|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Pracy szukamy-ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. 3."
Cytat:
|
|
|
|
|
#392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz czego Ci brakuje, znajomości języka(ów) obcego(ych) w księgowości to teraz podstawa, ba w ogóle w każdej pracy. Zacznij coś robić w tym kierunku, a na pewno przyniesie to pozytywne rezultaty. Dużo czasu spędzasz w domu i za dużo myślisz, a tak będziesz działać w sprawie znalezienia pracy i jednocześnie będziesz mieć mniej czasu na rozważania nad sensem istnienia.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-10-16 o 17:30 |
|
|
|
|
#393 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W branży ekonomicznej/finansowej języki obce są bardzo ważne. Można też poszukać wolontariatu, na którym zwracają koszty dojazdu. Zdobędziesz kilkumiesięczne doświadczenie w jakiejś branży i już będzie łatwiej o pracę. Albo wolontariat w innym niż Twoje miejsce zamieszkania (wtedy możesz potraktować to jak pracę, bo wszystko masz zapewnione - a pracując musiałabyś i tak płacić za pokój, jedzenie, środki czystości, bilet itd. - coś takiego znam tylko z pewnej organizacji kościelnej, ale może są też inne programy). Wolontariat zagraniczny (europejski) - tak samo: jak jedziesz do pracy to i tak większość wynagrodzenia idzie na pokój, jedzenie itd. A tam masz wszystko zapewnione i dostajesz kieszonkowe.Pewnie się do tego nie ustosunkujesz, bo po co Tylko w kolejnym poście będzie narzekanie, że kuzynka dostała pracę po znajomości
|
|
|
|
|
#394 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wg mojej trochę źle ważącej wagi, która lubi w każdy dzień inną wagę wskazywać i ponoć o kilo więcej wskazuje to w ciuchach ważę jakieś ok 55, 5 . W czerwcu ważyłam się na wadze u koleżanki to było ok 55.---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Cytat:
. Do Katowic , żeby pojechać na rozmowę to potrzebowałabym pewnie ok 100 zł na bilet. Kilka takich rozmów, to ile kasy trzeba . Skąd na to mam mieć, jak jestem bez żadnych środków. Jak w tamtym roku jechałam do kontroli do Katowic to dałam ponad 90 zł za bilet w obie strony. Ostatnią miesięczną pracę miałam rok temu. A od mojej ostatniej poważnej pracy minęło już jakieś 2 lata. A nie przypomniało mi się ,że jeszcze w ciągu tych 2 lat od mojej ostatniej pracy miałam 2,5 miesiąca pracy na czarno. Łatwo się mówi jak ktoś mieszka blisko dużego miasta czy mieszka w dużym mieście. Czego wy mimo, że w dużym mieście mieszkacie albo mieszkacie blisko takiego miasta nie macie jeszcze pracy. ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Też byłam na rozmowie w Aliorze i pracy nie dostałam. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-10-16 o 17:40 |
||
|
|
|
#395 |
|
Raczkowanie
|
ja pochodzę z małej miejscowości. Na początku po prostu jeździłam autostopem. I o dziwo żyję. Nie namawiam Cię do tego, namawiam do kombinowania
|
|
|
|
#396 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
napisz jak było- zawsze to dla nas może być coś pożytecznego
|
#397 |
|
BAN stały
|
Słonecznikowa mieszkasz na śląsku, w dużej aglomeracji, gdzie jest duże miasto Katowice to zadam ci pytanie, czemu jeszcze pracy na śląsku nie masz ? Porównując do osób z małych miasteczek powinno być ci łatwiej o pracę jakąkolwiek.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
Tajkuna, jedno i to samo piszesz. Problem w tym, że Ty nic nie robisz tylko narzekasz. Języków się nie będziesz uczyć, do lekarza nie pójdziesz tylko smęcisz na forum. Nikomu nie jest łatwo, takie czasy. Każdy ma problemy, różne nie tylko związane z poszukiwaniem pracy. Staramy się jednak iść do przodu choć jest ciężko. A co Ty robisz żeby zmienić swoją sytuację?
Nie sądzę żebyś znalazła pracę np. w Krakowie z tej proste przyczyny, że firmy wymagają znajomości języka obcego, a Ty się przecież nie chcesz uczyć. Szkoda, bo ekonomiści ze znajomocią języków obcych są bardzo poszukiwani (np. w Krakowie jak już o nim pisałam). Sama żałuję, że jestem anty- talentem matematycznym i nie cierpię księgowości, bo pewnie pracę bym już dawno znalazła po kierunku ekonomicznym ze znajomościa np. niemieckiego.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-10-16 o 17:50 |
|
|
|
#399 |
|
Zakorzenienie
|
po pierwsze jakies 40min opóźnienia. Pani B. ciągle zadawała pytania z bankowości (mimo, że wiedziała że nie mam doświadczenia w niej), ale powiedziała, że moge mówić własnymi słowami, ale mimo to ciągle wnikała i wnikała... były jakies scenki do odegrania. Ciagle pytanie jak reaguje jak ktoś sprawia mi przykrość. Głównie nie podoba mi się to, że na szkoleniu cały czas wszystko jest nagrywane, tak samo jak w pracy siedzi się cały dzień z kamerką skierowana na twarz. Rozbrajało mnie też ciągłe pytanie o to, czy to jest to co chcę robic w życiu i czy będę pełna szczęścia chodzić do pracy- chciałabym, ale skoro jeszcze w banku nie pracowałam to skąd mogę wiedzieć jak będzie. Ale mimo wszystko życzyli mi na koniec powodzenia
|
|
|
|
#400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#401 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2012-10-16 o 17:56 |
|
|
|
|
#402 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
porażka
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#404 |
|
BAN stały
|
Ja rozmowę w Aliorze miałam z panem. Jak bym po rozmowie z nim przeszła do drugiego etapu, to bym miała możliwość wtedy z "ta miłą Panią " z Rzeszowa rozmawiać. Nie przeszłam do drugiego etapu. A co lepsze oferta do Aliora do miasta tego, w którym wtedy byłam na rozmowie co jakiś czas na necie wisi. Zastanawiam się czy oni tak co chwila wymieniają pracowników czy tylko dają ogłoszenia ani kogo nie szukają.
|
|
|
|
#405 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, pozwolicie do siebie dołączyć? Na początek kilka słów o mnie-mam 25 lat, skończone studia prawnicze, znajomość dwóch języków obcych i wyjątkowy niefart do ofert pracy. Szukam pracy już 3 miesiąc, na poczatku mniej intensywnie-to przyznaję bez bicia- bo całkiem przyjemnie siedziało mi się w domu i odpoczywało. Teraz jednak postanowiłam zakasać rękawy i szukać, szukać, jeszcze raz szukać. Może wśród Was znajdę wsparcie i nowe pomysły, żeby nie załapać kompletnego doła.
Howgh! |
|
|
|
#406 |
|
Rozeznanie
|
Nie
ja się czułam jak w szkole przy odpowiedzi
|
#407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje studia z ekonomią miały niewiele wspólnego raczej z politologią. ![]() Wyraźnie napisałam, że gdybym miała ukończone studia ekonomiczne plus znajomość języka obcego to o pracę byłoby mi o wiele łatwiej. W dodatku ja mam też takie, a nie inne doświadczenie zawodowe, które utrudnia znalezienie pracy w trzy migi. Porównując np. z Twoim doświadczeniem, które jest bardziej przydatne na rynku pracy. Nie mówiąc też o tym, że mieszkam w mieście znacznie mniejszym niż Twoje. Tak, bo nauka języka obcego przez choćby internet wymaga niesamowitych nakładów finansowych. Próbowałam Ci pomóc i zrozumieć Twój tok i sposób myślenia wiele razy, ale nie potrafię.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-10-16 o 18:08 |
|
|
|
|
#408 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do języka bardzo, bardzo wciągnęła mnie jego powtórka/nauka jestem już w 2 tygodniu jeszcze 5 i będę umiała angielski w stopniu komunikatywnym bo to chyba B2?? a już mam plany na dalsze szkolenie (zaznaczam, że zielona nie byłam i dobre podstawy mam ogarnięte )
"Nie trać swojego czasu na kogoś, kto nie ma go, aby spędzać go razem z Tobą" " ![]() Edytowane przez !!&*Monia*&!! Czas edycji: 2012-10-16 o 18:08 |
|
|
|
|
#409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też się tak czułam, a B. do mnie, żebym się nie stresowała, że to nie egzamin podobno 7 miesięcy temu popełniła błąd rekrutacyjny i kogoś teraz zwolniła i na miejsce tej osoby szukają.
|
|
|
|
|
#410 |
|
Rozeznanie
|
na facebooku był kiedyś taki cytat
"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania - nie ma problemu" znów dziś gadałam na English czacie, ale tam są zwroty takie codzienne ale dobre i to
|
#411 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzięki praktykom poznałam wielu potencjalnych pracodawców - może kiedyś będę pracować u któregoś z nich? Mam nadzieję, że dostanę dobre referencje Mam nadzieję, że z doświadczeniem w cv będzie mi łatwiej gdzieś się załapać |
|
|
|
|
#412 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#413 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no cóż wychodzi na to że nawet ona się myli ;] to była moja najgorsza rozmowa do tej pory
|
|
#414 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
ja rok temu byłam na rozmowie w jednej firmie na stanowisku, które bardzo mi odpowiadało. Pani przeprowadzająca rozmowę była właścicielką firmy. Bardzo chwaliła mnie, że pomimo młodego wieku mam dośc spore doświadczenie w tym, co chciałabym robić i z czym związane było stanowiska (administracja). Potem zostałam pochwalona za to, że się jakoś wielce nie stresowałam na tej rozmowie, (dziewczyna przede mną ponoć się popłakała ze stresu ). Do tego potem była rozmowa kwalifikacyjna po angielsku- typowe pytanie: dlaczego chciałabym pracować u nich ajkie mam wykształcenie, co chcę robić za 5 lat itp. No i ja ładnie odpowiadałam po angielsku, bez zająknięcia (nie mam z tym problemów, bo dane mi było dośc długi czas gadać z obcokrajowcami i musiałam cały czas mówić, nawet zastępując nieznane słówka takimi prostymi ). No i po tej pięknej rozmowie przyszedł czas na gwóźdź do trumny jakim było moje świadectwo ze szkoły średniej /9babka powiedziała mi przez telefon, że mam sobie zabrać). Paranoja. Jestem pewna, że pracy nie dostałam, bo byłam trójkową uczennica w szkole średniej. To nic, że ang bardzo dobry, że duże doświadczenie. Beczeć mi się wtedy chciało
|
#415 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam w 1 etapie nie miałam niemal żadnych pytań
|
|
|
|
#416 |
|
Raczkowanie
|
na naukę języka nie trzeba mieć pieniędzy, tylko samozaparcie. jest cała masa darmowych materiałów w internecie, a jak się poszuka to i te niedarmowe się znajdzie. Ja angielski znam na wysokim poziomie przede wszystkim dzięki grom komputerowym i filmom po angielsku. Zamiast gazety.pl czytam nytimes.com, żeby być z językiem na bieżąco. no i poziom dziennikarski jest dużo wyższy, niż na rodzimych portalach
na yt jest cała masa lekcji z napisami, polecam tez http://www.khanacademy.org/ (tu można doszkalać się z całek, księgowości, języków... wszystkiego. za darmo. z polskimi napisami).
|
|
|
|
#417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkie rady są ignorowane przecież lepiej psuć innym humor niż zająć się sobą i swoim życiem.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2012-10-16 o 18:26 |
|
|
|
|
#418 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
ale khansacademy polecam wam wszystkim, bo jest super!
|
||
|
|
|
#419 |
|
Zakorzenienie
|
Tajkuna jeżeli tak rozpaczliwie potrzebujesz pieniędzy /jakieś problemy z ojcem i bankami/ to sprzątanie jako praca dorywcza wcale nie jest takim złym pomysłem przecież żadna praca nie hańbi. Sama się nad tym zastanawiam.
|
|
#420 |
|
Rozeznanie
|
mnie znów powoli krew zalewa na to wszystko, ciągle wysyłam oferty do tych samych firm już chyba ze 3 razy wysłałam i nic , wyszukuje firmy z mojej okolicy i wysyłam cv na ich maila nawet jak nie ma ogłoszenia, wszędzie cisza, ja rozumiem że trzeba być wytrwałym i cierpliwym ale tak może minąć rok dwa, pięć dziesięć lat i nic Życie się skończy bez jakichkolwiek osiągnięć, łątwo jest mówić bądź wytrwały, ale czas działa niestety na niekorzyść i zanim sie obejrzymy a tu 5 lat na bezrobociu, z człowieka robi się wrak, po takim okresie bez pracy jest bardzo ciężko bo pracodawcy widzą ile jesteśmy bez pracy,
znów mam nastrój wisielczy chociaż uważam że i tak jestem wyjątkowo silna---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- tajkuna ci napisze, że nikt jej nie przyjmie na sprzątaczkę bo ma wyższe wykształcenie
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.

- tak samo: jak jedziesz do pracy to i tak większość wynagrodzenia idzie na pokój, jedzenie itd. A tam masz wszystko zapewnione i dostajesz kieszonkowe.
Tylko w kolejnym poście będzie narzekanie, że kuzynka dostała pracę po znajomości
Wg mojej trochę źle ważącej wagi, która lubi w każdy dzień inną wagę wskazywać i ponoć o kilo więcej wskazuje to w ciuchach ważę jakieś ok 55, 5 . W czerwcu ważyłam się na wadze u koleżanki to było ok 55.
. Do Katowic , żeby pojechać na rozmowę to potrzebowałabym pewnie ok 100 zł na bilet. Kilka takich rozmów, to ile kasy trzeba . Skąd na to mam mieć, jak jestem bez żadnych środków. Jak w tamtym roku jechałam do kontroli do Katowic to dałam ponad 90 zł za bilet w obie strony.
byłam na tej rozmowie do aliora... dla mnie porazka i tak jak chciałam tam pracowac to już nie chcę...

porażka
znów mam nastrój wisielczy chociaż uważam że i tak jestem wyjątkowo silna