiegoś ślubu to przynajmniej 3 osoby były na biało, wtf Mnie by mama nie wypuściła, serio Zawsze się zastanawiam czy tych ludzi nikt nie uświadomił czy po prostu mają tradycję gdzieś/robią na złość. Np mam znajomą, która uparcie na wszystkie śluby chodzi w białej kiecce Ej, lokal niedaleko mnie niedawno zakupił sobie takie cudo, z którego mogą korzystać klienci, co wy na to? (załącznik)
Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2012-09-25 o 18:47 |
|
|
|
|
#1394 |
|
Raczkowanie
|
moja przyjaciółka jechała czymś takim z kościoła na salę. Ta karoca wygląda lepiej na żywo niż na fotkach ale jest w niej mało miejsca (Młoda para i 2 druhny) Kolejnym utrudnieniem jest robienie zdjęć z zewnątrz- masakra bo ten daszek u góry zasłania wszystkuch w srodku i trzeba się schylić. Najlepiej aby fotograf siedział z młodą parą w środku ale to lekka lipa wtedy. Ale pojazd fajny tylko całe wesele musi miec odpowiednia oprawę wtedy.
Edytowane przez samiramis Czas edycji: 2012-09-25 o 21:05 |
|
|
|
|
#1395 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się cieszę, że my trafiliśmy na ks. Grzegorza, jest świetny Co to za lokal? A co do białych sukienek zgadzam się - to kolor PM |
|
|
|
|
|
#1397 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dla mnie karoca fajna
|
|
#1398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to jeszcze nic w porównaniu z nagrywaniem całej nocy poślubnej. Oglądałam kiedyś program o tym - kamerzysta/fotograf stoi gdzieś z boku, żeby nie przeszkadzać młodym i filmuje wszystko, żeby oni mieli pamiątkę. Młodzi, którzy już się na to zdecydowali mówili, że nie krępowała ich obecność osoby trzeciej i w ogóle. No ja tego chyba nigdy nie zrozumiem. ![]() http://www.zdrowy-seks.pl/dzialy/uda...t-czy-kit.aspx A karoca śliczna jest.
|
|
|
|
#1399 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
No, dlatego w życiu bym tam ślubu nie chciała po tym co odwalił ostatnio Wchodzę do kościoła, widzę go i myśle "będą kłopoty" no i były No ale PM też nie spodziewała się jego na ślubie bo z innym załatwiali.Danusia, po Jankowicach sobie jeżdżą |
|
|
|
|
|
#1400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podczas nauk, które prowadził proboszcz byłam pozytywnie zaskoczona jego postawą, była spowiedź a my, jako, że mieszkaliśmy razem nie szliśmy się spowiadać tylko do niego, pod ołtarz (każde z osobna). Tak pięknie z nami porozmawiał, myślałam, że się zmienił ale niestety nie A u Danusi mieli inny powóz kiedyś ![]() sorry za ot
|
|
|
|
|
|
#1401 |
|
Zakorzenienie
|
Justi, czyli Wasza spowiedź to nie był a zwykła spowiedź w konfesjonale tylko rozmowa z księdzem? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
|
|
|
#1402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ksiądz powiedział, że jeśli są osoby, które z różnych powodów do spowiedzi nie mogą iść to mają przyjść do niego po błogosławieństwo. No i tak zrobiliśmy, poszliśmy jako pierwsi, później byli kolejni śmiałkowie Spodziewałam się, że mnie wyzwie od najgorszych (on taki jest) ale naprawdę byłam w szoku, że było tak spokojnie. |
|
|
|
|
|
#1403 |
|
Zakorzenienie
|
Justi, podoba mi się podejście księdza. Dla mnie taka rozmowa na pewno juest dużo lepsza.
Brat TŻa mieszkał z dziewczyną 3 lata przed ślubem i dopiero trzeci ksiądz udzielił im rozgrzeszenia przed ślubem. A podobno to nie ksiądz o tym decyduje tylko Bóg, który wybacza wszystkim. KK powinien zmienić wiele swoich zasad/reguł. EOT
|
|
|
#1404 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Jezus powiedział też: "Komu odpuścicie są im odpuszczone, komu zatrzymacie są im zatrzymane"
|
|
|
#1405 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1406 |
|
Wtajemniczenie
|
beznadzieja...
mi też się raz zdarzyło że ksiądz nie udzielił mi rozgrzeszenia bo jeżeli po raz n-ty spowiadam się z łamania 6 przykazania to nie mam postanowienia poprawy. następnego dnia poszłam do innego księdza i nie miałam problemu z uzyskaniem rozgrzeszenia. przyznam się że po ślubie w końcu nie będę szła do konfesjonału ze strachem że znowu ksiądz nie udzieli mi rozgrzeszenia z takiego powodu.
|
|
|
#1407 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam artykuł: http://biblia.w.interia.pl/html/biblia_mowi.html Mieszkanie razem przed ślubem. ![]() Cytat:
Dlatego ja nie widzę sensu spowiadania się z czegoś, czego nie żałuję, bo wtedy już w trakcie spowiedzi popełniam grzech. ![]() EOT
♥ -czy...? -tak! - 10.06.2017 ♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019 Edytowane przez karolinaaa92 Czas edycji: 2012-09-26 o 16:54 |
||
|
|
|
|
#1408 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po ślubie będziesz się spowiadać z antykoncepcji Ja chyba zataję mieszkanie przed ślubem (nie żałuję tego, a jeśli bym żałowała to mam po spowiedzi się wyprowadzic?;0 eot
|
|
|
#1410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja już raz próbowałam Bo pytał czemu tak długo do spowiedzi nie chodziłam, no, to powiedziałam co o tym wszystkim myślę. Więcej do niego nie pójdę
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:22.

a często nie jest polska

Ja chcę jeszcze raaaaaaaz buuu

Ale to jeszcze nic w porównaniu z nagrywaniem całej nocy poślubnej. Oglądałam kiedyś program o tym - kamerzysta/fotograf stoi gdzieś z boku, żeby nie przeszkadzać młodym i filmuje wszystko, żeby oni mieli pamiątkę. Młodzi, którzy już się na to zdecydowali mówili, że nie krępowała ich obecność osoby trzeciej i w ogóle. No ja tego chyba nigdy nie zrozumiem.