|
|
#571 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013
Lublana mam identyczny plan jeśli chodzi o wielorazowe pieluszki,
też chcę używać, też planuję co miesiąc zakupy żeby rozłożyć wydatek bo potem byłoby ciężko, mam tylko nadzieję że to dobra decyzja, że się sprawdzi, że nie będę żałowała a odwrotu raczej nie zakładam ze względu na koszt. Rozpisałam sobie nawet co i ile kupię po zagłębieniu się w temat i od listopada zacznę
|
|
|
|
#572 | ||
|
Wtajemniczenie
|
witam wszystkie nowe Dziewczyny
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a ja własnie myślałam że lepiej wcześniej, jakby się okazało, że jest problem z karmieniem. może faktycznie lepiej poczekam. Aaś ciekawe czy się sprawdzi ![]() proszę bardzo ![]() aha, co do książek, ja mam tą własnie "W oczekiwaniu na dziecko" i "Ciężarówką przez 9 miesięcy" i mam wrażenie że te książki w ogóle nie opisują mojego stanu. "Ciężarówką..." jest trochę taka ... nie wiem jak to określić, fajnie opisuje co się dzieje z dzieckiem, ale nie mogę czytać tych nazwisk czy jej życiowych rozważań ... jakoś spodziewałam się czegoś innego. Póki co jestem na 12 tygodniu, bo czytam sobie troszkę na wyrost tylko, może potem się rozkręci. A "W oczekiwaniu na dziecko" polecam, ale niekoniecznie chyba warto nową kupować - lepiej poszukać używanych, ja kupiłam za 12 zł |
||
|
|
|
#573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to takie dziwne, bo chce się jeść, ale jak się pomyśli o jedzeniu to blech Ale w jednej sekundzie naszła mnie ochota na placki ziemniaczane. No i cóż musiałam sobie zrobić ![]() ![]() A co do książki to fajna sprawa Takiej o ciąży nie widziałam i z miłą chęcią zobaczę, moja mama ma taką książkę jak się już urodziłam, jak znalazłam to mając lat 16 to płakałam, bo to super pamiątka. Niestety 5 lat temu przy przeprowadzce zaginęło
|
|
#574 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiesz, zdarzają się niespodzianki w późniejszym okresie ciąży, ale póki co mam potwierdzoną ciążę pojedynczą![]() Cytat:
Cytat:
a w pracy powiem na dniach![]() Cytat:
już mam obcykane mniej więcej co i jak i też zamierzam niebawem zacząć kolekcjonować Odwrotu też nie zakładam, jakoś dam radę a najważniejsze jest zdrowie i komfort maluszka no dobra, i jeszcze to, że one są śliczneCytat:
a laktator to jednak spory wydatek i szkoda byłoby wydać tyle kasy nie uzywać.
|
|||||
|
|
|
#575 |
|
Raczkowanie
|
Witam i dołączam się do watku.
Po wczorajszum USG wyszedł 6 tc i 3,5mm. Póki co ciąża przebiega prawidłowo. Objawy to głównie wzmożony apetyt i lekkie pobolewanie brzucha co jakiś czas. Mimo, że to nasze pierwsze i już oboje zdecydowaliśmy, że jedyne dziecko, to nie podniecam się jakoś specjalnie faktem bycia w ciąży. Za to mąż oszalał ;-).Wszystko mamy z już zaplanowane:wózek, łóżeczko,imiona, szpital, a nawet rodzaj porodu. Mam tylko nadzieję, że nic nas nie zaskoczy;-) Pozdrawiam |
|
|
|
#576 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
)ja na razie w pracy nie mówiłam, to znaczy wie tylko jeden kolega, szefowie na razie nie, chyba im powiem po 12 tc.. ale nie wiem czy wytrzymam.. Na zwolnienie teoretycznie się nie wybieram, chyba że w ostatnim miesiącu albo jeśli mi zdrowie nie pozwoli no to wcześniej z musu..
|
|
#577 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do radzenia sobie to jest ok. Dzieci już samodzielne i bawią się razem,nie wymagają mojej opieki non stop Często tylko dają czadu oboje tak że wychodzę z siebie i staję obok![]() No ale takie są uroki bycia mamą eheheh. Cytat:
![]() Ja ogólnie drobna jestem 160cm i 53-54 kg. Przed ciążami ważyłam nawet 51. Z pierwszym synem przytyłam 15 kg, i wróciłam do swojej wagi bardzo szybko bez żadnego odchudzania. Z drugim przytyłam 16kg i też zrzuciłam. Wiadomo brzuszek już nie idealny , ale trudno ![]() Cytat:
Cytat:
Nie ucieknie![]() Wszystko musimy kupować bo po swoich dzieciach nic kompletnie nie mam,pozbyłam się bo wstępnie więcej w planach nie było eheehTakże teraz czekać nas będzie kupno wszystkiego. Mam w sumie obiecane w rodzinie wózek,łóżeczko,ciuszki,fo telik,krzesełko do karmienia i całą resztę. To od dziewczyny z męża rodziny. Ona wie od początku,od zrobienia testu Ale wszystko wyjdzie w praniu![]() Cytat:
|
|
|
#578 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
do mnie też fakt bycia w ciąży nie dociera..też tyle sie staraliśmy że chyba mechanizmy obronne mi sie włączyły ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a mnie to sie wydaje, że jakaś sprzyjająca faza księżyca musiała być wtedy albo co hehehe ![]() Cytat:
moj pewnie też będzie widział hihino z tym kalendarzem chińskim to są rozbieżności niestety... Cytat:
![]() a ja dziś byłam na badaniu krwi i moczu.. a w pon na usg Edytowane przez Paulina 87 Czas edycji: 2012-10-02 o 13:56 |
||||||||||
|
|
|
#579 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki! Nawe nie wiecie jaka jestem zła
![]() Miałam na dziś wizytę, która, bylam pewna miała być połaczona z USG (na poprzedniej wizycie lekarka powiedziała, za wcześnie na USG i poczekamy do kolejnej). Ja bylam więc pewna, że na tej kolejnej ona mi zrobi badanie, a co się okazało ona dziś mnie dopiero zapisała na USG na 29.10!!! Czyli 12tc! Ja taka skonsternowana mówię jej, że ja rozumiem, że wtedy jest to wazne USG z przeziornością itd, ale ja do tej pory nie miałam żadnego a jest już 9 tc. A ona na to, że skoro wszystko jest w porządku to ona nie widzi potrzeby dodatkowego USG i jeżeli ma mnie to uspokoić to żebym poszła prywatnie. Kiedy to właśnie jest prywanie! I teraz sama nie wiem co robić. Na pewno chcę zmienić lekarza bo to jest do niczego nie podobne. Ale nie wiem jak się za to zabrać. Próbować na NFZ czy dalej w Luxmedzie. Nie chcę dodatkowo płacić za wizyty, bo nie doż, że jestem ubezpieczona to mam wykupiony pełny pakiet w prywatnej grupie medycznej. Wiem, że część z Was korzysta z Luxmedu. Jakie macie doświadczenia? Też takie problemy z badaniami? Może macie jakiś lekarzy do polecenia w stolicy? W sumie na NFZ też mnie interesuje. Lecę szukać opinii w międzyczasie. Tak się cieszyłam, że zobaczę dziś maleństwo... |
|
|
|
#580 |
|
Zakorzenienie
|
Ashyshqa ja chodzę prywatnie do babki która pracuje na karowej. mam nadzieję że potem tam urodzę ze znajomą doktorką
w LuxMedzie robię tylko badania. nie znalazłam opinii o dobrym ginekologu tam więc sobie odpuściłam.ps. ja będę miała pierwsze dopiero ok. 10 tyg także luz.
|
|
|
|
#581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#582 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwne, że Ci nie zrobiła usg..
Ja chodzę (póki co) do enelmedu i tam miałam usg podczas pierwszej wizyty... co prawda nie było papieru, żebym mogła sobie zabrać fotkę ze sobą ale usg było... A to był 5t6d...
|
|
#583 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
146 uderzeń na minutę
|
|
#584 |
|
Zakorzenienie
|
zastanawiam sie 3 tygodnie od 24 wrzesnia ktory to będzie
bo musze isc po skierowanie hehe na usg ![]() wtedy usłysze moje dziecię może
|
#585 |
|
Wtajemniczenie
|
Ashyshqa qrcze ja też bym była zła
tyle się naczekałaś i co? ehhhh ja chodzę do enelmedu, a usg mam na każdej wizycie (już 4 czy 5 razy tam miałam), wprawdzie króciutkie, ale jest ! i dostaje też wydruk za każdym razem. ja bym chyba poszła na prywatną wizytę i zapłaciła, żeby się dowiedzieć czy wszystko dobrze
|
|
|
|
#586 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- mleko z ząbkiem czosnku, ząbek czosnku to można co dzień dla zdrowia - herbata z cytryną Sama biorę citrosept. Na USG byłam sama. Mężuś dostał wydruk z USG, pooglądał i stwierdził, że skoro według mnie to jest nasz bąbelek to tak musi być. On nie widzi gdzie główka, a gdzie nóżki ... ![]() Poza tym, jak ona wraca z pracy to już gabinet zamknięty. Pójdziemy razem jak już będzie można podglądnąć małego człowieczka a nie kropkę ![]() Cytat:
Powiedzieć się nie boję, bo pracę mam pewną, niestety ze względu na ostatnie stresujące relacje z "klientami" zaświadczenie jest mi potrzebne, żeby pokazać szefowi, że tej sprawy nie jestem w stanie sama dokończyć bo nie wytrzymam i coś komuś mogę zrobić ![]() L4 ... przy mojej specyfice pracy to pójdę jak mi zacznie brzuszek przeszkadzać albo będą inne dolegliwości. W tym roku nie planuję. Natomiast każde przeziębienie będzie odleżane w domku a nie przechodzone jak do tej pory. Cytat:
Zmieniłam właśnie z takiej, co to nie chciała nawet badać co wizytę, jak przychodziła, że "się znowu spóźnia" tylko kazała mi test ciążowy w aptece kupić ... Pisałyście o pieluchach. Też planuję tetrowe, głównie. Na wyjazdy to pewnie będą jednorazówki. Kiedyś widziałam w TV (tylko nie zapisałam nazwy) takie inne wielorazowe, w kształcie przypominało jednorazówki i miało wkłady wielokrotnego użytku. Było droższe, ale w czymś tam lepsze. Może któraś na to trafi w necie czy TV to proszę o info co to takiego ...
|
|
#587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żal mi nawet trochę będzie robić sobie taką długą przerwę kurcze to jakiś pracuś jestem skoro do kwietnia planuję |
|
|
|
|
#588 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, ale mam już dzisiaj dosyć
jestem przeziębiona i już miało być lepiej a tu nic. Piję ten syrop i mleko z czosnkiem i niestety narazie nie jest dobrze. Mam tylko nadzieję, że mi przejdzie jakoś I jeszcze się stresuję, żeby mały się nie zaraził, a wiadomo jak z dzieckiem chce do mamy i koniec.A jeśli chodzi o USG to w poprzedniej ciąży na początku chodziłam sama, a potem już z mężem. Teraz od razu idziemy razem. A moją aktywność fizyczną to mi lekarz ograniczył do minimum, nie pozwala na żaden wysiłek fizyczny niestety. Nawet małego nie mogę nosić. Ale cóż taki urok tego błogiego stanu
|
|
|
|
#589 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poczytałam trochę o tym USG i rzeczywiście lekarze zalecają 3: w okolicach 11-14tc, potem 18-22tc potem po 30tc. I inne tylko w przypadku, gdy wystepuja jakies nieprawidłowosći. Może skoro u mnie nie występują (i w sumie przed ciążą tez nie występowały: zawsze regularne cykle, zawsze świetna cytologia, z ciążą też w 1cs się udało) to może za bardzo się tym przejmuję zamiast cieszyć, że wszystko jest ok... Już sama nie wiem. Ale tak bardzo chciałam usłyszeć serduszko i zobaczyć maleństwo... |
|||||
|
|
|
#590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z jednej strony chciałabym, żeby było jak najlepiej, a z drugiej to do choinki płacę na NFZ nie małe składki, też pracuję w "firmie" budżetowej, i jakoś da się dobrze wykonać tą pracę za swoje wynagrodzenie, a lekarze to wcale źle nie mają. Jak myślę o łapówkach, to od razu się zastanawiam, że jak będę zmuszona to jak to nagrać i oddać do prokuratury ... ehh taka już moja natura. Mówią, że jak będzie chodzić o dziecko a nie o mnie to mi się przestawi.
|
|
#591 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cytologię robiłam tuz przed ciążą, a cykle mam regularne jak w zegarku![]() ja spokojnie czekam na koniec października. nie widzę sensu robienia usg co 2-3 tygodnie... moja koleżanka rodzi za miesiąc i wszystko załatwiała z nfz. i zadowolona jest. mam inną koleżankę (która mi poleciła ginekolożkę) i praktycznie wszystko załatwiała prywatnie. w zeszłym tygodniu urodziła marysię ![]() także chyba nie ma reguły... ja będę prywatnie chodzić na wizyty + badania w lux medzie który mam z pracy. i tyle. |
|
|
|
|
#592 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do usg dostałam na nie skierowanie z luxmedu od razu na pierwszej wizycie także na jakąś dziwna lekarkę trafiłaś, niefart ![]() Cytat:
) tutaj są linki do sklepów http://www.pieluszkarnia.pl/pol_m_PI...zonka-122.html http://bobolider.pl/ http://nappime.pl/ http://www.babyetta.pl/ Teraz już nie używa się samej tetry na youtube jedna dziewczna ma kilka fajnych filmików gdzie tłumaczy co i jak z tymi pieluszkami
|
||
|
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
Taka byłam zaaferowana moją dzisiejszą wizytą, że nawet się nie wypowiedziałam w innych poruszanych kwestiach
![]() Przede wszystkim witam nowe dziewczęta! Piszecie o uprawianiu sportu. Ja bardzo lubie sobie pokicać w fitnessclubie i troszkę mi tego teraz brakuje. Mam zamiar zapisac się na zajęcia dla mam od stycznia (listopad i grudzien mi odpadają przez wyjazd) ale już wcześniej zacząć ćwiczyć w domu z jakimś dvd. Może coś polecacie typowo dla przyszłych mam. Dziewczyny od sportów ekstremalnych - podziwiam! Ja kiedyś może byłam bardziej odważna, ale odkąd miałam taki dziwny zbieg 3 wypadków rowerowych na przestrzeni 2 tyg. stałam się baaaardzo bojaźliwa. TŻ chodzi ze mną na wizyty jeśli akurat nie pracuje. Dziś oboje byliśmy zawiedzeni brakiem USG... Oboje czujemy sie w całą sprawę zaangażowani Choć musze przyznać, że czasem brakuje mi w nim zrozumienia (np. jak źle się czuję i akurat sprzątamy mieszkanie i proszę go by wykonał część moich obowiązków - na początku się boczy, ale po jakimś czasie, czasem po tłumaczeniach, rozumie).Ubranek i innych rzeczy dziecięcych jeszcze nie mam zamiaru kupować. Nawet nie czuję jeszcze takiej potrzeby. Naszczęście. Pewnie jak na mnie przyjdzie to potem się nie opanuje. Ale z Allegro fajny pomysł, chcę sobie w takich paczkach jakieś ciążowe rzeczy sprawić też. Nad pieluszkami jeszcze nie myślałam. Muszę poczytac więcej o wielorazowych bo koncepcja mi bardzo odpowiada. W pracy o ciąży powiem za tydzień. Pewnie już bym powiedziała, ale mój przełożony wziął sobie 3 tyg urlopu, a jednak zależy mi na tym, by ode mnie się o ciąży dowiedział, a nie z plotek. Zwolnienie jest dla mnie na razie odległą sprawą, ale coś się ostatnio u mnie w pracy stresowo robi i jeśli taki stan pozostanie na dłużej to się poważnie zastanowię nad zwolnieniem od nowego roku. Dziś na pocieszenie gotuję sobie kapuśniaczek ![]() Zawsze lubilam kwaśnie rzeczy, ale w ciąży jeszcze bardziej mi się nasiliło
|
|
|
|
#594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny a o co chodzi z tymi wielorazowymi pieluszkami? tam się zmienia jakieś wkłady czy jak? i dobre to? czym się różni od pampersów? vil ja tez się zdziwiłam. W sumie myślałam że nie od razu można wykluczyć bliźniaki ale nie sądziłam że można to dopiero wykluczyć w tym 13 czy 14 tc. A ciuszki piękne. Jak ja uwielbiam takie małe ubranka ![]() Kasiulka Witaj ![]() Ashyshqa nie rozumie dlaczego nie chciała Ci zrobić USG. Ja też mam taką opiekę w Vicie i zastanawiam się czy mogę iść i tam badania porobić żeby nie płacić prywatnie. Fajnie że już słyszałyście serduszka. U mnie już 10 tc i nie słyszałam. Wcześniej tylko mi pokzaywał że bije i jakoś czytałam że można usłyszeć po 10 tc więc nawet o to nie pytałam ![]() A ja dziś byłam na długim spacerku i po drodze kupiłam troszkę owoców (przepyyyyyszne gruszki). Później trochę posprzątałam poprasowałam i o to jestem
|
|
|
|
|
#595 |
|
Wtajemniczenie
|
KOCHANA NIE PIJ citroseptu w ciąży!!!!!!!!! TO JEST NIEDOZWOLONE!! sama te kropelki brałam ale to jakoś na wiosnę i organizm zdążył się oczyścić... czytałam artykuł, że ten preparat może uszkadzać płód!!
|
|
|
|
#596 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
ja w pracy chciałabym powiedzieć w okolicach końca listopada a najlepiej w grudniu, przed naszą wigilią. Jakoś narazie nie chcę zamętu robić, bo mam samodzielne stanowisko, będę musiała kogoś szkolić i myślę, że jeszcze trochę za wcześnie na to. Zresztą rodzicom też mam zamiar wtedy powiedzieć. Jeżeli nie będzie podstaw do zwolnienia chorobowego to nie pójdę. Zresztą pracuję w szpitalu, z armią lekarzy, gdzie będę bezpieczniejsza
|
|
#597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() chociaż może ze względów finansowych się zdecydujemy, zobaczymy jak będą schodzić jednorazówki. myślę na razie nad Huggisami, ewentualnie po domu czasem tetrowe i wietrzenie gołej pupy
Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2012-10-02 o 20:44 |
|
|
|
|
#598 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja to się generalnie boję wody, więc trochę sporty wodne omijam, chyba że wygrzewanie się w lato nad jeziorem w pontonie hehehe, a tak na serio to jak byłam mała to miałam kilka razy akcje "topienia się" więc to pewnie przez ten uraz jakoś nie mogę do końca się przekonać do takich rzeczy....
|
|
|
|
|
#599 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie mam dziś wolne, siedzę w domu i się kuruję... czosnku nie cierpię, więc muszę go jakoś "przemycać" do jedzenia, mam też specjalny syrop dla kobiet w ciąży - Prenalen. No mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej. Muszę znaleźć ten wątek styczniowo-lutowych, dzięki za info Wczoraj byłam tak padnięta, że zdążyłam odpisać na jedną wiadomość i zasnęłam... dlatego dziś zdaję krótką relacje z mojego pierwszego USG Wbrew wszystkim obawom i stresom, nie było się czym przejmować, wszystko z fasolką dobrze. Usg miałam wykonane dopochwowo, widziałam już rączki i nóżki I mój mąż w końcu nie uczestniczył w tym usg, z racji, że właśnie było dopochwowe, a przy drugim usg, które będę robiła za 4 tyg. już może być, będzie wtedy przez brzuszek. Wycieczką w góry kazał mi się nie przejmować, i mówił, że takie wypady są krytykowane ale w przypadku wspinaczki wysokogórskiej, śmiał się, że Zakopane to nie Alpy i żeby się nie przejmować. Poza tym mówił, że skoro wcześniej prowadziłam aktywny tryb życia, to tym bardziej nie powinnam "nic nie robić". Dzięki tym wszystkim info kamień z serca mi spadł, i bardzo się uspokoiłam, teraz mogę zająć się spokojnie jeszcze innymi rzeczami, bo ostatnio to tylko o tym myślałam... To by było chyba na tyle, jak zeskanuję później sesję zdjęciową to wrzucę fotki z USG
|
|
|
|
|
#600 |
|
Zadomowienie
|
Hej Mamuśki
Troszke mnie niebyło na forum i musze sporo nadrobić ![]() Zaczne od przywitania NOWYCH MAMUSIEK Całuski dla tych z Was, któe mają już swoje usg pierwsze za soba Opowiem może troszke o swojej pierwszej wizycie u ginki....No więc w poniedziałek byliśmy z mężem na usg dopochwowym oczywiście...bardzoooooo się stresowałam, wręcz bałam,ale po wejściu do sali odetchnełam z ulgą......mąż był cały czas ze mną, a wpatrzony był w ten monitor jak w jakiś obraz Tarczka zarodkowa jest, pęcherzyk ciążowy jest, ale za wcześnie było , żeby stwiedzić bicie serduszka, bo wg obliczeń od ostatniej miesiączki to koniec 7 tyg, ale że cykle mam takie 36 dniowe i owulka póżno było więc wg usg jakoś 5 tydzień, końcówka 4. W niedziele idę na kolejne usg, no i zobaczymy czy wtedy serduszko będzie widać.....Narazie mam odpoczywać, niestresować się i tyko kwas foliowy brać Jestem też już po serii badań m.in morfologi, moczu, zapalenia wątroby typu B, grupe krwi i toksoplazmozie.....i ta toksoplazmowa właśnie mnie niepokoi, bo wyszedł mi niejednoznaczny wynik wprzeciwciał IgM.....cirpliwie musze czekać do niedzieli by pokazać wyniki pani doktor.... Ja leże sobie w domku na L4 miałam już dość fizycznie i psychnicznie pracy, więc poszłam na zwolnienie , narazie od internisty , ale niedługo od ginki mam dostać, z uwagi m.in na moja dyskopatie i stojący tryb pracy,a że moich leków na kręgosłup jak np.olfen mi niewolno brać w ciązy więc bede na l4.....Kobitki pisałam,że niemam nudności, no więc odwołuje to ![]()
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.

Też chce taki termometr do uszka. Ja ogólnie miałam plan zacząć kupować ciuszki po nowym roku. No i chcę też używać pieluszek wielorazowych, a że to droga w zakupie impreza to mam zamiar o miesiąc kupować kilka sztuk, żeby nie zrujnować budżetu jednorazowym wydatkiem
a laktator to jednak spory wydatek i szkoda byłoby wydać tyle kasy nie uzywać.

28.08.2010r. g. 17.00 

tyle się naczekałaś i co? ehhhh ja chodzę do enelmedu, a usg mam na każdej wizycie (już 4 czy 5 razy tam miałam), wprawdzie króciutkie, ale jest ! i dostaje też wydruk za każdym razem. ja bym chyba poszła na prywatną wizytę i zapłaciła, żeby się dowiedzieć czy wszystko dobrze