Dyskusja na temat kocich karm, czym karmicie, sucha, mokra karma - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka?
jedzeniem z puszki 14 41,18%
suchą karmą 28 82,35%
mięsem 11 32,35%
smakołykami 6 17,65%
jedzenie robię własnoręcznie 6 17,65%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-09, 16:54   #781
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Dot.: Najtańsza z najlepszych karma sucha dla kotów ..

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Pro Nature kaczka z pomarancza ma dobry skład.

Wygląda fajnie, ale cena zwala z nóg
Chciałam kupić coś z podobnej półki cenowej.
Zastanawiam się nad http://animalia.pl/sklep.php?firma=T...&sort=0&kat=38
Czy jest jakaś różnica, którą formułę wybiorę (jeśli chodzi o ich wartościowość)?
Stary 2012-09-09, 21:12   #782
Malla
Nie depcze krokusów

Miałam zwykłą, teraz mam rybną, przyjęły się dobrze Ostrzegam, że obie mają małe chrupki.
Stary 2012-09-09, 23:40   #783
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Miałam zwykłą, teraz mam rybną, przyjęły się dobrze Ostrzegam, że obie mają małe chrupki.
Chyba wezmę na próbę 2 kg Szkoda, że nie ma mniejszych opakowań. Mam nadzieję, że nie będzie połykała zamiast gryźć

edit: TOTW kupiony, kicia wcina, aż jej się uszy trzęsą W porównaniu do Orijena chrupki nawet większe Mieszam jej z poprzednią karmą, ale wyjada tylko nową, tamtej już nie chce

Edytowane przez Sunny Tiger
Czas edycji: 2012-09-14 o 11:45
Sunny Tiger jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 01:45   #784
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge
Dot.: Karma dla kota seniora - co polecacie?

chciałam jeszcze dodać taki dopisek, weterynarze polecają często karmy dla seniorów z niższą zawartością białka dlatego, że koty powyżej 10 roku życia mają większe skłonności do zachorowania na raka, ostatnio te statystyki mocno poszybowało w górę i są przerażające. Sama leczę kota na raka więc widzę tę statystykę codziennie u weterynarza. Co drugi kot ma nowotwór, także tak od tak sobie też to nie jest polecane.
Stary 2012-09-27, 12:16   #785
Nemezis23
Rozeznanie

Moje kociaki najpierw jadły RC Kitten.

Zmieniłam im na Orijen, który jakoś męczą, ale widzę że nie przepadają. Obecnie jestem w trakcie zmiany na Power of Nature, która póki co bardzo im smakuje. Polecam, cena nie jest aż taka straszna
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 11:27   #786
Malla
Nie depcze krokusów

U mnie powrót do PoN skończył się wymiotami, więc podaję je polane siemieniem lnianym.
Stary 2012-10-06, 18:07   #787
basiaslowik
Przyczajenie

witam, ja mam takie pytanie co moze stac sie kotu jesli je psią karmę? moja siostra ma yorka od roku i od niedawna ma tez kotkę persa (kotka ma ok.6 mcy) pies i kot jedza razem karmę dla psa, mowilam siostrze ze kot niepowinien jesc karmy dla psa bo kot potrzebuje więcej białka (tak?) ale siostra mówi ze kupiła drogą karmę bo 120 zł zaplacila i nie bedzie osobno tyle samo placic dla kota, czy cos sie stanie temu kotu jak bedzie jadł ta karmę?
basiaslowik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-08, 12:49   #788
Malla
Nie depcze krokusów

Może się dużo stać, mają odmienne zapotrzebowania żywieniowe - przecież Ty nie jesz tego samego, co szympans w zoo, a gatunki podobne.
Stary 2012-10-08, 13:03   #789
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiaslowik Pokaż wiadomość
witam, ja mam takie pytanie co moze stac sie kotu jesli je psią karmę? moja siostra ma yorka od roku i od niedawna ma tez kotkę persa (kotka ma ok.6 mcy) pies i kot jedza razem karmę dla psa, mowilam siostrze ze kot niepowinien jesc karmy dla psa bo kot potrzebuje więcej białka (tak?) ale siostra mówi ze kupiła drogą karmę bo 120 zł zaplacila i nie bedzie osobno tyle samo placic dla kota, czy cos sie stanie temu kotu jak bedzie jadł ta karmę?
jak będzie długo jadł tą karmę, to może mu to bardzo zaszkodzić, bo karma dla psa ma za mało białka i mniej tauryny niż jest potrzebne kotu :/ zwłaszcza, że to młody, rosnący kot!!! Potrzebuje dobrego, zbilansowanego pożywienia... Nie rozumiem takiego myślenia, co za różnica finansowa, czy kot je psią czy kocią karmę, przecież ona i tak musiała za nią zapłacić. A teraz zapłaci jeszcze za leczenie kota w przyszłości, ale to już jej sprawa

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 18:28   #790
agnieszka1970
Zadomowienie

Moje były na RC, przestawiłam na Applaws, ale skończyło się krwawymi biegunkami i leczeniem u weta (prawie 2 stówki poszło). W międzyczasie kupiłam ToTW i chociaż znów są na RC (nie maja żadnych sensacji) to chyba spróbuje tej właśnie karmy... Rozmawiałam z mężem koleżanki, weterynarzem, i on twierdzi (mam nadzieję że szczerze, bo przecież "po znajomości"), że RC nie jest najgorszy, odpowiednio zbilasowany... Już zgłupiałam od tego wszystkiego... Na pewno wiem, że Applaws odpada, choć taki super ma skład...
agnieszka1970 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 19:23   #791
asiek14
Zakorzenienie

Doradźcie mi proszę, bo ja się już w tym wszystkim gubię.
Jaka karma będzie najlepsza dla kici ok. 5 msc? Budżet niestety studencki, więc nie mogę kupić dużego worka i cieszyć się, że tanio w przeliczeniu na kilogram . No i przede wszystkim nie wiadomo czy jej podejdzie. Na razie karmię Puriną Cat Chow Kitten ale już się przejadła, poza tym chciałabym zmienić na coś lepszego.

Myślicie, że w zoologicznym można dostać próbki tych lepszych karm?

EDIT: Porta 21 Feline Sensible się nada np.? To mniej więcej moje półki cenowe

12.10.2012 moje włosy
14.09.2012 CP

Edytowane przez asiek14
Czas edycji: 2012-10-12 o 19:26
asiek14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 22:26   #792
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka1970 Pokaż wiadomość
Moje były na RC, przestawiłam na Applaws, ale skończyło się krwawymi biegunkami i leczeniem u weta (prawie 2 stówki poszło). W międzyczasie kupiłam ToTW i chociaż znów są na RC (nie maja żadnych sensacji) to chyba spróbuje tej właśnie karmy... Rozmawiałam z mężem koleżanki, weterynarzem, i on twierdzi (mam nadzieję że szczerze, bo przecież "po znajomości"), że RC nie jest najgorszy, odpowiednio zbilasowany... Już zgłupiałam od tego wszystkiego... Na pewno wiem, że Applaws odpada, choć taki super ma skład...
no oczywiście po RC kot nie umrze w męczarniach, to niezła karma, ale wiesz, to już nie te czasy, kiedy z karm był whiskas, potem długo długo nic i wspaniały royal spróbuj TOTW, jeszcze może Power oF Nature, na pewno coś podpasuje kociakom

Stary 2012-10-13, 14:03   #793
anianutella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
U mnie powrót do PoN skończył się wymiotami, więc podaję je polane siemieniem lnianym.
podczytuje was często i tak mnie zaciekawiła twoja wypowiedź, w jakim celu podawać kotu siemię, czy tak jak u człowieka, ochrona drogi pokarmowej itp? Moje skarby ostatnio wymiotują ciągle nie strawiona karmę i próbuję znaleźć przyczynę...

Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają koty i na tych pokrzywdzonych przez los.
Oscar Wilde
anianutella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 14:08   #794
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anianutella Pokaż wiadomość
podczytuje was często i tak mnie zaciekawiła twoja wypowiedź, w jakim celu podawać kotu siemię, czy tak jak u człowieka, ochrona drogi pokarmowej itp? Moje skarby ostatnio wymiotują ciągle nie strawiona karmę i próbuję znaleźć przyczynę...
Właśnie, u mnie jest podobnie. Kotka często rzuca się na karmę (a nie jest karmiona za rzadko, ani nie dostaje zbyt małej ilości), łapczywie je i za parę minut wymiotuje... Siemę pomaga w takim wypadku?
Stary 2012-10-13, 14:54   #795
anianutella
Raczkowanie

Moje są tak pazerne że jak dostaną kawałek surowego mięsa to każde ucieka w inny kąt za szafę za łóżko gdzie się da, a jak burczą przy tym.
Ostatnio jak sprzątałam wymiociny to były tam całe grzyby pokrojone w plasterki, które mama przygotowała do suszenia, nikt nie wie kiedy i gdzie się tego nażarł. Ja juz nie ogarniam mojej piątki, jadą na RC36 i purinie ale chciałabym zmienić na coś lepszego dla nich i mojego portfela dostają jeść tyle ile chcą, a mimo to taka dzicz w kuchni.

Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają koty i na tych pokrzywdzonych przez los.
Oscar Wilde
anianutella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 16:24   #796
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez anianutella Pokaż wiadomość
Dokładnie po to
Stary 2012-10-16, 10:17   #797
kajaccn
Rozeznanie

Ja podaję mojemu 4,5 miesięcznemu kociakowi ToTW wymieszany z Orijenem, dostawał na początku RC dla kociąt przez krótki czas bo żadnej lepszej w naszym zoologicznym nie mieli, a że mały pojawił się u nas z zaskoczenia i nie zdąrzyłam zamówić nic lepszego.

Mam porównanie pomiędzy RC a ToTW i Orijen, wszystkie karmy były jedzone ze smakiem ale RC był jedzony w większych ilościach i na dodatek kot się dopychał puszkami (Cosma). Od kiedy je ToTW/Orijen jedzenie z puszek je nadal chetnie ale w mniejszych ilościach.
kajaccn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-21, 01:22   #798
mariea
Zakorzenienie

Ja mam kłopot z moją kicią. Kupiłam jej Applaws, ale jej nie smakuje... ma 6 miesięcy, więc kupiłam jej wersję dla małych kotów. jak jej nasypałam do miseczki tę karmę, to spojrzała się na mnie z wyrzutem... nie wiem czy chodzi o to, że ziarenka są zbyt małe, czy smakowo jej nie odpowiada. ogólnie to karmię ją Sanabelle (polubiła w końcu, choć też łatwo nie było), uwielbia wszelkie karmy gorszej jakości, co mnie przeraża (winston, whiskas), aż ćwierka gdy widzi, że zaraz dostanie coś ze swoich ulubionych łakoci. nawet za Shebą nie przepada (gryzie jednym zębem). Z lepszych karm akceptuje jeszcze tylko gourmet Puriny. Niestety Applaws, Orijen odpadają... staram się przemycać te karmy mieszając np. z mokrym whiskasem.. jest kochanym pluszaczkiem, ale niestety jej sympatie żywieniowe są ciężkie do wytępienia
Stary 2013-01-21, 15:46   #799
magdama1985
Raczkowanie

GG do magdama1985
Dot.: Okrucieństwo a karmy dla kotów

Najprawdopodobniej nie testują: Acana, Almo Nature, Bozita, Drogerie Markt (Dein Bestes), AMI*, Applaws, Bosch/Sanabelle, Butchers, Koebers, Yarrah
magdama1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-11, 12:51   #800
sylwiaADD
Przyczajenie

Dot.: Karma dla kota seniora - co polecacie?

Mój kot ma już swoje lata - 11 lat i kupuję mu karmę Cimiao Senior firmy Farmina. Ma mało fosforu - 0,60% jak podają na opakowaniu.
Kot czuje się po niej dobrze, błyszczy mu ładnie sierść, nie jest "ociężały".

skład i więcej możesz porównać sobie np w tym znalezionym sklepie, bodajże tej firmy Farmina:
http://farmina-sklep.pl/pl/p/SENIOR/23

sylwiaADD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 12:20   #801
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Czym karmić kota? Po co kastracja?

Witam Od jakiegoś czasu myślę nad tym, żeby mieć kota dlatego chciałabym zasięgnąć kilku rad.

Po pierwsze - czym karmić kota? Suche karmy odpadają, bo nie chcę pakować w kociaka chemii i mięsa niewiadomego pochodzenia. Mleko wiadomo odpada. Warzyw podobno koty też nie trawią, ale czy wszystkich, czy tylko tych z dużą ilością chlorofilu? Zatem co mu podawać? Ryby wędzone? Salceson? Kurczaka gotowanego? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Druga sprawa - kastracja. Po co kastruje się kocury? Czy jest to niezbędne? Wolałabym nie okaleczać kota.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 13:14   #802
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Dot.: Czym karmić kota? Po co kastracja?

1.Kastracja
Kocury po wykastrowaniu nie będą znaczyć terenu moczem, co ma kluczowe znaczenie w przypadku gdy trzymamy kota w domu. Z doświadczenia wiem, że mieszkanie oznaczone przez kota wietrzy się przez wiele miesięcy, a jakiekolwiek próby doszorowania ścian spełzają na niczym: pozbywamy się farby i tynku, a zapach uparcie zostaje Kocury wysterylizowane w młodym wieku zachowują zgrabniejszą sylwetkę, tylko tutaj uwaga: przy odpowiedniej diecie.

Kastracja zabezpiecza nas i naszego zwierzaka przed niechcianym miotem, a przez to ogranicza populację bezdomnych zwierząt, których i tak jest zbyt dużo. Wreszcie: statystyki pokazują, że kastrowane zwierzęta żyją dłużej, maja mniejsze tendencje do włóczęgostwa i bardziej przywiązują się do opiekuna.

2. Suche kocie karmy ze sklepu weterynaryjnego nie są złe, unikaj tylko sklepowych/supermarketowych.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 13:24   #803
Suvia
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329304 tu masz ogólny wątek o kastracji (podwieszony u góry tego subforum...)

a tu ważny post Esfiry

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
ale wlasciciele kotów nie mają wyboru, mało kto wytrzyma z niekastrowanym kocurem- i mało kogo trzeba przekonywać do kastracji kota, bo smród jest nie z tej ziemi

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 13:32   #804
Konto usunięte

Czyli ogólnie mówiąc kastrowany kot robi się bardziej... gejowaty?
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 13:42   #805
Suvia
Zakorzenienie

Na przykladzie dwóch kotów z rodziny (wykastrowanych, wychodzących niestety, ale to nie moja brocha) - jeden spokojniejszy, ale nadal łowny, chętny i do zabawy, i broniący swojego terytorium jak potrzeba. Drugi to już w ogóle terminator - bardzo terytorialny, nie da sobie w kaszę dmuchać, przegania z posesji nawet psy Więc nie zauważyłam, żeby kastracja jakoś bardzo wpłynęła na ich charakterki

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 14:00   #806
Scarlle
Raczkowanie

Kastracja, żeby nie smrodził i żeby nie uciekał jeśli jest kotem wychodzącym. Koty wychodzące trzeba tym bardziej koniecznie kastrować , ponieważ : mogą zarazić się od bezdomnych nieszczepionych kotek podczas krycia różnymi chorobami, mogą też wychodzić na kotki i nie powrócić ...

Co do karmy to wg zaleceń większości wetów lepsza jest sucha karma tylko dobra, markowa ze sklepu zoologicznego. Taka karma ma zbilansowaną ilość mięsa, białka, witamin i niezbędnych składników.
Broń Boże nie można bazować na wędlinach, salcesonach, surowych mięsach albo Whiskasach itp
Stary 2013-09-23, 14:14   #807
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Scarlle Pokaż wiadomość
Co do karmy to wg zaleceń większości wetów lepsza jest sucha karma tylko dobra, markowa ze sklepu zoologicznego. Taka karma ma zbilansowaną ilość mięsa, białka, witamin i niezbędnych składników.
Broń Boże nie można bazować na wędlinach, salcesonach, surowych mięsach albo Whiskasach itp

No dobra, ale taka sucha karma nie jest naturalna. Jaki pokarm najbardziej przypomina naturalny koci pokarm?
Stary 2013-09-23, 16:54   #808
Malla
Nie depcze krokusów

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;42950003]No dobra, ale taka sucha karma nie jest naturalna. Jaki pokarm najbardziej przypomina naturalny koci pokarm? [/QUOTE]
Jest taka dieta o nazwie BARF, bazuje na mięsie i suplementach
http://www.barfnyswiat.org/viewforum.php?f=9

Spędziłam 9 lat życia w laboratorium, ale nie mam odwagi wziąć się za ten rodzaj żywienia, więc mój kot je suchą karmę z dużą ilością mięsa, a do tego dobrą mokrą. Mokra karma niestety jest droga, ale oprócz mięsa i podrobów zawiera odpowiednio zbilansowane suplementy. Podaję też świeże mięso drobiowe i wołowe oraz ryby, czasem zdarzy się królik lub jagnięcina, ale obawiam się o ich jakość w sklepie. Z innych produktów - łyżka jogurtu naturalnego, żółtko jaja.
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;42949261]Czyli ogólnie mówiąc kastrowany kot robi się bardziej... gejowaty? [/QUOTE]
Nie Kastrowałam kocura w wieku 7 miesięcy, zanim zaczął smrodzić. Jego charakter się nie zmienił, wciąż jest szalony i przytulny, zadziorny i strachliwy.
Miałam też kota wykastrowanego w wieku roku i był agresywny wobec innych kotów, nie biegał na jednorożcu po tęczy

Nie muszę wyjaśniać, po co sterylizacja zwierząt bezdomnych i wychodzących, ale jeśli chodzi o domowe, to robi się to przede wszystkim dla podwyższenia komfortu życia kota, na dalszym miejscu jest wygoda człowieka.

Kocur nabuzowany hormonami, czujący inne koty, to nic przyjemnego. Oprócz ostrzykiwania domu cuchnącą cieczą może wykazywać agresję, nadmierne pobudzenie. Może próbować za wszelką cenę uciec z domu. Męczy się. Nie jest to okaleczanie kota, lecz ułatwianie mu życia. Nie każdy kocur znaczy teren i nie każdy ucieka, więc jak wytrzymasz i nic się nie będzie działo, to zabieg nie jest obowiązkowy.

Z kolei kotki męczą się w trakcie rui, a niezapładnianie niesie ryzyko ropomacicza, ciężkiej choroby, która wcale nie jest rzadka. Nie zastanawiałabym się nad operacją kotki. Moi znajomi mają 3 kocice i 2 z nich miały operowane ropomacicze Jeśli nie jest rasowym, hodowlanym championem, nie ma co się zastanawiać nad sterylizacją. Kocica też może znaczyć teren i uciekać z domu, a jak wróci, to z problemem w brzuchu. Kot nie człowiek, nie sfiksuje, jeśli nie będzie mieć małych, bo działa instynktownie, nie wybiera macierzyństwa z własnej woli.
Stary 2013-09-23, 17:59   #809
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez Scarlle Pokaż wiadomość
Kastracja, żeby nie smrodził i żeby nie uciekał
Nie dokladnie tak Kot bedzie wychodzil, ale nie bedzie spedzal calych dni i nocy w poszukiwaniu kotek. Oprocz zwyklego poznawania terenu koty sporo czasu spedzaja poza domem wlasnie z tego powodu. Jak kot jest wykastrowany w odpowiednim miesiacu to nie czuje potrzeby biegania za dziewuchami.
Mam 2 kocury wykastrowane, niewychodzace. Zanim wykastrowalam persa (mial ok. roku jak go wzielam) to czasami nie szlo wejsc do WC

Pisze z telefonu.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 19:50   #810
esfira
Zakorzenienie

Po co kastracja- po to, żeby kocur nie wychodził z domu, nie płodził kociaków, nie bił się z kotami i nie znaczył terenu zapaszkiem
Więc jeśli uda Ci się utrzymać niekastrowanego kota w mieszkaniu i z nim wytrzymać... nie musisz go kastrować
Kot po kastracji nie robi się "gejowaty", nie wiem, co ma oznaczać i kogo obrażać takie określenie, nie wnikam. Dalej jest kotem płci męskiej, ale nie ma silnego popędu seksualnego i jest mniej agresywny.

Jeśli chodzi o karmienie, jest dieta BARF, czyli przygotowywanie dla kota posiłków z mięsa i różnych dodatków. Jest ona polecana, ale wymaga od właściciela pewnego wysiłku.
Cytat:
Ryby wędzone? Salceson? Kurczaka gotowanego? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
ryby wędzone, salceson NIE kurczaka gotowanego można kotu dawać, ale absolutnie nie może to być jedyne pożywienie.
Źle zbilansowany pokarm, nawet jeśli jest ze "zdrowych" składników, jest o wiele gorszy, niż gotowa sucha karma. Złe karmienie może u kota wywołać kilka potencjalnie śmiertelnych chorób.
Dobra gotowa karma (dużo mięsa, mało zbóż, bez barwników) jest rozsądnym kompromisem dla właścicieli. Lepsza jest karma mokra, niż sucha, ale niestety jest droższa. W sumie książkę można by o tym napisać

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości