Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012 - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-08, 21:07   #2281
koniakonia
Zakorzenienie

Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ale ten ich wymuszony "celibat" to moim zdaniem nic dobrego.Gdzie indziej np pastor moze i sluzyc Bogu i miec rodzine.Ale dzieki za wyjasnienie.

O dostawce to juz mam w myslach w planie przyszlosciowym
moim zdaniem dla takich sióstr czy też braci , którzy służą w hospicjach czy szpitalach to może i dobrze ,że nie mają rodzin, bo to zawsze byłby wybór...między rodziną a całkowitym oddaniem się bliźniemu, takie rozdarcie i rodzina by była pokrzywdzona może, bo to jednak oddanie na całego ...

no a dostawkę polecam , ta lascale można dopasować do wielu wózków, na ich stronie można sprawdzić jak mocno pasują do danego wózka

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
A na i od jakiegoś czasu Michałek mówi BA-BA a nawet i MA-MA ale te baba chyba dlatego że często do Niego mówie BABA BU nie wiem czemu

jakie drewnianki ? od kiedy można używać?

do ikei nie pójdę bo u Nas w mieście niestety nie ma

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

U Nas pazurki obcina TŻ i świetnie sobie z tym radzi
Ja nie obcinałam ani razu

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

dziewczyny a powiedzcie mi kiedy dziecku można dać jakieś jogurty typu danio itp.

ja miałam kupić nowego, ale znalazłam używanego w idealnym stanie po 1 dziecku i dość krótko używanego za 40zł + od tego samego sprzedającego warsztacik za 40zł razem z wysyłką wsio mnie wyszło 90zł

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

dziękujemy
na danio jest napisane ,że można od 2 czy 3 roku zycia
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 21:22   #2282
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Michałek po raz kolejny się obudził
Dałam mu syropek ale oczywiście jak zwykle około połowy wypluł

W nocy jak się obudzi po przebieraniu dam mu czopka może coś zadziała.

Jak mu wcześniej dawałam to działało, ale też nie chce dawać codziennie czy często

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Roksape za 7 miesięcy

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość

a to ja tego nie wiedziałam, a spotkałam się z osobami które dawały danio itp. w wieku 8 miesięcy

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 21:22   #2283
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
dzień dobry
U nas katarek minął (mam nadzieję że na dobre) i wyszedł ząbek
Mała dziś rano tak mi dała czadu przy ubieraniu na spacer, że byłam spocona jak mysz A ona płakała histerycznie
za ząbek

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
Zazdroszcze wam tych bujania na brzuszkach. Moja Basia ciągle jest na zgiętych rączkach, jeszcze nie udało się jej wyprostować, strasznie ciężko jej to idzie ehh...

Za to dzisiaj w wannie robiła ługi-bugi brzuszkiem tak na boczek wyginała, nie wiem co to miało być ale bardzo zabawnie to wyglądało.

Z przyjemnych rzeczy to dzisiaj Basia skończyła 7 miesięcy a z nie- przyjemnych to mamy cyckowy kryzys. Mała nie chce w dzień cyca. To znaczy jeść by się chciało, ale jak ją przystawiam to wygina mi się niesamowicie i odpycha i nie daje rady, poddaje się ehh... Dzisiaj karmiałam ze 2 razy od rana, piersi bolą, odciągałam nadmiar ale i tak pełno mleka, w nocy było lepiej ale co tam jak ona na wpół przytomnie jadła.
Smutno mi strasznie i będę walczyć, mam nadzieję, że podołam i młodej się odmieni...
za siedem miesięcy Wytrwałości w dązeniu do celu

Cytat:
moim zdaniem dla takich sióstr czy też braci , którzy służą w hospicjach czy szpitalach to może i dobrze ,że nie mają rodzin, bo to zawsze byłby wybór...między rodziną a całkowitym oddaniem się bliźniemu, takie rozdarcie i rodzina by była pokrzywdzona może, bo to jednak oddanie na całego ...

no a dostawkę polecam , ta lascale można dopasować do wielu wózków, na ich stronie można sprawdzić jak mocno pasują do danego wózka

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

nie mogę sobie przypomnieć od kiedy dawalam Antkowi danonki

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 21:28   #2284
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Michałek po raz kolejny się obudził
Dałam mu syropek ale oczywiście jak zwykle około połowy wypluł

W nocy jak się obudzi po przebieraniu dam mu czopka może coś zadziała.

Jak mu wcześniej dawałam to działało, ale też nie chce dawać codziennie czy często

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Roksape za 7 miesięcy

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

a to ja tego nie wiedziałam, a spotkałam się z osobami które dawały danio itp. w wieku 8 miesięcy
też byłam zdziwiona jak to przeczytałam , tak samo bakusie itp. pewnie chodzi ,ze mają za dużo jakiś składników, nie wiem czy o wapno nie chodzi i vit. D .... nie wiem , ja dawałam w swoim czasie zwykłe jogurty ,a wcześniej to takie z nestle i takie teraz daję Kai
Stary 2012-10-08, 21:35   #2285
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
też byłam zdziwiona jak to przeczytałam , tak samo bakusie itp. pewnie chodzi ,ze mają za dużo jakiś składników, nie wiem czy o wapno nie chodzi i vit. D .... nie wiem , ja dawałam w swoim czasie zwykłe jogurty ,a wcześniej to takie z nestle i takie teraz daję Kai
a od kiedy zaczęłaś podawać Kai jogurty?
I możesz powiedzieć jakie mniej więcej? (firma, smak?)

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-10-08, 21:42   #2286
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
a od kiedy zaczęłaś podawać Kai jogurty?
I możesz powiedzieć jakie mniej więcej? (firma, smak?)
o taki daję, o którym tu piszą
http://www.podstawy-zywienia.eu/teks...jogurty-nestle

ale muszę dowiedzieć się kiedy można zwykłe naturalne , bo mam zamiar mieszać zwykły z owocem , Kaja nie je kaszek i te jogurty nam to zastępują
Stary 2012-10-08, 21:46   #2287
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Konia czemu Kaja nie je kaszek?
Stary 2012-10-08, 21:51   #2288
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:

ale muszę dowiedzieć się kiedy można zwykłe naturalne , bo mam zamiar mieszać zwykły z owocem , Kaja nie je kaszek i te jogurty nam to zastępują
ja tak robiłam Antkowi jogurt naturalny mieszałam z owocami Antek też kaszek nie jadł. Ale człowiek ma sklerozę bo zastanawiam się od kiedy Antek jadł jogurty i od kiedy mu dawałam skórkę od chleba

Stary 2012-10-08, 21:52   #2289
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Trzymam kciuki,zeby Basi sie odmienilo z jedzeniem!A do kiedy chcesz karmic,dlugo?
za 7 miesiecy.
Nie martw sie i na Basie przyjdzie czas,ze zacznie sie przemieszczac.Erykowi tez sie nie spieszy zbytnio.Moja Wiki tez pozno zaczela,za to jak zaczela to na calego,nie chodzila,a biegala
Mój syn też dopiero raczkował jak miał 9 miesięcy, ale bym chciała zobaczyć u mojej córci choćby niewielki postęp

A karmic bym chciała do roku, nawet dłużej o ile córka nie zdecyduje za mnie

Dziękuję za życzenia z okazji ukończenia 7 miesięcy Basia z tej okazji nie chce spać a zwykle sypia przed 20
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 21:53   #2290
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:

ok dzięki

Michałek je kaszki, ale nie codziennie bo nie wiem czy dawać codziennie czy nie ?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-10-08, 21:57   #2291
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
Konia czemu Kaja nie je kaszek?
bo wymiotuje po , więc nie daję, ładnie śpi w nocy, przybiera też dobrze, więc musu nie ma .... ale coś tam Jej jeszcze między obiadem a spaniem chcę dawać ,no i podaję jogurcik albo deser inny niż rano

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
ja tak robiłam Antkowi jogurt naturalny mieszałam z owocami Antek też kaszek nie jadł. Ale człowiek ma sklerozę bo zastanawiam się od kiedy Antek jadł jogurty i od kiedy mu dawałam skórkę od chleba
ja też nie pamiętam wielu rzeczy, zdjęciami się podpieram
Stary 2012-10-08, 21:58   #2292
karolca
Zakorzenienie

Jeśli mowa o celibacie to religia powinna dawać wybór. Bo póki co to jednak jest to takie "nakazywanie".

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 21:59   #2293
tynka88
Zadomowienie

Dobry wieczór

Ja i Mateuszek jestesmy juz w domku u babci było super, ale strasznie zimno sie u nas zrobilo..

Ja z TZ jestesmy przeziebieni, mam nadzieje, ze maly nie zlapie od nas choróbska.
Bylam u Mateuszkowej lekarki , uspokoila mnie, powiedziala ,ze z tym wczesnym zanikiem ciemiaczka to nic zlego, ze ma duzy obwod glowki i klatki i ,ze tak czasem bywa i zeby za dwa miesiace przyjsc na kontrole obwodów, co do wymiotów to prawdopodobnie przejadanie sie, ale mamy zrobic badanie moczu.

Sama tez zrobilam sobie badania, hemoglobine mam 16 nigdy takiej nie mialam, troche mialam jakies wartosci zanizone, ale to z powodu chyba wypitego alkoholu w niedziele

Aa dziewczyny ja biegam wprowadzilam swoj plan w zycie, co prawda na poczatek obralam krotka trase, bo dysze jak lokomotywa po 5 minutach, ale mysle ze lepsze to niz nic.Biegne w sumie 15 minut, pozniej w domu cwiczenia na tylek i brzuch i sniadanko

Ja ostatnio marudzilam , ze nic sobie nie kupilam, i zaszalam kupilam 4 sukienki, nie wiem jak TZ to przezyje, ale powiedzialam mu ,ze musi wiecej pracowac, bo z Mateuszkiem mamy duze potrzeby bidny powiedzial tylko, ze wie

No i MAteuszek zaczal jesc rzeczy kawałkowe , nie tylko papkowate, tak sie ciesze z tego zajada sloiczki po 6 miesiacu z kawalkami i nie wymiotuje, dzis cysial ogora kiszonego i sprobowal troche zupki ogórkowej, wszystko oczywiscie mnia mniam chrupeczki kukurydziane tez sa bardzo pożądane no i u nas tez jak jem cokolwiek to raczki wyciagniete odrazu, smiejemy z z TZ ze pierwsze slowo MAteuszka to bedzie DAJ

Ja sie staram trzymac tego schematu http://www.bobovita.pl/cms/images/cl...20modyfiko.pdf

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 22:07   #2294
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór

Ja i Mateuszek jestesmy juz w domku u babci było super, ale strasznie zimno sie u nas zrobilo..

Ja z TZ jestesmy przeziebieni, mam nadzieje, ze maly nie zlapie od nas choróbska.
Bylam u Mateuszkowej lekarki , uspokoila mnie, powiedziala ,ze z tym wczesnym zanikiem ciemiaczka to nic zlego, ze ma duzy obwod glowki i klatki i ,ze tak czasem bywa i zeby za dwa miesiace przyjsc na kontrole obwodów, co do wymiotów to prawdopodobnie przejadanie sie, ale mamy zrobic badanie moczu.

Sama tez zrobilam sobie badania, hemoglobine mam 16 nigdy takiej nie mialam, troche mialam jakies wartosci zanizone, ale to z powodu chyba wypitego alkoholu w niedziele

Aa dziewczyny ja biegam wprowadzilam swoj plan w zycie, co prawda na poczatek obralam krotka trase, bo dysze jak lokomotywa po 5 minutach, ale mysle ze lepsze to niz nic.Biegne w sumie 15 minut, pozniej w domu cwiczenia na tylek i brzuch i sniadanko

Ja ostatnio marudzilam , ze nic sobie nie kupilam, i zaszalam kupilam 4 sukienki, nie wiem jak TZ to przezyje, ale powiedzialam mu ,ze musi wiecej pracowac, bo z Mateuszkiem mamy duze potrzeby bidny powiedzial tylko, ze wie

No i MAteuszek zaczal jesc rzeczy kawałkowe , nie tylko papkowate, tak sie ciesze z tego zajada sloiczki po 6 miesiacu z kawalkami i nie wymiotuje, dzis cysial ogora kiszonego i sprobowal troche zupki ogórkowej, wszystko oczywiscie mnia mniam chrupeczki kukurydziane tez sa bardzo pożądane no i u nas tez jak jem cokolwiek to raczki wyciagniete odrazu, smiejemy z z TZ ze pierwsze slowo MAteuszka to bedzie DAJ

Ja sie staram trzymac tego schematu http://www.bobovita.pl/cms/images/cl...20modyfiko.pdf
Dużo zdrówka

Idę spać dobranoc

Stary 2012-10-08, 22:14   #2295
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Z przyjemnych rzeczy to dzisiaj Basia skończyła 7 miesięcy a z nie- przyjemnych to mamy cyckowy kryzys. Mała nie chce w dzień cyca. To znaczy jeść by się chciało, ale jak ją przystawiam to wygina mi się niesamowicie i odpycha i nie daje rady, poddaje się ehh... Dzisiaj karmiałam ze 2 razy od rana, piersi bolą, odciągałam nadmiar ale i tak pełno mleka, w nocy było lepiej ale co tam jak ona na wpół przytomnie jadła.
Smutno mi strasznie i będę walczyć, mam nadzieję, że podołam i młodej się odmieni...
mój Seba też już od jakiś 3 tyg nie chce cyca w dzień, z rana moge zapomnieć że possie, co prawda rzuca się na niego łapczywie, zrobi z 4 łyki i koniec picia interesuje się wszystkim wkoło i nie chce mu się ssać, mały leń, ja się poddałam i daje mm bo miałam dość tej walki raz przezz 2 godz z nim walczyłam żeby jadł bo chciałam iść na spacer a z głodnym dzieckiem mogłoby być ciężko za to wieczorem jak już piersi mam pełne pokarmu i twarde to pije chętniej - pewnie mu szybciej leci i nie musi się tyle natrudzić
Stary 2012-10-08, 22:16   #2296
karolca
Zakorzenienie

Oj, a moja za cyca oddałaby mój talerz z obiadem. Rzuca się na niego jakby była nie wiadomo jak głodna Uczę ją pić, ale pierś to pierś i nie ma gadania. Zapewne jak się wrócę do pracy to się trochę pozmienia

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 22:24   #2297
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Jeśli mowa o celibacie to religia powinna dawać wybór. Bo póki co to jednak jest to takie "nakazywanie".
no ale taką drogę ktoś sam wybiera, wie z czym to się je ,że tak to nazwę
Stary 2012-10-08, 22:26   #2298
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
A na i od jakiegoś czasu Michałek mówi BA-BA a nawet i MA-MA ale te baba chyba dlatego że często do Niego mówie BABA BU nie wiem czemu

dziewczyny a powiedzcie mi kiedy dziecku można dać jakieś jogurty typu danio itp.
To super,ze zaczyna mowic
Danio to serek,nie jogurt,raczej pozno dosc zalecaja.Wiki chyba miala kolo 2 lat jak zaczelam dawac danonki.

Cytat:

U nas (tzn w Anglii) w schemacie sa jogurty naturalne od 6 miesiaca zycia,tak samo mozna do przygotowywania potraw uzywac mleka krowiego.Ale nie wiem jak to w Polsce jest.
Stary 2012-10-08, 22:27   #2299
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
to ''The Church of England'', anglikanski czyli, kiedys tez byl katolicki, wiec wiele rzeczy jest podobnych jak w rzymsko-katolickim, roznice: nie ma zwierzchnictwa Watykanu i Papieza, glowa kosciola jest Krolowa. nie ma sakramentu pierwszej komuni sw, biezmowania. jest spowiedz powszechna podczas mszy, nie ma spowiedzi w konfesjonale, Matka Boska jest jako Matka Jezusa, nie ma do Niej modlitw.
Modlitwa ''Ojcze Nasz'' jest wlasciwie taka sama. no i nie ma celibatu, wiecej rzeczy nam odpowiada nam w tym kosciele dlatego ochrzcilismy w nim Hanie.

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Dziekuje za mile slowa
o to dużo rzeczy się pokrywa z kościołem do którego ja chodzę no oprócz Królowej jako głowy kościoła

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
dzieki za odpowiedz

my mamy piersza chrupke kukurydziana za soba
a my wczoraj też smakowało baaaardzo

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
dzień dobry
U nas katarek minął (mam nadzieję że na dobre) i wyszedł ząbek
Mała dziś rano tak mi dała czadu przy ubieraniu na spacer, że byłam spocona jak mysz A ona płakała histerycznie
gratuluję ząbka!!!

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Gosia, ja w te tematy jakoś tak mocno nie wchodziłam nigdy, no bo też nie kończyłam teologii... ale to chyba przede wszystkim chodzi o ten celibat, no i to , że niby mając rodzinę nie ma się tyle czasu dla innych ludzi... pewnie coś w tym jest, choć nie wiem czy tak do końca o to chodzi... To chyba tak jak przy małżeństwie ślubuje się Mężowi/Żonie, tak ksiądz ślubuje Bogu.

Ja to się nieraz przejechałam na księżach... i czasem tak sobie myślę, że może gdyby mieli rodziny, to jakoś tak lepiej by rozumieli swoich wiernych... Ostatnio musiałam zgłosić w wydziale katechetycznym, że skończył mi się macierzyński i wracam na katechezę, to ile było problemów, że wracam dopiero w październiku a nie we wrześniu, że dzieci nie miały zajęć... a ja mówię, że dzieci w przedszkolu przeżyją beze mnie ale moje dziecko beze mnie sobie nie da rady.... no to mi siostra powiedziała, że bezczelna jestem. Więc skończyło się na tym, że powiedziałam, że Oni mi łaski nie robią i niech sobie szukają kogoś innego, kto im będzie przychodził za marne pieniądze do przedszkola.... no i wtedy spokorniała trochę, ale ja się grzecznie pożegnałam i wyszłam... No i niedługo potem telefon od mojego proboszcza, żebym Go nie wystawiała i że On już teraz będzie wszystkie formalności z kurią załatwiał a ja żebym się nie wygłupiała i wzięła tą katechezę...
ja jestem protestantką i u nas pastor może mieć rodzinę a nawet jest to wskazane. A opiera się to na tym co jest w Biblii napisane. Dla chętnych np: I list do Tymoteusza 3 rozdział i inne fragmenty których nie chce mi się teraz szukać

Cytat:
Zazdroszcze wam tych bujania na brzuszkach. Moja Basia ciągle jest na zgiętych rączkach, jeszcze nie udało się jej wyprostować, strasznie ciężko jej to idzie ehh...

Za to dzisiaj w wannie robiła ługi-bugi brzuszkiem tak na boczek wyginała, nie wiem co to miało być ale bardzo zabawnie to wyglądało.

gratulacje 7 miesięcy! i trzymam kciuki żeby Ci się udało przekonać Basię do cycuchów jeszcze...ale jak się nie uda to się nie zasmucaj 7 miesięcy to nie mało

Cytat:
Ale ten ich wymuszony "celibat" to moim zdaniem nic dobrego.Gdzie indziej np pastor moze i sluzyc Bogu i miec rodzine.Ale dzieki za wyjasnienie.

O dostawce to juz mam w myslach w planie przyszlosciowym
no właśnie u nas tak jest i nie przeszkadza to w służeniu Bogu i innym ludziom

Witajcie!

Byłam dziś u endokrynologa. Rzeczywiście mam to poporodowe zapalenie tarczycy. Najprawdopodobniej przejdzie samo, ale też bardzo prawdopodobne jest że przerodzi się w niedoczynność tarczycy. Szczególnie że przed ciążą miałam wyniki na granicy normyc zyli już się coś z tą tarczycą wtedy zaczynało dziać a ciąża ją rozregulowała całkiem. Jestem lżejsza o 200zł ( już wiem czemu udało mi się tam tak szybko umówić )
Mam receptę na tabletki na serce, bo nadczynność bardzo obciąża serce i mam kołatania...tylko że zapomniałąm powiedzieć że karmię piersią i czytałam w necie że za bardzo nie powinnam ich brać

Jak ja byłam u lekarza to Piotruś został z teściową. Najpierw było ok a gdzieś 10 minut przed moim powrotem się tak mocno rozpłakał Teściowa mówiła, że przeszła się z nim wcześniej do sypialni i zaczął się nerwowo rozglądać wokoło tak jakby mnie szukał i wtedy zaczął wyć bidulek jak przyszłam to się przytulił i przestał płakusiać ale jeszcze sobie szlochal chwilę...aj dobrze że tylko 10 minut to trwało.
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 22:30   #2300
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

No niby tak,ale takie decyzje podejmowane sa w mlodym wieku,ten ktos moze nie zdawac sobie sprawy jak to jest byc pozbawionym milosci malzenskiej,w mlodym wieku czesto nie mysli sie o posiadaniu dzieci,a pozniej sie ich pragnie,no i moze nie zdawac sobie sprawy jak to jest bez seksu cale zycie.Dlatego wielu ksiezy i tak nie wytrzymuje w celibacie.To tylko ludzie.
Stary 2012-10-08, 22:39   #2301
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
No niby tak,ale takie decyzje podejmowane sa w mlodym wieku,ten ktos moze nie zdawac sobie sprawy jak to jest byc pozbawionym milosci malzenskiej,w mlodym wieku czesto nie mysli sie o posiadaniu dzieci,a pozniej sie ich pragnie,no i moze nie zdawac sobie sprawy jak to jest bez seksu cale zycie.Dlatego wielu ksiezy i tak nie wytrzymuje w celibacie.To tylko ludzie.
No i zawsze można przestać być księdzem , znam takie dwa przypadki, plus jedną siostrę
Stary 2012-10-08, 22:40   #2302
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Już nie wiem co robić
Co położę Michałka do łóżeczka to ryk, zasypia albo na rękach albo w bujaczku i za każdym razem po odłożeniu ryk

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-10-08, 22:41   #2303
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
niby tak ale nie jest tajemnicą że nie wszyscy w tym celibacie potrafią wytrwać i potem jest problem, bo ksiądz powinien jednak być przykładem przestrzegania zasad a sam je łamie...
Dla mnie wyznacnikiem jest Biblia a tam nie ma czegoś takiego jak nakaz celibatu " nie jest dobrze żeby mężczyzna był sam".

Ale to jest oczywiście moje zdanie

Stary 2012-10-08, 22:42   #2304
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Dajecie już ogórka kiszonego ? To można ?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2012-10-08, 22:46   #2305
Flowerbombka
Zadomowienie

Hej dziewczynki...ja po nieplanowanym wypadzie do teściów na weekend mam zaległości takie że hoho...zabieram się za nadrabianie was gadułki
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 22:48   #2306
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość
niby tak ale nie jest tajemnicą że nie wszyscy w tym celibacie potrafią wytrwać i potem jest problem, bo ksiądz powinien jednak być przykładem przestrzegania zasad a sam je łamie...
Dla mnie wyznacnikiem jest Biblia a tam nie ma czegoś takiego jak nakaz celibatu " nie jest dobrze żeby mężczyzna był sam".

Ale to jest oczywiście moje zdanie
to tak jak w małżeństwach , są mężowie wierni i żony z rogami co nie znaczy,że każda z nas ma poroże

mi chodzi o to,że jest sprawa jasna, chcesz być księdzem , nie masz żony , dzieci, takie są zasady , ty się na to godzisz, nie potrafisz tak życ, odchodzisz...i tak powinno być...to że zniosą celibat nie sprawi,że ksiądz, który wcześniej był nie fair będzie super , bo potrafi być nieuczciwy a to dobrze nie rokuje to wszystko zależy od człowieka

tak samo jak z "cywilami" jeden potrafi być wierny, inny musi mieć coś na boku

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-10-08 o 22:58
Stary 2012-10-08, 22:58   #2307
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
No i zawsze można przestać być księdzem , znam takie dwa przypadki, plus jedną siostrę
Mozna,pewnie.
Ja jednak mysle,ze ksiadz powinien miec wybor czy chce miec zone,czy chce sie seksic czy nie chce.Bo w milosci do Boga i sluzbie nie przeszkodzi milosc do zony,dzieci.No a sa inne zawody,ktore wymagaja poswiecenia,ale w zadnym nie ma zakazu zakladania rodziny.
Stary 2012-10-08, 23:03   #2308
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
to tak jak w małżeństwach , są mężowie wierni i żony z rogami co nie znaczy,że każda z nas ma poroże
no jasne...ja nie generalizuję wiadomo, że nie każdy ksiądz łamie celibat
ja tam myślę, że sprawa celibatu w kościele katolickim ma drugie dno ale to nie temat na to forum

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Cytat:

mi chodzi o to,że jest sprawa jasna, chcesz być księdzem , nie masz żony , dzieci, takie są zasady , ty się na to godzisz, nie potrafisz tak życ, odchodzisz...i tak powinno być...to że zniosą celibat nie sprawi,że ksiądz, który wcześniej był nie fair będzie super , bo potrafi być nieuczciwy a to dobrze nie rokuje to wszystko zależy od człowieka

tak samo jak z "cywilami" jeden potrafi być wierny, inny musi mieć coś na boku
no ale przykre to trochę że ktoś kto nie potrafi wytrwać w celibacie nie może realizować przez to swojego powołania jakim jest służba Bogu. Jedno nie wyklucza drugiego według mnie

Stary 2012-10-08, 23:07   #2309
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Mozna,pewnie.
Ja jednak mysle,ze ksiadz powinien miec wybor czy chce miec zone,czy chce sie seksic czy nie chce.Bo w milosci do Boga i sluzbie nie przeszkodzi milosc do zony,dzieci.No a sa inne zawody,ktore wymagaja poswiecenia,ale w zadnym nie ma zakazu zakladania rodziny.
Zawsze można zmienić wyznanie i wybrać inną drogę, podobną a bardziej pasującą do poglądów itd. nie żyjemy już jak kiedyś w wioskach zabitych dechami i jak ktos poczuje powołanie to ma dostęp do wiedzy i może wybrać ....
Mi jest sióstr żal bardziej niż księży, bo one wyrzekają się posiadania dzieci ,a myślę,że to dla kobiety wielkie poświęcenie, ale robią to w imię innej miłości , która w ich ocenie jest ważniejsza i daje im szczęście.
Stary 2012-10-08, 23:08   #2310
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez karo_z Pokaż wiadomość

no ale przykre to trochę że ktoś kto nie potrafi wytrwać w celibacie nie może realizować przez to swojego powołania jakim jest służba Bogu. Jedno nie wyklucza drugiego według mnie
No wlasnie mi tez o to chodzi.
To jest zawod i powolanie,ale np lekarz tez powinien miec takie powolanie,a nikt nie powie jak chcesz byc lekarzem to musisz zyc w celibacie

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości