|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Dzień dobry
![]() U nas nocka spokojna, choć Hania po jedzeniu o 5 stwierdziła, że już środek dnia i postanowiła sobie pogadać i pokrzyczeć... ale rodzice zmęczeni po prostu odwrócili się do Niej plecami więc nie miała do kogo krzyczeć i zasnęła do 7.30 Teraz właśnie leży na brzuszku i adoruje stojak na wino Mąż poszedł do pracy a my planujemy po pierwsze drzemce spacerek, choć coś się chmurzyć mocno zaczyna więc możemy być uziemione Nowaken, współczuję ciężkiej nocki Gosia, to ładnej pogody zyczę Mama d, gratulacje i brawa dla Zosi za nową umiejętność - to skończyły się już dni, kiedy dzieciaki tylko leżą na płasko - zbliża się armagedonKarolca, jaka Ewelinka już jest mobilna
|
|
|
|
#2072 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc Dziewczynki
![]() Nowaken...u mnie tez nocki ostatnio srednie, bo Hania zasluzowana i odciagnac tego dziadostwa nie moge i jej ciezko jesc...wiec sie tak nie wysypiamy jak wczesniej. Brawo dla mobilnych maluszkow!! ![]() u nas ostatnio tak jak pisalam powyzej srednio przespane bo Hania jak byli goscie ucinala sobie 3 drzemki dziennie, a wczoraj w ogole odstawila numer bo zasnela w hustawce o 15:30 (przewaznie ma popoludniowa drzemke 1,5h)...a ona spala do 19!!no i fikala sobie do 22 z tej okazji...juz dzisiaj jej nie dam spac tak dlugo popoludniu a latwo to zrobic bo np. przestac bujac (zuziac jak ktos woli wozek i Hanka sie po pewnym czasie obudzi sama wczesniej.Goscie odlecieli w srode o swicie, bylo fajnie (i mowie to ja jednostka asocjalna). Hanka probuje sie przemieszczac (jedna reka, druga reka, jedna noga i druga noga...albo przechyla sie na boki i tak sie podsuwa). deserek bobovity jablka i soczyste gruszki jest przepyszny !!Milego dnia, nawet za bardzo Was nie mam jak nadrabiac ostatnio bo Hania pozniej chodzi spac, musze ja zawrocic na stara sciezke
|
|
|
|
#2073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ania nie probuje się przemieszczać ona nawet się samodzielnie nie przekręca leń jeden ale pani pediatra powiedziała ze rozwija się prawidłowo więc się nie martwię. Wczoraj przy pani doktor stanęła z siedzącego na nogi![]() Zmykam na zakupy dopóki nie pada
|
|
|
|
|
#2074 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a skąd jest karo? bo nie pamiętam... tak. choć nogi już zwisają. Cytat:
zobaczysz co przyciąga uwagę.Cytat:
|
|||
|
|
|
#2075 |
|
Zadomowienie
|
hej
![]() u nas z tym spaniem to juz chyba tak zostanie, spanie do 6, pozniej juz nie ma spania no ale nic , dziecko dorasta![]() w nocy pogryzly nas komary, najbardziej ucierpial Mateuszek, ale nie ma bąbli tylko delikatne kropeczki. ja przewijaka uzywam, klade na lozeczku, wygodnie mi , bo nie musze sie pochylac ![]() ja kupilam wiejskie jaja i bede dawac pol zoltka co dwa dni. u nas muzyczka gra , TZ ma wolne i tancuje z Mateuszkiem ![]() ja nie sprzedaje nic , bo tez nie mam szczescia do sprzedazy, a za grosze obcemu nie oddam bede miala dla swojego albo sprzedam komus z rodziny , a kolejka dluga, moj brat, szwagier, troche beZdzietnych znajomych![]() my tez za troche jedziemy na zakupy i pozbierac jesiennych lisci ![]() Karolca extra filmik twoja Ewelinka to niezwykła dziewczynka Mateuszek narazie sie tak daleko nie przemieszcza ![]() mama d ,ale super Zosia silna dziewuszka![]() Mateuszek sie pewnie tak szybko nie podniesie, bo on ciężki.
|
#2076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dolaczam sie do niewyspanych, moje dzieci dzisiaj postanowilo dzien zaczac juz o 3 rano :/ o 5.30 maz wstal i ja wzial do salonu, po pol h mu zasnela, ale spala tylko 40 min. Pozniej mi marudzila, bawilysmy sie, znowu marudzila i o 8.30 padla na ... 20 minut
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#2077 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Tez mysle,ze Erykowi-Kluskowi bedzie ciezko podniesc swoje pulchne cialko
|
|
#2078 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
może być na priv ![]() Dzień dobry ![]() Włąśnie Piotruś ucina sobie drzemkę ![]() Dziś w nocy bardzo podobnie jak wczoraj, czyli nie ma tragedii, ale bywało lepiej ![]() Karolcia - super jest ta Twoja Ewelinka aż się nie mogę napatrzeć ah nic mi się nie chce...a mam stos ubranek do poprasowania, gary do pomycia i jeszcze coś na obiad trza wymyśleć :/
|
|
#2079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2080 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca ja nie moge sie nadziwic jaka Ewelinka jest juz mobilna... jak ona siep ieknie i szybko rozwija
dziewczyny mam pytanie - czy wszystkie macie psiworki do spania na zime czy racze kolderki? Ja mam koldre i jeden spiwor (taki http://www.ebay.de/itm/140856673565?...#ht_500wt_1414 tylko inny wzor) ale zastanawiam sie nad psiworkiem z pierza.... sa mega drogie bo nawet i 100 € potrafi nowy kosztowac, no ale cieplusi napewno, uzywka ok 30 € juz mozna kupic .... c myslicie? http://www.ebay.de/itm/261105167263?...#ht_928wt_1414
|
|
|
#2081 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2082 |
|
Zakorzenienie
|
Gosiu ja mam wlasnie takie frote spiworki, sa cienkie, ale w miare cieple, z tym ze my przy otwartym oknie spimy wiec za cienkie jednak... a ten spiworek rozowy to jest jak koldra, tylko bezpieczniejsze
no ale cieple... a ja Julce koldre zabralam bo jak zasypiala bez spiworka to ciagle za stopy sie lapala i ja to rozpraszalo i zasypianie znowu trwalo kolo godziny.... a w spiworku jest spokojniejsza teraz no i wylicytowalam tn rozowy za 17,40 €
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm Edytowane przez emigra Czas edycji: 2012-10-05 o 11:16 |
|
|
|
#2083 |
|
Rozeznanie
|
Lenka śpi już 2h!
Od kilku dni, gdy biorę ją na ręce, straszliwie kurczowo się mnie trzyma. też tak macie ze swoimi pociechami? |
|
|
|
#2084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak te trzymanie sie wyglada? bo Julka lapie mnie np za policzki, oczy czy za uszy i za uszami i tak sie trzyma... albo za koszulke- choc woli za jakas czesc ciala bo chyba podoba jej sie moj pisk jak mnie pociagnie za klaki i skore ....
|
|
|
|
#2085 |
|
Zadomowienie
|
Hania dziś jest strasznie płaczliwa... pcha rączki do buzi i popłakuje. Nawet podczas karmienia przygryzała i popłakiwała. Oby już te ząbki wyszły.... jak tak dalej pójdzie, to dam Jej w ciągu dnia paracetamol, bo nie mogę patrzeć jak się męczy.
Widzę, że próbuje się bawić, ale co chwila jest płacz.... zasypiała ponad godzinę a widać było, że była zmęczona (poza tym była pora drzemki) bo ziewała i tarła oczka, ale co tylko zamknęła je na chwilkę, to zaraz płacz. Posmarowałam dziąsełka i udało Jej się przed chwilką zasnąć. Mam nadzieję, że pośpi trochę, to może potem będzie spokojniejsza. Emigra, fajne te śpiworki... ja mam taki śpiworek bawełniany (taki średnio gruby) i też Hanię przykrywam dodatkowo cienkim kocykiem, ale już nad ranem jak śpi z nami, to śpi bez przykrycia dodatkowego, bo jest baaaardzo ciepła. Kołderki jeszcze nie mam i zastanawiam się czy jest sens kupować skoro Hanka się strasznie rozkopuje i myślę jednak do cieplejszym i większym śpiworku na zimę. Poza tym u nas w mieszkaniu nawet jak nie grzejemy w zimie jest ciepło więc się bardzo nie martwię. aaa... a ja przewijaka nie używałam od początku. Mam taki podkład z canpola http://allegro.pl/canpol-podklad-pla...620851281.html (jeden zawsze w torbie przy wózku, a jeden w domku) i przewijam Hankę gdzie mi jest wygodnie - czasem na macie, czasem na łóżku a czasem na podłodze... Monia, brawo dla Hani za apetyt i trzymam kciuki za pozytywne i szybkie przywrócenie na właściwe tory. Moja Hanka też czasem dłużej pospi pod wieczór i wtedy kąpiemy Ją troszkę później, ale następnego dnia nie ma problemu, żeby poszła spać normalnie... czasem po prostu potrzebuje w dzień dłuższej drzemki i stwierdziłam, że Jej nie będę budzić. Jakoś tak zauważyłam, że jak patrzę bardzo uważnie na Jej potrzeby i to ja się trochę bardziej do Niej dostosowuję, to obie jesteśmy spokojniejsze i szczęśliwsze. Oczywiście nie zawsze się tak da, ale staram się
|
|
|
|
#2086 | ||
|
Zadomowienie
|
Dziendoberek!
Pokroilam wzdluz na 4 i dalam taki 'patyczek' co by jej sie latwo trzymalo. Karo, w sumie to nie wiem, moze i widniej te ogory kiszone w jakis rozpiskach ale ja mam bardziej 'zrelaksowane' podejscie i mysle ze wiele tego soku z ogora nie wyssala. Jak moze jesc po 50-100ml jablka czy marchewki to 1-2ml soku z ogora nie powinny zaszkodzic ![]() Nie, bo sie boje ze sie wykreci i spadnie. Wole na podlodze albo na duzym lozku. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2087 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uzywam nadal przewijaka i jeszcze dlugo bede
mamy taki jak w Ikei sa. Klade Julke zawsze do przewijania, ale tez po kapaniu ja tam ogarniam. Dwa pierwsze tygodnie nie uzywalam przewijaka, a przewijalam na sofie, lozku itp ale kregoslup mi wysiadal jednak.---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- no ja przy otwartym oknie nie dam rady stalej temp. utrzymywac....
|
|
|
#2089 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#2090 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2091 |
|
Zadomowienie
|
Bonjour
![]() Cotton hmm ja nie zauwazylam trzymania sie, u mnie wrecz odwrotnie;]. Jak trzymam na rekach to swietna okazja do podskakiwania gora dol . Zreszta to Jego ulubiona zabawa...przypelznac do czegos, oprzec się rekoma i gibac gora dol. Emigra spiworek fajna sprawa, ale u nas niestety sie nie sprawdzil;/ Takze my mamy posciel(ktora notabene jeszcze nie dotarla ). Mam nadzieje,ze dobrze Mu sie bedzie pod Nia spalo,bo poki co sypia pod kocem.Tynka fajnie,ze masz TZ dzis w domu. Zawsze ten dzien jakis inny jak sie go spedza razem . Komary to cholerniki,a myslalam, ze juz nie czatuja na ofiary..bo w koncu w nocy chlodnawo jestMonia fajnie,ze jestes zadowolona po wizycie. Jesli juz Ty mowisz,ze bylo Ok to musialo byc. Ja tez chyba jestem taka aspoleczna..choc nie przeszkadza mi przyjscie na kawe/obiad..ale nocowanie to juz wyzsza szkola jazdy. Nie czuje sie wtedy komfortowo.Wiadomo Hanka miala duzo wrazen,bo i ludzi sporo sie przewinelo,ale pewnie uda sie szybko "nawrocic" A z ciekawosci, Hania ma drugie imie?gkatarzynka dobrze,ze mozesz chodzic z Hanią na zajecia Juz sobie wyobrazam Jej mine jak tam tyle dzieci i wysokie decybele;]. Oslucha sie teraz to juz potem sie nie bedzie dziwila. Dziekuje,ze napisalas o tych ksiazkach,bo wlasnie szukalam czegos do czytania dla Roba. Zaopatrze sie. Ja tez jestem zwolenniczka drewnianych zabawek. Nawet niedaleko mam taki sklep i w koncu musze sie wybrac. Podoba mi sie ta wielka kostka, ale to chyba dla ciut wiekszych dzieci. Swoja droga musze sie tez niesmialo przyznac, ze domyslalam sie podobnie jak konia,ze jestes katechetka. Pamietam z wlasnej podstawowki taka Pania zawsze usmiechnieta z gitara i masa cierpliwosci. Jakos same pozytywne skojarzenia mi sie nasuwaja .Co do kosciola,chodzenia etc..Ja tez jestem "koscielna" i chcialabym, aby Rob byl- jednak wiadomo nic na sile. konia podpisuje się czterema konczynami pod tekstem o chrzcinach i obowiazkach z tym zwiazanych. Bo to podobnie jak slub, nie chodzi o biala suknie i welon,ale cos wiecej. Dla mnie chrzest to tez bylo cos wiecej- wlasnie ten wymiar duchowy,wiary. Mam nadzieje,ze uda sie tego "dopilnowac". W razie czego sa jeszcze do pomocy rodzice chrzestni :P Cytrynka u nas przewijak caly czas w uzyciu. Choc nie lada wyzwanie jest,aby Rob z Niego nie zwiał. Zawsze musze dac zabawke, albo strzelac glupie miny. Wtedy udaje sie przewinac bez sciagania Go z naroznikow;]. Mamy przewijak na komodzie przy lozeczku natkulec,joanaros spoznione ,ale szczere gratulacje dla dzieciaczkow z okazji 7mc Flower wiesz,moze za chwile bedziesz mogla cos wywrozyc z "plastelinowego ludzika" tj z fusow w kawie . Choc dzis rano jak znalazlam mine w pielusze to myslalam,ze zawolam T. bo wielkosc "ludzika" mnie zszokowala;]nowaken widze,ze tez masz domofon z cyklu "obudzi umarlego". Kurka ja juz sie nauczylam odwieszac jak klade Roba na drzemke,bo przeciez zawalu mozna dostac. Najgorsze,ze dziadostwa sie nie da wyciszyc;/ Nikki ja jestem za wersją blond;]. Super,ze Oskar juz coraz ladniej zasypia. Widzisz..w koncu bedzie calkiem bez problemu;] ___________ Dziewczyny czy ktoras z Was bierze tabsy Cerazzete? jesli tak to czy macie po tym jakies bole brzucha? Pytam,bo dzis o 3 jak wstawalam do Mlodego to myslalam,ze nie dojde tak mnie zgielo w pol. Normalnie jakbym dostala z kalosza w pepek. Okropienstwo
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#2092 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Niedawno dziecie mi umęczone padło i śpi,a niedaleko obcinają krzewy Od po 8 do 11 wariował,marudził itp Nocka,też nie fajna bo się kręcił,więc mało co spałam.Przed chwilą ktoś dzwonił w sprawie kupna ciuszków i miałam wrażenie że to moja-nasza znajoma,która spodziewa się synka bo taki jakiś głos podobny do niej.Chciałam się zapytać,ale jakoś głupio mi było Aga to Ty
|
|
|
|
#2093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#2094 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Dziewczyny jak radzicie sobie z obcinaniem paznokci dzieciaczkom? Ja juz mam dosc na dzis,a obcielam tylko od jednej reki.Pobita,poszczypana,E ryk wrzeszczacy,upocony.A tak szybko rosna,zeco 5 dni obcinamy
|
|
#2095 |
|
Wtajemniczenie
|
Cotton moja Hanka to sie niedawno zaczela przytulac jak sie ja trzyma na rekach, wtula sie i raczkami obejmuje szyje a glowke kladzie na ramie
![]() Cytrynka my jeszcze uzywamy przewijaka,ale juz sie troche boje bo ona jakas skoczna sie zrobila ale w nocy przewijam na lozku, biore przewijak, bo Hania czasami przewijana w nocy na spiaco. Mravka...oj tak na kawe to nie ma problemu jak sa goscie, ale to byly 3 osoby i na 6 dni, ale oni nie spali u nas w domu tylko obok, takze mialam spokoj w nocy, a tam kazdy mial swoja lazienke i sypialnie i dla nas i dla gosci komortowo, rano sobie spali do ktorej chcieli. oj w domu tylu osob to bym nie zniesla ![]() ![]() Hania ma tylko jedno imie Hanna...moj tato myslal jak sie okazalo ze ona jest Hannah ...ale zostawilismy bardziej polska wersje.Paszport przyslano we wtorek...juz Hanka moze wyjezdzac z Wysp ![]() Emigra oj to fajnie ze tak Wam Julia ma ''wpojone'' ze po kapieli spanko, no u nas dlugo bylo regulrnie o 17:30 do sypialni i tak najpozniej o 19 zasypiala, a teraz ma dluzsze drzemki w dzien...np. teraz spi juz 2h. gkatarzynka u nas tez Hania sobie sama ulozyla jakis czas temu plan dnia i nocy, ale ostatni tydzien troche inaczej wyglada, poprzedni plan bardziej mi odpowiadal, mam wrazenie ze teraz odsypia nocke...co mi sie srednio usmiecha jednak, bo ja sie nie wysypiam przez to, wiec jednak nie pozwole jej na dluga drzemke poznym popoludniem. |
|
|
|
#2096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obcinam przy karmieniu piersią. Raz jedną rączka, przy kolejnym kaarmieniu druga. Inaczej musiałabym "usiąść" jej na nóżki, kolanami trzymać aby nie przekręciła się na bok a rekę wykręcać na wszystkie strony a i tak ucieknie
|
|
#2097 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hania mi troche ulatwia sprawe bo ona ciagle raczki ma w buzi wiec sa mokre caly czas i te paznokcie u niej sa strasznie miekkie od sliny i sie nadlamuja..wiec je wtedy ''obrywam''...bez bolu oczywiscie. co do kolder to Hania juz od jakiegos czasu spi pod swoja kolderka (ale z nami w lozku wiec mam ja na oku), mamy duze lozko wiec kazdy ma swoja koldre oddzielna, bo jak jest pora na cycek prawy w nocy to wtedy Hania jest w srodku i ja bylabym srednio nakryta...albo Hanka za bardzo, wiec najwygodniej nam jak my z tz mamy po swojej koldrze i Hania ma tez swoja. Zia jak king size lozko???wygodne? ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2098 |
|
Rozeznanie
|
A ja jak obcinam pazurki to Piotruś jest bardzo zaciekawiony i nieruchomo przygląda się co robię
dziś się udało obciąć w obu rączkach i jednej stópce zanim mu się znudziło
|
#2099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to wlaczam jej pioseneczke z teledyskiem na yt i oglada a ja robie swoje
|
|
|
|
#2100 |
|
Zadomowienie
|
ja kupiłam używanego na allegro i wygląda jak nowy, czyściutki i wszystko działa, zapłaciłam ok 60zł
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.

za nową umiejętność - to skończyły się już dni, kiedy dzieciaki tylko leżą na płasko - zbliża się armagedon

Ania nie probuje się przemieszczać ona nawet się samodzielnie nie przekręca leń jeden
ale pani pediatra powiedziała ze rozwija się prawidłowo więc się nie martwię. Wczoraj przy pani doktor stanęła z siedzącego na nogi
zobaczysz co przyciąga uwagę.

może być na priv 

). Mam nadzieje,ze dobrze Mu sie bedzie pod Nia spalo,bo poki co sypia pod kocem.
Od po 8 do 11 wariował,marudził itp Nocka,też nie fajna bo się kręcił,więc mało co spałam.