Vademecum antykoncepcji! - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-25, 14:24   #2941
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
One słabsze nie są, mają tylko inny hormon.
A masz możliwość zadzwonienia do swojego ginekologa i zapytania go o to? To chyba najlepsze rozwiązanie
Stary 2012-09-25, 15:03   #2942
Neciak89
Zakorzenienie

Zadzwoniaby, ale z nią są same problemy. Po zwykłą recepte albo zaświadczenie do rodzinnego trzeba umawiać się na wizytę.. No nic, zastanowię się co zrobić..

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

A, jednak słabsze..

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 15:21   #2943
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Zadzwoniaby, ale z nią są same problemy. Po zwykłą recepte albo zaświadczenie do rodzinnego trzeba umawiać się na wizytę.. No nic, zastanowię się co zrobić..

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

A, jednak słabsze..
Skoro słabsze, to weź bez przerwy. Jak zrobisz przerwę 7-dniową to antykoncepcja może nie być zachowana, a jak zrobisz miesięczną przerwę to w ogóle sobie rozregulujesz hormony.
Stary 2012-09-25, 16:26   #2944
emciu
Wtajemniczenie

Pobolewa mnie gardlo, wiem ze Strepsils na pewno nie wplywa na pigulki antykoncepcyjne Cilest, jednak niestety nie mam go juz w swojej apteczce. Mam za to tabletki na bol gardla: Beechams Max Strength - angielskie.
Sklad tabletki to:
Hexylresorcinol 2.5mg and Benzalkonium Chloride Solution 1.2mg
Dodatkowe skladniki to: sucrose, levomenthol, propylene glycol, honey flavour, lemon flavour, caramel, beta-carotene, liquid glucose.
Czy moge je spokojnie brac?

Wole sie upewnic, bo ostroznosci nigdy za wiele
while you were busy collecting stones.
emciu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 20:32   #2945
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emciu Pokaż wiadomość
Pobolewa mnie gardlo, wiem ze Strepsils na pewno nie wplywa na pigulki antykoncepcyjne Cilest, jednak niestety nie mam go juz w swojej apteczce. Mam za to tabletki na bol gardla: Beechams Max Strength - angielskie.
Sklad tabletki to:
Hexylresorcinol 2.5mg and Benzalkonium Chloride Solution 1.2mg
Dodatkowe skladniki to: sucrose, levomenthol, propylene glycol, honey flavour, lemon flavour, caramel, beta-carotene, liquid glucose.
Czy moge je spokojnie brac?

Wole sie upewnic, bo ostroznosci nigdy za wiele
Na pewno nic się nie stanie

Postanowiłam wziąć od razu od dziś nowe tabletki.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 01:56   #2946
leszekmozdzer
Przyczajenie

martwie sie
własnie zaczynam 2 opakowanie tabletek antykoncepcyjnych
przy braniu 1 opakowania, jak było napisane od 1 dnia okresu, bez żadnych opóźnień,
nie pominelam żadnej tabletki wspolzylam z chlopakiem dopiero tydzien pozniej na wszelki wypadek
po 3 dniach od stsunku(10 tabletka) zaczal mnie okropnie bolec lewy jajnik, jak nigdy dotad
dodam ze po tygodniu zaczely mi sie pojawiac krawienia miedzymiesiaczkowe - chociaz moj lekarz stwierdzil ze to sie zdarza i utrzymały mi sie do okresu
niby gdyby tabletki nie działały mogłabym mieć wtedy owulację
byłam u lekarza, zapomniałam mu powiedziec o bolacym jajniku
przebadał mnie okazalo sie ze mam wlasnie zakazenie
i nie wiem czy ten jajnik bolal mnie od tego, ze mialam grzybice czy dlatego ze moglam zajsc w ciaze
obecnie mam normalne krwawienie, z odstawienia 4 dzien mialam tez troche skrzepów ale slyszalam , ze to tez normalne przy tabletkach
sama juz nie wiem... czy lekarz mógł nie wykryc, że to moze byc poronienie i czy mozliwa jest ciaza ?

---------- Dopisano o 02:15 ---------- Poprzedni post napisano o 02:04 ----------

juz wiem co moze byc przyczyna
zapalenie przydatków i tak samo sie leczy jak grzybice plus antybiotyk

---------- Dopisano o 02:56 ---------- Poprzedni post napisano o 02:15 ----------

przeczytałam jeszcze ze ewentualnie moge miec zapalenie jajnikow to tez by tłumaczyło krwawienia

Edytowane przez leszekmozdzer
Czas edycji: 2012-09-26 o 01:55
leszekmozdzer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:44   #2947
traktorekk
SPAMER
Nieopłacona reklama

dziewczyny, czy dzięki braniu tabletek zmniejszył Wam się ból brzucha w trakcie okresu? Ja właśnie m.in. z tego powodu zaczęłam brać tabletki-okropne, comiesięczne bóle brzucha wyrywały mnie z codziennych zajęć nawet przez 2 dni, a środki bez recepty nie pomagały. Po 1 opakowaniu Lesinelle bóle nie ustąpiły ani trochę jest nadzieja?
traktorekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 18:25   #2948
Serenely
Zakorzenienie

To kwestia indywidualna. Jeżeli to był najważniejszy powód dla którego zdecydowałaś się na tabletki, to gratuluję rozumu. Antykoncepcją nie leczy się bolesnych miesiączek. Nie wiem czy wiesz, ale czasami tak silny okres może być oznaką jakiejś choroby. Powinno się wykluczyć wpierw takie rzeczy przed podjęciem (poważnej) decyzji o rozpoczęciu antykoncepcji hormonalnej.
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 18:50   #2949
giovanna92
Wtajemniczenie

GG do giovanna92

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
To kwestia indywidualna. Jeżeli to był najważniejszy powód dla którego zdecydowałaś się na tabletki, to gratuluję rozumu. Antykoncepcją nie leczy się bolesnych miesiączek. Nie wiem czy wiesz, ale czasami tak silny okres może być oznaką jakiejś choroby. Powinno się wykluczyć wpierw takie rzeczy przed podjęciem (poważnej) decyzji o rozpoczęciu antykoncepcji hormonalnej.
A skad wiesz , ze nie miala robionych badan ???
Stary 2012-10-01, 19:27   #2950
Serenely
Zakorzenienie

Bo raczej mało która kobieta łączy bardzo bolesne miesiączki z ewentualną chorobą. Ja w wieku 18 lat zwalałam to na geny po mamie, a ginekolodzy, których wtedy odwiedzałam (bez komentarza na temat ich wiedzy...) upewniali mnie w tym przekonaniu i mówili, że to normalne.
Stary 2012-10-02, 09:00   #2951
wioleta20
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki

A ja mam pytanko: Czy przy stosowaniu tabletek, odrazu pozwoliłyście aby TŻ w was dochodził??? Czy jednak miałyście stresa??
wioleta20 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-02, 11:47   #2952
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyna napisała, że między innymi z tego powodu zdecydowała się też na tabletki, <między innymi>, czyli miała też i inne powody, nie musisz od razu tak ostro reagować. Poza tym pigułki (oprócz zapobieganiu ciąży) służą również zmniejszaniu dolegliwościom towarzyszącym miesiączkom, mają wpływ na krwawienie, bóle miesiączkowe stają się łagodniejsze- przeczytasz to w 1wszej lepszej ulotce.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 16:56   #2953
Serenely
Zakorzenienie

nicko, a przeczytaj dokładnie... nie napisałam "jedyny", tylko "najważniejszy". Pytanie zabrzmiało tak, jakby to był kluczowy powód. Biorę tabletki już baaardzo długo i nie musisz mnie uświadamiać ulotką - sama polecam zajrzenie do niej i przeczytanie skutków ubocznych. Może zauważysz, że jest tam wzmianka o "bolesnym miesiączkowaniu" w rubryce CZĘSTO.
Stary 2012-10-02, 17:08   #2954
Arya90
Zakorzenienie

tylko to w sumie też zależy jakie tabsy dostała, bo np. mój microgynon ma w ulotce napisane, że jest lekiem na bolesne miesiączki i z tego powodu jest refundowany...
nie wiem, jak tam było u autorki czy miała badania czy nie, może niech sama się na ten temat nam tutaj wypowie

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 17:17   #2955
Serenely
Zakorzenienie

Arya, autorka pytania napisała, że Lesinelle dostała...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-03, 11:44   #2956
nicko
Zadomowienie

Cytat:
nicko, a przeczytaj dokładnie... nie napisałam "jedyny", tylko "najważniejszy". Pytanie zabrzmiało tak, jakby to był kluczowy powód. Biorę tabletki już baaardzo długo i nie musisz mnie uświadamiać ulotką - sama polecam zajrzenie do niej i przeczytanie skutków ubocznych. Może zauważysz, że jest tam wzmianka o "bolesnym miesiączkowaniu" w rubryce CZĘSTO.
Przeczytałam i ... Moja odpowiedź jest adekwatna do twojej więc zachowaj minki dla siebie.
Dla mnie tak nie zabrzmiało, potraktowałaś ją nieprzyjemnie i mnie by takie teksty poprostu uraziły,(odrobina uprzejmości nie boli) tym bardziej, że nic złego nie napisała, a co cię to wogóle obchodzi z jakich powodów dziewczyna bierze pigułki to jej sprawa i tyle, my możemy jedynie udzielić odpowiedzi na pytanie, jak słusznie zauważyłaś: nie trzeba tu nikogo uświadamiać ot tyle z mojej strony.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 15:13   #2957
traktorekk
SPAMER
Nieopłacona reklama

Głównym powodem rozpoczęcia brania tabletek była chęć zabezpieczenia się przed ciążą. Ale zniwelowanie okropnego bolesnego miesiączkowania byłaby dla mnie naprawdę czymś ważnym. Badania miałam robione przez 3 lekarzy w ciągu ostatnich 3 lat-i cytologia, i USG, i zwykłe badanie, więc gdybym była chora-chyba by zauważyli.

Lekarz mówił mi, że bolesne miesiączki powinny zniknąć po rozpoczęciu brania tabletek, ale zapomniałam się go zapytać, czy od razu, czy raczej trzeba poczekać Stąd pytanie na forum.
traktorekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 15:23   #2958
Arya90
Zakorzenienie

w sumie mogą zniknąć, ale nie muszą. ja już tyle razy zmieniałam tabsy, ze powiem Ci, że różnie z tym bywa. też miałam dość mocno bolesne okresy zanim zaczęłam brać. na jednych tabsach od razu mi bóle zniknęły, na kolejnych były dość mocne, a na obecnych M21, które niby mają leczyć te bolesne miesiączki, bóle są dość znaczne, choć mniejsze niż bez tabletek.
Czy od razu? Niby organizm ma 3 mies na przyzwyczajenie się do tabsów, więc może daj taki czas swojemu i potem zobacz jak będzie? Ale to tylko moje zdanie, a wiadomo lekarzem nie jestem

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 17:08   #2959
Serenely
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
Przeczytałam i ... Moja odpowiedź jest adekwatna do twojej więc zachowaj minki dla siebie.
Dla mnie tak nie zabrzmiało, potraktowałaś ją nieprzyjemnie i mnie by takie teksty poprostu uraziły,(odrobina uprzejmości nie boli) tym bardziej, że nic złego nie napisała, a co cię to wogóle obchodzi z jakich powodów dziewczyna bierze pigułki to jej sprawa i tyle, my możemy jedynie udzielić odpowiedzi na pytanie, jak słusznie zauważyłaś: nie trzeba tu nikogo uświadamiać ot tyle z mojej strony.
Nie znasz mnie, zapewne w ogóle nie czytasz podpisów, więc daruj sobie uwagi względem mnie, jeśli nie wiesz jak się tu wypowiadam. Jak chcesz prowadzić prywatę, to pisz na PW, a nie śmieć w wątku. Nie prowadziłam dyskusji z Tobą, tylko autorką pytania.

traktorekk, lekarz jedno, a reakcja na hormony drugie. Nie można kogoś o czymś zapewniać, bo hormony to bardzo śliski temat, ludzie różnie reagują. Ze swojego doświadczenia powiem Ci, że mnie na początku (od razu) krwawienia nie bolały prawie w ogóle, a teraz po półtora roku nabierają na sile. Nie ma na to reguły, organizm różnie się przyzwyczaja - może być tak, że za pół roku będziesz miała łagodne przerwy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-04, 20:38   #2960
aiza19
Raczkowanie

Dziewuszki witajcie po raz kolejny
Mam pytanko, rozczytałam się na internecie, że jeżeli ktoś stosował kurację antybiotykiem w trakcie 7 dniowej przerwy, lub opakowania to nie powinien robić kolejnej przerwy po skończonym opakowaniu tabsów.

hmmmm.... Waszym zdaniem prawda to?
Zaczęłam brać antybiotyk w 6 dzień przerwy i nie powinnam robić teraz tej przerwy?
Nie pojmuję;p

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

Cytat:
Napisane przez wioleta20 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki

A ja mam pytanko: Czy przy stosowaniu tabletek, odrazu pozwoliłyście aby TŻ w was dochodził??? Czy jednak miałyście stresa??

Od razu
aiza19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 21:28   #2961
Serenely
Zakorzenienie

To się tyczy tego, jeśli przyjmujesz antybiotyk pod koniec blistra lub jeszcze w czasie przerwy, a nie wstecz... Skąd mogłaś wiedzieć 6 dni temu, że dostaniesz antybiotyk? Bierz normalnie lek, zabezpieczaj się dodatkowo przez chorobę + 7 dni po odstawieniu antybiotyku. I tyle.

Z własnego doświadczenia nigdy nie łączyłam przez leki. A sporo antybiotyków miałam i również w czasie przerwy. Wolałam się dłużej zabezpieczać i uniknąć ewentualnych skutków łączenia.
Stary 2012-10-06, 14:20   #2962
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108
Dot.: Zmiana z plastrów na tabletki- ulotka swoje,lekarz swoje

Podpinam sie pod pytanie Red_Roose.

W pon mam odkleic ostatni plaster i mam tabletki brać (Cyprest). Z racji ze ide na wesele w sobote chcialabym jednak okresu nie mieć, moge normalnie w pon wziaść tabletkę ?
Stary 2012-10-08, 13:34   #2963
Monamina
Przyczajenie

a macie tak czasami, że w środku cyklu i brania tabletek dostajecie krwawienia kilkudniowego?? teraz jestem ciekawa czy normlanie pojawi się w przeriwe czy to już był ten okres??? dziwne...i to nie jest pierwsze opakowanie bo wiem ze przy pierwszym to się zdarza...
Monamina jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2012-10-08, 15:25   #2964
Serenely
Zakorzenienie

Nie tylko przy pierwszym... Ulotka mówi o pierwszych miesiącach (liczba mnoga). Jeśli bierzesz już tabletki kilka miesięcy, widocznie zrobiły się za słabe, organizm potrzebuje mocniejszej dawki. Poczekaj do kolejnej przerwy i jeśli się to powtórzy, trzeba udać się do lekarza. Czasami to jednorazowa przygoda.

Polecam lekturę nt. antykoncepcji hormonalnej, bo nie ma naturalnego cyklu i nie ma okresu w czasie jej stosowania!
Stary 2012-10-09, 17:49   #2965
kiq_
Raczkowanie

Słuchajcie, mam pytanie. Biorę tabletki już od jakiegoś czasu, w zeszły wtorek zażyłam ostatnią tabletkę z opakowanie, potem miałam zrobić 7 dniową przerwę, ale coś mi się porąbało i połknęlam ją już dzisiaj...
Czy to ma jakiś wpływ na skuteczność antykoncepcyjną?
Stary 2012-10-09, 17:53   #2966
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiq_ Pokaż wiadomość
Słuchajcie, mam pytanie. Biorę tabletki już od jakiegoś czasu, w zeszły wtorek zażyłam ostatnią tabletkę z opakowanie, potem miałam zrobić 7 dniową przerwę, ale coś mi się porąbało i połknęlam ją już dzisiaj...
Czy to ma jakiś wpływ na skuteczność antykoncepcyjną?
Nie. Przerwę można zawsze skracać, ale nigdy wydłużać
Stary 2012-10-09, 17:56   #2967
kiq_
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź, od 3 lat łykam tabletkę w środy i byłam przekonana, że dziś już środa Tęsknię za weekendem chyba...

REKLAMA
Stary 2012-10-11, 05:41   #2968
g700
Raczkowanie

Ja mam takie miesiączki, że przez pierwsze dwa dni nie jestem w stanie wyjść z domu. Silne bóle brzucha i normalnie się ze mnie leje. Lekarz przepisał mi tabletki anty ponieważ dostawałam niekontrolowanych krwawień. Jak stosowałam tabletki to po odstawieniu miałam bardzo słabe okresy. Odstawiłam jednak bo zaczęłam tyć i strasznie bolesne piersi miałam, ale poza tym żadnych innych skutków ubocznych nie miałam. Czy przy dobrze dobranych tabletkach się nie tyje?
g700 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 07:56   #2969
Serenely
Zakorzenienie

Zacznijmy od tego, że dawanie tabletek anty na silne bóle miesiączkowe jest idiotyzmem... Zmień lekarza, jeśli on ma takie podejście do swoich pacjentek. Jeśli miałaś niekontrolowane krwawienia, to heloł! Coś jest NIE TAK! To trzeba sprawdzić, przyjrzeć się hormonom, jak działa cykl, a nie iść na łatwiznę i przepisywać tabletki bez zgłębienia problemu. Rety, co za konowałów mamy w tym kraju...

Od tabletek się nie tyje. Tak było 20 lat temu, ale obecnie mamy tabletki nowej generacji. Co najwyżej woda mogła Ci się zbierać, albo miałaś taki apetyt, że przybrałaś mimiwolnie.
Stary 2012-10-12, 18:09   #2970
g700
Raczkowanie

Cytat:
Zacznijmy od tego, że dawanie tabletek anty na silne bóle miesiączkowe jest idiotyzmem... Zmień lekarza, jeśli on ma takie podejście do swoich pacjentek. Jeśli miałaś niekontrolowane krwawienia, to heloł! Coś jest NIE TAK! To trzeba sprawdzić, przyjrzeć się hormonom, jak działa cykl, a nie iść na łatwiznę i przepisywać tabletki bez zgłębienia problemu. Rety, co za konowałów mamy w tym kraju...

Od tabletek się nie tyje. Tak było 20 lat temu, ale obecnie mamy tabletki nowej generacji. Co najwyżej woda mogła Ci się zbierać, albo miałaś taki apetyt, że przybrałaś mimiwolnie.
A skutki uboczne? Takie jak wymioty czy krwawienia? Czy to wina złego dopasowania tabletek?
g700 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości