Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-10, 16:19   #2401
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012

Ewelinie wychodzi chyba ząb. Pod łyżeczką nic nie stuka, ale dziąsło ma charakterystyczną zmianę.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:52   #2402
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość

Jestem w końcu
Teście są u nas boli mnie głowa od ich kłotni i brzuch z nerwów nie muszę chyba więcej dodawać. Dopiero dziś odzyskaliśmy internet. Przeprowadziliśmy się na górę wyślę Wam zdjęcia jak teście pojadą bo teraz mamy niezły sajgon. Olivia mówi od paru dni mama, tata, baba potrafi siedzieć sama i się bawić przez pół godziny jeszcze nie raczkuje dalej próbuję ale jej nie wychodzi. Ząbków nie mamy jeszcze. Postaram się Was nadrobić wieczorem bo naprawde ciężko z czasem. Ale się stęskniłam za Wami.
Hej

Ale fajnie. dla Olivii za nowe umiejetnosci.Tyle slow juz zna!Jak super.

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
dziewczyny co byscie zrobily na moim miejscu? zamowilam mamie na allegro 3 firanki , zaplacilam za 3 , bo dzis z tego wszystkiego sprawdzilam, a oni mi przysłali moje 3 , jeszcze jedna podobna, i 5 calkiem inncyh, w sumie nadprogramowo 6 albo 7 firanek, zgłupiałam..
Tez mysle tak jak dziewczyny.Albo niech ci przeleja kase na wysylke tych firanek,albo w ramach poniesionych kosztow moga zaproponowac zostawienie jakiejs firanki.

Kupilam Erykowi zestaw ksiazeczek Erica Carle.gKatarzynka polecala. Super sa!Erykowi bardzo sie podobaja.
Stary 2012-10-10, 17:21   #2403
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Hej

Ale fajnie. dla Olivii za nowe umiejetnosci.Tyle slow juz zna!Jak super.

Tez mysle tak jak dziewczyny.Albo niech ci przeleja kase na wysylke tych firanek,albo w ramach poniesionych kosztow moga zaproponowac zostawienie jakiejs firanki.

Kupilam Erykowi zestaw ksiazeczek Erica Carle.gKatarzynka polecala. Super sa!Erykowi bardzo sie podobaja.
Cieszę się My też mamy te książeczki i Hania też wpatruje się z nie z nieukrywanym zachwytem

A my byłyśmy dziś w przedszkolu... Hania spała w mei taiu dobre 45 minut i potem jak wychodziłysmy, to zasnęła i spała pół godziny w wózku (a ja przez ten czas niesamowicie zmarzłam, bo strasznie zimny wiatr był a ja nie wzięłam rękawiczek) Najgorsze jest to, że Hania zjadła rano o 7.30 i potem odrobinkę o 12.00... normalnie moje piersi chciały eksplodować - tyle ciekawych rzeczy było dokoła, że nie było czasu na jedzenie... Za to po powrocie do domu, zjadła o 13, potem o 13.45 znów się dobierała do mnie i zjadła całkiem sporo a potem znów o 14.30 zaczęła jeść i tak ssała aż do 15 po czym odwróciła głowę i po prostu zasnęła i pospała do 16.30 a ja razem z Nią bo zanim wstałam ogarnęła mnie taka cudowna błogość, że stwierdziłam, że zmywanie nie zając-wstawię jak się obudzimy. I takim oto sposobem obdziłyśmy się jak Marcin wrócił z pracy, teraz się zmywanie zmywa a tatuś bawi się z Hanią.
Jutro jedziemy z tatusiem do pracy, bo będzie cały dzień sam w oddziale a nam się przyda troszkę rozrywki
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 17:31   #2404
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
u nas też 9 ale wiatr jest zimny
oj ja tez zmarzłam strasznie na spacerze zastanawiam sie nad rękawiczkami
Stary 2012-10-10, 18:04   #2405
Zia_
Zadomowienie

Roksape, trzymam kciuki zeby udalo wam sie pokonac problemy z karmieniem!

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
No i zawsze można przestać być księdzem , znam takie dwa przypadki, plus jedną siostrę
Ja sie bardziej zgadzam z Gosia - tzn rozumiem ze jak ktos sie swiadomie decydowal ze bedzie zyl w celibacie to jego decyzja, ale szkoda mi tez tych ksiezy, bo pewnie wielu z nich mogloby pogodzic powolanie z posiadaneim rodziny i spelnianiem swoich naturalnych potrzeb a jak chca jednego to musza zrezygnowac z drugiego.

Cytat:
Dziewczyny stawiam pierwszy krem przeciwzmarszczkowy nałożony mówi się trudno teraz tylko czekać na wnuki
Kurcze odkopalas moja skrzetnie zakopana mysl ze juz i na mnie czas

Nie mam weny na pisanie bo albo zajmuje sie Ania albo ogladam serial Odcinek 26 czeka
Ania wcina jeden sloiczek maly dziennie, raz owocki raz warzywka. Glowna atrakcja jest jej ustawiczne czwiczenie buju-buju na rekach i kolankach, czego nie omieszka czynic rowniez przed i po drzemce oraz pare razy w nocy
Dzis chcialam pokryc resztki balejazu na moich krotkich wlosach tania farba z kiosku w kolorze ciemny blond i tak oto mam glowe w kolorze fioletowa czern. Niech zyje polski przemysl chemiczny
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 18:15   #2406
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Roksape, trzymam kciuki zeby udalo wam sie pokonac problemy z karmieniem!

Ja sie bardziej zgadzam z Gosia - tzn rozumiem ze jak ktos sie swiadomie decydowal ze bedzie zyl w celibacie to jego decyzja, ale szkoda mi tez tych ksiezy, bo pewnie wielu z nich mogloby pogodzic powolanie z posiadaneim rodziny i spelnianiem swoich naturalnych potrzeb a jak chca jednego to musza zrezygnowac z drugiego.

Kurcze odkopalas moja skrzetnie zakopana mysl ze juz i na mnie czas

Nie mam weny na pisanie bo albo zajmuje sie Ania albo ogladam serial Odcinek 26 czeka
Ania wcina jeden sloiczek maly dziennie, raz owocki raz warzywka. Glowna atrakcja jest jej ustawiczne czwiczenie buju-buju na rekach i kolankach, czego nie omieszka czynic rowniez przed i po drzemce oraz pare razy w nocy
Dzis chcialam pokryc resztki balejazu na moich krotkich wlosach tania farba z kiosku w kolorze ciemny blond i tak oto mam glowe w kolorze fioletowa czern. Niech zyje polski przemysl chemiczny
Heja

no ja jestem na 58 , czyli równam do tego co w tv
Mam nadzieję,że Ci się dobrze ogląda serial i że muzyka Ci się podoba .

A może źle była spakowana ta farba? Bo czasem to różnie w kiosku może być a na słońcu nie stała ? Moje włosy po ciąży mocniej łykają kolor , tym bardziej , chyba dlatego też ,że na naturalny włos kładę farbę.

Spacer zaliczony , zaczęło kropić to się zwinęłyśmy .Kaja się dzisiaj obraziła na zupy brokułowa mamusina bleeee , sloiczkowa cielęcinka z warzywami bleeee ,mam nadzieję,że to jednodniowa obraza
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 18:18   #2407
tynka88
Zadomowienie

napisze do nich o co chodzi jak mi przeleja kase za przesylke to odesle i tyle.

Ja dzis na spacer poszlam w opasce, kozakach i plaszczu i tak mi bylo zimno i wyrzymala 1,5 godziny.

Zia u nas tez teraz faza buju buju na czworaka, czasami uda sie troche przemiescic ,ale glownie buju buju smiesznie to wyglada, TZ mówi ,ze Mateuszek juz ćwiczy co bedzie robil z dziewczynkami

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 18:31   #2408
Zia_
Zadomowienie

Konia, ja mysle ze te farby tak maja ze ten kolor to jest mocno orientacyjny. Wykombinowalam ze z racji ceny moze ich 'targetem' sa siwe emerytki i moze faktycznie na siwym te kolory lepiej wychodza

Cytat:
Zia u nas tez teraz faza buju buju na czworaka, czasami uda sie troche przemiescic ,ale glownie buju buju smiesznie to wyglada, TZ mówi ,ze Mateuszek juz ćwiczy co bedzie robil z dziewczynkami
Zboczuchy
Stary 2012-10-10, 18:39   #2409
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Konia, ja mysle ze te farby tak maja ze ten kolor to jest mocno orientacyjny. Wykombinowalam ze z racji ceny moze ich 'targetem' sa siwe emerytki i moze faktycznie na siwym te kolory lepiej wychodza

Zboczuchy
na siwych emerytkach to chyba wychodzi czarna smoła

eee tam odrosną , nie? przy krótkich to nie jest problem

kiedyś sobie walnęłam rubinową czerwień o rety, całe pierwsze swięto Bożego Narodzenia latałam w czapce mikołaja a w drugie święto byłam pierwsza pod sklepem po farbę, no bo wiadomo,że w święta to ludzie za farbą po sklepach latają
Stary 2012-10-10, 18:43   #2410
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

O rany
To chyba glodnemu chleb na mysli
Stary 2012-10-10, 18:46   #2411
tynka88
Zadomowienie

no Gosia chyba wlasnie jest tak jak ty piszesz ale mój TZ to jest na tym punkcie chory:P

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 18:51   #2412
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
napisze do nich o co chodzi jak mi przeleja kase za przesylke to odesle i tyle.

Ja dzis na spacer poszlam w opasce, kozakach i plaszczu i tak mi bylo zimno i wyrzymala 1,5 godziny.

boszzz a myslalam ze tylko moj maz ma takie pomysly
Stary 2012-10-10, 19:38   #2413
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
na siwych emerytkach to chyba wychodzi czarna smoła
eee tam odrosną , nie? przy krótkich to nie jest problem
A pewnie. Ja to siebie kocham taka jaka jestem
Stary 2012-10-10, 20:03   #2414
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
A pewnie. Ja to siebie kocham taka jaka jestem
Zia czym jest problem z kolorem włosów wobec tego co ludzie przeżywali w czasie wojny , prawda ? To była masakra , a teraz to my mamy młodzieżowo A w sumie to nie było tak dawno ....i oby się nie powtórzyło.
Stary 2012-10-10, 20:14   #2415
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

dziewczyny mozecie polecic jakies buty na jesien zime?? bo w skurzanych od chrztu mlody ma zimne stopki juz :/
Stary 2012-10-10, 20:22   #2416
mama d
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość

Jestem w końcu
Teście są u nas boli mnie głowa od ich kłotni i brzuch z nerwów nie muszę chyba więcej dodawać. Dopiero dziś odzyskaliśmy internet. Przeprowadziliśmy się na górę wyślę Wam zdjęcia jak teście pojadą bo teraz mamy niezły sajgon. Olivia mówi od paru dni mama, tata, baba potrafi siedzieć sama i się bawić przez pół godziny jeszcze nie raczkuje dalej próbuję ale jej nie wychodzi. Ząbków nie mamy jeszcze. Postaram się Was nadrobić wieczorem bo naprawde ciężko z czasem. Ale się stęskniłam za Wami.
Oj bidusiu ale jest takie powiedzenie a propos gości a ja to przekształciłam na "Teść **** swoje prawa ma" ... trzymam kciuki, żebyście ten sajgon szybko ogarnęli i wrócili do normy
mama d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 20:31   #2417
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Dzieciaki śpią ja poprasowalam stosy ubrań czy kiedyś będzie mniej tych rzeczy

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
oj ja tez zmarzłam strasznie na spacerze zastanawiam sie nad rękawiczkami
Ja już noszę

Cytat:
Zia czym jest problem z kolorem włosów wobec tego co ludzie przeżywali w czasie wojny , prawda ? To była masakra , a teraz to my mamy młodzieżowo A w sumie to nie było tak dawno ....i oby się nie powtórzyło.
Konia nam nie potrzebna wojna nam wystarczy że prąd wyłączą i jest katastrofa Ale ludzie w tamtych czasach przeżyli piekło

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 20:53   #2418
Nikii89
Zakorzenienie

Czuję się jakby walec po mnie przejechał i przeszło stado słoni ;(
Boli mnie każda kosteczka, gorączka 38,5 ;/ w domu palą jak głupi a ja chodzę w 3 swetrach i nadal mi zimno
Boję się że Oskar znów się zarazi ;/

ale muszę pochwalić mojego syna bo rano mówię "Oskarek bądź dziś grzeczny bo mamusia się źle czuje" i mój synek był grzeczny troszkę tylko popłakał, ale to minimalnie.
Np. jadł dziś o 9.40 więc znając go powinien wrzeszczeć o 13.40 na jedzenie. A tu szok pospaliśmy razem od 11.40 do 14. Potem grzecznie czekał aż zrobię papu. Aniołek kochany.
Oczywiście mówię TŻ "zajmij się dziś nim bo nie chcę go zarazić" i co miał to gdzieś i wolał jakieś pierdoły załatwiać i jeździć autem. Więc mówię"masz tyle kasy aby zaś na leki dawać do niego?? (ostatnio poszło ok 200zł;/) a ten mi "Ty masz"

Idę spać może wypocę tę chorobę. Jutro na pobranie krwi rano ciekawe jak to Oskar zniesie
Stary 2012-10-10, 20:54   #2419
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
No wlasnie, jak sie pomysli o tych historiach z ksiazek, filmow albo z zycia wlasnych dziadkow to sie zaraz w glowie uklada i sie czlowiek przestaje bzdetami martwic

Cytat:
Dzieciaki śpią ja poprasowalam stosy ubrań czy kiedyś będzie mniej tych rzeczy
Jak podejmiesz meska decyzje jak ja ze prasujesz tylko co naprawde trzeba
Jak sobie pomysle ze przed Ania mialam czas i ochote prasowac podomowe koszulki i jeszcze je piescilam zeby zagniotek nie bylo w jakis zakamarkach to chce mi sie smiac priorytety mi sie zmienily
Stary 2012-10-10, 20:54   #2420
mama d
Raczkowanie

Poradzie mi może macie jakiś sposób lub pomysł jak okiełznać jej charakterek.
Zosia zawsze uwielbiała zasypiać i spać u siebie w łóżeczku a teraz jak ją tam wkładam to jest wrzask, siadanie i stawanie. Nawet jak zaśnie u nas i ją tam przenoszę to się rozbudza i wrzask, siad, wstawanie.
Nie wiem czemu ale dzieje się tak tylko w ciągu dnia, w nocy jest tak padnięta, że owszem wędruje po łóżeczku ale nie wstaje.
Nie mogę jej pozwolić na drzemanie w naszym łóżku bo a nóż spadnie i sobie coś zrobi.
mama d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 21:00   #2421
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
dziewczyny mozecie polecic jakies buty na jesien zime?? bo w skurzanych od chrztu mlody ma zimne stopki juz :/

Ja do wozka nie zakladam butkow.Na cienkie skarpetki,albo rajstopki (jak bylo ostatnio rano 6 st zalozylam rajstopki pod spodnie mu) zakladam grube skarpety,no i nozki cieple mial.

Konia kupilam Nurowskiej Listy milosci i przeczytalam wlasnie.Dzieki,ze polecilas.Bardzo wartosciowa ksiazka,sklaniajaca do refleksji.

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Boli mnie każda kosteczka, gorączka 38,5 ;/ w domu palą jak głupi a ja chodzę w 3 swetrach i nadal mi zimno

Zdrowka zycze!

Cytat:
Jak sobie pomysle ze przed Ania mialam czas i ochote prasowac podomowe koszulki i jeszcze je piescilam zeby zagniotek nie bylo w jakis zakamarkach to chce mi sie smiac priorytety mi sie zmienily
Ja prasuje tylko to co trzeba,czyli... prawie nic
Stary 2012-10-10, 21:00   #2422
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość

ale muszę pochwalić mojego syna bo rano mówię "Oskarek bądź dziś grzeczny bo mamusia się źle czuje" i mój synek był grzeczny troszkę tylko popłakał, ale to minimalnie.
Np. jadł dziś o 9.40 więc znając go powinien wrzeszczeć o 13.40 na jedzenie. A tu szok pospaliśmy razem od 11.40 do 14. Potem grzecznie czekał aż zrobię papu. Aniołek kochany.
Oczywiście mówię TŻ "zajmij się dziś nim bo nie chcę go zarazić" i co miał to gdzieś i wolał jakieś pierdoły załatwiać i jeździć autem. Więc mówię"masz tyle kasy aby zaś na leki dawać do niego?? (ostatnio poszło ok 200zł;/) a ten mi "Ty masz"

Idę spać może wypocę tę chorobę. Jutro na pobranie krwi rano ciekawe jak to Oskar zniesie
zdrówka Nikii

Stary 2012-10-10, 21:01   #2423
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
używaliśmy takich papci , które były przy kombinezonie, a na cieplejsze dni mieliśmy takie buty a z cicusiem z h &m , podobne do tych
http://www.mojeciuchy.pl/entityfiles...c1/3793626.jpg
Stary 2012-10-10, 21:05   #2424
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
No wlasnie, jak sie pomysli o tych historiach z ksiazek, filmow albo z zycia wlasnych dziadkow to sie zaraz w glowie uklada i sie czlowiek przestaje bzdetami martwic

Ale ja już nie prasuję ręczników, majtek tz podkoszulek to co mam jeszcze odrzucić

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez mama d Pokaż wiadomość
Poradzie mi może macie jakiś sposób lub pomysł jak okiełznać jej charakterek.
Zosia zawsze uwielbiała zasypiać i spać u siebie w łóżeczku a teraz jak ją tam wkładam to jest wrzask, siadanie i stawanie. Nawet jak zaśnie u nas i ją tam przenoszę to się rozbudza i wrzask, siad, wstawanie.
Nie wiem czemu ale dzieje się tak tylko w ciągu dnia, w nocy jest tak padnięta, że owszem wędruje po łóżeczku ale nie wstaje.
Nie mogę jej pozwolić na drzemanie w naszym łóżku bo a nóż spadnie i sobie coś zrobi.
Ania w dzień nie zaśnie w łóżeczku śpi w wózku nie zmuszam jej ale wieczorem ładnie zasypia w łóżeczku

Stary 2012-10-10, 21:10   #2425
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Ale ja już nie prasuję ręczników, majtek tz podkoszulek to co mam jeszcze odrzucić
Ja prasuje tylko koszule,w ktorych Radek chodzi od Swieta,a ja tez rzadko zakladam bluzke koszulowa.Ciuchy tak wieszam,zeby zagniotow nie bylo
Stary 2012-10-10, 21:13   #2426
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Ja prasuje tylko koszule,w ktorych Radek chodzi od Swieta,a ja tez rzadko zakladam bluzke koszulowa.Ciuchy tak wieszam,zeby zagniotow nie bylo
ale mój tz codziennie chodzi w koszulach pod krawat

Stary 2012-10-10, 21:16   #2427
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
ale mój tz codziennie chodzi w koszulach pod krawat
No to juz gorzej
Stary 2012-10-10, 21:17   #2428
MoniaHan
Wtajemniczenie

Nikki zdrowka,

Nowaken ja odrzucilam wszystkono ale jak musialam swego czasu picus glancus wygladac w pracy a tz smigal w gajerku to deski nawet nie skladalam,byla jak mebel

Mamad ja niestety nie doradze bo moje dziecko nie spi w lozeczku...sluzy ono do zastawienia lozka z jednej strony.

Dzisiaj znajoma przywiozla mi duuuuzzzooo ubranek,wzielam polowe...teraz musze kupic komode aby te ubranka miec gdzie trzymac
Natka ale Twoja corcia fajnie ze juz mowi...Hanka ostatnio mowi.."do you",ale dobrze ze pierwsze slowa byly po polsku,czyli "nie" I "gdzie" a belkocze non stop

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 21:23   #2429
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Az sie usmiechnelam ze majtek nie prasujesz bo mi sie moja babcia przypomniala kochana ktora cale zycie prasowala wsio, byla krawcowa wiec to pewnie zboczenie zawodowe bylo ale majtki, skarpetki, ubrania posciel wszystko miala co do linijki.
Wiadomo to zalezy od stopnia pedantycznosci/niechlujstwa ile mozesz zniesc :P
Ja prasuje koszule TZ, spodnie, bluzki, sweterki, koszulki. Z tym ze raczej tylko te fajne, w ktorych wychodze, podomowe ladnie rozwieszam do suszenia i tyle. Z poscieli tlyko poszewki na poduszki Aniowe ciuszki sporadycznie, tlyko jak naprawde o to prosza
Kiedys po praniu zrob sobie taki test, nie wyprasuj czegos co normalnie prasujesz i potem zobacz czy Ci bardzo przeszkadzalo czy nie. Bo moze prasujesz z przyzwyczajenia bo np. mama prasowala itp?
Ale zglebilam temat

Nikki, kciuki za zdrowko!

Monia, nie zalamuj mnie z tymi pierwszymi slowami ! Ania nawet spolglosek nie ma w repertuarze, tylko 'aaaaaa' i 'yyyyy' w roznych tonacjach. A twoja juz w paru jezykach :P

Edytowane przez Zia_
Czas edycji: 2012-10-10 o 21:26
Stary 2012-10-10, 21:24   #2430
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
używaliśmy takich papci , które były przy kombinezonie, a na cieplejsze dni mieliśmy takie buty a z cicusiem z h &m , podobne do tych
http://www.mojeciuchy.pl/entityfiles...c1/3793626.jpg
mam jeden kombinezon bez tych papci wlasnie i bede musiala jakies buty zakladac a to co pokazalas to ogladalam na allegro

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości