|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#70441 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
Nawet dziewczyny nie wiecie jak jestem wam za to wdzięczna
|
|
#70442 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie zastanawia, czy włosy, mimo, że mają podomykane łuski, nie są obciążone czymś, co je matowi - silikon, cokolwiek mogą się po prostu nie błyszczeć. Bo moja grzywka to zdrowe włosy, nie ma tam nic oblepiającego, a jak nie było połysku tak nie ma. Może to kwestia koloru.. Jest w miarę prosta, więc to nie wina skrętu. Jak nawinę włosy na palec, to owszem, jest połysk, ale właśnie, tylko, gdy są naprężone.
|
|
|
|
#70443 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Porcję żelu lnianego można mieszać z porcją żelu sklepowego. Wówczas lniany ma większą moc. Spróbuj. Cytat:
Szampon ma myć. I tyle. Chyba że mówimy o leczniczym, choćby przeciwłupieżowym. Wówczas działanie się rozszerza. Ale nie Sebo... może być Sebo, ale wcierka. Cytat:
Cytat:
Inaczej sie nie dowiesz. A mnie spis też niestety niewiele powie, bo idzie właśnie o zestaw - tu kryją sie relacje. Jednym okiem oglądam na Polsat Play program o Dolnym Śląsku i rozpaczam, widząc zdjęcia przygotowań Festung Breslau Koszmar...
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-10-01 o 22:04 |
||||||
|
|
|
#70444 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
Mnie sie podobają takie fajne grube falo - loczki a po czesaniu zbyt gęstym grzebieniem czy szczotką robi sie taki efekt starej znoszonej trwałej Cytat:
będą straszaki
|
||
|
|
|
#70445 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
a nakładałaś coś na grzywkę? Co z nią robisz? Czym myjesz? Moze za często dotykasz?
|
|
#70446 | |||
|
Raczkowanie
|
No bo te moje włosy takie... krzywe
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#70447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myję odżywką/betainą kokamidopropylową co jakiś czas, czyli tak jak skalp i to co rośnie przy. Może ją raz sls wymyje i zobaczę co będzie, może coś tam jest. Edytowane przez Karmenka Czas edycji: 2012-10-01 o 22:21 |
|
|
|
|
#70448 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za to szczerze polecam olejek orzechowo-arganowy.Cytat:
nie tyknę suszarki przez najbliższe pół roku. i dłużej!
|
|
#70449 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Doradź, kochana Cytat:
![]() Doceniamy Twoje poświęcenia dla dobra naszej zakręconej społeczności
CG od 08.2012 Edytowane przez DzierzbaCzarnoczelna Czas edycji: 2012-10-01 o 22:48 |
||
|
|
|
#70450 |
|
Raczkowanie
|
TT ?
A proszę bardzo. Dziś użyłam (hennowanie). Oto sianko do oglądania.
|
|
#70451 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale widać, że śliczne być mogą ![]() A olej rycynowy to z apteki olejek rycynowy?
|
|
#70452 | |
|
Zakorzenienie
|
a jakoś nigdy nie widziałam nazwy "olejek rycynowy"
nie wiem czemu tak mówimy zawsze na butelce jest chyba "olej"o dziwo olej rycynowy nie ma rycyny ![]() Cytat:
oj no sianko, ale to tylko po hennie tak ![]() rudziaczek troszkę, ja próbuję się pozbyć rudości i nie idzie ![]() dzisiaj próbowałam płukanki z szałwii, bez efektu i chyba prostuje ![]() musze kupić żel joanny (po bielendzie jakaś bida ze skrętem ) ale włoski bardziej miękkie
|
|
|
#70453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki olejek w porównaniu do butli z olejem jeśli to o ten chodzi ![]() A czy jeśli smarowałam nim rzęsy i piekły mnie po nim oczy to znaczy, że na skórę głowy też nie powinnam go używać, bo jestem uczulona?
|
|
#70454 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wczoraj zanim napisałaś tego posta, chciałam to wszystko zmyć... tym samym Hegronem. Myje i myje a tu nic, włosy tępe, koszmarne... zużyłam pół butelki próbując domyć... w końcu jak dotknęłam włosów przy skórze i się okazało, że one są kompletnie oblepione a nie domyte, to wzięłam Joaśkowy szampon i poszło. Ale ulga ))Zrobiłam sobie "Twoją" kurację potem: Artiste różowa i wysuszenie suszarką. Potem spłukałam całość i dałam Garnier AiK na prawie godzinę, potem jak zwykle odrobina Joaski b/s. Włosy szczotki nie widziały, odciskane w koszulkę bawełnianą, nie dotykane dopóki nie wyschły (mój mąż ma absolutny zakaz dotykania włosów, gdy schną). I już podczas schnięcia wierzchnie warstwy formowały się w puchata aureolkę (( Znów coś zrobiłam nie tak? Końcówki dopiero dziś musnęłam babydreamem mamowym... Olejuję zawsze przed myciem, czyli co drugi dzień. Olejem lnianym, babydreamem mamowym (raz), oliwą (raz), olejem z orzechów laskowych. Mam jeszcze krem biedronkowy do przetestowania, olej ryżowy, olej sezamowy i alterrę migdałową. Zamierzam jeszcze kupić olej kokosowy. I arganowy na końcówki. |
|
|
|
|
#70455 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#70456 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#70457 | |||||||||||
|
|
Cytat:
będziemy dozgonnie wdzięczne!Cytat:
Cóż, jestem sceptyczka, jeśli idzie o działanie szamponu jakiekolwiek inne niż myjące, więc trudno mi się ustosunkować bez negatywnego nacechowania. Cytat:
Trudno posądzać proteiny mleka, bo tych jak na lekarstwo, ale to dość prawdopodobne, ze własnie na nie tak reagujesz. Masz doświadczenia z jakąkolwiek inną odżywką zawierająca proteiny? Jakie? Prawda. Cytat:
A jaką masz cerę? Cytat:
Cytat:
Lubię awokado po basenie Na długo, przynajmniej półtorej godziny.Cytat:
W załączniku zdjęcie, ile warstw bym widziała. Jednak to powinno być zrobione na sucho, a nie wiem, czy którakolwiek fryzjerka to zrobi ![]() Chcę taki kolor Cytat:
Cytat:
Pamiętaj, że mycie odżywką po oleju stawia pod znakiem zapytania nakładanie odżywki d/s (trzeba mieć superhiper wysoką porowatość albo bardzo zniszczone włosy, by to przetrwały w świeżości). Tymczasem zafundowałaś obciążenie jak talala. Cytat:
Cytat:
Nie było zabezpieczenia olejem, był ostry szampon - to też może powodować puch albo piórkowanie.
|
|
#70458 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
zaczekam jeszcze trochę...Zapasy olejowe muszę zużyć ![]() Sama analizujesz widzę ja nie potrafię, więc nie pomogę |
|
|
|
|
#70459 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem, czy czytałyście o wycofaniu partii żelu BD http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll...IE%2F121009972
|
|
|
|
#70460 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co i jak stosowałam zapisuję w wizazowym blogu - żeby mi było łatwiej obserwowac pielęgnację. Cytat:
Dziś są sianowate ![]() Jutro po powrocie z pracy - olejowanie orzechem laskowym. I mycie facelle (na hegrona się gniewam). Dzięki Eloe, że masz do mnie cierpliwość
|
||
|
|
|
#70461 | |||
|
sentimental animal
|
Cytat:
a na obozie dziewczyny chciały zrobić nalot na mój pokój w poszukiwaniu lokówki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
jest bardzobardzo fajnie! ![]() chodzi za mną jakaś zmiana, kolor, cięcie... może grzywka? ale tu już prostownica obowiązkowa
|
|
#70462 |
|
Konto usunięte
|
Czeeeść. Zaopatrzyłam się dzisiaj w maskę BingoSpa z shea i algami. Pomyśleć, że przedwczoraj byłam po nią w tesco i zastałam tylko szampony tejże firmy, a dzisiaj zachodzę po zakupy spożywcze i... stoi w wielkim półkilowym opakowaniu. Jestem podniecona, bo dzisiaj pierwszy raz chcę zastosować metodę omo - narazie jeszcze z szamponem BD. Trochę tylko się boję, że gdy potrzymam maskę jakąś godzinę i potem tylko spłuczę, włosy mi się rozprostują.
Moje obawy są w pełni uzasadnione, ponieważ zawsze gdy po umyciu stosowałam nawet lekkie odżywki d/s (np. poters aloes i jedwab) potem nie mogłam sobie poradzić z błyszczącymi, acz prostymi strąkami (nie było to obciążenie, po prostu włosy wisiały smętnie i nijak nie chciały się kręcić, wyjątek spośród tego typu odżywek stanowiła wycofana isana stosowana po myciu...)Potem przez wiele dni się z tym męczyłam, wyglądały jakby było ich dwa razy mniej niż normalnie, nie chciałam tak wychodzić z domu i w końcu w desperacji podcięłam niepotrzebnie włosy. Nie wiem jak wy to robicie, że włosom wystarczy spłukanie odżywczej maski i nadal się kręcą. Moje chyba nie nadają się do tych metod.. :/ Nie wiem, co powinnam zrobić. Najbezpieczniej u mnie używać masek na 1-1,5h a potem zmyć je szamponem i potem nałożyć ..isanę z babassu. Wtedy moje włosy ukłądają się najlepiej.Nie chcę wylądować jutro rano ze smętnymi strąkami, bo muszę wyjśc przed 8. :/ Dzisiaj moje włosy były koszmarne w związku z tym wyprostowałam je. Nałożony wczoraj żel mrożący Joanny nie potrafił zgrać się z włosami i wyszedł lepiący się puch z posklejanymi tu i ówdzie pasemkami, dlatego też musiałam użyć prostownicy by jakoś wyglądać. Włosy prostowałam rano, po 10 minutach od wyjścia były już pozbijane w strąki, które sprawiały wrażenie kompletnie zaniedbanych, jaśniejący kolor jeszzce dopełnił ten efekt. :/ Dodatkowo po ostatnim nałozeniu olejku Sesa na skalp wypadło mi wiele włosów, które utworzyły gruby pukiel. Tak, wiem że to normalne, jednak ja nie mogę do tego dopuścić, mam długie włosy i nie zadowoli mnie jeśli wiele mi ich wypadnie, po to by rosły nowe, bo to poprostu poskutkuje mniejszą ilością włosów, które od połowy długości i tak są już piórkowe. Kryzys włosowy trwa. Tylko Jantar jest moim pewnikiem. Czasem mam wrażenie, że u mnie dbanie o włosy kompletnie nie ma sensu... Są strasznie kapryśne. Chciałabym, aby były piękne, ale im bardziej kombinuję tym jest gorzej. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-10-02 o 15:18 |
|
|
|
#70463 |
|
Zadomowienie
|
Niusia, na Twoim miejscu najpierw oczyściłabym włosy szamponem z sls. Pod żel mrożący z Joanny spróbuj nałożyć żel lniany. Jeśli po olejowaniu wypadło Ci duzo włosów, następnym razem nie nakładaj oleju na skórę głowy.
|
|
|
|
#70464 |
|
Konto usunięte
|
Olejuję włosy i skórę głowy od dawna, ale dopiero teraz, gdy nałożyłam sesę trzeci raz wypadł w sumie cały pukiel. Mało mi świetnego porostu i zagęszczenia po Jantarze i dodałam sesę... Ostatnio babcia powiedziała mi, że na przy nasadzie zrobiło mi się, aż za dużo włosów..
rzeczywiście trudno mi ogarnąć włosy od nasady + jakieś 10 cm, co dziwne włosy w ten sposób zagęściły się właściwie w górnych partiach od skroni do czubka głowy, w okolicach potylicy nie wcierałam na początku jantara tak dokładnie. Więc może nie jest tak źle i nie warto kombinować tylko trzymać się planuPo mrożącym moje włosy przypominały watę cukrową zarówno pod względem lepkości i wyglądu, czegoś tak koszmarnego dawno nie miałam na głowie, nawet po przypuszczalnie odpowiednim czasie schnięcia wszystko się lepiło mimo, że żelu nałożyłam wyjątkowo mało w porównaniu np z bielendą czy artiste. Cóż nie mam zamiaru dzisiaj nigdzie wychodzić, więc spróbuję metody omo, położę ten olejek na długość, potem umyję szamponem i bingo na godzinę, następnie płukanka kawowa. Oczywiście przed olejowaniem oczyszczę włosy szamponem, tak jak radzisz. Jestem podekscytowana co z tego wyjdzie. Jak będzie klapa umyję włosy wieczorem i rano uformuję w fale sprawdzonym żelem z bielendy. Trzymajcie kciuki za moje włosy. Nie sądziłam, że kiedykolwiek poczuję posmak ryzyka nakładając maskę na włosy.
Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-10-02 o 16:04 |
|
|
|
#70465 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
. Dziś użyła TT, bo hennowała. Czy tak?
|
|
|
|
|
#70466 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Zdaj potem relację
|
|
#70467 |
|
Raczkowanie
|
A ja właśnie wczoraj umyłam włosy Hegronem i dzisiaj mam taki przyklap, że hej
Ogólnie są nawilżone, ale wiszą smętnie i do niczego się nie nadają. Plusem jest to, że pojawiło się kilka rulonów za uszami
|
|
#70468 |
|
Rozeznanie
|
Szukalam w calym miescie Jantara w aptekach, drogeriach, zielarskich nigdzie nie znalazlam wiec wczoraj zamowilam przez internet a dzis przechodzilam przez miasto i byla drogeria w ktorej nie szukalam Jantara bo stwierdzilam ze i tak go nie bedzie ale cos mnie podkusilo i weszlam tam no i byl Jantar i takim to sposobem bede miec 2 hahaha :P bo nie moglam sie oprzec zeby go nie kupic i juz nie wyprobowac :P
|
|
|
|
#70469 |
|
Zadomowienie
|
Chatul, pierwsze wrażenia - podobny zapach i konsystencja. Włosy jeszcze mokre, bo dopiero umyte. Dam znać, jak wyschną.
|
|
|
|
#70470 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Czekam na koleje doniesienia ![]() Cały czas mnie kuszą odżywki Alverde… A z szamponami miałaś jakąś styczność? Chodzi mi głównie o szampon z kofeiną.
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.

Raczej ofiary złej pielęgnacji i nagminnego czesania 
Nawet dziewczyny nie wiecie jak jestem wam za to wdzięczna 
... no ale podobno nie można z nim przesadzić?)
Koszmar...

a nakładałaś coś na grzywkę? Co z nią robisz? Czym myjesz? Moze za często dotykasz?

no to ciachamy! 
Zjawiskowe!