|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
|
|||
| 1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
|
0 | 0% |
| 2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
|
15 | 35,71% |
| 3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
|
0 | 0% |
| 4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
|
1 | 2,38% |
| 5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
|
15 | 35,71% |
| 6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
|
0 | 0% |
| 7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
|
3 | 7,14% |
| 8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
|
4 | 9,52% |
| 9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
|
4 | 9,52% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
no wyrobiłam się z pracą
to lecę z pamięci: Jaciee jesteś wreszcie beatko i Ciebie tak mało tutaj.. dobrze, że chociaż czasem zaglądasz dziubku najwidoczniej musi się szymek wychorować u nas w żłobku tez było tak fajnie jak u Agni czy Żanetki. bardzo mi odpowiadał, tylko to chorowanie Hani było męczące..no a teraz musimy odczekać naszą kwarantannę" i chyba tam wrócimy scio cieszę się, że lepiej u Was!! ![]() Brumku oby było wszystko dobrze z oczami! a Tymka męczą te zębiska - niech już wylezą!! Teliku - ojj bedna Ty marzenko piękna Hania w kombinezonie lili ja na kaszel miałam dla Hani syrop Eurespal, ale to było zalecone przez lekarza. na własną rękę to ja Hasni jeszcze nic - poza inhalacjami z soli i wit C - nie podawałam... więcej nie pamiętam. ... ... znowu mi robotę przynieśli
|
|
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
Lili Ja na kaszel mialam mucosolvan mini wykrztuśny.Dostawała go 2 razy dziennie po 2,5 ml. Ten drugi raz tak ok 16,bo jak dałam przed samym spaniem to potem sie męczyła,ale pomógł kaszel znikł po 4 dniach. Lek bez recepty.
|
|
|
|
#3693 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zaneta, Lili kazdy syrop wykrztusny nalezy podac maksymalnie do 16/17, zeby dziecko zdarzylo odkrztusic ta wydzieline. Ale to dobry farmaceuta przy kupnie syropu powinien powiedziec. |
|
|
|
|
#3694 |
|
Zakorzenienie
|
Eurespal - z tego co wiem z nim trzeba uważac, zdarza sie szybsze bicie serca (kołatanie). podobny skład ma pulneo
|
|
|
|
#3695 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dawałam zwykły mucosolvan, pediatra zalecła 2x2,5 ml nie później niz 16-17 i zawsze po pół godzinie syropie oklepać.
|
|
|
|
#3696 | |
|
Zadomowienie
|
180 funtów tygodniowo, przy czym tydzień u nas to dwa pełne dni. tak więc kupa kasy. + że nic nie musimy przynosić, mają swoje oliwki, chusteczki, pieluchy.
Cytat:
my właśnie wróciliśmy dzisiaj. było ok, ale cały czas ja byłam. był odważniejszy do pań, bawiła się z dziećmi, zjadł trochę farby . tylko nie mógł zasnąć. ale raczej pozytywnie widze to jego żłobkowanie.
|
|
|
|
|
#3697 | |
|
Zadomowienie
|
agula a juz macie upatrzone. Bylam w deichmanie wczoraj i nic nie bylo z numeracji zimowej dla maluchow, noz masakra. Chyba, ze jeszcze sa przed dostawa zimowych butow
Cytat:
Oki ide podawac obiad, bo dziecko wstalo i zaprowadzilo mnie do kuchni, ze glodne.
|
|
|
#3698 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Dorośnie ;ehem: Cytat:
Byłam u okulisty. Wada się powiększyła, miałam rację Teraz w prawym mam -4, w lewym - 1,75.A Tymek dziś na spacerze dostał histerii. Tzn. nie takie ze złości, tylko po prostu histerycznie płakał pierwszy raz od urodzenia płakał na spacerze! Skończyło się tym, że niosłam go na rękach, tuliłam, całowała a on i tak płakał żałośnie. W domu na chwile przestał, ale potem znowu. Tylko na rękach się uspokajał, ale i to chwilę. Cały czas chce się tulić. A teraz śpi Drugi raz w ciągu dwóch tygodni śpi o tej porze, a wcześniej mu się to nie zdarzało. W ogóle to już któryś pod rząd przepłakany dzień. Musi naprawdę cierpieć ![]() A siniol na dziąśle wygląda, jakby miał eksplodować...
|
|
#3699 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek a chyba 3-4 dni takiego krwiaka miał na dziąśle i jak tylko ząbek przebił się krwiak zniknął teraz czekamy na dolne 4 .... mam nadzieję że lżej będą wychodzić
|
|
|
|
#3700 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
Brumek biedni jesteście szkoda Tymka. dziecko musi swoje wycierpieć- albo zęby, albo kolka. U nas to drugie było ![]() Ja nie mam wady wzroku, ale czuję że mi się pospuł troszkę...też powinnam się wybrać do okulisty. Na nfz byłaś? Dziubek oby nic powaznego małemu nie było ![]() Jestem po spotkaniu z Oliweczką i Julką. Spotkałyśmy się w sali zabaw. Sara miała wszystko i wszystkich w nosie, tylko basen z kulkami ją interesował, ciągle mi tam uciekała, i non stop tam siedziała. Towarzystwo jej nie było potrzebne, nawet ja nie ![]() Julka dla odmiany nie chciał być w kulkach, tylko domku, więc sie dziewczyny razem nie pobawiły za wiele. Oliweczka ma śliczną piłkę Słuchajcie, kupiłam w biedrze w cenie dnia czekoladę wawel tiramisu. Jest boska. Nigdy tak pysznej nie jadłam. A brałam ją bez przekonania.. Jeszcze jedno: pamiętacie nieudany zakup używanych spodni na all? miały rozwalony szef na pupie. Odesłałam, i dopomniałam sie o koszty wysyłki które dodatkowo musiałam ponieść. Baba się rzuca, że za koszty wysyłki mi zwracać nie będzie i takie tam. Kto ma racje? ja czy ona? myślałam że obędzie się bez wystawiania komentarza, ale chyba neutralny- jak nie negatywny jej walnę.
Sara Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2012-10-10 o 15:36 |
|
|
|
#3701 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z górnymi nie było takich przebojów. Mam nadzieję, że też tylko kilka dni to potrwa ![]() A u Was dla równowagi muszą dolne łatwo wyjść, skoro górne tak się dały we znaki ![]() Cytat:
![]() 2. Na NFZ ![]() Ale przez to do kina nie poszłam, bo tak nagle wypadło. 3. Taki wiek, że inne dzieci nie są jeszcze wielką atrakcją. A zdjęcia będą? ![]() 4. Całe szczęście, że od czasów ciąży mam czekoladowstręt
|
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek będą, Oliweczka robiła, może wstawi.
Nie chce mi się iść na spacer. Jakoś mi zimno
|
#3703 |
|
Zakorzenienie
|
Biedny Tymuś
![]() Kupiłam dziś Agacie taki sok http://www.ogrodynatury.pl/pl/produk...n_225_ml_.html Fajny, bo wyprodukowany w większości wyprodukowany nie z zagęszczonego soku. Smaczny, nie słodki. A i Agata pije sama ze szklanki |
|
|
|
#3704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3705 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek
Marzenki chyba nie ma.To są zakupy z dużymi rabatami.Tylko spr.ile się czeka na paczkę bo nie raz nawet 4-6tyg.To jest klub zakupowy. Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2012-10-10 o 16:20 |
|
|
|
#3706 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. biedny! po przeciwbolowym nie przeszlo? Cytat:
Chyba powinna Ci zwrocic za przesylke, w koncu gdyby rzetelnie opisala spodnie, to bys nie zwracala. ![]() A ja wlasnie odkrylam ostatnia dwojeczke, na ktora tak dlugo czekalam. Za to ta jedna czworka co jest, jest bardzo malutka, wiec pewnie da jeszcze popalic. |
||
|
|
|
#3707 |
|
Zakorzenienie
|
CRAZY
dzięki Ci za ten przepis na pizzę. Jest tak doskonały, idealny. Od 2 lat szukałam takiego przepisu, zawsze wychodziły zakalce.Pycha! Nic dodać nic ująć, jak w pizzerii. Dzewczyny róbcie! Tż nie uwierzy że to sama zrobiłam
|
#3708 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3709 |
|
Wtajemniczenie
|
Patik robiłas cienkie ciasto? Na specjalna blaszke do pizzy ?
Daj jeszcze raz ten przepis. |
|
|
|
#3710 |
|
Zakorzenienie
|
Laski oto i on:
310 g mąki tortowej ( jakieś 1, 8 szklanki) 170 g wody ciepłej ( 170 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek ( ja dałam olej) 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży Drożdże rozpuścić w wodzie. Połączyć z resztą składników. Ciasto będzie klejące, mozna podsypać delikatnie mąką- im mniej tym lepiej. Ciasto dac na blachę ( stronczek tak, robiłam na tek z dziurkami do pizzy- średnica ze 30 cm chyba- na oko mówię, bo nie mierzyłam, ale na wększej też by wyszło ok). Posmarować koncentratem pomodorowym, na to ser- uwaga, cały sekret tkwi w tym, żeby w tej chwili dac ser. Moja rada: sera na grubo, koncentratu tak z umiarem ( ja dałam trochę za duzo i było go czuć), na to składniki jakie chcesz. Rozgrzać piekarnik do 250 st. Piec na dolnej półce 10-15 min. U mnie po 10 była dobra. Włala ![]() a tu strona, fajny przelicznik wag http://portalkucharski.pl/przelicznik Stronczek ciasto jest dosyć cienkie
Sara Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2012-10-10 o 18:07 |
|
|
|
#3711 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki
Zapisalam. Moze jutro zrobię bo jak narazie pomysla nie mam na jutrzejszy obiad |
|
|
|
#3712 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jutro chciałam na obiad makaron z kurczakiem ale co do tego? macie jakiś ciekawy, dobry przepis?
|
#3713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
daje filety z kurczaka, czosnek, oliwe, ryż ten spec kurczakowy , papryke czerwona, pieczarki,cebule.Na koniec pietruszkę.Robię to w piekarniku. do tego ogórek kwaszony/surówka porowa![]() ja dzisiaj robiłam gołąbki wyszły świetne B też się zajadał Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2012-10-10 o 18:37 |
|
|
|
|
#3714 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
na szybkosci 1. Marysia nie plakala jak wyszlismy i az do 13.30 bawila sie, dopiero jak pani ja prowadzila i zlapala za klamke, wtedy zaczela. Pani sie smiala ze chyba chce zostac. 2. wyrwalam zab z marszu - kuzynka TZ miala umowiona wizyte, ja pojechalam sie z nia umowic, okazalo sie ze po niej ktos nie przyszedl na wizyte i mnie przyjal!!!! I nie boli - ale ulga.
|
#3715 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór.
Miałam zacytowane ale mi wszystko zjadło, bo net się rozłączył Agulaa najlepsze rocznicowe. My jutro mamy czwartą Czekam na zdjęcie Lili w spodniach. A jaki rozmiar ona teraz nosi? Bo Domek gdzieś koło 80 cm.Marzena_S a ja nawet mam konto na markofanach, ale jeszcze nic tam nie kupowałam Muszę zerknąć. Dziewczyny dziękuję za ponowne ciepłe przyjęcie
|
#3716 |
|
Raczkowanie
|
AgaG, brunetka -przygotowuję się do egzaminu z rachunkowości. Robię dodatkowe uprawnienia do pracy i muszę zdawać egzaminy państwowe (studia już dawno skończyłam
). brumek - biedny Tymuś i obyś miała racje, że im zęby później wychodzą tym łagodniej dzieci to znoszą - przynajmniej staram się w to wierzyć ![]() A czym spowodowane jest pogorszenie wzorku? Ja też powinnam się wybrać do okulisty - już z 3 lata nie byłam, a od urodzenia Rafałka to strasznie mi się wzrok pogorszyał - obstawiem, że to przez poród. Tylko, że ja sie boję usłyszeć, że muszę nosić okulary, tzn do jazdy zawsze zakładam - inaczej byłabym zagrożeniem dla innych. scio - za samodzielne picieAgatki ale Ci się szybko rozwija córcia. U nas jeszcze daleka droga.Rafcio odkrył jakiś tydzień temu, że ten bidon z Aventu jak się nim stuka o coś przecieka i z zamiłowaniem stuka i rozlewa picie eve - dobrzez, że już nie boli A u mnie mały od ok. 40 min smacznei śpi. Odkąd się przestawił na jedną ok. godzinną drzemkę w ciagu dnia, po 19 pada i z przerwami na picie, przytulenie, ponoszeni śpi do ok. 7. |
|
|
|
#3717 |
|
Zadomowienie
|
Aga, Brumek, tak jak pisze Blondynka- Markafoni to internetowy klub zakupowy.
![]() Patik, u Nas jak kurczak i makaron to mrożony szpinak w liściach+ cebula+czosnek+sól, pieprz+jogurt naturalny= pychota. ![]() Eve, brrrr dobrze, że masz to już za sobą i nie boli. ![]() Iustyna, jak żyjecie, jak Zuza? ![]() Brumek, mocno Ci się pogorszyło, czeka Cię zmiana szkieł? Znikopis już wzbudza większe zainteresowanie, szybko coś bazgrze a później pokazuje,że mam zmazać. Narysowanego kwiatka też wąchała i kichała (tak robi jak widzi prawdziwego). Jak rysowanie się znudziło, to zaczęła na nim skakać i udawać, że jedzie na koniu.![]() Agni, ale świetny żłobek, nic dziwnego że się cenią skoro i zajęcia dodatkowe są i tyle osób do opieki. Ciekawe kiedy polskie żłobki dojdą do takiego poziomu. No i współczuję tych wczesnych pobudek![]() No to teraz chwalę się: Hania pokazuje na siebie w lustrze lub na zdjęciu i wykrzykuje NIANIA- kilka razy powtórzyła ten numer. |
|
|
|
#3718 |
|
Zadomowienie
|
Hejoo
. Ale mnie długo tutaj nie było...Nie mam internetu u teściów, ale zakładamy nowy w przyszłym tygodniu, więc uda mi się częściej gościć na wątku . Przyjechaliśmy dzisiaj do rodziców, w piątek pierwszy zjazd. Mam nadzieję, że u Was wsio ok .U nas po staremu. Nadal czekamy na dokumentację związana z budową, w tym roku nie uda nam się ruszyć niestety , Malwiś rośnie jak na drożdżach, moja gaduła kochana. Każdy dzień wiąże się z nowymi umiejętnościami. Tyle u nas.
|
|
|
|
#3719 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dominik jak widzi siebie w lusterku to albo:- robi "kuku" - mówi "dzidzia" - mówi "minini" ( to jego odmiana imienia Dominik
|
|
#3720 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, to duzo Wasze dzieci mówią.
Mój młody nie mówi jeszcze w sumie nic... - Baaa jak coś upadnie. - taaa jak pokazuje jaki duży urośnie i tyle... mamaama coś tam gada, ale raczej nie świadomie. no i jakieś babababa. Nie mam na nic czasu ostatnio. Odkąd mały ma jedną drzemkę organizuję się od początku
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:22.

. tylko nie mógł zasnąć. ale raczej pozytywnie widze to jego żłobkowanie.
póki co szukam kombinezonu.

Drugi raz w ciągu dwóch tygodni śpi o tej porze, a wcześniej mu się to nie zdarzało. W ogóle to już któryś pod rząd przepłakany dzień. Musi naprawdę cierpieć
dziecko musi swoje wycierpieć- albo zęby, albo kolka. U nas to drugie było 

dzięki Ci za ten przepis na pizzę. Jest tak doskonały, idealny. Od 2 lat szukałam takiego przepisu, zawsze wychodziły zakalce.