![]() |
#2941 |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
A masz możliwość zadzwonienia do swojego ginekologa i zapytania go o to? To chyba najlepsze rozwiązanie
![]()
#2942 | |
Zakorzenienie
|
Zadzwoniaby, ale z nią są same problemy. Po zwykłą recepte albo zaświadczenie do rodzinnego trzeba umawiać się na wizytę.. No nic, zastanowię się co zrobić..
---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- A, jednak słabsze..
![]() ![]() |
![]() |
#2943 |
ma zielone pojęcie
|
Skoro słabsze, to weź bez przerwy. Jak zrobisz przerwę 7-dniową to antykoncepcja może nie być zachowana, a jak zrobisz miesięczną przerwę to w ogóle sobie rozregulujesz hormony.
#2944 |
Wtajemniczenie
|
Pobolewa mnie gardlo, wiem ze Strepsils na pewno nie wplywa na pigulki antykoncepcyjne Cilest, jednak niestety nie mam go juz w swojej apteczce. Mam za to tabletki na bol gardla: Beechams Max Strength - angielskie.
Sklad tabletki to: Hexylresorcinol 2.5mg and Benzalkonium Chloride Solution 1.2mg Dodatkowe skladniki to: sucrose, levomenthol, propylene glycol, honey flavour, lemon flavour, caramel, beta-carotene, liquid glucose. Czy moge je spokojnie brac? Wole sie upewnic, bo ostroznosci nigdy za wiele ![]()
![]() |
#2945 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Postanowiłam wziąć od razu od dziś nowe tabletki.
![]() ![]() |
![]() |
#2946 |
Przyczajenie
|
martwie sie
własnie zaczynam 2 opakowanie tabletek antykoncepcyjnych przy braniu 1 opakowania, jak było napisane od 1 dnia okresu, bez żadnych opóźnień, nie pominelam żadnej tabletki wspolzylam z chlopakiem dopiero tydzien pozniej na wszelki wypadek po 3 dniach od stsunku(10 tabletka) zaczal mnie okropnie bolec lewy jajnik, jak nigdy dotad dodam ze po tygodniu zaczely mi sie pojawiac krawienia miedzymiesiaczkowe - chociaz moj lekarz stwierdzil ze to sie zdarza i utrzymały mi sie do okresu niby gdyby tabletki nie działały mogłabym mieć wtedy owulację byłam u lekarza, zapomniałam mu powiedziec o bolacym jajniku przebadał mnie okazalo sie ze mam wlasnie zakazenie i nie wiem czy ten jajnik bolal mnie od tego, ze mialam grzybice czy dlatego ze moglam zajsc w ciaze obecnie mam normalne krwawienie, z odstawienia 4 dzien mialam tez troche skrzepów ale slyszalam , ze to tez normalne przy tabletkach sama juz nie wiem... czy lekarz mógł nie wykryc, że to moze byc poronienie i czy mozliwa jest ciaza ? ---------- Dopisano o 02:15 ---------- Poprzedni post napisano o 02:04 ---------- juz wiem co moze byc przyczyna zapalenie przydatków i tak samo sie leczy jak grzybice plus antybiotyk ---------- Dopisano o 02:56 ---------- Poprzedni post napisano o 02:15 ---------- przeczytałam jeszcze ze ewentualnie moge miec zapalenie jajnikow to tez by tłumaczyło krwawienia Edytowane przez leszekmozdzer Czas edycji: 2012-09-26 o 01:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2947 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2010-09
|
dziewczyny, czy dzięki braniu tabletek zmniejszył Wam się ból brzucha w trakcie okresu? Ja właśnie m.in. z tego powodu zaczęłam brać tabletki-okropne, comiesięczne bóle brzucha wyrywały mnie z codziennych zajęć nawet przez 2 dni, a środki bez recepty nie pomagały. Po 1 opakowaniu Lesinelle bóle nie ustąpiły ani trochę
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2948 |
Zakorzenienie
|
To kwestia indywidualna. Jeżeli to był najważniejszy powód dla którego zdecydowałaś się na tabletki, to gratuluję rozumu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2949 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2950 |
Zakorzenienie
|
Bo raczej mało która kobieta łączy bardzo bolesne miesiączki z ewentualną chorobą. Ja w wieku 18 lat zwalałam to na geny po mamie, a ginekolodzy, których wtedy odwiedzałam (bez komentarza na temat ich wiedzy...) upewniali mnie w tym przekonaniu i mówili, że to normalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2951 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki
![]() A ja mam pytanko: Czy przy stosowaniu tabletek, odrazu pozwoliłyście aby TŻ w was dochodził??? Czy jednak miałyście stresa?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2952 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2953 |
Zakorzenienie
|
nicko, a przeczytaj dokładnie... nie napisałam "jedyny", tylko "najważniejszy".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2954 |
Zakorzenienie
|
tylko to w sumie też zależy jakie tabsy dostała, bo np. mój microgynon ma w ulotce napisane, że jest lekiem na bolesne miesiączki i z tego powodu jest refundowany...
nie wiem, jak tam było u autorki czy miała badania czy nie, może niech sama się na ten temat nam tutaj wypowie ![]()
#2955 |
Zakorzenienie
|
Arya, autorka pytania napisała, że Lesinelle dostała...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2956 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie tak nie zabrzmiało, potraktowałaś ją nieprzyjemnie i mnie by takie teksty poprostu uraziły,(odrobina uprzejmości nie boli) tym bardziej, że nic złego nie napisała, a co cię to wogóle obchodzi z jakich powodów dziewczyna bierze pigułki to jej sprawa i tyle, my możemy jedynie udzielić odpowiedzi na pytanie, jak słusznie zauważyłaś: nie trzeba tu nikogo uświadamiać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2010-09
|
Głównym powodem rozpoczęcia brania tabletek była chęć zabezpieczenia się przed ciążą. Ale zniwelowanie okropnego bolesnego miesiączkowania byłaby dla mnie naprawdę czymś ważnym. Badania miałam robione przez 3 lekarzy w ciągu ostatnich 3 lat-i cytologia, i USG, i zwykłe badanie, więc gdybym była chora-chyba by zauważyli.
Lekarz mówił mi, że bolesne miesiączki powinny zniknąć po rozpoczęciu brania tabletek, ale zapomniałam się go zapytać, czy od razu, czy raczej trzeba poczekać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 |
Zakorzenienie
|
w sumie mogą zniknąć, ale nie muszą. ja już tyle razy zmieniałam tabsy, ze powiem Ci, że różnie z tym bywa. też miałam dość mocno bolesne okresy zanim zaczęłam brać. na jednych tabsach od razu mi bóle zniknęły, na kolejnych były dość mocne, a na obecnych M21, które niby mają leczyć te bolesne miesiączki, bóle są dość znaczne, choć mniejsze niż bez tabletek.
Czy od razu? Niby organizm ma 3 mies na przyzwyczajenie się do tabsów, więc może daj taki czas swojemu i potem zobacz jak będzie? Ale to tylko moje zdanie, a wiadomo lekarzem nie jestem ![]()
#2959 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() traktorekk, lekarz jedno, a reakcja na hormony drugie. Nie można kogoś o czymś zapewniać, bo hormony to bardzo śliski temat, ludzie różnie reagują. Ze swojego doświadczenia powiem Ci, że mnie na początku (od razu) krwawienia nie bolały prawie w ogóle, a teraz po półtora roku nabierają na sile. Nie ma na to reguły, organizm różnie się przyzwyczaja - może być tak, że za pół roku będziesz miała łagodne przerwy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2960 | |
Raczkowanie
|
Dziewuszki witajcie po raz kolejny
![]() Mam pytanko, rozczytałam się na internecie, że jeżeli ktoś stosował kurację antybiotykiem w trakcie 7 dniowej przerwy, lub opakowania to nie powinien robić kolejnej przerwy po skończonym opakowaniu tabsów. hmmmm.... Waszym zdaniem prawda to? Zaczęłam brać antybiotyk w 6 dzień przerwy i nie powinnam robić teraz tej przerwy? Nie pojmuję;p ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
Od razu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2961 |
Zakorzenienie
|
To się tyczy tego, jeśli przyjmujesz antybiotyk pod koniec blistra lub jeszcze w czasie przerwy, a nie wstecz... Skąd mogłaś wiedzieć 6 dni temu, że dostaniesz antybiotyk?
![]() Z własnego doświadczenia nigdy nie łączyłam przez leki. A sporo antybiotyków miałam i również w czasie przerwy. Wolałam się dłużej zabezpieczać i uniknąć ewentualnych skutków łączenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#2962 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zmiana z plastrów na tabletki- ulotka swoje,lekarz swoje
Podpinam sie pod pytanie Red_Roose.
W pon mam odkleic ostatni plaster i mam tabletki brać (Cyprest). Z racji ze ide na wesele w sobote chcialabym jednak okresu nie mieć, moge normalnie w pon wziaść tabletkę ?
#2963 |
Przyczajenie
|
a macie tak czasami, że w środku cyklu i brania tabletek dostajecie krwawienia kilkudniowego?? teraz jestem ciekawa czy normlanie pojawi się w przeriwe czy to już był ten okres??? dziwne...i to nie jest pierwsze opakowanie bo wiem ze przy pierwszym to się zdarza...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2964 |
Zakorzenienie
|
Nie tylko przy pierwszym... Ulotka mówi o pierwszych miesiącach (liczba mnoga). Jeśli bierzesz już tabletki kilka miesięcy, widocznie zrobiły się za słabe, organizm potrzebuje mocniejszej dawki. Poczekaj do kolejnej przerwy i jeśli się to powtórzy, trzeba udać się do lekarza. Czasami to jednorazowa przygoda.
Polecam lekturę nt. antykoncepcji hormonalnej, bo nie ma naturalnego cyklu i nie ma okresu w czasie jej stosowania! |
![]() ![]() |
![]() |
#2965 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie, mam pytanie. Biorę tabletki już od jakiegoś czasu, w zeszły wtorek zażyłam ostatnią tabletkę z opakowanie, potem miałam zrobić 7 dniową przerwę, ale coś mi się porąbało i połknęlam ją już dzisiaj...
Czy to ma jakiś wpływ na skuteczność antykoncepcyjną?
#2966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2967 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź, od 3 lat łykam tabletkę w środy i byłam przekonana, że dziś już środa
![]() ![]()
![]() |
#2968 |
Raczkowanie
|
Ja mam takie miesiączki, że przez pierwsze dwa dni nie jestem w stanie wyjść z domu. Silne bóle brzucha i normalnie się ze mnie leje. Lekarz przepisał mi tabletki anty ponieważ dostawałam niekontrolowanych krwawień. Jak stosowałam tabletki to po odstawieniu miałam bardzo słabe okresy. Odstawiłam jednak bo zaczęłam tyć i strasznie bolesne piersi miałam, ale poza tym żadnych innych skutków ubocznych nie miałam. Czy przy dobrze dobranych tabletkach się nie tyje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2969 |
Zakorzenienie
|
Zacznijmy od tego, że dawanie tabletek anty na silne bóle miesiączkowe jest idiotyzmem... Zmień lekarza, jeśli on ma takie podejście do swoich pacjentek.
![]() Od tabletek się nie tyje. Tak było 20 lat temu, ale obecnie mamy tabletki nowej generacji. Co najwyżej woda mogła Ci się zbierać, albo miałaś taki apetyt, że przybrałaś mimiwolnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2970 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:44.