|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
my też nie, ale jak idę do kontroli do chirurga to wyciągam zawsze w rejestracji kartę dziecka i w poczekalni pyknełam sobie foty całej dokumentacji, stąd wiem co mamy. Oni po prostu wysyłają wyniki usg tylko do lekarza, pacjenta pomijają.
|
|
|
|
#4202 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4203 | |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() widzę że mam mało do nadrabiania , jesień w pełni. U nas mała już lepiej, katar tylko został a w sobotę wirus mnie rozłożył na szczęście weekend więc mąż był w domu i zajmował się dużo Agą a dziś mój tata ją na trochę zabrał to posiedzi z dziadkami a ja się muszę doprowadzić do porządku i ogarnąć mieszkanie a przede wszystkim porządnie wywietrzyć i niech już te choróbska sobie idą precz ![]() Moniczka to dziwne że poniżej normy a nie dostałyście żadnych zaleceń ... tak na szybko zerknęłam na necie że właśnie niedobór żelaza powoduje brak apetytu więc może dlatego Malutka mało je... ja bym to skonsultowała z innym pediatrą ... ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4204 | ||||
|
Zadomowienie
|
witam się po weekendzie
ja jak zwykle w sobotę i niedzielę nie mam za bardzo dostępu do kompa u nas wczoraj cały dzień padał deszcz brrr.. a dzisiaj widzę, że pogoda się poprawia Cytat:
trzymam kciuki za wagę malutkiejCytat:
![]() to ja tak namiętnie oglądałam "One Tree Hill" Cytat:
![]() może upolujemy jakiś ładny dzionek w tym tygodniu? Napisz kiedy i w jakich godzinach Ci pasuje ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#4205 |
|
Zakorzenienie
|
Witam i ja po weekendzie.
Ja byłam na weselu, nie bralismy Mai. Odpoczełam od dziecka, ale tez i bardzo stęskniłam. Maja była na butli z mm w nocy i obudziła sie 2 razy i ten 2 raz był o 4 rano dopiero. A jak ja ją karmie cycem to budzi sie czesciej. Nawet jak na noc jej podawałam tylko mm po kapieli a później cyc to i tak sie budziła. Czyli co? Nie najada się i dlatego tak budzi się czesto? Na wadze ładnie przybiera. |
|
|
|
#4206 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, mam pytanie trochę od czapy
Może możecie polecić jakiś domek do wynajęcia w górach świętokrzyskich? Zależy nam na wynajęciu fajnego domku na 10-15 osób na Sylwestra.
|
|
|
|
#4207 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz w dzien zaczelam karmic ja w ten sposob, ze raz dziennie dostaje jednego cyca, drugiego i dopiero wtedy dopajam ja mm, oprocz tego raz dziennie dostaje sloiczki i zobaczymy co z tego wyniknie Oby cos przybrala bo 130 g na 3,5 tygodnia to jednak troche za malo ;/ narazie nie chce jej wprowadzac wiecej mm, ale jak nie bedzie poprawy to chyba bedzie trzeba..![]() Mam pytanie do mam dzieci smoczkowych... Do konca 4 miesiaca Oliwka przesypiala mi idealnie noce, z jedna pobudka na karmienie lub budzila sie dopiero rano kolo 6/7. Nie budzila sie w miedzy czasie po smoczka, a smoka wypluwala jak juz usnela. Od miesiaca sytuacja zmienila sie diametralnie z nocy na noc doslownie!!! Jednej nocy spala cala noc , drugiej juz nie.. az do tej pory. Sytuacja teraz wyglada tak, ze tez wypluwa smoka jak usnie... i spi tak z 4 godziny, a pozniej zaczyna sie maraton, budzi sie srednio co godzine, dostaje smoka i spi dalej okolo godziny... taki cykl powtarza sie co godzine ( nawet czesciej) i tak do rana. Czy moze to byc zwiazane z tym, ze uzaleznila sie od smoka? Tylko czy wtedy przestawilaby sie tak z dnia na dzien? Powiem Wam szczerze, ze jestem wymordowana i przez to zmeczenie czasami nie mam sily ani sie z nia bawic... co gorsza czasami puszczaja mi nerwy.. od miesiaca nie przespalam dluzej niz 3h... wstaje rano, musze wypic kawe, gdzie nigdy nie pilam... i chyba sie uzaleznilam Teraz rozumiem bol wszystkich matek dzieci, ktore mialy na poczatku kolki.. chociaz nie w sumie one mialy jeszcze gorzej!!!!! PODZIWIAM WAS!!!!!!!!! i padam przed Wami na kolana, heheh
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-10-08 o 14:52 |
|
|
|
|
#4208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Jesień na całego My walczymy z tą cholerną synechią. Na razie tylko natłuszczamy i masujemy. Dostaliśmy też receptę na maść hormonalną OEKOLP, ale zdecydowaliśmy najpierw spróbować mniej "inwazyjnych" metod ![]() Ostatnio wyczytałam, że co trzecia dziewczynka zapada na tą przypadłość i to w różnym wieku więc kontrolujcie Dziewczyny swoje Córeczki i natłuszczajcie im te miejsca bardzo dokładnie. Cytat:
A dokładnie co ma wg Ciebie zaniżone? HGB? MCH? Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-10-08 o 15:01 |
|
|
|
|
#4209 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Małe przybieranie na wadze to jedno i jeśli poza tym wszystko wygląda dobrze, to można uznać, że to "taki urok" i tyle, ale wg mnie chudnięcie niemowlęcia jest niedopuszczalne. Jak Kaj mi schudł 20g, to na początek dostaliśmy skierowania na morfologię, mocz, crp, posiew kału i do laryngologa z hasłem, że jeśli to wyjdzie dobrze, to będziemy następne badania robić... Wszystko wyszło dobrze, ale i Kaj zaczął ładnie przybierać po radach doradcy laktacyjnego, więc dalej już nie szukaliśmy. Natomiast o Maksie już pisałam kiedyś, miał niezbyt dobrą morfologię w tym okresie (nie pamiętam dokładnie, ale sądzę, że było to niewiele poza normami, bo było mi tak żal, że lekarka każe już dawać zupkę). Miał 4,5 mies. jak dostał warzywa, żeby za miesiąc móc już wprowadzić mięso, czyli żelazo! Jednak zawsze lepiej wchłania się z pożywienia niż z leków. A u Was jeszcze oprócz tego taka mała waga... To tyle co potrafię doradzić z mojego doświadczenia...
|
|
|
|
|
#4210 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja zrozumialam z jej posta , ze cala morfologia jest okey, a zelazo ponizej normy ( badanie na zelazo, jest dodatkowym badaniem i nie nalezy do morfologii).Moniczka1302 - a jak pobierali Wam krew na zelazo, bo to nie moze byc krew z palca (w przeciwienstwie do badan z morfologii) ? |
|
|
|
|
#4211 |
|
Wtajemniczenie
|
to jest oznaczone tylko jako żelazo... i ta lekarka siejeszcze pomyliła bo mi powiedziała, że poziom wynosi 27 a tam jak byk jest 22
Wczesniej tego nie widzialam bo nie mialam tego wydrukowanego, a teraz spojrzalam... Tak, zmienimy lekarza, chcbym miała za niego płacic i chodzic prywatnie. Zdecyduje sie na wizyte u tej babki co Ty Gabbi.
|
#4212 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pomyślałam, że czasami ludzie na spadek hemoglobiny (HGB) mówią, że to spadek żelaza. No nic, czekam nadal na odpowiedź moniczki
|
|
|
|
|
#4213 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
Ale zawsze rozchylam pieroga i dokładnie to myję. Oby Twojej Hani to pomogło!
|
|
#4214 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłam Ci pw
|
|
|
|
|
#4215 |
|
Zakorzenienie
|
Gaabi http://dzieciowo.pl/2012/05/synechia...iewczynek.html wlasnie trafilam na artykul.
czym nwilżasz? (sorry za kulfonypisze lewa reka)
|
|
|
|
#4216 |
|
Raczkowanie
|
to nie dobrze i mysle, ze bedziesz musiala powtorzyc badanie na zelazo. pogadaj z lekarka i powiedz, ze zelazo bylo oznaczone we krwi wlosniczkowej, a nie zylnej.
|
|
|
|
#4217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4218 |
|
Zadomowienie
|
Spotkałam kiedyś moją ciotkę której córka na dziecko i ona mi mówi ze dają dziecku mleko krowie z grysikiem od 3 miesiąca życia moja kuzynka tak samo robiła masakra.
|
#4219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerze to mnie nic nie dziwi, znam osoby co po 3m gotowały zupy warzywne, a teraz jak dziecko ma 6m. to dawno już je mannę na mleku krowim kolegi syn ma 10m i w macu już jadł ![]() każdy robi co chce
|
|
#4220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My na razie smarujemy tylko Linomagiem. Smaruję kilka razy dziennie i masuję. Mam wrażenie, że sklejenie/zrośnięcie puszcza, ale nie wiem, czy mi się nie wydaje, bo bardzo chcę, żeby puszczało Mamy też maść OEKOLP, to jest chyba tańszy odpowiednik tego Ovestin Na taką maść dostaliśmy receptę więc taką kupiłam. Ale jest to maść hormonalna i pomimo zaufania do naszej lekarki, jakoś boję się jej używać A może właśnie powinnam...
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-10-08 o 22:42 |
|
|
|
|
#4221 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witam się i ja
Cytat:
Cytat:
No i się żegnam, do jutra.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||
|
|
|
#4222 | ||
|
Rozeznanie
|
jestem i ja
przepraszam że mnie nie było ale przez ostatni tydzień była mega zabiegana no ale w sumie to i tak tylko kism o mnie pytała - dziękuję z piersią wszystko ok (dziewczyny dziękuję za rady!). pomogły okłady z kapusty. nie wiem co to było, jakiś zastój chyba. możliwe że Martusia kopneła mnie albo to od noszenia. ja ją noszę tylko na prawym ramieniu a ona waży już 8kg! teraz zaczęłam brać ją już na drugie ramię bo dziś znó mi coś za łopatką szczeliło ehhh ten mój klocuś.Anulka - trzymam kciuki za Waszą rodzinkę! dużo zdrówka życzę! Stokroteczko - kciuki za Paulinkę. oby ta wada słuchu szybko minęła! Cytat:
![]() no z wagą to Marcia idzie jak burza prawie jak Maciek od Agaty ale dalej się nie przekręca. za to ładnie prostuje rączki jak leży na brzuszku! robi pompki spryciara ![]() Cytat:
swoją drogą to dobrego macie lekarza. u nas pediatra jeszcze nigdy nie kazała mi zdjąć pieluszki i nie zaglądała tam. tylko do ważenia zdejmujemy ale ona wtedy nic nie bada... |
||
|
|
|
#4223 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4224 |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluję wszystkim Mamusiom i życzę samych radosnych chwil ze swoimi maluszkami Aż się łezka w oku kręci jak Was czytam- zazdroszczę, że już jesteście w komplecie. W maju (ale przyszłego roku) zostanę po raz pierwszy mamuśką długo wyczekiwanego maleństwa
|
|
|
|
#4225 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żabcia to zależy od dziecka, koleżanka dokarmia mm (daje jej przed snem) i córka budzi się dalej co 3h w nocy ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
|
|
#4226 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Witam się z kawusią. Hania o dziwo obudziła się po 7, zjadła i teraz dalej śpi. Nie ma co, rozpuściła mnie. Chyba to jest tak że jak na początku dziecko daje w kość to można się przyzwyczaić? W każdym razie szacun dla wszystkich budzonych po kilka razy w ciągu nocy. zaabcia witaj! Pokaż nam zdjęcie swojej małej żabci. ![]() lonely serdeczne gratulacje! Spokojnego oczekiwania. I tak mi się nasunęło patrząc na Twój nick. Już nigdy nie będziesz samotna.
|
#4227 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam po kawce i śniadanku
![]() Filipek idzie dzisiaj z przedszkola do kina,od razu po kinie muszę iść go odebrać bo idziemy do dentysty Jest spuchnięty od zęba,powiększone węzły Szlak jak zwkle coś jakbym miała mało problemów Jutro miał isc na szczepienie ale jak dostanie antybiotyk to wiadomo że nie moze być zaszczepiony.Szymonek rozwija się w zastraszającym tępie Strasznie charakterny sie zrobił,nerwowy(ale to po mamusi) ze złości aż wychodzą mu żyły na głowie Takie małe g.wno a takie silne Przekłada przedmioty z rączki do rączki.
Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-10-09 o 09:04 |
|
|
|
#4228 | |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
Cytat:
mój nick to długa historia.. nie jestem samotna, bo mam mojego najukochańszego.. ale czasem czuję się samotna... wyjechałam na drugi koniec Polski z mojego miasta rodzinnego.. nie mam tu praktycznie żadnych znajomych.. przyjaciół, rodziny.. Tylko TŻcika, jego rodzinę (która jest kochana) i wspólnych znajomych poznanych tutaj
Edytowane przez lonely_lady Czas edycji: 2012-10-09 o 09:26 |
|
|
|
|
#4229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Hania dalej jest pociągająca nosem, do tego chrypka. Dziś w nocy spadły jej galoty z dupci i spała w samym pampersie Lonely lady - Bardzo się cieszę, dbaj o siebie i maleństwo, zobaczysz jak szybko czas mija, my jeszcze niedawno byłyśmy ciężarówkami ,a teraz już dzieciaczkom zaczynają ząbki rosnąc ehhhhCzęsto narzekam, że Hania jest niegrzeczna, a jednak za niedługo chciałabym miec drugie dziecko ![]() Aaaaa prop... ciekawe jak tam Ania85????? Ona udziela się na FB?? Pisała kiedys, ze od września się starają o następne, tak?? Ciekawe co u niej? Aniaaaaaaaa daj znac!!!!!!!!! ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- A gdzie jest Ewunia_1984?? Obiecywała, że będzie tu częstym gościem i co?!?!? ![]() Ewaaaa jak tam dieta??
|
|
#4230 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witam.
A propo spania, to moja Hania po kp śpi ładnie. Ma czasami noce gorsze, jak np. wczoraj. Poszła spać o 20tej, wstała po 23 na karmienie pierwsze ![]() Dziewczyny, jak Wasz lekarz nie zagląda dziecku w pieluszkę, a konkretnie na narządy płciowe, to zmieńcie lekarza. Synechia może się pojawić w każdej chwili i dobrze by było, gdyby zajął się Wami wtedy dobry lekarz. Ale Wy już wiecie, co robić, żeby nie dopuścić do zrostu więc pomoc w tej kwestii nie będzie potrzebna Mimo to, źle świadczy o lekarzu, jak nie sprawdza intymnych miejsc u dziecka Teraz to wiem....Hania nie obraca się jeszcze sama na brzuszek. Nie schizuję, bo wiem, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie. Dzisiaj za to Hania odkryła ssanie dolnej wargi Przygryza ją i trzyma chwilę ![]() Poza tym, martwiłam się chwilę, że Hania mniej "gada" niż jeszcze tydzień temu. Ale wczoraj przestałam się martwić, bo Hania wieczorem dała taki koncert jak tralala Cytat:
Poradzicie sobie na pewno, bo pewne rzeczy robi się instynktownie. W ogóle się tym nie martw. Życzę łagodnego przebiegu ciąży i łatwego porodu ![]() Wczoraj właśnie tak sobie leżałam z Hancymonkiem i opowiadałam Jej, jak to było, jak była u mnie w brzuszku. To takie niemożliwe się wydaje, że taki mały, kochany człowieczek wykształcił się w moim brzuchu ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
Ania na fb też się nie udziela. Muszą się bardzo starać, skoro nie ma dla nas czasu |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.

13.08.2011
wyobraz sobie moje kaprawe oczy po tym maratonie, ale to mój ukochany serial i nie mogłam się powstrzymac; zakończenie kijowe 

Co z tą piersią? To może jakieś zapalenie/przeziębienie. Piersi przy laktacji są podatne na takie rzeczy, sama myślałam, że to jakieś zabobony, ale przy Maksie też tak raz miałam, jak trochę zmarzłam, a raczej nawet nie zmarzłam, tylko przebywałam długo na lekkim wietrze. Mam nadzieję, że już coś lepiej u Ciebie, bo to co cytuję, to już chyba kilka dni temu pisałaś