|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
![]() Cytat:
Powiedziałabym wręcz, że za mała ta kolacja- bo co to jest 1 kawałek chleba... Dorzuć sałatkę i będzie git.Oprócz tego ładnie. Cytat:
Choć kanapkę mogłabyś zjeść od razu po treningu (a resztę kolacji już normalnie), bardziej się przyda wtedy, poza tym rozłożysz w ten sposób nieco duży posiłek na lepiej strawne 2 części.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-10-03 o 17:11 |
|||
|
|
|
#3872 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3873 |
|
Raczkowanie
|
Redukcja!
śniadanie- serek homo,3 lyzki platkow owsianych,garsc slonecznika,malin i truskawek,siemię lniane.posypane wszystko otrębami. 2 śniadanie- jablko+2 chlebki ryżowe obiad- pieczona szynka, 3 lyzki kus kusa,surówka. podwieczorek-serek wiejski+2 plasterki szynki drobiowej kolacja- jajecznica z 2 jaj z pomidorem i szynką. |
|
|
|
#3874 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki
Skoro się podoba to i dziś wrzucę PI grzanki z chleba orkiszowego ze słonecznikiem - z pesto rukolowym, parmezanem, ziołami i pomidorkami koktajlowymi x2 / mega warstwą niesolonego masła orzechowego crunchy + kawa parzonaII gorzka czekolada na gorąco ( tabliczka gorzkiej czeko lindt 70% rozpuszczona z mlekiem) do tego mus ze zmrożonych malin + maliny do dekoracji III bułka żytnia z fetą i rukolą, świeży sok jabłkowy 300 ml IV pikantne pomidorowo-paprykowe risotto z ryżu arborio z czosnkiem i krewetkami, posypane prażonymi orzeszkami pinii i siekaną dymką (oczywiście na oliwie i czerwonym winie )V porcja maminych pierogów z kaszą gryczaną podsmazonych z cebulką ![]() VI będzie pełnoziarniste sernikobrownie (bo się chłodzi ) z kwaśnym dżemem porzeczkowym albo wiśniowymdo picia ponadto: woda, pokrzywa, roiboos i herbata czarna cytrynowa ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Dziękuje za miłe słowa Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-10-03 o 18:08 |
|
|
|
#3875 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień trzeci bez słodyczy. Trzymam się
![]() Wstawiam dzisiejszy R i proszę o ocenę. śniadanie : pół litra koktajlu : kefir, banan, kiwi, płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane II śn. : grahamka z sałatą, wędliną (wędzony kurczak) i ogórkiem + filet ze śledzia w sosie czosnkowym (filet kupiłam, sos robiłam sama z jogurtu i czosnku + koperek i pieprz) obiad : byłam u rodziców, więc nie było po mojemu 1,5 bulionówki fasolki po bretońsku + micha warzyw : ogórek, pomidor, cebulaprzekąska : ok. 100 g fistaszków (bez soli itd.) kolacja : malutka kromka razowca na miodzie z wędliną z II śn. + miska sałatki (sałata lodowa, tuńczyk, papryka, pomidor, oliwa) i do tego 1 jajko
|
#3876 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moje dziesiejsze R: 7:00 Owsianka na mleku sojowym nieslodzonym, do tego lycha wiejskiego, troche masla orzechowego, ziarna slonecznika i dyni + kawa z mlekiem i malutki kawalek ciasta drozdzowego ze sliwkami ( upieklam i teraz kusi w kuchni ) 9:30 Maly jogurt naturalny z wkrojona sliwka Jablko 12:30 Gotowana piers z kurczaka zawinieta w tortille z salata, pomidorem i papryka 15:00 Jogurt truskawkowy 17:30 Kanapka z pelnoziarnistego chleba z filetem z piersi kurczaka, surowka coleslaw i salata w domu ok 21:00 jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem lub serek wiejski z warzywami
|
|
#3877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie jogurty.
|
|
#3878 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Na pewno musisz ograniczyć jogurty- owocowe wyeliminować, naturalne tak 1x dziennie, bo ma mniej białka od twarogu czy wiejskiego, a więcej (w stosunku do białka) węglowodanów.Dzisiaj to jest właśnie takie U/R
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|||
|
|
|
#3879 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moje dzisiejsze uczelniane U - to jedyny taki dzień w tym semestrze, kiedy jestem tak długo na zajęciach (plan w pozostałe dni mam taki, że nic nie muszę zabierać ze sobą do jedzenia ). Ciepła zupa naładowana mnóstwem warzyw to najlepsze co może być po takim dniu![]() Śniadanie: * twarogowe pszenne placuszki smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym
Na uczelni: * 2 kromki ziarnistego razowca: jedna z serkiem kozim, a druga z pasztetem z gęsi; rzodkiewki * 2 jabłka * jogurt grecki 180 g z garścią owocowego musli Sante i garstką mieszanki studenckiej Obiadokolacja: * 2 kopiaste talerze rybnej zupy brokułowej (brokuły, mięso z głów pstrągów, marchew, ziemniak, zioła) Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbata zielona
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-10-03 o 20:55 |
|
|
|
|
#3880 |
|
Raczkowanie
|
Dawno nic nie dodawałam, więc postanowiłam wrzucić co nieco
![]() Dzisiejsze: 2 szkl. wody z cytryną na czczo I) http://mymagicmorning.blogspot.com/2012/10/60.html - polenta z gruszką, figą i jogurtami II) w szkole: 3 kanapki (1 kanapka=1 kromka) z żytniego pełnoziarnistego z: - masłem avocado-kakao - pastą z czarnej fasoli i domowymi suszonymi pomidorkami (w oleju i oliwie z przyprawami) - rukolą, wędzonym łososiem i ogórkiem zielonym jabłko III) makaron szpinakowy z grillowanym łososiem, brokułem i sosem (oliwa tymiankowa i chilli, sok z cytryny, pieprz ziołowy, ocet balsamiczny) IV) jajecznica z 2 jaj na maśle, kolba kukurydzy gotowanej na parze. IV posiłki, bo obiad zjedzony o 18. do picia: dużo wody, herbata z sokiem malinowym, zielona herbata, mleko z cynamonem i imbirem ![]() ------------ zapraszam: http://kathyincookingland.blogspot.com/ |
|
|
|
#3881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet jeśli to lekkie U to jestem zadowolona. Byleby skóra odżyła po piciu hektolitrów piwa przez ostatni rok i żebym nie była jednym wielkim flakiem przez masę ciast itd ![]() Orzechów za duużo, wiem, ale byłam głodna i tak kupiłam w markecie. Następnym razem będzie lepiej, dzięki za ocenę!
|
|
#3882 |
|
Zadomowienie
|
U
1. bułka sezamowa zapieczona z szynką z indyka i mozarellą, herbata czarno-zielona z aromatem cytryny; 2. sushi z krewetkami, babeczka typu cupcake z musem malinowym, fanta truskawkowa / okienko na uczelni spędzone z TŻ ![]() 3. duża miska leczo z kiełbasą, pomidorami, pieczarkami, papryką z makaronem; teraz piję duży kubek herbaty z cytryną. wydaje mi się to mało, ale nie jestem głodna co sądzicie?
|
#3883 |
|
Zakorzenienie
|
U
I 2 kanapki z chlebem staropolskim i masłem, jedna z serem żółtym i szynką, druga z pasztetem, kawa z mlekiem 3,2% II stek wołowy grillowany, warzywa na patelnię, sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem III pół jabłka, jajko gotowane IV 2 pałeczki z kurczaka gotowane, sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem
|
#3884 |
|
Wtajemniczenie
|
U:
1. 2 kromki razowca z margaryną, pół z pomidorem, pół z papryką, 1,5 jajka na margarynie (zostawiłam bo nie mogę ;/) 2. coś co sobie kupię zaraz, bułka grahamka i twarożek ze szczypiorkiem? 3. ryż brązowy, sos słodko-kwaśny, trochę podsmażonej kiełbasy 4. 2 kromki razowego z pasztetem/ szynką + pomidor, ogórek małosolny aktywność to będzie 45min-godzina spokojnego treningu bo wracam po 3 miesiącach przerwy i chce poćwiczyć codziennie ale max godzinke żeby nie stracić motywacji, ogólnie chciałabym się trochę ujędrnić, może zgubić parę cm z brzucha (przez lato zerowa aktywność, śmieciowe żarcie, hektolitry piwa :/) |
|
|
|
#3885 |
|
Rozeznanie
|
Ppp
twarog tlusty ze smietanka 4 plastry grube kromka razowca z masleem kromka z dzemem 400ml mleka z 4 lyzkai manny kokosem migdalami i orzechami banan 4 pulpety w sosie koperkowym obsmazane worek kaszy kapusta 200g wiesniaka kroma z serem,2 plsatrami szynki,pomidore kroma z polowa mojego ulubionego i pomidorem kroma z makrelą w pomidrach,pol puszki jablko |
|
|
|
#3886 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze U/P/nie wiem co... Wstałam wcześnie i późno pójdę spać, dlatego 6 posiłków:
Śn: jaglano-owsiany miks (2 łyżki kaszy jaglanej, łyżka płatków owsianych, łyżka otrębów, łyżka kaszy manny) z cynamonem, wkrojoną połową jabłka, orzechami i płatkami migdałów + druga połowa jabłka + winogrono + kawa zbożowa; II śn: jabłko (wiem, że to nie posiłek. Załatwiałam sprawy na mieście i trochę się poprzeciągało, więc zjadłam na szybko); O: talerz zupy jarzynowej (ziemniaki, kalafior, marchew, papryka) + ok. 50 g spaghetti pełnoziarnistego z twarogiem, cynamonem, słonecznikiem, płatkami migdałów i pestkami dyni; P: po połowie kołaczyka z serem i jabłkiem + kawa rozpuszczalna; K: bułka żytnia z masłem, pomidorem, rzodkiewką i camembertem/ z masłem, szynką drobiową, jajkiem i słodką papryką w proszku; II K: porcja warzyw na parze (na jakąś godzinkę przed snem). Do picia: woda, herbata malinowa, mięta. Może ktoś zerknąć? |
|
|
|
#3887 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli tak jak pisałam
![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Mam pytanie. Orientuje się ktoś czy podczas grypy żołądkowej a dokładnie biegunki można jeść twaróg? Nie zaszkodzi??? Coś mnie złapało żołądek boli a jak nie boli i coś zjem to zaraz idę do ubikacji od wczoraj mnie męczy a mam dość samych buł..
|
#3888 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie robię tak, że dzień wcześniej przygotowuję tradycyjną owsiankę. Kaszę jaglaną gotuję normalnie rano. Przelewam ją tylko zimną wodą i wrzątkiem, i wrzucam do gotującej się wody z mlekiem. Dzisiaj jednak mnie naszło na połączenie wszystkiego. Zrobiłam tak, że od razu do płynu dałam płatki, a jak zaczęło wrzeć to dodałam kaszę jaglaną. Pod koniec dałam mannę do zagęszczenia
|
|
|
|
|
#3890 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a ogólnie menu super
|
|
|
|
|
#3891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3892 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) nie powinnien Ci zaszkodzić..'zawiąże' wszystko i będzie OK Pod warunkiem, że oprócz biegunki, kurczowo nie boli Cię brzuch (żołądek/jelita) co nabiał może nasilić (jogurty wspazane PO ustąpieniu dolegliwości). Jeśli jest ciężko to zostań przy bułkach, chrupkim pieczywie, biszkoptach, banan, gotowana marchew i ziemniaki..Wiem, bo siedzę ostatnio w temacie, z tym że działam w drugą stronę- wzdęcia i zaparciaPozdrawiam
|
|
|
|
|
#3893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale dziękuję ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- A na zaparcia to wieczorem przed snem zjedz jabłko a rano powinnaś się bez problemu załatwić. Chociaż ja nawet jak zjadłam na czczo rano to za pół godziny jak mnie pogoniło to myślałam ze się na zakręcie nie wyrobię jak do ubikacji biegłam
|
|
#3894 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś raczej U, bo wczoraj prawie nic nie jadłam (sniadanie w biegu i troche miesa na obiad, nie pytajcie czemu, po prostu nie jadłam)
Powiedzcie mi, czy to dobrze, ze tak "nadrabiam"następnego dnia? Nie mówię tu o kompulsach, ale o zwiększonej ilości kalorii. Obudziłam się piekielnie głodna i cały czas nie mogę się nasycić. I 2 kromki orkisza z plasterkiem indyka,pomidorkiem, serek wiejski 200g II Kroma orkisza z masłem orzechowym i dżemem jagodowym Przekąska -ok. 100 g orzeszków ziemnych (dużo, wiem.) III Udko z kurczaka pieczone, grzyby własnoręcznie uzbierane w jogurcie (z dodatkiem łyżki śmietany 10%), sałatka jarzynowa (gotowana marchew, ogórek kiszony, seler, jajko na twardo, zalane jogurtem 0%) IV Jeszcze nie wiem, myślę że mam chęć na tuńczyka w sosie własnym. Pewnie do tego pokuszę się na kromke orkisza. |
|
|
|
#3895 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Posiłki bardzo fajne, a co do jedzenia w biegu, to zawsze lepiej przekąsić chociaż to jabłko, tak na przetrzymanie
|
|
#3896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro idę z dokładnymi wynikami do lekarza, więc pewnie się dowiem co i jak.
|
|
|
|
|
#3897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Wartościowe białko jest niezbędne, no ale wiadomo, że wszystko w nadmiarze szkodzi...
|
|
#3898 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsza R i proszę, niech ktoś będzie tak miły i to oceni, bo nie wiem, czy robię coś źle, dobrze, pogubiłam się po prostu i chcę wyjść na prostą w razie czego.
![]() Po ósmej - Kawka z kropelką mleka(żeby zabarwić, dalej mnie przeraża czysto brązowa kawa rozpuszczlana:P) Miseczka owsianki - 4 łyżki ugotowanych już płatków górskich na wodzie, zalane dwiema łyżkami jogurtu naturalnego 0%, łyżeczką gotowanego jabłka bez cukru, łyżeczką jagód i wkrojoną małą, surową śliwką i cynamonem. I pół łyżeczki lnu mielonego. Ok. 10 - Kawa taka, jak wyżej i jedno, małe ciastko owsiane, co to je sobie sama upiekłam pewnego pięknego dnia (ciacho to płatki, len mielony, gotowane jabłko i na 12 ciastek dwie suszone śliwki, a na górze kilka wiórek kokosowych) Uczelnia (tam sobie jedzenie darowałam) Ok. 14 - Obiad - Kilka różyczek brokuła, pół pokrojonej papryki i mały pomidorek, wymieszany z porem i przyprawiony curry podgrzany na patelni, bez tłuszczu, i mały kotlet z piersi kurczaka podgrzewany bez tłuszczu, łyżka sałatki wielowarzywnej kupowanej (marchewka,czerwona cebula, chyba chrzan i coś jeszcze, ale jest obłędna Znów uczelnia ok. 17 - Surowa marchewka i kawa taka, jak na śniadanie I kolacja po 19 planuję - Chlebek ryżowy z keczupem, cienkim plasterkiem polędwicy z indyka i kawałeczkiem papryki, do tego łyżka (taka od zupy :P) buraczków i łyżka wielowarzywnej, pewnie surowa marchewka i pomidorek, a do popicia pół szklanki (czyli jakieś 100 ml) kefiru 0% wymieszanego z łyżeczką (taką od herbaty) świeżych malin, jagód, gotowanego jabłka i śliwką z cynamonem. A generalnie to dzis wypiłam 3 albo 4 kawy, minimum dwa i pół litra wody i dwie mięty bez cukru ![]() Mam wrażenie, że jakoś tu tego dużo i słaba to redukcja. :x Edytowane przez ciezarna_zakonnica Czas edycji: 2012-10-04 o 18:25 |
|
|
|
#3899 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje Ci się, że dużo jedzenia, bo korzystałaś z wielu składników - masz po prostu urozmaicony jadłospis. Ilościowo z tego co widzę jest ok. W Twoim menu zauważalne jest, że wystrzegasz się tłuszczy. To źle. Nie musisz jeść nabiału 0%. Koniecznie zaprzyjaźnij się z zdrowymi olejami, pestkami, orzechami. Tłuszcze są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu nawet, jeśli się odchudzasz. Bardzo podoba mi się, że masz dużo warzyw w swej diecie, ale nie musisz wydzielać sobie wszystkiego łyżkami (naprawdę nieprzyjemnie to wygląda). Z owoców nie rezygnuj, ale lepiej nie jedz ich na kolację. Ten kefir z owocami lepiej zjeść wcześniej. Owoce to mimo wszystko cukier, jedzone późno utrudnią Tobie chudnięcie. Widać, że się starasz, aby jeść w sposób urozmaicony, to dobrze . Ale proszę Cię, pamiętaj o tłuszczach i białku. Płatki i ciastka owsiane super - owies to samo zdrowie . Kapki mleka do kawy się nie bój .
|
|
#3900 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2012-10-04 o 18:58 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.

)

Nie wiem nawet, czy to dozwolone na redukcje, ale było pyszne
Powiedziałabym wręcz, że za mała ta kolacja- bo co to jest 1 kawałek chleba... Dorzuć sałatkę i będzie git.
+ kawa parzona
:

co sądzicie?
od wczoraj mnie męczy a mam dość samych buł..