|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2761 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
czekam na dluzsze spanie Kai i wracam do Ewy, fajne to jest |
|
|
|
|
#2762 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#2763 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o tą drewnianą to szczerze mówiąc mam na nią ochotę, ale spokojnie - jeszcze jest czas a kasy brak więc i tak nie kupię...
|
|
|
|
|
#2764 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Nie wierze normalnie, dyrektor kazal wyciac dla Tz najladniejsze krzewy, ktore zakrywaja obskurne sciany duzego domu...krzewy przepiekne..byly tak to wlasnie jest jak sie mieszka w pracy, czlowiek sie przywiaze a pracodawca powie cos i trzeba to zrobic, a czlowiek traktuje te rzeczy jak swoje a one nie sa.a ze dyrektor idiota to sie wkurzylam jeszcze bardziej.mialam pisac jemu maila w sprawie mojego zakresu obowiazkow ktory mi wczoraj przyniosl, ale sie wstrzymam bo w nerwach moze mnie za bardzo poniesc![]() hmm naprawde gdybym chciala miec drugie dziecko to juz zaczelabym nad tym pracowac i wykorzystalabym ich przynajmniej pod tym wzgledem...chodzi mi o macierzynski oczywiscie
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-10-16 o 12:08 |
|
|
|
|
#2765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nauczę się wrzucać na youtuba to wrzucę Ninę z kartonem |
|
|
|
|
#2766 |
|
Wtajemniczenie
|
Konia a mialam pytac Ciebie juz kilka dni temu, czy dopajasz juz Kaje, bo wiem ze nie dopajalas, nie wiem jak teraz?
|
|
|
|
#2767 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2768 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzieki za odpowiedz
|
|
|
|
|
#2769 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
heja
![]() Matylda ucina sobie długą drzemkę (będzie już ze 2 h jak nigdy), więc matka ma czas na wizaż... Gkatarzynka, ta kostka drewniana jest super, o taką mi właśnie chodziło! Widziałam tu wczoraj coś podobnego ale za 50 e to stanowczo za drogo! Poszukam albo używanej, albo zamówię w charakterze prezentu (np na roczek)-chrzestni mogą się złożyć, a taka kostka się przyda! Natomiast jeśli chodzi o manipulacje typu wiązanie sznurówki, zapinanie guzika, zapinanie paska, zatrzaski to mam taką fajną materiałowa książeczkę, i tam można właśnie takie rzeczy ćwiczyć...Poza tym, jak już wspomniała Konia, pozostaje zawsze prawdziwy but ze sznurówką haha Butelka pusta/pełna, opakowanie po i z husteczkami już nie są dla Matyldy takie pociągające...Postanowiła m zakupić balony i nadmuchac je, niektóre zaś wypełnić ryżem(tzn wsypać odrobinę do środka przed nadmuchaniem). Wkorzystam też patent Koni na pustą butelkę wypełnioną ryżem..Tylko muszę zakupić taką 0,5 l ![]() Zgarzdam się, że super zabawki można zrobić z niczego, wystarczy wyobraznia...Sama jak byłam mała też się z siostrami róznymi rzeczami bawiłyśmy i było super ![]() Gosia, współczuję sytuacji z mamą...A co do ćwiczeń ja ćwiczyłąm włączając sobie laptopa...Dużo miejsca nie potrzeba. Przyszykuj sobie butelke z wodą, bo te ćwiczenia wbrew pozorom wyleją z Ciebie 7 poty! MoniaHan, wiem o czym mówisz...No ale co zrobisz... Ja coraz częściej myslę o tym, że chciałabym mieć wreszcie swoje własne mieszkanie a nie wiecznie wynajete. W swoim urządzisz jak chcesz, i po prostu jesteś u siebie. A tu wszystko takie na tymczasem, na chwilę....Choć moja siostra w Nimeczech też wynajmuje, ale u nich z tymi mieszkaniami inaczej-meblowali i urządzali od podstaw i u nich naprawdę można poczuć się jak w domu! Dobra, idę coś porobić bo też zaczynam marudzić, ehh... Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2012-10-16 o 13:56 |
|
|
|
#2770 | |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry!
![]() My dzisiaj imprezujemy z Ewunią! 8 miesięcy! W ostatnim czasie chodzimy z Ewą na basen i (o zgrozo!) zanurzamy jej głowę pod wodę ale lubi te zajęcia ![]() Mały kombinator mówi baba i dada, łazi wzdłuż wersalki i jest coraz sprytniejsza. Ciesze się że chociaż udaje mi się was podczytywać bo wiem co u innych mamuś i dzieciaczków. Karolca podziwiam Cię! Cytat:
Od soboty jestem chora i mam już dosyć kataru leczonego herbatą Wrzucę wam fotke Ewuni
|
|
|
|
|
#2771 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2772 |
|
Zadomowienie
|
hej
Mateuszek jakby potrafił to by chyba ciagle tearz wolal mama mama , juz nie mam sily, klade na dywanie ,znikam na chwile, placz, biore na rece, leze obok jest okej. powodzenia dziewczynyw cwiczeniach no i wytrwalosci ja dzis biegalam w deszczu a po poludniu lece poskakac na stepie, juz nie chce chudnac..tylko tak dla kondycji. TZ zaczal mi gadac, ze on chce zebym byla takim pączusiem jak w ciazy, ale facetom to sie nie dogodzi ![]() Mateuszek juz mruczy, lece
|
#2773 |
|
Zakorzenienie
|
Ivonka najlepszego dla Ewy na 8 miesięcy
Nowaken dla Ani ![]() I dla reszty dzieciaków które w czasie mojej nieobecności miały miesięcznice Witam ![]() Jaka nocka piękna i wieczorne zasypianie Samemu w łóżeczku zasnął o 19.30 potem pobudka 23.30, 3 gdzie zabrałam do siebie, potem 7 i na dobre 8.30 a teraz w dzień jeszcze spanie od 10.40 do 12.50 oczywiscie trochę ze mna bo tak do pobudka po 40min by była :P Ze spaceru nici bo pada ;/ Normalnie mam dobry humor , jestem wyspana i mogę przenosić góry Na obiad dziś robię ten cały papirus co reklamują ciekawe czy to faktycznie takie dobre... Ostatnio brak czasu bo z TŻ szukamy jakiegoś domku do kupienia lub intensywnie myślimy nad budową. Brak czasu spowodowany też Oskarem bo potrzebuje stałej uwagi inaczej podnosi alarm. Dłuższe drzemki tylko z matką można robić tak więc w ciągu dnia mam przymusowe (choć nie zawsze) spanie z moim rozrabiaką. Oskar to już taki mały cwaniak ja go na matę a on płacz patrzę na niego i się chichra odwracam głowę płacz znów patrzę a on w śmiech. Za 2 dni i mój szkrab będzie miał pół roczku jak ten czas szybko minął a pamiętam jakbym go wczoraj rodziła, jak miał kolki itp. a tu już 6 miesięcy jeszcze trochę i święta (już zapowiedziałam TŻ że 6.12 przebiera się za Mikołaja:P) potem sylwester ,narodziny mojej bratanicy lub bratanka ( w sumie brat już powinien wiedzieć muszę uderzyć do niego z pytaniem) no i roczek Oskara ... Ale się rozpędziłam a jeszcze jakby coś na 100% wyszło z własnym domkiem to idę skakać jak Feliks Teraz zmykam kończyć obiadek
|
|
|
|
#2774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lepszy od ryżu jest groch, ale nie miałam akurat w domu, poza tym butelka musi byc zupełnie sucha , no i maksymalnie musi miec zabezpieczony wlot, taśmą szarą szeroką okleić albo izolacyjną jakąś |
|
|
|
|
#2775 |
|
Zakorzenienie
|
Ivonka, gratki 8 mcy
Nowaken gratki dla Ani za 6 mcy Dla Filipka rowniez gratulacje skonczonych 6 mcy Julcia po drzemce - jakos 40 minut, moze niecale, wiec za dlugo nie pospala, ale humorek ma lepszy. Jak weszlam do sypialni to przywitala mnie mega smile'm wiec git przygotowalam juz obiad, wiec jak maz bedzie wracal tylko wlacze ziemniaki i usmaze kotlety - zachcialo mi sie swojskiego obiadu jak u mamy hehe Niki no to nocka byla wspaniala Ja narazie nie rozmyslam o swietach, przybija mnie poniekad ta mysl ... bedziemy tu z tesciowa ... ja tesknie za swietami z mojego dziecinstwa, gdzie swieta bylo czuc na kilometr... teraz niby bedziemy z nasza kruszynka ale ... gdzie ten nastroj? ech. Natomiast juz mam stresiora przed impreza z okazji roczku bedziemy swiezo po przeprowadzce, zaprosimy moja rodzine i rodzine meza oraz znajome, zaprzyjaznione malzenstwo z wtedy juz ok 3 miesieczna niunia. Zapowiada sie impreza na ok 15 osob, mimo ze dom bedziemy miec duzy to ... nie bedzie gdzie spac dla az 13 osob
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#2776 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2777 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za 8 miesięcy swoją drogą jaka ona śliczna![]() dziękujemy za wszystkie życzonka dla Filipka uczcił to potężną kupą skopiuję wpis z fb bo tam się rozpisałam ![]() 3 dzień turbo jam za mną pogoda nieciekawa więc mama mi Filipa na spacer nie zabrała ale za to jak wracaliśmy od mojej babci przyszła do mnie i posiedziała z młodym chwilę więc miałam czas wylać z siebie 7 poty przy babce która ma chyba ADHD albo coś wciąga nie wiem skąd ona tą energię bierze ![]() ( instruktorka turbo jam) no i poćwiczyłam potem szałer i czuję się jak nowo narodzona jak pisałam na wizażu babcia przyjechałą z wizyty u rodzinki z niemiec i poprzywoziła Filipkowi kilka fajnych rzeczy dostał taką misiatą kurteczkę z kapturkiem z uszami spodenki i bluzę i zabawkowy grająco- świecący telefon ja erbłam flauszową kurtkę elegancką jesienno wiosenną fakt guziczki muszę lekko przesunąć bo ciasnawa ale wiecie jaki mam ambitny plan więc na wiosnę będzie luźna ![]() spodnie lniane i koszulę no i babcia oczywiście tu mi mimochodem czasem wygarnie że chyba znowu przytyłam(nie przytyłam) a potem czemu się niczym nie częstuję i nakłada mi ciasto na talerz no to ja że pysk mam jak wrota a na punkcie wytykania mi mojej wagi przez nią i ciotkę jestem cięta odpowiedziałam jej tak to tu k... mówisz że dupa mi urosła a tu mi ciastka ciśniesz oj nieee nie zjem
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#2778 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie mamuski
![]() A ja dzis mialam pobudke o 1. w nocy do 2.30 :/ pierwszy raz -i oby ostatni-zachcialo sie malej nocnych zabaw... Monia i Gosia dziekuje za info w spr maila, choc Monia i tak podala mi zly login ![]() Piekne sa wasze dzieciaczki, cud, miod normalnie, nie bylo mnie na mailu conajmniej 2 msc i musze przyznac ze porosly te nasze pociechy ![]() Gratulacje wszystkich pelnych miesiecy waszych dzieciaczkow! ![]() MoniaHan czytam o tym Twoim karmieniu i tak sobie mysle, czemu nie zdecydujesz sie aby dac Hani troche sztucznego mleka? Ty nie chcesz czy ona nie chce? (Moge byc troszke nie w temacie przez te moja nieobecnosc, wiec przepraszam) Bo mi sie wydaje, ze ona tak cie ciaga za tego cycusia bo sie juz nie najada Twoim mleczkiem, ma juz przeciez 7msc. A dajesz jej jakies inne pokarmy? Nie zrozum mnie zle, bo nie chce nic zlego napisac Mnie tez Nadia tak ciagala dniami i nocami, az w koncu uleglam i dalam butelke, latwo nie bylo jej namowic ale teraz jest ok. I zaczynam jakos zyc, bo wczesniej non stop karmilam! :/I powiem wam, ze teraz wiem- ze za bardzo sluchalam sie tutejszych znachorek... teraz juz bym inaczej postepowala z niektorymi rzeczami, ale jak sie tu nikogo nie mialo, to trzeba bylo komus zaufac... Ja jeszcze tylko na noc karmie z jednej piersi, ale wlasciwie tylko dlatego ze przy niej usypia. I teraz nie mam pomyslu jak ja tego oduczyc... :/ czasem budzi sie w nocy i posmyka troszke, butelki nie chce w nocy, rano o 7.jak juz zglodnieje to wypije. Chcialabym z tego juz zrezygnowac, (chocby dlatego ze boje sie nierownych piersi :/ )ale ja nadal z nia spie i to jest utrudnione... poza tym co pierwsze -zmiana miejsca spania czy calkowite odstawienie od piersi? macie jakies pomysly? ![]() A czy ktoras z was jeszcze spi z dzieckiem oprocz mnie i MoniHan? |
|
|
|
#2779 | |
|
Zadomowienie
|
Ivonka, śliczną masz córeczkę
Gartki z okajzi 8 mieś.I oczywiście gratki dla reszty solenizantów Monia, no tak, praca zlewa Ci się w jedno z mieszkaniem...Niestety, jedyne co możesz zrobić to zmienić pracę, a skoro to na razie z oczywistych względów nie wchodzi w rachubę, to po prostu przeczekać Mam kolegę, który pracuje z domu, wiem że nie o to nie o to chodzi w Twoim przykładzie, ale tak chciałam w ramach anegdotki ![]() No więc na początku wszystko super, fajnie...a po jakichś 2 mieś ten kolega przyznał, że jest ciężko mu się zmobilizować, ciągle w szlafroku chodzi cały dzień etc. I tak wychodzi na to, że najlepiej na dłuższą metę aby te 2 sfery zycia trzymac rozdzielnie ![]() Cytat:
![]() Pospaliśmy tak ze 2 h a potem było już mi mega niewygodnie i odstawiliśmy Małą do łóżeczka, nawet nie zauważyła....No i rano zawsze do nas trafia, jak się obudzi ![]() Główną przyczyną tego stanu rzeczy, jest fakt, że dalej jest na cycku, więc z wygody. W ciągu dnia daję jej obiadek, deserek, czasem też kaszkę na kolację(błyskawiczną lub domową jaglaną lub owsiankę)....Ale zawse jest cyc do popicia i cyc w nocy-nawet 2-3 razy...Ale w najbliższych miesiącach zgodnie ze schematem, będzie więcej normalnego jedzenia, a mniej mleczka. Chciałabym karmić min rok. |
|
|
|
|
#2780 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hania byla kiedys karmiona tez mm, ale nie lubila i zaczely sie brzydkie kupki i po pewnym czasie mielismy mega wielkie odparzenie ...na 1/4 ciala, wiec to mogla byc tez reakcja na mm, no ale tego nie wiem. nie jestem fanka mm i wolalabym uniknac, ale jak bedzie trzeba to bedzie trzeba. Hanka dostaje inne jedzonko w dzien, co prawda tylko zupke i czasami jabluszko gotowane, przybiera na wadze wiec wydaje mi sie ze sie najada moim mlekiem, no ale ona mi tego nie powie. w dzien do spania cycka nie potrzebuje, a to ze bylaby w dzien tez na mm a w nocy i tak by mnie ciagnela to srednio mi sie to usmiecha bo ja chce karmic ja jak najdluzej a wlasnie te noce mnie wykanczaja bo ona wisi mi non stop na cycku noca...nie zawsze je wiec wydaje mi sie ze to takie przyzwyczajenie.potrafi zasnac w ciagu 2 minut jak sie przyssie, a budzi sie w nocy wiele razy - szuka po omacku cycka, zlapie i trzyma i tak powraca do snu Ewelajna no wlasnie to jedyne wyjsce zmienic prace, gdyby nie Hania to wysylalabym cv, 4 lata tutaj jestem to jeszcze jakis rok wytrzymam..chyba
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-10-16 o 16:37 |
|
|
|
|
#2781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej gdyby przesypiala cala noc, to na noc uspilabym w wozku i nie byloby wiekszego problemu, ale na to chyba jeszcze musze poczekac. A jesli chodzi o jedzenie w dzien, tu u nas Nadia chciala co pol godziny max co godzine piers, wiec to mnie przekonalo do podania butli, gdyby jadla tak jak niby powinna co 3h nie byloby zle. A ostatnio i butli nie chce, kaszek odmawia. Sloiczki je chetnie, wiec dostaje na co ma ochote, na szczescie problemow brzuszkowych nie ma, kupki ladne ![]() ewelajna to fajnie ze Twoj tz chce spac z Matylda, moj sie boi z nami spac I tak by spal z brzegu, ale jak nie to nie, wiecej miejsca dla nas
|
|
|
|
|
#2782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moj Tz tez lubi spac z nami..tylko ze on sie wysypia a ja jestem memlana ![]() ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Dziewczyny ile Wasze dzieciaczki jedza w dzien stalych pokarmow? bo Hania je pol malego sloiczka zupki. moze to za malo? |
|
|
|
|
#2783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jogurt 125 ml/banan/morela , zupka 180 ml, jabłko/jalbłko z jagodą itp. 150 ml-180 ml .... .no i cyc rano ok. 8,12, do popicia posiłków troszkę i przed spaniem, jeśli wypadnie jakieś jedzenie wieczorne to jeszcze cyc o 17-18 nie je kaszek, przesypia nocki, ostatnio się budziła na jakieś picie ok.4 , ale już się przestawiła i o 6 czasem się budzi na parę łyków i spimy dalej Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-10-16 o 18:30 |
|
|
|
|
#2784 |
|
Zadomowienie
|
Rybka, z tego co piszesz to mozna wnioskować że sam cyc Nadii nie wystarczał więc bardzo dobrze zrobiłaś, podając butelkę!
My karmimy się z cyca co ok 2 h w dzień, jednak czasem co 3 h i też jest dobrze. Monia, co do posiłków dodatkowych, to: -Ok 12 obiadek-tu do akcji wkraczają zazwyczaj słoiczki-zazwyczaj codzienie jest to słoiczek warzywa lub zupka z mięsem lub rybką- Mati zjada ok pól słoiczka czyli 100 g czasem więcej (potrafiła zjeść cały, ale jej przeszłedł apetyt). Wtedy też podaję wit D i cyc do popicia, jeśli się domaga. -14-15-mały deserek-niecodziennie jednak-w postaci skrobanego jabłka, gruszki czy też nektarynki. Dziś uzyłam specjalnego smoczka do któtego wkłada się kawałek owocu i dziecko samo zajada. -19-kaszka jaglana, owsiana lub nestle bezmleczna z lipą (wtedy robię ją na mleku modyfikowanym) z owocem najczęsciej banan lub gruszka (Ok 100-150 ml tak na oko oceniając) No i tuz przed spaniem (20-21) cyc, i pozniej ze 2-3 razy też cyc. Rano tez cyc i wogole często cyc hihi Aha, pamietacie o żółtku? Ja dziś dodałam do kaszki jaglanej z owocem...Powinno się dawać pół żółtka codziennie, ale często zapominam o tym ![]() Rybka, tak Tż chwali sobie spanie z córeczką, ale to koło mnie ona śpi i to ja nie wysypiam się w nocy a nie Tż. Podejżewam, że w pewniej mierze decyduje o tym fakt, iż nie musi wstawać w nocy i podawać mi głodnej i płaczącej Matyldy do łózka, a jak wspomniałam ze 2-3 razy jest tak apotrzeba w ciągu nocy. Dlatego dziś kazałam mu przenieść Matyldę do łóżeczka....Jak śpi sama, to mam wrażenie korzystnie to wpływa na długość jej snu, nie mówiąc już o naszym
Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2012-10-16 o 18:54 |
|
|
|
#2785 |
|
Zadomowienie
|
Monia, moja jutro konczy 6 ms i je raz dziennie sloiczek 125g - warzywa i owoce na zmiane. Tylko ona bardzo chetnie je, pewnie by i wiecej zjadla ale jej poki co nie daje.
|
|
|
|
#2786 |
|
Wtajemniczenie
|
To chybs jednak Hani za malo daje tego dodatkowego jedzonka a ona taka ruchliwa ze pewnie szybko wszystko spala I dlatego moze taka maruda ciagle bo glodna?
---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- o Jezu to ja jakas patologia bo gloduje swoje dziecko!!! Daje jej tylko 70g zupki dziennie,no wczoraj dostala deserek o 16.ale kupek kilka robi dziennie,ostatnio 3.no Nic jutro dam jej troche wiecej. |
|
|
|
#2787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Ania jakby dostała zupki 70 g to chyba z głodu by mnie zakrzyczała Moja je tak: 6 albo 7 mleko 180 ml 10 mleko 180 ml albo mniej 13 obiadek ten duży słoiczek 16 albo 17 mleko 180 ml albo mniej ![]() po 18 zjada kaszkę zrobioną ze 120 ml mleka i po kąpieli koło 19 wypija mleka w zależności od apetytu zdarza się że jest to tylko 120 ml albo i mniej. Edytowane przez nowaken Czas edycji: 2012-10-16 o 19:18 |
|
|
|
|
#2788 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem ile z cycka Hania pije,ale ma na zadanie.wlasciwie to gorzej w nocy spac zaczela odkad stale pokarmy sie zaczely,a jak raz dalam jej caly sloiczek to zjadla polowe tylko,wiec ten porcji zaczelam sie trzymac.jutro dam jej caly sloiczek.
|
|
|
|
#2789 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2790 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Sliczna Ewunia i chyba coaz bardziej do ciebie podobna. Cytat:
A nie pamietam czy wy smoczek uzywacie?Bo mozna by sprobowac zamiast piersi smoczek i przytulic i ululac tak.Moze da rade? Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- A moze sprobowac wieczorem kaszke jej dac,moze na tym lepiej pospi.Jak myslisz?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.

dlaczego Ty masz rezygnowac z odrobiny przyjemnosci?

Jeśli chodzi o tą drewnianą to szczerze mówiąc mam na nią ochotę, ale spokojnie - jeszcze jest czas a kasy brak więc i tak nie kupię...

ale byłam dzielna 

Ja narazie nie rozmyslam o swietach, przybija mnie poniekad ta mysl ...
spodnie lniane i koszulę