SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorczy) - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-04, 13:13   #2041
Gumisiek007
Zadomowienie

Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc

Właśnie miałam Ci pisać odpowiedź, ale widzę, że poradziłaś sobie sama
Gumisiek007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-04, 22:00   #2042
eloi
Rozeznanie

Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
szukam filmu- chyba z lat 90 jeszcze.
Pamiętam, ze był tam taki wątek, ze umiera matka, chyba na raka i przygotowuje swoją córkę na śmierć. Pamiętam, że powtarzała jej, że ma isę nie martwić, że zawsze może do niej wysłać list do nieba. Matka umiera, a końcowa scena filmu jest taka, zę ta córka napisała list do mamy, że dostała okres i zaadresowała ten list do nieba, i biegnie za listonoszem, żeby go wysłać.

Film kończy się piosenką "every breath you take" Stinga, ale w wykonaniu jakiejś kobiety
http://www.filmweb.pl/film/Czego+ucz...ny-2001-123574
inny tytuł to "Pokochaj moje córki".

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Cytat:
Napisane przez bindia Pokaż wiadomość
Szukam bajki animowanej o dziewczynce, która musiała zejść do podziemi odszukać kogoś, porwanego przez trolle. Od ciotki wróżki, której nigdy wcześniej nie widziała dostała pierścień z przywiązaną nicią tak cienką że nie było jej widać, ta nić wskazywała jej drogę wśród podziemnych tuneli świecąc się. Dziewczynka nazywała się chyba Irene ale głowy nie dam.
"The Princess and the goblin" autorstwa G. MacDonalda - była taka książka dla dzieci, a google mówi, że jakieś anime na jej podstawie powstało
Stary 2012-10-05, 23:08   #2043
kawa_zmlekiem
damn good coffee

witam. Kiedyś (ale to już było dosyć dawno temu niestety) oglądałam na Cinemaxie film. Francuska (chyba...) komedia. Akcja działa się w ciągu nocy, chodziło o faceta który miał strasznego pecha, całą noc coś mu się przytrafia, na końcu zostaje w coś zamieszany i trafia do więzienia...

Film był genialny, ale niestety w ogóle nie pamiętam tytułu, więcej szczególów też nie (jeszcze to, że w pewnym momencie trafia do małżeństwa które chce się z nim 'zabawić').
Pomożecie?
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 16:40   #2044
Brangien
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
"The Princess and the goblin" autorstwa G. MacDonalda - była taka książka dla dzieci, a google mówi, że jakieś anime na jej podstawie powstało
Obejrzałam tę bajkę na YouTube, myślę, że ją kiedyś już oglądałam, ale pamiętałam tylko strzępki. Najlepsze są komentarze na YT o tym, że dopiero teraz ludzie sobie zdają sprawę z tego, jak durna była księżniczka i jaka to naiwna bajeczka

W temacie bajek: pamiętacie starą bajkę, w której występowała królewna, która została porwana przez wielkiego kreta? Nic poza tym nie pamiętam I nie była to Calineczka.
Stary 2012-10-06, 20:22   #2045
Melissa86
Zakorzenienie

To i ja spróbuję znaleźć film z dzieciństwa.

Kiedyś (miałam wtedy może 7-12 lat, czyli lata tak mniej więcej 1993-1998), oglądałam film na wideo. Miała być komedia, ale ktoś musiał podmienić kasety (jakiś klient wypożyczalni) i myślę,że był to horror jakiś, ale taki bardziej Sci-Fi. Niewiele pamiętam (poza tym,że ze strachu dostałam z siostrą gorączki :P ale dalej twardo oglądałyśmy ten film). Jedyna scena jaką pamiętam, to kilku facetów weszło do jakiegoś jakby statku kosmicznego i były tam białe ściany. Jak się o nie oparło, to się przez nie przechodziło gdzieś indziej (za tą ścianę), ale później z tych ścian wysuwały się takie spiczaste ostre kolce, które przebijały na wylot tych ludzi, nie było możliwości przejść tym korytarzem między nimi, chyba wszyscy zginęli.

Wątpię, że ktoś skojarzy, ale wiem, że nie takie zagadki były tutaj rozwiązywane.
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 21:07   #2046
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
http://www.filmweb.pl/film/Czego+ucz...ny-2001-123574
inny tytuł to "Pokochaj moje córki".

tak! to ten film! dziękuję!

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 21:08   #2047
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
To i ja spróbuję znaleźć film z dzieciństwa.

Kiedyś (miałam wtedy może 7-12 lat, czyli lata tak mniej więcej 1993-1998), oglądałam film na wideo. Miała być komedia, ale ktoś musiał podmienić kasety (jakiś klient wypożyczalni) i myślę,że był to horror jakiś, ale taki bardziej Sci-Fi. Niewiele pamiętam (poza tym,że ze strachu dostałam z siostrą gorączki :P ale dalej twardo oglądałyśmy ten film). Jedyna scena jaką pamiętam, to kilku facetów weszło do jakiegoś jakby statku kosmicznego i były tam białe ściany. Jak się o nie oparło, to się przez nie przechodziło gdzieś indziej (za tą ścianę), ale później z tych ścian wysuwały się takie spiczaste ostre kolce, które przebijały na wylot tych ludzi, nie było możliwości przejść tym korytarzem między nimi, chyba wszyscy zginęli.

Wątpię, że ktoś skojarzy, ale wiem, że nie takie zagadki były tutaj rozwiązywane.
Mnie się kojarzy z Cube, ale mogę się mylić
http://www.filmweb.pl/Cube
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 21:31   #2048
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Niestety to nie ten film. "Cube" miał premierę w Polsce jesienią 1999 roku, a ja tamten na 100% widziałam wcześniej.
No i tam były te korytarze takie wąskie i białe i te kolce się z nich wysuwały.
Stary 2012-10-07, 16:25   #2049
dzolls
Zakorzenienie

Dziewczyny, potrzebuję pomocy :P

Mam przed oczami plakat z jakiegoś filmu (bardzo prawdopodobne, ze francuskiego), dość nowego, z tego albo zeszłego roku (chyba prędzej tego). Jest cały zielony i stoi tam kobieta (blondynka?). Trzyma coś w ręku (kwiaty? talerz z jedzeniem?). Film to pewnie albo komedia albo komedia romantyczna. Mam zaćmę ostatnio i giną mi takie informacje. Może któraś z Was skojarzy?

curl it, baby!
dzolls jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 16:45   #2050
malagaw
Zakorzenienie

Gdyby nie dopisek o komedii, pomyślałabym o "Melancholii"
http://1.fwcdn.pl/po/77/45/547745/7407352.3.jpg
Stary 2012-10-07, 16:56   #2051
dzolls
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malagaw Pokaż wiadomość
Gdyby nie dopisek o komedii, pomyślałabym o "Melancholii"
http://1.fwcdn.pl/po/77/45/547745/7407352.3.jpg
faktycznie, pasuje do opisu, ale to naturalnie nie to. Tamte tło takie soczysto zielone, podobne trochę do "oświadczyn po irlandzku", ale to nie ten film. Możliwe, że ten, którego szukam, jest francuski

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Aaaaa grzebałam w grafice google i znalazłam - trochę jednak kiepsko pamiętałam :P
http://p8.storage.canalblog.com/82/8...68438312_p.jpg

curl it, baby!
dzolls jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-07, 22:46   #2052
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość

mi też tylko to na myśl przyszło

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 12:15   #2053
Friese
Zakorzenienie

Możecie mi polecić książkę, taki poradnik jakby, najlepiej napisany przez kobiety które robią to z doświadczenia

dla: kobiet, które chcą być biznes woman: managerem, kierownikiem ale póki co zaczęły pracę jeszcze na niskim stopniu a są stereotypizowane przez urodę, tzn ciągle zwraca sie uwagę na nich urodę a nie na to że są dobre w tym co robią - może jakieś dialogi, sytuacje, jakieś teksty jak odpowiadac na głupie zaczepki np klientów (mam klienta który jak się z nim spotkam to zaczyna od Skarbie - mimo ze mówię mu że proszę byśmy byli na ,,ty" ale on i tak swoje, albo jak pytam o termin spotkania to on: ,,no nie wiem, moze 22:00?" )

To nowe sytuacje dla mnie a chcialabym przeczzytac jakies ksiazki na ten temat i nie wiem jak znalezc
by byly gotowe sytuacje przykladowe opisane, jakies odzywki, rposty
No i ogólnie jak sobie kobieta ma radzic, jak wyrobic sobie szacunek i pozycję i by zwracali uwage na jej profesjonalizm
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 15:21   #2054
mysiunia81
Raczkowanie

Mam pytanie: Znalazłam cytat:
'Rozbierz mnie. Słowo w słowo. A zobaczysz ile noszę milczenia.' Mateusz Brucki, Erotyk z palcem na ustach. To chyba wiersz, chciałam całość znaleźć o ile jest, ale w necie nic takiego nie znalazłam. Pomoże któraś?

- Chudnę 64-62-60-58-56-54
- Organizuję siebie
- Włosomaniaczka
- Językuje
Pomagam
11.2012
Books: 0
Movies: 0

Matura 2013
mysiunia81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 16:59   #2055
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez mysiunia81 Pokaż wiadomość
Mam pytanie: Znalazłam cytat:
'Rozbierz mnie. Słowo w słowo. A zobaczysz ile noszę milczenia.' Mateusz Brucki, Erotyk z palcem na ustach. To chyba wiersz, chciałam całość znaleźć o ile jest, ale w necie nic takiego nie znalazłam. Pomoże któraś?
A może to już jest cały wiersz? Taki króciutki

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

"Rozbierz mnie.
Słowo w słowo.
A zobaczysz, ile noszę milczenia."
-Mateusz Brucki, "Erotyk z palcem na ustach"
Stary 2012-10-08, 17:40   #2056
mysiunia81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
A może to już jest cały wiersz? Taki króciutki

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

"Rozbierz mnie.
Słowo w słowo.
A zobaczysz, ile noszę milczenia."
-Mateusz Brucki, "Erotyk z palcem na ustach"
A wiesz, że nie wpadłam na to? Dziękuję za uwagę

- Organizuję siebie
- Włosomaniaczka
- Językuje
Pomagam
11.2012

Matura 2013
Stary 2012-10-08, 19:27   #2057
FraniaPirania
Rozeznanie

witam!!!

mam oczywiscie pytanie odnosnie tytulu filmu, to jest film s-f opowiadajacy o przyszlosci o czasach kiedy za prace placone jest czasem tzn kawa kosztuje 2 minuty, obiad 20 minut itp, ile sie godzin pracuje tyle ma sie na wydatki, jest czarny rynek gdzie handluje sie czasem i tak dalej, ma ktos pomysl?
FraniaPirania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 19:39   #2058
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez FraniaPirania Pokaż wiadomość
witam!!!

mam oczywiscie pytanie odnosnie tytulu filmu, to jest film s-f opowiadajacy o przyszlosci o czasach kiedy za prace placone jest czasem tzn kawa kosztuje 2 minuty, obiad 20 minut itp, ile sie godzin pracuje tyle ma sie na wydatki, jest czarny rynek gdzie handluje sie czasem i tak dalej, ma ktos pomysl?
"Wyścig z czasem"?

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

http://www.filmweb.pl/film/Wy%C5%9Bc...em-2011-587175
Stary 2012-10-08, 20:08   #2059
FraniaPirania
Rozeznanie

tak, przeczytalam o co kaman, dokladnie to, dzieki
FraniaPirania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 14:51   #2060
201703061056
Konto usunięte

szukam filmu, którego fabuła opowiadała o pastorze, który wynajął jakiegoś faceta (mieszkał w jakimś ich pokoju/mieszkaniu?, odwoził jakieś dzieci do szkoły chyba), żeby uwiódł jego żone, mieli romans, potem ów pastor wpierał jej, że to jest jej syn. Film kończy się zdemaskowaniem pastora w jakimś kościele - wynajęty facet puszcza ich rozmowe przy wszystkich. Dodam jeszcze, że aktor podobny jest do farrela, ale to raczej nie on.
201703061056 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 15:44   #2061
Gumisiek007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pin_up girl Pokaż wiadomość
szukam filmu, którego fabuła opowiadała o pastorze, który wynajął jakiegoś faceta (mieszkał w jakimś ich pokoju/mieszkaniu?, odwoził jakieś dzieci do szkoły chyba), żeby uwiódł jego żone, mieli romans, potem ów pastor wpierał jej, że to jest jej syn. Film kończy się zdemaskowaniem pastora w jakimś kościele - wynajęty facet puszcza ich rozmowe przy wszystkich. Dodam jeszcze, że aktor podobny jest do farrela, ale to raczej nie on.
Czy jest to może "Smak zdrady"?
Na filmwebie nie ma opisu, więc wklejam tutaj znaleziony gdzieś w necie:
Pastor Ted i Emily Wendelowie wkrótce mają obchodzić 20. rocznicę ślubu. Początkowo troskliwy i delikatny duchowny stał się coraz bardziej oschły. Ted przyprowadza na parafię przystojnego Luke'a, zapewnia mu pracę i mieszkanie. Zaniedbywana przez męża Emily zaczyna romansować z przybyszem. Gdy ten prosi ją o pożyczkę w wysokości 50 tys. dolarów, kobieta czuje się zdradzona i upokorzona. Podejmuje nieudaną próbę samobójczą. W końcu wyjawia mężowi prawdę o romansie. Ten jej wybacza, ale wkrótce zaczyna jej zagrażać.
Gumisiek007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 17:14   #2062
Melissa86
Zakorzenienie

Mam brata, który studiuje prawo - IV rok. Niedługo ma urodziny i chciałabym mu kupić jakiś poradnik dla prawników (nie kodeksy,bo je ma). Dodam, że pracuje w sądzie jako protokolant. Chodzi mi o jakąś fajną książkę-poradnik, może o jakiś ciekawych przypadkach (sprawach), rozprawach sądowych itp. Możecie mi polecić jakąś książkę tego typu? Najlepiej w cenie ok. 20 zł dostępną na allegro.
Stary 2012-10-10, 18:17   #2063
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Mam brata, który studiuje prawo - IV rok. Niedługo ma urodziny i chciałabym mu kupić jakiś poradnik dla prawników (nie kodeksy,bo je ma). Dodam, że pracuje w sądzie jako protokolant. Chodzi mi o jakąś fajną książkę-poradnik, może o jakiś ciekawych przypadkach (sprawach), rozprawach sądowych itp. Możecie mi polecić jakąś książkę tego typu? Najlepiej w cenie ok. 20 zł dostępną na allegro.
Też studiuję prawo- niestety za 20zł prawniczej książki nie kupisz.
Kiedyś czytałam taką książkę o więźniach Guantanamo (bodajże 'status prawny więźniów G.') - całkiem, całkiem. Albo 'Dzieci-żołnierze we współczesnych konfliktach zbrojnych'.

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Jaką dziedziną brat się interesuje?
Stary 2012-10-10, 18:21   #2064
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Też studiuję prawo- niestety za 20zł prawniczej książki nie kupisz.
Kiedyś czytałam taką książkę o więźniach Guantanamo (bodajże 'status prawny więźniów G.') - całkiem, całkiem. Albo 'Dzieci-żołnierze we współczesnych konfliktach zbrojnych'.

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Jaką dziedziną brat się interesuje?
Nie znalazłam tych książek na allegro.

Wiem,że należy do Studenckiego Koła Nauk Penalnych. Interesuje się też psychologią sądową. Kiedyś też wspominał coś o jurysdykcji (cokolwiek to jest ;P hehe).
Stary 2012-10-10, 19:03   #2065
Joan1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem,że należy do Studenckiego Koła Nauk Penalnych. Interesuje się też psychologią sądową. Kiedyś też wspominał coś o jurysdykcji (cokolwiek to jest ;P hehe).
skoro interesuje się psychologią sądową to może jakaś książka o profilach psychologicznych przestępców? Kilka lat temu czytałam ciekawą książkę o profilach psychologicznych seryjnych morderców, zaczytałam się jak nigdy, ale niestety nie umiem sobie przypomnieć tytułu. Możesz na internecie poszukać pozycji
Stary 2012-10-10, 20:15   #2066
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joan1987 Pokaż wiadomość
skoro interesuje się psychologią sądową to może jakaś książka o profilach psychologicznych przestępców? Kilka lat temu czytałam ciekawą książkę o profilach psychologicznych seryjnych morderców, zaczytałam się jak nigdy, ale niestety nie umiem sobie przypomnieć tytułu. Możesz na internecie poszukać pozycji
Wiem,że mogę sobie poszukać na internecie,ale wolałam napisać tutaj i poprosić o konkretne tytuły, coś godnego polecenia.
Stary 2012-10-10, 20:24   #2067
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Poszukaj może najpierw w jakichś internetowych księgarniach prawniczych, jak jakiś tytuł wpadnie Ci w oko to poszukaj opinii, a potem na allegro np http://www.naukowa.pl
Stary 2012-10-10, 20:43   #2068
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Poszukaj może najpierw w jakichś internetowych księgarniach prawniczych, jak jakiś tytuł wpadnie Ci w oko to poszukaj opinii, a potem na allegro np http://www.naukowa.pl
Ok, dziękuję za radę. ;]
Stary 2012-10-11, 22:43   #2069
201703061056
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gumisiek007 Pokaż wiadomość
Czy jest to może "Smak zdrady"?
Na filmwebie nie ma opisu, więc wklejam tutaj znaleziony gdzieś w necie:
Pastor Ted i Emily Wendelowie wkrótce mają obchodzić 20. rocznicę ślubu. Początkowo troskliwy i delikatny duchowny stał się coraz bardziej oschły. Ted przyprowadza na parafię przystojnego Luke'a, zapewnia mu pracę i mieszkanie. Zaniedbywana przez męża Emily zaczyna romansować z przybyszem. Gdy ten prosi ją o pożyczkę w wysokości 50 tys. dolarów, kobieta czuje się zdradzona i upokorzona. Podejmuje nieudaną próbę samobójczą. W końcu wyjawia mężowi prawdę o romansie. Ten jej wybacza, ale wkrótce zaczyna jej zagrażać.

Tak, dziękuje
201703061056 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 21:15   #2070
mysiunia81
Raczkowanie

Witam
Mam pytanie: Z jakiego filmu pochodzi ten obrazek? Bo wydaję mi się, że to jakiś film/serial?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cb9af29e9ee92a59232cf4a.jpg (15,0 KB, 42 załadowań)

- Organizuję siebie
- Włosomaniaczka
- Językuje
Pomagam
11.2012

Matura 2013
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości