Wizażanki we Francji ? - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-16, 09:50   #1021
irenkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Wizażanki we Francji ?

to wiem ale wiesz wizja przeprowadzki co rok np jakos mnie nie pociesza

no i tak jak moj wczesniej mieszkal to to mieszkanie bylo jakby od miasta wynajmowane ( cos jak u nas czynszowe ) ale pewnie przez to ze mial prace na poczcie a oni akurat tam dbaja o pracownikow
potem ja oczywiscie zmienial ale i tak w jednym mieszkaniu mieszkal nascie lat wiec pewnie sa rozne opcje

przegladalam ogloszenia i w sumie roznie z ta kaucja ale z tym zarobkiem to mi tlumaczyl ze to jak chcesz wziasc jakis kredyt a nie przy wynajmie mieszkania

jakos to bedzie ( i tak mamy czas puki co pewnie ponad rok czy max 2) bo wez przy takiej pracy co tu mam odloz na te wszystkie sprzety do domu i kaucje podwojna albo potrojna
z tymi payslipami to lekka przesada bo co jak ktos zmienia kraj
zreszta pewnie zalezy od regionu , od tego czy rodzina poswiadczy ( bo tez o czyms takim slyszalam) i wielu innych czynnikow bo czy kazdy z was wyprowadzajac sie do Fr mial prace odrazu przekraczajaca trzykrotnie wynajem czy peyslipy z 3 mies w tyl ( z francji rozumiem )

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
tez tak slyszalam. Po prostu wszyscy jada do ikea po tanie meble z tego co wiem.
a pogoda srednia - caly weekend padalo.
slyszalas czyli masz inaczej?
wiesz meble meblami ok mozna powoli cos tam kupic
wazne lozko na poczatek i kilka innych rzeczy ale kuchenki raczej w ikea niemaja wiec takie zakupy to juz okolo 1000e pewnie jak sie wezmie kuchenke, pralke i lodowke

a wlasnie gdzie moge sprawdzic w necie jakie sa ceny we Francji na rozne rzeczy do domu ( oprucz stronki IKEA ) ? dzieki
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-16, 10:30   #1022
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
z postu rozumiem, ze jestescie Polakami oboje i szukacie czegos po polsku; zapytaj w kosciele pl na placu concorde.
tak, tak oboje =lacy i musi byc po polsku, bo jezyka nie znamy, a i w Pl by mi nie uznal ksiadz po fr:/
nie chodzimy do kosciola na concordzie, ale najwyzej podjedziemy zapytac, dzieki

a jakby ktos cos jeszcze wiedzial bede wdzieczna za info
Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
to wiem ale wiesz wizja przeprowadzki co rok np jakos mnie nie pociesza

no i tak jak moj wczesniej mieszkal to to mieszkanie bylo jakby od miasta wynajmowane ( cos jak u nas czynszowe ) ale pewnie przez to ze mial prace na poczcie a oni akurat tam dbaja o pracownikow
potem ja oczywiscie zmienial ale i tak w jednym mieszkaniu mieszkal nascie lat wiec pewnie sa rozne opcje

przegladalam ogloszenia i w sumie roznie z ta kaucja ale z tym zarobkiem to mi tlumaczyl ze to jak chcesz wziasc jakis kredyt a nie przy wynajmie mieszkania

jakos to bedzie ( i tak mamy czas puki co pewnie ponad rok czy max 2) bo wez przy takiej pracy co tu mam odloz na te wszystkie sprzety do domu i kaucje podwojna albo potrojna
z tymi payslipami to lekka przesada bo co jak ktos zmienia kraj
zreszta pewnie zalezy od regionu , od tego czy rodzina poswiadczy ( bo tez o czyms takim slyszalam) i wielu innych czynnikow bo czy kazdy z was wyprowadzajac sie do Fr mial prace odrazu przekraczajaca trzykrotnie wynajem czy peyslipy z 3 mies w tyl ( z francji rozumiem )
---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

wazne lozko na poczatek i kilka innych rzeczy ale kuchenki raczej w ikea niemaja wiec takie zakupy to juz okolo 1000e pewnie jak sie wezmie kuchenke, pralke i lodowke

a wlasnie gdzie moge sprawdzic w necie jakie sa ceny we Francji na rozne rzeczy do domu ( oprucz stronki IKEA ) ? dzieki
my generalnie mieszkanie dostalismy umeblowane i prawie wysposazone a nadprogramowe sprzety kupujemy w CONFORAMIE albo tych tanszych sklepach tutaj jak Tati czy giga.
Stary 2012-10-16, 10:39   #1023
irenkaaa
Zakorzenienie

czekaj czekaj to nie znajac jezyka macie taka prace ze zapewnia wam 3x wieksze wynagrodzenie niz wynajem czy po prostu praca po angielsku

dlugo jestescie we Francji?

na slub rozumiem do Polski musicie wracac
Stary 2012-10-16, 11:35   #1024
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
czekaj czekaj to nie znajac jezyka macie taka prace ze zapewnia wam 3x wieksze wynagrodzenie niz wynajem czy po prostu praca po angielsku

my nie wynajmujemy przez agencje, tylko od osoby prywatnej i wlasciciele wymagali tylko kaucji jednej w wysokosci czynszu i tyle. Poza tym wynajmujemy pokij tylko, a nie cale mieszkanie sami wiec tez jest inaczej tutaj.
A prace mamy, narzeczony po polsku, a ja pol na pol polsko-angielska:d
a mieszkamy tutaj rok
na slub nie tyle musimy wrocic do Pl co chcemy, bo tam nasza rodzina a chcemy ten dzien z rodzina spedzic
Stary 2012-10-16, 11:52   #1025
irenkaaa
Zakorzenienie

no wiadomo drozej by wynioslo sprowadzic rodzine do Francji na slub
Stary 2012-10-16, 12:14   #1026
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:

Zle sie zrozumialysmy. Jesli koszt wynajmu wynosi np 700 Euro to dochod miesieczny nie moze byc nizszy niz 2100 Euro miesiecznie. Chodzi o to ze wlasciciel musi miec pewnosc ze wynajmujacego stac na oplacenie wszystkich rachunkow jak i codziennych wydatkow... Dodatkowo czesto prosza o okazanie rocznego rozliczenia podatkowego jedynie po to zeby pokazac mieszkanie potencjalnemu klientowi. Nie wiem czy akceptuja payslip'y z innych krajow. Ale jestem przekonana ze w przypadku kiedy jedno z Was rozpoczyna prace to trzeba poprosic pracodawce o wystawienie zaswiadczenia lub okazac umowe o prace. To w przypadku wynajmu przez agencje. I tak jak pisalam wczesniej niektore osoby prywante rowniez prosza o okazanie payslip'ow.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-16, 12:21   #1027
irenkaaa
Zakorzenienie

dobrze sie zrozumialysmy - dokladnie tak cie zrozumialam tylko watpie zeby tak prace za 2100 miec jak takiej w zyciu niemielismy i minimalna teraz wiadomo nie wynosi niewiadomo ile
ale moj mi mowi ze jak dwoje to tez inaczej to sie liczy
no ale wiadomo ludzie maja gorsze i lepsze prace i na ulicy nie mieszkaja
zawsze jakies wyjscie sie pewnie znajdzie

jak macie jakies podpowiedzi tego typu to piszcie bo z checia naslucham sie najwiecej na ten temat

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-16, 12:57   #1028
Foczka 81
Raczkowanie

Cytat:
dobrze sie zrozumialysmy - dokladnie tak cie zrozumialam tylko watpie zeby tak prace za 2100 miec jak takiej w zyciu niemielismy i minimalna teraz wiadomo nie wynosi niewiadomo ile
ale moj mi mowi ze jak dwoje to tez inaczej to sie liczy
no ale wiadomo ludzie maja gorsze i lepsze prace i na ulicy nie mieszkaja
zawsze jakies wyjscie sie pewnie znajdzie

jak macie jakies podpowiedzi tego typu to piszcie bo z checia naslucham sie najwiecej na ten temat
czemu wyłącznie na minimalną płacę patrzeć, pensje są różne.

a propos mebli, to polecam strony ebay.fr w dziale ogłoszenia drobne,
albo leboncoin.com
wybiera się ogłoszenia ze swojego departamentu, jest trochę rupieci ze strychu ale jak się zagląda regularnie to można trafić fajne rzeczy.
Francuzi, podobnie jak Niemcy, pozbywają się mebli bo im się znudziły choć nie są jeszcze zniszczone.

w ten sposób, w promieniu do 100km ode mnie i przewożąc Kangoo pożyczonym od sąsiada, wyposażyłam sobie salon i sypialnię w dębowe meble, za przyzwoite ceny
Stary 2012-10-16, 13:03   #1029
irenkaaa
Zakorzenienie

Dlatego ze wiem jakie mam wyksztalcenie I ile zarabiam w Ie gdzie minimalna niby jest wyzsza ( tu niemam minimalnej ale 2 k nigdy nie mialam) . Lepiej sie milo zaskoczyc a ze pracy w biurze miec nie bede to wiem. No I chyba odrazu jak sie zaczyna z marnym jezykiem lub jego brakiem ( mowie o sobie bo tz akurat francuz ale wiadomo 40 latek nie bedzie mial takiej samej pracy jak 20 latek

Po prostu nie mierze tak wysoko bo wiem ze latwo nie jest

Zreszta - da sie cos Znalesc bez jezyka?
Stary 2012-10-16, 19:29   #1030
Foczka 81
Raczkowanie

Cytat:
Zreszta - da sie cos Znalesc bez jezyka?
Mogę powiedzieć tylko z mojej wiejskiej perspektywy,
że bez języka to raczej jak wszędzie, głównie praca fizycyna dla mężczyzn.
W mojej okolicy jest jedna wielka ferma, gdzie są zatrudnieni 4 Polacy, trochę pracują na fermie a trochę remontują dom właścicielowi. Pracują w cyklu 3-4 tygodnie we Fr na 1tydz w Pl, mimo że są tu od 6 lat to nauczyli się po francusku tylko kilku kluczowych słów
Niedaleko w miasteczku jest firma stawiająca budynki rolnicze, i rolnicy mi mówią że pracują tam Polacy nic nie mówiący po francusku. Przyjeżdżają z materiałami pod wskazany adres, i stawiają.

Aha, i w termach na ten sezon kuracyjny przyjechała polska para (kobieta i mężczyzna) fizjoterapeutów. Z dyrektorem term porozumiewają się po angielsku, ale kuracjuszom-emerytom trochę żal że nie mogą poplotkować w czasie zabiegów
Stary 2012-10-16, 20:33   #1031
Rena
Zakorzenienie

Cytat:

staram sie nie urzadzac wynajmowanych mieszkan, kiedys tak robilam jeszcze w pl i zawsze kosztowalo to duzo emocji a potem nie bylo co zrobic z rzeczami po zmianie mieszkania.
Ale masz racje pralka to min. wiec lepiej zeby od razu byla.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-16, 20:38   #1032
irenkaaa
Zakorzenienie

Ja rozumiem Rena ze mebli moze nie kupujesz ale pralka, lodowka czy kuchenka to tak troche bez tego sie nieda

O ile juz mieszkalam bez lodowki ( ale wtedy bylam wege to mi nie przeszkadzalo) I bez pralki jakis czas bo sie akurat popsula I sporo trwalo zanim naprawilismy to bez kuchenki ciezko mi to sobie wyobrazic
Chybaze ktos sie zywi, , na miescie"
A lozko? Tez wiadomo bez lozka sie ciezej spi ( tez wyprobowane przez dobre kilka mies)
Podziwiam rena
Stary 2012-10-17, 10:17   #1033
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Ja rozumiem Rena ze mebli moze nie kupujesz ale pralka, lodowka czy kuchenka to tak troche bez tego sie nieda

O ile juz mieszkalam bez lodowki ( ale wtedy bylam wege to mi nie przeszkadzalo) I bez pralki jakis czas bo sie akurat popsula I sporo trwalo zanim naprawilismy to bez kuchenki ciezko mi to sobie wyobrazic
Chybaze ktos sie zywi, , na miescie"
A lozko? Tez wiadomo bez lozka sie ciezej spi ( tez wyprobowane przez dobre kilka mies)
Podziwiam rena
Ja wynajmowalam wczesniej Paryzu mieszkanie gdzie standard byl niski, jednak super lokalizacja i to minimum jak lodowka, lozko czy stol bylo. W zasadzie w kuchni byly nawet naczynia i sztucce. Wiec nic nie kupilam dodatkowo; a teraz wprowadzilam sie do mojego nowego chlopaka to tez jest urzadzone, bo wczesniej mieszkal tu sam. A lokalizacja jeszcze lepsza. Ja nie musze miec debowych mebli zreszta moj TZ ma kota i kot np. traktuje sofe w salonie jako drapak wiec nie wyobrazam sobie kupowac jakis luksusowych mebli. Jak wczoraj dalam jako dekoracje biale roze (taka moda w paryzu) to to zwierze chcialo je jesc Ale kazdy ma swoje priorytety. Chcialabym miec zmywarke do naczyn ale nie ma gdzie postawic, samochod ale nie ma gdzie parkowac i straszne korki, oraz ekspres do kawy i to akurat naprawde planuje kupic.

Co do pracy - ja pracuje po franc, dokumentacje techn. czytam po ang.
Stary 2012-10-17, 10:25   #1034
irenkaaa
Zakorzenienie

expres to podstawa
Stary 2012-10-17, 11:23   #1035
Foczka 81
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie musze miec debowych mebli zreszta moj TZ ma kota i kot np. traktuje sofe w salonie jako drapak wiec nie wyobrazam sobie kupowac jakis luksusowych mebli.
to chyba nie patrzyłyście na ten link który wam wkleiłam
jak można trafić dębową komodę czy bibliotekę w cenie jak nowa z płyty paździeżowej, to czemu nie kupić dębowych

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

http://www.leboncoin.fr/ameublement/...04.htm?ca=12_s

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

http://www.leboncoin.fr/ameublement/...98.htm?ca=12_s

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

http://www.leboncoin.fr/ameublement/...92.htm?ca=12_s
zobaczcie ten komplet, ceną i wyglądem wygrywa z ikeą (chyba że ktoś preferuje styl nowoczesny to zwracam honor)

u mnie w domu 2 koty, 1 duży pies i świnka morska nic nie jest ani podrapane ani pogryzione
dla kota warto przyczepić w domu ze 2-3 drapaki z sizalu, zazwyczaj wtedy woli je dużo bardziej niż kanapy czy fotele (zazwyczaj )
Stary 2012-10-17, 13:40   #1036
Foczka 81
Raczkowanie

http://www.leboncoin.fr/ameublement/...45.htm?ca=12_s
Stary 2012-10-17, 13:56   #1037
Rena
Zakorzenienie

ok czytam linki; str ktore podalas wczesniej znam ale nigdy nic nie znalazlam ciekawego na leboncoin.fr

moze mam niej szczescia?
Stary 2012-10-17, 14:39   #1038
rebushnik
Raczkowanie

.

Edytowane przez rebushnik
Czas edycji: 2014-01-16 o 16:57
rebushnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-17, 15:21   #1039
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rebushnik Pokaż wiadomość
witam
mam pytanie, otoz mieszkam we Francji juz pol roku i nie jestem ubezpieczona
tzn mam wykupione ubezpieczenie z Polski, wazne rok, w razie jakiegos nieszczesliwego wypadku
od miesiaca chodze na kurs francuskiego na uniwersytecie, ale ubezpieczenie mnie nie obejmuje
nie mam pracy
wiec, czy mam sie zarejestrowac jako bezrobotna i wtedy bede ubezpieczona i bede mogla leczyc sie bezplatnie?jak to tutaj wyglada
gdzie rejestruja sie bezrobotni? w Pole Emploi?
jesli macie jakies linki odnosnie tego tematu, to prosilabym o podeslanie
z gory dziekuje
Pole Emploi nie da Ci ubezpieczenia . Musisz sie starac o Carte Vitale z Ameli. Za kazda konsultacje lekarska sie placi a pozniej mozna sie ubiegac o zwrot kosztow leczenia. Zalezy z jakiego powodu jestes we Fracji. Czy pracowalas wczesniej w innym kraju EU (jesli tak wydaje mi sie ze masz rok czasu na zlozenie dokumentow aby nie stracic praw), czy np Twoj partner jest Francuzem, albo czy pracujesz we Francji itd...
Stary 2012-10-17, 15:44   #1040
rebushnik
Raczkowanie

.

Czas edycji: 2014-01-16 o 16:57
Stary 2012-10-17, 16:06   #1041
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rebushnik Pokaż wiadomość
pracowalam w PL 3 lata, zaraz po studiach
przyjechalam tutaj, bo moj TZ ma tutaj prace, jest Polakiem
ja nie pracuje we Francji, tzn szukam pracy, ale bez znajomosci jezyka jest ciezko
od miesiaca chodze na kurs j;fr dla obcokrajowcow
zawsze za konsultacje lekarskie sie placi? czy to wersja dla obcokrajowcow?
Zawsze sie placi, francuzi rowniez.
A Twoj Tz ma ubezpieczenie z racji tego ze tutaj pracuje? Jesli tak to podejdz do Ameli zapytac. Kolezanka niemka wspominala ze mozna starac sie o ubezpieczenie nawet jesli nie ma sie slubu. Ale jedna osoba musi byc ubezpieczona tutaj. Nie wiem czy to prawda jedynie tak spyszalam...
Stary 2012-10-17, 17:03   #1042
rebushnik
Raczkowanie

.

Czas edycji: 2014-01-16 o 17:03
Stary 2012-10-17, 17:19   #1043
irenkaaa
Zakorzenienie

Z tego co wiem to mozesz sie, , podczepic " pod ubezp nawet jak nie jestes w malzenstwie. We francji jest cos takiego jak pacs I spokojnie mozna sie dopisac.
Stary 2012-10-17, 19:11   #1044
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
expres to podstawa
oj tam kazdy ma jakis nalog

Co do zwierzat -mi sie marzy jeszcze buldog franc... ale to moze w przyszlym roku.
Stary 2012-10-19, 09:33   #1045
irenkaaa
Zakorzenienie

Nalog nalogiem ale kawka z ekspresu inaczej smakuje. Moj tz to musi kilka kaw wypic w dzien wiec nie wyobrazam sobie jakby expresu nie bylo. Zreszta ja sypanej juz nie tkne a rozpuszczalna rzadko pijam. Tyle ze ja kawe dla smaku pijam bo rzaeko kiedy mi kopa daje ( chyba raz mi dala ale to pamietam bylo podwojne espresso z cisnieniowego z pracy a ten expres ma moc ;-) tak to dla smaku, jakos nie dziala na mnie zebym mniej senna byla czy cos.
Stary 2012-10-20, 19:08   #1046
Rena
Zakorzenienie

Foczka - napisz dokladnie jaki drapak trzeba kupic kotkowi. Moj TZ sie ucieszyl, ze chce kupic zabawki dla jego pupilki (to kotka).

Ja mam pytanie - czy ktos wie skad wziasc filmy Machulskiego tlumaczone na franc? Mojemu facetowi tlumacze na biezaco akcje i ogladamy razem, ale znajomi tez powiedzieli ze chca obejrzec skoro mowie, ze to takie dobre.

A i szukam kursu salsy w Paryzu.
Stary 2012-10-20, 21:33   #1047
Foczka 81
Raczkowanie

http://zooplus.fr/shop/chats/arbre_a...ctGroupId=4110

drapak czyli po francusku "griffoir" na ścianę albo jako dywanik

http://boutique.chatsdumonde.com/griffoir-chat-a

najlepiej przyczepić tam gdzie kot ma już zwyczja drapać

http://www.accessoires-chiens.fr/det...=4249&m=TRIXIE

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Foczka - napisz dokladnie jaki drapak trzeba kupic kotkowi. Moj TZ sie ucieszyl, ze chce kupic zabawki dla jego pupilki (to kotka).
ooo, to nieźle zyskasz w oczach faceta
właściwie trzy pieczenie na jednym ogniu: facet zadowolony z zainteresowania jego zwierzakiem, zwierz zadowolony z drapaka, i ty zadowolona że dom mniej podrapany
Stary 2012-10-22, 14:07   #1048
Rena
Zakorzenienie

dzieki Foczka, ten drugi sie bardziej spodobal.

Kotka lubi tez wygladac przez okno, bo sasiadka z gory (starsza pani) karmi golebie i one czesto przelatuja i kolo nas ... ja w ogole nie mam szczescia w Paryzu golebi jak na lekarstwo i tak sie cieszylam, ze mam je z glowy (rodzinny Krakow to miasto golebi) a tymczasem...

Co do wczesniejszych pytan o ubezpiecznie - trzeba miec udokumentowany adres we Francji (to jest kluczowe w kazdym urzedzie) min. 3 miesiace, jak facet wizazanki rebushnik rok pracuje i nadal nie ma karty vitale to wyglada to na prace na czarno i nie ma nic wspolnego z jego narodowoscia za to duzo z forma zatrudnienia. Jak normalnie umowa o prace CDI/CDD to niech poprosi szefa o fiche de paiement. Zadnych slubow i innych pacsow nie trzeba zeby sie ubezpieczyc. Polska jest w UE czy to dotarlo do urzednikow czy nie, tak po prostu jest i niech sie z swatki nie bawia. :P

Co do jezyka i szukania pracy - jak praca wymaga tylko jezyka to wiadomo, ze sie nie wygra w Francuzami, bo to normalne, ze mowia lepiej, dlatego warto podkreslac inne umiejetnosci, ktore konkurencja juz rzadko posiada.
Stary 2012-11-23, 16:39   #1049
incredibile
Raczkowanie

hej!!

Przeczytałam niemal cały wątek ... i z przykrością muszę stwierdzić, że idzie "nam" coraz gorzej - mało kto się udziela, odpowiada ... to smutne. Dlatego, pomyślałam, że założenie nowego wątku będzie dobrym pomysłem!

Zapraszam - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658982

Miła, piękna, uprzejma, wrażliwa, skromna. Cała ja
Otwarta na nowe, niezobowiązujące e-znajomości

zapraszam na nowo-powstający wątek o wszystkim, co francuskie
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658982
incredibile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 17:42   #1050
irenkaaa
Zakorzenienie

A po co nowy?
Nie wystarczy sie w tym udzielac?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości