|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#70561 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
w ogóle dziwię się jak ktoś może wpaść na pomysł, żeby kręcone włosy czesać ja to wiedziałam od zawsze chyba, że kręconych się nie czesze, ale swoich nie uważałam za kręcone, więc czesałam mam włosy trzy dni po myciu, a myć zamierzam jeszcze za dwa dni, więc jutro pewnie będę musiała coś z nich wytworzyć to akurat pokażę rozczesane chociaż w sumie już teraz nadają się na pokaz szopy co więc będzie po rozczesaniu ? strach pomyśleć :P ktoś ma olej brahma albo amla lub sesa? czym wy to zmywacie? bo tak jakoś myślę, że na brahmę chyba sama odżywka nie wystarcza hmm, a może komuś wystarcza? w sumie następnym razem zmyję slsem, bo już dawno go nie używałam.. w sumie pół roku gdzieś ups..
|
|
#70562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie martw się, postronni się nie znają! moja mama cały czas mówi, że wyglądam, jakbym się nie czesała
|
|
#70563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajne to a jak często stosujesz? Jak napisano: raz dziennie codziennie? ![]() I skoro stosujesz to jakie efekty widzisz?
|
|
#70564 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#70565 |
|
Raczkowanie
|
Mokre włosy są bardzo podatne na uszkodzenia, a spadnie w rozpuszczonych włosach również je niszczy, a co dopiero jak się połączy jedno i drugie.
|
|
#70566 |
|
Zakorzenienie
|
aj, bo od dwóch dni leje na dworze i puch się robi, to nie ma się czym chwalić zdjęciowo
w sumie mój sposób nie jest zbyt odkrywczy, bo wreszcie nauczyłam się w prawidłowy sposób odciskać włosy w koszulkę, potem dobrze plunkingować, a na noc przerzucać - jeszcze mokre - do góry. poza tym od paru dni nie wiążę ich w kok/kucyk, tylko w luźny warkocz. efekty od razu widoczne w ogóle olej sezamowy to nawilżacz, prawda? nie proteina? bo jakoś tak mam wrażenie, że objętości mi dodaje, więc zgłupiałam
|
#70567 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Zresztą, od zawsze chodzę spać w mokrych/wilgotnych włosach i nie zauważyłam, by robiło to włosom krzywdę (krzywdę to im rozjaśniacz zrobił
|
|
#70568 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#70569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#70570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kupię ![]() Ale zasadniczo to myślałam, że wcierka jest na gęstość moje włosy szybko rosną, chciałabym cosik na lwią grzywę
|
|
#70571 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a nie ma szans, żebym przed 20 już była wyłączona z życia i wychodzenia wszędzie, do tego myję głowę codziennie, to chyba nie dla mnie |
|
|
|
|
#70572 |
|
Raczkowanie
|
La_lune mam to samo. Wczoraj co prawda umyłam włosy po 20.00 (z maską siedziałam godzinę) i poszłam spać z lekko podeschniętymi (po północy), ale wstałam rano z jeszcze wilgotnymi... w zasadzie nadal jeszcze nie sa super suche. I nie było na nich żelu lnianego.
O 6.10 wybiegam z domu na autobus, nie wyobrażam sobie więc mycia głowy rano i suszenia suszarką... musiałabym wstać gdzieś o 3.00 ![]() I jeszcze mi wczoraj mąż dowalił tekstem, że kiedyś to miałam takie gładkie fajne włosy a odkąd nakładam te wszystkie cuda, to jest jedna wielka szopa ![]() Tylko, ze wtedy to silikony je trzymały w ryzach a teraz widać, jakie są naprawdę. Dziewczyny, jak rozpoznajecie porowatość swoich włosów? |
|
|
|
#70573 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jak nie wypadają Ci włosy, to też próbuj. Nie jest powiedziane, że u Ciebie Plantur będzie się zachowywał tak, jak u mnie.Cytat:
|
|
#70574 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ostatnio tata próbował przeprowadzić ze mną poważną rozmowę na ten temat. Mówił coś o moim wieku (od dwóch lat nie mieszkam z rodzicami )Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#70575 |
|
Rozeznanie
|
To faktycznie problem... Jakimś rozwiązaniem jest suszarka z dyfuzorem. Troszkę przyspiesza schniecie, jednak mimo dyfuzora u mnie te co najmniej 2 h sa potrzebne. Zatem najpóźniej o 22.00 mogę sobie pozwolić na mycie-wtedy już tylko samą odżywką, bez nakładania pod czepek na poł godziny. Czasem kładę się z lekko wilgotnymi i nie szkodzi im to, ale gdybym położyła się z mokrymi , rano miałabym jeden wielki gniot.
|
#70576 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja bez nadania kierunku układa się w logo McDonalda więc zwijaw ją w rulon i przypinam na bok, żeby schła pofalowana i w dół. Taką na bok poza tym łatwiej ogarnąćCytat:
sprawdzałaś Sanosan? dostępny na DOZ, nie ma CB ani SLS, zgodny z CGniestety dla mnie ma sól
|
||
|
|
|
#70577 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Natomiast w reszcie społeczeństwa zachwytu nie budzę (czasem tylko, gdy ktoś dotknie, zauważa,że mięciutkie), jednak do prostownicy jakoś nikt mnie nie namawia.
|
|
#70578 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam włosowego doła.
![]() Hegron w myciu się nie sprawdził, umyłam wczoraj włosy Facelle. Byłam zachwycona, bo włosy umył "do piszczenia". A dziś - podrapałam się w głowę, bo zaswędziało... i łupież ((( A to takie łagodne miało być.Do tego czy proteinuję czy nawilżam, to i tak efekt taki sam - aureolka z siana (nawet przy idealnym PR, jak dzisiaj). Jedyny plus to mega blask, nawet tego siana. Już nie wiem, co mam robić...
|
|
|
|
#70579 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() A ja mogę potwierdzić, bo widziałam na żywo i nawet macałam ukradkiem ;P Kto zakłada następną część?
|
|
|
|
|
#70580 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ale rozumiem ból, sama mam momentami doła włosowego. Mam ciągle suche włosy… Ale za to nawet po bombie sylikonowej są ładne i nie przetłuszczają się od razu Coś za coś. Trzeba szukać zalet aktualnego stanu rzeczy
|
|
#70581 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wraz z moim małym afro
![]() włoski podcinałam (wpierw u znajomej fryzjerki) i podcinałam (dwa razy u siebie bo mi tył nie pasował)i wyszło ok.6 cm a przy skręcie ... ![]() no i ... cóż mam króciutkie włoski jeszcze wczoraj chciało mi się płakać, no przesadziłam przy tym podcinaniu. Dziś mi przeszło, w sumie straciłam zniszczone końce i resztki farb ![]() mam teraz króciutkie ale zdrowsze włoski![]() Dziś zamówienie w ZSK i dużo produktów do włosiaków, no cóż czasem zapuszczanie trzeba zacząć od radykalnych cięć Mam nadzieję, że Jantar i CP teraz się wykarzą i przyśpieszą moją drogę do długich, zdrowych włosków(no takich chociażby do ramion w skręcie aaa i jeszcze parę podcięć i pozbęde się całkowicie pozostałości po farbach - Big comeback naturasków!!! dzięki ci wizażu, że jesteś
|
|
#70582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mogę założyć
|
|
|
|
|
#70583 |
|
Raczkowanie
|
Nałozyłam potem maskę nawilzającą, dodałam miodu i oleju z orzechów laskowych...
|
|
|
|
#70584 |
|
Zakorzenienie
|
Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
I jest!
Nowa XV część ![]() Link do XIV części Pielęgnacja włosowa to nie jest jak zapalić światło i zgasić, to znalezienie optymalnego zestawu produktów zawierających właściwe składniki, to sprawa wybitnie indywidualna i niektórym zajmuje dużo czasu, ale warto. ~Rybiorek~ Przydatne linki dla kręconowłosych: Lista używanych skrótów i odniesień Wątek wymiankowy z kosmetykami do loków (na start duńsko-polski) nowość dla początkujących i dla przypomnienia FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania ![]() pigułka pielęgnacyjna tłumaczenia zagranicznych artykułów o lokach i falach, gdzie warto zaglądać po więcej wiedzy. Należy jednak pamiętać, iż artykuły stanowią tłumaczenia różnych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w wątku o pielęgnacji, by nikt nie przeoczył). o małych lokasach o szczegółach pielęgnacji i cięciu początki kręconowłosych z cg oleje i olejki do włosów post z krótka informacją olejową nowość mycie włosów odżywką No poo - czyli nowa metoda mycia włosów codziennik kręconowłosych samodzielne cieniowanie cięcie i cieniowanie włosów kręconych o kosmetykach do włosów produkty do włosów bez silikonów analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla kręconych zagraniczne produkty dla kręconowłosych (menu dla tych spoza kraju) żel lniany - naturalny stylista przegląd żeli do włosów - BLOG Myszki nowość produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG, czyli BLOG MAŁGOSI odżywki dostępne zawierające proteiny hydrolizowane - BLOG AJRISZMARTY wskazówki dla wrażliwców osiągnięcia kręconowłosych dziennik regeneracji naturalnych fal i loków upięcia z kręconych włosów polecani fryzjerzy z całej Polski - włosy kręcone lektury kręconowłosych - dzięki linkom tutaj umieszczonych znajdziesz wiele interesujących informacji, filmików, zdjęć i porad - blog Volyovej Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji): - uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES), - uważaj na silikony - obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników - zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne) - zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu) - nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną. Oraz UWAGA: metodę pielęgnacji należy zawsze dostosowywać do siebie, nigdy siebie do pielęgnacji. Nie jest powiedziane, że to, co służy jednej kręconowłosej, posłuży też innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ścieżka obowiązkowa każdej kręconowłosej. Warto na początku zrezygnować z silikonów i siarczanów, by przekonać się, czy taka dieta służy naszym włosom. Wszystkie wprowadzone później składniki łatwiej będzie sprawdzić i określić jako sprzyjające lub niesprzyjające włosom. Pielęgnacja to też określone cnoty (jakby to nie brzmiało Kochaj swoje włosy w przeciwnym wypadku nie będziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba, Poznawaj, bo kręcone wymagają wiedzy o nich i ich potrzebach Pracuj, pielęgnując konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to większych nakładów niż dotychczas Bądź cierpliwa , ponieważ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy się pojawią, mogą zaskoczyć Miej odwagę iść pod prąd, gdyż nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) są dość kontrowersyjne I... sprawdzaj prognozę pogody! Pielęgnację warto dobrać do pory roku, wilgotności okreslanej punktem rosy i procentową wartością. Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawić swoje miasto) ~Eloe77~ całość prócz cytatu
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-10-14 o 22:53 |
|
|
|
#70585 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#70587 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#70588 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
To już druga część, w której się udzielam
A tu lipa. Chyba spróbuję oleju z pestek winogron, bo już nie mam pomysłu Może ktoś by mi podsumował czy jest dobrze czy coś zmieniać? Myję trzy razy w tygodniu i tak: 1) mycie odżywką Isana, odżywka Garnier AiK na kilkanaście minut, Artiste różowa, Joanna b/s (różne), żel lniany, żel mrożący, krem z Biedronki na końcówki 2) olejowanie (olej ze słodkich migdałów i oliwa), maska jajko+oliwa+olejek rycynowy+Bingo Shea+witamina E+miód, mycie Alterra pszenica i morela, AiK/Joanna/żel lniany/żel mrożący/Biedra 3) nafta na kilka minut, mycie Alterra szampon-żel bezzapachowy, AiK/Joanna/żel lniany/żel mrożący/Biedra do tego Jantar jako wcierka co jakiś czas. stosuję to już miesiąc i włosy po myciu są ok, ale po kilku godzinach wracają do siebie. Na drugi dzień wyglądają beznadziejnie. Nie błyszczą.
|
|
#70589 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Hej
![]() Ciągle sobie obiecuję, że będę się tutaj częściej udzielać i słowa zamierzam dotrzymać. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.

chociaż w sumie już teraz nadają się na pokaz szopy 
Coś mam zły tydzień fal
fajne to