Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-08, 12:48   #1771
marta00537
Raczkowanie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V

hej dziewczynki, wybaczcie nie nadrobie Was, bo ąz 20 stron do przeczytania, może później
ja właśnie wróciłam do domku. Od środy w nocy w sumie to już w czwartek trafiłam do szpitala :/ miałam brązowe plamienie, w 3 minuty zebraliśmy się na pogotowie. Tam mi zrobili usg dowcipne i jeszcze normalne no i badanie na samolocie. Wszystko ładnie, łożysko się nie odkleja, szyjka długa zamknięta, dzidzia zdrowiutka. Nie wiadomo od czego miałam te plamienie. lekarz powiedział, ze prawdopodobnie od grzybicy . Dostawałam dupka, magnez zostawili mnie na obserwacji i dopiero dzisiaj wyszłam. mam teraz brać luteinę pod język i tabletki dopochwowo na grzybice. Ale tak to czuje się dobrze, nic mnie nie boli
buziaki, idę leżeć

marta00537 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 12:52   #1772
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Ile Wam przybyło od początku ciąży na wadze? Mi tylko 4 kg, niecałe w dodatku. Nie wydaje mi się, żebym dobiła do standardowych +10kg na sam koniec.
+ 5 kg- stan na 24 wrzesień. Ale widzę, że chyba w uda mi poszło, ogólnie nogi jakieś grubsze mi sie zrobiły

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Urząd Pracy należało by wysadzic... ja byłam kiedyś bo miałam wyznaczony termin, a baba mi mówi, ze następny 4 stycznia. To ja jej, ze mam wtedy termin porodu. Ona do mnie, że jak bede już w szpitalu to mąż doniesie zaświadczenie a jesli w domu- to muszę przyjsc....
U mnie taka sama gadka była. Wizytę mam chyba 16 stycznia i albo zaświadczenie o pobycie w szpitalu ktoś będzie musiał donieść albo sama mam się zjawić albo lekarz ma zwolnienie wypisać.

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez marta00537 Pokaż wiadomość
hej dziewczynki, wybaczcie nie nadrobie Was, bo ąz 20 stron do przeczytania, może później
ja właśnie wróciłam do domku. Od środy w nocy w sumie to już w czwartek trafiłam do szpitala :/ miałam brązowe plamienie, w 3 minuty zebraliśmy się na pogotowie. Tam mi zrobili usg dowcipne i jeszcze normalne no i badanie na samolocie. Wszystko ładnie, łożysko się nie odkleja, szyjka długa zamknięta, dzidzia zdrowiutka. Nie wiadomo od czego miałam te plamienie. lekarz powiedział, ze prawdopodobnie od grzybicy . Dostawałam dupka, magnez zostawili mnie na obserwacji i dopiero dzisiaj wyszłam. mam teraz brać luteinę pod język i tabletki dopochwowo na grzybice. Ale tak to czuje się dobrze, nic mnie nie boli
buziaki, idę leżeć
Ufff, dobrze, że z dzidzią nic złego się nie dzieje

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 12:58   #1773
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość

Już się swoich doczekać nie mogę A ciepło Ci w nich?
Wiesz jeszcze nie miałam okazji wypróbować bo przyszły w sobotę i tylko przymierzyłam,a tak to śmigam w tych od djerby . Tak jak pisałam wydają się ok, oprócz tego, że na tyłku jakby ciut za małe były, czuję ten klin z tyłu
bluzka jest ok, ale ma taki specyficzny zapach, że muszę ją najpierw wyprać
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 13:03   #1774
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
buziaki, idę leżeć
Boże biduleczko
nie wiedziałam,że od grzybicy mogą być plamienia
co bierzesz za antybiotyk? mi też się jakaś infekcja przypałętała i lekarz mi przepisał natamycyne, po 5 dniu jest już poprawa
dużo zdrówka Ci życzę
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 13:15   #1775
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Wiesz jeszcze nie miałam okazji wypróbować bo przyszły w sobotę i tylko przymierzyłam,a tak to śmigam w tych od djerby . Tak jak pisałam wydają się ok, oprócz tego, że na tyłku jakby ciut za małe były, czuję ten klin z tyłu
bluzka jest ok, ale ma taki specyficzny zapach, że muszę ją najpierw wyprać
Jak przyjdą moje to dam znać czy mają taki sam defekt

Dominika

Alicja
Stary 2012-10-08, 13:24   #1776
marsi11
Zakorzenienie

nie wiecie czy pieluchy z tetry w Pepco są ok?

może któraś z Was kupowała? poradzcie kochane
Stary 2012-10-08, 13:24   #1777
marta00537
Raczkowanie

Cytat:

Ufff, dobrze, że z dzidzią nic złego się nie dzieje
też się martwiałam o Filipka, ale na szczęście wszystko ok

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Boże biduleczko
nie wiedziałam,że od grzybicy mogą być plamienia
co bierzesz za antybiotyk? mi też się jakaś infekcja przypałętała i lekarz mi przepisał natamycyne, po 5 dniu jest już poprawa
dużo zdrówka Ci życzę
Dziękuje
Ja też nie wiedziałam, ze od grzybicy można mieć plamienia :/
dostałam nystatyne 2x1 tabletce , w sumie to już wczesniej przed szpitalem ją brałam, ale dalej mam kontynuować branie. Co najlepsze, nawet nie wiedziałam, ze ją mam, bo nic mnie nie swędzi, nie piecze

marta00537 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 13:27   #1778
sarah67
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36958699]Są 1, to takie mneijsze paczuszki są. Nie wiem ile kg, od 2 na pewno, ale jakie...? a tak, 2-5:

http://gazetka.biedronka.pl/g14,piekno_dla_rodziny.html tu masz w ulotce 6/7 strona. Ale one na co dzień powinny być, nie tylko ulotkowe.[/QUOTE]

Hej dzieki, widocznie nie bylo u mnie w biedronce, ale wczesniej nie patrzałam, i 78szt za 15zł kurcze to mega tanio. I te chusteczki Dada też kupię
A biedronkę mam tylko jedną, bo któraś pisała, żeby w innej zobaczyć

Cytat:
gratuluję III trymestru, jeszcze tydzień i do Was dołącze

no niestety ja też tak kiedyś miałam jak Tz dużo wyjeżdzał, musieliśmy się uczyć żyć na nowo koło siebie- ja mialam swoje nawyki a on swoje- hotelowe ;-)

no mojego meza teraz nie ma i dla mnie to nie zycie, nie umiem tak, jestem bardzo samodzielna ale nie chce juz tak zyc, wiem jak bylo przed jak byl codziennie w domu,a juz tym bardziej jak bedzie dzidzia, wiele osob tak zyje nawet wsrod naszych znajomych ale ja nie chce, dlatego myslimy o wspolnym wyjezdzie do Niemiec, bo na naszym terenie atrakcyjnej pracy juz nie znajdzie.

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Urząd Pracy należało by wysadzic... ja byłam kiedyś bo miałam wyznaczony termin, a baba mi mówi, ze następny 4 stycznia. To ja jej, ze mam wtedy termin porodu. Ona do mnie, że jak bede już w szpitalu to mąż doniesie zaświadczenie a jesli w domu- to muszę przyjsc....

To nie jest tak, jak jestescie w ciazy to wystarczy, ze dostarczycie zaswiadczenie o ciazy i urzad nie moze Was skierowac ani do pracy, ani na staz czy na szkolenie chyba, ze same bedziecie chcialy, a jesli nie chcecie przychodzic na wizyty to wystarczy dostarczyc L4 tak jak do pracodawcy i nikt Was nie wykreśli, a po porodzie ktos dostarcza zaswiadczenie o urlopie macierzyńskim i przychodzicie dopiero po. Kobiety w ciazy sa pod ochrona takze jak sa zarejestrowane, takaze zaswiadczenie albo L4 i nikt nie ma prawa Was wezwac, jesli jest inaczej to osoby tam pracujace łamią prawo a przede wszystkim są nieludzkie. Jak są tam wredoty jakies to L4 kazdy lekarz wam wypisze i dostarczacie, nawet nie osobiscie tylko ktos z rodziny może.

Cytat:
widzę,że nie ma entuzjastów baldachimów pewnie jeszcze Lady Whisper
ja też dołączam do miłośniczek
kurz jak kurz, wszędzie jest, tak samo na pościeli,baldachimie, lampach,firankach

tyle,że więcej do obrobienia będziemy mieć, co?

zamówiłam materiał na allegro, muszę jeszcze dwa komplety pościeli uszyć- kupiłam czerwone i granatowe paseczki, zapłaciłam,teraz grzecznie czekam na przesyłke

zrobiłam listę brakujących mi jeszcze rzeczy i padłam
jak ja to ogarnę?
chyba musze się kimś wyręczyć, w końcu ciocie w rodzinie też są
zazdroszczę niektórym jak piszą,że im mamy czy ktoś tak ciągle coś przynosi i kupuje
u nas w rodzinie każdy ma podejście,że jak mamy dobrą pracę to nam już nie trzeba pomagać
a budowa niestety pochłania nasze finanse mocniej niż ktos mógłby przypuszczać
wrrrrrr wkurza mnie takie podejście ludzi z boku
Mi baldachimy się baaaaaardzo podobają i tez chce miec, tylko nie wiem czy montowany do tej węższej strony łożeczka czy do tej szerszej bo podoba mi sie i tak i tak, a Wy jak bedzie montowac?
sarah67 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 13:34   #1779
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Co najlepsze, nawet nie wiedziałam, ze ją mam, bo nic mnie nie swędzi, nie piecze
no właśnie, ja też miałam zero objawów

Cytat:
Napisane przez sarah67 Pokaż wiadomość
jestem bardzo samodzielna ale nie chce juz tak zyc, wiem jak bylo przed jak byl codziennie w domu,a juz tym bardziej jak bedzie dzidzia
doskonale Cię rozumiem, bo moj TZ wyjechał na rok na kontrakt do stolicy jak Sanuel był malutki, weekendy tylko w domu
nawet jak mnie wkurzał, to wystarczyła tylko świadomośćk,że męski gacie suszą się na sznurku to to mi dawało poczucie bezpieczeństwa,że facet przy mnie jest

a nie możecie wyjechać i być wszyscy razem? faktycznie na długą metę się nie da.....smutne,że takie realia mamy

Cytat:
Mi baldachimy się baaaaaardzo podobają i tez chce miec, tylko nie wiem czy montowany do tej węższej strony łożeczka czy do tej szerszej bo podoba mi sie i tak i tak, a Wy jak bedzie montowac?
ja się jeszcze nie zastanawiałam, nawet nie wiem jaki kupić, używkę na allegro?
tak z ciekawości spytam- ile może kosztować?
Stary 2012-10-08, 13:34   #1780
sarah67
Zadomowienie

Cytat:

Kochana ja kupiłam 10 szt. no ale nie używałam bo to moje Pierwsze dziecko i nawet ich nie prałam, chcę wyprać w grudniu, ale normalne są, wydają mi się, że dobre.

Szajajaba Twoje porady dotyczace kupna prezentow sa bezcenne, szkoda, ze ja nie zapytalam jak chrzesniak meza mial urodziny, kupilam Mu dzinsy i slodkosci, bo w sumie zabawek to ma az za duzo, wyrzucaja Mu co chwile. Aaaa te bransoletki, które polecałas to pokazałam siostrze a ma 11 lat i podobają Jej się, także na pewno Jej kupię A jakby tak Ci wpadło coś co można kupić Jej pod choinkę i na urodziny bo 3 stycznia będzie miała 12 lat.
Stary 2012-10-08, 13:41   #1781
nafiyqa
Zakorzenienie

Do jutra (albo do 10.10) chusteczki nawilzane Dada sa po 4,99. A jaka jest cena poza promocja? Orientujecie sie moze?

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 13:43   #1782
sarah67
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie, ja też miałam zero objawów

doskonale Cię rozumiem, bo moj TZ wyjechał na rok na kontrakt do stolicy jak Sanuel był malutki, weekendy tylko w domu
nawet jak mnie wkurzał, to wystarczyła tylko świadomośćk,że męski gacie suszą się na sznurku to to mi dawało poczucie bezpieczeństwa,że facet przy mnie jest

a nie możecie wyjechać i być wszyscy razem? faktycznie na długą metę się nie da.....smutne,że takie realia mamy

ja się jeszcze nie zastanawiałam, nawet nie wiem jaki kupić, używkę na allegro?
tak z ciekawości spytam- ile może kosztować?
no wlasnie sie zastanawiamy nad wyjazdem do Niemiec, dla mnie nigdy wyjazd za granice nie wchodzil w grę ale teraz zmienilam zdanie, maz pracowal w Polsce na miejscu, pozniej na prawie 2 lata wyjechal do Anglii, widzielismy sie co 3 miesiace, po powrocie podjal prace 70km od miejsca zamieszkania apozniej przeniesli go na 160km, i pracowała 10 i na 4 przyjezdzal, po czym ciezko zachorowal i nie mogl wrocic juz do takiej pracy, byl zootechnikiem i teraz jest za granica zeby zarobic na dzidzię. Takze moj patriotyzm troche w piety poszedl, kocham Polskę ale zmienilam zdanie co do emigracji, a chcemy byc razem. I On nie chce tak i ja nie, nie ma to jak cieszyc sie soba kazdego dnia.

Co do ceny baldachimów to można za 50 zl nawet kupic ze stelazem.
Stary 2012-10-08, 13:45   #1783
Ewik86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Do jutra (albo do 10.10) chusteczki nawilzane Dada sa po 4,99. A jaka jest cena poza promocja? Orientujecie sie moze?
Nie wiem jak chusteczki, ale pieluchy Dada są po 29 zł normalnie, a w gazetce chyba taka sama cena jest. Mi się wydaje, że w gazetce umieścili te produkty ze względu na reklamę, a nie promocję. Ale może któraś z dziewczyn wie na pewno po ile są te chusteczki?

Dominika

Alicja
Stary 2012-10-08, 13:45   #1784
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej dzieki, widocznie nie bylo u mnie w biedronce, ale wczesniej nie patrzałam, i 78szt za 15zł kurcze to mega tanio. I te chusteczki Dada też kupię
A biedronkę mam tylko jedną, bo któraś pisała, żeby w innej zobaczyć

Jeśli chodzi o te pieluszki z Biedronki to coś źle spojrzałaś. Tych newborn (1) jest w opakowaniu 28 szt za 14,49 zł a mini czyli 2 jest 78 i kosztują juz 28,99 zł .
A baldachimy mi też się podobają, zwłaszcza montowane na dłuższym boku łóżeczka i właśnie tak będę miała
Stary 2012-10-08, 13:46   #1785
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie sie zastanawiamy nad wyjazdem do Niemiec, dla mnie nigdy wyjazd za granice nie wchodzil w grę ale teraz zmienilam zdanie, maz pracowal w Polsce na miejscu, pozniej na prawie 2 lata wyjechal do Anglii, widzielismy sie co 3 miesiace, po powrocie podjal prace 70km od miejsca zamieszkania apozniej przeniesli go na 160km, i pracowała 10 i na 4 przyjezdzal, po czym ciezko zachorowal i nie mogl wrocic juz do takiej pracy, byl zootechnikiem i teraz jest za granica zeby zarobic na dzidzię. Takze moj patriotyzm troche w piety poszedl, kocham Polskę ale zmienilam zdanie co do emigracji, a chcemy byc razem. I On nie chce tak i ja nie, nie ma to jak cieszyc sie soba kazdego dnia.

Co do ceny baldachimów to można za 50 zl nawet kupic ze stelazem.
poza tym takie życie na odległość to ciężkie dla uczuć
zresztą Tobie niewyobrażalnie ciężko, rodzinę się zakłada po to by być razem
a patriotyzm jednostronny to nie patriotyzm Państwo nas nie kocha i nie dba o nas więc nie miałabym skrupółów, dzieci też będą miały lepiej
Stary 2012-10-08, 13:47   #1786
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
wydaje mi się że taka cena jest też normalnie. Tyle że te chusteczki z gazetki to jakies inne niż te co są poza gazetką, jakaś seria sensitive.
Stary 2012-10-08, 13:54   #1787
sarah67
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o te pieluszki z Biedronki to coś źle spojrzałaś. Tych newborn (1) jest w opakowaniu 28 szt za 14,49 zł a mini czyli 2 jest 78 i kosztują juz 28,99 zł .
A baldachimy mi też się podobają, zwłaszcza montowane na dłuższym boku łóżeczka i właśnie tak będę miała
ups, ale to i tak atrakcyjna cena w porownaniu do pampersów, bede polowac od listopada.

Cytat:
poza tym takie życie na odległość to ciężkie dla uczuć
zresztą Tobie niewyobrażalnie ciężko, rodzinę się zakłada po to by być razem
a patriotyzm jednostronny to nie patriotyzm Państwo nas nie kocha i nie dba o nas więc nie miałabym skrupółów, dzieci też będą miały lepiej
no wlasnie, doskonale mnie rozumiesz a my sie tak meczymy juz 3 lata, tyle, ze 2 autka mamy i jak cos wolnego to zawsze do Niego jechała.
Dzięki bardzo, nawet nie wiesz jak mnie podbudowałaś.
Stary 2012-10-08, 14:00   #1788
Hosenka*
Zakorzenienie

Chusteczki Dada w obecnej gazetce (za 4,99) sa z serii Cotton - są bawełniane, w wersji z aloesem albo z naturalnymi olejkami. Nie zawierają peg'ów w odróżnieniu od zwykłych biedronkowych chusteczek (tych jest o 5 sztuk więcej niż Cotton, nie pamietam ceny ). Niestety nacięłam się, bo kupiłam tydzień temu własnie te zwykłe, myśląc, że to te zachwalane choć wątpliwy skład mnie zdziwił, a wczoraj zauwazyłam te Cotton (kupiłam z olejkami)

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-10-08 o 14:02
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 14:06   #1789
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Chusteczki Dada w obecnej gazetce (za 4,99) sa z serii Cotton - są bawełniane, w wersji z aloesem albo z naturalnymi olejkami. Nie zawierają peg'ów w odróżnieniu od zwykłych biedronkowych chusteczek (tych jest o 5 sztuk więcej niż Cotton, nie pamietam ceny ). Niestety nacięłam się, bo kupiłam tydzień temu własnie te zwykłe, myśląc, że to te zachwalane choć wątpliwy skład mnie zdziwił, a wczoraj zauwazyłam te Cotton (kupiłam z olejkami)
czyli te cotton sa lepsze, tak? co to sa te peg'i?

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 14:07   #1790
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wierzę. Po prostu nie wierzę.
Jakiś czas temu ciotka (siostra mojego Taty) dała nam w prezencie łóżko, takie duże, małżeńskie, z grubego drewna, w stanie idealnym. Miała nam jeszcze dołożyć szafki nocne do niego, ale akurat była w trakcie remontu, gdy zabieraliśmy łóżko, więc nie miała jak się dostać po nie do piwnicy... Wczoraj zawiozła je do brata mojego Taty (najmłodszy jego brat, 100% półmózg, naprawdę niezbyt rozgarnięty człowiek), bo miał jechać w stronę naszego miasteczka i miał je zostawić u nas po drodze... Cały dzień czekaliśmy na niego, ale koniec końców - nie odezwał się ani nie przyjechał. Wiecie, co się okazało? Że ten idiota wziął sobie te szafki, tak po prostu - przywłaszczył je sobie i myślał, że nikt się nie upomni, bo przecież "my już dostaliśmy łóżko, więc po co nam jeszcze te szafki?". No to chyba po to te szafki są, żeby pasowały do łóżka!

Marsi, baldachimy są super, latem osłaniają przed komarami i ogólnie chronią przed dostępem kurzu. Moja mama mi doradziła, by kupić, bo wszystkie małe dzieci, z którymi miała do czynienia, łatwiej zasypiały w ciągu dnia, gdy miały takie przyciemnienie nad główką. No i słodko to wygląda.
Niezły kocioł z tymi szafkami, żeby tylko chciał je teraz oddać
Ja tez kupuje baldachim, strasznie mi sie podoba a poza tym żadne owady nie będę dziecku przeszkadzały
Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
czyli do spania nie uzywa sie poscieli tak?
malenstwo spi albo pod kocykiem albo w spiworku? ale to tylko w spiworku? nie za zimno mu bedzie? bo sie rozgladam wlasnie za spiworkami...
a nie zzunie mi sie Mały do srodka?
No myśle że na początku w rożku,a potem to już wiosna się zrobi że sam kocyk pewnie wstraczy.
Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
hej
wstałam o 6:30, czuję się taka nie wyspana
Byłam z teściową na naszej działce, posadziłyśmy czosnek i truskawki a teraz mam brzuch twardy
i jeszcze jakiś gościu mi tak wyjechał, że nie wiedziałam, co mam robić hamować czy co, ale jakoś udało się wybrnąć, ale nie powiem ciepło mi się zrobiło,a ręce mi się tak trzęsły z nerwów
Nieźle, ja w piątek wyjeżdzam z pracy, zatrzymałam się na krzyżówce ( wszystko jeszcze na terenie zakładu pracy) bo jechały samochody z prawej, jedne włączył migacz że skręca to ja wsteczny ( bo wydawalo mi się że za bardzoo wyjechałam na drogę) i buch w busa, wogoel nei popatrzyłam w lusterka i przywaliłam, na szczęscie żadnychśladów tylko ciśnienie mi podskoczyło
Cytat:
buziaki, idę leżeć
Ale atrakcje, uważaj na siebie
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 14:13   #1791
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, lepsze, bo są bawełniane i mają o wiele lepszy skład.

Cytat:
EMULGATORY - GLIKOLE POLIETYLENOWE (PEG) I GLIKOLE POLIPROPYLENOWE (PPG)

W kosmetykach substancje te używane są jako emulgatory, które łączą tłuszcz i wodę w jednolitą masę. Ale mogą być również stosowane jako tensydy, czyli substancje myjące.
Znaleść je można w wielu szamponach, kremach,make´upach, pastach do zębów i sprayach do włosów.

Do produkcji PEG i PPG używany jest bardzo mocno szkodliwy gas Ethylenoxid, który uchodzi za substancję rakotwórczą, a takż uszkadzają strukturę genetyczną komórek.
Glikole polietylenowe i polipropylenowe mogą równie transportować najrozmaitsze substancje do naszego organizmu, gdyż powodują, że nasza skóra staje się bardziej przepuszczalna.
A w składzie wielu kosmetyków znajdują się także inne szkodliwe substancje: np. zapachowe, które powodują alergie, organiczne związki chlorowe i formaldehydy. A więc w połączeniu z politlenkiem etylenu jest im łatwiej wedrzeć się do naszego organizmu narządzić wielu szkód.

I co warto dodać, to to, że politlenek etylenu można zupełnie zastąpić wartościowymi, ekologicznymi i zdrowymi emulgatorami i tensydami uzyskanymi z kwasów tłuszczowych i cukrów.

Przykłady PEG i PPG:
- wszystkie substancje z przedrostkiem w nazwie PEG i PPG,
- Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Copolymer
- Aluminium Chlorochydrate
- Aluminium Chlorochydrex
- Ammonium Laureth Sulfate
- Ceteareth
- Ceteth-1, -20
- Disodium Laureth Sulfosuccinate
- Glycereth-7
- Glycereth-7 Benzoate
- Glycereth-5 Lactate
- Glycereth-26 Phosphate
- Glyceteth-20 Stearate
- Glycereth-7 Triacetate
- Laureth-2, -3, -4, -7
- Laureth-5 Carboxylic Acid
- Laureth-8-Phosphate
- Lauryl Methyl Gluceth-10 Hydroxypropyldimonium Chloride
- Magnesium Laureth Sulfate = Magnesium Laureth-8 Sulfate
- Magnesium Oleth Sulfate
- Methyl Gluceth-10 i -20
- Myreth-4
- Myreth-3 Myristate
- Oleth-4
- Oleth-3 Phosphate
- Poloxamer 124, 184, 188, 407
- Poloxamine,Polysorbate 20, 60, 80
- Sodium Myreth Sulfate,Steareth-2, -21 i inne liczby
- Trideceth-12 i inne liczby
- Triceteareth-4 Phosphate
- Trilaureth-4 Phosphate
http://www.zdrowe-kosmetyki.pl/niebe..._subst.php#peg

Instagram

Stary 2012-10-08, 14:15   #1792
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, lepsze, bo są bawełniane i mają o wiele lepszy skład.

http://www.zdrowe-kosmetyki.pl/niebe..._subst.php#peg
i pomyśleć,że tyle składników ląduje na pupie niemowlaka

ja kupiłam z prostym składem
http://www.aptekasupervita.pl/produc...-70-sztuk.html

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2012-10-08 o 14:17
Stary 2012-10-08, 14:16   #1793
maluchna30
Zadomowienie

Cytat:
laski kupujecie baldachim do łóżeczka???
Chyba nie, chociaż fajnie to wygląda.

Cytat:
Mnie większość też. Na początku były mdłości co prawda (ale nie wymiotowałam), a teraz nic się nie dzieje, oprócz tej kolki w brzuchu i B-H od czasu do czasu. Powinnaś się cieszyć, mi to nie przeszkadza, że jest tak lekko.

Ile Wam przybyło od początku ciąży na wadze? Mi tylko 4 kg, niecałe w dodatku. Nie wydaje mi się, żebym dobiła do standardowych +10kg na sam koniec.

Marsi, ja kupuję i będę go używać, oczywiście regularnie go czyszcząc, by nie był zakurzony.
Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
ja przytyłam sporo jak na 23 tygodnie...6 kg do przodu..i mam napady że wpierniczam...: mur:
Taaaaaaaaa, a ja 23 tydzień i + 10 kg, ale co się dziwić. Przed chwilą zjadłam pół arbuza i dwa mleczka słodzone w tubcekretynka ze mnie, bo teraz mi się rzygać tylko chce.

Cytat:

Kupiłam w tamtym tygodniu białe, jedną niebieską i różową i wygdają się być normalnej jakości, ale nie prałam ich jeszcze, więc nie wiem jak po kontakcie z wodą i proszkiem będą się zachowywać.

Cytat:
Dołączam się do pytania.
Stary 2012-10-08, 14:16   #1794
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem jak chusteczki, ale pieluchy Dada są po 29 zł normalnie, a w gazetce chyba taka sama cena jest. Mi się wydaje, że w gazetce umieścili te produkty ze względu na reklamę, a nie promocję. Ale może któraś z dziewczyn wie na pewno po ile są te chusteczki?
Czasem tak dziady robia

Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
wydaje mi się że taka cena jest też normalnie. Tyle że te chusteczki z gazetki to jakies inne niż te co są poza gazetką, jakaś seria sensitive.
Cytat:
O, super, czyli warto kupic
Mamy jeszcze 2 dni!

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 14:19   #1795
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Hello
Dzięki za wszystkie gratulacje
Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Hej kobitki, z braku czasu mało piszę,ale Was podczytuję.
Gości mam niezapowiedzianych i mnóstwo spraw na głowie.
Wczoraj byłam u gina, Ola ok, gdzieś za 2 tygodnie krzywą cukrową będę robić.
To super, że z małą wszystko ok
Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
My tez ze soba duuuuuzo rozmawiamy, zreszta maz wie jak reaguje na klotnie, mam lekka traume przez mojego ojca i nienawidze jak ludzie sie kloca, dlatego z gory powiedzialam, ze u nas rozmowa rozmowa i jeszcze raz rozmowa, zadnego wychodzenia z domu, zadnych cichych dni, ale on przy paru akcjach z moim ojcem byl wiec rozumie to i nie ma z niczym problemu

Dziewczyny, czy wasze malenstwa tez was gilgocza od srodka? mam wrazenie, ze Piotrus czasem sobie podpierduje i wtedy czuje mnostwo babelkow w jednym miejscu i czuje tak niemozliwe laskotki, ze zaczynam chichotac
Też staramy się nie kłócić, a jak już się zdarzy, to wyjaśniamy wszystko na bierząco. Już na początku sobie powiedzieliśmy, że nie będziemy nic zostawiać na później, bo wtedy stare brudy są wywalane na wierzch.
A co do dzidzi, to Martusia mnie też czasami gilga od środka Takie dziwne i śmieszne uczucie
Cytat:
Napisane przez misia1505 Pokaż wiadomość
Witam się z rana. Muszę się pochwalić dziś po północy urodziła mi się siostrzenica jest cudna, ma takie duże czarne oczka
Gratulacje dla siostry i jej maleństwa
Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
11 kg! hura hura!
ale w brzucholu mam 85cm, i jak narazie idzie tylko w brzuch a i poprawiła mi sie buzia.
dobra lece po podpisiki na uczelnie bde później cmokas
U mnie chyba z 8 kg już przybyło, ale kompletnie tego nie czuję. Póki co tylko w brzuch i cycki poszło, oby tak dalej.
A ja w tym pogrubionym przeczytałam podpaski I się dziwię po co Ci podpaski i to jeszcze na uczelni
Mogłabyś jeszcze dopisać na pierwszej stronie Marta przy mojej kochanej niuni ???

Muszę Wam jeszcze coś napisać. Dowiedziałam się czegoś ze SR co mnie
strasznie zdziwiło. Jak ktoś ma regularne cykle, to powinien sobie
nawet w ciąży liczyć kiedy miałaby miesiączkę. W tym czasie nie wolno
się przesilać, ani ćwiczyć intensywnie bo to może powodować poronienie, plamienia lub przedwczesny poród.
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 14:24   #1796
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
i pomyśleć,że tyle składników ląduje na pupie niemowlaka

ja kupiłam z prostym składem
http://www.aptekasupervita.pl/produc...-70-sztuk.html
Nie To nie skład tych zwykłych chusteczek, tylko wszystkie PEG stosowane w kosmetykach. Ale fakt faktem, te chusteczki mają sporo PEGów. Chyba zużyję je jakoś inaczej, a dokupię te Cotton.
Zdziwił mnie skład tych chusteczek jak kupowałam, ale pomyślałam, skoro polecają, to wezmę. No i dopiero wczoraj zauwazyłam te Cotton i to one są polecane

Z kolei kupując kosmetyki dla dziecka unikałam tych z parafiną (zatyka pory) - np. oliwka z Nivei ma parafinę na pierwszym miejscu, trochę olejku migdałowego. Natomiast z Babydream nie ma parafiny, a ma więcej olejów.

Tak podany skład jak w linku to można sobie o kant rozbić

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-10-08 o 14:29
Stary 2012-10-08, 14:24   #1797
pstryczek84
Zakorzenienie

o matko, pierwsze slysze o tych pegach, teraz juz bede bardziej uwazna
a jaka jest data waznosci tych chusteczek? wytrzymaja do stycznia/lutego? czy lepiej pozniej na nie zapolowac...

Stary 2012-10-08, 14:27   #1798
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Muszę Wam jeszcze coś napisać. Dowiedziałam się czegoś ze SR co mnie
strasznie zdziwiło. Jak ktoś ma regularne cykle, to powinien sobie
nawet w ciąży liczyć kiedy miałaby miesiączkę. W tym czasie nie wolno
się przesilać, ani ćwiczyć intensywnie bo to może powodować poronienie, plamienia lub przedwczesny poród.

I w dni, w które miałoby się mieć okres mogą pojawić się bóle brzucha, piersi moga być bardziej wrażliwe.

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
o matko, pierwsze slysze o tych pegach, teraz juz bede bardziej uwazna
a jaka jest data waznosci tych chusteczek? wytrzymaja do stycznia/lutego? czy lepiej pozniej na nie zapolowac...
Tak, spokojnie

Instagram

Stary 2012-10-08, 14:30   #1799
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Nie To nie skład tych zwykłych chusteczek, tylko wszystkie PEG stosowane w kosmetykach. Ale fakt faktem, te chusteczki mają sporo PEGów. Chyba zużyję je jakoś inaczej, a dokupię te Cotton.
Zdziwił mnie skład tych chusteczek jak kupowałam, ale pomyślałam, skoro polecają, to wezmę. No i dopiero wczoraj zauwazyłam te Cotton i to one są polecane

Z kolei kupując kosmetyki dla dziecka unikałam tych z parafiną (zatyka pory) - np. oliwka z Nivei ma parafinę na pierwszym miejscu, trochę olejku migdałowego. Natomiast z Babydream nie ma parafiny, a ma więcej olejów.
no jak porządnie doczytałam to skumałam,że to nie lista składu blondynka ze mnie hehehe

mój synuś po oliwce nivea miał takie białe kropeczki
ale pozostałe rzeczy z tej firmy go nie podrażniały
babydram to już chyba nie zaufam po tej całej aferze z przed kilku dni
jeszcze Hipp jest bardzo przyzwoita, nie pamiętam ale chyba nie ma parafiny- cena też super
ja kiedyś po kwasach używałam na noc zamiast kremu
buźka była super
Stary 2012-10-08, 14:33   #1800
pstryczek84
Zakorzenienie

wracajac do spania - czyli co, na początek tylko rożek? nie kupowac tych spiworkow?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości