Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013 - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-02, 12:35   #571
katherine271
Raczkowanie

Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013

Lublana mam identyczny plan jeśli chodzi o wielorazowe pieluszki,
też chcę używać, też planuję co miesiąc zakupy żeby rozłożyć wydatek bo potem byłoby ciężko, mam tylko nadzieję że to dobra decyzja, że się sprawdzi, że nie będę żałowała a odwrotu raczej nie zakładam ze względu na koszt. Rozpisałam sobie nawet co i ile kupię po zagłębieniu się w temat i od listopada zacznę
katherine271 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 12:41   #572
vil84
Wtajemniczenie

witam wszystkie nowe Dziewczyny
Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
Lublana lekarz Ci już powiedział że to ciąża pojedyncza? Przecież mnogą ciąże można na 100% wykluczyć dopiero w 14 czy 13 tc. Ja się od razu o to pytałam i mi tak lekarz powiedział.
no to mnie zagięłaś teraz ... ja myślałam że jak widać na wczesnym usg jedno maleństwo, to jest jedno. haha teraz pójdę na prenatalne i się okaże że z tyłu się drugie czaiło

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
katherine271 cześć
ponoć laktator lepiej kupić po porodzie jak się okaże czy będziesz karmić piersiąTeż chce taki termometr do uszka. Ja ogólnie miałam plan zacząć kupować ciuszki po nowym roku. No i chcę też używać pieluszek wielorazowych, a że to droga w zakupie impreza to mam zamiar o miesiąc kupować kilka sztuk, żeby nie zrujnować budżetu jednorazowym wydatkiem

a ja własnie myślałam że lepiej wcześniej, jakby się okazało, że jest problem z karmieniem. może faktycznie lepiej poczekam.

Aaś ciekawe czy się sprawdzi

Cytat:

I wklejaj nam zdjęcia ciuszków raz dwa!!!
proszę bardzo

aha, co do książek, ja mam tą własnie "W oczekiwaniu na dziecko" i "Ciężarówką przez 9 miesięcy" i mam wrażenie że te książki w ogóle nie opisują mojego stanu. "Ciężarówką..." jest trochę taka ... nie wiem jak to określić, fajnie opisuje co się dzieje z dzieckiem, ale nie mogę czytać tych nazwisk czy jej życiowych rozważań ... jakoś spodziewałam się czegoś innego. Póki co jestem na 12 tygodniu, bo czytam sobie troszkę na wyrost tylko, może potem się rozkręci. A "W oczekiwaniu na dziecko" polecam, ale niekoniecznie chyba warto nową kupować - lepiej poszukać używanych, ja kupiłam za 12 zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg male zdjecie.jpg (60,5 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg male zdjecie2.jpg (56,7 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg male zdjecie3.jpg (65,7 KB, 24 załadowań)

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 12:47   #573
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WioLa_La_Wi Pokaż wiadomość
Dziewczynki dziękuję za powitanie i witam kolejne

Ashyshqa,
czekam z niecierpliwością co napiszesz, my mamy we wtorek za tydzień i nie mogę się doczekać

MoTyleKsw, niestety myślę że to mdłości, mi jakoś od wczoraj też dziwnie, nie to jeść, ni to wymiotować. . a myślałam że mnie to ominie

- dałaś czadu , ja się jeszcze powstrzymuję, staram się racjonalnie a czasami wręcz pesymistycznie, ze to wcześnie, że różnie może być ale nie wiem ile wytrzymam, szczególnie jak pooglądałam wczoraj to: http://www.carters.com/

a wczoraj słuchajcie, kupiłam książkę o ciąży i jeszcze taką na pamiątkę babikowi, gdzie się wkleja pierwsze usg i swoje myśli i takie tam - jest boska

a z ćwiczeń to zamierzam do końca ciąży chodzić na basen, ubolewam też nad nartami - w tym sezonie sobie nie pojeżdżę ale w przyszłym ..

u gina na razie byłam raz z Tż-em, jak powiedział: "Dziecko to połowa Twoja i połowa moja to dlaczego mam mniej widzieć od Ciebie..?" a więc planowo będzie na wszystkich wizytach i przy porodzie (na razie teoretycznie ) też ma zamiar być..

Ufff.. chyba odniosłam się do wszystkiego..

Miłęgo dnia Kochane!
Nie miewałam takiego stanu, bo raczej nigdy mnie nie mdliło A to takie dziwne, bo chce się jeść, ale jak się pomyśli o jedzeniu to blech Ale w jednej sekundzie naszła mnie ochota na placki ziemniaczane. No i cóż musiałam sobie zrobić

A co do książki to fajna sprawa Takiej o ciąży nie widziałam i z miłą chęcią zobaczę, moja mama ma taką książkę jak się już urodziłam, jak znalazłam to mając lat 16 to płakałam, bo to super pamiątka. Niestety 5 lat temu przy przeprowadzce zaginęło

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 12:54   #574
Lublana
Zadomowienie

Cytat:
Lublana lekarz Ci już powiedział że to ciąża pojedyncza? Przecież mnogą ciąże można na 100% wykluczyć dopiero w 14 czy 13 tc. Ja się od razu o to pytałam i mi tak lekarz powiedział.
tak mi powiedziałwiesz, zdarzają się niespodzianki w późniejszym okresie ciąży, ale póki co mam potwierdzoną ciążę pojedynczą

Cytat:
Napisane przez WioLa_La_Wi Pokaż wiadomość
a wczoraj słuchajcie, kupiłam książkę o ciąży i jeszcze taką na pamiątkę babikowi, gdzie się wkleja pierwsze usg i swoje myśli i takie tam - jest boska
też mam taka, ale nie chce i się jej wypełniać

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
ja mam jeszcze pytanie do pracujących dziewczyn. mówiłyście już w pracy? od kiedy planujecie pójść na zwolnienie? bo ja to myślałam żeby dopiero od marca, kwietnia ale nie wiem czy to nie za późno...
termin na 11-12 maja a pracować zamierzam najdłużej do końca stycznia. Ogólnie na zwolnienie chcę iść od stycznia lub lutego, zależy jak będę się czułaa w pracy powiem na dniach

Cytat:
Napisane przez katherine271 Pokaż wiadomość
Lublana mam identyczny plan jeśli chodzi o wielorazowe pieluszki,
też chcę używać, też planuję co miesiąc zakupy żeby rozłożyć wydatek bo potem byłoby ciężko, mam tylko nadzieję że to dobra decyzja, że się sprawdzi, że nie będę żałowała a odwrotu raczej nie zakładam ze względu na koszt. Rozpisałam sobie nawet co i ile kupię po zagłębieniu się w temat i od listopada zacznę
o fajnie nie będę samajuż mam obcykane mniej więcej co i jak i też zamierzam niebawem zacząć kolekcjonowaćOdwrotu też nie zakładam, jakoś dam radę a najważniejsze jest zdrowie i komfort maluszkano dobra, i jeszcze to, że one są śliczne

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
a ja własnie myślałam że lepiej wcześniej, jakby się okazało, że jest problem z karmieniem. może faktycznie lepiej poczekam.
własnei niby na rozkręcenie laktacji dobrze mieć, ale ja się bardziej boje wersji pt. nie mam pokarmua laktator to jednak spory wydatek i szkoda byłoby wydać tyle kasy nie uzywać.
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 12:56   #575
Kaaasiulka
Raczkowanie

Witam i dołączam się do watku.
Po wczorajszum USG wyszedł 6 tc i 3,5mm. Póki co ciąża przebiega prawidłowo. Objawy to głównie wzmożony apetyt i lekkie pobolewanie brzucha co jakiś czas. Mimo, że to nasze pierwsze i już oboje zdecydowaliśmy, że jedyne dziecko, to nie podniecam się jakoś specjalnie faktem bycia w ciąży. Za to mąż oszalał ;-).Wszystko mamy z już zaplanowane:wózek, łóżeczko,imiona, szpital, a nawet rodzaj porodu. Mam tylko nadzieję, że nic nas nie zaskoczy;-)
Pozdrawiam
Kaaasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 13:40   #576
WioLa_La_Wi
Raczkowanie

GG do WioLa_La_Wi

Cytat:
Napisane przez Kaaasiulka Pokaż wiadomość
Po wczorajszum USG wyszedł 6 tc i 3,5mm. Póki co ciąża przebiega prawidłowo. Objawy to głównie wzmożony apetyt i lekkie pobolewanie brzucha co jakiś czas. Mimo, że to nasze pierwsze i już oboje zdecydowaliśmy, że jedyne dziecko, to nie podniecam się jakoś specjalnie faktem bycia w ciąży. Za to mąż oszalał ;-).Wszystko mamy z już zaplanowane:wózek, łóżeczko,imiona, szpital, a nawet rodzaj porodu. Mam tylko nadzieję, że nic nas nie zaskoczy;-)
Pozdrawiam
Gratuluję Witamy

Cytat:
poka poka
ja to chyba kupię taki zwykły album wklejany i sobie sama zrobię taka pamiątkę

ja mam jeszcze pytanie do pracujących dziewczyn. mówiłyście już w pracy? od kiedy planujecie pójść na zwolnienie? bo ja to myślałam żeby dopiero od marca, kwietnia ale nie wiem czy to nie za późno...
pokażę Wam tylko muszę zdjęcia zrobić a jestem w pracy (ale mam ją ze sobą, jak mi się uda to zaraz popstrykam)

ja na razie w pracy nie mówiłam, to znaczy wie tylko jeden kolega, szefowie na razie nie, chyba im powiem po 12 tc.. ale nie wiem czy wytrzymam..
Na zwolnienie teoretycznie się nie wybieram, chyba że w ostatnim miesiącu albo jeśli mi zdrowie nie pozwoli no to wcześniej z musu..

"A kiedy będziesz moją żoną,
umiłowaną, poślubioną [...]

A kiedy będziesz mężem moim,
rozdzwonią nam się wszystkie dzwony [...]. "

"Kochaj i czyń, co chce
sz"
WioLa_La_Wi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 13:50   #577
colorblue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Dzień dooobry
Czekamy z niecierpliwością

P.S. Miałam wczoraj pierwsze spotkanie z toaletą face to face. I dziś od rana tak mi niedobrze gdzieś, że jak myślę o jedzeniu to mnie skręca. Czy to są mdłości?
No właśnie to są mdłości. Mnie też już zaczynają pomału męczyć

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Ok, dzięki Sprawdziłam to i faktycznie jest polecany dla kobiet w ciąży. Tzn. mam nadzieję, że nic mnie nie złapie, bo kurowałam się troszkę i mam tylko lekki katar. Ja i tak chodzę prywatnie, nawet nie wiem czy u mnie w mieście robią gdzieś USG państwowo, musiałabym się zorientować, a chce jak najszybciej zrobić to badanie, bo to już 9tc. Badanie mam późno bo o 18:45, więc mój mąż będzie już po pracy i sam się pytał czy ze mną iść. 3mam kciuki żebyś zabrała męża ze sobą a Ty jak dajesz sobie radę ze swoimi urwiskami? Ja naprawdę podziwiam matki, które mają więcej niż 1 dziecko, i świetnie ze wszystkim się wyrabiają, wszystko w domu zrobione, na wszystko mają czas, a znam takie..

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Odważne te nasze mamy
Heheh ja swojego męża zabiore też raczej dopiero na usg połówkowe
Co do radzenia sobie to jest ok. Dzieci już samodzielne i bawią się razem,nie wymagają mojej opieki non stop Często tylko dają czadu oboje tak że wychodzę z siebie i staję obok
No ale takie są uroki bycia mamą eheheh.

Cytat:
przy mojej wadze zakładam że przytyje jakieś 10 kilo, bo przy nadwadze podobno mniej kg przybywa. oby
własnie przyszła mi paczka z allegro. wiem, że jeszcze wczesnie, ale zamówiłam całą paczkę ciuszków niemowlęcych - czasami przeglądam oferty a tu się fajnie trafiło bo za 35 zł z przesyłką mam w sumie 10 ciuszków, głównie body i śpioszki. cudne są, takie malusie
Kurcze ja jednak nie kupuje tak szybko nic. Ale fajnie,że Ty sobie poszalałaś eheh
Ja ogólnie drobna jestem 160cm i 53-54 kg. Przed ciążami ważyłam nawet 51. Z pierwszym synem przytyłam 15 kg, i wróciłam do swojej wagi bardzo szybko bez żadnego odchudzania. Z drugim przytyłam 16kg i też zrzuciłam. Wiadomo brzuszek już nie idealny , ale trudno

Cytat:
Napisane przez katherine271 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, to i ja się przyłaczę, przeczytałam prawie cały wątek więc jestem w temacie
a u mnie dwie kreseczki zobaczyłam 17.09, złoty strzał w pierwszym cyklu, w którym powiedziałam sobie tak, może to ten czas więc skoro się udało to znaczy że to miał być ten czas. Mam już córkę pięcioletnią, nie ukrywam że chciałabym synka, w pierwszej ciąży do 9 miesiąca miał być chłopiec to byłam nastawiona ale w momencie porodu zapomniałam że chciałam synka jak ujrzałam córcię, ważne by było wszystko ok bo już jedną ciążę straciłam przed córką.

przy okazji przypominam sobie że pisałyście chyba coś o wadze dzidziusiów i że kolejne dziecko moze być większe, u mnie to dopiero postrach bo moja córka ważyła 4430, urodzona naturalnie w 10 minut
w pierwszej ciąży przytylam 24 kg i mam nadzieję, że powtórki z tej rozrywki nie będzie
u gina byłam, usg było ale na szybko by tylko sprawdzić czy jest ciąża, kolejne 15.10 więc dowiem się więcej, obliczony przeze mnie termin porodu 28 maja.
W poprzedniej ciąży niekiedy nie wstawałam z łóżka lub podłogi tak mnie mdliło przy zerowych wymiotach, teraz mam momenty że mnie mocno drze w środku, mam nadzieję że tak zostanie, mam teraz mocne zawirowania w pracy i muszę byc sprawna i silna a póki co spałabym cały dzień
Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie
Witaj

Cytat:
Tak, używane maleństwa tak szybko rosną że szkoda mi kupować tylko nowe. chociaż na pewno kupimy też nowe, bo już oglądaliśmy w sklepach, ale mąż mnie hamował w ogóle zrobiłam sobie całą listę rzeczy do kupienia, w której jest wszystko, od ciuszków, po laktator i termometr, i co miesiąc chcę coś kupować, żeby było to mniejszym obciążeniem dla domowego budżetu. zaczynam od drobiazgów typu oliwka czy mydełko, czy rzeczy, które i tak są w domu potrzebne, jak termometr (chcę kupić taki do uszka), bo mamy tylko taki zwykły, rtęciowy.
takie szaleństwa są faaaajne
ale z mebelkami i wózkiem poczekamy do przyszłego roku
U mnie 5tc i z robieniem listy jednak poczekam do nowego roku Nie ucieknie
Wszystko musimy kupować bo po swoich dzieciach nic kompletnie nie mam,pozbyłam się bo wstępnie więcej w planach nie było eheeh
Także teraz czekać nas będzie kupno wszystkiego. Mam w sumie obiecane w rodzinie wózek,łóżeczko,ciuszki,fo telik,krzesełko do karmienia i całą resztę. To od dziewczyny z męża rodziny. Ona wie od początku,od zrobienia testu Ale wszystko wyjdzie w praniu

Cytat:
Napisane przez Kaaasiulka Pokaż wiadomość
Pozdrawiam
hejka

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 13:52   #578
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
ja też nie biorę nic poza kwasem foliowym. mam robić co jakiś czas morfologię, raz na dwa miesiące badanie poziomu żelaza, magnezu, czegoś tam jeszcze (mam gdzieś zapisane) i jakby było czegoś za mało to wtedy witaminki.

do mnie też jakoś nie dociera, że jestem w ciąży. czuje oczywiście że mnie brzuch czasem pobolewa, że się troszkę powiększył, miałam już kilka usg robionych, ale nadal do końca tego nie pojmuje. pewnie stanie się to dopiero jak poczuje ruchy w brzuszku. tyle się staraliśmy o dziecko, że póki co nadal nie dowierzam
ja też sam kwas foliowy, tak kazał gin
do mnie też fakt bycia w ciąży nie dociera..też tyle sie staraliśmy że chyba mechanizmy obronne mi sie włączyły
Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość

Co do wędzonych ryb to proces wędzena nie wybija wszystkich bakterii tak jak pieczenie czy gotowanie, stąd nie powinno się ich jeść.
Do listy produktów niewskazanych dodam jeszcze pasztety i parówki (w sumie nie wiem dlaczego, ale czytałam o tym w książce "W oczekiwaniu na dziecko") no i oczywiście jajka tylko na twardo, a jajecznica mocno ścięta.
Powiem Wam, że to wszystko to dla mnie za dużo. Wszystkie rzeczy zabronione w ciąży gościły na moim talerzu bardzo często i trudno mi bez nich ;( bardzo lublie sushi, sery pleśniowe, lejące się żółtko jaj, szynki długodojrzewające i owoce morza dlatego nie zbyt często, ale raz na miesiąc pozwalam sobie na jedną z tych rzeczy. Np wczoraj jadłam krewetki w restauracji (były mega) i nie mam wyrzutów sumienia, bo znikoma jest szansa by tych kilka skorupiaków podniosło poziom rtęci w moim organiźmie do zabójczych ilości.
Warto stosować się do tych wskazówek, ale raz na jakiś czas można też siebie wynagrodzić za taką postawę i zjeść coś co lubimy z tej listy, ale w niewielkich ilościach.
A jeszcze jest sposób na wędzone ryby - piekarnik. Taką wędzoną rybkę możemy zapakować w folię i upiec w piekarniku, walory smakowe nieznacznie się zmienią ale będziemy pewne, że rybka będzie bezpieczna dla dziecka.
no to niedobrze bo ja na początku ciąży zjadłam ze dwa razy wedzona makrele i później tuńczyka z puszki..ehh a takie to dobre..myślałam że rybki właśnie sa wskazane, lekarz nic nie mówił nt żywienia..

Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
Ostatnio nawet usmażyłam chleb na patelni - nie robiłam tego od czasu podstawówki
ale mi smaka narobiłaś!!!!
Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Co do tego chińskiego kalendarza to średnio w niego wierzę hehe. Ale 2 różne te kalendarze pokazują mi dziewczynkę
Ciekawe czy się sprawdzi.
u mnie w 8 kalendarzach jest chłopiec a w 2innych dziewczynka.. sa różne wersje i której tu wierzyć..chcemy chłopca ale byleby zdrowe jak to sie mówi
Cytat:
Witaam Z dnia na dzień coraz więcej nas. Super

Ja też dziś się czuje fatalnie, jeszcze miałam dziś z rana trochę do załatwienia. Ni to chce mi się jeść ni to rzygać. Nie mam sił i wszystko leci mi z rąk

Zmieniam lekarza i idę do nowego w piątek. Będę w 6 tyg i 2 dni albo 1 i mam nadzieję, że będzie widać serduszko
ja tez idę 8.10 i będzie 6 tydz.2dzień i oby serduszko było trzymajcie kciuki jeszcze 5 dni już nie mogę się doczekać..
Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Jenny u nas rodzicom i rodzeństwu powiedzieliśmy od razu jak mi wyszła beta, czyli w 4tyg.3d Chyba za wcześnie na usg w 5 tyg., ja byłam w 6tyg3d i było widać serduszko.
ja tez idę 8.10 i edzie 6 tydz.2dzień i oby serduszko było trzymajcie kciuki jeszcze 5 dni już nie mogę się doczekać..
Cytat:
Oooo to powiesz czy widać serducho
Rodzice, rodzeństwo, dziadkowie z mojej strony dowiedzą się 8 października, po tym jak dowie się mama, która niestety albo i stety jest obecnie za granicą i przy składaniu życzeń urodzinowych jej powiem, "że nie mamy dla niej materialnego prezentu, ale mamy dla niej wiadomość, która mam nadzieję, jak nie teraz to w przyszłości okaże się być najważniejsza na świecie - mamo będziesz babcią"
Tak wymyśliłam
Reszta dowie się po niej W zależności od sposobności. Chcemy mieć pewność, że bije serduszko
my też czekamy na serduszko i chcemy 8.10 powiedzieć
Cytat:
Wiola super Gratuluję

Tu takich 31.05/01.06 od groma, będzie z 5 Ale będziemy rodzić :d
nooo jest nas masa z przełomu maja i czerwca hehe chyba będzie niezły tłok na porodówkach.. a mnie to sie wydaje, że jakaś sprzyjająca faza księżyca musiała być wtedy albo co hehehe

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja;36851128[B
][/B]

Aaś Jak napisałaś o złotym strzale to aż mi się przypomniało jak pokazałam TŻtowi zdjęcie z ostatniego usg gdzie widać zarys rączek, główkę i tułów. TŻ oczywiście dalej nie wie co gdzie jest ale już widzi wielkiego siusiaka

Co do chińskiego kalendarza to zrobiła 4 z różnych stron. Dwa razy wyszło że dziewczynka, dwa razy że chłopiec
dobre moj pewnie też będzie widział hihi
no z tym kalendarzem chińskim to są rozbieżności niestety...
Cytat:
wyszedł mi na 60%chłopak ale nie wszystkie pozycje zaznaczałam bo na razie nie wiadomo co wybrać

a ja dziś byłam na badaniu krwi i moczu.. a w pon na usg

Edytowane przez Paulina 87
Czas edycji: 2012-10-02 o 13:56
Paulina 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 14:07   #579
Ashyshqa
Zakorzenienie

Hej dziewczynki! Nawe nie wiecie jaka jestem zła
Miałam na dziś wizytę, która, bylam pewna miała być połaczona z USG (na poprzedniej wizycie lekarka powiedziała, za wcześnie na USG i poczekamy do kolejnej). Ja bylam więc pewna, że na tej kolejnej ona mi zrobi badanie, a co się okazało ona dziś mnie dopiero zapisała na USG na 29.10!!! Czyli 12tc! Ja taka skonsternowana mówię jej, że ja rozumiem, że wtedy jest to wazne USG z przeziornością itd, ale ja do tej pory nie miałam żadnego a jest już 9 tc. A ona na to, że skoro wszystko jest w porządku to ona nie widzi potrzeby dodatkowego USG i jeżeli ma mnie to uspokoić to żebym poszła prywatnie. Kiedy to właśnie jest prywanie! Chodzę do Luxmedu, abonament opłaca mi pracodawca, więc jest to prywatna opieka zdrowotna a ona mi mówi, żebym jeszcze sobie gdzieś poszła, jeśli chcę wcześniej. No mówię Wam
I teraz sama nie wiem co robić. Na pewno chcę zmienić lekarza bo to jest do niczego nie podobne. Ale nie wiem jak się za to zabrać. Próbować na NFZ czy dalej w Luxmedzie. Nie chcę dodatkowo płacić za wizyty, bo nie doż, że jestem ubezpieczona to mam wykupiony pełny pakiet w prywatnej grupie medycznej.
Wiem, że część z Was korzysta z Luxmedu. Jakie macie doświadczenia? Też takie problemy z badaniami? Może macie jakiś lekarzy do polecenia w stolicy? W sumie na NFZ też mnie interesuje. Lecę szukać opinii w międzyczasie.

Tak się cieszyłam, że zobaczę dziś maleństwo...
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 14:13   #580
Aaś
Zakorzenienie

Ashyshqa ja chodzę prywatnie do babki która pracuje na karowej. mam nadzieję że potem tam urodzę ze znajomą doktorką w LuxMedzie robię tylko badania. nie znalazłam opinii o dobrym ginekologu tam więc sobie odpuściłam.

ps. ja będę miała pierwsze dopiero ok. 10 tyg także luz.
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 14:16   #581
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam na dziś wizytę, która, bylam pewna miała być połaczona z USG (na poprzedniej wizycie lekarka powiedziała, za wcześnie na USG i poczekamy do kolejnej). Ja bylam więc pewna, że na tej kolejnej ona mi zrobi badanie, a co się okazało ona dziś mnie dopiero zapisała na USG na 29.10!!! Czyli 12tc! Ja taka skonsternowana mówię jej, że ja rozumiem, że wtedy jest to wazne USG z przeziornością itd, ale ja do tej pory nie miałam żadnego a jest już 9 tc. A ona na to, że skoro wszystko jest w porządku to ona nie widzi potrzeby dodatkowego USG i jeżeli ma mnie to uspokoić to żebym poszła prywatnie. Kiedy to właśnie jest prywanie! Chodzę do Luxmedu, abonament opłaca mi pracodawca, więc jest to prywatna opieka zdrowotna a ona mi mówi, żebym jeszcze sobie gdzieś poszła, jeśli chcę wcześniej. No mówię Wam
I teraz sama nie wiem co robić. Na pewno chcę zmienić lekarza bo to jest do niczego nie podobne. Ale nie wiem jak się za to zabrać. Próbować na NFZ czy dalej w Luxmedzie. Nie chcę dodatkowo płacić za wizyty, bo nie doż, że jestem ubezpieczona to mam wykupiony pełny pakiet w prywatnej grupie medycznej.
Wiem, że część z Was korzysta z Luxmedu. Jakie macie doświadczenia? Też takie problemy z badaniami? Może macie jakiś lekarzy do polecenia w stolicy? W sumie na NFZ też mnie interesuje. Lecę szukać opinii w międzyczasie.

No co za krowsko !!!! Ash zapisz się do innego lekarza w Luxmedzie i poproś o skierowanie, ja byłam też w Luxmedzie (prywatnie) i dała mi skierowanie na usg - ALE ja za wszystko płaciłam. A jeżeli kolejny lekarz powie to samo to chyba nie pozostaje nic innego jak dodatkowo zapłacić albo pójść w tym 12 tyg....

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 14:33   #582
candace1
Zakorzenienie

Dziwne, że Ci nie zrobiła usg..
Ja chodzę (póki co) do enelmedu i tam miałam usg podczas pierwszej wizyty... co prawda nie było papieru, żebym mogła sobie zabrać fotkę ze sobą ale usg było... A to był 5t6d...
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 14:44   #583
wynalazek23
Raczkowanie

Cytat:
sharpnowaja - SŁYCHAĆ 120 uderzeń na minutę, słychać już bicie serduszka, które zasuwa jak szalone
Ja też słyszałam 146 uderzeń na minutę
wynalazek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 15:13   #584
Goffka
Zakorzenienie

GG do Goffka

zastanawiam sie 3 tygodnie od 24 wrzesnia ktory to będzie bo musze isc po skierowanie hehe na usg
wtedy usłysze moje dziecię może
Goffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 15:16   #585
vil84
Wtajemniczenie

Ashyshqa qrcze ja też bym była zła tyle się naczekałaś i co? ehhhh ja chodzę do enelmedu, a usg mam na każdej wizycie (już 4 czy 5 razy tam miałam), wprawdzie króciutkie, ale jest ! i dostaje też wydruk za każdym razem. ja bym chyba poszła na prywatną wizytę i zapłaciła, żeby się dowiedzieć czy wszystko dobrze

Stary 2012-10-02, 15:19   #586
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny, macie może jakieś sprawdzone domowe sposoby na przeziębienie w ciąży?
czy na USG chodzicie same czy ze swoimi Tż?
Ja dzwoniłam jakiś tydzień temu do lekarki bo mnie dopadło i:
- mleko z ząbkiem czosnku, ząbek czosnku to można co dzień dla zdrowia
- herbata z cytryną
Sama biorę citrosept.

Na USG byłam sama. Mężuś dostał wydruk z USG, pooglądał i stwierdził, że skoro według mnie to jest nasz bąbelek to tak musi być. On nie widzi gdzie główka, a gdzie nóżki ...
Poza tym, jak ona wraca z pracy to już gabinet zamknięty. Pójdziemy razem jak już będzie można podglądnąć małego człowieczka a nie kropkę

Cytat:
Ja mam zaświadczenie od lekarki na własne życzenie.
Powiedzieć się nie boję, bo pracę mam pewną, niestety ze względu na ostatnie stresujące relacje z "klientami" zaświadczenie jest mi potrzebne, żeby pokazać szefowi, że tej sprawy nie jestem w stanie sama dokończyć bo nie wytrzymam i coś komuś mogę zrobić
L4 ... przy mojej specyfice pracy to pójdę jak mi zacznie brzuszek przeszkadzać albo będą inne dolegliwości. W tym roku nie planuję.
Natomiast każde przeziębienie będzie odleżane w domku a nie przechodzone jak do tej pory.

Cytat:
Miałam na dziś wizytę, która, bylam pewna miała być połaczona z USG (na poprzedniej wizycie lekarka powiedziała, za wcześnie na USG i poczekamy do kolejnej). Ja bylam więc pewna, że na tej kolejnej ona mi zrobi badanie, a co się okazało ona dziś mnie dopiero zapisała na USG na 29.10!!! ...
Zmień lekarkę. Moja robi mi USG na każdej wizycie, nawet jak nie było ciąży, pewnie ze względu na moje długasne cykle.
Zmieniłam właśnie z takiej, co to nie chciała nawet badać co wizytę, jak przychodziła, że "się znowu spóźnia" tylko kazała mi test ciążowy w aptece kupić ...

Pisałyście o pieluchach. Też planuję tetrowe, głównie. Na wyjazdy to pewnie będą jednorazówki.
Kiedyś widziałam w TV (tylko nie zapisałam nazwy) takie inne wielorazowe, w kształcie przypominało jednorazówki i miało wkłady wielokrotnego użytku. Było droższe, ale w czymś tam lepsze. Może któraś na to trafi w necie czy TV to proszę o info co to takiego ...

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 15:47   #587
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Ja mam zaświadczenie od lekarki na własne życzenie.
Powiedzieć się nie boję, bo pracę mam pewną, niestety ze względu na ostatnie stresujące relacje z "klientami" zaświadczenie jest mi potrzebne, żeby pokazać szefowi, że tej sprawy nie jestem w stanie sama dokończyć bo nie wytrzymam i coś komuś mogę zrobić
L4 ... przy mojej specyfice pracy to pójdę jak mi zacznie brzuszek przeszkadzać albo będą inne dolegliwości. W tym roku nie planuję.
Natomiast każde przeziębienie będzie odleżane w domku a nie przechodzone jak do tej pory.
ja powiedzieć też się nie boję bo pracuję już tutaj 7 lat więc spoko żal mi nawet trochę będzie robić sobie taką długą przerwę
kurcze to jakiś pracuś jestem skoro do kwietnia planuję chociaż znając życie to z brzuchem już nie będzie tak miło i przyjemnie jak teraz...
Stary 2012-10-02, 16:32   #588
Katate
Raczkowanie

Hej dziewczyny, ale mam już dzisiaj dosyć jestem przeziębiona i już miało być lepiej a tu nic. Piję ten syrop i mleko z czosnkiem i niestety narazie nie jest dobrze. Mam tylko nadzieję, że mi przejdzie jakoś I jeszcze się stresuję, żeby mały się nie zaraził, a wiadomo jak z dzieckiem chce do mamy i koniec.
A jeśli chodzi o USG to w poprzedniej ciąży na początku chodziłam sama, a potem już z mężem. Teraz od razu idziemy razem.
A moją aktywność fizyczną to mi lekarz ograniczył do minimum, nie pozwala na żaden wysiłek fizyczny niestety. Nawet małego nie mogę nosić. Ale cóż taki urok tego błogiego stanu
Katate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 16:39   #589
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ashyshqa ja chodzę prywatnie do babki która pracuje na karowej. mam nadzieję że potem tam urodzę ze znajomą doktorką w LuxMedzie robię tylko badania. nie znalazłam opinii o dobrym ginekologu tam więc sobie odpuściłam.

ps. ja będę miała pierwsze dopiero ok. 10 tyg także luz.
Cytat:
No co za krowsko !!!! Ash zapisz się do innego lekarza w Luxmedzie i poproś o skierowanie, ja byłam też w Luxmedzie (prywatnie) i dała mi skierowanie na usg - ALE ja za wszystko płaciłam. A jeżeli kolejny lekarz powie to samo to chyba nie pozostaje nic innego jak dodatkowo zapłacić albo pójść w tym 12 tyg....
Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość
Dziwne, że Ci nie zrobiła usg..
Ja chodzę (póki co) do enelmedu i tam miałam usg podczas pierwszej wizyty... co prawda nie było papieru, żebym mogła sobie zabrać fotkę ze sobą ale usg było... A to był 5t6d...
Cytat:
Ashyshqa qrcze ja też bym była zła tyle się naczekałaś i co? ehhhh ja chodzę do enelmedu, a usg mam na każdej wizycie (już 4 czy 5 razy tam miałam), wprawdzie króciutkie, ale jest ! i dostaje też wydruk za każdym razem. ja bym chyba poszła na prywatną wizytę i zapłaciła, żeby się dowiedzieć czy wszystko dobrze
Cytat:
Zmień lekarkę. Moja robi mi USG na każdej wizycie, nawet jak nie było ciąży, pewnie ze względu na moje długasne cykle.
Zmieniłam właśnie z takiej, co to nie chciała nawet badać co wizytę, jak przychodziła, że "się znowu spóźnia" tylko kazała mi test ciążowy w aptece kupić ...
Dzięki dziewczyny, to fakt muszę znaleźć innego lekarza (choć ta lekarka pracuje w szpitalu, w którym chciałam rodzić...). Choć widzę, że USG tak lekką ręką robią tylko lekarze na wizytach prywatnych... Czy któraś z Was chodzi na NFZ lub na pakiet medyczny z pracy i jest zadowolona z opieki? Zaczynam się powoli zastanawiać czy to w ogóle możliwe...

Poczytałam trochę o tym USG i rzeczywiście lekarze zalecają 3: w okolicach 11-14tc, potem 18-22tc potem po 30tc. I inne tylko w przypadku, gdy wystepuja jakies nieprawidłowosći. Może skoro u mnie nie występują (i w sumie przed ciążą tez nie występowały: zawsze regularne cykle, zawsze świetna cytologia, z ciążą też w 1cs się udało) to może za bardzo się tym przejmuję zamiast cieszyć, że wszystko jest ok... Już sama nie wiem. Ale tak bardzo chciałam usłyszeć serduszko i zobaczyć maleństwo...
Stary 2012-10-02, 16:47   #590
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny, to fakt muszę znaleźć innego lekarza (choć ta lekarka pracuje w szpitalu, w którym chciałam rodzić...). Choć widzę, że USG tak lekką ręką robią tylko lekarze na wizytach prywatnych... Czy któraś z Was chodzi na NFZ lub na pakiet medyczny z pracy i jest zadowolona z opieki? Zaczynam się powoli zastanawiać czy to w ogóle możliwe...
Ja chodzę na NFZ i jestem zadowolona. Teraz mam zgryz, bo lekarka fajna, nawet nie sugeruje o wizytach prywatnych, a wszyscy w koło mówią, żeby iść na prywatne to wtedy lepsza opieka w szpitalu, miejsce od ręki i takie tam.
Z jednej strony chciałabym, żeby było jak najlepiej, a z drugiej to do choinki płacę na NFZ nie małe składki, też pracuję w "firmie" budżetowej, i jakoś da się dobrze wykonać tą pracę za swoje wynagrodzenie, a lekarze to wcale źle nie mają.
Jak myślę o łapówkach, to od razu się zastanawiam, że jak będę zmuszona to jak to nagrać i oddać do prokuratury ... ehh taka już moja natura.
Mówią, że jak będzie chodzić o dziecko a nie o mnie to mi się przestawi.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 16:53   #591
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:

Poczytałam trochę o tym USG i rzeczywiście lekarze zalecają 3: w okolicach 11-14tc, potem 18-22tc potem po 30tc. I inne tylko w przypadku, gdy wystepuja jakies nieprawidłowosći. Może skoro u mnie nie występują (i w sumie przed ciążą tez nie występowały: zawsze regularne cykle, zawsze świetna cytologia, z ciążą też w 1cs się udało) to może za bardzo się tym przejmuję zamiast cieszyć, że wszystko jest ok... Już sama nie wiem. Ale tak bardzo chciałam usłyszeć serduszko i zobaczyć maleństwo...
no to sytuacja taka jak u mnie cytologię robiłam tuz przed ciążą, a cykle mam regularne jak w zegarku
ja spokojnie czekam na koniec października. nie widzę sensu robienia usg co 2-3 tygodnie...

moja koleżanka rodzi za miesiąc i wszystko załatwiała z nfz. i zadowolona jest. mam inną koleżankę (która mi poleciła ginekolożkę) i praktycznie wszystko załatwiała prywatnie. w zeszłym tygodniu urodziła marysię
także chyba nie ma reguły... ja będę prywatnie chodzić na wizyty + badania w lux medzie który mam z pracy. i tyle.
Stary 2012-10-02, 17:27   #592
Lublana
Zadomowienie

Cytat:

ja mam pakiet medyczny w Luxmedzie, ale z ginekologów nie jestem zadowolona, więc po "przetestowaniu" kilku luxmedowych znalazłam prywatny gabinet lekarki, która pracuje w szpitalu, w którym chce rodzić. No i robie tak, że ona mi daje skierowanie na badania, zapisuję się do internisty do luxmedu i on mi daje skierowanie na badania, żebym miała je za friko.
Co do usg dostałam na nie skierowanie z luxmedu od razu na pierwszej wizycie także na jakąś dziwna lekarkę trafiłaś, niefart

Cytat:
Pisałyście o pieluchach. Też planuję tetrowe, głównie. Na wyjazdy to pewnie będą jednorazówki.
Kiedyś widziałam w TV (tylko nie zapisałam nazwy) takie inne wielorazowe, w kształcie przypominało jednorazówki i miało wkłady wielokrotnego użytku. Było droższe, ale w czymś tam lepsze. Może któraś na to trafi w necie czy TV to proszę o info co to takiego ...
Chodzi o kieszonki, takie śliczne, kolorowe i tetrowe będą w nich tylko wkłady (i bambusowe) tutaj są linki do sklepów
http://www.pieluszkarnia.pl/pol_m_PI...zonka-122.html
http://bobolider.pl/
http://nappime.pl/
http://www.babyetta.pl/

Teraz już nie używa się samej tetryna youtube jedna dziewczna ma kilka fajnych filmików gdzie tłumaczy co i jak z tymi pieluszkami
Lublana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 17:33   #593
Ashyshqa
Zakorzenienie

Taka byłam zaaferowana moją dzisiejszą wizytą, że nawet się nie wypowiedziałam w innych poruszanych kwestiach

Przede wszystkim witam nowe dziewczęta!

Piszecie o uprawianiu sportu. Ja bardzo lubie sobie pokicać w fitnessclubie i troszkę mi tego teraz brakuje. Mam zamiar zapisac się na zajęcia dla mam od stycznia (listopad i grudzien mi odpadają przez wyjazd) ale już wcześniej zacząć ćwiczyć w domu z jakimś dvd. Może coś polecacie typowo dla przyszłych mam. Dziewczyny od sportów ekstremalnych - podziwiam! Ja kiedyś może byłam bardziej odważna, ale odkąd miałam taki dziwny zbieg 3 wypadków rowerowych na przestrzeni 2 tyg. stałam się baaaardzo bojaźliwa.

TŻ chodzi ze mną na wizyty jeśli akurat nie pracuje. Dziś oboje byliśmy zawiedzeni brakiem USG... Oboje czujemy sie w całą sprawę zaangażowani Choć musze przyznać, że czasem brakuje mi w nim zrozumienia (np. jak źle się czuję i akurat sprzątamy mieszkanie i proszę go by wykonał część moich obowiązków - na początku się boczy, ale po jakimś czasie, czasem po tłumaczeniach, rozumie).

Ubranek i innych rzeczy dziecięcych jeszcze nie mam zamiaru kupować. Nawet nie czuję jeszcze takiej potrzeby. Naszczęście. Pewnie jak na mnie przyjdzie to potem się nie opanuje. Ale z Allegro fajny pomysł, chcę sobie w takich paczkach jakieś ciążowe rzeczy sprawić też.
Nad pieluszkami jeszcze nie myślałam. Muszę poczytac więcej o wielorazowych bo koncepcja mi bardzo odpowiada.

W pracy o ciąży powiem za tydzień. Pewnie już bym powiedziała, ale mój przełożony wziął sobie 3 tyg urlopu, a jednak zależy mi na tym, by ode mnie się o ciąży dowiedział, a nie z plotek. Zwolnienie jest dla mnie na razie odległą sprawą, ale coś się ostatnio u mnie w pracy stresowo robi i jeśli taki stan pozostanie na dłużej to się poważnie zastanowię nad zwolnieniem od nowego roku.

Dziś na pocieszenie gotuję sobie kapuśniaczek
Zawsze lubilam kwaśnie rzeczy, ale w ciąży jeszcze bardziej mi się nasiliło
Stary 2012-10-02, 18:45   #594
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Ja musiałam iść na zwolnienie już od 7 tc. Możesz pracować ile chcesz, zależy jak się będziesz czuła.

Dziewczyny a o co chodzi z tymi wielorazowymi pieluszkami? tam się zmienia jakieś wkłady czy jak? i dobre to? czym się różni od pampersów?

vil ja tez się zdziwiłam. W sumie myślałam że nie od razu można wykluczyć bliźniaki ale nie sądziłam że można to dopiero wykluczyć w tym 13 czy 14 tc.
A ciuszki piękne. Jak ja uwielbiam takie małe ubranka

Kasiulka Witaj

Ashyshqa nie rozumie dlaczego nie chciała Ci zrobić USG. Ja też mam taką opiekę w Vicie i zastanawiam się czy mogę iść i tam badania porobić żeby nie płacić prywatnie.

Fajnie że już słyszałyście serduszka. U mnie już 10 tc i nie słyszałam. Wcześniej tylko mi pokzaywał że bije i jakoś czytałam że można usłyszeć po 10 tc więc nawet o to nie pytałam

A ja dziś byłam na długim spacerku i po drodze kupiłam troszkę owoców (przepyyyyyszne gruszki).
Później trochę posprzątałam poprasowałam i o to jestem
Stary 2012-10-02, 19:21   #595
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja dzwoniłam jakiś tydzień temu do lekarki bo mnie dopadło i:
- mleko z ząbkiem czosnku, ząbek czosnku to można co dzień dla zdrowia
- herbata z cytryną
Sama biorę citrosept.

..
KOCHANA NIE PIJ citroseptu w ciąży!!!!!!!!! TO JEST NIEDOZWOLONE!! sama te kropelki brałam ale to jakoś na wiosnę i organizm zdążył się oczyścić... czytałam artykuł, że ten preparat może uszkadzać płód!!
Stary 2012-10-02, 20:17   #596
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Hej dziewczyny

ja w pracy chciałabym powiedzieć w okolicach końca listopada a najlepiej w grudniu, przed naszą wigilią. Jakoś narazie nie chcę zamętu robić, bo mam samodzielne stanowisko, będę musiała kogoś szkolić i myślę, że jeszcze trochę za wcześnie na to. Zresztą rodzicom też mam zamiar wtedy powiedzieć. Jeżeli nie będzie podstaw do zwolnienia chorobowego to nie pójdę. Zresztą pracuję w szpitalu, z armią lekarzy, gdzie będę bezpieczniejsza
Stary 2012-10-02, 20:39   #597
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny a o co chodzi z tymi wielorazowymi pieluszkami? tam się zmienia jakieś wkłady czy jak? i dobre to? czym się różni od pampersów?
poczytałam trochę i ja chyba jestem za duży leń żeby to co chwila prać i prasować
chociaż może ze względów finansowych się zdecydujemy, zobaczymy jak będą schodzić jednorazówki. myślę na razie nad Huggisami, ewentualnie po domu czasem tetrowe i wietrzenie gołej pupy

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2012-10-02 o 20:44
Stary 2012-10-02, 22:21   #598
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lublana Pokaż wiadomość
o a ja myślałam, że w pierwszym trymestrze to zawsze dopochowo, gdiześ tak wyczytałam.
hehe mój też spędził jedną noc na kanapie w salonie, ale ostatecznie to ja się bardziej rozchorowałam

nurkowanieeh ja też jeździłam na rowerku aż się dowiedziałam o ciąży a początki miałam niezbyt przyjemne, bo bardzo mnie brzuch bolał, więc musiałam odpuścić. O ciąży wiedziałam od razu, więc treningi odpuściłam, ale tak sobie myślałam, ze gdybym się dowiedziała później to bym jeszcze w błogiej nieświadomości poćwiczyłatakże Tobie się udało
wow, szacun za to nurkowanie ja to się generalnie boję wody, więc trochę sporty wodne omijam, chyba że wygrzewanie się w lato nad jeziorem w pontonie hehehe, a tak na serio to jak byłam mała to miałam kilka razy akcje "topienia się" więc to pewnie przez ten uraz jakoś nie mogę do końca się przekonać do takich rzeczy....
pawie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 09:59   #599
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:

Pawie oczko na przeziębienie w ciąży to na pewno czosnek i herbatka z cytryną i miodem. W wątku mam styczniowo-lutowych na początku mają linki jak sobie radzić z przeziębieniem.
I myślę że po górach to nic Ci nie będzie. Zwłaszcza że wcześniej miałaś aktywny tryb życia. Słuchaj przede wszystkim swojego organizmu. Ono wie co dla Ciebie najlepsze. A ruszając się przy porodzie będziesz mieć łatwiej

Ja na USG chodzę sama. Jeszcze za wcześnie żeby TŻ coś tam zobaczył. Myślę że gdzieś koło 20 tc zabiorę go ze sobą. Ja na każdym USG jestem mega zdenerwowana. Sama nie wiem czemu. Na początku to taka fasolka była a w piątek to już było widać że to mały człowieczek, strasznie się wzruszyłam.
Czekam na relację z Twojego USG.

Moja mama w ogródku kopała będąc w ciąży i wtedy czuła się najlepiej. Myślę że ta troska teraz spowodowana jest tym że bardzo dużo dziewczyn traci swoje maleństwa. Więc lepiej dmuchać na zimne, no ale leżenie cały dzień w łóżku bo się jest w ciąży (a nie ma żadnego zagrożenia ) to już lekka przesada. Później gorzej dojść do siebie po porodzie.

Właśnie mam dziś wolne, siedzę w domu i się kuruję... czosnku nie cierpię, więc muszę go jakoś "przemycać" do jedzenia, mam też specjalny syrop dla kobiet w ciąży - Prenalen. No mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej. Muszę znaleźć ten wątek styczniowo-lutowych, dzięki za info

Wczoraj byłam tak padnięta, że zdążyłam odpisać na jedną wiadomość i zasnęłam... dlatego dziś zdaję krótką relacje z mojego pierwszego USG Wbrew wszystkim obawom i stresom, nie było się czym przejmować, wszystko z fasolką dobrze. Usg miałam wykonane dopochwowo, widziałam już rączki i nóżki Swoją drogą to pozytywna masakra, żadne słowa tego nie oddadzą, trzeba to przeżyć samemu. To bardzo miłe zobaczyć takiego małego człowieczka w sobie na ekranie. Maleństwu bije serduszko i wszystkie inne wymiary są w normie. Gin. powiedział jednym słowem, że mam się nie martwić i nadal dbać o siebie. Z usg wyszło,że jest 2d 10tc, więc termin z 3maja przesunął się na 28kwietnia, no ale zobaczymy kiedy dzidzia będzie chciała wyjść I mój mąż w końcu nie uczestniczył w tym usg, z racji, że właśnie było dopochwowe, a przy drugim usg, które będę robiła za 4 tyg. już może być, będzie wtedy przez brzuszek. Wycieczką w góry kazał mi się nie przejmować, i mówił, że takie wypady są krytykowane ale w przypadku wspinaczki wysokogórskiej, śmiał się, że Zakopane to nie Alpy i żeby się nie przejmować. Poza tym mówił, że skoro wcześniej prowadziłam aktywny tryb życia, to tym bardziej nie powinnam "nic nie robić". Dzięki tym wszystkim info kamień z serca mi spadł, i bardzo się uspokoiłam, teraz mogę zająć się spokojnie jeszcze innymi rzeczami, bo ostatnio to tylko o tym myślałam... To by było chyba na tyle, jak zeskanuję później sesję zdjęciową to wrzucę fotki z USG
pawie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 10:41   #600
Atena564
Zadomowienie

Hej Mamuśki
Troszke mnie niebyło na forum i musze sporo nadrobić
Zaczne od przywitania NOWYCH MAMUSIEK
Całuski dla tych z Was, któe mają już swoje usg pierwsze za soba

Opowiem może troszke o swojej pierwszej wizycie u ginki....No więc w poniedziałek byliśmy z mężem na usg dopochwowym oczywiście...bardzoooooo się stresowałam, wręcz bałam,ale po wejściu do sali odetchnełam z ulgą......mąż był cały czas ze mną, a wpatrzony był w ten monitor jak w jakiś obraz Tarczka zarodkowa jest, pęcherzyk ciążowy jest, ale za wcześnie było , żeby stwiedzić bicie serduszka, bo wg obliczeń od ostatniej miesiączki to koniec 7 tyg, ale że cykle mam takie 36 dniowe i owulka póżno było więc wg usg jakoś 5 tydzień, końcówka 4. W niedziele idę na kolejne usg, no i zobaczymy czy wtedy serduszko będzie widać.....Narazie mam odpoczywać, niestresować się i tyko kwas foliowy brać

Jestem też już po serii badań m.in morfologi, moczu, zapalenia wątroby typu B, grupe krwi i toksoplazmozie.....i ta toksoplazmowa właśnie mnie niepokoi, bo wyszedł mi niejednoznaczny wynik wprzeciwciał IgM.....cirpliwie musze czekać do niedzieli by pokazać wyniki pani doktor....

Ja leże sobie w domku na L4 miałam już dość fizycznie i psychnicznie pracy, więc poszłam na zwolnienie , narazie od internisty , ale niedługo od ginki mam dostać, z uwagi m.in na moja dyskopatie i stojący tryb pracy,a że moich leków na kręgosłup jak np.olfen mi niewolno brać w ciązy więc bede na l4.....

Kobitki pisałam,że niemam nudności, no więc odwołuje to SĄ i TO CAŁY DZIEŃ A NAWET W NOCY JAK SIĘ PRZEBUDZE
Atena564 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości