|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
|
|
|
|
|
#4322 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ładny wynik, gratuluję Dużo masz do zrzucenia?A jadłospis bardzo dobry, nie wiem jak to wychodzi objętościowo, bo nie potrafię na oko ocenić ilości po masie produktów, ale zdrowy, dużo warzyw, NNKT i białka
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#4323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4324 |
|
Wtajemniczenie
|
kurde wszystko jest fajnie, tylko w weekend na imprezie nie umiem sobie alkoholu odmówić ... cały tydzień piękna R a w pt 3 piwka w niedzielę 2 piwka i drink. co prawda nie jem wtedy za dużo ale nie wiem jaki to będzie miało wpływ na chudnięcie. od tego tyg zwiększam wysiłek x 2.
dzisiejsza R: 1. owsianka: płatki średnia ilość, mleka sporo, trochę niesłodzonego mleka skondensowanego, 2 jajka, dżem porzeczkowy trochę do smaku 2. pierś z kurczaka smażona(ale bez panierki), dużo kalafiora lub brokuła z wody (zależy co mama kupi), polane oliwą z oliwek siłownia! 60 minut aeroby, brzuch, trochę nóg, stretching 3. 3 kanapki z razowego, z wędliną (sporo), pomidorem, ogórkiem słabo dzisiaj że 3 posiłki ale taki mam głupi rozkład dnia... a oprócz tego jak? |
|
|
|
#4325 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: 1 bułka razowa: pół z ricotta i dżemem figowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z twarożkiem domowym i serem gouda light; kawa parzona z mlekiem 2 h orbitrek 30 min rowerek stacjonarny IIŚ: 1 twarożek lekki z garścią migdałów i suszonej żurawiny; kawa parzona z mlekiem basen O: ryż pełnoziarnisty; kalafior gotowany; pałka z kurczaka duszona w piekarniku 15 min spacer na cmentarz Przekąska: 2 pyszne jabłuszka czytanie książki K: 1 kawałek chleba dużego razowego owalnego z wędliną drobiową i rzodkiewką; 1 pomidor; 1 twarożek cały domowy 30 min relaksu- rozciąganie robienie kanapek i obiadu na jutro tv R: Ś: bułka razowa: pół z twarożkiem domowym i dżemem figowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron; pół z mozzarellą i krakowską drobiową; 1 banan; kawa parzona z mlekiem siedząca praca- 7-15 II Ś: 1 jogurt danone naturalny z ziarnami zbóż; 1 pyszne jabłuszko; kawa parzona z mlekiem O: makaron pełnoziarnisty gniazda; brokuły gotowane;pałka z kurczaka duszona w piekarniku po pracy: 2h orbitrek 30 min rowerek stacjonarny K: 1 kawałek chleba duży razowego podłużny z wędliną drobiową, twarożkiem domowym i rzodkiewką; 1 pomidor; 1 ogórek kiszony; 1 surowa marchew; kubek gorącego mleka koziego robienie kanapek i obiadu na jutro; przygotowanie do pracy; kąpiel, spakowanie się na zajęcia sportowe; pogaduszki z tż 20- 21 cykling 22 sen o tak to u mnie wygląda i z aktywnością i z zajęciami i dietą. 24 kg do zrzucenia.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4326 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, pomożecie w ocenie? Dopiero zaczynam więc nie mam dużej wiedzy
![]() Moja R ( a przynajmniej powinna być R...) 1. 8.00 3 łyżki owsianki z wody z suszoną śliwką, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi, kawa z mlekiem bez cukru, później godzina rowerku 2. 12.00 serek wiejski z kiełkami i pomidorem 3. 15.00 chleb żytni (kromka) z białym serem, warzywami i olejem lnianym 4.pieczone udko z kurczaka z 1/3 woreczka kaszy gryczanej z warzywami na parze, obiad jem w pracy koło godziny 18, po 20 30 minut vacu 5. 21.00 jajecznica z 2 jajek z pomidorem 3 i 4 danie zawsze jem w pracy. Z góry dziękuje
|
|
|
|
#4327 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie znowu. Zaczynam od nowa diete, cel: - 3-4 kg. Na dzis srednio sie przygotowalam, wiec mam za duze odstepy miedzy posilkami, ale jutro sie juz bardziej postaram.
Dzisiejsze R: 1. Owsianka: pol miseczki mleka 2%, 4 lyzki platkow owsianych, 2 lyzki mieszanki kawaleczkow suszonych owocow, zielona herbata. 2. kawa z mlekiem i lyzeczka cukru, jablko, serek homo z musem malinowym 3. 3 eskalopki z poledwiczki, grillowane, do tego salatka: salata, cebulka, pomidorki koktajlowe, troszke sera plesniowego, pestki slonecznika i vinegret, zielona herbata. 4. na kolacje: jajko lub dwa na miekko, do tego czerowna papryka i 2 plastry wedliny, ziolka na dobry sen. Jutro postaram sie zjesc cos tresciwszego w pracy, niz tylko homo i owoc.
|
#4328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sporo węgli prostych rano, ale potem ich raczej nie masz, więc pod tym względem też jest okej, jak na moje oko. powodzenia
|
|
|
|
|
#4329 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze:
I (4:30) : kasza manna (2 łyżki kaszy, łyżka otrębów pszennych) posypana cynamonem, z dwiema wielkimi łyżkami domowego musu jabłkowego ( -> (8:00): 2 marchewki, rzodkiewka, kawałek papryki II (9:30): składana kanapka z razowca z masłem, pomidorem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką + Michaszek + kawa; III (12:30): jabłko + jogurt naturalny (150 g); IV (16:00): 2 spore ziemniaki + jajko sadzone (na oliwie z oliwek) + kawałek gotowanego kalafiora i papryki + porcja groszku z marchewką (prosto ze słoika, bez dodatkowego przyrządzenia); V (19:30): serek wiejski lekki (200 g) z cynamonem + porcja warzyw (pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka). Do picia: woda, herbata cytrynowa, herbata jabłko z cynamonem, kompot z jabłek, herbata zielona. |
|
|
|
#4330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak według mnie to takie słabe U. Dużo u Ciebie warzyw i dobrze, jednak to bardziej na R. Własnie kolacja wydaje mi się taka redukcyjna.
|
|
#4331 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiejsze R
I owsianka 4 łyż z przyprawą piernikową, całą gruszką, łyżką żurawiny suszonej oraz 2 łyż serka wiejskiego II kanapka składana z żytniego z twarogiem, papryką i kapustą pekińską III miseczka kremu z brokułów, kromka razowca z twarogiem wędzonym (z Lidla) i ogórek kiszony (nie najadłam się, stąd dojadanie kanapką) ![]() IV omlet z 2 jaj z warzywami (jeszcze nie wiem, jakimi dokładnie- czy na patelnię, czy surówka...) do picia: kawa z mlekiem x2, herbata zielona, dużo wody, siemię lniane (od dziś zaczynam, naczytałam się o jego zbawiennym wpływie na wagę, włosy, paznokcie i cerę )
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
|
|
|
#4332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), którego nie mam zamiaru zdradzać z innymi. Z kolacją też już wspominałam, że jem mniej bo dość szybko się kładę. Zwłaszcza teraz kiedy muszę wstać o godzinie 4:00. Niestety mam spore kłopoty ze snem a gdy jeszcze zjem więcej na noc to już w ogóle spać nie mogę P.s. I jeszcze troszkę prywaty... piotrek1994 -> witam w temacie właściciela jednego z moich ulubionych blogów śniadaniowych
|
|
|
|
|
#4333 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
Ok, rouzumiem, ale w pracy czy szkole powinnaś jeśc lepiej. Jakaś kanapka z wędliną lub serem żółtym i do tego warzywa
|
|
#4334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez mam swój ulubiony i z tej firmy smakuje mi lekki i tradycyjny To jak juz lubisz lekkie to je jedz, ale jak idziesz do szkoły do kanapki z samymi warzywami to zły pomysł. Nie jesz mięsa, sera żółtego? Jak nie to moze pasztet sojowy??? Zdrowsze i bardziej sycące
|
|
#4336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obecnie jeszcze pracuję sezonowo, ale to tez jakieś 2 tygodnie może i się skończy... Postaram się dokładać jakiś kawałek sera czy szynki jeśli tylko będę miała w domu jakieś fajne. Nie jem tych co kupuje mama, a jakoś nie chce mi się latać do sklepu po 2 czy 3 plasterki szynki.
|
|
|
|
|
#4337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak nie ser czy szynka to może być jajko albo jakaś sałatka np. grecka z grzankami
|
|
#4338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo dokładam pestki dyni, o których często zapominam wspomnieć w jadłospisie, bo skupiam się na wszystkich bakaliach i pestkach, które dodaje do owsianki/kaszy...
|
|
|
|
|
#4339 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki Eh te pierożki były pyyyszne ale juz wszystkie zjedzone
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-10-22 o 18:16 |
|
|
|
#4340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A camemberta kocham tak samo jak brie Kostkę pochłaniam na raz
|
|
#4341 |
|
Zadomowienie
|
Moje r na jutro:
1. (6.30): owsianka: 3 łyżki płatków górskich, 3 morele, łyżka wiórków kokosowych, 200 ml mleka 2. (9.30): 300 ml świeżego soku jabłkowego 3. (12.30): kromki chlebarazowego z sałatą, szynką, ogórkiem 4. (14.30): 2 marchewki 5. (17.30): zupa warzywna 6. (20.00): garść pestek słonecznika, zielona herbata 7. (22.00): omlet z 1 (2?) jajek + papryka + pomidor |
|
|
|
#4342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)Co do ilości.. to np. na obiad trzy pulpeciki z takiej ilości mięsa mielonego mi wyszły. 30 g makaronu to 18 rurek (takie o średnicy 1cm, długości 4cm). A 250 g sałatki (warzywa + białko) mieści mi się prawie do pełna w okrągłym pojemniczku o średnicy ok. 10cm i wysokości ok. 6cm. Przerwy między posiłkami mam trzygodzinne. Jak zjem, to czuję się bardzo pełna, ale po dwóch godzinach już czuję nieprzyjemne ssanie. Potem znów jedzonko, najedzona i ssie. I tak w koło.
Catch me, if you want. Catch me if you can... x3 08.06.2010 ♥ 08.08.2016 ♥ ??.??.???? Edytowane przez Sowilo Czas edycji: 2012-10-22 o 19:50 |
|
|
|
|
#4343 |
|
Zadomowienie
|
U
Śniadanie (w podróży): podłużna grahamka z masłem, pastą z tuńczyka, papryką i pomidorem II śniadanie: naturalny serek homogenizowany z granatem, kakao naturalnym i pistacjami Obiad: mięso z udźca indyka w oliwie i przyprawach, z kaszą kuskus, cukinią, kolorowymi paprykami i czerwoną cebulą Podwieczorek: jabłko, cappuccino marcepanowe Kolacja: 2 kromki ziarnistego razowca z serem pleśniowym, pomidorem i sałatą Do picia: woda źródlana, kawa z mlekiem i przyprawą do szarlotki, herbaty: zielona, 2x ziołowa
|
#4344 |
|
Zadomowienie
|
10 tost francuski (chleb razowy)z malinami i jogurtem naturalnym
11 godzinny bieg 12 30 tost francuski (chleb razowy) z 3 plasterkami szynki drobiowej i 2 rzodkiewkami 15 zupa jarzynowo kalafiorowa z kawałkami gotowanego cyca 18 zupa krem brokułowa z prażonymi pestkami słonecznika 20 30 zupa z 15 ![]() do picia woda
|
|
|
|
#4345 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przykładnie jak zwykle Co to za cappuccino? ![]() To dodam jeszcze dzisiejsze U I grzanki z chleba żytniego - z łososiem wędzonym w kawałku, odrobiną chrzanu żurawinowego i rukolą / kozim serem, pomidorkami żółtymi i szczypiorem + kawa parzona II serek homo naturalny z kilkoma łyżkami domowych powideł sliwkowych i orzechami włoskimi świezy sok marchewkowy III wołowina po marokańsku - duszona z papryką, marchewką, kuskusem, rodzynkami i dużą ilością natki pietruszki ricore, 2 garści orzechów włoskich IV tortilla wieloziarnista zapiekana z brokułem i kozim serem do picia ponadto: woda, wapno, espresso i herbata zielona |
|
|
|
|
#4346 |
|
Zadomowienie
|
No to wrzucam dzisiejsze U
![]() I. Zapiekane pełnoziarniste świderki z jabłkiem, cynamonem i serkiem wiejskim + podjedzone trochę ogórka, papryki, z 2plasterki sera żółtego, troszkę szynki domowej II. w szkole: z 10orzechów włoskich, kanapka z razowca z twarogiem i ogórkiem, banan III. ziemniaki, grillowana pierś z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, rzodkiewki, oliwy z oliwek i jakichś ziół IV. duża miseczka fasolki po bretońsku; 150 g mieszanki studenckiej V. 3 duże kawałki sernika domowego VI. grillowana tortilla z mozarellą, kurczakiem, gruszką, orzechami włoskimi i żurawiną; 2 jajka na twardo VII. a teraz słonecznik podjadam
|
|
|
|
#4347 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przy nadwadze początkowo bardzo łatwo traci się kilogramy, ale czym mniej ważysz tym trudniej, zdarzają się zastoje... Prawdopodobnie będziesz musiała dołożyć jakieś ćwiczenia, zresztą warto, bo ciało po odchudzaniu jest mało jędrne, za dużo skóry itd., po prostu może wyglądać nie tak jakbyś chciała ![]() A tej sałatki to jakoś dramatycznie mało! Warzywa prawie że nie mają kalorii, moim zdaniem możesz spokojnie zjadać je do syta.
|
|
|
|
#4348 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R:
7.00 - 5 łyżek (przed ugotowaniem) kaszy jęczmiennej z dwoma marchewkami i garścią pokrojonej sałaty, 1/2 wiejskiego, duuuży kubek czarnej kawy 11.45 - kotlet ze szpinaku i tofu, kasza gryczana (100g ugotowanej), surówka z selera 15.40 - duża miska barszczu ukraińskiego z jajkiem 18.30 - 1/2 grahamki --trening - spinning + 25 minut sauny - chyba nigdy się tak ze mnie nie lało -- 20.30 - duży kubek jogurtu z siemieniem lnianym, szklanka soku pomidorowego |
|
|
|
#4349 |
|
Rozeznanie
|
Sniadanie
manna 500 ml mleka 4 lyzki kaszy,lyzka kokosa,lyzka maku kromka razowego z ,maslem i dzemem kromka z 3 plastrami tlustego babcinego twarogu 2 ogurt ale owoc i 5 wloskich obiad pol worka kaszy jjeczmiennej z gulaszem z miesa wieprzowego zabielany smietana i surowka z oliwa z oliwelk kolacja 200 g wiesniaka z 2 ablkami i 10 wloskimi kanapka z 2 plastrami szynki kanapka z polowa makreli kanapka z serem zoltym i maslem warzywka |
|
|
|
#4350 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze owocowe U :
śn. płatki na mleku 1,5% z cynaonem gałką uszkatałową,łyżeczką kakao 90%, tost z gruszką i cynamonem, zielona herbata. IIśn. 150g twarożku doowego z garścią rodzynek, spory banana. Ob. przed: spora brzoskwinia. 1.5 talerza zupy pomidorowej z makaronem. Podw. kanapka z bułki żytniej z wędliną z indyka, czerwoną papryką, kapustą pekińską, ogórkie, łyżeczką jogurtu, solą czosnkową, jabłko, kiwi. Kolacja: jajko na półmiękko, uygotowany talerz brokułów bez dodatków, pomidor.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

Ładny wynik, gratuluję
Dużo masz do zrzucenia?

)

Albo dokładam pestki dyni, o których często zapominam wspomnieć w jadłospisie, bo skupiam się na wszystkich bakaliach i pestkach, które dodaje do owsianki/kaszy...
Kostkę pochłaniam na raz
Przy nadwadze początkowo bardzo łatwo traci się kilogramy, ale czym mniej ważysz tym trudniej, zdarzają się zastoje... Prawdopodobnie będziesz musiała dołożyć jakieś ćwiczenia, zresztą warto, bo ciało po odchudzaniu jest mało jędrne, za dużo skóry itd., po prostu może wyglądać nie tak jakbyś chciała