Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-22, 20:16   #3961
Lenova
Wtajemniczenie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.V

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/listing.php/search...=laktator+lovi

Co do kosmetyków, to Bambino ma bardzo fajne, krem z tlenkiem cynku uwielbiam i już nigdy się z nim nie rozstanę, natomiast oliwka Bambino jest okropna, przede wszystkim jej zapach (mój TŻ też go nie lubi)... Ale to tylko moje odczucia.
Dziękuje ;*
No ja osobiście też nie lubie tej oliwki na sobie ale na dziecku ona jakoś lepiej pachnie, zresztą tak myślałam że dolewałabym kilka kropel do wody w której bym kąpała Małą i tyle . A kremik to też bardzo lubię
Mam takie pobożne życzenie że moje dziecię nie będzie na nic uczulone i będę sobie mogła używać tego zestawu
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:20   #3962
LadyWhisper
Zakorzenienie

Ktoras z was kiedys wstawiala link do bloga z analiza kosmetykow dla mam/dzieciaczkow,
http://podwojona-sroka.blogspot.com/p/moje-analizy.html

Generalnie najlepiej we wszystkich analizach wypadaja kosmetyki babydream rossmana i ja sie zaopatrze wlasnie w te kosmetyki

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:30   #3963
pstryczek84
Zakorzenienie

Dobry wieczór
w nocy dostałam biegunki, maz i tata tez - jakies wirusisko u nas panuje
do obiadu (czyli 2 kromki chleba z masłem i solą ) polezalam w lozeczku, a co! należało mi się a potem zaczelam sie ogarniac do SR. Niedawno wrocilismy, dzis było o porodzie

A tak w ogóle witam się w 30 tyg!!!

Od jutra nadrabianie..... Dzis juz nie mam siły..
Dobrej nocki!

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:36   #3964
meduzza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór
w nocy dostałam biegunki, maz i tata tez - jakies wirusisko u nas panuje
do obiadu (czyli 2 kromki chleba z masłem i solą ) polezalam w lozeczku, a co! należało mi się a potem zaczelam sie ogarniac do SR. Niedawno wrocilismy, dzis było o porodzie

A tak w ogóle witam się w 30 tyg!!!

Od jutra nadrabianie..... Dzis juz nie mam siły..
Dobrej nocki!
Coś ciekawego mówili? O porodach?

charlizz Przykro, miejmy nadzieję, że to nie na dłuższą metę to niedogadanie z TŻ
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:37   #3965
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewik86 Pokaż wiadomość
Pisałyście o weekendowych kłótniach. U mnie był spokój, ale za to dzisiaj była taka awantura, że szok. Teraz już jest ok, ale spłakałam się okropnie. My niestety nie przebieramy w słowach, gdy się kłócimy i często robimy sobie przykrość tym co mówimy...
u nas też- noże latają.....

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Ja tez sie wkurzylam, byl tesciu przestawiac szafe i oczywiscie musial postawic na swoim, bo tak bedzie wygodniej, ale komu, nam czy jemu? Tesc to zloty czlowiek, ale jak sie uprze to nie ma opcji i co? Szafa jest dosunieta calkiem do komody, komoda do parapetu a maz ni cholyry sie nie postawi!!! Trudno, sam bedzie teraz przestawiac z powrotem do drzwi, bo ani firan ani zaslon dlugich nie powiesze!!! A najgorsze ze wszystko z szafy jest na lozku i podlodze, a ten qrde na trening na siatkowke poszedl! Ja wiem, ze to jego ostatni sezon, ale kurde! Syf w mieszkaniu, wie, ze dzwigac nie moge ale zostawia mnie z tym wszystkim, nawet nic mu powiedziec nie moglam bo tesciu byl. A jutro na dwudniowa delegacje jedzie do Krk i teraz siedze jak ciolek bo ani na niego nakrzyczec nie moglam ani nic. Ja wiem, ze on to zrobi, odkurzy i umyje podlogi na dodatek, ale zamiast obejrzec wieczorem film to bedziemy sprzatac......[COLOR="Silver"]
ale jak to tak???? żeby Wam decydował, jak mają meble stac w WASZYM mieszkaniu???
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:38   #3966
charlizz
Zadomowienie

Dziewczyny, też tak macie, że nie możecie się doczekać, aż dzieciaczek będzie z Wami? Mi się to normalnie nasila niesamowicie, dłuży mi się przez to
charlizz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:40   #3967
Lenova
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez charlizz Pokaż wiadomość
Dziewczyny, też tak macie, że nie możecie się doczekać, aż dzieciaczek będzie z Wami? Mi się to normalnie nasila niesamowicie, dłuży mi się przez to
Tak
Teraz jak mojemu bratu sie synek urodził i jak zobaczylam zdjecie jak on sobie lezy u mamy na brzuszku to mi sie płakać zachciało, ze u mnie jeszcze 3 miesiace zostały do tego cudownego uczucia
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:41   #3968
charlizz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
u nas krzesła widocznie każdy lubi inaczej
Szczerze mówiąc to w kłotni z TŻem też padają przykre słowa, niestety tylko z moich ust, TŻ nawet w nerwach tak nie robi.. ostatnio po kłótni przepłakałam mu pół dnia jak bóbr, bo mi jest potem tak źle z tym, że potrafię przykrość sprawić ukochanemu w nerwach i mam takie wyrzuty sumienia. Ostatnio doszłam do wniosku, że postępuję identycznie jak moi rodzice, a zawsze obiecywałam sobie, że jak załóżę rodzinę to do tego nie dopuszczę.
Stary 2012-10-22, 20:41   #3969
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Generalnie najlepiej we wszystkich analizach wypadaja kosmetyki babydream rossmana i ja sie zaopatrze wlasnie w te kosmetyki
Ja tak samo

charlizz, ja tez nie moge sie doczekac!!
Juz bym chciala, zeby byl chociaz styczen - wiekszosc z Was "sie rozpakuje" i bedziemy wszystkie przezywac

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:44   #3970
hope01
Zakorzenienie

Dziewczyny ja mam jeszcze co do L4 pytanie...
Bo pierwszy miesiąc płaci pracodawca - ok. A jak kolejne płaci ZUS to już jest to kwota, z której potrącono od razu składkę ubezpieczeniową? czy pracodawca to odprowadza?

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:45   #3971
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Tak
Teraz jak mojemu bratu sie synek urodził i jak zobaczylam zdjecie jak on sobie lezy u mamy na brzuszku to mi sie płakać zachciało, ze u mnie jeszcze 3 miesiace zostały do tego cudownego uczucia
Ja tez juz bym chciala moją dzidzie przy sobie...ale z drugiej strony, tak się boje tego wszystkiego tych zmian.. ale dobrze bedzie, nie ma co szukać problemów jak ich nie ma heh...
jedynym moim problemem jest ten paciorkowiec. W środe odbieram wyniki czy jeszcze jest, zapewne bede jeszcze miec powtarzane badanie jak kazda z nas w 9 msc. Wydaje mi sie ze nawet jak teraz juz badanie wykryje ze go nie mam, to i tak ja i dzidzia dostaniemy antybiotyk przy porodzie.

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 20:47   #3972
charlizz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość

ale jak to tak???? żeby Wam decydował, jak mają meble stac w WASZYM mieszkaniu???
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Ja tak samo

charlizz, ja tez nie moge sie doczekac!!
Juz bym chciala, zeby byl chociaz styczen - wiekszosc z Was "sie rozpakuje" i bedziemy wszystkie przezywac
też najbardziej chcę styczeń, bo wtedy to już w ogóle będziemy blisko wybuchu
ja tą kruszynkę zacałuję, ukocham, kurde, ostatnio mnie tak naszło i jak tak siedzę wieczorem, to tak mi się marzy, bo to małe tak leżało obok, żeby przewracało tymi oczkami, a niech nawet zapłacze, a co mi tak, może nawet mnie obsrać byleby tylko było już.
Ja pierdziele, padło mi na łeb chyba z tego wszystkiego
Stary 2012-10-22, 20:57   #3973
Lubcia
Zadomowienie

Cytat:
ja tą kruszynkę zacałuję, ukocham, kurde, ostatnio mnie tak naszło i jak tak siedzę wieczorem, to tak mi się marzy, bo to małe tak leżało obok, żeby przewracało tymi oczkami, a niech nawet zapłacze, a co mi tak, może nawet mnie obsrać byleby tylko było już.
Tak jak każdej z nas która nie może się doczekać swojego ukochanego maleństwa
http://s7.suwaczek.com/201302221561.png
Bartuś
28.01.2015
Lubcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:01   #3974
LadyWhisper
Zakorzenienie

hope, pierwszy miesiąc płaci pracodawca potem zus, u mnie jest tak, że nadal dostaję pieniądze z konta firmy, a widocznie im zus wraca potem kasę. Wypłatę mam nadal taką samą, nawet wyższą bo premie się wliczają do średniej z 12 miesięcy
czekam tylko na 5go tego miesiąca bo wywalili całą moją ekipę i teraz nie wiem, jak i u kogo będę musiała załatwiać i donosić L4 :/

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:03   #3975
bokeh
Zakorzenienie

a we mnie taki jakiś lęk się obudził... jak ona jest w brzuszku to boje się za każdym brakiem kopania czy jakimś innym objawem,no poprostu mam stracha że coś jej się stanie a ja nie będę umiała zaradzić nie wiem co mnie napadło musze chyba iśc spać....

Jeszcze mnie tż wkurzył
Stary 2012-10-22, 21:08   #3976
charlizz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Jeszcze mnie tż wkurzył
tych TŻów tylko rozszarpać
Stary 2012-10-22, 21:08   #3977
Lubcia
Zadomowienie

Byłam dziś w SR i babka mówiła, że dziewczyna która chodziła też do tej szkoły urodziła trojaczki sami chłopcy a w domu czekało jeszcze na nich trzech braci najstarszy 11 lat najmłodszy półtora roku i najlepsze jest to że radzili sobie z maluchami bardzo dobrze tylko ten najmłodszy sprawiał im problemy bo nie mógł i nie chciał zaakceptować trojaczków. Musieli prosić o pomoc psychologa i pedagoga aby maluch zmienił swoje zachowanie. Mam nadzieje że dziewczyny które mają już dzieci nie będą mieli takich problemów ze swoimi pociechami.
http://s7.suwaczek.com/201302221561.png
Bartuś
28.01.2015
Lubcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:11   #3978
suzi31
Raczkowanie

Hej
Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość

Dziewczyny nie wiem, nie pamiętam w zasadzie czy ten temat już poruszałyśmy, ale chcę was zapytać o szczepionki. Czy będziecie swoje maleństwa szczepić na rotawirusy i pneumokoki? Tyle się o skutkach ubocznych ostatnio nasłuchałam, że to będzie dla mnie poważny dylemat. .
Ja będę szczepić skojarzoną szczepionką, a z dodatkowych jeśli się zdecyduje to tylko na pneumokoki - tak jak szczepiłam córkę.

Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość
Wściekłam się rano bo chcę łykać witaminę b do magnezu i zaczynam nowe opakowanie. Ale, że nowe to najpierw ulotkę czytam i pisze, że nie wolno w ciąży bo powłoczka zawiera jakiś barwnik, który może być szkodliwy dla dzieci. No cholera, to mówi się w aptece, że dla kobiet w ciąży i takie coś dają
Może lepiej w jednej tabletce magnez i wit, np. MagneB6 albo Chela Mag B6

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Właśnie się zmobilizowałam i wreszcie zapisałam do szkoły rodzenia. Kurs zaczyna się 6 listopada
Już 3 dzień z rzędu jem surówkę z kiszonej kapusty i ciągle mi mało Chyba Młodemu czegoś potrzeba. Ugotowałam też gar barszczyku, pyszny wyszedł
To tak jak ja, zmobilizowałam się i też zaczynamy od 6 listopada. Będzie 6 spotkań (w każdy wtorek) po 2 godziny. Do tego można chodzić w każdy czwartek na jogę, a najlepsze, że wszystko refunduje NFZ
Dziś byłam na pierwszym spotkaniu z położną środowiskową, która prowadzi tą szkołę rodzenia, obejmuje opieką ciężarną przed i po porodzie i będzie przyjeżdżać do maluszka.
No i doigrałam się Położna przy mojej wadze postawiła wykrzyknik. Przekroczyłam dopuszczalne wg niej +12 kg. Od jutra dietka, a co piątek takie oczyszczanie organizmu - głównie nabiał. No i ona już mnie teraz będzie pilnować, aj...

Cytat:
Napisane przez Lenova Pokaż wiadomość
Ogólnie się dziś cały dzień zastanawiam nad butelkami i kosmetykami i szukam na allegro i w sklepach. Zastanawiam się nad kosmetykami BAMBINO , chusteczki nawilżające są dosyć tanie, kremy i oliwki też i do tego ładnie pachną i myślę że na poczatek wystarczy. Tylko nie wiem czy z tej firmy są jakieś żele do kąpieli bo nigdzie nic nie widzę
Na początek zamiast jakiegoś żelu wystarczy mydełko Bambino.
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:11   #3979
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja najbardziej chce luty, ale moglby byc juz chociaz styczen - zacznie sie akcja porodowa na watku

Stary 2012-10-22, 21:16   #3980
charlizz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Ja najbardziej chce luty, ale moglby byc juz chociaz styczen - zacznie sie akcja porodowa na watku
Ciekawe która będzie pierwsza!
Stary 2012-10-22, 21:17   #3981
meduzza
Zadomowienie

Cytat:
Nie padło!!! Ja potrafię się popłakać w autobusie jak sobie wyobrażam wspólne chwile z małą
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:23   #3982
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez e_vel Pokaż wiadomość
nie wiecie co z nomenklaturabinominalną? i z cytrynową?
cytrynową raz widziałam podczytywała nas, ale się nie odezwała

Ja dziś po pierwszych zajęciach w SR. Zwiedzałyśmy oddział, sale porodowe , dostałyśmy prezenciki głownie ulotki, jakieś małe próbki, i butelkę z canpola. Za tydzień ma być o porodzie.
I jak to wszystko zobaczyłam to mam mieszane uczucia. Z jednej strony się boję, z drugiej nie mogę doczekać. I sama nie wiem czego bardziej się boję: porodu czy już potem tych zmian w domu po ehhhh
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:27   #3983
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe która będzie pierwsza!
Tak sobie myslalam ostatnio, ze moze jak sie beda zblizac terminy danego porodu to rodzaca poda swoj nr tel jednej z dziewczyn, zebysmy mialy bezposrednia relacje

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Tez dzis chcialam sie zapisac do SR, ale okazalo sie, ze musze miec skierowanie. Wiec jade jutro do gina wysępić

Stary 2012-10-22, 21:30   #3984
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
No ja mam tak samo, strasznie już bym chciała Oliwkę na świecie. Nie wyobrażam sobie mojej przyszłości bez niej - w głowie już mam chrzciny, nasz ślub z nią na rękach, jej pierwsze święta.

Ale z drugiej strony niewiele zostało, dziewczyny. Pamiętam, jak dopiero co się poznawałyśmy, a tutaj już 7. miesiąc... Teraz to z górki, zwłaszcza, że zbliża się zima, dzień będzie coraz krótszy, będziemy chodzić wcześniej spać i jakoś tak szybciej będzie to mijało.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 21:45   #3985
charlizz
Zadomowienie

No kiedyś te 9 miesięcy musi minąć, oby jak najszybciej!
Stary 2012-10-22, 21:53   #3986
djerba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Wiesz i tak potem sie to wyjaśni czego będziemy używać, na co dziedzię nie będzie uczulone a biały jeleń ma też taką serie dla bobasa? te kosmetyki są ponoć fajne
Ja może nie o kosmetyku a o płynie do prania biały jeleń....
ostatnio Sade dość często drapała się po pupie i nogach...pomyślałam..ohoh o jakaś alergia i jedynie o jakiej myślałam, to alergia pokarmowa...a to wyszło na to, że drażnił ją proszek persil i lenor do płukania....więc postanowiłam jej coś kupić bardziej delikatniejszego...wybór padł na białego jelenia i jakiś tam niemiecki płyn do płukania i co? jak ręką odjął...zero krostek i drapańska i na pewno wiem, że ciuszki malutkiej też będę prała w tym jeleniu duża butla jest i niedroga, jakieś 8-10zł

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Lubcia Pokaż wiadomość
Byłam dziś w SR i babka mówiła, że dziewczyna która chodziła też do tej szkoły urodziła trojaczki sami chłopcy a w domu czekało jeszcze na nich trzech braci najstarszy 11 lat najmłodszy półtora roku i najlepsze jest to że radzili sobie z maluchami bardzo dobrze tylko ten najmłodszy sprawiał im problemy bo nie mógł i nie chciał zaakceptować trojaczków. Musieli prosić o pomoc psychologa i pedagoga aby maluch zmienił swoje zachowanie. Mam nadzieje że dziewczyny które mają już dzieci nie będą mieli takich problemów ze swoimi pociechami.
Ja widzę po Sade, że to będzie mała zazdrośnica!!
ostatnio jak kupiłam ręczniczek kąpielowy to stwierdziła, że to dla niej nie dla dzidzi...tak samo jak musiała się wpakować do łóżeczka, mówiąc że tu nie będzie spała dzidzia tylko ona
jak testowała mi ten leżaczek tiny love to też...to dla sade nie dla dzidzi hehe
już się boję co to będzie
Stary 2012-10-22, 22:18   #3987
ewulkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez suzi31 Pokaż wiadomość
Hej

To tak jak ja, zmobilizowałam się i też zaczynamy od 6 listopada. Będzie 6 spotkań (w każdy wtorek) po 2 godziny. Do tego można chodzić w każdy czwartek na jogę, a najlepsze, że wszystko refunduje NFZ
Dziś byłam na pierwszym spotkaniu z położną środowiskową, która prowadzi tą szkołę rodzenia, obejmuje opieką ciężarną przed i po porodzie i będzie przyjeżdżać do maluszka.
No i doigrałam się Położna przy mojej wadze postawiła wykrzyknik. Przekroczyłam dopuszczalne wg niej +12 kg. Od jutra dietka, a co piątek takie oczyszczanie organizmu - głównie nabiał. No i ona już mnie teraz będzie pilnować, aj...
A jeśli mogę zapytać, to jak ta dietka ma wyglądać? Powiedziała Ci coś? bo myślałam, że w ciąży nie można żadnych diet a ja też tak lecę z wagą, że aż się boję co to będzie! i zawsze, ale to zawsze kiedy idę do gina to po 1 boję się o zdrowie malutkiej, a po 2 o tą wagę właśnie... może też bym zaczęła taką dietkę jak ty skoro położna Ci o niej powiedziała

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-22, 22:20   #3988
charlizz
Zadomowienie

Kurde, towarzyszy mi dziś taki bół brzucha jakbym zaraz okresu miała dostać, nienawidzę tego uczucia

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
A jeśli mogę zapytać, to jak ta dietka ma wyglądać? Powiedziała Ci coś? bo myślałam, że w ciąży nie można żadnych diet a ja też tak lecę z wagą, że aż się boję co to będzie! i zawsze, ale to zawsze kiedy idę do gina to po 1 boję się o zdrowie malutkiej, a po 2 o tą wagę właśnie... może też bym zaczęła taką dietkę jak ty skoro położna Ci o niej powiedziała
Dieta to nie tylko odchudzanie, ale przede wszystkim zdrowe odzywianie, więc podejrzewam że chodzi o ograniczenie słodyczy, niepodjadanie, małe ale częste posiłki, wiadomo, że odzywiamy się z myslą o maluchu i tak, tylko tu pewnie chodzi o poskromienie zachcianek, które działają na niekorzyść jeśli chodzi o wagę
Stary 2012-10-22, 22:37   #3989
badziabadzia
Zakorzenienie

Hej Dziewczyny dawno nie zagladalam na watek.. sporo teraz czytania co sie u Was dzialo
Stary 2012-10-23, 07:27   #3990
laurka23
Zakorzenienie

Witam się z Wami w 29 tygodniu! To już 3 trymestr! Jeszcze 12 tygodni i młody będzie na świecie. A dopiero był 12 tydzień i pierwsze badanie prenatalne... Byle do stycznia. Mąż o 5 wstawał do pracy, ja się obudziłam i już zasnąć nie mogłam. Zrobiłam sobie tosty francuskie na śniadanie Miłego dnia!
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości