Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2347 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-30, 20:46   #70381
Martek_
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Trochę minęło odkąd wstawiałam ostatnio foty, to się dzielę - stan po wciąż trwającej intensywnej terapii po farbowaniu - myte wczoraj, dzisiaj lekko zreanimowane
Rude/czerwone loki to moja słabość . Uwielbiam ten kolor, ale żeby taki uzyskac musiałabym się nieźle namęczyć a i tak nie wiem czy byłoby mi do twarzy

Cytat:
Napisane przez pina258 Pokaż wiadomość
I dodam takie małe porównanie
1. Włosy kilka miesięcy temu
2. Włosy teraz
Jeeeej! Czy to już podchodzi pod cud? Genialne
Stary 2012-09-30, 20:57   #70382
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
Dzięki za radę, ale próbowałam i nie przeleciało ani trochę, potem zostawiłam na dłużej, ale chyba mam zbyt drobne sitko.
Gotuj kilka minut tylko, niech to będzie dość rzadki glut. Zdejmujesz ze źródła ciepła i OD RAZU na sitko przeleci bez problemu.
Kurcze, przydałoby się nakręcić filmik instruktażowy szkoda, że aparatu nie mam

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
W sumie to nie wiem czy powinnam się cieszyć

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2012-09-30 o 21:43
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 20:57   #70383
pina258
Raczkowanie

cyferki, La_Lune, Martek_ dziękuje Czyli jednak widać efekty bo ja wciąż jestem niezadowolona... :P
natalcia250 włosy stylizuję żelem mrożącym

Edytowane przez pina258
Czas edycji: 2012-09-30 o 20:59
pina258 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 21:19   #70384
201801220933
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Gotuj kilka minut tylko, niech to będzie dość rzadki glut. Zdejmujesz ze źródła ciepła i OD RAZU na sitko przeleci bez problemu.
Kurcze, przydałoby się nakręcić filmik instruktażowy szkoda, że aparatu nie mam
Spróbuję skorzystać z tych rad, ale nie mam ochoty nawet wylać do sedesu tych dwóch nieudanych porcji. To ma tak obrzydliwą konsystencję. Chyba nie dam rady nakładać tego na włosy, bo na samą myśl robi mi się niedobrze.. Szkoda, bo im mniej nabudowujących się substancji tym lepiej...

Dzisiaj planowałam kupić kilka odżywek: kupiłam tylko odżywkę alterra z granatem (mam już maskę). Nie mogłam znaleźc hegrona, ani żadnej bingo. Vitapil kosztuje ponad 30 zł :/, więc chyba narazie sobie odpuszcze. Muszę jechać na drugi koniec miasta do jedynej hurtowni, gdzie widziałam Jantar.

Dla mieszkanek Lublina mam dobrą nowinę (pisałam ją już na pielęgnacyjnym): na ostatnim przystanku przy abramowickiej, jest mały raj dla włosomaniaczek. Są dwa rodzaje amli, sesa, kilka rodzajów vatiki (olej/maski), 2 pojemności klasycznej vatiki, olej kokosowy, no i oczywiście jantar. Oprócz tego wiele innych dobrych kosmetyków, które trudno ustrzelić w zwykłych drogeriach, np podkłady dermacol. Ceny hurtowe, więc polecam.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2012-09-30 o 21:26
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 21:24   #70385
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
O jak się obkupiła
taki był plan, cel spełniony

Cytat:
Napisane przez La_Lune Pokaż wiadomość
Witam, przybyłam tu, żeby pochwalić się efektami 2 tygodniowej (jak na razie) pielęgnacji CG. Cały czas się uczę, więc wszelkie porady są na wagę złota

Myję włosy codziennie, więc codziennie karmiłam włosy różnymi dobrodziejstwami i już widzę duuużą poprawę i chcę się w ramach motywacji nią podzielić.
Moja pielęgnacja jest krótka, więc ciężko mówić o jakiejś regularności - ograniczę się raczej do wypisania kosmetyków, które zaczęłam testować:

Najpierw nakładam olej, to jedna z najcudowniejszych rzeczy, którą odkryłam we włosomaniactwie, po prostu kocham takie mizianie włosków! Jak na razie posiadam:
- oliwkę BD - dobra,
- olej kokosowy - kupiony impulsywnie, nie spodziewałam się jego dobrego działania, bo odżywki z kokosem dawniej bardzo mnie puszyły, a tu zaskoczenie, jest cudowny! I ten zapach...
- olej ze słodkich migdałów - kupiony jako, że tą grupę olei miały lubić moje włosy, nie jest źle, ale za słabe efekty daje i trafił gdzie indziej.

Szampony to krótka historia:
- myję na co dzień BD, ale czasem mam wrażenie, że bez SLES moje skłonne do przetłuszczania włosy szybciej są oklapnięte, ale możliwe, że to maski/odżywki,
- jak potrzebuję oczyszczenia skalpu to wkracza Barwa z rumiankiem,
- jedyny niewypał jak na razie związany z szałem zakupowym po drogeriach i zielarskich to maska Henna Wax, taka tradycyjna, brązowa etykietka. W składzie SLS zachęcił mnie do spróbowania jej do zmywania olei z wysuszonych końcówek, ale użyta do tego celu powyżej ucha robi megaprzyklap - a jako maska ogólnie się do niczego nie nadaje.

Odżywki:
- Garnier awokado i masło karite - tu nie mogę nic powiedzieć bo słownie raz ją użyłam, na razie używam po każdym myciu masek i intensywnie wynagradzam włosom lata zaniedbań, ale po przyklapie stwierdzam, że chyba je przekarmiam - stąd ten zakup.

Maski:
- Kallos, Serical, Crema al Latte - znam, lubię i używam od czasu do czasu od kilku lat, może nie KWC ale trudno by mi było z niego zrezygnować (mam nadzieję, że jest zgodny z CG...),
- Beauty Formulas, Honey Treatment Wax, maska w plastikowym "słoiczku" nie w tubce, nie znalazłam nic o niej na Wizażu:-( więc żeby nie było niedomówień wklejam skład:
AQUA,CETEARYL ALCOHOL, CETRIMONIUM CHLORIDE, CETHYL ALCOHOL, MEL ( HONEY), POLLEN EXTRACT , HYDROLIZED COLLAGEN, CITRID ACID, PARFUM , METHYLPARABEN, BUTYLPARABEN, ETHYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN, 2-BROMO-2-NITROPROPAE-1,3-DIOL, CL19140,CL15985
Jest od długi, martwiący mnie (większość dla mnie jest nie do rozczytania, ale chyba bez sylikonu), mimo to działa na moje włosy rewelacyjnie,
- Henna Wax - nie zdaje egzaminu u mnie, mimo że kupiłam go po zachwytach na necie

Odżywki b/s:
- w proporcjach "na oko" sok aloesowy naturalny z olejem ze słodkich migdałów - świetnie się włosy rozczesują, nadaje blasku końcówkom
- mgiełka jantar - upolowana kilka dni temu, jeszcze nie wiem co o niej myśleć

Wcierki:
- Radical - chyba zbyt wcześnie na efekty, mam wrażenie, że mniej włosów wypada, ale może to być efekt całościowej zmiany pielęgnacji a nie samej wcierki.

Czesanie:
- na mokro, czyli jak włosy są już tak w 2/3 wysuszone grzebieniem o szerokim rozstawie zębów (plastikowy)
- 2 szczotki a la tangle teezer, czyli miękie stożki plastikowe bez kuleczek na końcach, jedna do czesania przy olejowaniu (stara) i druga do przeczesania po wyschnięciu - niestety nie mogę się oprzeć rozczesaniu na sucho, raz zaparłam się i ich nie dotknęłam, i gdy zobaczyłam je w lustrze w windzie wpadłam w szał czesania byle czym i na szubko (szarpanie i druciana szczotka) - jakby mnie piorun strzelił, pozbijane włosy i ogólnie masakra, a różnica w skręcie nie wynagradzała tego co się na głowie działo,

Stylizacja:
brak, jedyne co pod stylizacje może podpaść to po staremu zwijam włosy w rulonik i spinką żabką upinam w domu - wygoda z długimi włosami.

Znowu mi elaborat wyszedł chyba nie potrafię zwięźle pisać. Na koniec chcę wrzucić zdjęcia, czyli najważniejsze, przed pierwszym olejowaniem czyli zaraz przed rozpoczęciem CG i po 2 tygodniach (wczorajszy wieczór).
kurde.. po dwóch tygodniach stworzyłaś wspi do dziennika regeneracji niemalże a ja już.... ... jestem tu ... hm.. 5 miesięcy i nic chyba zrobię jakieś małe podsumowanko i spis spotrzeżeń
widać różnicą, jak na 2 tygodnie to nawet bym powiedziała, że gigantyczną różnicę !! oby tak dalej

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
wrzuciłam zdjęcia do codziennika, wrzucę i tu wrażenia po mrożącym baardzo pozytywne
Twoje włosy są przepiękne i od zawsze były!!

Cytat:
Trochę minęło odkąd wstawiałam ostatnio foty, to się dzielę - stan po wciąż trwającej intensywnej terapii po farbowaniu - myte wczoraj, dzisiaj lekko zreanimowane
ahhh... ten kolor o loczkach to nawet nie wspominam, powalają!

Cytat:
No to ja może wrzucę fotkę Ogólnie szału nie ma. Pod spodem sprężynki, a na wierzchu skręcone coś... I jeszcze ten puch Muszę nad tym popracować...I zastanawiałam się nad cieniowaniem, ale obawiam się że to spotęguje puszenie

2. Włosy teraz
puch to rzecz normalna ja teraz jestem drugi dzień po myciu i mam takiego puchacza jak nie wiem, ale tu gdzie trzeba są wypasmowanie-zakręcone włosy (czyli w pasmach fale) i się cieszę liczę, że będzie lepiej, bo musi..

dzisiaj brat wrócił z tych Indii, z portfelem dla mnie, torebką, zegarkiem, perfumem, herbatkami moimi ukochanymi, ale przede wszystkim z olejem amla olejem brahmi i sesą
już dzisiaj w menu olejek brahma na noc ;D

Ćwiczę od 08.11.2012

(część ciała : ile cm mniej)
pod piersiami: -4 cm
w piersiach: -8 cm
okolice pępka: -9 cm
talia: -6 cm
biodra: -7 cm
uda: -2 cm
łydki: -2 cm
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 21:33   #70386
xyz7
Zadomowienie

Cytat:

A czesałaś na sucho? Od końców?
na mokro od końców...

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość

juz sam pomysł czesania TT o którym czytam w tym wątku nie wydaje sie tak okropny jak szczotka z dzika.
mogę wiedzieć, dlaczego czesanie TT jest okropnym pomysłem?
xyz7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 21:46   #70387
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Znowu mi elaborat wyszedł chyba nie potrafię zwięźle pisać. Na koniec chcę wrzucić zdjęcia, czyli najważniejsze, przed pierwszym olejowaniem czyli zaraz przed rozpoczęciem CG i po 2 tygodniach (wczorajszy wieczór).
Jakie piękne włosy masz kolor, długość, gęstość

Cytat:
Kolor niestety dla moich włosków to farba, czyli rozjaśnienie o odcień i nadanie ciepłego koloru. Natura obdarzyła mnie mysim ciemnym blondem, w którym wyglądam przeciętnie do puki nie pojawią się złote rozjaśnione refleksy od słońca, więc wspomagam naturę farbą
A czym farbujesz włoski?

Cytat:
kolor inny, ale skręt jak u (tfu! Źle wcześniej napisałam) alex

Cytat:
No to ja może wrzucę fotkę Ogólnie szału nie ma. Pod spodem sprężynki, a na wierzchu skręcone coś... I jeszcze ten puch Muszę nad tym popracować...I zastanawiałam się nad cieniowaniem, ale obawiam się że to spotęguje puszenie
ile włosów!

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Spróbuję skorzystać z tych rad, ale nie mam ochoty nawet wylać do sedesu tych dwóch nieudanych porcji. To ma tak obrzydliwą konsystencję. Chyba nie dam rady nakładać tego na włosy, bo na samą myśl robi mi się niedobrze.. Szkoda, bo im mniej nabudowujących się substancji tym lepiej...
To jeszcze inaczej wypróbuj płukankę, nie będziesz musiała nawet tego gluta dotykać

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2012-09-30 o 21:47
Stary 2012-09-30, 21:58   #70388
pina258
Raczkowanie

DMkAnia Dziękuję. Dzięki CG naprawdę jest ich więcej

Edytowane przez pina258
Czas edycji: 2012-09-30 o 22:01
Stary 2012-09-30, 22:09   #70389
jula85
Raczkowanie

Cytat:
?
Nie. To wina nadmiaru,jaki włosom zafundowałaś. Wcześniej czy później musiało do tego dojść.
Może warto przemyśleć dokłądnie zestawy, które robisz?
Skoro nakłądasz coś treściwego po myciu odzywką, to daruj sobie nakłdanie przed i odwrotnie.
w takim razie jak reanimowac wlosy aby nie przesadzic?
jak nakladam odzywke pod olej to lepeij nie nakladac zadnej odzywki d/s?dobrze zrozumialam?
jula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 22:21   #70390
La_Lune
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dziuwlenka Pokaż wiadomość
kurde.. po dwóch tygodniach stworzyłaś wspi do dziennika regeneracji niemalże a ja już.... ... jestem tu ... hm.. 5 miesięcy i nic chyba zrobię jakieś małe podsumowanko i spis spotrzeżeń
widać różnicą, jak na 2 tygodnie to nawet bym powiedziała, że gigantyczną różnicę !! oby tak dalej
Dziękuję za pochwały! Dlatego, że widać różnicę postanowiłam się fotografować, żeby kiedyś moje zdjęcia kogoś do CG natchnęły jak mnie to forum i włosowe historie u Anwen. No i wps jest hmmm, długi bo ja gaduła jestem

Cytat:
A czym farbujesz włoski?
Moje włosy są po kolorystycznych przejściach ekstremalnych, dlatego cieszę się, że mogą się komuś podobać
Farbuję aktualnie Wellatonem (EDIT) 8/0 Jasny Blond

U mnie oczywiście jakoś wybitnie jasny nie wychodzi, ale nadaje złocistego odcienia i rozjaśnia włoski o ton.

Mam za to pytanie do wszystkich bardziej obytych z forum - wspominane tu są "wrzucanie zdjęć do codziennika" i "wpis do dziennika regeneracji" - czyżbym coś przegapiła? Jeszcze ciężko mi się tu połapać

Edytowane przez La_Lune
Czas edycji: 2012-09-30 o 22:33
La_Lune jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 22:23   #70391
jula85
Raczkowanie

Cytat:
prosze powiedz jak reanimujesz wlosy?
szukam sposobu ale kazdy konczy sie przyklapem mimo ze ladny skret
Stary 2012-09-30, 22:37   #70392
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
DMkAnia Dziękuję. Dzięki CG naprawdę jest ich więcej
Bosko! Wcierki?

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
jak nakladam odzywke pod olej to lepeij nie nakladac zadnej odzywki d/s?dobrze zrozumialam?
Dokładnie albo jedno albo drugie odżywka z olejem przed myciem ALBO odżywka d/s po szamponie

Cytat:
Moje włosy są po kolorystycznych przejściach ekstremalnych, dlatego cieszę się, że mogą się komuś podobać
Farbuję aktualnie Wellatonem (EDIT) 8/0 Jasny Blond

U mnie oczywiście jakoś wybitnie jasny nie wychodzi, ale nadaje złocistego odcienia i rozjaśnia włoski o ton.

Mam za to pytanie do wszystkich bardziej obytych z forum - wspominane tu są "wrzucanie zdjęć do codziennika" i "wpis do dziennika regeneracji" - czyżbym coś przegapiła? Jeszcze ciężko mi się tu połapać
Piękny kolor, naprawdę

Codziennik, Dziennik

Stary 2012-09-30, 22:47   #70393
pina258
Raczkowanie

Cytat:
Bosko! Wcierki?
Olej rycynowy - moje zbawienie

Edytowane przez pina258
Czas edycji: 2012-09-30 o 22:53
Stary 2012-09-30, 22:51   #70394
Maliniarka
Zakorzenienie

natalcia włosy

dzierzba włoski świetnie falują, zwłaszcza lewa strona w codzienniku no i cięcie udane

witam się pod koniec tygodnia
nie ogarniam ostatnio...za dużo pracy

wczoraj użyłam pianki isankowej, a potem żelu bielenda, dzisiaj prawie proste włosy po spaniu
jednak żele joanna lub isana robią mi dużo mocniejsze utrwalenie

ale za to włoski takie mięciusie były
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 23:03   #70395
jula85
Raczkowanie

Cytat:

Dokładnie albo jedno albo drugie odżywka z olejem przed myciem ALBO odżywka d/s po szamponie

hmm.czyli przekombinowałam
dzieki dziewczyny ze wyprowadzilyscie mnie z bledu myslalam ze odzywka d/s jest zawsze obowiazkowa
Stary 2012-10-01, 00:18   #70396
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
Oooo ciekawa jestem Twoich efektów
U mnie nic ciekawego po laminowaniu nie wyszło. Był puszak niezły, ale były też lśniące bez jakiegoś wow, lepsze efekty miałam po maskach domowych. Następnym razem dodam więcej oleju i zakwaszę czymś

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
swoją drogą macie rację, sezamowy nie pachnie jednak tak fajnie, jak na to nazwa wskazuje
Ostrzegałam, że to śmierdziel mały

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Ten dzik rozczesał mi włosy ładnie, wygładził nawet sterczące bejbiki. Ja znowuż boje się TT, to jednak plastik...
Nie ma co się bać plastiku. Ja mam grzebień z szeroko rozstawionymi zębami, plastikowy i drewniany i nie widzę żadnej różnicy. Chyba, że w cenie. Plastikowy kupiłam w Naturze za jakieś 3zł. TT uważam za morderce i fal i loków. Jak dobrze, że jej nie kupiłam! Miałam okazje się czesać TT koleżanki i działa jak zwykła szczotka, czyli niszczy mi fale i mam wielką okropną szope po tym. Po czesaniu włosów z b/s na głowie i nałożeniu potem glutka mam zdefiniowane włosy i ładną fryzurę. Aż chyba się poświęcę i zrobię jutro zdjęcia po czesaniu na sucho.

Cytat:
O mamo! Kocham rudości. Piękny rudzielec z Ciebie!!
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 00:52   #70397
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ignis00 Pokaż wiadomość
Ostrzegałam, że to śmierdziel mały
prawda, ale musiałam przekonać się sama

aj, wczoraj musiałam na szybko wysuszyć włosy zwykłą suszarką, jakoś tak do niczego się nie nadają... sucholce, proste pasma, puch... albo im Alverde nie podeszła, albo olej sezamowy, albo w ogóle coś zwaliłam czekam na jutrzejszą reanimację, nakarmię jakąś dobrą maską, to może się odwdzięczą.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 10:01   #70398
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki kolor cudo o samych loczkach już nie wspomnę, bo to wiadomo że są piękne

Cytat:

2. Włosy teraz
Ta różnica powala dzięki takim zdjęciom mam mobilizację aby dbać o swoje włosy
Stary 2012-10-01, 10:10   #70399
cyferki
Raczkowanie

A ja dziś się dowiedziałam, co to przyklap i przeciążone włosy.
Wczoraj zastosowałam kurację:
1. Psikadło z wody, oleju lnianego i garnier AiK na kilka godzin.
2. Mycie kubeczkowe Hegronem różowym (pierwszy raz).
3. Maska Alterra z granatem i aloesem na kilkanaście minut.
4. b/s Joaska zielona
5. Krem z biedronki na końcówki.

I dziś mam mega nieświeże włosy, jak chyba nigdy po myciu. Albo Hegron nie domył, albo przesadziłam z ilością maski. Owszem włosy są nawilżone, ale takie jak niedomyte, ciężkie, kompletnie się nie układają, puchu trochę też jest, ale chyba w nocy mocno się kręciłam. Obstawiam jednak maskę - dałam jej naprawdę sporo i choć starałam się dobrze wypłukać, to coś jest nie halo.
Dziś więc kolejne mycie, chyba nie dam oleju przed.
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 10:39   #70400
martysek
Zadomowienie

Cytat:
Olej rycynowy - moje zbawienie
Pina, jak go stosujesz?
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 11:08   #70401
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

Cytat:
A ja dziś się dowiedziałam, co to przyklap i przeciążone włosy.
Wczoraj zastosowałam kurację:
1. Psikadło z wody, oleju lnianego i garnier AiK na kilka godzin.
2. Mycie kubeczkowe Hegronem różowym (pierwszy raz).
3. Maska Alterra z granatem i aloesem na kilkanaście minut.
4. b/s Joaska zielona
5. Krem z biedronki na końcówki.

I dziś mam mega nieświeże włosy, jak chyba nigdy po myciu. Albo Hegron nie domył, albo przesadziłam z ilością maski. Owszem włosy są nawilżone, ale takie jak niedomyte, ciężkie, kompletnie się nie układają, puchu trochę też jest, ale chyba w nocy mocno się kręciłam. Obstawiam jednak maskę - dałam jej naprawdę sporo i choć starałam się dobrze wypłukać, to coś jest nie halo.
a nie podejrzewasz za winowajcę czasami kremu do rąk z biedronki ? bo na moich włosach ciężko przesadzić z czymś, ale raz z kremem do rąk z biedry tak przesadziłam, że miałam okropnie nieświeże włosy i to jeszcze na wyjazd sobie zrobiłam takie kuku ;p później na wieczór tylko przepłukałam wodą i na następny dzień były doskonałe niemalże
krem z biedronki ma bardzo obficie olejowy skład i nie bez powodu na forum ciągle dziewczyny piszą, że zabezpieczają nim końcówki, a nie całe włosy

Ćwiczę od 08.11.2012

Stary 2012-10-01, 11:13   #70402
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
a nie podejrzewasz za winowajcę czasami kremu do rąk z biedronki ? bo na moich włosach ciężko przesadzić z czymś, ale raz z kremem do rąk z biedry tak przesadziłam, że miałam okropnie nieświeże włosy i to jeszcze na wyjazd sobie zrobiłam takie kuku ;p później na wieczór tylko przepłukałam wodą i na następny dzień były doskonałe niemalże
krem z biedronki ma bardzo obficie olejowy skład i nie bez powodu na forum ciągle dziewczyny piszą, że zabezpieczają nim końcówki, a nie całe włosy
No ja właśnie tez tylko końcówki zabezpieczyłam, tzn. nakremowanymi rękami przejechałam jeden raz po kitce włosów od połowy(mam wycieniowane) a nieświeżość dotyczy całych włosów. Wyglądam dzisiaj jak topielica vel. siostra wodnika szuwarkaa

Hm, tak się sobie przyglądam..wiesz, ze możesz mieć rację? bo kosmyki przy twarzy, które też przejechałam (bo słabe i cieńsze) są wyjątkowo smętne i takie jakby tłustawe....

Tak czy siak głowa dzisiaj do mycia idzie, tym razem proteinki w zestawie. A z kremem z biedry będę oszczędniejsza... dzięki!

Edytowane przez cyferki
Czas edycji: 2012-10-01 o 11:20
Stary 2012-10-01, 11:18   #70403
e_liska
Raczkowanie

GG do e_liska

Cytat:

2. Włosy teraz
Jeeeej, dajesz mi nadzieję, że i ja coś z tych moich 'krzywych' włosów wydobędę
Ja chyba jestem jedyną, której nie podchodzi żel lniany Mam po nim suche i sztywne włosy, nijak dające się odgnieść i ułożyć. Ale działa tak tylko nałożony samodzielnie lub w formie mgiełki z odżywką b/s i wodą, bo w płukance i masce jest super. Może robię coś źle? Wczoraj byłam tak zła na efekt po myciu że chwyciłam z szczotkę i... teraz moje włosy nadają się tylko do noszenia w ciasnym warkoczu
Stary 2012-10-01, 12:36   #70404
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Obstawiam jednak maskę - dałam jej naprawdę sporo i choć starałam się dobrze wypłukać, to coś jest nie halo.
Maski bym nie obstawiała, ja jej też swego czasu nawaliłam tonę i nic się nie stało Albo myjadło Ci nie podeszło, albo za dużo kremu. Ja z nim kiedyś też przesadziłam i od razu do mycia poszły bo był mega przytłuszcz
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 12:50   #70405
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ignis00 Pokaż wiadomość
Maski bym nie obstawiała, ja jej też swego czasu nawaliłam tonę i nic się nie stało Albo myjadło Ci nie podeszło, albo za dużo kremu. Ja z nim kiedyś też przesadziłam i od razu do mycia poszły bo był mega przytłuszcz
Dajesz nadzieję, bo maskę polubiłam (użyłam jej wcześniej 2 razy)
Dziś zrezygnuję więc z kremu całkowicie, joaśka sama też da radę. Sprawdzimy tego Hegrona w towarzystwie odżywki proteinowej (po przeczytaniu opinii Eloe zamierzam zmieszać artiste różową z odrobiną maski aloesowej Natur Vital i kapką oleju z orzechów laskowych).

Jesteście nieocenione!: roza: Dziękuję!
Stary 2012-10-01, 13:37   #70406
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

Cytat:
No ja właśnie tez tylko końcówki zabezpieczyłam, tzn. nakremowanymi rękami przejechałam jeden raz po kitce włosów od połowy(mam wycieniowane) a nieświeżość dotyczy całych włosów. Wyglądam dzisiaj jak topielica vel. siostra wodnika szuwarkaa

Hm, tak się sobie przyglądam..wiesz, ze możesz mieć rację? bo kosmyki przy twarzy, które też przejechałam (bo słabe i cieńsze) są wyjątkowo smętne i takie jakby tłustawe....

Tak czy siak głowa dzisiaj do mycia idzie, tym razem proteinki w zestawie. A z kremem z biedry będę oszczędniejsza... dzięki!
kremu nie odstawiaj, jest dobry do zabezpieczania.. tylko jego trzeba minimalnie ja też się już nauczyłam na własnym błędzie

Ćwiczę od 08.11.2012

Stary 2012-10-01, 13:43   #70407
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
kremu nie odstawiaj, jest dobry do zabezpieczania.. tylko jego trzeba minimalnie ja też się już nauczyłam na własnym błędzie
Dzięki, postaram się

Ja w ogóle z tym zabezpieczaniem końcówek to kombinuję jak koń pod gorę.
Bo włosy wycieniowane i trzeba by wszystkie końcówki zabezpieczyć, nie tylko te na dole, dodatkowo przy twarzy też są krótsze i cieńsze, podobnie jak te od spodu, przy karku...
Na razie to zła jestem na fryzjerkę, bo dałam jej obciąć 4 cm, ze szczególnym uwzględnieniem końcówek, no i oczywiście obcięte z długości, ale ile końcówek znajduję rozdwojonych to szok. I latam z nożyczkami i wycinam powolutku to co znajdę, po jednym włosku.
Stary 2012-10-01, 13:47   #70408
Elainetka
Raczkowanie

Kochane, a czy można używać codziennie żelu lnianego do stylizacji? Bo jako że oczywiste jest, że co za dużo to niezdrowo, zastanawiam się, czy to może mieć wpływ na to, że odkąd zaczęłam stosować go codziennie, moje włosy zrobiły się jakieś takie.. matowe, bardzo sztywne pomimo że odciskam sucharki bardzo dokładnie, i pielęgnuję tak jak przed stosowaniem żelu... może coś robię źle? A może tak ma być?
Elainetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 14:03   #70409
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez daria_z Pokaż wiadomość
Co powiecie, gdyby zrobić taką odświeżajaco-reanimującą mgiełkę np.: trochę mgiełki Radicala (tak wiem, że ma alc.), trochę joasiek (miod i cytryna + pokrzywa i ziel herbata) kilka kropel oleju (np. alterra z pomarancza) i do tego trochę żelu stylizującego (mrożący?)

Zastanawiałam się po prostu...
Jak by nie patrzeć i tak alko w podstawie. Już lepiej rozwodnić Joaśki albo żel mrożący.

Cytat:
No to ja może wrzucę fotkę Ogólnie szału nie ma. Pod spodem sprężynki, a na wierzchu skręcone coś...
Jak to szału niema?! JEST
Cytat:
I jeszcze ten puch
Nie widzę
Cytat:
I zastanawiałam się nad cieniowaniem, ale obawiam się że to spotęguje puszenie
Jeśli wycieniujesz czymkolwiek innym niż ostre nożyczki, to owszem, spotęguje.
A za puszenie odpowiadasz Ty i Twoja pielęgnacja (pomijam ekstremalną pogodę ).
Cytat:
Oki, przekonałyście mnie, szczotka idzie w kąt.

Cytat:
Olejowałam na początku skalp, ale włosy leciały masakrycznie, pełne garście, potem tylko włosy na sucho (ale chyba za mocno przeciągałam palcami po włosach). Cały czas szukam idealnego sposobu olejowania.
Tez nie nakładam na skórę - wypadanie
Możesz włosy zwilżyć.
Ja nakładam raczej na suche. Delikatnie przeciągam po wierzchu rękami i ugniatam. Staram się dotrzeć wszędzie palcami, ale nie rozczesuję.
Cytat:
Chciałabym jeszcze zapytac o pielęgnację. Wiem, ze włosy lubią różnorodność więc funduje im na zmianę kurację nawilżającą i proteinową
Kuracja proteinowa, którą sama przeprowadzam:
mycie włosów szamponem, nałożenie odżywki Artiste lub prostej z keratyną, wysuszenie włosów.
Spłukanie odżywki, nałożenie odżywki emolientowej (choćby aArtiste morelka czy Garnier AiK) na 30 minut, płukanie etc.
Cytat:
2. odzywka+ olejowanie+ olejek GP na skalp, mycie odżywką, odzywka artiste różowa na kilkanaście minut lub isany z proteinami pszenicy, joaska i krem biedronkowy.
Artiste ma małoczateczkowe proteiny, a Isana wielkoczasteczkowe, czyli w tym przypadku nie robisz żadnej kuracji. Tu idzie o działanie wewnątrz włosa, czego Isana nie dokona.
Możesz ewentualnie wymieszać ze sobą obie odzywki albo nałożyć Artiste i na to Isanę. Wówczas będzie miało jakiś sens.
Cytat:
Czy powinnam cos jeszcze dodać/odjąć/zmienić?
Na tę chwilę przystopuj, by móc zobaczyć, co włosom pasuje, a co nie. Potem możesz wprowadzić miód i robić kurację proteinową rzadziej (tak od listopada).
Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
Jeśli dyfuzor ma temperaturę nawiewu taką, że spokojnie mogę trzymać rękę na kolcach, to mogę nim suszyć? Czy jednak zimnym?
nie ukrywam, że ciepłym jest szybciej i wygodniej
Możesz ciepłym, jeśli się włosom spodoba. Możesz na zmianę. Dobrze jest wykończyć suszenie chłodnym.

Cytat:
W sumie to nie wiem czy powinnam się cieszyć
czemu nie?

Cytat:
Spróbuję skorzystać z tych rad, ale nie mam ochoty nawet wylać do sedesu tych dwóch nieudanych porcji. To ma tak obrzydliwą konsystencję. Chyba nie dam rady nakładać tego na włosy, bo na samą myśl robi mi się niedobrze..
Nie rozumiem. A kisiel jadasz? A galaretki? Toż to wszystko się trzęsie. A że ma szary kolor? Karp w galarecie na święta również.
Widziałam bardziej obrzydliwe rzeczy...
Cytat:
Napisane przez xyz7 Pokaż wiadomość
na mokro od końców...
Ale całkiem na mokro czy była odżywka na nich? A jeśli tak, to jaka? I na jak długo zostawiłaś przed czesaniem?
Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
w takim razie jak reanimowac wlosy aby nie przesadzic?
Rozwodnić odzywkę b/s albo zmoczyć włosy rękami czy szmatką do odciskania. Nałożyć kapkę żelu na mokre/wilgotne. Wysuszyć. Nie przesadzaj z ilością czegokolwiek na suche. To się sprawdza tylko u wysokoporowatych. choćby u mnie
Cytat:
To zależy czym myjesz później, jaka jest ta odżywka pod olej, jaki jest olej.
Jeśli myjesz odzywką, to bardzo łatwo jest przesadzić.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-10-01 o 21:10
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 14:07   #70410
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Napisane przez e_liska Pokaż wiadomość
Jeeeej, dajesz mi nadzieję, że i ja coś z tych moich 'krzywych' włosów wydobędę
Ja chyba jestem jedyną, której nie podchodzi żel lniany Mam po nim suche i sztywne włosy, nijak dające się odgnieść i ułożyć. Ale działa tak tylko nałożony samodzielnie lub w formie mgiełki z odżywką b/s i wodą, bo w płukance i masce jest super. Może robię coś źle? Wczoraj byłam tak zła na efekt po myciu że chwyciłam z szczotkę i... teraz moje włosy nadają się tylko do noszenia w ciasnym warkoczu
nie jesteś jedyna, jeszcze ja

ostatnio podcinałam włosy 22 lutego, a dzisiaj nie zobaczyłam ani jednej rozdwojonej końcówki czyli zapuszczania ciąg dalszy, bez fryzjera na razie.

po powrocie ze szkoły stwierdzam, że mrożący dał radę, puch mniejszy niż zwykle
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości