Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-03, 22:45   #4081
blueelektron
Rozeznanie

Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

_agata boże jaki klopsik z tego Maćka

aż się wierzyć nie chce, że tylko na piersi

jak często i jak długo on ssie?

pytam bo ten mój ostatnio coś krótko ciągnie i prawie w ogóle nie jest głodny, i jest tak 1,5 kg lżejszy od Macieja
Stary 2012-10-03, 22:51   #4082
_agata
Zakorzenienie

Teraz je 7 razy dziennie (w nocy nie je - śpi o 20 do 7 rano), po jakieś 7-8 minut.
Lekarka też na mnie popatrzyła jak na kłamczuchę jak mówiłam, że tylko na cycu.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 22:54   #4083
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Teraz je 7 razy dziennie (w nocy nie je - śpi o 20 do 7 rano), po jakieś 7-8 minut.
Śpi w nocy po 7-8minut ?

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 23:05   #4084
kasiulkaj1
Raczkowanie

Witam wieczorkiem
Co takie pustki na wątku

Ja cały dzień zajęta robieniem słoiczków, a teraz nadrabiam
Mała śpi od 21, mąż w pracy na nocce więc mam luzik

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Śpi w nocy po 7-8minut ?
Agacie chodziło chyba o to że ciągnie cyca 7-8 minut
Stary 2012-10-03, 23:08   #4085
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez kasiulkaj1 Pokaż wiadomość
Witam wieczorkiem
Co takie pustki na wątku

Ja cały dzień zajęta robieniem słoiczków, a teraz nadrabiam
Mała śpi od 21, mąż w pracy na nocce więc mam luzik

Agacie chodziło chyba o to że ciągnie cyca 7-8 minut
Ile masz słoiczków, ile?? Robisz jabłuszka czy też coś innego??
Aha, 7-min ciągnie no to by była noc, jakby spał po 7- 8minut

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2012-10-03, 23:12   #4086
kasiulkaj1
Raczkowanie

Jabłuszek mam 10 słoiczków póki co, ale jeszcze będę robić, tylko nie wiem czy nie w miksie jabłko plus coś tam (marchewka, banan) sama nie wiem, a robiłam jeszcze gruszki ale tych mam tylko 5 słoiczków i marchewkę a i jeszcze dynie trochę tego już zrobiłam

Kism a Ty gdzie się podziewasz? Jak idzie robienie słoiczków?

Edytowane przez kasiulkaj1
Czas edycji: 2012-10-03 o 23:14
kasiulkaj1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 23:25   #4087
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Jabłuszek mam 10 słoiczków póki co, ale jeszcze będę robić, tylko nie wiem czy nie w miksie jabłko plus coś tam (marchewka, banan) sama nie wiem, a robiłam jeszcze gruszki ale tych mam tylko 5 słoiczków i marchewkę a i jeszcze dynie trochę tego już zrobiłam

Ja robiłam same jabłuszko ależ jestem z siebie dumna

---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Dobranoc

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-10-03, 23:26   #4088
kasiulkaj1
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Dobranoc
No i tak ma być a będziesz jeszcze coś robiła?
Stary 2012-10-03, 23:53   #4089
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Dziewczyny chorujących maluchów 0 moze spróbujcie dawać dzieciom kropelki Cebion multi. To jest wit. C. Nam poleciła pediatra, bo Tż często łapie katar i od kiedy podaję Maksiowi krople Tż smarkał już kilka razy a mały jak narazie zdrowy. One są bez recepty.
Cebion multi to multiwitamina a wit. C to, o ile mnie pamięć nie myli, po prostu Cebion.

Hej
Zgłaszam, że znowu powiększam grono czytających... Kaj dziś i wczoraj był bardzo marudny, Dentinox trochę pomaga.
Poza tym mam też inne zajęcia - szukałam kombinezonów dla chłopaków, dla Maksa butów, a dla siebie zaczęłam szukać... pracy Długo głowiłam się, czy szukać na ostro już teraz, czy zostać jeszcze kilka miesięcy w domu, aż wreszcie znalazłam rozwiązanie pośrednie - zaczynam szukać teraz, ale chcę znaleźć coś, co mi faktycznie będzie odpowiadać i za uczciwe pieniądze, więc liczę się z tym, że szukanie może zająć mi więcej czasu.

Maks idzie jutro do szkoły po równym tygodniu w domu, cieszę się, że obeszło się bez antybiotyku
Dla wszytkich chorowitków moc zdrowia!!!

Jeszcze z niedawnych tematów mi się przypomniały dwie rzeczy:
Jeśli chodzi o zabawki, to u nas hiciorem jest książeczka - do oglądania, piszczenia, gniecenia, gryzienia, ślinienia, memłania, po prostu wszechstronna
A druga sprawa to dziwne zachowania dzieciaków przy piersi (ostatnio już w sumie nie było, tylko wcześniej, ale może komuś się przyda) - jak Kaj zaczął być taki niespokojny, nieraz co chwilę się odrywa i gdzieś ogląda, to mi się zaraz przypomniało. W tym wieku niemowlę zaczyna być tak zainteresowane światem, że nawet w czasie jedzenia jakieś dźwięki, światła czy cokolwiek może je rozpraszać. Trzeba wtedy karmić w cichych i spokojnych warunkach. Jak już kiedyś wspominałam ma to też związek z częstszymi nocnymi pobudkami... Widząc, ile z Was tu pisze, że dzieciaki częściej się budzą w nocy (Kaj podobnie), zaczynam sądzić, że to częste zjawisko

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ----------

Cytat:
Robiłam mus jabłkowy dla Paulinki, mam 34 słoiczki na dowód dołączam zdjęcie
Cytat:

I prawidłowo! Mi też straszną satysfakcję sprawiło zrobienie słoiczków

Cytat:
A już się znalazłam
Na razie marnie niestety, nic mi w ostatnich dniach nie przybyło
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 01:00   #4090
joss
Raczkowanie

Witam

Wcięło mi cytowanie, a zbierałam je od kilku dni, więc nawet nie pamiętam co chciałam napisać i na jaki temat

Cytat:
Fajnie masz, że tak Ci śpi Chociaż ja też nie mogę narzekać, bo ostatnio Celinka budzi się dopiero ok. 4:30 zasypiając o 20. A tak mnie zastanawia... Odciągasz sobie pokarm w tym czasie czy całą noc nic?

We wtorek byłyśmy na szczepieniu i oczywiście był wielki płacz Podobno te szczepionki na pneumokoki są bardzo bolesne.
Kurczę, zastanawiam się czy moje dziecię jest teraz osłabione przez te szczepionki czy co, bo nagle zamiast ładnie trzymać główkę, zaczęło trzeć nosem o podłogę. Tak, jak ostatnio pisałam, że w zasadzie od prawie samego początku trzyma ładnie główkę, tak teraz jest tragedia. Mam nadzieję, że to faktycznie chwilowe i już jutro będzie lepiej

Poza tym zauważyłam jakiś czas temu, że Celinka lubi się ubierać, a precyzyjniej mówiąc, mieć przekładane ubranko przez głowę. Śmieje się przy tym niesamowicie. Jakaś dziwna chyba jest

Idę spać, dobranoc
joss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 08:00   #4091
onething
Zadomowienie

Cytat:
Witam
co tak biednie?nie miałam co czytać

Aha, ok

Tak, sama mam ją tak ciągnąć, ale nie aż do siadu. Lekarka określiła to jako słabą próbę trakcyjną i powiedziała, że na razie to jest jeszcze w porządku, bo w różnym czasie dzieci ciągną główkę. Powiedziałam o tym ortopedzie to mi powiedziała że jeśli nie będzie jej ciągnęła do 20 któregoś tyg (nie pamietam) to wtedy neurolog i rehabilitacja. Aż się boję jak odległe są terminy.
I zauważyłam, że jak ją ciągnę za rączki to ona podnosi tyłek, robi taki mostek. No to głowki wtedy nie podniesie. Leżąc na brzuszku (na reszcie chce leżeć) pieknie ją trzyma i słodko się uśmiecha.

przepraszam

Miałaś kupony na Gerbera?? Ja na Hippa. Ale nawet po promocji jest drogo, tańsze są Bobovity, chyba te będę kupować.
Ja mam 8 słoiczków jabłek, a w przyszłym tygodniu biorę się za dynie.

W E.Leclerk są desery Bobovita za 1,99 zł, a w Carrefur Pampers 3- 150 szt. za 79,89 zl (0,53 zł/szt).

Szymon przybrał 300g w ciągu miesiąca, skóra znów jest fatalna, noc za nami ciężka. Już nie wiem co robić. Chyba pójdę prywatnie do pediatry, alergologa i dermatologa, bo chcę mu ulżyć i poznać przyczynę, bo może to nie AZS, a coś z jelitami.
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 08:24   #4092
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Witam
co tak biednie?nie miałam co czytać

Aha, ok

Tak, sama mam ją tak ciągnąć, ale nie aż do siadu. Lekarka określiła to jako słabą próbę trakcyjną i powiedziała, że na razie to jest jeszcze w porządku, bo w różnym czasie dzieci ciągną główkę. Powiedziałam o tym ortopedzie to mi powiedziała że jeśli nie będzie jej ciągnęła do 20 któregoś tyg (nie pamietam) to wtedy neurolog i rehabilitacja. Aż się boję jak odległe są terminy.
I zauważyłam, że jak ją ciągnę za rączki to ona podnosi tyłek, robi taki mostek. No to głowki wtedy nie podniesie. Leżąc na brzuszku (na reszcie chce leżeć) pieknie ją trzyma i słodko się uśmiecha.

przepraszam

Miałaś kupony na Gerbera?? Ja na Hippa. Ale nawet po promocji jest drogo, tańsze są Bobovity, chyba te będę kupować.
czasami możesz być zmuszona do kupowania hippa, Alex bobovita pplul dalej niż widział

Moje dziecko wytrzymało dziś 12,5 h :-D wreszcie się wyspalam .

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 09:33   #4093
doris888
Rozeznanie

Witam się i ja
moja Aga ma aftowe zapalenie gardła... ponoć jakiś wirus ale na afty dostała antybiotyk nystatynę ( choć Pani w aptece powiedziała że nystatyna to nie antybiotyk :/ ) chyba właśnie za nami najgorsze dwie noce i dzień w życiu... temperatura 39* po lekach spadała tylko do maks 38, mała nie może jeść ma odruch wymiotny po wszystkim próbowałam już chyba wszystko - wodę, rumianek, herbatkę rumiankową , soczki , mleko nic jej nie wchodzi.. jedynie wczoraj rano zjadła 100ml mleka, wieczorem trochę wody i dziś w nocy 60ml mleka.. wczoraj płakała cały dzień jak bóbr, chyba mięśnie ją do tego wszystkie bolały bo każdy ruch sprawiał że zanosiła się z płaczu...
wiedziałam że jak dziecko choruje to jest dramat, ale nie spodziewałam się e aż taki.. serce mi pęka jak widzę jak się męczy i płacze z bólu i głodu... macha rączkami do butelki po czym od razu ma odruch wymiotny jak butelka wyląduje w jej buzi... koszmar. teraz spi bo temperatura trochę zeszła, wypociła się trochę w nocy więc mam nadzieję że będzie juz lepiej...

a odnośnie książeczek to moja Agata też je uwielbia, mam jeszcze taką z materiału szeleszczącą z buźkami uśmiechniętych dzieciaków a na jednej stronie jest lusterko
http://www.brightstarts.com.pl/index...ht-starts-8903 , tez polecam
no i karuzela FP rainforest jest przez nią uwielbiana , strasznie jest w nią wpatrzona
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 09:39   #4094
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Trzymam kciuki za wszystkie chore dzieciaczki. Oby szybko przeszło.

Justys za przekręcanie. Mimo że moja Hania jest w tym samym wieku to jak ją próbuję przekręcać to patrzy na mnie jak na dziwoląga. Mój brat podobno nie przekręcał się do 7-mego miesiąca. A potem rozwój poszedł błyskawicznie. Niemal od razu wszystko poszło. Cóż, każde dziecko rozwija się jak chce.

kism u nas też zauważyłam większą ciekawość światem podczas karmienia. Niech tylko coś się dzieje obok to Hania automatycznie chce wiedzieć co się dzieje. Karmienie w osobnym pokoju daje efekty.

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
Witam się i ja
moja Aga ma aftowe zapalenie gardła... ponoć jakiś wirus ale na afty dostała antybiotyk nystatynę ( choć Pani w aptece powiedziała że nystatyna to nie antybiotyk :/ ) chyba właśnie za nami najgorsze dwie noce i dzień w życiu... temperatura 39* po lekach spadała tylko do maks 38, mała nie może jeść ma odruch wymiotny po wszystkim próbowałam już chyba wszystko - wodę, rumianek, herbatkę rumiankową , soczki , mleko nic jej nie wchodzi.. jedynie wczoraj rano zjadła 100ml mleka, wieczorem trochę wody i dziś w nocy 60ml mleka.. wczoraj płakała cały dzień jak bóbr, chyba mięśnie ją do tego wszystkie bolały bo każdy ruch sprawiał że zanosiła się z płaczu...
wiedziałam że jak dziecko choruje to jest dramat, ale nie spodziewałam się e aż taki.. serce mi pęka jak widzę jak się męczy i płacze z bólu i głodu... macha rączkami do butelki po czym od razu ma odruch wymiotny jak butelka wyląduje w jej buzi... koszmar. teraz spi bo temperatura trochę zeszła, wypociła się trochę w nocy więc mam nadzieję że będzie juz lepiej...
Ojej, to nieciekawie. Oby jej przeszło po tym wypoceniu.
A nystatyna to nie jest antybiotyk w takim ogólnym rozumieniu. Nie działa na bakterie tylko na grzyby.

Edytowane przez ladybird_1987
Czas edycji: 2012-10-04 o 09:36
ladybird_1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 10:15   #4095
_agata
Zakorzenienie

[QUOTE=kasiulkaj1;36898648

Agacie chodziło chyba o to że ciągnie cyca 7-8 minut[/QUOTE]

Dokładnie Aż się cofnęłam żeby sprawdzić co napisałam.

Cytat:
Napisane przez joss Pokaż wiadomość

Fajnie masz, że tak Ci śpi Chociaż ja też nie mogę narzekać, bo ostatnio Celinka budzi się dopiero ok. 4:30 zasypiając o 20. A tak mnie zastanawia... Odciągasz sobie pokarm w tym czasie czy całą noc nic?

We wtorek byłyśmy na szczepieniu i oczywiście był wielki płacz Podobno te szczepionki na pneumokoki są bardzo bolesne.
Kurczę, zastanawiam się czy moje dziecię jest teraz osłabione przez te szczepionki czy co, bo nagle zamiast ładnie trzymać główkę, zaczęło trzeć nosem o podłogę. Tak, jak ostatnio pisałam, że w zasadzie od prawie samego początku trzyma ładnie główkę, tak teraz jest tragedia. Mam nadzieję, że to faktycznie chwilowe i już jutro będzie lepiej

Poza tym zauważyłam jakiś czas temu, że Celinka lubi się ubierać, a precyzyjniej mówiąc, mieć przekładane ubranko przez głowę. Śmieje się przy tym niesamowicie. Jakaś dziwna chyba jest

Idę spać, dobranoc
Nie odciągam, smacznie sobie śpię Rano jak się budzę to cycki większe niż Maćka głowa mam.
Jak mała tak dobrze śpi to macie szanse na przesypianie nocek już niedługo. U nas też stopniowo było. Od 21 do 2-3, później do 4-5 i teraz zasypia około 20 i budzi się właśnie ok. 7. Czasami wcześniej, czasami pośpi dłużej.
No i Maciek zje, walnie kupę, przewijam go i idzie spać dalej. Zazwyczaj do 9. Jak wstanę sobie od razu to mam 1,5 godziny tylko dla siebie. Ale rzadko wstaję, wolę pospać.

Maciek też na pneumokoki gorzej zareagował, chociaż nie beczał, ale widać, że bardziej bolało.

o
Stary 2012-10-04, 10:23   #4096
kism
Wtajemniczenie

Dzień dobry!
Jeden dzieć wyprawiony do szkoły, drugi śpi, jakoś tak spokojniej w domu to może coś napiszę z zaległości...

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
witam się wieczorkiem bez kawy
nie wiem o co kaman ale rozbolala mnie prawa pierś w nocy już się zaniepokoiłam bo jak tylko mała zaczęła jeść to mnie bolało. takie coś nie miało miejsca jak tylko uporałam się po porodzie z biustem (tzn przyzwyczaiłam sutki do karmienia). a teraz taka jazda zupełnie nie wiem o co chodzi. nie mam gorączki, czuję się dobrze, nie wyczuwam żadnego guzka ani nie widzę zaczerwienienia a jednak boli... najgorsze że nie mogę jej nosić bo wtedy jeszcze bardziej boli jak ona przygniata mi tą pierś. no a do odbicia to ja niestety muszę ją wziąść bo ulewa jak cholewa jutro może mąż weźmie sobie urlop to będzie trochę łatwiej we dwoje. mam nadzieję że to nic poważnego i że to nie jest początek końca karmienia piersią :pro si:
Timii, co tam u Ciebie?? Co z tą piersią? To może jakieś zapalenie/przeziębienie. Piersi przy laktacji są podatne na takie rzeczy, sama myślałam, że to jakieś zabobony, ale przy Maksie też tak raz miałam, jak trochę zmarzłam, a raczej nawet nie zmarzłam, tylko przebywałam długo na lekkim wietrze. Mam nadzieję, że już coś lepiej u Ciebie, bo to co cytuję, to już chyba kilka dni temu pisałaś

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Kism, chyba rzadko kiedy się pytają przy szczepieniu czy w domu wszyscy zdrowi a chyba powinni, bo przecież nieraz może być sytuacja, że dziecko ma już w sobie wirusa, który objawy daje np. na nastepny dzień. Chociaż z drugiej strony na ulicy też może coś złapać czy w sklepie.
Złoty środek potrzebny jak we wszystkim Z ulicą nie można dać się zwariować, ale z drugiej strony skoro zdrowie wszystkich domowników jest tak ważne, jak mi to ostatnio przedstawili, to zdecydowaliby się i pytali o to za każdym razem

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Mam pytanie - zaopatrujecie się w śpiworek do wózka?
Ja zaopatrzyłam się jeszcze przed porodem w dwustronny - taka podkładka chłodząca na lato i druga ciepła część z dopinanym przodem na zimę - http://www.wozkifoteliki.pl/hauck-sp...012-p-149.html Tyle, że kupiłam go na all za połowę tej ceny... Uważam, że jak nie śpiworek to zamiast niego gruby kocyk jest potrzebny na zimowe spacery. Nasze maluchy w zimie w kombinezonach w wózkach to jeszcze mało lub wcale będą się ruszać, więc powinny być opatulone ciepło na spacerze.

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
ja się zastanawiam, gdzie kupować owoce i warzywa do samodzielnego robienia słoiczków...niestety nie mam skąd wziąć taki swojskich ;/

brawo za wagę Kaja
tak, tak daję 1 raz dziennie mm 180 ml + 6 miarek i zdarza się, że to mało jest i Tosia jęczy o więcej ale więcej mm jej nie daję

dla mnie wreszcie Tosia jest bobasem a nie chuderlakiem nie wydaje mi się już, że jest jakąś kruszynką ale nie mam też wizualnego porównania z innymi dziećmi w jej wieku
Jeśli nie masz zaufanego źródła, to ja bym postawiła na słoiczki. Maks większość niemowlęctwa jadł słoiczki, bo nie mieszkałam tu gdzie teraz i nie woziłam warzyw od babci.
Dziękujemy
Zawsze po mm możesz jeszcze poprawić piersią Też bym więcej nie dawała. A myślałaś, żeby zrezygnować z tej butli, skoro już dobrze Tosia przybiera?
Oj tak, porównanie wizualne robi wrażenie Pewnie jakbyście się z Malwinką niuni spotkały, to by była różnica

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
bezmyślnie to pytanie zadałam o gotowanie
Ja mam w ogrodzie tony gruszek, zmotywowałaś mnie, też pozamykam w słoiczkach. I mówisz, że bez cukru całkiem?
Całkiem, całkiem! Gruszki tym bardziej bez cukru nie powinny ucierpieć. Już zrobione?

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Napisze tylko ze Szymonek ma sie lepiej od wczoraj dostaje kropelki na katar i jest o niebo lepiej,kaszelek chyba przechodzi i UWAGA UWAGA przytył przez 2 tyg prawie 300gWaży 6300a tak się tym martwiłam że nie przybierał ostanio a tu proszę
Mam nadzieję, że pozytywny trend się utrzyma
Ładnie z wagą, idą łeb w łeb z Kajem!
Timii, mówiłaś, że Marcia daleko za chłopakami, ale w kwestii wagi to chyba góruje nad chudzinami chłopakami

Cytat:
Napisane przez joss Pokaż wiadomość
Poza tym ona daje niejednoznaczne sygnały i prawie zawsze mam dylemat czy już się najadła, czy jeszcze nie i mam grzać mleko. Kiedyś wypluwała pierś i było wiadomo, a teraz potrafi się najeść i dalej płakać, a jak daję jej butelkę, to się patrzy zdziwiona i nie chce pić

Celina skończyła wczoraj 3 miesiące i non stop podnosi jednocześnie głowę i nogi. Wasze dzieci też tak robią? Na boki w ogóle nie próbuje obecnie się przekręcać, bo jest chyba pochłonięta tym podnoszeniem się. Nie wiem czy to prawidłowe, co ona robi. Chociaż w gruncie rzeczy każde dziecko rozwija się inaczej...
Może to kwestia przyjrzenia się tym sygnałom... Może jak płacze, to trzeba dać jej dłuższą chwilę na odbicie Im częściej sięgasz do zapasów mleka, tym mniej pobudzana jest laktacja
Kaj już przewracał się na brzuch od prawie miesiąca, jak na kilka dni zafascynowało go podnoszenie głowy i wyprostowanych nóg w leżeniu na plecach (samą głowę podnosił też często dużo wcześniej). Robił to prawie bez przerwy, jakby brzuszki ćwiczył
Stary 2012-10-04, 10:28   #4097
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
mam pytanie - mój syn do tej pory niesmoczkowy, bo nie lubił i nie było takiej potrzeby, odkrył niedawno, że ma kciuka, żeby się do kciuka nie przyzwyczaił kupiłam dwa rodzaje smoczków i jak widzę że pakuje go do buzi to siup zamiennik...tylko że on smoczki traktuje jak gryzaczki i za chwile znów kciuk do buzi - co powinnam zrobić?
Nie wiem, ile to dni minęło, odkąd zaznaczyłam to do cytowania... Opanowana już sytuacja?? Jeśli kciuka tylko memla, a nie zasysa tak konkretnie, to może nie będzie tragedii. A jeśli zasysa, to podmieniałabym na smoka do skutku...

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
my zaliczyliśmy ostatnie zajęcia w grupie - mieliśmy nurkowanie.
Wooooow! Napiszesz dokładniej, jak to wyglądało? Ja bym się chyba bała puścić bobasa pod wodę

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
aaa zapomniałam się pochwalić. Bratowa urodziła dzisiaj przez cc. Mały ma 4200g i 62cm
Gratki
A ja dowiedziałam się, że bratowa w ciąży Nareszcie będzie jakiś kuzyn/kuzynka dla moich chłopaków. Mam starszego brata, ale mu się nie spieszyło, a siostry tż młodsze i na razie też im się nie spieszy...

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
Wrzucam zdjęcie Agaty
Śliczna dziewczynka!
Mnóstwo zdrowia dla niej, trzymajcie się, mam nadzieję, że najgorsze już za Wami choć przy tym niejedzeniu, trzeba być bardzo ostrożnym z odwodnieniem...

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
a przed chwilą pierwszy raz sama obróciła się z plecków na brzuszek

Cytat:
My po badaniach słuchu Paulinki. Wyszło że słyszy do 40 decybeli, nie słyszy cichszych dźwięków. Czyli np słyszy normalną mowę ale nie słyszy szeptu, a do rozwoju mowy powinna słyszeć szept.Za 2tyg mamy kolejne badanie. Jak wyjdzie tak samo,to chyba dostanie aparaciki

Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze A jeśli będzie wada, to czy jest możlwość, że jakoś da się to poprawić?

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Dziś idę z Szymonkiem znów do lekarza,katar przeszedł a dziś w nocy powrócił,kaszle że az zwymiotował dwa razyNo już nie wiem co robić,3tyg chory jestZa to filip się trzyma cały czas chodzi do przedszkola a to kurde u nas jest najdłużejjeszcze nigdy tyle nie chodził

Padło gdzieś wcześniej pytanie co z moim męzem.Otóż jestem dziś gotowa o tym otwarcie pisaćM ma nawrót choroby-ma przeżuty do kości miednicyczekamy na wyniki PET i na radioterapię która zaczyna się 11 pazdziernika
Kochana! Dużo sił Wam życzę!!!

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Ogłaszam ze Maja obraca sie z plecków na brzuszek Raz sie obróciła, mowię przypadek, potem przełożyłam na plecy a Ona znów na brzuszek, zaczełam jej bic brawo to strzeliła taki uśmiech I znów na plecki a Ona na brzuszek Mamy kolejny postep na koncie. I narazie nie wie jak wrócic na plecy i narazie tylko w lewo umie sie obrócić na brzuszek.

Hehe, fajne są takie "przypadki"

Cytat:
Maciek też na pneumokoki gorzej zareagował, chociaż nie beczał, ale widać, że bardziej bolało.
U nas pneumokoki jakoś lżej przeszły
Stary 2012-10-04, 10:38   #4098
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Nie wiem, ile to dni minęło, odkąd zaznaczyłam to do cytowania... Opanowana już sytuacja?? Jeśli kciuka tylko memla, a nie zasysa tak konkretnie, to może nie będzie tragedii. A jeśli zasysa, to podmieniałabym na smoka do skutku...

U nas pneumokoki jakoś lżej przeszły
Czyli co dziecko to inaczej Chociaż pielęgniarka mówiła na pierwszym szczepieniu "proszę się przygotować bo pneumokoki bolą". No to się nastawiłam, a Macio jeno jęknął.

Jeszcze tym kciukiem napiszę.
Maciek lubi zassać palucha, ale tylko w nocy i nad ranem jak się przebudzi. Uspokaja go to i zasypia dalej. Czasami possie 2-3 minuty, zasypia i wypluwa, czasami tylko przyłoży paluszka do ust i już śpi.
Nic na to nie poradzę. Gdyby ssał kciuka w dzień wtedy mogłabym reagować, ale w nocy czasami tylko się przebudzę jak mlaska a on już śpi i palec wyciąga z buzi.
Czasami tak go układam do snu żeby miał lewą rękę (tylko lewego ssie) przykrytą pieluszką, to wtedy ssie pieluchę. Albo wyplącze rękę spod pieluchy o ciągnie palucha...

o
Stary 2012-10-04, 11:11   #4099
ladybird_1987
Rozeznanie

Taki mały offtop, ale mam pytanie.
Kiedyś pisałyście o kamerach. Czy polecacie jakieś dobre w rozsądnej cenie. Nie zależy mi na funkcji robienia zdjęć. Wczoraj oglądałam najnowszy odcinek Grey's Anatomy i tak mnie natknęło. Robimy dużo zdjęć ale myślę że nagrania to mogłaby byś extra pamiątka. Pomoże ktoś?
Stary 2012-10-04, 11:21   #4100
izotropia
Rozeznanie

właśnie stoję przed dylematem jak ubrać dziecko na spacer... ja ciągle nie wiem jak go ubierać, choć jak było cieplej było mi łatwiej.. a teraz? niby 18st trochę wieje, ale czy skarpety, śpiochy, bluzeczka z długim rękawem , dresik ocieplany i czapeczka, to nie za mało? plus polarowy kocyk.. złożony na 2-4 razy? kurcze,,, a jak ubiera się dziecko jesienią i zimą... ja musze skoczyć na jakieś zakupy, ale nie wiem jakie ubranka na ten chłodny sezon będą potrzebne...
znalazłam jakiś komplecik z jakby misia/polaru nie wiem co to jest... ale chyba za ciepłe jeszcze :/
błagam doradźcie coś ( ja nie wiem, ale podejrzewam że takie tematy już były... ale chyba mnie wtedy nie było i teraz nie wiem gdzie odszukać
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 11:25   #4101
_agata
Zakorzenienie

Tak jak u nas dzisiaj...
bodziak z krótkim lub długim rękawem, na to spodenki, jakieś dżinsy czy sztruksowe i bluza cieplejsza taka na misiu. Albo bodziak, półśpiochy i na to pajacyk polarowy taki nie za gruby. Czapeczka cieniutka.
Na wierzch kocyk cienki polarowy. Albo jedna warstwa, albo złożony na pół. Jak wychodzi słońce to uchylam kocyk.

A w ogóle na taką pogodę kocham chustę! Zakładam bodziaka, spodenki i idziemy

o
Stary 2012-10-04, 11:44   #4102
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Tak jak u nas dzisiaj...
bodziak z krótkim lub długim rękawem, na to spodenki, jakieś dżinsy czy sztruksowe i bluza cieplejsza taka na misiu. Albo bodziak, półśpiochy i na to pajacyk polarowy taki nie za gruby. Czapeczka cieniutka.
Na wierzch kocyk cienki polarowy. Albo jedna warstwa, albo złożony na pół. Jak wychodzi słońce to uchylam kocyk.

A w ogóle na taką pogodę kocham chustę! Zakładam bodziaka, spodenki i idziemy
Ja ubieram podobnie jak agata. W sumie ja też ubieram się lekko. Wczoraj wszyscy w kurtkach pomykali, ja ubrana w dżinsy, sweterek na krótki rękaw. Czasami się zastanawiam czy nie za cienko, jak patrzę w niektóre wózki. Np. spotkałam koleżankę- moja Hania ubrana: body, spodenki, skarpetki, bluza + czapeczka, przykryta lekkim kocykiem. Zapytałam tą koleżankę jak ubrała swoją małą. A jeden rękaw więcej ode mnie, na to gruby koc i zapięcie na wózek. Trochę za grubo jak dla mnie.
W sumie to mam zasadę dla ubioru dziecka: jeden rękaw więcej ode mnie.
Stary 2012-10-04, 11:51   #4103
_agata
Zakorzenienie

Ja ubieram jak siebie plus ten kocyk, IMO wystarczy.
Jeśli ktoś chce ubierać cieplej, jego sprawa. Ja się czasami za glowę łapię jak widzę ubrane dzieciaki w wózkach, ale nie komentuję.
Albo wchodzę do sklepu. Zdejmuję kocyk, rozpinam bluzę.
A ktoś inny paraduje z dzieckim okrytym grubym kocem.
Ja jak wchodzę do sklepu to sobie tez rozpinam kurtkę i zdejmuję czapkę, dlaczego więc mam dusić dziecko?

o
Stary 2012-10-04, 12:06   #4104
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:

Tak, na gerbera. W sumie mam 4 słoiczki-jarzynowa zupka,marchew, deserek i jarzynki z rybką.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 12:18   #4105
izotropia
Rozeznanie

ja właśnie też czasem widzę te dzieciaki opatulone strasznie i jeszcze z tym pokrowcem na wózek, co myślę używać jak będzie ok 10st i wietrznie, deszczowo... no nic, to już się domyślam że lekko chciałam przegrzać dziecko, odpuszczę mu te śpiochy pod dresem nie wiem dlaczego czasem się łapię na myśleniu jak mój tata - że to maleńkie dziecko i jest mu bardziej zimno, nie nie dlatego że leży ale dlatego że jest mały no nic muszę się nauczyć badać na karczku i ubierać jak siebie i dodawać kocyk no nic jakieś ubranka na chłody muszę zakupić _agata i ladybird_1987 dziękuję za odpowiedź

chyba mamy/będziemy mieć katar :/ choć mam nadzieję że to leci odmoczone to co przyschło... może spacerek dobrze nam zrobi bo od niedzieli się kisimy w domu abo ja go przeziębiłam
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 12:18   #4106
kism
Wtajemniczenie

Ależ mnie dziś szczęście spotakało - dzieć śpi już 2,5h Może przez ostatnie dni to jednak Maks go budził, wiadomo co chwilę łaził i coś gadał, bawił się nie zawsze cicho jak to dziecko, a Kaj spał niespokojnie... W sumie jak jestem sama z Kajem, to staram się nie być cicho Włączam radio, pralkę, stukam normalnie naczyniami, itp. Ale to ciekawe, już to chwilę temu w sumie zauważyłam, że ja i tż możemy mówić normalnymi głosami, czasem nawet głośniej z pokoju do pokoju, a Kaja to nie budzi, natomiast Maksa głos nawet cichy budzi go bardzo często

Tak więc ogarnęłam sporo w domu, było co robić, bo w ostatnich dniach obowiązki domowe mocno u mnie kulały i zasiadłam do Was z kawką na przerwę

Cytat:
Jeszcze tym kciukiem napiszę.
Maciek lubi zassać palucha, ale tylko w nocy i nad ranem jak się przebudzi. Uspokaja go to i zasypia dalej. Czasami possie 2-3 minuty, zasypia i wypluwa, czasami tylko przyłoży paluszka do ust i już śpi.
Nic na to nie poradzę. Gdyby ssał kciuka w dzień wtedy mogłabym reagować, ale w nocy czasami tylko się przebudzę jak mlaska a on już śpi i palec wyciąga z buzi.
Czasami tak go układam do snu żeby miał lewą rękę (tylko lewego ssie) przykrytą pieluszką, to wtedy ssie pieluchę. Albo wyplącze rękę spod pieluchy o ciągnie palucha...
Właśnie, każda mama musi sama ocenić skalę zjawiska Ja po prostu wykazuję w tym względzie daleko idącą ostrożność, bo od kciuka o wieeele trudniej dziecko odzwyczaić, jeśli go mocno polubi, a nie tylko okazjonalnie zassie.

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
właśnie stoję przed dylematem jak ubrać dziecko na spacer... ja ciągle nie wiem jak go ubierać, choć jak było cieplej było mi łatwiej.. a teraz? niby 18st trochę wieje, ale czy skarpety, śpiochy, bluzeczka z długim rękawem , dresik ocieplany i czapeczka, to nie za mało? plus polarowy kocyk.. złożony na 2-4 razy? kurcze,,, a jak ubiera się dziecko jesienią i zimą... ja musze skoczyć na jakieś zakupy, ale nie wiem jakie ubranka na ten chłodny sezon będą potrzebne...
znalazłam jakiś komplecik z jakby misia/polaru nie wiem co to jest... ale chyba za ciepłe jeszcze :/
błagam doradźcie coś ( ja nie wiem, ale podejrzewam że takie tematy już były... ale chyba mnie wtedy nie było i teraz nie wiem gdzie odszukać
W ciepłe dni tzn. np. 25 st. lub 20 st. i słonecznie ubierałam w większości jak siebie. W chłodniejsze stosuję niezmiennie zasadę warstwę więcej niż sobie lub ewentualnie jedną z warstw grubszą i w razie potrzeby np. do spania na spacerze przykrywam jeszcze kocykiem. W dni z taką nie-wiadomo-jaką pogodą staram się ubrać typowo na cebulkę, tzn. warstwę więcej, ale wszystkie cienkie, żeby łatwo było coś zdjąć.

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Ja ubieram podobnie jak agata. W sumie ja też ubieram się lekko. Wczoraj wszyscy w kurtkach pomykali, ja ubrana w dżinsy, sweterek na krótki rękaw. Czasami się zastanawiam czy nie za cienko, jak patrzę w niektóre wózki. Np. spotkałam koleżankę- moja Hania ubrana: body, spodenki, skarpetki, bluza + czapeczka, przykryta lekkim kocykiem. Zapytałam tą koleżankę jak ubrała swoją małą. A jeden rękaw więcej ode mnie, na to gruby koc i zapięcie na wózek. Trochę za grubo jak dla mnie.
W sumie to mam zasadę dla ubioru dziecka: jeden rękaw więcej ode mnie.

Oho, już synuś wyspał się i zaczyna nawijać z łóżeczka... Papaaa
Stary 2012-10-04, 12:24   #4107
asiula_n
Rozeznanie

Hej hej

Dawno mnie nie było, ale zalatana jestem ostatnio strasznie.
Jak ostatni raz pisałam to się żaliłam, że jestem w połowie malowania, no i cóż na dzień dzisiejszy nadal jestem w polowie malowania

Mieliśmy w miedzyczasie akcję "samochód" - mój mąz sprzedał swoją zabytkową furę i przez ostatnie dni jak wariaci szukalismy nowego auta - no i wrszcie się udało - mamy rodzinnego vana i wreszcie mieści mi sie wózek do samochodu teraz muszę kupic nowy fotelik dla synka - obiecałam mu do nowego samochodu.

Kism, Anulka - w czym wozicie swoich (starszych) chłopaków? Bo mój Rafał jeszcze za mały na podkładkę

Joss - pytałaś o karmienie, więc kilka lat temu miałam wycinanego guzka z piersi i przy pierwszym dziecku, od samegop poczatku miałam mniej mleka w tej piersi, a że byłam jeszcze "zielona" w temacie karmienia, to jakoś sprawę zaniedbałam i bardzo szybko mleko w tej "chorej" piersi się skończyło. A z drugiej karmiłam synka ponad rok.
Teraz przy drugim dziecku byłam mądrzejsza i cześciej przystawiałam do tej "chorej" piersi i na dzień dzisiejszy karmie z obydwu (ale jest znaczna różnica w ilości mleka).

Jesli chodzi o ssanie paluszków, to moja Gabi zamiast kciuka, upodobała sobie palec wskazujacy, smoczków natomiast nie toleruje

Czekam już kiedy miną 4 miesiące i zacznę jej podawać jakies kaszki. Mam nadzieję, że z łyżeczki bedzie jadła, no i może przestanie się budzić w nocy co 2 godziny, bo już nie wyrabiam

A wogóle to też mieliśmy katar przez 2 tygodnie. A w przedszkolu panowało zapalenie krtani. Rafał na szczęscie narazie się uchował, ale katar też go nie minął.

Oki, narzie tyle. Buziaczki

Anulka - trzymaj sie dzielnie, pomodlę się za Twoją rodzinkę
asiula_n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 12:31   #4108
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
no nic muszę się nauczyć badać na karczku i ubierać jak siebie i dodawać kocyk

Właśnie, zapomniałam dodać to, co najbardziej oczywiste wg mnie. Najważniejsze to nauczyć się preferencji własnego dziecka, bo może każda z nas zupełnie inaczej ubierać i każdy sposób może być dobry, jak dziecku jest nie za ciepło i nie za zimno
Stary 2012-10-04, 12:40   #4109
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Nie mam takich temperatur wysokich, u mnie jest 11-12 st. Ubieram body lub bluzeczke na długi rękaw, spodnie, bluzę polarkowa, czapeczke i wychodzimy. Zawsze kocyk na nogi bo tam ma tylko jedną warstwę czyli spodnie. Ale w norwegii bardziej wystawiają nas na hartowanie dzieci.

Stokrotko doczytała, ze badanie słuchu się wyszło za dobrze, trzymam kciuki następne badanie wyszło lepiej

Mam pytanie, zaczęły mi lecieć włosy ale do tego mam straszny spadek formy. Ciągle chodzę senna i zmęczona. Też tak mialyscie

MAXIMILIAN

Edytowane przez cate_
Czas edycji: 2012-10-04 o 12:41
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 12:47   #4110
aga_bre
Rozeznanie

Witam się i ja po nieobecności.

U nas choroby na razie (tfu tfu tfu nie zapeszając niet).

Miki je raz lepiej raz gorzej. Ogólne staram się oduczyć go jedzenia na śpiocha.

Co do ubierania to teraz jest moim zdaniem do duszy pogoda, bo niby 18stopni, ale słońce duże i mi np. w lekkim płaszczyku bez podszewki w slońcu za ciepło, ale jak przysiadłam na ławce to chłodno bez płaszcza. Ja Mikiego dzisiaj jak rano szliśmy na zakupy (bylo 14*) to ubrałam w body z dł rękawe, spodnie, skarpetki, na to kurtka z polaru na bawełnianym podszyciu z kaptem (czapki już nie zakładałam) i na to koc z microfibry.

Byłam dzisiaj w lidlu i się obkuiłam. Oooo. :0 Tzn Małego obkupiłam ,bo super rzeczy były w fajnych cenach. A zaraz chyba pojadę do carefura czy jak to się pisze po pampersiaki.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości