|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
|
|||
| 1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
|
0 | 0% |
| 2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
|
15 | 35,71% |
| 3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
|
0 | 0% |
| 4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
|
1 | 2,38% |
| 5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
|
15 | 35,71% |
| 6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
|
0 | 0% |
| 7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
|
3 | 7,14% |
| 8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
|
4 | 9,52% |
| 9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
|
4 | 9,52% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
Pieleszko my bardzo lubimy Misia i Margolcie - są płyty z piosenkami i z bajkami.
Mam tez taką płytę przegrywaną z przedszkola Akademia Muzyczna - bardzo fajna. I płyty z serii elementarz przedszkolaka. - wszystko do posłuchania na chomikuj. DO słuchania mamy bajki grajki, ale Agata raczej nie chce słuchać, woli tańczyć. |
|
|
|
#3272 |
|
Zakorzenienie
|
patik też oglądam Julię. Lubię monikę, Julia irytuje mnie, wydaje mi .ię taka bezcharakterna. I pierw.zą miło.ć oglądam je.zcze
![]() ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- .cio cholerka, widać, że je.te. pedagogiem z powołania... Imponuje.z mi. Ja też niby pedagog, ale Igorowi najczę.ciej włączam Nicky Minage, One Driection i (nie bijcie, on go naprawdę lubi ) Ju.tina Bibera A najchętniej bawię .ię z nim w u.ypianie.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3273 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witam
Cytat:
Cytat:
brawa ze siedzi i zrobi. Jak byliscie u nas przypadl jej do gustu nocnik Marysi. Ja ostatnio sobie odpuscilam nocnik - zanim wstane z lozka i po niego pojde Marysia zdazy zrobic w pieluche. I ucieka mi z niego. Ale chyba czas powrocic.Cytat:
![]() Cytat:
wiec zawsze jest czas aby dolczyc. i chcialam powiedziec, ze twoja ania urodzila sie w moje urodzinyDziekuje za mile slowa o Marysi. Tak urosly jej wloski, choc byly odrobine skrocone. ![]() Marzenko tak to sa dwa oblicza Marysi. Zastanawiam sie nad ta czapoka co kupilas Hani i chyba ja zamowie tez z polarem.
|
|
#3274 |
|
Wtajemniczenie
|
Bry!
Najgorsza noc ever! Jakies zebiska atakuja Antka Scio brawa dla Agaty! Brumku dla Tymka za zabka. Pytalas gdzie pracuje. W korporacji Fajnie, ze Tymek lubi noszenie. Antek ogolnie tez, ale ja jakos nie mam parcia na noszenie jak mam wozek, a on nogi. Gondole nasz smyk tez lubil. Marysia cudowna. Kajool super, ze jestescie juz razem i Szymonkowi sie to tez podoba. A ty jak sie odnalazlas w nowej rzeczywistosci? Fido witaj. Dziubku wspolczuje, oby to tylko katarek. Shira jakos mi lepiej czytajac, ze nadal jestes w kupie. Przepraszam, ze tak pobieznie, ale ledwo na oczy widze. Bez drzemki w dzien sie nie widze. |
|
|
|
#3275 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3276 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
byłam ostatnio w empiku, spędziłam tam godzinę i wyszłam z niczym tyle tego, że nie umiałam się zdecydować, nie wiedziałam co warto kupić, a co nie... teraz wiem i pójdę na łowy co do słuchania to Hanysa też woli piosenki i woli tańczyć, ale chcę żeby pomału zaczynała słuchać bajeczek. póki co sama puszczona bajka, nawet z naśladowaniem odgłosów itp. to za mało - nudzi się jej. ale już np. bombik jest ok. bo co jakiś czas jest piosenka i ona na nowo przykuwa jej uwagę. a książeczki dla dzieci do czytania jakie polecasz?? żeby nie było opowiadanko za długie.. bo wierszyki brzechwy czy Tuwima są ok, ale nie do usypiania... poszukuję jakiś fajnych, niezbyt długich opowiadań. bo mamy w domu zbiory z basniami, ale to za długie i chyba "za poważne" dla niej póki co
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nie mogłam się nie odezwać witam koleżankę z takim samym gustem winkowym ![]() fajnie ,że sie odezwałaś Aga jak przeczytałam nazwę Twojej firmy to mnie znów nerw złapał. Wiesz ,że to właśnie katowicki oddział Marka zrobił w konia na rozmowie mu naobiecywali,że go przyjmą a potem nawet nie zadzwonili ![]() A tak na tą firmę liczyliśmy ... dziekuję kochane na pocieszenie zaprowadziłam go dziś i teraz czekam czy będą dzwonić,że mam go odebrac , oby nie ![]() dziś w nocy też fatalnie spał,płakał,jęczał nie wiem czy coś go boli ?? może zęby??powiedzcie mi kochane i doświadczone mamusie czy jak od razu pojawia się gęsty , żółty katar to jest jakaś poważna infekcja ?? Bo u nas z dnia na dzień taki się pojawił, nie było żadnego wcześniejszego np wodnistego kataru tylko od razu tak gęsty tak czytam jakie macie mądrutkie dzieci i zdolne to nie mogę wyjść z podziwu ![]() super te nasze letnie maluchy !!!! u mnie kiepsko bo jestem po rozmowie z moim dyrektorem i wiem,że nie mam przynajmniej pół roku gdzie wrócić koleś zupełnie anty rodzinny i za grosz empatii nie ma ... szkoda gadać
|
|
|
|
|
#3279 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dzięki za komplement Cytat:
Z książek hmm... u nas na tapecie Tupcio Chrupcio, tekst akuratny do obrazka. Mamy tez to http://kulturalnysklep.pl/4786/wd/cz...-kapturek.html i jest super, planuje zamówienie większej ilości. Poczytaj mi mamo dziewczyny tez polecają. Ja sporo szperam w bibliotece, bo inaczej bym zbankrutowała
|
||
|
|
|
#3280 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziubku ehh to niefajnie z ta firma, ja z kolei zlego slowa na nich nie powiem, ale to pewnie zalezy na kogo sie trafi. Mnie tam przyjeli w ciazy z Zuzia (fakt - nie wiedzieli), ale umowe na stale dostalam juz jak bylam z nia na macierzynskim. Potem szli mi na reke z godzinami pracy...
Ale wiesz ja dostalam najpierw mail, ze jednak mnie nie zatrudnia, a dopiero po jakichs 2 tyg. dostalam telefon, ze maja oferte. Oni maja juz jego w bazie, wiec moze sie kiedys odezwa? Katarem ja bym sie nie przejmowala jesli nie ma innych dolegliwosci, typu goraczka, kaszel... Moze to pozostalosci schodza? Dziubku trzymam kciuki za zakonczenie waszych problemow! |
|
|
|
#3281 |
|
Wtajemniczenie
|
scio no ja też rozważam odnowienie przyjaźni z biblioteką, żeby zobaczyć co podpasuje Hanysce. tego tupcia-chrupcia tam znajdę??
my Hanysi kupujemy mnóstwo książeczek, ale to takie głównie z obrazkami, zwierzątkami, jeszcze bez większego i "sensownego" tekstu... uwielbiamy - we dwie - serię "obrazki dla malucha" i książeczki o filemonku. no i jakieś z obrazkami-zdjęciami zwierzątek. ale tak do usypiania tż potrzebuje jakiś opowiadań i dlatego zaczęłam poszukiwania czegoś ciekawego, wartościowego. w dzień wolimy sobie na razie oglądać obrazki, naśladować głosy zwierzątek itp. a co do słuchania - to hanka poza swoimi hitami jest przez mamusię katowana klasyką w stylu U2, skunk, stingiem itp..itd.. ![]() dziubku ja tam myslę, że jak tylko katar to nie powinnaś się na razie niepokoić. u nas ostatnio też był od razu taki gęsty. no i i to był pierwszy, który sam się zaczął i skończył, bez wizyt u lekarzy i podawania leków innych niż wit c i olbas na noc |
|
|
|
#3282 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do oddzwonienia to raczej wątpię, patrząc na to ilu ludzi szukają codziennie a nie dzwoniąc do niego to raczej stawiają na nowe kandydatury. No nic widać to nie jego pracodawca. Fajnie,że sama dobrze trafiłaś dzięki za odp w sprawie kataru modlę się żeby tylko gorączka nie przyszła bo wtedy to już kapa ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziubku ja nie pooge, bo sie na katarach w ogóle nie znam. Idziemy na zakupki a potem na drzemke. |
|
|
|
|
#3284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli jak gdzies wyczytalam - rozrzedza wydzieline ktora w koncu spłynie a nie siedzi w nosie. no i są ziołowe (podczas laktacji mozna je brac, a ibipromu zatoki niebradzo). NIE polecam sprayu ibuprom zatoki bo to zwykla woda morska chyba (polecany jest przez producenta ibupromu a nie że zawiera ibuprom Sinupret ma dzialanie wspomagające w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych zatok, górnych i dolnych dróg oddechowych oraz jest używany jako lek uzupełniający przy antybiotykoterapii. Leki sekretolityczne upłynniają wydzielinę oskrzeli poprzez zmianę jej składu , podział - mukolityki, enzymy proteolityczne, detergenty. z http://www.kfd.pl/lek-sekretolityczn...czy-52327.html |
|
|
|
|
#3285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ją interesuje pit bull ( jakby mogła to by go z tv wyciągnęła), nicky tez lubi, i inne łupu cupu. A jak słyszy "call me maybe" to jest szał, tańczy przy każdej ulubionej piosece ogólnie. Pewnie mało wychowawcze, i mam czasami z tego powodu wyrzuty sumienia. Dziubek nie pomogę z katarem, może to pozostałości po osttanim? czasami się tak ciągnie długo. Nie sądzę żeby to coś poważnego. Zdrówka dla małego. A jak w żłobku, coś lepiej jest? Jestem do niczego. Leń, leń patentowany i tyle. Obiadu dla S. nie robię, dam słoik. Dla nas też nic nie gotuję, ot, kalafior w bułce zrobię.
|
|
#3286 |
|
Zakorzenienie
|
Marina nie ma za co dziękować, ważne że paczka dotarła. Mam nadzieję, że gacie są dobre ?! Jak się nadarzy następnym razem okazja, będę o Was pamiętała !
Ania nigdzie nie idę,właśnie dziś przyszła @ ![]() Agni a Ja Cię chyba zrozumiałam o tym spaniu itd ![]() Dobra idę gotować
|
|
|
|
#3287 |
|
Zakorzenienie
|
Cooki skończył sie transfer na internecie i nie może wejść na wizaż. Dziewczyny, które chcą zniżki i są na FB mają się do niej odezwać i podać adresy, a te mamusie, które chcą zniżki, a nie mają FB proszone są o podanie adresów mi, a ja mam jej przekazać.
To tyle ogłoszeń
|
|
|
|
#3288 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś kupiłam Tuwima dla Emilie,
ale ma także inne bajeczki. Ogląda je jak widzi zwierzątka naśladuje, czasem bierze,siada wygodnie i po swojemu "czyta" komicznie to wygląda wtedy. Teraz jak chce żeby jej poczytać to przynosi książeczkę, siada obok mnie i mam jej czytać, a potem pytać co gdzie na obrazku jest. Zastanawiam się właśnie nad kumpnem czegoś przenośnego małego, do odtwarzania płyt dvd cd z bajkami, polecacie coś ? Są dni kiedy dama nie chce żeby czytać i się wygłupia, więc wymyśliłam że będę jej puszczała od czasu do czasu bajki z płyty. ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- BRUNETKA Ja jej podałam adres już na PW, ale nie wiem czy sobie go zapisała zapytasz o mnie ?
|
|
|
|
#3289 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do bajek to Martyna ma teraz faze na program Baby first w kablówce. Poza tym uwielbia Kaczuchy i dziadka Lulka. próbuje nawet spiewac. Przezabawnie to wyglada Książki-Martyna uwielbia. ma ich mnóstwo. Staram sie codziennie czytac. Ulubionym jest Tomcio Paluch. Zna go juz chyba na pamiec i gestykuluje jak jej opowiadam lub czytam. Np.robi papa jak pzrewracam na strobne gdzie Tomcio idzie sobie w świat. Albo buczy jak Tomcio spotyka złego olbrzyma |
|
|
|
|
#3290 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
|
Brunetka to o mnie też zapytaj, bo podawałam cookie i nie wiem czy zapisła
|
#3292 |
|
Rozeznanie
|
Hej
Witam nową mamusię.Jak to mówią "in vino veritas" ![]() Mam dziś dużo roboty i równie dużego lenia ![]() ![]() Od 3dni zamykam drzwi na klucz i jakiez było zdziwienie Jutro od 10:30 do18.15 jestem w szkole ale mam 5 h pracowni więc zapowiada się fajny dzień, niedziela do 16 więc trzeba dla chłopaków moich jakiś obiad naszykować. Dziś za to robię sushi- właśnie brumku jak się gotowało ryż do sushi bo tak dawno robiłam,że nie pamiętam już. Zgadzam się z Marinką,że Scio to super mama! Ja nie czytam za bardzo dziecku (nie słucha) słucha takiej zwykłej,telewizyjnej muzyki itp.Czasem źle mi z tym no ale... I znów tylko o sobie Julek mi spację wyrwał i teraz ciężko chodzi.Mój mały komputerowiec...
|
#3293 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja Was błagam nie oceniajcie się. Wszystkie jesteście super mamami, bo każda z nas kocha swoje dziecko, dba o nie najlepiej jak umie. Bo to jest najważniejsze, zeby kochać, tulić, głaskać, rozmawiać, bawić się w to co sprawia przyjemność obojgu. A czy to będzie przy fasolkach, nirvanie, tomaszu nieciku to juz chyba sprawa drugorzędna.
Ale dziękuje za wszelkie komplementy, ego mi urosło |
|
|
|
#3294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to mojej wlacze baby tv, bo ona jakos teledyskow nie uznaje, ksiazki sluza do gryzienia i rwania ogolem kocha piloty (najbardziej ten od dekodera) i moj telefon, ktory juz ledwo zipie. Pogoda sie robi, wiec jedno pranko na podworku, drugie sie konczy w pralce, TZ zmienil posciel, wiec jeszcze posciel wstawie. Wpierw ide supic Marysie - gamonia malegoo.
|
|
#3295 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Byłam z Karolkiem na kontroli. No i coż. Dobrze nie jest. 2 różna antybiotyki a zmiany na oskrzelach straszne. Lekarka bardzo długo go osłuchiwała, robiąc przy tym takie miny jakby nie dowierzała własnym uszon, zaczęłam się obawaić zapalenia płuc. Ale na szczęscie nie. Mały dostał w osrodku zastrzyk, i kuracje do domu inhalacyjną, tak więc mamuśka znów do apteki, znów portfel biedniejszy. Jezeli do poniedziałku nie będzie poprawy to zastrzyki albo szpital. juz nie wiem co gorsze. Nie wiem jak małego namowie do inhalacji, bo boi sie inhalatora, ale jakoś musze to zrobic. Bidulka. A ogolnie to wygląda jak zdrowe dziecko, radosny. Tylko ze katar ma. Gardlo tez go pewnie nie boli, bo czysto tam jest. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2012-10-05 o 12:04 |
|
|
|
#3296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szybkiego powrotu do zdrowka i oby szpital nie byl konieczny
|
|
#3297 | |
|
Zakorzenienie
|
CZY ktoś wie co u BABONIKA ?
---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
Ja poszłam prywatnie do innego pediatry i przepisała Emilie kropelki na katarek i syrop mucosolvan mini - wykrztuśny, bo kaszel pewnie przez katar jak go nic nie boli, nie gorączkuje ![]() Zrób może wymaz z gardła i nosa? może siedzi w nim jakaś bakteria? A na inhalacje to daj mu najpierw się zapoznać z "Panem inhalatorem" pokaż mu jaki dymek z niego leci i daj mu do rączki niech sobie sam potrzyma i się oswoi.Nic na chama.Myślę że jak SAM się zapozna z inhalatorem będzie Ci potem łatwiej z inhalowaniem go.U mnie to zadziałało.Tak samo z lekami, najpierw dae jej na łyżeczkę kropelkę syropu i sama go sobie pije potem mówię, ze teraz mamusia chce jej dać i nalewam tyle ile trzeba i podaję ![]() A i zbadałabym też kał,bo tam też może coś siedzieć . Na lambie i pasożyty. Kiedyś czytałam, że babka leczyła dziecko ROK na katar i kaszel a okazało się, żę dziecko ma lambie.Dostał odpowiednie lekarstwa i przeszło raz dwa. Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2012-10-05 o 12:16 |
|
|
|
|
#3298 | ||
|
Zadomowienie
|
Bry Kuny
Cytat:
2) nie podzielam entuzjazmu![]() choć dziś tylko jedna pobudka i spanie u siebie do 8 szok nie chwalę nie chwalę nie chwalę ![]() ![]() wiedziałam, że mnie nie zostawisz Cytat:
jeżu kolczasty czy tam karny jakikolwiek !! DZIĘKUJĘ ZA CUDOWNE SZTUCE ojj tak fajniutka z ciebie mamolka wiecie na Was można liczyć upewniłyście mnie w własnym przekonaniu, że takie wypłakiwanie do niczego nie prowadzi moja mama dziś fajny przykład mi dała mówi chodź zamknę cię w piwnicy i długo nie otworzę nawet jak będziesz wołać tak właśnie poczułby się Krzysio moja przyjaciółka stosuje tą metodę, ale ja nie będę to nie na moje nerwy a już na pewno nie na nerwy mojego Żbikaojjj Oliweczko śliczny brzuszek Fido no wreszcie, gdzie tam wino to moje koszenie krzaków cię wreszcie wypłoszyło super! i pisz żadne tam wymówki
|
|
#3299 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Patik, brawa dla Sarenki za pierwsze kroczki! ![]() Bartessa, biedny Karolek- długo się już u Was ciągnie to choróbsko. Zdrówka dla niego. Iustyna, i u Was szpital- zdrowiejcie . Spotkamy się na pewno innym razem. Dziubku, z tego co pamiętam to taki gęsty zielony/ żółty katar oznacza koniec choroby. Jak zejdzie to już nie powinno mu nic dolegać. Co do spotkania w Poznaniu to mi właśnie tż powiedział, że 14 ma pilną pracę , więc nie ukrywam, że bardziej pasowałoby mi w sobotę -inaczej będziemy bez auta i pomocnych dłoni przy pilnowaniu Hani. Pieleszko, a gdzie ten maraton? W jakich godzinach będziecie? Spotkanie proponowałam Blondynce, da znać pewnie na ostatnią chwilę, bo pisała, że teraz u nich ciężko organizacyjnie przez problemy rodzinne. Napiszę jeszcze do Piwnookiej, może da się namówić.
|
|
|
|
#3300 |
|
Wtajemniczenie
|
Scio ale mnie roznawilas tym Niecikiem
Monia Dzieki jeszcze raz. Pytałam o ten lek w polskim sklepie ale nie maja. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.

A najchętniej bawię .ię z nim w u.ypianie.

brawa ze siedzi i zrobi. Jak byliscie u nas przypadl jej do gustu nocnik Marysi. Ja ostatnio sobie odpuscilam nocnik - zanim wstane z lozka i po niego pojde Marysia zdazy zrobic w pieluche. I ucieka mi z niego. Ale chyba czas powrocic.
tyle tego, że nie umiałam się zdecydować, nie wiedziałam co warto kupić, a co nie... teraz wiem i pójdę na łowy
Noc fatalna-tyle powiem

na rozmowie mu naobiecywali,że go przyjmą a potem nawet nie zadzwonili

czyli jak gdzies wyczytalam - rozrzedza wydzieline ktora w koncu spłynie a nie siedzi w nosie. no i są ziołowe (podczas laktacji mozna je brac, a ibipromu zatoki niebradzo). NIE polecam sprayu ibuprom zatoki bo to zwykla woda morska chyba (polecany jest przez producenta ibupromu a nie że zawiera ibuprom
nie podzielam entuzjazmu
. Spotkamy się na pewno innym razem.