|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 | ||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników
A czy SLP nadaje się do emulgowania z detergentami?
ZSK wymienia lotony, spreje i kremy, nie zająknąwszy się nawet o szamponach... Bo rozumiem, że betaina kokamidopropylowa była, tak? Cytat:
![]() Cytat:
Prawdę powiedziawszy, lepiej zostawić sobie margines błędu na szampon z siarczanem.
![]() |
![]() |
#542 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż taki fazowy olejek mi nie przeszkadza betainy zostało może na 200ml myjadła - i święty spokój będzie. Jeszcze glukozyd i wracam do ziół. Nie wyszło mi szamponienie Cytat:
on ma tlenek cynku w wielu kremach... no nic |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
CG od 30.09.2011 Olejowanie od 11.11.2011 28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 ![]() ![]() Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com Edytowane przez ewcia1807 Czas edycji: 2012-06-28 o 16:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, mam pytanie odnosnie olejowana wlosow - do tej pory olejowalam albo oliwa z oliwek, albo olejem kokosowym, ale ostatnio znalazlam w supermarkecie buteleczki z olejami z
- migdalow - awokado - aloesu. sklad jest za kazdym razem taki sam: olej parafinowy, barwnik i olej z awokado, migdala czy aloesu. Jak sadzicie - nada sie to do 1. olejowania 2. demakijazu? troche boje sie tego oleju parafinowego, bo nie wiem, z czym to sie je i jak na to zareaguja wlosy albo buzia... No i czy zwykla odzywka do mycia wlosow to zmyje po nocy? jak sadzicie? ![]()
![]() |
#545 |
Przyczajenie
|
Hej, co sądzicie o składzie tego szamponu. Kupując go byłam bardzo zadowolona po przeczytaniu składu. Do czasu. Bo przeoczyłam kwas cytrynowy zaraz po detergentach. A gdzieś obiło mi się o uszy, że z kwasem cytrynowym jest tak samo jak z perfumem, czyli składniki które są za nim to są w malutkich ilościach....
Himalaya Herbals, Protein Shampoo Extra Moisturizing (Szampon proteinowy intensywnie nawilżający) Skład: Aqua, Decyl Glucoside, Lauryl Glucoside, Ammonium Lauryl Sulfate, Glycol Distearate, Citric Acid, Fragrance, Polyquaternium 7, Allium Cepa Bulb Extract, Cucumis Melo Fruit Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Glycyrrhiza Gabra Root Extract, Trigonella Foenum Graecum Seed Extract, Sesamum Indicum Seed Extract, Potassinum Sorbate, Sodium Benzoate, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Disodium EDTA. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Raczej kierowałabym się tym, że zaraz za Citric Acid jest Zapach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jednak liczę na to, że szampon okaże się być perełką, podobnie jak niektóre maski, które mają składniki za perfumem i są bardzo dobre. Ech... czuję się oszukana |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 | ||
|
Cytat:
Jedno jest pewne - włosy pokryje filmem ochronnym i tyle. O wnikaniu nie ma mowy. jeśli interesuje Cię olej migdałowy albo awokado, to kup czysty, a nie namiastkę w parafinie. Co do demakijażu, to brakuje tutaj emulgatora, więc nie wiem, czy będzie skuteczna. Cytat:
Nie wiem, czego oczkujesz od tego szamponu, ale jeśli stawiałaś na ekstrakty, to nie ma co się oszukiwać - podczas działania szamponu i tak nie mają szans na większy wpływ na włosy. Co innego na skórę - może podrażnić i podziałać antybakteryjnie. Przepraszam, ale muszę to napisać, bo ciągle to widzę: "perfumy" to pluralia tantum, co oznacza, że nie mają liczby pojedynczej jak "drzwi", "skrzypce" czy "nożyczki". Skoro tak bardzo chcesz zrobić z tego rzeczownik w tej liczbie, to użyj "zapach".
![]() |
![]() |
#549 |
Przyczajenie
|
co takiego jest w tym składzie?
Ostatnio pofarbowałam włosy szamponetką z deli no.1 czarna kawa (szampon koloryzujący) po to aby podkreślić kolor. Po jego użyciu moje loki były pięknie podkreślone, wszystkie oddzielone po prostu cudo nie wiem w jaki sposob szamponetka zdzialala takie cudo z moimi lokami, wczesniej zaden szampon koloryzujacy tego nie zrobil. Teraz szukam takiego produktu ktory pomoże mi zastąpić tą szamponetke, co takiego moze byc w tym skladzie ze tak dziala na wlosy. Jeśli znacie jakis bardzo dobre produkty do wlosow kreconych to prosze o napisanie ich firm. Wklejam sklad tej szamponetki moze ktos znajdzie w nim to cos co tak pieknie podkresla skręt
![]() Skład: /Czarna kawa/Aqua, Hydroxyethylcellulose, Sodium Laureth Sulfate, Cocamide MIPA, Sodium Cocoamphoacetate, HC Blue No.2, Coco-Glucoside, Dicapryl Ether, Lauryth Alcohol, Polyquaternium-7, Caprylic/Capric Trigliceride, Sodium Acrylates Cocopolymer, Propylene Glycol, Tropaeolum Majus Extract, Fucus Vesiculosus Extract, Chamomilla Recutita Extract, Honey Extract, Cinchona Succirubra Extract, Aminomethyl Propanol, Disodium EDTA, Sodium Erythorbate, Parfum, Linalool, Limonene, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, HC Yellow No.4, HC Yellow No.2, N,N`Bis(2-Hydroxyethyl)-2-Nitro-p-Phenylenediamine, HC Red No.3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Konto usunięte
|
Dot.: co takiego jest w tym składzie?
Stawiam na Polyquaternium-7 lub Sodium Acrylates Cocopolymer.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
Dot.: co takiego jest w tym składzie?
albo pH jest jak trzeba, przypasowały ekstrakty (algi, rumianek)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy)
jula85 gdzie kupiłaś tego garniera sleek and shine? Chodzę za czymś ładnie pachnącym z amodimethicone i nie mogę znaleźć, wszystkie Garniery w drogeriach przejrzałam i są tylko takie, które mają ten silikon daleko w składzie.
Eloe77, w związku z Twoją analizą ostatniego spray-u Tigi, za którą bardzo dziękuję czy myślisz, że to jest takie zwykły lakier jak większość tylko bez alkoholu? Szukam czegoś takiego bo brakuje mi takiego najzwyklejszego lakieru jak sprzed cg a nie sięgnę po coś na niszczącego włosy. Tego tigi niestety nie widziałam na własne oczy, tylko w internecie a ciężko ocenić jaki jest w nim rozpylacz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Raczkowanie
|
Szukałam bezskutecznie i w końcu wrzuciłam na analizowy szampon Timotei Wymarzona objętość - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3095
Dziwne, że nie było analizy, bo z taką nazwą powinien budzić zainteresowanie ![]() (jest też inna wersja szamponu Timotei o tej samej nazwie, ale o gorszym moim zdaniem składzie https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ejpfrutem.html ; nie sprawdzałam, czy była analizowana) Skład ,,mojego" szamponu wg mnie całkiem ok, ale bez jakiś rewelacji (z mojego punktu widzenia - za dużo składników; dla mnie im mniej, tym lepiej), nie ma silikonów - ale zaintrygowało mnie, co w składzie szamponu robi trehaloza http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Trehaloza/ i glukonolakton http://www.biochemiaurody.com/slowni...olactone.html? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#556 | ||||||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie przywiązywałabym się jednak zbytnio do ich obecności, ponieważ ich udział w szamponie, nawet największy, nie ma znaczenia podczas kilkunastosekundowej obecności na włosach.
![]() |
![]() |
#557 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 | |
|
Cytat:
![]() Za to pewność mam u siebie co do tego, że podczas szamponowego mycia wypada mi mniej włosów. Za to później, w czasie między myciami wypada ich więcej... czyli u mnie i tak wszystko się wyrównuje ![]()
![]() |
![]() |
#559 |
Raczkowanie
|
Szanowne zakrecone wizażanki,
dzisiaj zakupiłam pierwszy szampon profesjonalny, którego używa moja fryzjerka, a że dopiero powoli sie wczytuje w składy bardzo bym prosiła o opinię. Ja ze swojej strony moge dodać, że skład jest troche długi no i dopiero w połowie zaczynają się odżywcze składniki (wg. mnie) ![]() ALFA PARF, NUTRI SEDUCTION ULTRA MOIST SHAMPOO Water, Sodium Laureth Sulfate, Propylene Glycol, Cocamidopropyl Betaine, Disodium Cocamphodiacetate, Polyquaternium-47, Ethoxydiglycol, Cocamide DEA, Cetyl Palmitate, Fragrance, Glycol Distearate, Cocamide MEA, PEG-400, Imidazolidinyl Urea, Phenoxyethanol, PEG-7 Glycerol Cocoate, Beheneth-10, Lactic acid, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydroxypropyl Methyl Cellulose, Glycerol Stearate, Hydrogenated Castor Oil, Hydrolyzed Wheat Protein, Disodium EDTA, Benzophenone-4, Polysorbate-20, Methylparaben, Ethylparaben, Dimethicone PEG-8, Meadowfoamate, Propylparaben, Oat Kernel Extract, Alpha-Isomethylionone, Wheat Amino Acids, Hydrolyzed Wheat Protein PG-Propyl Silanetriol, Linseed Acid, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, CI 15510/D&C Orange No. 4, CI 19140/FD&C Yelow No. 5, Bambusa Vulgaris Extract, Hydrolyzed Keratin |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko co po zapachu niewiele pomoże... w odwrotnej kolejności byłby genialną odżywką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Zakorzenienie
|
Eloe dziękuję bardzo za wnikliwą analizę - od siebie dodam, że mydło trzy korzenie ma ph ma bardzo wysokie ph - ponad 9, a nalewka octowa pokrzywowo- łopianowa między 2-3. Mydło łopianowe ma drobinki siemienia, ale nie są to całe ziarenka -jest zmielone, niemniej je widać. Co do zmywania olei u mnie trzy korzenie nie dały rady
![]() oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej palmowy, olej z pestek winogron, olej ze słodkich migdałów, olej rycynowy, mielone siemię lniane, odwar z korzenia łopianu, wodorotlenek sodu Mam jeszcze takie pytanie - w jakich proporcjach warto byłoby nalewkę rozcieńczyć z wodą? ![]() Mojego posta można oczywiście usunąć, Eloe sobie uzupełni co najwyżej informacje wcześniej ![]()
Edytowane przez Aalicia24 Czas edycji: 2012-09-28 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 | ||
|
Cytat:
Dzięki - uwagi są niezwykle istotne! ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
Odpowiem na pytania poniżej: - zależy o jakiej wrażliwości skóry głowy mówimy. Moja wrażliwa reaguje na betainę kokamidopropylową, więc u mnie ten szampon odpada. Możesz reagowac na sół - tutaj jest jej sporo. Możesz też być wrażliwa na ekstrakty - tutaj są, więc podraznienie możliwe. Jest też wodorotlenek sodu. Mało go co prawda, ale pamiętac o jego obecności trzeba, ponieważ podnosi pH. Zmiana pH skóry też może wpływac na jej uwrazliwenie. Możesz reagować na zapachy, barwniki i konserwanty. One w tym szamponie są, szczególnie dużo mamy tutaj zapachów, więc i o tym trzeba pamiętać. - obecność pryszczy - wsystko zalezy od tego, czym jest spowodowana. W tym szamponie raczej nie ma co zapychać, by się pojawiły. - wpływ na włosy kręcone: to ostry szampon, więc używany na co dzień może skutecznie powodować wysuszenie i tak suchych z natury włosów kręconych. Obecnośc silikonów i polimerów (nie tylko dimethiconol!) wystarczy, by wspomóc rozczesywanie, ale nie by dostatecznie ochronić włosy przed wpływem szamponu.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-09-29 o 11:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#564 | |
|
Cytat:
Niestety obecność denata sugeruje wysuszanie. Nie ma za bardzo tutaj niczego, co by go ograniczało. Byłaby świetna, gdyby zastąpić denat silikonem (cyclopentasiloxane chociażby), a tymczasem trzeba mieć się na baczności. Pewnie nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu ją zastosujesz, ale stosowana na co dzień + uboga pielegnacja moga sie skończyć wysuszeniem. Szczegółnie zbliżającą się zimą.
![]() |
![]() |
#565 |
Kuźnia inspiracji
|
Pozwolę sobie zadać pytanie.
Używam szamponu, którego analiza składu jest tutaj -> https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3025 Teraz dokonała się w nim zmiana, a mianowicie SLES został zamieniony na Sodium Myreth Sulfate. Czy ten składnik jest mniej agresywny czy raczej jest to zwykły chwyt, że niby delikatniejszy ma być? Z moich obserwacji wynika, że pieni się nieznacznie gorzej, ale domywanie jest podobne. (poza tym mam nadzieję, że moja prośba o analizę produktu Bingo Spa nie przepadła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 | ||
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#567 |
Raczkowanie
|
Witajcie Wizażanki
Miałam okazję kupić odżywkę w Polsce chyba niedostępną, na pierwszy rzut oka wydaje się całkiem ok, ale wy pewnie lepiej rozszyfrujecie skład ![]() Schwarzkopf, Anti-Klit Conditioner: aqua, cetearyl alcohol, behentrimonium chloride, hydrolized keratin, panthenol, chamomilla recutita flower extract, equisetum arvanse extract, humulus lupulus extract, melissa officinalis leaf extract, rosmarinus officinalis leaf extract, salvia officinalis leaf extract, urtica dioica extract, isopropyl myristate, citric acid, phenoxyethanol, stearamidopropyl dimethylamine, isopropyl alcohol, glyceryl stearate, sodium methylparaben, polyquaternium-37, glycerin, dicaprylyl carbonate, parfum, butylene glycol, linalook, benzyl salicytate, butylphenyl methylpropional, hexyl cinnamal, lauryl glucoside, Cl 15985, Cl 47005 z góry dzięki! : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 |
Wtajemniczenie
|
co myslicie o dluzszym stosowaniu Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride w szamponie? wyczytalam, ze to kationowy polimer, antystatyk, ulatwiajacy rozczesywanie, ale moze sie nadbudowac, jest podobny w budowie do pq.
Wystepuje w szamponach: - Natura Siberica - John Masters Organics - A'kin - Jason - Organique, Anti - Age czyli organiczne, z raczej dobrym skladem, a nie jakims pantene ![]() ![]() ale teraz pomyslalam, ze moze dzieki temu Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride to jest tak jakbym uzyla pierwszego lepszego szamponu naladowanego silikonami?
![]() |
#569 |
Raczkowanie
|
Cześć, jestem tu nowa i dopiero zaczynam przygodę z pielęgnacją CG
![]() Skład: Aqua, Cyclopentasiloxane, Phenyl Trimethicone, Cyclohexasiloxane, PEG-12 Dimethicone, Dimethiconol, Polyquartenium 16, Panthenol, Propylene Glycol, Hydrolized Silk, Imidazolidinyl Urea, Potassium Sorbate, Hydrolized Wheat Protein, Hydroxypropyltrimonium Hydrolized Wheat Protein, Cetrimonium Chloride, Benzophenone-4, Parfum, Lactic Acid, C.I. 16185, Benzyl Salicilate, Amyl Cinnamal, Limonenem Citronellol, Linalool, Geraniol Podoba mi się że względnie wysoko jest jedwab, co działa na jego plus.. Otóż chciałabym się dowiedzieć czy mimo strasznych PEG i silikonów dałoby radę nim zabezpieczać końcówki po zmieszaniu z jakimś olejem? ![]() ![]()
![]() |
#570 | ||||
|
Cytat:
Jednak nie tylko on sam, ale cały skład, odpowiada za to, ze włosy po myciu masz gładkie. Bez paniki. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Być może jakiś czas temu stosowałaś lepszą pielęgnację, włosy były zdrowsze lub lepiej odżywione, dlatego też pasował.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:04.