Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-03, 17:08   #3871
dance makabre
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez wererer Pokaż wiadomość
Utrzymanie

śniadanie (8:00): kasza jaglana na mleku z masłem, pietruszką, jabłkiem, suszoną żurawiną i masłem orzechowym
II śniadanie (11:15): grahamka z twarożkiem i papryką
obiad (14:30): pełnoziarnisty makaron z dynią i papryką w cynamonowym sosie
podwieczorek (17:00): śliwki (z pół kilo :O), garść orzechów włoskich (w sumie ze trzy garście )
kolacja (19:00): biszkoptowy omlet z puree dyniowym i prażonymi pestkami dyni

Tym razem dodałam ORIENTACYJNE godziny, bo z tym trochę jest problem (akurat nie dzisiaj, bo dzisiaj na 9, ale jak mam na 7, to między śn a II śn jest za duża przerwa...).
Poza tym dodam, że rano i wieczorem zawsze piję ŁYŻKĘ OLEJU LNIANEGO, to tak zdrowotnie. Nie wiem czy ważne, no ale jakiś tam wpływ na resztę jadłospisu ma

Looknie ktoś?
Bardzo smacznie i różnorodnie. Ta pietruszka w jaglance pasuje? A obiad to w ogóle megaciekawe połączenie

Cytat:
Napisane przez camelia111 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze słabe R - uczelniano - zabiegane

1. Owsianka na mleku z winogronami
2. serek homo, jabłko, garść mieszanki orzechowo - kokosowo - jakiejśtam
3. Pół woreczka kaszy jęczmiennej z kurczakiem duszonym w sosie serowo-jogurtowo-ziołowym (dziwny twór mi wyszedł), pomidory, papryczki i inne warzywka
4. serek wiejski lekki z dodatkiem ziół, 2 kostki gorzkiej czekolady
5. No i tu klapa - kroma razowca z serem żółtym, plasterkiem indyka i sosem tao tao Nie wiem nawet, czy to dozwolone na redukcje, ale było pyszne
Dlaczego słabe? 1 kromka chleba do kolacji nie psuje całej redukcji Powiedziałabym wręcz, że za mała ta kolacja- bo co to jest 1 kawałek chleba... Dorzuć sałatkę i będzie git.
Oprócz tego ładnie.

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
3 dzień R:

6. 30 Ś: duża bułka razowa opruszona ziarnami słonecznika i siemienia lnianego: pół z twarożkiem domowym i dżemem malinowo- grantowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z twarożkiem domowym i szynką konserwową; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; kawa parzona z mlekiem
10. 30 IIŚ: 1 jogurt naturalny z ziarnami zbóż; 1 gruszka; kawa parzona z mlekiem
14. 00 O: kasza gryczana; wątróbka drobiowa smażona na oliwce z cebulką; buraczki gotowane skropione sokiem z cytryną
15. 20 trening 2 h
18. 00 K: kawałek chleba razowego z wędzonym łososiem i twarożkiem domowym; twarożek lekki cały; surówka z 1 marchwi i 1 jabłka; herbata miętowa

spać 21. 15
Ładnie Choć kanapkę mogłabyś zjeść od razu po treningu (a resztę kolacji już normalnie), bardziej się przyda wtedy, poza tym rozłożysz w ten sposób nieco duży posiłek na lepiej strawne 2 części.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-10-03 o 17:11
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 17:52   #3872
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Te jabłko to wydrążyłaś, nadziałaś i oblepiłaś ciastem kruchym a potem nadzialaś ?
Jabłko wydrążyłam, nadziałam i potem oblepiłam ciastem
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 18:03   #3873
julink
Raczkowanie

Redukcja!

śniadanie- serek homo,3 lyzki platkow owsianych,garsc slonecznika,malin i truskawek,siemię lniane.posypane wszystko otrębami.
2 śniadanie- jablko+2 chlebki ryżowe
obiad- pieczona szynka, 3 lyzki kus kusa,surówka.
podwieczorek-serek wiejski+2 plasterki szynki drobiowej
kolacja- jajecznica z 2 jaj z pomidorem i szynką.
julink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 18:05   #3874
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Całkowicie zasłużone, bo znowu rewelacja
Dzięki

Skoro się podoba to i dziś wrzucę P

I grzanki z chleba orkiszowego ze słonecznikiem - z pesto rukolowym, parmezanem, ziołami i pomidorkami koktajlowymi x2 / mega warstwą niesolonego masła orzechowego crunchy + kawa parzona

II gorzka czekolada na gorąco ( tabliczka gorzkiej czeko lindt 70% rozpuszczona z mlekiem) do tego mus ze zmrożonych malin + maliny do dekoracji

III bułka żytnia z fetą i rukolą, świeży sok jabłkowy 300 ml

IV pikantne pomidorowo-paprykowe risotto z ryżu arborio z czosnkiem i krewetkami, posypane prażonymi orzeszkami pinii i siekaną dymką (oczywiście na oliwie i czerwonym winie )

V porcja maminych pierogów z kaszą gryczaną podsmazonych z cebulką

VI będzie pełnoziarniste sernikobrownie (bo się chłodzi ) z kwaśnym dżemem porzeczkowym albo wiśniowym

do picia ponadto: woda, pokrzywa, roiboos i herbata czarna cytrynowa

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Cytat:
Napisane przez noquiero Pokaż wiadomość
Odkopałam ze 125 strony, ale "wow", jak ciekawie i różnorodnie
Dziękuje za miłe słowa

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-10-03 o 18:08
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 19:15   #3875
Serendipity
Zakorzenienie

Dzień trzeci bez słodyczy. Trzymam się

Wstawiam dzisiejszy R i proszę o ocenę.

śniadanie : pół litra koktajlu : kefir, banan, kiwi, płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane
II śn. : grahamka z sałatą, wędliną (wędzony kurczak) i ogórkiem + filet ze śledzia w sosie czosnkowym (filet kupiłam, sos robiłam sama z jogurtu i czosnku + koperek i pieprz)
obiad : byłam u rodziców, więc nie było po mojemu 1,5 bulionówki fasolki po bretońsku + micha warzyw : ogórek, pomidor, cebula
przekąska : ok. 100 g fistaszków (bez soli itd.)
kolacja : malutka kromka razowca na miodzie z wędliną z II śn. + miska sałatki (sałata lodowa, tuńczyk, papryka, pomidor, oliwa) i do tego 1 jajko
Stary 2012-10-03, 19:17   #3876
G0si3k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Dla mnie to R pełną parą. Mało jedzenia, no chyba, że miałaś bardzo krótki dzień.
Dziekuje za ocene Dzien nie byl bardzo krotki i chyba rzeczywiscie dosc malo wyszlo.. Jestem juz na R od trzech tyg, a waga niestety stoi w miejscu..Nie wiem, co robie zle..

Moje dziesiejsze R:

7:00 Owsianka na mleku sojowym nieslodzonym, do tego lycha wiejskiego, troche masla orzechowego, ziarna slonecznika i dyni + kawa z mlekiem i malutki kawalek ciasta drozdzowego ze sliwkami ( upieklam i teraz kusi w kuchni)
9:30 Maly jogurt naturalny z wkrojona sliwka

Jablko

12:30 Gotowana piers z kurczaka zawinieta w tortille z salata, pomidorem i papryka
15:00 Jogurt truskawkowy
17:30 Kanapka z pelnoziarnistego chleba z filetem z piersi kurczaka, surowka coleslaw i salata

w domu ok 21:00 jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem lub serek wiejski z warzywami

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 19:42   #3877
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez G0si3k Pokaż wiadomość
Dziekuje za ocene Dzien nie byl bardzo krotki i chyba rzeczywiscie dosc malo wyszlo.. Jestem juz na R od trzech tyg, a waga niestety stoi w miejscu..Nie wiem, co robie zle..

Moje dziesiejsze R:

7:00 Owsianka na mleku sojowym nieslodzonym, do tego lycha wiejskiego, troche masla orzechowego, ziarna slonecznika i dyni + kawa z mlekiem i malutki kawalek ciasta drozdzowego ze sliwkami ( upieklam i teraz kusi w kuchni)

Jablko

12:30 Gotowana piers z kurczaka zawinieta w tortille z salata, pomidorem i papryka
15:00 Jogurt truskawkowy
17:30 Kanapka z pelnoziarnistego chleba z filetem z piersi kurczaka, surowka coleslaw i salata

w domu ok 21:00 jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem lub serek wiejski z warzywami

Wg mnie jogurty.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 20:09   #3878
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
II gorzka czekolada na gorąco ( tabliczka gorzkiej czeko lindt 70% rozpuszczona z mlekiem) do tego mus ze zmrożonych malin + maliny do dekoracji
Aaaaaaa nie piłam gorącej czekolady od lat, przypomniałaś mi, że istnieje Chyba na uwieńczenie redukcji pójdę sobie do Pijalni Czekolady Wedla

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Dzień trzeci bez słodyczy. Trzymam się

Wstawiam dzisiejszy R i proszę o ocenę.

śniadanie : pół litra koktajlu : kefir, banan, kiwi, płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane mniam!
II śn. : grahamka z sałatą, wędliną (wędzony kurczak) i ogórkiem + filet ze śledzia w sosie czosnkowym (filet kupiłam, sos robiłam sama z jogurtu i czosnku + koperek i pieprz)
obiad : byłam u rodziców, więc nie było po mojemu 1,5 bulionówki fasolki po bretońsku + micha warzyw : ogórek, pomidor, cebula
przekąska : ok. 100 g fistaszków (bez soli itd.) to dość dużo, 100g moich ma 610kcal myślę, że garść by wystarczyła...
kolacja : malutka kromka razowca na miodzie z wędliną z II śn. + miska sałatki (sałata lodowa, tuńczyk, papryka, pomidor, oliwa) i do tego 1 jajko węgle na kolacje, był wcześniej trening?
Dla mnie to jest niestety lżejsze U (kalorycznie wychodzi tego sporo, choć jakościowo oczywiście jest super, zdrowo, pożywnie, odżywczo).

Cytat:
Napisane przez G0si3k Pokaż wiadomość

Moje dziesiejsze R:

Jablko

15:00 Jogurt truskawkowy sam cukier, zamień na twarożek lub wiejski

No, dzisiaj jadłaś dość sporo Na pewno musisz ograniczyć jogurty- owocowe wyeliminować, naturalne tak 1x dziennie, bo ma mniej białka od twarogu czy wiejskiego, a więcej (w stosunku do białka) węglowodanów.
Dzisiaj to jest właśnie takie U/R
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 20:43   #3879
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki

Skoro się podoba to i dziś wrzucę P

I grzanki z chleba orkiszowego ze słonecznikiem - z pesto rukolowym, parmezanem, ziołami i pomidorkami koktajlowymi x2 / mega warstwą niesolonego masła orzechowego crunchy + kawa parzona

III bułka żytnia z fetą i rukolą, świeży sok jabłkowy 300 ml

IV pikantne pomidorowo-paprykowe risotto z ryżu arborio z czosnkiem i krewetkami, posypane prażonymi orzeszkami pinii i siekaną dymką (oczywiście na oliwie i czerwonym winie )

V porcja maminych pierogów z kaszą gryczaną podsmazonych z cebulką

VI będzie pełnoziarniste sernikobrownie (bo się chłodzi ) z kwaśnym dżemem porzeczkowym albo wiśniowym

do picia ponadto: woda, pokrzywa, roiboos i herbata czarna cytrynowa

Cuuuudoooowne P!!!

Moje dzisiejsze uczelniane U - to jedyny taki dzień w tym semestrze, kiedy jestem tak długo na zajęciach (plan w pozostałe dni mam taki, że nic nie muszę zabierać ze sobą do jedzenia). Ciepła zupa naładowana mnóstwem warzyw to najlepsze co może być po takim dniu

Śniadanie:
* twarogowe pszenne placuszki smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym
Na uczelni:
* 2 kromki ziarnistego razowca: jedna z serkiem kozim, a druga z pasztetem z gęsi; rzodkiewki
* 2 jabłka
* jogurt grecki 180 g z garścią owocowego musli Sante i garstką mieszanki studenckiej
Obiadokolacja:
* 2 kopiaste talerze rybnej zupy brokułowej (brokuły, mięso z głów pstrągów, marchew, ziemniak, zioła)

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, herbata zielona

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-10-03 o 20:55
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 21:15   #3880
DemiRose13
Raczkowanie

Dawno nic nie dodawałam, więc postanowiłam wrzucić co nieco

Dzisiejsze:

2 szkl. wody z cytryną na czczo

I) http://mymagicmorning.blogspot.com/2012/10/60.html - polenta z gruszką, figą i jogurtami

II) w szkole: 3 kanapki (1 kanapka=1 kromka) z żytniego pełnoziarnistego z:
- masłem avocado-kakao
- pastą z czarnej fasoli i domowymi suszonymi pomidorkami (w oleju i oliwie z przyprawami)
- rukolą, wędzonym łososiem i ogórkiem zielonym
jabłko

III) makaron szpinakowy z grillowanym łososiem, brokułem i sosem (oliwa tymiankowa i chilli, sok z cytryny, pieprz ziołowy, ocet balsamiczny)

IV) jajecznica z 2 jaj na maśle, kolba kukurydzy gotowanej na parze.

IV posiłki, bo obiad zjedzony o 18. do picia: dużo wody, herbata z sokiem malinowym, zielona herbata, mleko z cynamonem i imbirem

------------
zapraszam: http://kathyincookingland.blogspot.com/
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 22:28   #3881
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Dla mnie to jest niestety lżejsze U (kalorycznie wychodzi tego sporo, choć jakościowo oczywiście jest super, zdrowo, pożywnie, odżywczo).
Nie było treningu przed kolacją. Miałam ochotę na chleb
Nawet jeśli to lekkie U to jestem zadowolona. Byleby skóra odżyła po piciu hektolitrów piwa przez ostatni rok i żebym nie była jednym wielkim flakiem przez masę ciast itd
Orzechów za duużo, wiem, ale byłam głodna i tak kupiłam w markecie.
Następnym razem będzie lepiej, dzięki za ocenę!
Stary 2012-10-04, 00:08   #3882
krtek_
Zadomowienie

U

1. bułka sezamowa zapieczona z szynką z indyka i mozarellą, herbata czarno-zielona z aromatem cytryny;

2. sushi z krewetkami, babeczka typu cupcake z musem malinowym, fanta truskawkowa / okienko na uczelni spędzone z TŻ

3. duża miska leczo z kiełbasą, pomidorami, pieczarkami, papryką z makaronem;

teraz piję duży kubek herbaty z cytryną.

wydaje mi się to mało, ale nie jestem głodna co sądzicie?

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 00:53   #3883
Paulinka675
Zakorzenienie

U

I 2 kanapki z chlebem staropolskim i masłem, jedna z serem żółtym i szynką, druga z pasztetem, kawa z mlekiem 3,2%

II stek wołowy grillowany, warzywa na patelnię, sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem

III pół jabłka, jajko gotowane

IV 2 pałeczki z kurczaka gotowane, sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 06:32   #3884
Annie1441
Wtajemniczenie

U:
1. 2 kromki razowca z margaryną, pół z pomidorem, pół z papryką, 1,5 jajka na margarynie (zostawiłam bo nie mogę ;/)
2. coś co sobie kupię zaraz, bułka grahamka i twarożek ze szczypiorkiem?
3. ryż brązowy, sos słodko-kwaśny, trochę podsmażonej kiełbasy
4. 2 kromki razowego z pasztetem/ szynką + pomidor, ogórek małosolny

aktywność to będzie 45min-godzina spokojnego treningu bo wracam po 3 miesiącach przerwy i chce poćwiczyć codziennie ale max godzinke żeby nie stracić motywacji, ogólnie chciałabym się trochę ujędrnić, może zgubić parę cm z brzucha (przez lato zerowa aktywność, śmieciowe żarcie, hektolitry piwa :/)
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 11:29   #3885
Bibiannaa
Rozeznanie

Ppp

twarog tlusty ze smietanka 4 plastry grube
kromka razowca z masleem
kromka z dzemem
400ml mleka z 4 lyzkai manny kokosem migdalami i orzechami

banan

4 pulpety w sosie koperkowym obsmazane
worek kaszy
kapusta

200g wiesniaka
kroma z serem,2 plsatrami szynki,pomidore
kroma z polowa mojego ulubionego i pomidorem
kroma z makrelą w pomidrach,pol puszki

jablko
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 14:15   #3886
Iwoka
Zakorzenienie

Dzisiejsze U/P/nie wiem co... Wstałam wcześnie i późno pójdę spać, dlatego 6 posiłków:
Śn: jaglano-owsiany miks (2 łyżki kaszy jaglanej, łyżka płatków owsianych, łyżka otrębów, łyżka kaszy manny) z cynamonem, wkrojoną połową jabłka, orzechami i płatkami migdałów + druga połowa jabłka + winogrono + kawa zbożowa;
II śn: jabłko (wiem, że to nie posiłek. Załatwiałam sprawy na mieście i trochę się poprzeciągało, więc zjadłam na szybko);
O: talerz zupy jarzynowej (ziemniaki, kalafior, marchew, papryka) + ok. 50 g spaghetti pełnoziarnistego z twarogiem, cynamonem, słonecznikiem, płatkami migdałów i pestkami dyni;
P: po połowie kołaczyka z serem i jabłkiem + kawa rozpuszczalna;
K: bułka żytnia z masłem, pomidorem, rzodkiewką i camembertem/ z masłem, szynką drobiową, jajkiem i słodką papryką w proszku;
II K: porcja warzyw na parze (na jakąś godzinkę przed snem).
Do picia: woda, herbata malinowa, mięta.
Może ktoś zerknąć?

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 14:27   #3887
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Jabłko wydrążyłam, nadziałam i potem oblepiłam ciastem
Czyli tak jak pisałam

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Mam pytanie. Orientuje się ktoś czy podczas grypy żołądkowej a dokładnie biegunki można jeść twaróg? Nie zaszkodzi??? Coś mnie złapało żołądek boli a jak nie boli i coś zjem to zaraz idę do ubikacji od wczoraj mnie męczy a mam dość samych buł..

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 14:56   #3888
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U/P/nie wiem co... Wstałam wcześnie i późno pójdę spać, dlatego 6 posiłków:
Śn: jaglano-owsiany miks (2 łyżki kaszy jaglanej, łyżka płatków owsianych, łyżka otrębów, łyżka kaszy manny) z cynamonem, wkrojoną połową jabłka, orzechami i płatkami migdałów + druga połowa jabłka + winogrono + kawa zbożowa;
hej, jaglankę gotujesz dzień wcześniej czy gotujesz z płatkami?

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 15:29   #3889
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
hej, jaglankę gotujesz dzień wcześniej czy gotujesz z płatkami?
Hej Ogólnie robię tak, że dzień wcześniej przygotowuję tradycyjną owsiankę. Kaszę jaglaną gotuję normalnie rano. Przelewam ją tylko zimną wodą i wrzątkiem, i wrzucam do gotującej się wody z mlekiem. Dzisiaj jednak mnie naszło na połączenie wszystkiego. Zrobiłam tak, że od razu do płynu dałam płatki, a jak zaczęło wrzeć to dodałam kaszę jaglaną. Pod koniec dałam mannę do zagęszczenia

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Stary 2012-10-04, 16:55   #3890
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
Ppp

twarog tlusty ze smietanka 4 plastry grube
kromka razowca z masleem
kromka z dzemem
400ml mleka z 4 lyzkai manny kokosem migdalami i orzechami

banan

4 pulpety w sosie koperkowym obsmazane
worek kaszy
kapusta

200g wiesniaka
kroma z serem,2 plsatrami szynki,pomidore
kroma z polowa mojego ulubionego i pomidorem
kroma z makrelą w pomidrach,pol puszki

jablko
mnie się podoba, ale jedz więcej w szkole! banan to nie posiłek. i pamiętaj ze wyjście z anoreksji to nie tylko wzrost wagi, czy duże ilości jedzenia, ale także komfort psychiczny czyli brak wstydu jedzenia przy ludziach. a z tym jest chyba u Ciebie nadal problem, co?
a ogólnie menu super
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 17:00   #3891
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli tak jak pisałam

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Mam pytanie. Orientuje się ktoś czy podczas grypy żołądkowej a dokładnie biegunki można jeść twaróg? Nie zaszkodzi??? Coś mnie złapało żołądek boli a jak nie boli i coś zjem to zaraz idę do ubikacji od wczoraj mnie męczy a mam dość samych buł..
Podbijam

Stary 2012-10-04, 17:11   #3892
sarayy
Raczkowanie

Cytat:
Czyli tak jak pisałam

twaróg nietłusty (a najlepiej z bułą pszenną) nie powinnien Ci zaszkodzić..'zawiąże' wszystko i będzie OK Pod warunkiem, że oprócz biegunki, kurczowo nie boli Cię brzuch (żołądek/jelita) co nabiał może nasilić (jogurty wspazane PO ustąpieniu dolegliwości). Jeśli jest ciężko to zostań przy bułkach, chrupkim pieczywie, biszkoptach, banan, gotowana marchew i ziemniaki..Wiem, bo siedzę ostatnio w temacie, z tym że działam w drugą stronę- wzdęcia i zaparcia
Pozdrawiam
sarayy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 17:22   #3893
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarayy Pokaż wiadomość
twaróg nietłusty (a najlepiej z bułą pszenną) nie powinnien Ci zaszkodzić..'zawiąże' wszystko i będzie OK Pod warunkiem, że oprócz biegunki, kurczowo nie boli Cię brzuch (żołądek/jelita) co nabiał może nasilić (jogurty wspazane PO ustąpieniu dolegliwości). Jeśli jest ciężko to zostań przy bułkach, chrupkim pieczywie, biszkoptach, banan, gotowana marchew i ziemniaki..Wiem, bo siedzę ostatnio w temacie, z tym że działam w drugą stronę- wzdęcia i zaparcia
Pozdrawiam
Jak coś zjem to potem czasem mnie czasem boli żołądek i tak bulgocze. Dzisiaj jestem cały dzień na bułce drożdżowej z rodzynkami, którą mama mi upiekła no i zupie z makaronem. Ale na prawde nie uśmiecha mi się jedzenie samych buł No ale dziękuję

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

A na zaparcia to wieczorem przed snem zjedz jabłko a rano powinnaś się bez problemu załatwić. Chociaż ja nawet jak zjadłam na czczo rano to za pół godziny jak mnie pogoniło to myślałam ze się na zakręcie nie wyrobię jak do ubikacji biegłam

Stary 2012-10-04, 17:30   #3894
camelia111
Zakorzenienie

Dziś raczej U, bo wczoraj prawie nic nie jadłam (sniadanie w biegu i troche miesa na obiad, nie pytajcie czemu, po prostu nie jadłam)

Powiedzcie mi, czy to dobrze, ze tak "nadrabiam"następnego dnia? Nie mówię tu o kompulsach, ale o zwiększonej ilości kalorii. Obudziłam się piekielnie głodna i cały czas nie mogę się nasycić.

I 2 kromki orkisza z plasterkiem indyka,pomidorkiem, serek wiejski 200g
II Kroma orkisza z masłem orzechowym i dżemem jagodowym
Przekąska -ok. 100 g orzeszków ziemnych (dużo, wiem.)
III Udko z kurczaka pieczone, grzyby własnoręcznie uzbierane w jogurcie (z dodatkiem łyżki śmietany 10%), sałatka jarzynowa (gotowana marchew, ogórek kiszony, seler, jajko na twardo, zalane jogurtem 0%)
IV Jeszcze nie wiem, myślę że mam chęć na tuńczyka w sosie własnym. Pewnie do tego pokuszę się na kromke orkisza.
camelia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 17:51   #3895
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
II śn: jabłko (wiem, że to nie posiłek. Załatwiałam sprawy na mieście i trochę się poprzeciągało, więc zjadłam na szybko);
O: talerz zupy jarzynowej (ziemniaki, kalafior, marchew, papryka) + ok. 50 g spaghetti pełnoziarnistego z twarogiem, cynamonem, słonecznikiem, płatkami migdałów i pestkami dyni;
P: po połowie kołaczyka z serem i jabłkiem + kawa rozpuszczalna;
K: bułka żytnia z masłem, pomidorem, rzodkiewką i camembertem/ z masłem, szynką drobiową, jajkiem i słodką papryką w proszku;
II K: porcja warzyw na parze (na jakąś godzinkę przed snem).
Do picia: woda, herbata malinowa, mięta.
Może ktoś zerknąć?
Bardzo ładne U, choć przydałoby się więcej białka, no ale wiadomo, że czasem przypada taki dzień. I na dodatek zdecydowanie moje smaki. Posiłki bardzo fajne, a co do jedzenia w biegu, to zawsze lepiej przekąsić chociaż to jabłko, tak na przetrzymanie

Stary 2012-10-04, 18:02   #3896
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Bardzo ładne U, choć przydałoby się więcej białka, no ale wiadomo, że czasem przypada taki dzień. I na dodatek zdecydowanie moje smaki. Posiłki bardzo fajne, a co do jedzenia w biegu, to zawsze lepiej przekąsić chociaż to jabłko, tak na przetrzymanie
No właśnie z tym wolę się na razie wstrzymać. Miałam robione badania i wyszło białko w moczu oraz problemy z nerkami. Ostatnio spożywam dość sporo mięsa/jaj/produktów mlecznych i zaczynam się zastanawiać czy przy mojej niskiej wadze nie spożywam go w nadmiarze... Jutro idę z dokładnymi wynikami do lekarza, więc pewnie się dowiem co i jak.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Stary 2012-10-04, 18:13   #3897
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie z tym wolę się na razie wstrzymać. Miałam robione badania i wyszło białko w moczu oraz problemy z nerkami. Ostatnio spożywam dość sporo mięsa/jaj/produktów mlecznych i zaczynam się zastanawiać czy przy mojej niskiej wadze nie spożywam go w nadmiarze... Jutro idę z dokładnymi wynikami do lekarza, więc pewnie się dowiem co i jak.
Trzymam kciuki, żebyś rozwiała swoje wątpliwości. Wartościowe białko jest niezbędne, no ale wiadomo, że wszystko w nadmiarze szkodzi...

Stary 2012-10-04, 18:24   #3898
ciezarna_zakonnica
Raczkowanie

Dzisiejsza R i proszę, niech ktoś będzie tak miły i to oceni, bo nie wiem, czy robię coś źle, dobrze, pogubiłam się po prostu i chcę wyjść na prostą w razie czego.

Po ósmej - Kawka z kropelką mleka(żeby zabarwić, dalej mnie przeraża czysto brązowa kawa rozpuszczlana:P) Miseczka owsianki - 4 łyżki ugotowanych już płatków górskich na wodzie, zalane dwiema łyżkami jogurtu naturalnego 0%, łyżeczką gotowanego jabłka bez cukru, łyżeczką jagód i wkrojoną małą, surową śliwką i cynamonem. I pół łyżeczki lnu mielonego.

Ok. 10 - Kawa taka, jak wyżej i jedno, małe ciastko owsiane, co to je sobie sama upiekłam pewnego pięknego dnia (ciacho to płatki, len mielony, gotowane jabłko i na 12 ciastek dwie suszone śliwki, a na górze kilka wiórek kokosowych)
Uczelnia (tam sobie jedzenie darowałam)
Ok. 14 - Obiad - Kilka różyczek brokuła, pół pokrojonej papryki i mały pomidorek, wymieszany z porem i przyprawiony curry podgrzany na patelni, bez tłuszczu, i mały kotlet z piersi kurczaka podgrzewany bez tłuszczu, łyżka sałatki wielowarzywnej kupowanej (marchewka,czerwona cebula, chyba chrzan i coś jeszcze, ale jest obłędna ) i łyżka sałatki, którą sobie tam zrobiłam - (kapusta pekińska, pomidor, ogórek gruntowy, papryka i ser feta, przyprawiona, bez żadnych zalew, czy sosów), do tego dwie surowe marchewki
Znów uczelnia
ok. 17 - Surowa marchewka i kawa taka, jak na śniadanie

I kolacja po 19 planuję - Chlebek ryżowy z keczupem, cienkim plasterkiem polędwicy z indyka i kawałeczkiem papryki, do tego łyżka (taka od zupy :P) buraczków i łyżka wielowarzywnej, pewnie surowa marchewka i pomidorek, a do popicia pół szklanki (czyli jakieś 100 ml) kefiru 0% wymieszanego z łyżeczką (taką od herbaty) świeżych malin, jagód, gotowanego jabłka i śliwką z cynamonem.

A generalnie to dzis wypiłam 3 albo 4 kawy, minimum dwa i pół litra wody i dwie mięty bez cukru
Mam wrażenie, że jakoś tu tego dużo i słaba to redukcja. :x

Edytowane przez ciezarna_zakonnica
Czas edycji: 2012-10-04 o 18:25
ciezarna_zakonnica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 18:49   #3899
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciezarna_zakonnica Pokaż wiadomość
Dzisiejsza R i proszę, niech ktoś będzie tak miły i to oceni, bo nie wiem, czy robię coś źle, dobrze, pogubiłam się po prostu i chcę wyjść na prostą w razie czego.

Po ósmej - Kawka z kropelką mleka(żeby zabarwić, dalej mnie przeraża czysto brązowa kawa rozpuszczlana:P) Miseczka owsianki - 4 łyżki ugotowanych już płatków górskich na wodzie, zalane dwiema łyżkami jogurtu naturalnego 0%, łyżeczką gotowanego jabłka bez cukru, łyżeczką jagód i wkrojoną małą, surową śliwką i cynamonem. I pół łyżeczki lnu mielonego.

Ok. 10 - Kawa taka, jak wyżej i jedno, małe ciastko owsiane, co to je sobie sama upiekłam pewnego pięknego dnia (ciacho to płatki, len mielony, gotowane jabłko i na 12 ciastek dwie suszone śliwki, a na górze kilka wiórek kokosowych)
Ok. 14 - Obiad - Kilka różyczek brokuła, pół pokrojonej papryki i mały pomidorek, wymieszany z porem i przyprawiony curry podgrzany na patelni, bez tłuszczu, i mały kotlet z piersi kurczaka podgrzewany bez tłuszczu, łyżka sałatki wielowarzywnej kupowanej (marchewka,czerwona cebula, chyba chrzan i coś jeszcze, ale jest obłędna ) i łyżka sałatki, którą sobie tam zrobiłam - (kapusta pekińska, pomidor, ogórek gruntowy, papryka i ser feta, przyprawiona, bez żadnych zalew, czy sosów), do tego dwie surowe marchewki
Znów uczelnia
ok. 17 - Surowa marchewka i kawa taka, jak na śniadanie

I kolacja po 19 planuję - Chlebek ryżowy z keczupem, cienkim plasterkiem polędwicy z indyka i kawałeczkiem papryki, do tego łyżka (taka od zupy :P) buraczków i łyżka wielowarzywnej, pewnie surowa marchewka i pomidorek, a do popicia pół szklanki (czyli jakieś 100 ml) kefiru 0% wymieszanego z łyżeczką (taką od herbaty) świeżych malin, jagód, gotowanego jabłka i śliwką z cynamonem.

A generalnie to dzis wypiłam 3 albo 4 kawy, minimum dwa i pół litra wody i dwie mięty bez cukru
Hej! Dużo chcesz schudnąć? Masz nadwagę, czy po prostu chcesz zrzucić parę kilo dla lepszego samopoczucia?
Wydaje Ci się, że dużo jedzenia, bo korzystałaś z wielu składników - masz po prostu urozmaicony jadłospis. Ilościowo z tego co widzę jest ok.
W Twoim menu zauważalne jest, że wystrzegasz się tłuszczy. To źle. Nie musisz jeść nabiału 0%. Koniecznie zaprzyjaźnij się z zdrowymi olejami, pestkami, orzechami. Tłuszcze są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu nawet, jeśli się odchudzasz.
Bardzo podoba mi się, że masz dużo warzyw w swej diecie, ale nie musisz wydzielać sobie wszystkiego łyżkami (naprawdę nieprzyjemnie to wygląda). Z owoców nie rezygnuj, ale lepiej nie jedz ich na kolację. Ten kefir z owocami lepiej zjeść wcześniej. Owoce to mimo wszystko cukier, jedzone późno utrudnią Tobie chudnięcie.
Widać, że się starasz, aby jeść w sposób urozmaicony, to dobrze. Ale proszę Cię, pamiętaj o tłuszczach i białku. Płatki i ciastka owsiane super - owies to samo zdrowie. Kapki mleka do kawy się nie bój.

Stary 2012-10-04, 18:57   #3900
agnieszka16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciezarna_zakonnica Pokaż wiadomość

Po ósmej - Kawka z kropelką mleka(żeby zabarwić, dalej mnie przeraża czysto brązowa kawa rozpuszczlana:P) Miseczka owsianki - 4 łyżki ugotowanych już płatków górskich na wodzie, zalane dwiema łyżkami jogurtu naturalnego 0%, łyżeczką gotowanego jabłka bez cukru, łyżeczką jagód i wkrojoną małą, surową śliwką i cynamonem. I pół łyżeczki lnu mielonego. - zamień jogurt 0% na zwykły naturalny, albo jeszcze lepiej na twarożek z sera białego półtłustego /serek homogenizowany

Ok. 10 - Kawa taka, jak wyżej i jedno, małe ciastko owsiane, co to je sobie sama upiekłam pewnego pięknego dnia (ciacho to płatki, len mielony, gotowane jabłko i na 12 ciastek dwie suszone śliwki, a na górze kilka wiórek kokosowych) taka przekąska może być, dodałabym świeży owoc
Ok. 14 - Obiad - Kilka różyczek brokuła, pół pokrojonej papryki i mały pomidorek, wymieszany z porem i przyprawiony curry podgrzany na patelni, bez tłuszczu, i mały kotlet z piersi kurczaka podgrzewany bez tłuszczu, łyżka sałatki wielowarzywnej kupowanej (marchewka,czerwona cebula, chyba chrzan i coś jeszcze, ale jest obłędna ) i łyżka sałatki, którą sobie tam zrobiłam - (kapusta pekińska, pomidor, ogórek gruntowy, papryka i ser feta, przyprawiona, bez żadnych zalew, czy sosów), do tego dwie surowe marchewki - niepotrzebnie boisz się tłuszczu - warzywa bez chociaż łyżeczki oliwy z oliwek są dużo mniej wartościowe ( wchłanianie składników odżywczych i witamin jest możliwe dzięki tłuszczom). Brakuje też chociaż odrobiny węglowodanów złożonych do obiadu (chociażby dwie łyżki kaszy)
Znów uczelnia
ok. 17 - Surowa marchewka i kawa taka, jak na śniadanie - to nie posiłek, tylko próba oszukania głodu.

chlebek ryżowy z keczupem wywal przetworzone to i mało wartościowe. lepiej zjedz tu porządną porcje zupy i ew. kromkę żytniego razowca, zamiast tego kefiru z owocami
redukcja bardzo słaba nie ze względu na to, że "jakoś tu tego dużo", bo kalorii w tym niewiele. Jest natomiast szalenie mało wartościowa. Staraj się w każdym posiłku jeść białko, brakuje tu NNKT, dziwne jest to przyzwyczajenie z odtłuszczonym kefirem i taką ilością kawy. Mam wrażenie, że chodzisz głodna. Poczytaj trochę zdrowych redukcyjnych jadłospisów w tym wątku. Powodzenia

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2012-10-04 o 18:58
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości