|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
|
|||
| 1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
|
0 | 0% |
| 2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
|
15 | 35,71% |
| 3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
|
0 | 0% |
| 4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
|
1 | 2,38% |
| 5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
|
15 | 35,71% |
| 6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
|
0 | 0% |
| 7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
|
3 | 7,14% |
| 8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
|
4 | 9,52% |
| 9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
|
4 | 9,52% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
Brumku ucałuj Tymka, biedny musi sie męczyć. No pewnie przez ząbki, bo przecież Tymus jest bardzo pogodnym dzieckiem i bez powodu na pewno by nie płakał. Musi go bardzo boleć..
Ja już się boję trójek. Na razie wyszła nam ostatnia czwórka. To i ja sie pochwalę - od kilku dni codziennie kupka jest na nocniczek. I już nie ucieka od razu jak się D. posadzi. Chyba zakumał o co chodzi i od razu jak go posadzę to robi kupkę i siusiu. Ja oczywiście pękam z dumy i za każdym razem go chwalę. Między czasie nieraz daje szczoteczkę i sam myje ząbki. Więc mam dwie rzeczy za jednym zamachem załatwione i to samodzielnie przez synka![]() Cytat:
![]() A wiecie, że już całkiem się przyzwyczaiłam do pracy i do rozłąki z Dominikiem, już tak bardzo nie tęsknię jak to było w pierwszym miesiącu, bo doskonale wiem, że świetnie się u babci czuje. O nic się nie martwię i bardzo dobrze dogaduję się z teściową. Widzę jak pięknie się rozwija i jaki jest szczęśliwy jak wracamy z pracy.
|
|
#3002 |
|
Wtajemniczenie
|
Brumek a przeciwbólowe nie działają? Zuza cierpi przez dwie górne czwórki. Jak widzę, że nie wie co ma ze sobą zrobić i łapki pcha do buzi płacząc, to jej daję nurofen, nie mogę patrzeć jak się męczy. Raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi
|
|
#3003 |
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy dziś z Leną u lekarza, bo od dwóch dni gorączkowała, no i okazało się, że ma zapalenie gardła.
Dostała antybiotyk, na szczęście tani, a resztę leków mamy w domu (domowa apteczka pęka w szwach )Ja dziś wywaliłam kwiatki z balkonu, całe już uschły bo zimno, wymyłam doniczki, TŻ zniósł do piwnicy a ja cały balkon wysprzątałam kot narobił ostatnio na balkonie pod stolikiem, ale dzieło sztuki normalnie, w kształcie jaszczurki
|
#3004 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla cioć których nie mam na FB
![]() Na spacer Zuza chodzi tak...
|
|
#3005 |
|
Zakorzenienie
|
Justyna ale ona cudowna. Jakie włosiska
|
#3006 |
|
Zakorzenienie
|
Prośba w K.
|
|
|
|
#3007 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się.
U nas potwierdziła się powiększona wątrobą, wg wyniki ponad normę i to dużo. Jutro idziemy zbadać kał, bo może jakieś pasożyty są albo lambia. Brumek u mnie "nie wolno" to działa jak płachta na byka i generalnie mówię:" chciałabym abyś tak nie robiła, bo..." tłumaczę że boli,że robi krzywdę itd itp. I odwracam uwagę pokazuję jak można zrobić coś żeby było bezpiecznie dla niej. Oczywiście wszystko tłumaczę schodząc do jej pionu. Czasem pokazuje co się może stać jak coś chce zrobić, a to jest niebezpieczne,jeżeli wchodzi na coś a wie, że nie może i robi to specjalnie - może to wyrodnie zabrzmi,ale czekam aż sama dojdzie do tego, że to co chce zrobić jest nie fajne i będzie miała guza...I tak samo jak u Scio wie że "si" to jest gorące i do komina jak się pali nie podchodzi, jak widzi że jest gorący obiad to sama dmucha.I tak jak Domek od Natki bardzo szybko wszystko łapie,teraz jest na etapie "czytania" ze mną bajek chce abym mówiła np" Emilie pokaż mamie biedronkę" i ją pokazuje oczywiście wcześniej Ja jej mówię co i gdzie jest ![]() Patik piekne zdjęcia fajna kurta !Dziękuje za odp odnośnie prywaty
|
|
|
|
#3008 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Dobrze,ze mało napisałyście pieleszkacudne z Was rowerzystki!!! PatikRzeczywiście podobna do Ciebie coraz bardziej-śliczne czarnulki jestescie!I gdzie kupilas ta kurtke??????? Ja kupuje lakiery inglota AgaJaka Peppa To Twoj Antek?Zmienil sie DdewikBorysek pieknie chodzi!!!śliczny blondasek Eve Maryś Brumek Tymek w kamizelce uświadomił mi jakie "nasze dzieci" sa juz duze Przystojnia kMi sie brumku wydaje,że to zeby...przynajmniej u nas tak jest...płacz i raczki w górze, z kolie na rączkach troche sie potuli i znowu placze dokladnie tak samo...dzisiaj mialam pracowac do 18,ale przybiegłam do domu juz po 1 bo bidulka plakała![]() Własnie...u nas katar...rzadsza kupka i płacz...zrobilam pyszny obiad dla chorowitki i wsunela cały wiec chociaz apetyt dopisuje ![]() Wczoraj bylismy u tesciow w Lubinie, naszykowali sie zjedzeniem jak na wesele pyszoty.W drodze powrotnej nie moglismy sobie odmowic spacerku po Rynku we Wrocławiu i zalapalismy sie na "pokazy z ogniem"Ewka ogladała jak zaczarowanaJednym słowem zazdroszcze wszytskim ktorych tż'ci nie pracuja w weekendy!!!!!!!Nie pamietam kiedy spedzilismy tak rodzinnie weekend-ach,och! ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- zaanetaw takim razie trzymam kciuki za wyniki kału Beatka,Marinka-gdzie Wy? |
|
|
|
#3009 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3010 |
|
Zakorzenienie
|
Czy to jest normalne, że mogła wyjśc najpierw 5 bez 4 i 3?
Bo mi się wydaję, że mamy 5 górne ale nie mamy 4 i 3 ?! chyba ze 3 i 4 takie szerokie beda? |
|
|
|
#3011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas u góry 4 bez trójki, a na dole 3 i 4 bez dwójki
|
|
|
|
|
#3012 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas tez jest jedna "4" bez "2"...
Dziewczyny bardzo dziekuje za wszystkie przemile komentarze! Alibany ten chlopczyk to Antek, no i jednoczesnie roczniak (a w zasadzie juz 13 miesieczniak), ktory tez swietowal (u nas zawsze urodziny rozbite na dwie tury) Brumku pytalas o buciki zimowe, ja niezmiennie dla maluchow polecam elefanteny. Pieleszka z Hania, Brumek i Tymek, Marysia, Domek, Ddewik i Borysek, Pati i Sara Mimo, ze malo pisalyscie ja juz nie wiem, co komu, bo czytam na raty, Zuzka chora i jakos nieszczegolnie mam nastroj na kompa. |
|
|
|
#3013 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Ja tylko na chwile, bo padam z nog Mąż po operacji, zrobili mu przegrode i wyrownali nos. Dobrze że rodzice przyjechali(sa kochani, a maja kawalek) bo nie maiłalabym nawet jak go dzisiaj odwiedzic(lezy w Nowej Soli w szpitalu, bo tam odzial chirurgi plastycznej, w zielonej nie ma takiego).Operacje zniosl dobrze, ale teraz wyglada to strasznie(jutro bedzie gorzej bo spuchnie i zsinieje).W srode ponowna wycieczka do Nowej Soli, jutro musi poradzic sobie beze mnie. Przepraszam , ale nie nadrobię. Spokojnej nocki życzę. |
|
|
|
#3014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3015 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Padam Mama mi dała 6 kg cukinii. Dokupiłam 3 kg pomidorów i 4 kg papryki i robię leczo. Teraz, bo w dzień nie ma jak. Kroiłam to 2 godziny z przerwą na płacz dziecka To się nazywa niedźwiedzia przysługa, bo ja wcale tego nie chciałam. A na balkonie czekają jeszcze 2 wielkie kartony z burakami i takimi włoszczyznowymi warzywami. Ale chyba jej to oddam ![]() A Tymuś po południu miał się lepiej. Bo o 15 wpadłam na to żeby dać mu coś przeciwbólowego. I od 16.30 był już normalnym, idealnym Tymciem ![]() Cytat:
- - Tymek w śpiworku cieniutkim. Od urodzenia. Cytat:
![]() A wcześniej nie dawałam, bo nawet mi do głowy nie przyszło. Niegdy w dzień nie dawałam mu nic na ból. Tylko w nocy i to też na palcach jednej ręki można policzyć, ile razy. Ale dziś to była naprawdę dobra decyzja. Cytat:
- I super Cytat:
![]() Kolejna trzylatka ![]() Coraz ładniejsza i coraz bardziej mama ![]() Cytat:
![]() 2. U nas tez jest dmuchanie na gotujące się dania ![]() Cytat:
2. Fajnie że dobrze Ci u teściów. Ale pewnie po części dlatego, że nie mieszkają zbyt blisko ![]() Cytat:
Chociaż ostatnio jakoś to osłabło.Ale u nas to nie histeria z nerwów czy złości, tylko cierpienie ![]() Cytat:
![]() Zdrówka dla Zuzi ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
UWAGA UWAGA! Mam na zbyciu Actiferol. Tymuś kiedyś zaczął brać, ale przestał i zużyliśmy tylko połowę. Opakowanie ma oryginalnie 30 saszetek, a mi zostało 14. Ważne do grudnia 2012. Biorą któreś dzieci to żelazko? Chcecie? Marzenka, czy Hania tego nie zaczęła brać?
|
|
#3016 |
|
Zakorzenienie
|
Chwalę się
|
|
|
|
#3017 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hi
Pisze 3 raz bo mi wciąż zjada Cytat:
Oby przeszło jak najszybciej ![]() ![]() Cytat:
Jakaś dietę musisz stosować Emi ? Cytat:
![]() Zdrówka dla Ewy Cytat:
Brumciu polecam blender z dostawka miksera :philips hr 1377 Ja mam ☠☠☠☠☠☠☠☠☠a, fajny sprzęt ale chyba bym tyle kasy nie dała za robota kuchennego( swój dostałam na prezent ślubny) A marzy mi sie kitchen aid- ale to tez masakra cenowa Lakiery lubię rimmela ze względu na szeroki pedzelek U nas tez marudny dzień Więc dla odmiany wskoczylismy z Jasiem pod kocyk i lenilismy sie na kanapie cały wieczór
|
|
#3018 | |
|
Zakorzenienie
|
A za co dostaje się tę prestiżową nagrodę?
![]() Cytat:
I ten philips tez sieka i trze itp? I nie wiem, jaki Ty masz (ten prezent), bo wizaż wykropkował ![]() Na KA tez kiedyś chorowałam. To król! ![]() Kocyk i Jaś to brzmi milutko
|
|
#3019 | ||||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
Nie mam czasu na nic....stąd taka pora wczesna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
na szczęście mam inną partię a swoją drogą, tu jest fajnie skomentowane http://dzieciowo.pl/2012/10/o-jednej...babydream.html mnie też drażni tabloidowy styl katastrofy ![]() Biedny Szymuś Ucałuj go ![]() Cytat:
oo...a co to za nagroda? Cytat:
to podziwiam że jest w stanie tak spokojnie wysiedzieć Wrzucam mojego łobuza ![]()
|
|
|
#3020 |
|
Zadomowienie
|
Aania zauważyłaś, że znowu nas w jedne rejony zagnało i znowu się minęłyśmy?
Muszę i ja Patryka na Gubałówkę zawieźć (ja byłam pierwszy raz jak miałam 15 lat - byliśmy na pierwszej wycieczce w szkole średniej, bo okazało się, że niewiele z nas tam było - a chodziłam do szkoły w Zakopanem )Brumek ja juz się boję tych trójek... Biedni jesteście. Życzę dużo cierpliwości i żeby jednak reszta bezboleśnie poszła. U nas też najpierw jedna czwórka wyszłą, a potem dwójki na dole Mały wstał... |
|
|
|
#3021 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Ja też wczesną porą bo jadę na badania tarczycowe. Czekam aż Sarunia się obudzi żeby ja nakarmić i "oddać" teściowej.
Ania zakopane, gubałówka...też chcę.. Ślicznie wyglądacie, Adaś jk zwykle radosny. Zaneta o kurcze, dziwne że wcześniej nikt nie zauważył watroby powiększonej skoro dużo ponad normę a od czego to może być? pewnie się martwisz.Dziewczyny kurtka kupiona chwilę przed latem w eleclerc przypadkiem, bo mi sie spodobała. Kosztowała 50 zł( dlatego wzięłam), na metce napisane, że to męska S. jak ją zapnę to nie ma wyglądu,bo nie taliowana.Widziałam że są na All, ale droższe. Nie wyspałam się, późno poszłam spać
|
#3022 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Odkryłam przyczynę nastroju moje dziecka... wyczekiwała codzien dolnej dwójki a tu niespodzianka i czwórka sie przebiła! Masakra z tymi zębami, wychodzą jak chcą ![]() Mam nadzieje że niedługo wróci moje kochane dziecko bo zwariuje z tym jojczkiem ![]() Aniu Adaś jak zawsze czaruje Dewik zdrówka dla męża! Scio no proszę cóż za wyróżnienie ![]() Wiecej nie pamietam...
|
|
|
|
#3023 |
|
Zadomowienie
|
Siedzę i ryczę od 30 minut... Dziś dałam mojego maluszka do żłobka.... To jest takie przykre, popłakałam sie już przy tej babce co go brala ode mnie....
Tak mi smutno jak mało kiedy..... ![]() ![]() ![]()
|
#3024 | |
|
Wtajemniczenie
|
?DDEWIK życze męzowi szybkiego powrotu do formy. Moja kolezanka miała pare lat temu przeszła podobny zabieg. Nie ciekawie wygladała. Dośc długo dochodziła do siebie. BRUMKU biedny Tymek. Niech te zeby szybko wyłaza ![]() EVE Marysia mnie rozłożyła na łopatki z ta szuflada My w sobote zaliczyliśmy pierwsza krew. Duzo krwi. Martyna zaryła buzia o kant łózka . Myślałam, ze poszedł zab. ma sine dziasło. Był mega płacz, mnóstwo krwi Oczywiście Martyna po drzemce totalnie o tym zapomniała a matka teraz chodzi za nia jak cien. W ogóle zaczyna miec takie pomysły ostatnio, że boje sie, ze kiedys nie upilnuje jej Wszytskie dzieciaczki sa cudne Zęby-u nas nadal tylko 5 choiaz mam podejrzenie, ze cos sie szykuje bo Martyna grzebie rekami w buzi. Nie wiem czy jej tylnie nie wychodza bo wkłada raczki bardzo głeboko. ---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3025 |
|
Zakorzenienie
|
Zapałeczko a do którego żłobka dałaś Natanka? i dlaczego? idziesz do pracy?
u mnie kolejna nieprzespana noc, dziąsło granatowe, ta 4 nie chce sie przebić |
|
|
|
#3026 |
|
Zadomowienie
|
Słoneczko dałam go do tego tu koło nas, na Botanicznej (?) to chyba jest... Pracy jeszcze nie mam ale musze czegoś poszukać, bo kiepsko u nas... I stad wlaśnie ten żłobek.... Teraz się zastanawiam, czy nie lepiej biedować ale mieć go ze sobą w domu, ja nie wiem jak to przetrwam
![]() ![]()
|
#3027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poczekaj kilka dni, może szybko się zaaklimatyzuje?!! to zależy od dziecka a Natanowi moze się spodobać moje dziecko jest anty żłobkowe dziś aż się trząsł jak płakał nie radzi sobie z rozstaniem ze mną a ja z nimbry |
|
|
|
|
#3028 |
|
Zakorzenienie
|
Zapałeczko do tego państwowego? było miejsce?
|
|
|
|
#3029 |
|
Zadomowienie
|
Tak, do państwowego. Miejsce się znalazło, co mnie strasznie zdziwiło, na początku września przyniosłam podanie, a dziś już mogłam go przyprowadzić... Takie szczęście w nieszczęściu, bo niby dobrze, że miejsce praktycznie od ręki, ale najchętniej w ogóle bym go tam nie oddała.......
![]() dziubek u was aż tak ciężko? Ja jeszcze nie wiem jak z moim będzie, dziś był tak zdezorientowany, w ogóle nie wiedział co jest grane....
|
#3030 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Zuza faktycznie wyglada na duzo starsza... a te wlosiska, czad! Ania i Adas cudowni, zazdroszcze wyjazdu. Aniu widac Ci juz troszke brzuszek ciazowy? Ddewik zycze szybkiego powrotu do zdrowia dla meza. Teliku zapomnialam Ci napisac, srodek to byl tort tiramisu. Zapaleczka i Dziubek, zeby jednak maluchy sie zaaklimatyzowaly w zlobku. Oliweczko Antek spi pod kocem. Tylko grubosc zmieniam w zaleznosci od pory roku, choc pewnie w zimie wyciagne kolderke. A Tobie kochana ile zostalo? Brumku dziekuje za zyczenia zdrowia dla Zuzi. Agula u nas bylo tak samo: Antek kiepsko sypial, wiec wypatrywalam ostatniej dwojki, a tu kiedys wykrylam czworke. Dwojki dalej nie ma. Dobra ide ogarniac chalupe, bo syf... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.

dobrze ,że kochana babcia i dziadek znów zasponsorują ciuszek 

Przystojnia k
dokladnie tak samo...dzisiaj mialam pracowac do 18,ale przybiegłam do domu juz po 1 bo bidulka plakała
Strasznie mi go szkoda 
zębole

Mama mi dała 6 kg cukinii. Dokupiłam 3 kg pomidorów i 4 kg papryki i robię leczo. Teraz, bo w dzień nie ma jak. Kroiłam to 2 godziny z przerwą na płacz dziecka
ale musi byc dobrze

Ucałuj go 

Zakończone: 2
?
Oczywiście Martyna po drzemce totalnie o tym zapomniała a matka teraz chodzi za nia jak cien. W ogóle zaczyna miec takie pomysły ostatnio, że boje sie, ze kiedys nie upilnuje jej