Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-10, 21:16   #4081
starsipanowie
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Żołądki na śniadanie- specyficznie
ja też czasami jadam takie żołądki na śniadanie podsmażone na maśle z plasterkami boczku i cebulą. megadobre ;-)

u:
-3 kromki chleba żytniego z twarogiem (+kefir,kiełki brokuła,rzodkiewki), masło, czarna kawa
-2 łyżki kaszy bulgur, ogórek kiszony,pomidor,natka pietruszki
-duża sałatka (filet z indyka,pomidory,sałata,og órek,rzodkiewki), trochę masła
-kilka ciastek /na oko z osiem sztuk/ , 2 minikanapki (z serem,wędliną)
-garść orzechów laskowych, łyżka wiórków kokosowych
-kubek zupy pomidorowej z kawałkami filetu
/pół godziny skakanki/
-pół wędzonej makreli, starte jabłko i marchewka, 2 małe pomidory
ogólnie dużo dzisiaj podjadania, ale taki dzień...
starsipanowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 21:30   #4082
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Śniadanie (8:00):
* twarogowe pszenne placuszki smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym

Widzę, że te placki weszły do Twojego śniadaniowego kanonu, muszą być pyszne Podasz przepis?
BTW spróbowałam dzisiaj kawy z przyprawą szarlotkową i faktycznie pycha, taki jesienny smak

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
Ha! Twaróg wbrew pozorom też jest ciężkostrawny a wszystkie, jak jeden mąż na tym wątku się tym zajadają dziewczyny A kto powiedział, że białko ma być na kolację?
Ja poszukuję diety, która będzie optymalna
A gdzie jest powiedziane, że 3 posiłki nie sycą a owoce muszą być zawsze? Przy chorym żołądku, problemie z wzdęciami - szukam drogi.
Węgle są z warzywami i kiszonkami, kefirem, więc wszystko ok.

Co do mojej diety. Patrząc na owsianki, czyli cuuuuukier, to nie wiem, jednak zachwycanie się tym, nie jest dobre. Ale każdy szuka swojej drogi.

Jak to na innym wątku jedzeniowym wytłumaczono mi, że jak nie zjem węgli, to będę miała napady na słodkie. A nie szkodzi na kolację.

Ja po tych 3 posiłkach jestem syta a nie przeżarta, jak to bywało na tym cudownym R.
Owsianki to cuuuuukier? Z której strony? Owsianka robiona na płatkach górskich, pełnoziarnistych płatkach orkiszowych czy żytnich, z dodatkiem otrębów- ja swoich zazwyczaj nie słodzę, bo wystarcza mi słodycz z owoców, które do niej dodaję, ew. pół łyżeczki miodu. No i gdzie ten cukier?

Wszystkie te założenia, którymi się kieruję, mają jakieś podłoże fizjologiczne; węglowodany na początek dnia, aby dostarczyć energii przed aktywną częścią doby i poinformować organizm, że nie musi gromadzić zapasów, bo dzisiaj "dostanie jeść", białko i warzywa na kolację, ponieważ na noc nie potrzebuję "kopa" energetycznego (organizm zużywa energię na regenerację w trakcie snu, oczywiście, ale uwalnia ją powoli z tego, co już ma)... Nikt nie powiedział, że wszystkim to będzie służyć, dietę buduje się pod własne upodobania i potrzeby Ale z reguły to się sprawdza.
A o Twoim chorym żołądku nie wiedziałam, zapewne nasz jakieś wskazania lekarskie żeby jeść tak a nie inaczej.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-10-10 o 21:31
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 21:49   #4083
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Wczoraj widać że nadrabiałaś ilościowo braki z jelitówki. Narobiłaś mi smaka na dobrą pizzę! Dzisiaj już więcej urozmaicenia, to dobrze.

Oj tak, Teściowa jest kochana!

Ja też do niedawna uważałam, że biała nie ma nic wspólnego z czekoladą. Teraz zmieniłam zdanie, ale jednak rozpatruję ten rodzaj słodyczy pod zupełnie innymi kategoriami. Wprawdzie nie ma szansy, aby po jej degustacji szalały endorfiny jak po gorzkiej (nie mówiąc już o tym, że nie jest źródłem cennych składników), ale dobra jakość i umiejętnie dobrane dodatki potrafią z białej czekolady wyczarować niezłe cacko.

Kurczę, my w tym wątku to chyba sobie zrobimy jakieś kółko wzajemnej adoracji. No ale po prostu Twoje jadłospisy codziennie mnie zadziwiają różnorodnością i smakowitością. Sama wszystko przyrządzasz? Dla siebie samej czy dla współlokatorów też?

Orzechy włoskie! Mój wielki zapas jakiś czas temu się skończył, a nie wiem, czy w tym roku też mi się uda tanim kosztem dostać ich dużą ilość
O tak, dobre dodatki potrafią zdziałać cuda
hahaha chyba masz racje z tym kółkiem ;d Dziękuje za miłe słowa. Gotuję na spółkę z mamą, w sumie tak pół na pół. To ona wszczepiła mi hmm.... szósty zmysł w kwestii kulinarnej

A orzechy mam z babcinego drzewa. Mają pancerne łupiny, ale jest ich tyle że az czasem nie moge wyjśc z podziwu że to wszystko z jednego drzewa. Starcza jeszcze na zapasy na całą zimę Jesień u nas jest zawsze pod znakiem orzechów włoskich czy to na grzankach, w miodzie, panierce lub po prostu solo

Moje P (które chyba juz niedługo się na szczeście skonczy

I duże domowe owsiane batony musli x2 mocno napakowane orzechami (włoskie, brazylijskie, migdały, sezam, kokos, słonecznik, żurawina - mega kaloryczne ) polane musem śliwkowym + kawa parzona

II baton jw, gorąca ciabatta z makrelą, rukolą, grillowaną cukinią i czerwoną cebulą
wysoka szklanka świeżego soku pomarańczowego

III pikantne pełnoziarniste spaghetti bolognese zapiekane pod parmezanem (idealne na taką pogodę )

IV gorzka czekolada do picia, kilka sliwek

V krem brokułowy z karmelizowaną cebulą + paluchy z ciasta francuskiego z szynką parmeńską

do picia ponadto: woda, herbata żurawinowa

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-10-10 o 22:00
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 21:56   #4084
Bibiannaa
Rozeznanie

Czy taki obiad jest wporzadku?

Kapusta zasmazana z boczkiem na smalcu
ziemniaki jakies 7
udko gotowane swojskie
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 22:30   #4085
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Widzę, że te placki weszły do Twojego śniadaniowego kanonu, muszą być pyszne Podasz przepis?
BTW spróbowałam dzisiaj kawy z przyprawą szarlotkową i faktycznie pycha, taki jesienny smak

Owsianki to cuuuuukier? Z której strony? Owsianka robiona na płatkach górskich, pełnoziarnistych płatkach orkiszowych czy żytnich, z dodatkiem otrębów- ja swoich zazwyczaj nie słodzę, bo wystarcza mi słodycz z owoców, które do niej dodaję, ew. pół łyżeczki miodu. No i gdzie ten cukier?

Wszystkie te założenia, którymi się kieruję, mają jakieś podłoże fizjologiczne; węglowodany na początek dnia, aby dostarczyć energii przed aktywną częścią doby i poinformować organizm, że nie musi gromadzić zapasów, bo dzisiaj "dostanie jeść", białko i warzywa na kolację, ponieważ na noc nie potrzebuję "kopa" energetycznego (organizm zużywa energię na regenerację w trakcie snu, oczywiście, ale uwalnia ją powoli z tego, co już ma)... Nikt nie powiedział, że wszystkim to będzie służyć, dietę buduje się pod własne upodobania i potrzeby Ale z reguły to się sprawdza.
A o Twoim chorym żołądku nie wiedziałam, zapewne nasz jakieś wskazania lekarskie żeby jeść tak a nie inaczej.
To zmodyfikowany przepis na ricotta hotcakes Zamiast ricotty daję twaróg, zamiast 2 jaj jedno, pomijam w składzie dodatek oleju, soli i proszku do pieczenia. Po prostu mam teraz na nie fazę i gdy tylko mam czas rano, to smażę. No i jeszcze fakt, że z czymś trzeba jeść mus jabłkowy, który nie dość, że w słoikach z zapasie na bodaj ponad rok, to jeszcze w lodówce w pojemnikach co chwila świeżo dorabiany. A do tych placuszków bardzo mi pasuje. One są bardzo sycące, przed wyjściem na uczelnię na resztę dnia - jak znalazł.

dziuba85, czy Ty nie inspirujesz się czasem tymi wszystkimi paleo-tłuszczowo-podobnymi dietami? Różne są podejścia do żywienia, owszem, ale demonizowanie płatków owsianych jest dla mnie ogromną przesadą. Gdyby tak wszyscy ludzie jadali owsianki na śniadanie świat byłby piękniejszy (ba, gdyby ludzie w ogóle jadali śniadania!). Warto też wiedzieć, że płatki owsiane są dla nas kobiet szczególnie cenne - owies bywa nazywany zbożem płodności i zbożem łagodzącym obyczaje.

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
O tak, dobre dodatki potrafią zdziałać cuda
hahaha chyba masz racje z tym kółkiem ;d Dziękuje za miłe słowa. Gotuję na spółkę z mamą, w sumie tak pół na pół. To ona wszczepiła mi hmm.... szósty zmysł w kwestii kulinarnej

A orzechy mam z babcinego drzewa. Mają pancerne łupiny, ale jest ich tyle że az czasem nie moge wyjśc z podziwu że to wszystko z jednego drzewa. Starcza jeszcze na zapasy na całą zimę Jesień u nas jest zawsze pod znakiem orzechów włoskich czy to na grzankach, w miodzie, panierce lub po prostu solo

Moje P (które chyba juz niedługo się na szczeście skonczy

I duże domowe owsiane batony musli x2 mocno napakowane orzechami (włoskie, brazylijskie, migdały, sezam, kokos, słonecznik, żurawina - mega kaloryczne ) polane musem śliwkowym + kawa parzona

II baton jw, gorąca ciabatta z makrelą, rukolą, grillowaną cukinią i czerwoną cebulą
wysoka szklanka świeżego soku pomarańczowego

III pikantne pełnoziarniste spaghetti bolognese zapiekane pod parmezanem (idealne na taką pogodę )

IV gorzka czekolada do picia, kilka sliwek

V krem brokułowy z karmelizowaną cebulą + paluchy z ciasta francuskiego z szynką parmeńską

do picia ponadto: woda, herbata żurawinowa
Dla mnie takie P nigdy by się mogło nie kończyć. Zresztą, nawet jakbyś miała jadłospisy na R, to pewnie też byłyby tak fantazyjne.

Fajnie, że możesz tak sobie poszaleć z mamą.

I naprawdę strasznie zazdroszczę tych orzechów. Jak rósł u nas w ogrodzie, to nie doceniałam jego obecności. Potem okazało się, że tata ma alergię, trzeba było ściąć - i po paru latach dostałam orzechowej manii.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-10-10 o 22:31
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 23:08   #4086
eddin
Raczkowanie

Cytat:
W ciągu 1,5 miesiąca skok wagi o te parę kilo... Wiesz, wydaje mi się, że powinnaś się teraz po prostu bardziej pilnować, a nie koniecznie stosować jakoś bardzo restrykcyjnie wszystkich zasad diety redukcyjnej. Takie wahania wagi się zdarzają, jak będziesz unikać wpadek i jeść wartościowo, to wszystko powinno wrócić do normy. Po prostu uważaj, żeby nie przesadzić w żadną ze stron. Najgorzej jest mocno redukować, a potem znów wrócić do nadmiaru słodyczy i tak w kółko.
Dzięki za słowa pociechy niby wiem, że nie jest ze mną źle i nie muszę się odchudzać, ale taki cel - schudnąć - pomaga mi zapanować nad moim jedzeniem. Bez tego miewałam napady obżarstwa... nie duże, ale jednak. I jadłam wtedy mało zdrowe rzeczy. Więc trochę przeginałam... a mam wrażenie, że ten wątek pomoże mi tego uniknąć, bo wpisywanie tu swojego jadłospisu sprawia, że się bardziej pilnuję, poza tym wiem, że jak zabraknie np. warzyw, czy też przesadzę z innym składnikiem, to któraś z Was mi napisze I mam nadzieję, że dzięki Waszym radom nauczę się zdrowego odżywiania i już mi tak zostanie Poza tym, mam dużo lepsze samopoczucie po tych kilku dniach diety

R

Śn.: Owsianka z 3 łyżek płatków, 1 otrębów, z małym jogurtem, dużą łyżką konfitury wiśniowej, trochę papai kandyzowanej, odrobina kakaa i cynamonu. Dwa małe jabłuszka.

Niby obiad: (niestety, nie dotarłam do domu na obiad i musiałam się ratować kupną kanapką...) Dwie kromy razowca z dwoma plastrami sera żółtego, plastrem pomidora i ogórka i (niestety) ketchupem i majonezem. Małe jabłuszko.

Późny podwieczorek: Puszka tuńczyka wsw z dwoma ogórkami konserwowymi.

50 min zumba toning

Kolacja: Pół serka wiejskiego (miał być cały, ale tata mi zjadł ) + duża, czerwona papryka
eddin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 00:08   #4087
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:

Wszystkie te założenia, którymi się kieruję, mają jakieś podłoże fizjologiczne; węglowodany na początek dnia, aby dostarczyć energii przed aktywną częścią doby i poinformować organizm, że nie musi gromadzić zapasów, bo dzisiaj "dostanie jeść", białko i warzywa na kolację, ponieważ na noc nie potrzebuję "kopa" energetycznego (organizm zużywa energię na regenerację w trakcie snu, oczywiście, ale uwalnia ją powoli z tego, co już ma)... Nikt nie powiedział, że wszystkim to będzie służyć, dietę buduje się pod własne upodobania i potrzeby
no niestety owsiane to jest cukier, złożony bo złożony ale jest miód i owoce to też cukier tak dla ścisłości z dietetycznego i chemicznego punktu widzenia :P aczkolwiek nie mówię że to źle i z drugą częścią się zgadzam :P

moje U :
1. owsianka: płatki, orzechy włoskie, mleko, domowy mus jabłkowy- porcja żeby się najeść
2. 2 kromy razowca z masłem, jajkiem, majonezem
3. 8 pierogów z mięsem, gotowany kalafior
4. 2 kromki razowca z masłem, jedna z jajkiem i majonezem, druga z wędliną i pomidorem
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 10:36   #4088
mpati86
Zadomowienie

R @:
7.00 duża buła grahamka: pół z mozzarellą i wędliną- filetem z indyka; pół z twarożkiem domowym i dżemem malinowo- granatowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; kawa parzona z mlekiem
11. 00 twarożek lekki cały z garstką orzechów włoskich i suszonymi śliwkami; kawa parzona z mlekiem
14. 15 ryż pełnoziarnisty; pierś z kurczaka gotowana; marchewka gotowana
2 h orbitrek
18. 20 1 kawałek duży chleba żytniego z ziarnami z szynką z kurcząt; 1 pomidor; 1 1 marchew surowa; kilka czarnych oliwek; kubek duży gorącego mleka sojowego alpro light
1 h ćw ogólnorozwojowe na macie

I jak?

wczoraj byłam 1 raz na cylingu. rewelka dziś @
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

Edytowane przez mpati86
Czas edycji: 2012-10-11 o 10:59
mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 18:28   #4089
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eddin Pokaż wiadomość
Dzięki za słowa pociechy niby wiem, że nie jest ze mną źle i nie muszę się odchudzać, ale taki cel - schudnąć - pomaga mi zapanować nad moim jedzeniem. Bez tego miewałam napady obżarstwa... nie duże, ale jednak. I jadłam wtedy mało zdrowe rzeczy. Więc trochę przeginałam... a mam wrażenie, że ten wątek pomoże mi tego uniknąć, bo wpisywanie tu swojego jadłospisu sprawia, że się bardziej pilnuję, poza tym wiem, że jak zabraknie np. warzyw, czy też przesadzę z innym składnikiem, to któraś z Was mi napisze I mam nadzieję, że dzięki Waszym radom nauczę się zdrowego odżywiania i już mi tak zostanie Poza tym, mam dużo lepsze samopoczucie po tych kilku dniach diety

R

Śn.: Owsianka z 3 łyżek płatków, 1 otrębów, z małym jogurtem, dużą łyżką konfitury wiśniowej, trochę papai kandyzowanej, odrobina kakaa i cynamonu. Dwa małe jabłuszka.

Niby obiad: (niestety, nie dotarłam do domu na obiad i musiałam się ratować kupną kanapką...) Dwie kromy razowca z dwoma plastrami sera żółtego, plastrem pomidora i ogórka i (niestety) ketchupem i majonezem. Małe jabłuszko.

Późny podwieczorek: Puszka tuńczyka wsw z dwoma ogórkami konserwowymi.

50 min zumba toning

Kolacja: Pół serka wiejskiego (miał być cały, ale tata mi zjadł ) + duża, czerwona papryka
Myślę, że cel - zdrowo i rozsądnie jeść jest trafniejszy. A przy tym dalekosiężny! Postanowienie o takim jedzeniu możesz mieć cały czas. Bo jak schudniesz te parę kilo to co? Znów wrócisz do napadów obżarstwa? No i pamiętaj, że jak zjesz czasem jakąś mało zdrową rzecz, to tragedia się nie stanie. Wszystko jest dla ludzi. Nawet dzień obżarstwa raz po raz nie zaszkodzi, a ponoć nawet poprawia metabolizm.
Szkoda, że dziś nie było obiadu, no ale nie zawsze się tak da. Dobrze, że zjadłaś chociaż tą kupną kanapkę. Serek dobrze wiesz, że powinien być cały. Generalnie nieco więcej by tego mogło być.

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
no niestety owsiane to jest cukier, złożony bo złożony ale jest miód i owoce to też cukier tak dla ścisłości z dietetycznego i chemicznego punktu widzenia :P aczkolwiek nie mówię że to źle i z drugą częścią się zgadzam :P

moje U :
1. owsianka: płatki, orzechy włoskie, mleko, domowy mus jabłkowy- porcja żeby się najeść
4. 2 kromki razowca z masłem, jedna z jajkiem i majonezem, druga z wędliną i pomidorem
No oczywiście, że płatki to cukry złożone. Jednak dziuba85 podeszła do tego tak, jakby kryło się w tym całe najstraszniejsze zło cukrów prostych (oczywiście to żart, z cukrami prostymi zwyczajnie nie można przesadzać i zastąpić nimi te złożone).
Owsianka fajna, ahhh, domowy mus jabłkowy to jest to! Do drugiego posiłku mogło wpaść jeszcze jakieś warzywo. Bardzo lubisz majonez?

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R @:
7.00 duża buła grahamka: pół z mozzarellą i wędliną- filetem z indyka; pół z twarożkiem domowym i dżemem malinowo- granatowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; kawa parzona z mlekiem
11. 00 twarożek lekki cały z garstką orzechów włoskich i suszonymi śliwkami; kawa parzona z mlekiem
14. 15 ryż pełnoziarnisty; pierś z kurczaka gotowana; marchewka gotowana
2 h orbitrek
18. 20 1 kawałek duży chleba żytniego z ziarnami z szynką z kurcząt; 1 pomidor; 1 1 marchew surowa; kilka czarnych oliwek; kubek duży gorącego mleka sojowego alpro light
1 h ćw ogólnorozwojowe na macie

I jak?

wczoraj byłam 1 raz na cylingu. rewelka dziś @
Na moje oko wygląda to ładnie, wszystko brzmi pysznie i nie brakuje niczego. Ale jednak ostatni posiłek trochę wcześnie wypada. Skoro masz zamiar jeszcze po tym ćwiczyć, to już w ogóle. Chyba, że po ćwiczeniach idziesz zaraz spać?

Moje dzisiejsze U. Dieta jabłkowa

Śniadanie 6:00
* owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku z kakao naturalnym, granatem, ciemnymi winogronami, pistacjami, zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi i syropem z dzikiej róży
Na uczelni i w terenie:
* 2 kanapki z ziarnistego razowca z szynką, sałatą i rzodkiewkami
* 2 jabłka
* kefir naturalny 375g
Obiad 16:30
* zupa jabłkowa z pełnoziarnistym makaronem z pszenicy durum (oczywiście z dokładką)
Kolacja 21:00
* jajecznica z 2 jaj na oliwie, z pomidorem, czarnymi oliwkami, sałatą, oregano, prażoną cebulką i sosem włoskim

Do picia: woda źródlana, kawy: czarna, zbożowa z przyprawą do szarlotki; herbaty: zielona, ziołowa.

Stary 2012-10-11, 18:45   #4090
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że cel - zdrowo i rozsądnie jeść jest trafniejszy. A przy tym dalekosiężny! Postanowienie o takim jedzeniu możesz mieć cały czas. Bo jak schudniesz te parę kilo to co? Znów wrócisz do napadów obżarstwa? No i pamiętaj, że jak zjesz czasem jakąś mało zdrową rzecz, to tragedia się nie stanie. Wszystko jest dla ludzi. Nawet dzień obżarstwa raz po raz nie zaszkodzi, a ponoć nawet poprawia metabolizm.
Szkoda, że dziś nie było obiadu, no ale nie zawsze się tak da. Dobrze, że zjadłaś chociaż tą kupną kanapkę. Serek dobrze wiesz, że powinien być cały. Generalnie nieco więcej by tego mogło być.

No oczywiście, że płatki to cukry złożone. Jednak dziuba85 podeszła do tego tak, jakby kryło się w tym całe najstraszniejsze zło cukrów prostych (oczywiście to żart, z cukrami prostymi zwyczajnie nie można przesadzać i zastąpić nimi te złożone).
Owsianka fajna, ahhh, domowy mus jabłkowy to jest to! Do drugiego posiłku mogło wpaść jeszcze jakieś warzywo. Bardzo lubisz majonez?

Na moje oko wygląda to ładnie, wszystko brzmi pysznie i nie brakuje niczego. Ale jednak ostatni posiłek trochę wcześnie wypada. Skoro masz zamiar jeszcze po tym ćwiczyć, to już w ogóle. Chyba, że po ćwiczeniach idziesz zaraz spać?

* owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na chudym mleku z kakao naturalnym, granatem, ciemnymi winogronami, pistacjami, zbożowymi chrupkami czekoladowo-orzechowymi i syropem z dzikiej róży
Na uczelni i w terenie:
* 2 jabłka
* kefir naturalny 375g
* zupa jabłkowa z pełnoziarnistym makaronem z pszenicy durum (oczywiście z dokładką)
* jajecznica z 2 jaj na oliwie, z pomidorem, czarnymi oliwkami, sałatą, oregano, prażoną cebulką i sosem włoskim

Do picia: woda źródlana, kawy: czarna, zbożowa z przyprawą do szarlotki; herbaty: zielona, ziołowa.
Mega smacznie Porywam jajecznicę

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 19:57   #4091
Iwoka
Zakorzenienie

Cytat:
A co było do tej pory nie tak z dorszem, że nie jadałaś??
Cytat:

Do menu nie mam żadnych zastrzeżeń, naprawdę ładne!!!Urozmaic enie, brak nudy, pysznie i zdrowo!
Nie wiem, czemu miałaś uprzedzenia do dorsza, przecież to też pyszna ryba. I papryki są super, szczególnie teraz, kiedy są łatwo i tanio dostępne. U mnie w domu też teraz goszczą bardzo często
Dziękuję
Chodzi o to, że nigdy nie lubiłam ryb i jedyną jaką jadłam był właśnie mintaj. Dodatkowo nigdy nie pałałam miłością do kosztowania nowych rzeczy. Dlatego też mama wolała mi nie mówić co to za ryba, żebym zjadła myśląc, że to mintaj. Tyle że mama chyba zapomniała, że ostatnio sporo się zmieniło i lubię kosztować nowe produkty. Dzięki temu polubiłam m.in. paprykę, cebulę, brokuły, pieczarki, różne kasze, fasolkę szparagową No i dorsza

Przy okazji dzisiejszy jadłospis:
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z cynamonem, orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i pestkami dyni + jabłko + kawa zbożowa;
II: bułka żytnia z masłem i domową sałatką konserwową + pomidor + cukierek (nie ma to jak fajne koleżanki w pracy );
III: serek naturalny (140 g)
IV: pół woreczka brązowego ryżu z curry + ok. 150 g kurczaka przygotowanego na parze + brokuły i resztówka gotowych warzyw na patelnię (też na parze) + trochę domowej sałatki konserwowej;
V: kromka razowca z masłem, pomidorem, rzodkiewką i papryka + pół grahamki z serkiem wiejskim + osobno kawałek papryki do pochrupania;
-> jakbym późno się położyła to pewnie wpadną jeszcze jakieś warzywa do przekąszenia.
Do picia: woda, zielona herbata, kawa, herbata malinowa z jeżyną.

Oczywiście nie potrafię nigdy stwierdzić czy to R/U/P, dlatego po prostu pisze co jem

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 20:03   #4092
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Hej dziewczyny !
Daawno mnie tu nie było, przez natłok pracy, szkoły i wszystkiego Przytyłam, wyglądam normalnie, dobrze, ale zastanawiam się, czy waga 60-61 kg przy 180 cm wzrostu będzie odpowiednia, żeby odzyskać okres ? W czasie P jadłam bardzo dużo i bardzo kalorycznie, teraz przechodzę z P na U, trzymam wagę niecały miesiąc, ale zastanawiam się, czy jest już całkiem dobrze, czy jeszcze nie .. Więc proszę Was o pomoc Trenuję z Ewą Chodakowską, czasem chodzę do klubu fitness, ruch jest cały czas obecny, ale nie jest to mordercze Mój dzisiejsze P\U do oceny .

1) Owsianka ( 3 łyżki płatków, jedna zarodków pszennych, jedna otrębów pszennych) z serkiem wiejskim, z łyżką ciemnego kakao, garścią migdałów, bananem, ananasem, posypana sześcioma () łyżkami wiórek kokosowych, kawa z mlekiem 1,5 %
W szkole :
2) Jogurt naturalny 180 g z paczuszką wiórek kokosowych ( miałam dzisiaj na nie fazę, jadłam jogurt i non stop dosypywałam )
3) Kanapka z chleba orkiszowego z serkiem śmietankowym, sałatą, pomidorem, rzodkiewką i oregano,
- nektarynka, duże jabłko

- 40 minut z Ewą, Tiffany Rothe na boczki

4) Pół woreczka ryżu brązowego z sosem pomidorowym, dorsz w ziołach, sałatka z sałaty, pomidora, rzodkiewek papryk z ogromną ilością ziołowo-czosnkowego sosu z oliwy z oliwek i podprażonego słonecznika, surówka z marchwi
- garść kokosu do buzi
5) Sałatka jak w obiedzie z tym samym sosem, jajecznica z dwóch jaj ze szczypiorkiem, kromka opiekanego żytniego z serem żółtym, trochę twarożku z ziołami

I jak jest ? ;>
delightful_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 21:08   #4093
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Dziękuję
Chodzi o to, że nigdy nie lubiłam ryb i jedyną jaką jadłam był właśnie mintaj. Dodatkowo nigdy nie pałałam miłością do kosztowania nowych rzeczy. Dlatego też mama wolała mi nie mówić co to za ryba, żebym zjadła myśląc, że to mintaj. Tyle że mama chyba zapomniała, że ostatnio sporo się zmieniło i lubię kosztować nowe produkty. Dzięki temu polubiłam m.in. paprykę, cebulę, brokuły, pieczarki, różne kasze, fasolkę szparagową No i dorsza

Przy okazji dzisiejszy jadłospis:
I: owsianka (4 łyżki płatków, łyżka otrębów) z cynamonem, orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i pestkami dyni + jabłko + kawa zbożowa;
II: bułka żytnia z masłem i domową sałatką konserwową + pomidor + cukierek (nie ma to jak fajne koleżanki w pracy );
III: serek naturalny (140 g)
IV: pół woreczka brązowego ryżu z curry + ok. 150 g kurczaka przygotowanego na parze + brokuły i resztówka gotowych warzyw na patelnię (też na parze) + trochę domowej sałatki konserwowej;
V: kromka razowca z masłem, pomidorem, rzodkiewką i papryka + pół grahamki z serkiem wiejskim + osobno kawałek papryki do pochrupania;
-> jakbym późno się położyła to pewnie wpadną jeszcze jakieś warzywa do przekąszenia.
Do picia: woda, zielona herbata, kawa, herbata malinowa z jeżyną.

Oczywiście nie potrafię nigdy stwierdzić czy to R/U/P, dlatego po prostu pisze co jem
Ryby są super, fajnie, że się przekonujesz do nowych rzeczy! Mi też się smaki pozmieniały na przestrzeni lat. Mój tata czasem do dziś się myli, co jak tak właściwie lubię, a co nie.
Jadłospis znów świetny. Naprawdę wzorowo!

Cytat:
Napisane przez delightful_ Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny !
Daawno mnie tu nie było, przez natłok pracy, szkoły i wszystkiego Przytyłam, wyglądam normalnie, dobrze, ale zastanawiam się, czy waga 60-61 kg przy 180 cm wzrostu będzie odpowiednia, żeby odzyskać okres ? W czasie P jadłam bardzo dużo i bardzo kalorycznie, teraz przechodzę z P na U, trzymam wagę niecały miesiąc, ale zastanawiam się, czy jest już całkiem dobrze, czy jeszcze nie .. Więc proszę Was o pomoc Trenuję z Ewą Chodakowską, czasem chodzę do klubu fitness, ruch jest cały czas obecny, ale nie jest to mordercze Mój dzisiejsze P\U do oceny .

1) Owsianka ( 3 łyżki płatków, jedna zarodków pszennych, jedna otrębów pszennych) z serkiem wiejskim, z łyżką ciemnego kakao, garścią migdałów, bananem, ananasem, posypana sześcioma () łyżkami wiórek kokosowych, kawa z mlekiem 1,5 %
W szkole :
2) Jogurt naturalny 180 g z paczuszką wiórek kokosowych ( miałam dzisiaj na nie fazę, jadłam jogurt i non stop dosypywałam )
3) Kanapka z chleba orkiszowego z serkiem śmietankowym, sałatą, pomidorem, rzodkiewką i oregano,
- nektarynka, duże jabłko

- 40 minut z Ewą, Tiffany Rothe na boczki

4) Pół woreczka ryżu brązowego z sosem pomidorowym, dorsz w ziołach, sałatka z sałaty, pomidora, rzodkiewek papryk z ogromną ilością ziołowo-czosnkowego sosu z oliwy z oliwek i podprażonego słonecznika, surówka z marchwi
- garść kokosu do buzi
5) Sałatka jak w obiedzie z tym samym sosem, jajecznica z dwóch jaj ze szczypiorkiem, kromka opiekanego żytniego z serem żółtym, trochę twarożku z ziołami

I jak jest ? ;>
Menu fajne, bogate i urozmaicone. Jaka faza na wiórki kokosowe. Z tym okresem to ciężko powiedzieć... Ja po rocznej terapii hormonalnej, ważąc teraz 65 kg przy 176 cm nadal nie dostałam naturalnych cykli i znowu jestem na hormonach . Trzymam kciuki, żeby było ok, ale lepiej, jeśli będziesz pod kontrolą lekarzy!

Stary 2012-10-11, 21:36   #4094
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:

Dla mnie takie P nigdy by się mogło nie kończyć. Zresztą, nawet jakbyś miała jadłospisy na R, to pewnie też byłyby tak fantazyjne.

Fajnie, że możesz tak sobie poszaleć z mamą.

I naprawdę strasznie zazdroszczę tych orzechów. Jak rósł u nas w ogrodzie, to nie doceniałam jego obecności. Potem okazało się, że tata ma alergię, trzeba było ściąć - i po paru latach dostałam orzechowej manii.
No nie wiem, ale na dłuższą metę takie ilości jedzenia sa dla mnie męczace
Hm, pewnie i by były znając mnie i umiłowanie do nowych smaków ;d
Wiesz, nic nie stoi na przeszkodzie zeby zasadzic, a Twoje wnuki będa sie cieszyc z orzeszków hahaha

Od razu dzisiaj P :

I obwarzanek z makiem i miseczka pasty makrelowej (makrela, czerwona cebula, szczypiorek) z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi + kawa parzona

II 2 kawałki wegańskiego razowego awokadowego brownie, do tego konfitura śliwkowo-orzechowa i kilka śliwek

III wołowina duszona w winie z cukinią i przyprawami, zapiekana pod puree ziemniaczano - parmezanowym, posypana natką i płatkami parmezanu

deser: kawałek brownie jw, świeżo wyciskany sok jabłkowy

IV duży orzechowy baton musli, kubek mleka sojowego

V oscypek na ciepło z żurawiną na grzankach z chleba żurawinowego , sok pomidorowy na rozgrzanie

do picia ponadto: woda i pokrzywa
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 21:50   #4095
Bibiannaa
Rozeznanie

Zmiany!

Sniadanie
manna 500ml mleka z 4 lyzkami czubatymi kaszy,,orzechami wloskimi i bananem
pol grahamki z serem zoltym
pol grahamki z twarogiem i dzemem

w szkol
jogurt pitny fruvita i duze jablko

obiad zurek z jajkiem,kielbasa i jakies 7 ziemniakow/zurek na zakwasie,na boczku,smalczyku ,cebulce ,zeberkach/

podwieczorek
kisiel

kolacja
wiejski 200 g
kroma razowego z 2 plastrai szynki,serem,pomidorem
kromka razowego z pasta z tunczyka/pastella/
kromka z serem tlustym i ogore
garsc orzechow i jabluszko przed snem
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 21:58   #4096
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję za ocenę będę się starała tak robić, na początek przestałam się ważyć, żeby nie czuć presji

R

Śn.: Owsianka z 3 łyżek płatków, 1 otrębów, z łyżeczką konfitury jagodowej, odrobiną kakaa i cynamonu oraz z małym jogurtem naturalnym, dwie kostki gorzkiej czekolady

Niby obiad: Kupna kanapka na ciepło (spora): ciabata pszenna, plaster kurczaka nadziewanego, trochę ogórka kiszonego, chrzan (pycha) - znów nie dotarłam na obiad, chyba muszę zabierać ze sobą w pojemniczkach... + mała kawa z mlekiem

Przekąska I: Mały twarożek domowy piątnicy + małe jabłko

Przekąska II: Batonik białkowy (11 g białka, 133 kcal)

55 min jogi

Kolacja: Micha zupy - kremu z dyni mojej mamy (dynia, marchewka, seler, mały ziemniak, trochę kurczaka - zmiksowane ), jajecznica z 2 jaj + średnia papryka

Chyba nie wygląda na R :P

No i jeszcze poskubałam trochę orzechów włoskich, przez ten brak obiadu tak podjadam chyba...

Edytowane przez eddin
Czas edycji: 2012-10-11 o 23:09
Stary 2012-10-11, 22:28   #4097
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:

mama robiła sałatkę i jej zostały 2 łyżki to sobie skończyłam (ale w końcu na kolacje nie było bo mi zjadła ;p)
Stary 2012-10-12, 06:53   #4098
blax5
Zadomowienie

P:

I. owsianka z otrębami, serkiem wiejskim, suszonymi śliwkami i żurawiną, migdałami

II. podwójna kanapka z ziarnami z masłem orzechowym, dżemem truskawkowym i twarogiem

III. twarożek z jabłkiem i masłem orzechowym

IV. kasza z podsmażonymi pieczarkami z cebulką i jajkiem sadzonym

V. omlet biszkoptowy z papryką, pestkami dyni i natką pietruszki

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-10-12 o 06:54
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 06:56   #4099
Annie1441
Wtajemniczenie

U (8-21 w biegu)
1. kromka razowca z masłem, wędliną, pomidorem, kromka z masłem serkiem capressi, pomidorem, kawałek domowej szarlotki
2. grahama, twarożek ze szczypiorkiem (na uczelni)
3. pierogi z mięsem z wody (z 8) polane z oliwą z oliwek, surówka (jeszcze nie wiem jaka)
4. no i tutaj będzie rozpusta, idę na imprezę jak co piątek więc jakieś piwencjo albo 3

---------- Dopisano o 06:56 ---------- Poprzedni post napisano o 06:55 ----------

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
P:

I. owsianka z otrębami, serkiem wiejskim, suszonymi śliwkami i żurawiną, migdałami

II. podwójna kanapka z ziarnami z masłem orzechowym, dżemem truskawkowym i twarogiem

jak dla mnie to by było U, ale jeśli tyjesz to jakościowo jest bardzo ok
Stary 2012-10-12, 11:03   #4100
agnieszka16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
P:

to nie przypomina jadłospisu na przytycie ani trochę to wręcz takie lekkie utrzymanie, pewnie niektórzy by na tym jadłospisie chudli. i nie powiedziałabym, że jakościowo jest okej. brakuje warzyw (nie ma ani jednego oprócz cebuli i natki...) i pełnowartościowego białka, owoców (oprócz jednego jabłka).

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2012-10-12 o 11:05
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 13:32   #4101
blax5
Zadomowienie

Cytat:

[/COLOR]
jak dla mnie to by było U, ale jeśli tyjesz to jakościowo jest bardzo ok
Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
to nie przypomina jadłospisu na przytycie ani trochę to wręcz takie lekkie utrzymanie, pewnie niektórzy by na tym jadłospisie chudli. i nie powiedziałabym, że jakościowo jest okej. brakuje warzyw (nie ma ani jednego oprócz cebuli i natki...) i pełnowartościowego białka, owoców (oprócz jednego jabłka).
No ale waga jaka jest jednak najlepiej wiem ja. Zresztą jak dla mnie bez porcji ciężko oceniać jadłospisy w tej kwestii, ale jeśli ktoś potrafi przewidzieć ile jem masła orzechowego czy grzybów to może jak najbardziej się wypowiadać, a jeśli nie to jestem ciekawa na jakiej podstawie wysuwa takie stwierdzenia ;>.

Mięsa nie ma, bo obiad bezmięsny z okazji postu piątkowego w domu. A co oprócz tego (i ryb) mogłoby być takim źródłem białka?

... i papryką. Ale racja, mało coś warzyw. Muszę nad tym popracować. Bo owoców zazwyczaj jem więcej .

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-10-12 o 13:39
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 15:53   #4102
Annie1441
Wtajemniczenie

jest białko, produkty mleczne, pełnoziarniste
fakt warzyw może mało, ale ogólnie ja bym się tego nie czepiała zdarzają się i takie dni

Edytowane przez Annie1441
Czas edycji: 2012-10-12 o 15:58
Stary 2012-10-12, 16:02   #4103
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
No nie wiem, ale na dłuższą metę takie ilości jedzenia sa dla mnie męczace
Hm, pewnie i by były znając mnie i umiłowanie do nowych smaków ;d
Wiesz, nic nie stoi na przeszkodzie zeby zasadzic, a Twoje wnuki będa sie cieszyc z orzeszków hahaha
Dobrego jedzonka nigdy dość! A co do orzecha, to nie bardzo, tata nadal ma alergię. W zeszłym roku dostaliśmy furę orzechów za... flaszkę, od jednego faceta z osiedla, który nam gdzieś nazbierał.

Cytat:
Dziękuję za ocenę będę się starała tak robić, na początek przestałam się ważyć, żeby nie czuć presji

R

Śn.: Owsianka z 3 łyżek płatków, 1 otrębów, z łyżeczką konfitury jagodowej, odrobiną kakaa i cynamonu oraz z małym jogurtem naturalnym, dwie kostki gorzkiej czekolady

Niby obiad: Kupna kanapka na ciepło (spora): ciabata pszenna, plaster kurczaka nadziewanego, trochę ogórka kiszonego, chrzan (pycha) - znów nie dotarłam na obiad, chyba muszę zabierać ze sobą w pojemniczkach... + mała kawa z mlekiem

Przekąska I: Mały twarożek domowy piątnicy + małe jabłko

Przekąska II: Batonik białkowy (11 g białka, 133 kcal)

55 min jogi

Kolacja: Micha zupy - kremu z dyni mojej mamy (dynia, marchewka, seler, mały ziemniak, trochę kurczaka - zmiksowane ), jajecznica z 2 jaj + średnia papryka

Chyba nie wygląda na R :P

No i jeszcze poskubałam trochę orzechów włoskich, przez ten brak obiadu tak podjadam chyba...
Ja wywaliłam wagę i przez ponad rok się nie ważyłam. Częste ważenie się przynosi więcej utrapienia niż pożytku. Lepiej patrzeć na całość sylwetki, a jak coś przestaje się podobać - po prostu zwiększyć ruch.
Zawsze zabieram coś ze sobą, jeśli wiem, że przez długi czas będę poza domem. Wolę mieć coś przy sobie, niż potem kupować coś na szybko (a czasem nie ma kiedy i gdzie) - a przy okazji wychodzi taniej.

Stary 2012-10-12, 16:11   #4104
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:

moje U :
Wiem, że w chemii tych nazw używa się zamiennie, ale w diecie to nie są synonimy.
To tak jak przy kaloriach liczy się jakość, a nie ilość, tak samo przy węglowodanach. Jest różnica, czy zjesz 2 łyżki cukru, czy kromkę chleba razowego, mimo że kalorycznie wyjdzie podobnie.
A węglowodany złożone są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

Cytat:

Na uczelni i w terenie:
* 2 jabłka
* kefir naturalny 375g

Pysznie, jak zawsze. I narobiłaś mi smaka na syrop z dzikiej róży...
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-10-12 o 16:06
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 16:13   #4105
eddin
Raczkowanie

Cytat:

Ja wywaliłam wagę i przez ponad rok się nie ważyłam. Częste ważenie się przynosi więcej utrapienia niż pożytku. Lepiej patrzeć na całość sylwetki, a jak coś przestaje się podobać - po prostu zwiększyć ruch.
Zawsze zabieram coś ze sobą, jeśli wiem, że przez długi czas będę poza domem. Wolę mieć coś przy sobie, niż potem kupować coś na szybko (a czasem nie ma kiedy i gdzie) - a przy okazji wychodzi taniej.
Oj tak Wow, przez rok się nie ważyłaś? Trzeba mieć sporo samozaparcia

Ja już, po tych kilku dniach, jestem bardziej zadowolona z sylwetki, brzuch jest bardziej płaski Podziwiam osoby, które potrafią sobie przygotować zdrowe obiadki do zabrania na zajęcia. Będę się starała tak robić. Będę wrzucała moje jadłospisy jako luźne R
Stary 2012-10-12, 16:53   #4106
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Pysznie, jak zawsze. I narobiłaś mi smaka na syrop z dzikiej róży...
Dziękuję. Syrop z dzikiej róży, miód itp. powoli będą wchodzić do codziennego kanonu. A kysz jesienne przeziębienia!

Cytat:
Oj tak Wow, przez rok się nie ważyłaś? Trzeba mieć sporo samozaparcia

Ja już, po tych kilku dniach, jestem bardziej zadowolona z sylwetki, brzuch jest bardziej płaski Podziwiam osoby, które potrafią sobie przygotować zdrowe obiadki do zabrania na zajęcia. Będę się starała tak robić. Będę wrzucała moje jadłospisy jako luźne R
Może nie tyle samozaparcia, co uświadomiłam sobie, że w moim przypadku priorytetem nie jest waga, lecz zmiana odżywiania, aby zwiększyć szansę na odzyskanie okresu. Teraz ważę się tylko gdy mam okazję.

Z tymi zdrowymi obiadkami to też nie warto przesadzać w drugą stronę. Bo czasem to się trzeba nieźle nagimnastykować... Ja teraz wypracowałam sobie taki system, że jak wiem, że będę cały dzień poza domem, to wtedy jest na obiad przygotowany gar warzywnej zupy, którą ze spokojem mogę sobie wieczorem odgrzać i zjeść ciepły, treściwy posiłek (który nie będzie przy tym jakoś bardzo obciążający na noc). A np. na uczelnię na "przetrzymanie" , biorę kanapki, owoce, serek wiejski/jogurt + musli i mieszanka studencka.

Czas edycji: 2012-10-12 o 16:54
Stary 2012-10-12, 17:00   #4107
Ervisha
Zakorzenienie

P (po jelitówce spadły mi 2 kg i chce je nadrobić)

I serek wiejski (200g) z saszetką Fitelli kokosowej, płatkami kukurydzianymi, zdrowym błonnikiem, pestkami słonecznika i nektarynką, herbata zielona z cytryną

II 3 grube kromki razowego z osełką, kostką sera białego półtłustego i ogórkiem zielonym

III 2 chochle zupy grzybowej z suszonym grzybami
za godzinę potrawka sojowa (woreczek kaszy gryczanej z kostką sojową i warzywami w sosie pieczarkowym)

IV 2 wielgachne bułki drożdżowe ala pieguski (z kawałkami gorzkiej czekolady, orzechami i orzechową kruszonką) kubek mleka sojowego

V pewnie duży paluch z ziarnami na pół obie z serem topionym w plastrach (po 2 plastry na jedną połówkę) 2 gotowane jajka na wpół miękko (żółtko się ścieło ale nadal było wilgotne i dało się je kroić chociaż troszkę wyciekało ) i szczypiorem

Potem będą jeszcze fistaszki podczas oglądania Rodzinki

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 17:04   #4108
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
P (po jelitówce spadły mi 2 kg i chce je nadrobić)

I serek wiejski (200g) z saszetką Fitelli kokosowej, płatkami kukurydzianymi, zdrowym błonnikiem, pestkami słonecznika i nektarynką, herbata zielona z cytryną

II 3 grube kromki razowego z osełką, kostką sera białego półtłustego i ogórkiem zielonym

III 2 chochle zupy grzybowej z suszonym grzybami
za godzinę potrawka sojowa (woreczek kaszy gryczanej z kostką sojową i warzywami w sosie pieczarkowym)

IV 2 wielgachne bułki drożdżowe ala pieguski (z kawałkami gorzkiej czekolady, orzechami i orzechową kruszonką) kubek mleka sojowego

V pewnie duży paluch z ziarnami na pół obie z serem topionym w plastrach (po 2 plastry na jedną połówkę) 2 gotowane jajka na wpół miękko (żółtko się ścieło ale nadal było wilgotne i dało się je kroić chociaż troszkę wyciekało ) i szczypiorem

Potem będą jeszcze fistaszki podczas oglądania Rodzinki
Te 2 kg to pewnie woda. Jadłospis jest pyszny i fajny, ale ja bym się nie przejmowała tym spadkiem wagi (no chyba, że jesteś na granicy niedowagi, wtedy rzeczywiście i tak czy siak warto podbić). Oddawaj mi jedną bułę!

Czas edycji: 2012-10-12 o 17:07
Stary 2012-10-12, 17:08   #4109
mpati86
Zadomowienie

R:
6. 30 bułka razowa: pół z twarożkiem domowym i plastrem sera gouda light; pół z almette jogurtowym i dżemem malinowo- granatowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; garstka orzechów laskowych; ( nie chce stracić okresu, bo jest mi potrzebny od wiosny starania o dzidzi, a długo o niego walczyłam)kawa parzona z mlekiem
10. 00 twarożek lekki z garścią orzechów pistacji prażonych bez tłuszczu; kawa parzona z mlekiem
2h orbitrek
13. 30 makaron pełnoziarnisty kokardki mini; pierś z kurczaka gotowana; buraczki gotowane mnóstwo
1 h rowerek stacjonarny
16.00 buteleczka soku z kiszonej kapusty
18. 10 1 duży kawałek chleba żytniego z wędliną drobiową i ogórkiem kiszonym; 1 pomidor; 1 surowa marchewka; 1 jajko gotowane; herbata miętowa
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 17:10   #4110
Dziwnograj
Raczkowanie

R:

Ś: jajecznica na suchej patelni z dwóch jajek, kromka grahama, garść kiełków, herbata bez cukru
IIŚ: 2 ciastka fitness (takie z piekarni, z płatków owsianych, razowej mąki z gorzką czekoladą - mały grzeszek, na który pozwalam sobie raz dziennie )
O: makaron pełnoziarnisty (40g) ze szpinakiem, pomidorem i jogurtem z curry i papryką, posypany łyżką siemienia lnianego i 1/2 łyżki słonecznika
K: ser biały chudy z jogurtem, 2 łyżkami otrąb pszennych, łyżką otrąb owsianych + cynamon i herbata
Dziwnograj jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości