Największe faux pas popełniane przez Młodych :) - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-08, 14:39   #661
Blacky
Zadomowienie

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
A może do moich dań pasują?
To, że ty lubisz, nie znaczy, że wszyscy lubią.
Nie pasują, bo słodkie wina pije się tylko do deserów albo samodzielnie (aperitif lub po posiłku). Oczywiście, jeśli czyjaś rodzina woli słodkie, to nie mam nic przeciwko stawianiu słodkich na weselu, ale nie ma co pisać bzdur, że słodkie wino pasuje do obiadu.

Uczulam też, że prawdziwe słodkie wino jest stosunkowo drogie (droższe niż dobre wytrawne). A większość tanich jest po prostu słodzona cukrem. Oczywiście nie przeszkadza to w delektowaniu się nimi, ale zauważyłam, że było coś wspomniane o "dobrych winach". Szkoda tylko, że większość gości ani PM nie wie, co to tak naprawdę znaczy i dyskusja robi się bardzo jałowa i bezcelowa. A w dodatku nieco śmieszna.

U nas były same wytrawne, bo u nas tak się pije. Dobraliśmy natomiast takie delikatne o posmaku lekko owocowym. Zeszło sporo - szczególnie białego. Były po 2 butelki (białe i czerwone) pootwierane na każdym stole, a potem kelnerzy donosili nowe. Pootwieranych zostało jakieś 10, może 12 butelek - wszystkie goście wzięli do domu do wypicia na następny dzień. U nas też nie było piwa (nie spotkałam się z piwem na weselu jeszcze), ale znalazł się wujek, który o piwo pytał. Znalazł się też kolega, który pytał czy mamy coś dla jego dziewczyny, która nie pije, bo prowadzi. Odpowiedziałam, że jest woda, soki, napoje gazowane, a on na to, że chodziło mu o piwo bezalkoholowe albo coś takiego. Wmurowało mnie, ale odpowiedziałam, że niestety nie ma. No bo tak naprawdę po co?

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 16:41   #662
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
Nie pasują, bo słodkie wina pije się tylko do deserów albo samodzielnie (aperitif lub po posiłku). Oczywiście, jeśli czyjaś rodzina woli słodkie, to nie mam nic przeciwko stawianiu słodkich na weselu, ale nie ma co pisać bzdur, że słodkie wino pasuje do obiadu.

Uczulam też, że prawdziwe słodkie wino jest stosunkowo drogie (droższe niż dobre wytrawne). A większość tanich jest po prostu słodzona cukrem. Oczywiście nie przeszkadza to w delektowaniu się nimi, ale zauważyłam, że było coś wspomniane o "dobrych winach". Szkoda tylko, że większość gości ani PM nie wie, co to tak naprawdę znaczy i dyskusja robi się bardzo jałowa i bezcelowa. A w dodatku nieco śmieszna.
A gdzie pisałam, że pasuje do obiadu? A nawet jeśli piję słodkie wina do obiadu, to co? Mnie smakuje i odpowiada ale mimo wszystko ktoś mi będzie wpierał, że nie pasuje, że moje kubki smakowe się mylą i że moja opinia jest bzdurą? Uważam, że to czy pasuje czy nie to kwestia indywidualna każdego podniebienia

I z tym dobrym winem to prawda, bo przecież nie znaczy, że jak wino lepsze gatunkowo i jakościowo, to gościom będzie bardziej smakować - baa, pytanie czy w ogóle zauważą różnicę, bo jak ktoś pije tylko okazjonalnie to z czym to ma porównać?
Więc czasami nie należy inwestować w dobre, wytrawne wina bo tak wypada bo tak pasuje, tylko spojrzeć realnie na upodobania gości.

Normalnie bitwa o wino

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2012-10-08 o 16:51
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 17:20   #663
Blacky
Zadomowienie

Cytat:
A gdzie pisałam, że pasuje do obiadu? A nawet jeśli piję słodkie wina do obiadu, to co? Mnie smakuje i odpowiada ale mimo wszystko ktoś mi będzie wpierał, że nie pasuje, że moje kubki smakowe się mylą i że moja opinia jest bzdurą? Uważam, że to czy pasuje czy nie to kwestia indywidualna każdego podniebienia

I z tym dobrym winem to prawda, bo przecież nie znaczy, że jak wino lepsze gatunkowo i jakościowo, to gościom będzie bardziej smakować - baa, pytanie czy w ogóle zauważą różnicę, bo jak ktoś pije tylko okazjonalnie to z czym to ma porównać?
Więc czasami nie należy inwestować w dobre, wytrawne wina bo tak wypada bo tak pasuje, tylko spojrzeć realnie na upodobania gości.

Normalnie bitwa o wino
Napisałaś, że do Twoich dań mogą pasować. A to nie prawda, nie mogą.

Z resztą się zgadzam. Ale też wytrawne nie znaczy dobre. Dobre to po prostu dobre, niezależnie od gatunku. U nas było wytrawne, bo jak pisałam - takie się pije u mnie w rodzinie. Gdyby rodzina lubiła półsłodkie, to kupiłabym pewnie półsłodkie. Dobre półsłodkie.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Stary 2012-10-08, 17:26   #664
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisałaś, że do Twoich dań mogą pasować. A to nie prawda, nie mogą.
A dlaczego nie mogą? A czy danie to tylko obiad?
Stary 2012-10-08, 21:27   #665
Blacky
Zadomowienie

Cytat:
A dlaczego nie mogą? A czy danie to tylko obiad?
Gratuluję odwagi, jeśli postanowiłaś podać same desery i owoce. Jeśli napiszesz, że tak było/będzie, to wszystko odszczekam.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Stary 2012-10-08, 21:31   #666
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Gratuluję odwagi, jeśli postanowiłaś podać same desery i owoce. Jeśli napiszesz, że tak było/będzie, to wszystko odszczekam.
Widzę, że się nie zrozumiałyśmy, tzn. ja nie trzymam się tak sztywno zasad ustalonych przez nie wiem właściwie kogo tylko wybieram to, co jest odpowiedniejsze w danej chwili, a nie to co inni uważają za odpowiednie
Stary 2012-10-08, 22:24   #667
laska4
BAN stały

,no cóż ja nie wyobrażam sobie żebym miała popijać winem białym i słodkim wołową roladę.
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 22:26   #668
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
,no cóż ja nie wyobrażam sobie żebym miała popijać winem białym i słodkim wołową roladę.
dlatego pisałam, że to indywidualna kwestia każdego podniebienia
Stary 2012-10-08, 22:45   #669
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Phi... Ja to będę miała kiedyś wina słodkie za 20-30 zł i trochę wytrawnych a i tak wszyscy będą zadowoleni, bo nie mam w rodzinie koneserów. Jupi

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-09, 15:04   #670
klaudusk_a
Zakorzenienie

ja w zyciu nie zastanawiałam się jakie wino do jakiego dania pasuje i dobrze, że w mojej rodzinie pija się wódkę a nie wina
ja ostatnio z mężem do spaghetti piłam czerwone półsłodkie wino i jakoś mnie nie obchodziło to czy pasuje czy nie, wytrawnego nie ruszę i tyle a gdyby ktoś we mnie wmuszał takie wino bo "pasuje do tego i tego" to chyba wylałabym je na jego głowie

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-09, 18:19   #671
ZycieKoloruBlond
Raczkowanie

Czasami jakieś wino do czegoś "nie pasuje", bo może zaszkodzić dany rodzaj do danego dania - tylko, że to też indywidualna kwestia. Ja uważam, że dane wino może pasować do wszystkiego w zależności od kubków smakowych człowieka. Jeżeli koleżanka chce mieć słodkie do obiadu to niech tak poda, jeżeli komuś to nie będzie odpowiadało to sobie to wino wypije nie do dania, lecz po albo wcale. Czym się tu przejmować. Nie da się uszczęśliwić całego świata, choćby para młoda stanęła na głowie to zawsze znajdzie się ktoś kto będzie z czegoś niezadowolony - a bo sok pomarańczowy do jedzenia siada na żołądku, a bo kawa do tortu z bitą śmietaną zaszkodziła, a bo herbata zabija smak rosołu, a bo to, bo tamto. O gustach smakowych się nie dyskutuje. Przecież koleżanka tego wina nie wleje do talerza, każdy sam zdecyduje, czy będzie smakowało. Mnie by smakowało, bo lubię każde wino do wszystkiego, rozpoznaję też ich smaki.

Edytowane przez ZycieKoloruBlond
Czas edycji: 2012-10-09 o 18:20
ZycieKoloruBlond jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-09, 18:35   #672
viva91
na przekór do celu

Jeśli "koleżanka" to mam być ja, to sama trochę stron temu pisałam, że wolę wino wytrawne ale na weselu chcę podać każdy rodzaj wina, bo wiem, że znajdę wśród swojej rodziny zwolenników win słodkich, którzy piją je do obiadu, do innych dań i czego tam chcą. Więc śmieszne wydaje mi się mówienie: "wina słodkie pasują tylko do deserów", "to bzdura, że wino słodkie pasuje do obiadu" bo to czy pasują czy nie, co jest bzdurą a co nie, oceniamy chyba sami, według naszych gustów smakowych
Stary 2012-10-10, 11:56   #673
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli "koleżanka" to mam być ja, to sama trochę stron temu pisałam, że wolę wino wytrawne ale na weselu chcę podać każdy rodzaj wina, bo wiem, że znajdę wśród swojej rodziny zwolenników win słodkich, którzy piją je do obiadu, do innych dań i czego tam chcą. Więc śmieszne wydaje mi się mówienie: "wina słodkie pasują tylko do deserów", "to bzdura, że wino słodkie pasuje do obiadu" bo to czy pasują czy nie, co jest bzdurą a co nie, oceniamy chyba sami, według naszych gustów smakowych
Ja lubię wino słodkie do wszystkiego, wino wytrawne/półwytrawne jest wstrętne Jestem żul
Stary 2012-10-10, 12:34   #674
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Ja lubię wino słodkie do wszystkiego, wino wytrawne/półwytrawne jest wstrętne Jestem żul
Co kto lubi. Jawolę wytrawne, ale na wesele kupowałam wino półsłodkie i półwytrawne właśnie po to, by trafić w gusta większości gości. Słodki był miód pitny. Nikt się nie skarżył. Półwytrawnego poszła większość, półsłodkie nie cieszyło się zbytnim wzięciem
Na poprawinach było dużo piwa - chyba 5 rodzajów czeskiego, calsberg i jakiś chyba gingers. Czeskiego zostały chyba 3 butelki, reszty po skrzynce (były po 2 skrzynki każdego rodzaju)
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 18:29   #675
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Co kto lubi. Jawolę wytrawne, ale na wesele kupowałam wino półsłodkie i półwytrawne właśnie po to, by trafić w gusta większości gości. Słodki był miód pitny. Nikt się nie skarżył. Półwytrawnego poszła większość, półsłodkie nie cieszyło się zbytnim wzięciem
Na poprawinach było dużo piwa - chyba 5 rodzajów czeskiego, calsberg i jakiś chyba gingers. Czeskiego zostały chyba 3 butelki, reszty po skrzynce (były po 2 skrzynki każdego rodzaju)
ha, wiele osób w moim otoczeniu delektuje się czeskim piwem, a do mnie ono znowu nie przemawia ale właśnie, co kto lubi
Stary 2012-10-10, 22:16   #676
poznanianka1990
Zakorzenienie

Dokładnie. Zależy co kto lubi - piłam czeskie piwo i dla mnie jest ochydne

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 10:53   #677
isabelka00
Wtajemniczenie

a
Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Dokładnie. Zależy co kto lubi - piłam czeskie piwo i dla mnie jest ochydne
a wódeczkę czeską piłaś ?
Stary 2012-10-11, 11:21   #678
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
a
a wódeczkę czeską piłaś ?

Hardcore

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 11:22   #679
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Jeszcze się tak i nie urodził co by wszystkim dogodził. Cokolwiek postawicie na stole i tak znajdzie się kilka osób, którym nie spasuje. Trudno.

Polecam Wam natomiast kiedyś pozostawić swoje ulubione smaki na boku i spróbować wina jednocześnie z potrawą, do której według teorii pasuje.

Ja piję wytrawne lub półwytrawne wino dla zdrowotności , ale smakuje mi mniej niż słodkie. Ale kiedy spróbowałam wytrawnego z serami, to i wino i ser nabrały innego smaku i nagle mi niesamowicie posmakowało!

Nie na darmo ludzie przez lata smakowali, testowali i zbierali wiedzę o winie.

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 11:27   #680
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Polecam Wam natomiast kiedyś pozostawić swoje ulubione smaki na boku i spróbować wina jednocześnie z potrawą, do której według teorii pasuje.
oczywiście, że próbowałam nie opieram swojej opinii na wydawajkach, tylko na własnym doświadczeniu.
Stary 2012-10-15, 21:22   #681
Blacky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Nie na darmo ludzie przez lata smakowali, testowali i zbierali wiedzę o winie.
Dokładnie.

Ja już pisałam - jestem zwolenniczką, żeby każdy pił to, co mu smakuje. Ale warto czasem zastanowić się czemu niektóre wina zestawia się z niektórymi daniami.

A wierzcie mi - są takie wytrawne wina o pięknym owocowym bukiecie, które każdy fan "półsłodkiego czerwonego" na pewno by docenił.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Stary 2012-10-16, 10:54   #682
smerfetk_a
Żona Gargamel

Kochane moje, proponuje założyć osobny wątek o winach bo chyba o tygodnia ten temat maglujecie

Edytowane przez smerfetk_a
Czas edycji: 2012-10-16 o 10:56
smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-16, 18:15   #683
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Dokładnie.

Ja już pisałam - jestem zwolenniczką, żeby każdy pił to, co mu smakuje. Ale warto czasem zastanowić się czemu niektóre wina zestawia się z niektórymi daniami.

A wierzcie mi - są takie wytrawne wina o pięknym owocowym bukiecie, które każdy fan "półsłodkiego czerwonego" na pewno by docenił.
zastanawiałam się już nad tym nie raz, niestety, nie mogę się podpisać pod wnioskami płynącymi z tego zastanawiania się
fani półsłodkiego pewnie wiedzą lepiej, co doceniają, a co nie
Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Kochane moje, proponuje założyć osobny wątek o winach bo chyba o tygodnia ten temat maglujecie
akurat trafił się temat wina, ale mógł to być każdy inny, ponieważ już jakiś miesiąc temu faux pas młodych się wyczerpały. powinno się teraz pozwolić "odpocząć" wątkowi ale na Wizażu to się stanie tylko wtedy, gdy moderator go zamknie
Stary 2012-10-17, 22:44   #684
Blacky
Zadomowienie

Cytat:
zastanawiałam się już nad tym nie raz, niestety, nie mogę się podpisać pod wnioskami płynącymi z tego zastanawiania się
fani półsłodkiego pewnie wiedzą lepiej, co doceniają, a co nie
Skąd mogą wiedzieć, jeśli nie próbowali tego, co ja proponuję?

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Stary 2012-10-17, 22:48   #685
viva91
na przekór do celu

Cytat:
nie wiemy, czy próbowali czy nie jednak sądząc po wpisach w tym wątku, można założyć, że przynajmniej połowa próbowała.
Stary 2012-10-18, 10:51   #686
cowie
Zakorzenienie

Cytat:

Ale ja trochę nie rozumiem tego zaparcia.
Moim zdaniem półsłodkie czerwone również nada się do dania mięsnego, a półsłodkie białe świetnie smakuje z krewetkami czy mulami

Ja rozumiem, że są utarte standardy, ale gustów i różnych połączeń może być nieskończenie wiele! I nie oznacza to, że są gorsze.

Być może znalazłoby się jakieś wino wytrawne, które by mi posmakowało. Próbowałam się przekonać już kilka razy i póki co za każdym razem skucha.
A skoro wina półsłodkie smakują mi niemalże każde to chyba łatwiej jest pójść do sklepu i przebierać wśród tego co mi naprawdę posmakuje niż szukać tego jednego jedynego wytrawnego, które bym akceptowała

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 14:28   #687
lapida
Wtajemniczenie

Rany, a wy dalej o tych winach?
lapida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 18:48   #688
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
Rany, a wy dalej o tych winach?
eh no właśnie

trzeba jakieś faux pas wymyślić

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-18, 19:11   #689
viva91
na przekór do celu

no jak się temat nie skończył, to dalej to znaczy dla mnie dawno się skończył, bo mnie nie trzeba uświadamiać, że są gusta i guściki niezależne od jakichkolwiek reguł.

to może o ciastach. czy jak się gościom na pożegnanie daje ciasto (wiem, że nie wszędzie jest taki zwyczaj ale pytanie kieruję do osób, które to znają) to jest to gorsze ciasto od tych na stołach? do tej pory dostawałam takie, jakie można było zjeść podczas przyjęcia, ostatnio jednak dostałam całkiem inne, mniej wymyślne ciasta od tych na stołach, posklejane dżemem wafle... nie mówię, że to faux pas ale nie wiem czy to tylko przypadek, czy jednak działanie zamierzone?
Stary 2012-10-18, 21:38   #690
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
no jak się temat nie skończył, to dalej to znaczy dla mnie dawno się skończył, bo mnie nie trzeba uświadamiać, że są gusta i guściki niezależne od jakichkolwiek reguł.

to może o ciastach. czy jak się gościom na pożegnanie daje ciasto (wiem, że nie wszędzie jest taki zwyczaj ale pytanie kieruję do osób, które to znają) to jest to gorsze ciasto od tych na stołach? do tej pory dostawałam takie, jakie można było zjeść podczas przyjęcia, ostatnio jednak dostałam całkiem inne, mniej wymyślne ciasta od tych na stołach, posklejane dżemem wafle... nie mówię, że to faux pas ale nie wiem czy to tylko przypadek, czy jednak działanie zamierzone?
ciasto dla gości inne, niż to na stole? nie spotkałam się z tym.
może w Twoim przypadku była to już kwestia lecenia po kosztach, a może młodzi uznali, że takie ciasto jest fajne i dobre i postanowili dać właśnie to.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości