Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012 - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-07, 15:19   #2191
Nikii89
Zakorzenienie

Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
stało sie coś niemozliwego TZ wzial MAteuszka na kolana, wlaczył muzyke i tak podskakiwali sobie, patrzymy ,a Mateuszek ma zamkniete oczka i śpi

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość

Nikii teraz dopiero zauważyłam że napisałaś numer tej chustki, którą kupiłaś...wiesz, że mamy taki sam gust? chciałam tę samą dokładnie zamówić
no widzisz dziewczyny ze śląska

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Dzien dobry!
Musze pochwalic Eryczka,bo zaczal przekrecac sie z brzuszka na plecy Ale to chyba powinno odwrotnie byc,nie?Najpierw na brzuszek z pleckow? Ale to nie przypadek,bo piec razy pod rzad tak zrobil.

Fajnie

Oj to nie wiem co poradzic,moze on nie jest zbyt wyciszony o tej porze?Macie cisze wieczorem do spania?
Eryk sam sobie ustalil chodzenie spac o 19-19:30,musielismy kapiel robic wczesniej,bo byl juz zmeczony i zasypial bez kapieli.Ale on malo spi w ciagu dnia,drzemki ma pol godzinne dwie,czasem pospi godz.ale to z reguly jak spacer jest.Najpozniej spi do 16,wiec o 19 juz jest zmeczony i zasypia na noc.I powiem ci ze bardzo mnie to cieszy,bo mam wieczor dla siebie,moge odetchnac.Trzymam kciuki,zeby u was tez sie to unormowalo!
dla Eryczka

Mravka za 7 miesięcy

Coś dawno Małej nie było

Oskar ma 3 drzemkę dziś . Pierwsza od 9 -10 ze mną druga 12.30-13.10 no i teraz 3. Ciekawe ile ta potrwa ... Śpi u Nas w łóżku bo tak mi go lepiej usypiać ostatnio....on się odwraca do mnie i przytulaKocham to
Stary 2012-10-07, 15:29   #2192
gkatarzynka
Zadomowienie

Nikii, Hania dziś też jakoś inaczej śpi niż normalnie... bo już miała dwie drzemki: pierwsza 10-10.30, druga 12.15-13.10, no i teraz też Jej się powoli zbiera, ale chyba za dużo fajnych rzeczy się dzieje, ale podejrzewam, że zaraz padnie.

Właśnie włożyłam do piekarnika szarlotkę i z tego wszystkiego, jak kroiłam jabłka, Hania się tak błagalnie na mnie patrzyła, że dostała w łapkę kawałek jabłka i świetnie się nim bawiła. Służył jako gryzak i spełnił swoją rolę rewelacyjnie. A jak tylko wypadł, to Hani głośno wyraziła swoje niezadowolenie...

A co do mojego nieujawniania się, to akurat katecheza to taki mój drugi zawód i dodatkowy sposób zarabiania (w prywatnych przedszkolach trochę lepiej płacą za dodatkowe zajęcia). Jednak bardziej się poczuwam do bycia przedszkolanką
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 15:36   #2193
karolca
Zakorzenienie

Ja (niestety) muszę pilnować jak Ewelinka ma coś do jedzenia w rączce, bo potrafi odgryźć spory kawałek... Zapewne sobie z nim poradzi, ale wolę ryzyko ograniczyć do minimum.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 15:51   #2194
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Gosiu,bo na wątku tu o imieniu młodego nie pisałam.
Jak moj szwagier,ladne imie Czemu na niewidocznie napisalas?

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość

Wczoraj Rob skonczyl 7 mc
dla Roba.
Stary 2012-10-07, 15:56   #2195
gkatarzynka
Zadomowienie

Karolca, ja też pilnowałam, a dokładniej to oboje pilonowaliśmy, bo ja jeszcze obierałam jabłka... no i Hania odgryzła kawałeczek, ale wyjęliśmy Jej z buzi, bo wydaje mi się, że to jeszcze za wcześnie na takie kawałki jedzonka (Ona jeszcze nie skończyła 6miesięcy)

No i Hanulka dziś znów piła z kubeczka i naprawdę dobrze Jej to idzie... trochę jakby próbowała ssać wypycha języczek ale naprawdę niewiele wylewa się bokami... bo z butelki to już nie picie, bo Hania przygryza smoczek ale nie ssie... Jeszcze ewentualnie mleko possie i coś tam ubywa, ale herbatka czy woda, to tylko z kubeczka albo łyżeczką...
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 16:49   #2196
emigra
Zakorzenienie

dziewczyny co myslicie o takim 'skoczku'? http://allegro.pl/bright-starts-cent...692028563.html
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 17:02   #2197
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
dziewczyny co myslicie o takim 'skoczku'? http://allegro.pl/bright-starts-cent...692028563.html
To chyba cos w rodzaju chodzika,tak.tylko ze dziecko nie chodzi,a skacze?Nie wiem czy to za bardzo nie obciaza malucha?
Stary 2012-10-07, 17:24   #2198
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Podobnie jak chodzik fajne na kilka minut aby coś zrobić mając świadomość, że nie pójdzie i czegos nie zbroi.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Edytowane przez karolca
Czas edycji: 2012-10-07 o 17:26
Stary 2012-10-07, 17:32   #2199
cottonpuma
Rozeznanie

Pisałam na fejsie sekundkę temu:
Drogie mamuśki, pisze prędko a pewnie i przy tym nieskładnie: u dzieci z problemami neurologicznymi lub neurologiczno-mięśniowymi - problemami z napięciem mięśniowym- nie można stosować zelów na ząbkowanie z lidokainą/lignokainą!!!
Stary 2012-10-07, 17:35   #2200
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
To chyba cos w rodzaju chodzika,tak.tylko ze dziecko nie chodzi,a skacze?Nie wiem czy to za bardzo nie obciaza malucha?
no chyba wlasnie tak ... fajniejszy jest jumpero z FP... ja chcialabym cos takiego dla julki, myslalam o skoczku na futryny ale to wydaje mi sie fajniejsze...
3270g, 47 cm
Stary 2012-10-07, 17:52   #2201
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:

a czy to nie obciaza zbyt mocno stawow dziecka? to tak troche jakby dziecko trzymac pod paszki i ono skacze ....do mnie nie prxzemawiaja takie urzadzenia , ale to moje zdanie, wg mnie wszystko musi byc kolejno, czworaczkowanie , wstawanie i potem chodzenie

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

a ogólnie to Dzień dobry

właśnie wróciłam z dżungli dla dzieci i pije kawkę, bo mnie coś łepek boli od tych wrzasków
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 20:06   #2202
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

wracajac do do tematu naszego spania emigra to mlody po godzinie spania jest rozbudzony juz i nie wazne czy siedzimy w kuchni a w pokoju cisza czy jestesmy w pokoju przy swietle
ide czytac!!

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

wylalam sobie wrzatek na reke aaaaa boli jak.....

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Hej kobietki!

Cytrynka
pewnie Cie to nie pocieszy, ale wydaje mi sie,ze niekiedy dzieci poprostu maja taki "zegar biologiczny", ze chadzaja spac pozniej. Dzieci znajomych padaja dopiero o 22,a wczesniej za nic nie da sie ich "ubic". A jak chodzili spac o 20 to wstawali wypoczeci o 4 rano.

Wczoraj Rob skonczyl 7 mc .
wiesz tez mi sie tak wydaje wazne ze jest godzina o ktorej sie kladzie juz spac
dla Robsona
Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
Pisałam na fejsie sekundkę temu:
Drogie mamuśki, pisze prędko a pewnie i przy tym nieskładnie: u dzieci z problemami neurologicznymi lub neurologiczno-mięśniowymi - problemami z napięciem mięśniowym- nie można stosować zelów na ząbkowanie z lidokainą/lignokainą!!!
a czemu i to sprawdzona informacja i skad?
Stary 2012-10-07, 20:14   #2203
cottonpuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
a czemu i to sprawdzona informacja i skad?
jako mama dziecka neurologiczne wrażliwego sprawdzam ulotki przed kupnem. no więc sprawdziłam bodajże bobodent na ząbki i widzę lidokainę, a to silny lek zakazany w ciąży. pomyślałam, a, przecież tyle to nie zaszkodzi, ale przezornie pogooglowalam. strona wydaje mi się wiarygodne.

http://www.medsync.pl/ulotki/388.pdf
Stary 2012-10-07, 20:14   #2204
emigra
Zakorzenienie

Cytrynka moja Jula tez czasami budzi sie po godzinie czy 2 i jest rozbudzona, ale jak zadbam by bylo ciemno, poglaszcze, czy poszuszam to zasypia. Najgorsze to zaczac gadac do dziecka moim zdaniem jak otworzy oczy. Moze rzeczywiscie Twoj synek tak po prostu ma ... moze jeszcze sie ureguluje wspolczuje oparzenia!
3270g, 47 cm
Stary 2012-10-07, 20:16   #2205
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Cytrynka moja Jula tez czasami budzi sie po godzinie czy 2 i jest rozbudzona, ale jak zadbam by bylo ciemno, poglaszcze, czy poszuszam to zasypia. Najgorsze to zaczac gadac do dziecka moim zdaniem jak otworzy oczy. Moze rzeczywiscie Twoj synek tak po prostu ma ... moze jeszcze sie ureguluje wspolczuje oparzenia!
jak bylo ciemno to tez nie chcial juz spac bralam na rece i koniec coz przyzwyczajalam sie 21 lepsza nic 23-0.00
Stary 2012-10-07, 20:26   #2206
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottonpuma Pokaż wiadomość
jako mama dziecka neurologiczne wrażliwego sprawdzam ulotki przed kupnem. no więc sprawdziłam bodajże bobodent na ząbki i widzę lidokainę, a to silny lek zakazany w ciąży. pomyślałam, a, przecież tyle to nie zaszkodzi, ale przezornie pogooglowalam. strona wydaje mi się wiarygodne.

http://www.medsync.pl/ulotki/388.pdf
Hmm... no tak, ale lidokaina jako środek znieczulający w zastrzyku jest znacznie silniejsza niż ta w żelu. Myślę, że stężenie leku w żelu nie powinno działać negatywnie. Zawsze można zapytać lekarza.

Ewelinka miała dziś jedną drzemką, 1,5 godzinną. Naprawdę miło spędza się dzień z dzieckiem, które ma bardzo dobry humor O 18 zaczęła już marudzić do spania, dałam jej utarte jabłko na malych oczkach (ale nie takich do musu). Pojadła troszkę, wypiła sok. Kulalysmy się po podłodze, wygłupiałyśmy przy tym, zleciało do 19. Kąpiel, ubieranie, kolacja i od 20 śpi. Oczywiście wypierdziała czopek więc nie wiem co mnie dziś czeka. Jak się obudzi zmienię jej pieluszkę a nową dawkę przeciwbólowego dostanie najwyżej w nocy (dostała viburcol, wczoraj nurofen więc dziś paracetamol).
Dzień zaliczam do tych pozytywnych

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-07, 20:28   #2207
Nikii89
Zakorzenienie

Co do spania Cytrynka Ty piszesz o nocy??
Bo u Nas w nocy jak się obudzi to wystarczy smoczek , jedzonko lub zabranie do Nas do łóżka. Ale za to w dzień Oskar po 40min jak śpi sam to się budzi, widzę że jeszcze śpiący ale uspać już go nie idzie, a potem po 30min płacz bo chce spać. Ale jak śpię w dzień z nim to się po 40min budzi i wystarczy go przytulić i śpi sam. No ale ja nie mogę spać cały czas z nim bo w domu też trzeba coś zrobić.

No i już drugi dzień z rzędu musieliśmy przenieść kąpiel z 19 na 18 i Oskar śpi od 19.
Stary 2012-10-07, 20:31   #2208
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Co do spania Cytrynka Ty piszesz o nocy??
Bo u Nas w nocy jak się obudzi to wystarczy smoczek , jedzonko lub zabranie do Nas do łóżka. Ale za to w dzień Oskar po 40min jak śpi sam to się budzi, widzę że jeszcze śpiący ale uspać już go nie idzie, a potem po 30min płacz bo chce spać. Ale jak śpię w dzień z nim to się po 40min budzi i wystarczy go przytulić i śpi sam. No ale ja nie mogę spać cały czas z nim bo w domu też trzeba coś zrobić.

No i już drugi dzień z rzędu musieliśmy przenieść kąpiel z 19 na 18 i Oskar śpi od 19.
jak zasnie o 22 to spi do 8 o 1.00 budzi sie na jedzenie a reszta pobudek to daje smoczka czasem co godzina czasem wcale
Stary 2012-10-07, 20:52   #2209
mama d
Raczkowanie

Ostatnio z naszym spaniem trochę się pokomplikowało co mnie śmieszy ale twardo pokazuję jej, że tak nie wolno. Mianowicie, kiedy każe jej spać (tzn jest czas drzemki) ta siada w łóżeczku, wstaje, chwyta się za szczeble i wrzeszczy z całych sił, piszczy i krzyczy aby po nią przyjść Wygląda tak śmiesznie - malutki człowiek pokazuje swoje zdanie. Ale najbardziej lubie jak jest już wykończona i odnoszę ją do łóżeczka, kładę i widzę jak ona się utula w kołderkę
Dwie skrajności a obie uwielbiam
Dziewczynki jak minął Wam weekend??
mama d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 20:57   #2210
karolca
Zakorzenienie

mama d, domyślam się jak urocze to musi być.

Moja mała też potrafi pokazywać złość, robi wtedy takie śmieszne minki. Albo jak chce aby pies piszczał i wył - też robi śmieszne miny wydobywając z siebie takie dźwięki, że zrywam boki ze śmiechu (warczy).

Weekend minął mi spokojnie, tak nawet spokojnie. Dzisiejszy dzień był fajny.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-07, 21:08   #2211
mama d
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
mama d, domyślam się jak urocze to musi być.

Moja mała też potrafi pokazywać złość, robi wtedy takie śmieszne minki. Albo jak chce aby pies piszczał i wył - też robi śmieszne miny wydobywając z siebie takie dźwięki, że zrywam boki ze śmiechu (warczy).

Weekend minął mi spokojnie, tak nawet spokojnie. Dzisiejszy dzień był fajny.
Działo się coś szczególnego?
u nas prócz deszczu nic się nie działo
Stary 2012-10-07, 21:17   #2212
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mama d Pokaż wiadomość
Działo się coś szczególnego?
u nas prócz deszczu nic się nie działo
Szczególnego raczej nie, po prostu dziecko miało dobry humor. A to najważniejsze No i dzień owocował w zdjęcia, hihi.

Swoją drogą, Ewelinka coraz częściej gdzieś za mną pełznie. Nie poleży albo nie posiedzi z zabawkami, nawet jak mnie widzi, od razu na brzuch i "biegnie" A przebiera tymi rączkami i nóżkami, świetna jest.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-07, 21:19   #2213
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio z naszym spaniem trochę się pokomplikowało co mnie śmieszy ale twardo pokazuję jej, że tak nie wolno. Mianowicie, kiedy każe jej spać (tzn jest czas drzemki) ta siada w łóżeczku, wstaje, chwyta się za szczeble i wrzeszczy z całych sił, piszczy i krzyczy aby po nią przyjść Wygląda tak śmiesznie - malutki człowiek pokazuje swoje zdanie. Ale najbardziej lubie jak jest już wykończona i odnoszę ją do łóżeczka, kładę i widzę jak ona się utula w kołderkę
Dwie skrajności a obie uwielbiam
Dziewczynki jak minął Wam weekend??

To ja uwielbiam patrzeć jak Oskar wieczorem zasypia w łóżeczku i obraca się z jednego boczku na drugi uderzając przy tym rączką raz w karuzele a z drugiej strony w szczebelki i przy tym jak oczka robią mu się takie malutkie aż zaśnie Kocham

Co do weekendu to u mnie niestety kiepsko ;/
Stary 2012-10-07, 21:34   #2214
mama d
Raczkowanie

Cytat:

To ja uwielbiam patrzeć jak Oskar wieczorem zasypia w łóżeczku i obraca się z jednego boczku na drugi uderzając przy tym rączką raz w karuzele a z drugiej strony w szczebelki i przy tym jak oczka robią mu się takie malutkie aż zaśnie Kocham

Co do weekendu to u mnie niestety kiepsko ;/
dlaczego kiepsko??
Stary 2012-10-07, 21:39   #2215
Nikii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Szczególnego raczej nie, po prostu dziecko miało dobry humor. A to najważniejsze No i dzień owocował w zdjęcia, hihi.

Swoją drogą, Ewelinka coraz częściej gdzieś za mną pełznie. Nie poleży albo nie posiedzi z zabawkami, nawet jak mnie widzi, od razu na brzuch i "biegnie" A przebiera tymi rączkami i nóżkami, świetna jest.
widziałam zdjęcia na FB Ewelinka wymiata

Oskar ma teraz okres gdzie ciągle chce siedzieć.... sam jeszcze do siadu się nie garnie ale jak się go posadzi i obłoży dookoła to jest mega szczęśliwy i uderza rączką po łóżku i cały czas pokazuje swoje perełki

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
dlaczego kiepsko??
mamy weekend szczerości do bólu z TŻ .... i przez to waśnie i kłótnie... no ale czasem trzeba powiedzieć co mu na wątrobie lezy aby potem było OK
Stary 2012-10-07, 21:41   #2216
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Zia ja jakoś utknęłam na 54 odcinku i coś nie mogę go przejść , ale dzisiaj muszę , bo w końcu chcę dogonić to co leci w tv ...bardzo mi się serial podobał, może nie wszystkie części równo, ale oglądało mi się super wiadomo ,że pewne rzeczy mnie trochę dziwiły ...no ale to serial, duży plus za to ,że porusza tematy, które dają do myślenia
To nadganiaj Konia nadganiaj bo ja juz na 11 jestem i jak tak dalej bede ogladac to za jakies 3 dni Cie przegonie
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 22:03   #2217
mama d
Raczkowanie

Cytat:
widziałam zdjęcia na FB Ewelinka wymiata

Oskar ma teraz okres gdzie ciągle chce siedzieć.... sam jeszcze do siadu się nie garnie ale jak się go posadzi i obłoży dookoła to jest mega szczęśliwy i uderza rączką po łóżku i cały czas pokazuje swoje perełki

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

mamy weekend szczerości do bólu z TŻ .... i przez to waśnie i kłótnie... no ale czasem trzeba powiedzieć co mu na wątrobie lezy aby potem było OK
Jak to na FB? mamy jakąś grupę, czy personalnie macie się w znajomych?
Ja tam bym się cieszyła - uważam jak ty, jak się przegada wszystkie żale i urazy to atmosfera się oczyszcza. My też czasem mamy takie dni ale wychodzą nam na dobre
Stary 2012-10-07, 22:05   #2218
MoniaHan
Wtajemniczenie

Dobry wieczorek,
Tynka ale Mateuszek fajnie Wam zasnal
Cytrynka aby oparzenie jak najmniej bolalo.
Karinio najlepszego dla synka z okazji 8miesiecy,a ja nie slyszalam o TheRange.
Kupilam dzis Hani sliniaczek z dynia..w tesco.
Gosiu ja to lubie garden centre bo w nich jest tyleeeee wiejskich rzeczy,swego czasu tzn wydawalam tam za duzo pieniedzy na kwiaty,doniczki I inne ☠☠☠☠☠☠☠yozdoby swiateczne tam kupujemy.
Dzis poszlismy do kosciola na 17 bo byl harvest festival,Hanka chciala podrzec kaiazeczke z psalmami.
Nasz weekend spokojny,ale lily bo tz w domku a nie w pracy.
Tz ma nowa pasje...tzn zawsze chcial latac...ale teraz jest nawet na jakims forum I ma jechac na spotkanie...o latanie paralotnia chodzi tym razem
Dobrych nocek

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 22:14   #2219
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to na FB? mamy jakąś grupę, czy personalnie macie się w znajomych?
Ja tam bym się cieszyła - uważam jak ty, jak się przegada wszystkie żale i urazy to atmosfera się oczyszcza. My też czasem mamy takie dni ale wychodzą nam na dobre
Personalnie tylko

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-07, 22:16   #2220
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
To nadganiaj Konia nadganiaj bo ja juz na 11 jestem i jak tak dalej bede ogladac to za jakies 3 dni Cie przegonie
56 w toku pierwsze 30 to chyba w 2 tygodnie jak nie szybciej poszły
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości